Predstavljena Nokia N9

poruka: 167
|
čitano: 19.402
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Predstavljena Nokia N9".
14 godina
neaktivan
Re: Predstavljena Nokia N9

cijena nokijinih modela je uvijek veca u pocetku

past ce to, ne vjerujem da ce puno odskakati od ostalih high-end modela

iako, opet mnogi gledaju mobitel kroz procesor

kao da druge komponente ne kostaju (npr 64gb, dolby điđe i slicno)

ne ocekujem takve neznalice na IT forumu

ne shvacajte salu ozbiljno
16 godina
protjeran
Mayo kaže...
el_manana kaže...

Pretjerano. Nema šanse da bi platio tolko za Corex-A8. Da su spustili cijenu za $200 bio bi sasvim solidan proizvod ali ako ostane ova cijena...

pa ti tu ne placas procesor, sta ima veze koji je ak sve odlicno radi na njemu, ovo nije pc

btw, cortex-a9 tegra 2 kosta oko 15$, ovaj omap je mozda 10ak, procesor je beznacajna stavka u cijeni mobitela

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
16 godina
neaktivan
Predstavljena Nokia N9

hej Grimy vidi ovo

steta sto je samo za developere

http://thenokiablog.com/2011/06/22/nokia-n950-hands-on/

1 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
grimyHR kaže...
Mayo kaže...
el_manana kaže...

Pretjerano. Nema šanse da bi platio tolko za Corex-A8. Da su spustili cijenu za $200 bio bi sasvim solidan proizvod ali ako ostane ova cijena...

pa ti tu ne placas procesor, sta ima veze koji je ak sve odlicno radi na njemu, ovo nije pc

btw, cortex-a9 tegra 2 kosta oko 15$, ovaj omap je mozda 10ak, procesor je beznacajna stavka u cijeni mobitela

Pa ne znam baš. Samsung prodaje svoj Exynos za 200 dolara:

http://www.engadget.com/2011/05/29/linaro-and-samsung-roll-out-exynos-4210-based-origen-development/

Valjda kužiš da CPU/GPU i ostalo sve ide na jedan čip. Omap 3 je sigurno bar 100-njak dolara.

16 godina
protjeran
sailor1 kaže...

hej Grimy vidi ovo

steta sto je samo za developere

http://thenokiablog.com/2011/06/22/nokia-n950-hands-on/

da, znam, i to samo na posudbu ako se ne varam...al mozda se jednog dana nadu na trzistu

16 godina
protjeran

meljes, a meljes bezveze, to je development board, znaci cijela funkcionalna ploca...

bez uvrede, ali pogledaj sta postas prije nego stisnes send

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 11:22 (grimyHR).
16 godina
neaktivan
Predstavljena Nokia N9

Iako nisam baš ljubitelj Nokie, ovo mi se sviđa{#}

Najbolji broj je 73.73 je 21. prosti broj.Njegov zrcalni par, 37, je 12.,a njegov zrcalni par, 21,je nastao množenjem brojeva sedam i tri.U binarnom sustavu, 73 je palindrom: 1-0-0-1-0-0-1.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
grimyHR kaže...
meljes, a meljes bezveze, to je development board, znaci cijela funkcionalna ploca...

A što ti misliš da su ovi nokie kupili samo CPU/GPU?

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 11:23 (Dkc).
16 godina
protjeran
Dkc kaže...
grimyHR kaže...

sam soc od samsunga je mozda 20-30$, ovo sta si ti poslao nema veze sa zdravim razumom, to je cijeli funkcionalni uredaj(znaci kao cijeli mobitel) koji ima u cijenu uredaja i porez i prodajnu marzu ukljuceno...

17 godina
neaktivan
grimyHR kaže...
Dkc kaže...
grimyHR kaže...

sam soc od samsunga je mozda 20-30$, ovo sta si ti poslao nema veze sa zdravim razumom, to je cijeli funkcionalni uredaj(znaci kao cijeli mobitel) koji ima u cijenu uredaja i porez i prodajnu marzu ukljuceno...

Gle, takve ploče idu u mobove i nitko ne razdvaja komponente.

http://en.wikipedia.org/wiki/Texas_Instruments_OMAP

Eto pa malo prouči ako te zanima, dolje kod OMAP 3-a imaš spomenutu nokiju.

Ev ti još koja slika:

http://focus.ti.com/graphics/wtbu/blockdiagrams/l4_omap3630_sm.gif

http://www.sonicsinc.com/blog/wp-content/uploads/2009/05/sonics-inc-omap-3.jpg

Tako da isto što napisao za mene vrijedi i za tebe, pogledaj prije nego što postaš.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 11:32 (Dkc).
16 godina
protjeran
Dkc kaže...
grimyHR kaže...
Dkc kaže...
grimyHR kaže...

Gle, takve ploče idu u mobove i nitko ne razdvaja komponente.

http://en.wikipedia.org/wiki/Texas_Instruments_OMAP

Eto pa malo prouči ako te zanima, dolje kod OMAP 3-a imaš spomenutu nokiju.

Ev ti još koja slika:

http://focus.ti.com/graphics/wtbu/blockdiagrams/l4_omap3630_sm.gif

http://www.sonicsinc.com/blog/wp-content/uploads/2009/05/sonics-inc-omap-3.jpg

Tako da isto što napisao za mene vrijedi i za tebe, pogledaj prije nego što postaš.

ne idu takve ploce u mobitele, niti toliko kostaju, nemas pojma, nemoj se sramotiti molim te

to sta ti postas su origen ploca, beagle board i slicno, to su potpuni samostalni proizvodi napravljeni oko tog SoC-a koji nemaju veze sa icim drugim i njihova cijena nema veze sa cijenom SoC-a i mobitela baziranih na istom SoC-u

znas koliku si glupost rekao? kao da si rekao da apple prodaje a5 procesore za 700$ jer se za toliko prodaje cijeli uredaj

15 godina
neaktivan
Predstavljena Nokia N9
ne kuzim zasto bi netko kupio N9 kad je Elop rekao ranije ove godine da ce prestat sa razvojom MeeGoa?

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
spw kaže...
ne kuzim zasto bi netko kupio N9 kad je Elop rekao ranije ove godine da ce prestat sa razvojom MeeGoa?

cak i da nokia prestane s razvojem meegoa, sto sumnjam da je receno uopce, jos uvijek ostaje intel

17 godina
neaktivan
grimyHR kaže...

ne idu takve ploce u mobitele, niti toliko kostaju, nemas pojma, nemoj se sramotiti molim te

to sta ti postas su origen ploca, beagle board i slicno, to su potpuni samostalni proizvodi napravljeni oko tog SoC-a koji nemaju veze sa icim drugim i njihova cijena nema veze sa cijenom SoC-a i mobitela baziranih na istom SoC-u

znas koliku si glupost rekao? kao da si rekao da apple prodaje a5 procesore za 700$ jer se za toliko prodaje cijeli uredaj

Nisi skužio što sam htio reći. Nokia će imati takvu/sličnu ploču i cijela ploča neće koštati 20 dolara, ja kad govorim o CPU/GPU govorim o cijelom čipsetu, dok ti isključivo o CPU/GPU (SoC). OMAP je ime čipseta, a CPU i GPU imaju druge nazive.

15 godina
neaktivan
spw kaže...

Jel ne vidis kontradiktornost? Da su prestali n9 nikada ne bi ni izasla.

Samo su rekli da ce im primarna platforma biti wp7, a meego ce imati prijašnju ulogu maema.

Ustanite kao lavovi iz drijemeža, stresite lance ko rosu sa vas, vas je mnogo a njih je - malo.
15 godina
neaktivan
Predstavljena Nokia N9

Ovo bi trebao biti prirodni nasljednik mojeg dvije godine starog N900. Svidja mi se izgled telefona i implementacija Meegoa (koliko se to za sada moze vidjeti) no buducnost platforme, a pogotovo nokijine podrske je malo reci upitna.

Prema Elopu, rijec je o zadnjem Nokia Meego telefonu. Nokia Windows telefoni samo sto nisu izasli, a jednom kada se to dogodi mozete mislit koliko ce Nokia mariti za podrsku nekakvom tamo jednom i jedinom Meego telefonu kojeg imaju. Usput, biti ce pusteno u prodaju samo 90ak tisuca komada. Nokia izgleda ne zeli da se ovaj telefon prodaje dobro.

Prema Mobile-review siteu (prvi su nanjusili Nokijin deal s Microsofton), Elopu je bitan posao koji je i sam zapoceo - onaj s Windowsima - a ostali Nokia uredjaji koji do prvog Windows telefona budu izdani trebali bi predstavljati ispravnost i opravdanje odluke za prelazak na mobilni Windows.

Podrska za N9 nakon nekog vremena svodit ce se vjerovatno na Community updateove, sto sa N900 funkcionira cisto u redu.

Mislim da bih mogao kupiti N9 no samo u slucaju pristojne cijene.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Predstavljena Nokia N9

MeeGo platforma će i dalje biti core za high-end uređaje samo u manjem obimu u suprotonsti sa Symbianom koji je naručen za odstrel. Bez obzira na cijenu ipak mi se sviđa da bi ga mogao uzeti u otključanom formatu.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Mayo kaže...

MeeGo platforma će i dalje biti core za high-end uređaje samo u manjem obimu u suprotonsti sa Symbianom koji je naručen za odstrel. Bez obzira na cijenu ipak mi se sviđa da bi ga mogao uzeti u otključanom formatu.

Volio bih da bude tako.

Baci oko na slijedeci link ako budes imao vremena: http://www.mobile-review.com/articles/2011/nokia-n9-meego-en.shtml

Nevezano za Nokiu, Stvar donekle donekle spasava i nedavna najava LG-a kako ce uskoro zapoceti s proizvodnjom MeeGo telefona.

16 godina
protjeran
Dkc kaže...
grimyHR kaže...

Nisi skužio što sam htio reći. Nokia će imati takvu/sličnu ploču i cijela ploča neće koštati 20 dolara, ja kad govorim o CPU/GPU govorim o cijelom čipsetu, dok ti isključivo o CPU/GPU (SoC). OMAP je ime čipseta, a CPU i GPU imaju druge nazive.

omap je SoC, koji nokiju kosrta max 10$ komad, sto nema veze sa plocom na kojoj se nalazi i s onime sta si ti poslao, ti si poslao plocu koja je duplo veca od ovog samog mobitela i koja je finalni proizvod i kojoj je navedena MALOPRODAJNA cijena, proizvodnja te cijele ploce kosta manje od pola njene prodajne cijene

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.6.2011 12:55 (grimyHR).
16 godina
neaktivan
mapir kaže...

Ovo bi trebao biti prirodni nasljednik mojeg dvije godine starog N900. Svidja mi se izgled telefona i implementacija Meegoa (koliko se to za sada moze vidjeti) no buducnost platforme, a pogotovo nokijine podrske je malo reci upitna.

Prema Elopu, rijec je o zadnjem Nokia Meego telefonu. Nokia Windows telefoni samo sto nisu izasli, a jednom kada se to dogodi mozete mislit koliko ce Nokia mariti za podrsku nekakvom tamo jednom i jedinom Meego telefonu kojeg imaju. Usput, biti ce pusteno u prodaju samo 90ak tisuca komada. Nokia izgleda ne zeli da se ovaj telefon prodaje dobro.

Prema Mobile-review siteu (prvi su nanjusili Nokijin deal s Microsofton), Elopu je bitan posao koji je i sam zapoceo - onaj s Windowsima - a ostali Nokia uredjaji koji do prvog Windows telefona budu izdani trebali bi predstavljati ispravnost i opravdanje odluke za prelazak na mobilni Windows.

Podrska za N9 nakon nekog vremena svodit ce se vjerovatno na Community updateove, sto sa N900 funkcionira cisto u redu.

Mislim da bih mogao kupiti N9 no samo u slucaju pristojne cijene.

Elop je Microsoftov covjek i ovaj link je dokaz da Elop zeli WP telefone da budu glavni

http://felipec.wordpress.com/2011/06/21/my-disagreement-with-elop-on-meego/

ali ja vjerujem da ce biti meego telefona u buducnosti od Nokie, jer ne sumnjam u dobru prodaju, pa N900 se prodavao puno boje nego su mislili, a nisu imali hrabrosti staviti maemo u jos telefona

Ako se on rasproda, nastavice ga proizvoditi, ni Elop nije budala da ne zaradi

pa na kraju krajeva, da imaju stalno jedan ili dva u ponudi, sasvim dosta, pa koliko Apple ima telefona u ponudi

nije problem u broju modela, nego je li model dobar

za podrsku za meego telefone i ostale uredjaje se ne bojim, tu je zajednica, intel, izgleda i LG sprema meego telefon, samo cini se na intelovoj platformi

ali isti je vrag za developera, samo ga drukcije iskompajlira, ionako se aplikacije rade u Qt-u

Acer izdaje tablet itd

ipak je to open source proizvod, ako pogledate po netu vidjecete da su namontirali Meego 1.1 da radi i na HTC-u i Nexusu itd, samo sto je softwerski rendering pa je malko spor, ali radi

N900 mozda nije bio za svakoga, N9 jeste, ipak je radjen kao mainstream telefon

N900 je zbijeni laptop, vjerojatno najbolja stvar ikad izasla od nokie, steta ako ne nastave, da bar izadje N950 u normalnu prodaju

15 godina
neaktivan
sailor1 kaže...

Elop je Microsoftov covjek i ovaj link je dokaz da Elop zeli WP telefone da budu glavni

ali ja vjerujem da ce biti meego telefona u buducnosti od Nokie, jer ne sumnjam u dobru prodaju, pa N900 se prodavao puno boje nego su mislili, a nisu imali hrabrosti staviti maemo u jos telefona

Da, sve stoji.

No smeta jedna nit koja se provlaci u cijeloj toj prici oko Nokije u novije vrijeme - ta da Elop ne zeli da se bilo sta osim Win Nokie dobro prodaje. 

16 godina
odjavljen
mapir kaže...

Prema Elopu, rijec je o zadnjem Nokia Meego telefonu. Nokia Windows telefoni samo sto nisu izasli, a jednom kada se to dogodi mozete mislit koliko ce Nokia mariti za podrsku nekakvom tamo jednom i jedinom Meego telefonu kojeg imaju. Usput, biti ce pusteno u prodaju samo 90ak tisuca komada. Nokia izgleda ne zeli da se ovaj telefon prodaje dobro.

Nije Elop budala. Ako se WP7 Nokie ne budu prodavale, a za MeeGo uređaje budu postojale poduže liste čekanja, postojati će 3 opcije:

1. Elop se prilagodi tržištu i Nokia izbacuje uređaje koji se prodaju umjesto onih koji stoje na skladištu
  2. Elop ostane vjeran Microsoftu, pa ga se Nokia rješi, te nakon toga  izbacuje uređaje koji se prodaju umjesto onih koji stoje na skladištu
  3. Elop ostane vjeran Microsoftu, Nokia ga ostavlja na čelu i lagano se pozdravlja sa segmentom smartphone-a  
Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
mapir kaže...

Prema Elopu, rijec je o zadnjem Nokia Meego telefonu. Nokia Windows telefoni samo sto nisu izasli, a jednom kada se to dogodi mozete mislit koliko ce Nokia mariti za podrsku nekakvom tamo jednom i jedinom Meego telefonu kojeg imaju. Usput, biti ce pusteno u prodaju samo 90ak tisuca komada. Nokia izgleda ne zeli da se ovaj telefon prodaje dobro.

Nije Elop budala. Ako se WP7 Nokie ne budu prodavale, a za MeeGo uređaje budu postojale poduže liste čekanja, postojati će 3 opcije:

1. Elop se prilagodi tržištu i Nokia izbacuje uređaje koji se prodaju umjesto onih koji stoje na skladištu
  2. Elop ostane vjeran Microsoftu, pa ga se Nokia rješi, te nakon toga  izbacuje uređaje koji se prodaju umjesto onih koji stoje na skladištu
  3. Elop ostane vjeran Microsoftu, Nokia ga ostavlja na čelu i lagano se pozdravlja sa segmentom smartphone-a  

Tako nekako. Ne volim gluposti oko teorija zavjere no namece se moguca Elopova misija pod 4.

4. Nokia tone i prodaje svoj Hardware segment Microsoftu

17 godina
neaktivan
ajde napokon nesto kako treba... samo da ne pretjeraju sa cijenom.
It s me against the world
15 godina
neaktivan
mapir kaže...
sailor1 kaže...

Da, sve stoji.

No smeta jedna nit koja se provlaci u cijeloj toj prici oko Nokije u novije vrijeme - ta da Elop ne zeli da se bilo sta osim Win Nokie dobro prodaje. 

prvo je rekao da odustaju on symbiana da bi se nakon ogromnog "backslasha" javio i rekao da podrzavaju symbian do 2016 bla bla.

Pametnom dosta - danas za pametni telefon ocekujes i aplikacije, a nema sanse da im puno developera bude radilo aplikacije za MeeGo ili za Symbian u buducnosti... svi su dobili unaprijed vijest da je bjeze sto dalje jer su platforme u umiranju. Neki spekuliraju da je on to morao uraditi radi pritiska investitora ali bez proizvoda da prodas DANAS, ta objava je bila katastrofalna i cijene nokijinih dionica su pale kao i prodaja - dionice su bile oko $9 prije objave a sad su $6... covjek je u jednom danu srusio Nokiju.

15 godina
neaktivan
el_manana kaže...

Hmm, ovo je pretjerana cijena i za Nokiu. iPhone s slicnim komponentama košta 650$ u slobodnoj prodaji,

a smatra se preskupim. Neznam kako bi tek ljudi raegirali na ovu cijenu.

Inace zgodan mob, ali baš da toliko vrijedi..

I nekako mi se ne sviđa taj  Elop. Nije li se mogla Nokia bez njega i M$ s ovim OS-om vratit iz sna?

Evo za kraj, nekog je dizajn N9 podsjetio na našto {#}

Produljeni iPod nano xD Produljeni iPod nano xD
Ne dozvolite da vas obeshrabre oni koji su razočarani životom i koji su postali gluhi za najdublje i iskonske želje svoga srca - IVAN PAVAO II
14 godina
neaktivan
Predstavljena Nokia N9

Imam N900, i opcinjen sam tim telefonom. Savršen dizajn (ja mrzim tanke i lake mobitele, volim kad   u ruci imam telefon koji svojom impozantnom pojavom odmah govori o kakvoj se mrcini radi), operativni sistem na kojem igram OpenTTD(desktop verziju) i koji nikada nije zaštopao, TV-out, veliku memoriju, 32+16GB, FM transmitter... A N9 je samo slijedeci korak u tome, kojeg niko nece prestici, jer, ko god kaze da je hardver ovog telefona slab, i upoređuje sa nekim androidima i appleima i čudima, odmah sebi skače u usta, jer na mnogo jačim platformama, ti OSovi zapinju i ne mogu ni multitaskati kako treba, što smao po sebi govori o tim OSovima i njihovoj (ne)optimizaciji, koja je u suštini skoro pa namjerna, jer je potrebno stalno izbacivati nove modele, sa mal ovećim cijenama i marginalno bržim hardverom i tako efektivno sebi povećavati prihode, varajući kupce na tako transparentan a opet neprimjetan način. Apple je odličan primjer, oni su preračunali da če, ako budu koristili tuđe patente bez plaćanja istih, moći da zarade mnooogo plaćajuči sudske kazne i troškove nego kada bi plaćali patente. Nokia i još nekoliko kompanija i dalje se bore da same nešto izume, otkriju, ali u poplavi tvrtki koje rade na fazon Applea (Samsung npr.), Nokia se izgubila....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
alen-c kaže...
el_manana kaže...

Hmm, ovo je pretjerana cijena i za Nokiu. iPhone s slicnim komponentama košta 650$ u slobodnoj prodaji,

a smatra se preskupim. Neznam kako bi tek ljudi raegirali na ovu cijenu.

Inace zgodan mob, ali baš da toliko vrijedi..

I nekako mi se ne sviđa taj  Elop. Nije li se mogla Nokia bez njega i M$ s ovim OS-om vratit iz sna?

Evo za kraj, nekog je dizajn N9 podsjetio na našto {#}

meni puno vise lici na 2 generaciju ipoda nano nego na tu 6, smeta taj crni obrub previse

14 godina
neaktivan
Predstavljena Nokia N9

Ovo bi mogao biti nokin adut za povratak.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
spw kaže...

prvo je rekao da odustaju on symbiana da bi se nakon ogromnog "backslasha" javio i rekao da podrzavaju symbian do 2016 bla bla.

Pametnom dosta - danas za pametni telefon ocekujes i aplikacije, a nema sanse da im puno developera bude radilo aplikacije za MeeGo ili za Symbian u buducnosti... svi su dobili unaprijed vijest da je bjeze sto dalje jer su platforme u umiranju. Neki spekuliraju da je on to morao uraditi radi pritiska investitora ali bez proizvoda da prodas DANAS, ta objava je bila katastrofalna i cijene nokijinih dionica su pale kao i prodaja - dionice su bile oko $9 prije objave a sad su $6... covjek je u jednom danu srusio Nokiju.

Ma nema govora, tamo na vrhu nesto mute, cesto imam dojam da namjerno rade protiv sebe.

Ono sto ide u prilog MeeGo OS-u je cista Linux baza koja povlaci za sobom gomilu entuzijasta.

Pogledaj N900, jalova podrska Nokie nije sprijecila Community da jos uvijek izdaje aplikacije gotovo na dnevnoj bazi (npr. http://www.my-maemo.com/softwarehttp://maemo.org/downloads/Maemo5/ itd.). Zbilja tu ima svega (korisnog) sto vam moze pasti na pamet, od text procesora preko bezicnog okidaca za Nikon / Canon SLR aparate pa do alata za krekiranje wep / wpa passworda)

Iako je Nokia odavno odustala sa firmware updatima, isti se redovito izdaju od strane spomenutog community-a i poboljsavaju mogucnosti i performanse telefona. Mozda ista sudbina ceka N9...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice