Kupili su NeXT prvenstveno zbog OSa. OSX je dijelom derivat NeXT stepa. NeXT je bio izrazito napredan koncept, nažalost malo previše ispred svog vremena. Svejedno kao što sam rekao Jobs je čak i na njemu zaradio i još važnije, vratio se u apple ( što mu je možda i bio cilj ). I btw nisam nigdje spominjao dolare nego miljun i po dionica apple a ... da ih nije onda prodao pokušaj izračunati koliko bi to bilo sad ... piše se sa najmanje devet nula. :) obzirom je Jobs u NeXT utukao gotovo isključivo novac investitora koji se kroz prodaju appleu uglavnom vratio, on je kako god okreneš dobro prošao.
Kao što sam već pojasnio, Apple je kupio NeXT iz skroz drugačijih poriva, a NeXT Step je bila usputni "artikal".
Ali kad sam rekao da je Jobs ispušio sa NeXT-om, onda sam prvenstveno mislio da je kompanija bila na koljenima, da su zadnje dvije godine postojanja prestali sa proizvodnjom hardwarea i pokušali prodavati samo OS. Da se nije pojavio Apple sa ponudom koju je bilo nemoguće odbiti, teško bi se danas Jobsa itko sjećao. Da je Jobs uspio sa svojim NeXT konceptom, danas bi svi Macoljupci imali NeXT-a pod stolom.