Proslava 20. godina Linuxa

poruka: 157
|
čitano: 19.483
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Proslava 20. godina Linuxa".
16 godina
protjeran
Re: Proslava 20. godina Linuxa
Deus ex machina kaže...
the_tux kaže...
Mene oduševljava mogućnost kreiranja ramdiska. Nije potrebno spominjati kolika se brzina postiže, zaboravi na SSD.{#}

Mogućnosti su razne, a bitna je velika brzina i manjak potrebe za trošenjem mehaničkog diska.

Jedino je korisnost tog facilitya upitna, lol! :-D

Cemu ti tocno sluzi RAM disk?

jeb*no bolje ubrzanje nego posjedovanje ssd-a, dobijes hard disk particiju sa brzinom ram-a, sam treba imat dovoljno ram-a, na linuxu mislim da maksimalno mozes iskoristiti 50% dostumne memorije i naravno to vrijedi do reboota, znaci ne moze sluziti za ubrzanje podizanja sistema, ali osim toga odlicno

ja recimo cijeli sistem bubnem u ram nakon boota

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 15:00 (grimyHR).
17 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Jedino je korisnost tog facilitya upitna, lol! :-D

Cemu ti tocno sluzi RAM disk?

Evo primjera na Arch wiki-u:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Ramdisk

grimyHR kaže...

jeb*no bolje ubrzanje nego posjedovanje ssd-a, dobijes hard disk particiju sa brzinom ram-a, sam treba imat dovoljno ram-a, na linuxu mislim da maksimalno mozes iskoristiti 50% dostumne memorije i naravno to vrijedi do reboota, znaci ne moze sluziti za ubrzanje podizanja sistema, ali osim toga odlicno

Istina, mislim da je 50% maksimum kada sam išao isprobavati.

16 godina
protjeran

za sve koji se ne zele zajebavati sa podesavanjem ram diska, a imaju bar 2GB rama, predlazem programcic preload, automatski ce sve cesto koristene fajlove drzati u ram-u i time ubrzati pokretanje i koristenje svega i svacega

bar bi trebao, ja ga nisam nikad posteno testirao, jer imam napravljene skripte za vlastite potrebe sto se ram diska tice :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 19:21 (grimyHR).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
grimyHR kaže...

Ma naravno. A ja bubnem pola interneta.

Ovaj... samo par bazicnih detalja u vezi osnova informatike:

1. Program se mora kompletno ucitati u memoriju prije izvrsavanja, a shared objecti kad program to zatrazi.

2. 99% programa podatke ucitava u memoriju prije manipulacije. Od onih 1%, 99% koristi file memory mapping (koji, vidi cuda, opet 'preslikava' file u memoriju), dok vrlo malen broj direktno pise/cita blokove s diska - koji iovako ionako opet moraju biti ucitani u memoriju

3. RAM disk je volatile, tj. makni napon i pa-paaa podaci

Odusevljene ram disk facilityem pokazuje nedostatak osnova razumijevanja kako funkcionira OS.

RAMdisk nema apsolutno nikakve prakticne primjene u danasnjem dobu, i to je zaostatak iz doba npr. Amige 500 gdje se polovica OS-a nalazila na disketi - da bi korisnik mogao koristiti svoj sustav bez konstantnog shufflanja 5.25 disketa naokolo, vecina ljudi je napravila ram disk i u njega prilikom boota iskopirala sve potrebne alate.

Koristenje takvih 'pametnih' metoda kao sto je ram disk danas ima samo dva efekta:

1. Unistava memory cacheing koji kernel inace sasvim fenomenalno obavlja

2. Jede najmanju memoriju nakon CPU cachea

Dakle, poanta - RAM disk, koliko god cool izgledao, je apsolutno beskoristan facility.

@tux

nisam trazio odgovor na STO je ramdisk i kako ga bootati, nego njegovu korisnost danas.

Upravo kao kad sam trazio da mi se objasni nacin na koji netko mjeri 'fleksibilnost' sustava. Odgovori koje sam dobio me upucuju na dvije strane - fake elitizam ili power usere. Niti jedna kategorija nema veze s normalnim korisnicima, dakle - moj argument koji od pocetka stoji da je nepotrebno biti power user da bi 'ozbiljno koristio sistem' je jos samo osnazen.

Za koristenje Ubuntu distre covjek treba bubnuti medij u drive, bootati, pustiti komp da sve instalira i nakon toga je spreman na koristenje. Nigdje ne treba nista tipkati. Skoro pa jednostavnije od Windowsa.

I tocno tako treba biti.

I am Jack's architect of life...
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 22:44 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan

Sve je to subjektivan dojam...

Okej, ne znam kolkom broju ljudi će pasti na pamet, npr. ako im se "popuni" disk, a zapravo još "ima" slobodnog prostora, da je stvar u tome kaj nema više slobodnih inode-ova te da treba napraviti fs sa većim brojem inode-ova, ali meni ta mogućnost dosta znači.

Vulgaris korisnik vjerojatno niti ne zna kaj je to fs, a kamoli kaj je to superblock ili inode. A vjerujem da ga to niti ne zanima pretjerano.

Zato sam i rekao da se citiram: "Ja osobno, fleksibilnošću.". Znači moj, subjektivan dojam. Zato i jesam na Linuxu jer imam te mogućnosti...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Sve je to subjektivan dojam...

Okej, ne znam kolkom broju ljudi će pasti na pamet, npr. ako im se "popuni" disk, a zapravo još "ima" slobodnog prostora, da je stvar u tome kaj nema više slobodnih inode-ova te da treba napraviti fs sa većim brojem inode-ova, ali meni ta mogućnost dosta znači.

Vulgaris korisnik vjerojatno niti ne zna kaj je to fs, a kamoli kaj je to superblock ili inode. A vjerujem da ga to niti ne zanima pretjerano.

Zato sam i rekao da se citiram: "Ja osobno, fleksibilnošću.". Znači moj, subjektivan dojam. Zato i jesam na Linuxu jer imam te mogućnosti...

Ma sve pet, nisam ja nista rekao protiv toga... da linux pruza jednak tretman korisnika kao windowsi, ne bi ga ni pogledao. Vjerujem da ga vecina korisnika koristi zato sto pruza te napredne mogucnosti i fleksibilnosti koje si ti i jos neki nabrojao...

No ja sam se samo okomio na iznesenu ideju da se linux NE MOZE "ozbiljno" koristiti ako nisi power user... moze moze, itekako... bez problema! Isto kao i Windowsi! Ne trebas znat skoro nista o kompu za radit osnove u windowsima, i isto tako je i u Linuxu... 

P.S. offtopic:  Stvarno mi je jadno konstantno nazivati cijeli OS imenom kernela, koji je samo jedan dio... imam dojam kao da cijeli trud koji su ulozili GNU-ovci nekako ignoriram.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.4.2011 1:30 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
P.S. offtopic:  Stvarno mi je jadno konstantno nazivati cijeli OS imenom kernela, koji je samo jedan dio... imam dojam kao da cijeli trud koji su ulozili GNU-ovci nekako ignoriram.

Znam, to i mene nekad zasmeta. Nekad napišem GNU/Linux, ali rijeđe nego Linux. Po člancima i novinama se piše najčešće samo Linux, čak i neke distre pišu samo Linux, npr. Mandriva Linux, Arch Linux, dok neke kao Debian pišu Debian GNU/Linux. Neki mediji čak idu tolko daleko da tvrde da je Linus napisal cijeli operacijski sustav iz nule, a ne samo kernel (rolleyes). Također svugdje vidiš samo Tux-a, nigdje skoro gnua. Mislim da će to uvijek ostati kontroverzija. Da se razumijemo, nikako ne diskreditiram trud GNU-ovaca, ali osobno, ipak mislim da ću prije reći Linux nego GNU/Linux.

Sviđa mi se citat Jima Gettysa, tvorca X-a: "There are lots of people on this bus; I don't hear a clamor of support that GNU is more essential than many of the other components; can't take a wheel away, and end up with a functional vehicle, or an engine, or the seats. I recommend you be happy we have a bus."

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
14 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Jasnije je, ali opet potpuno nekonkretno... napricao si svasta, a sve se drzi oko ovog dijela recenice:

"...iznimno bitan za ozbiljno koristenje svih operativnih sustava"

Sta je to "ozbiljno koristenje"? Zasto mislis da je netko tko zna binarne flagove 'ozbiljniji' od nekoga tko provodi dane u LibreCalcu i radi spreadsheetove?

Trenutno je tema OS kod krajnjih korisnika, a tu vazi mjerilo da je OS to uspjesniji, sto manje moras znati o njemu da bi ga koristio. Cisto da ne mislis da te trolam, ja svoj zivot ne mogu zamisliti bez komandne linije - ali ja nisam ni priblizno krajnji korisnik.

Veliki broj korisnika danas ne vidi komp dalje od nekakvog office paketa, surfanja facebookom, emaila, igara i slicno... ne mozes te korisnike nazvati 'neozbiljnima' zato jer koriste svoj OS na drugacije stvari od tebe - to potpuno abstraktna recenica koja nema bas nekog smisla.

I ono sto me vrlo interesira - cime bi ti mjerio kvalitetu OS-a, ako ne krajnjim 'feelingom'?

Ozbiljno korištenje OS-a je ono za što su i zamišljeni. Alat koji pomaže čovjeku kod kompleksnih kalkulacija. Pod to ne spada samo matematika, u to idu sve grane od grafike preko web developmenta do kalkulacija orbita planeta .

Računalo sa njegovim operativnim sustavnom je alat, ništa više, ništa manje.

Ne smatram takve kornisnike neozbiljnim, ali isto tako smatram da oni ne mogu ocjienjivati mogućnosti pojedinog operativnog sustava na temelju njihovog doživljaja bez opsežnog znanja ili iskustva. To jednostavno ne ide tako. To bi bilo kao da ocijenjuješ umjetnička dijela na temelju toga što ti voliš crvenu boju.

Čime bi ocijenio? Vrlo jednostavno - mogućnostima. Što je objektivno.

$this->db->where->('I don't have a clue');
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Ozbiljno korištenje OS-a je ono za što su i zamišljeni. Alat koji pomaže čovjeku kod kompleksnih kalkulacija. Pod to ne spada samo matematika, u to idu sve grane od grafike preko web developmenta do kalkulacija orbita planeta .

Računalo sa njegovim operativnim sustavnom je alat, ništa više, ništa manje.

Ne smatram takve kornisnike neozbiljnim, ali isto tako smatram da oni ne mogu ocjienjivati mogućnosti pojedinog operativnog sustava na temelju njihovog doživljaja bez opsežnog znanja ili iskustva. To jednostavno ne ide tako. To bi bilo kao da ocijenjuješ umjetnička dijela na temelju toga što ti voliš crvenu boju.

Čime bi ocijenio? Vrlo jednostavno - mogućnostima. Što je objektivno.

Zakljucak ti nikako ne stoji, o cemu pricas? Mogucnosti ima toliko da su sve samo ne objektivne. Zasto bi OS bio uzdizan sa nekim stvarima koje nikoga ne brigaju???

Domagoj je sve to fino objasnio, Linux je vrlo fleksibilan i zbog toga je raspon mogucnosti toliko velik da svatko za sebe pronadje nesto sto mu je genijalno - ali to nikako ne znaci da su mogucnosti objektivne, nego da linux ima puno toga za ponuditi korisnicima.

Krajnji korisnici, koji nemaju to znanje ili iskustvo ne samo da su punopravni 'kriticari' vec su po meni deset puta bitniji od power usera. Power useri se vecinom zale na iste stvari, ali bas zbog toga jer si power user - promicu ti neki bitni propusti koje vidi samo korisnik vulgaris.

Pa, zbog cega onda treba omalovazavati te kritike? Zasto ne ici dalje istim putem, te adresirati te manjke i ponuditi JOS VISE mogucnosti, tako da i ti vulgaris korisnici subjektivno mogu pronaci mogucnosti koje im trebaju?
Kako sam te ja shvatio, tebi su distre kao Ubuntu trn u oku, zato jer ne treba znati apsolutno nista da bi instalirao OS i poceo ga koristiti.

I btw - art is subjective ;-) Look it up.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
...

Kako sam te ja shvatio, tebi su distre kao Ubuntu trn u oku, zato jer ne treba znati apsolutno nista da bi instalirao OS i poceo ga koristiti.

...

Uh, to bi onda bilo nekaj kaj se zove dvoličnost, jer Bypass upravo i koristi Ubuntu. {#}

14 godina
protjeran

Ah, da, znači kad mi dođe klinjo od 12-13 godina i kaže da je linux smeće i dobar samo za surfanje onda ja to moram prihvatiti kao ozbilju kritiku jer on je krajnji korisnik i nema pojma o tom sustavu, ali je njemu filing tako rekao.

I onda meni argumenti ne stoje. Kud ovaj svijet ide kad slušamo takve.

Prije ću poslušati čovjeka koji ima značajno iskustvo nego nekog kojem se svijet vrti oko najnovijeg COD-a, ili tko ga je lajkao na fejsbuku.

Da, sa umjetnošću si u pravu, to je subjektivan doživljaj, i o tome ja cijelo vrijeme govorim.

p.s. Da, fuj ubuntu. {#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

E pa sretan rođendan onda Linux!{#}
Izvrsno je da uvijek postoji besplatna alternativa za one koji to žele.

Posebno mi se sviđa što ga je i IBM promovirao, pa eto prigodnog videa.

The Future is Open

Mi osjećamo da je sve što radimo samo kap u oceanu. Ali ocean bi bio manji da nema te kapi.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Ah, da, znači kad mi dođe klinjo od 12-13 godina i kaže da je linux smeće i dobar samo za surfanje onda ja to moram prihvatiti kao ozbilju kritiku jer on je krajnji korisnik i nema pojma o tom sustavu, ali je njemu filing tako rekao.

Iako padam u sam svoju zamku sada, meni su cijelo vrijeme u glavi nekoliko prijatelja koji doma koriste Ubuntu, a pritom nemaju pojma o kompu dalje od surfanja i nekog osnovnog uredjivanja dokumenata. I decko i cura su nesto stariji od mene, i on je fino rekao "Zasto da placam Windowse, kad je linux besplatan i sasvim mi dobro sluzi?".

To je moja poanta.

Sto se tice klinca... pitaj ga zasto on tako misli, ako nema argumenata, otpisi mu misljenje tada...

No da :-D Dobar fail s Ubuntuoom sam izveo, mea culpa :-D

16 godina
odjavljen
Kečko kaže...

Ajmo uzeti u obzir mašinu staru 5god recimo, uzmi u obzir ATI radeon 9(XXX) ili X(000) ako želiš ATI (AMD) -jeve drivere i probaj staviti gore novu distru. Bilo koju Debian, Slackware, Knopix, OpenSuse... Neće radit. Uzmimo neki wireless stick koji su itekako prošireni, većina ili ne radi ili proradi nakon sati i sati googlanja, rekompajliranja, ne znam čega...

Bullsh*t. AMD Sempron @ 2ghz, 1GB DDR400, ATI Radeon 9250 - Linux Mint 9 na tome i radi savršeno. I na net se spaja preko edimax wlan sticka.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.4.2011 16:18 (Sum_of_all_fears).
17 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

@tux

nisam trazio odgovor na STO je ramdisk i kako ga bootati, nego njegovu korisnost danas.

Zašto recimo nebi Firefox cache stavio u ramdisk?

Zašto nebi image diska kojeg kopiram /temp folder stavio u ramdisk?

Itekako mi je jasna volatilnost ramdiska i kako današnji Linux odlično upravlja memorijom pa je upitna svrsishodnost ramdiska u današnjim sistemima.

Shufflanje 3.5" disketa, da budemo precizniji.{#}

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Deus ex machina kaže...
P.S. offtopic:   Stvarno mi je jadno konstantno nazivati cijeli OS imenom kernela, koji je samo jedan dio... imam dojam kao da cijeli trud koji su ulozili GNU-ovci nekako ignoriram.

Znam, to i mene nekad zasmeta. Nekad napišem GNU/Linux, ali rijeđe nego Linux. Po člancima i novinama se piše najčešće samo Linux, čak i neke distre pišu samo Linux, npr. Mandriva Linux, Arch Linux, dok neke kao Debian pišu Debian GNU/Linux. Neki mediji čak idu tolko daleko da tvrde da je Linus napisal cijeli operacijski sustav iz nule, a ne samo kernel (rolleyes). Također svugdje vidiš samo Tux-a, nigdje skoro gnua. Mislim da će to uvijek ostati kontroverzija. Da se razumijemo, nikako ne diskreditiram trud GNU-ovaca, ali osobno, ipak mislim da ću prije reći Linux nego GNU/Linux.

Sviđa mi se citat Jima Gettysa, tvorca X-a: "There are lots of people on this bus; I don't hear a clamor of support that GNU is more essential than many of the other components; can't take a wheel away, and end up with a functional vehicle, or an engine, or the seats. I recommend you be happy we have a bus."

Svaka cast GNU-ovcima, napravili su vrhunske alate, ali im cijelo vrijeme fali najbitnija stvar - kernel. Linus Torvalds je rekap da je po njemu glupo zvati kernel GNU/Linux, ali da svaka distribucija neka radi sto hoce s nazivima. Eto, Debian se zove GNU/Debian.

Pravi GNU kernel se zove GNU Hurd i jos je daleko od potpunog upotrebljivog kernela.

Time is what happens between mistakes
17 godina
protjeran
D4RKL1NG kaže...

Svaka cast GNU-ovcima, napravili su vrhunske alate, ali im cijelo vrijeme fali najbitnija stvar - kernel. Linus Torvalds je rekap da je po njemu glupo zvati kernel GNU/Linux, ali da svaka distribucija neka radi sto hoce s nazivima. Eto, Debian se zove GNU/Debian.

Pravi GNU kernel se zove GNU Hurd i jos je daleko od potpunog upotrebljivog kernela.

Kernel se zove Linux a GNU je skup alata koji nisu vezani uz kernel nego uz upotrebljivost i korisnost operativnog sistema. Dakle sve distribucije bazirane na Linuxu su GNU/Linux. Bez GNU-a nema distribucija i upotrebljivog operativnog sistema. FreeBSD je suprotan primjer.

Da se poslužim hr wikipedijom:

FreeBSD se razvija kao cjelovit operativni sustav. Kernel, svi najvažniji userland programi (npr. shell) i programi pogonitelji (driveri) sadržani su u istom stablu izvornog koda (CVS). To je u kontrastu naprema Linuxu, sličnom i poznatijem otvorenom Unix-klonu, gdje jedna skupina razvijatelja razvija samo kernel, druga (npr. GNU) userland programe, te se na kraju sve zajedno povezuje u Linux distribucije.

Kada ljudi pričaju o Linuxu, ne pričaju o kernelu nego misle općenito na čitav operativan sistem i stoga se na neki način zanemaruje uloga Stallmana, GNU-a i GPL licenci bez kojeg GNU/Linux nebi bio ovdje gdje je.

Mana GNU Hurda je ta što je prema pričanju Stallmana odabran microkernel pristup što je napredno ali u neku ruku i komplicirano za izvesti, dok se Linus odlučio na isproban i potvrđen monolitan pristup koji je na kraju uspio izrasti u upotrebljiv i stabilan kernel. Linus je imao zanimljiv prijepor sa Tannenbaumom oko kopiranja MINIX-a kao podloge za Linux.

Jednom je Linus izjavio, da je Solaris bio open source ili dovoljno jeftin za kućnu uporabu da nikad nebi išao raditi svoj kernel.

I da, Debian se zove Debian GNU/Linux jer se drži striktno free software načela kako u sistemu tako i u nazivu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.4.2011 18:43 (the_tux).
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...
... Linus je imao zanimljiv prijepor sa Tannenbaumom oko kopiranja MINIX-a kao podloge za Linux. ...

Zar nije taj prijepor bio kolko se ja sjećam oko arhitekture kernela (a ne kopiranja MINIX-a)? Naime, Tannenbaum je zastupao mišljenje da je mikrokernel superioran monolitskom kernelu te da je Linux kernel kao takav zastario...

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.4.2011 18:37 (1domagoj1).
14 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Iako padam u sam svoju zamku sada, meni su cijelo vrijeme u glavi nekoliko prijatelja koji doma koriste Ubuntu, a pritom nemaju pojma o kompu dalje od surfanja i nekog osnovnog uredjivanja dokumenata. I decko i cura su nesto stariji od mene, i on je fino rekao "Zasto da placam Windowse, kad je linux besplatan i sasvim mi dobro sluzi?".

To je moja poanta.

Sto se tice klinca... pitaj ga zasto on tako misli, ako nema argumenata, otpisi mu misljenje tada...

No da :-D Dobar fail s Ubuntuoom sam izveo, mea culpa :-D

Ne ne ne... Vidiš da si me krivo shvatio. Naravno da je imeni drago čuti da su ljudi pametni i koriste linux kad im stvarno ne treba neki komercijalni OS zbog software-a. Ja to podržavam i uvijek ću, i za kompliciranije stvari od toga.

Ja želim da bude jasno da ne mogu prihvatiti jednosmjerno kritiziranje linuxa od ljudi koji nemaju pojma o njegovim mogućnostima jer nikad nisu probali ili jednostavno ne znaju.

Daleko od toga da ja ne želim ili podcjenjujem ljude kojima računalo koristi samo za zabavu.

Hehe.. Nikad ne bi rekao, a? :D

17 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Zar nije taj prijepor bio kolko se ja sjećam oko arhitekture kernela (a ne kopiranja MINIX-a)? Naime, Tannenbaum je zastupao mišljenje da je mikrokernel superioran monolitskom kernelu te da je Linux kernel kao takav zastario...

Ne sjećam se više točno što je sve bilo. Ali zanimljivo za spomenuti je da je Tannenbaum rekao da Linus nebi prošao njegov predmet razmišljanjem kojeg on ima.{#}

Koga zanima neka si pročita njihovo sučeljavanje {#}

http://oreilly.com/catalog/opensources/book/appa.html

16 godina

Sretan rođendan Linux-u!

A što se tiče igranja, nije istina da se na Linuxu ne može igrati.

Stvari rade sasvim uredno preko wine, a da ne govorimo o komercijalnom CrosOver Games projektu, koji vrti ČUDO igara.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Jednom je Linus izjavio, da je Solaris bio open source ili dovoljno jeftin za kućnu uporabu da nikad nebi išao raditi svoj kernel.

To je izjavio za 386BSD a ne Solaris.

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
16 godina
protjeran
cro_blue kaže...

Cool video...

Iza nas je prvih dvadeset godina Linuxa... Jedva čekam vidjeti kakav će biti odnos snaga na četrdesetom rođendanu! {#}

Mene je isto to zanimalo prije 10 godina... nazalost 10 godina nije apsolutno nista promijenilo. 

14 godina
protjeran
bnaci kaže...

Mene je isto to zanimalo prije 10 godina... nazalost 10 godina nije apsolutno nista promijenilo. 

{#}{#}

14 godina
neaktivan
bnaci kaže...

http://www.debian.org/releases/potato/installguide/

-

http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-debian-squeeze

-

https://help.ubuntu.com/community/GraphicalInstall

??

17 godina
neaktivan
bnaci kaže...

Nazalost, ti ocito spavas vec 10 godina  {#}

16 godina
protjeran
Bypass kaže...
bnaci kaže...

{#}{#}

Neznam cemu toliko cudjenje. Mozda se ne razumijemo, mislio sam na to da linux jos uvijek nije toliko rasiren kod desktop korisnika koliko se mislilo da ce biti prije 10 godina za 10 godina. 

17 godina
neaktivan

Pa nije linux uopce slabo rasiren (serveri, smartphone, routeri, TV i jos drugih uredjaja...) Stvar je da ljudi to ne primjecuju. Ti si ocito mislio samo na desktop linux.

16 godina
odjavljen

Koliko, 80% svih web servera je neki linux. Embedded je gotovo sav linux (ruter sa kojim si spojen sad na net vrlo vjerojatno vrti linux). Stvarno slaba rasprostranjenost -.-

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Koliko, 80% svih web servera je neki linux. Embedded je gotovo sav linux (ruter sa kojim si spojen sad na net vrlo vjerojatno vrti linux). Stvarno slaba rasprostranjenost -.-

superracunala su 99.9% linux

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice