Popravljanje gena u embrijima, prilika za histerič

poruka: 240
|
čitano: 36.829
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Popravljanje gena u embrijima, prilika za histerič".
14 godina
Re: Popravljanje gena u embrijima, prilika za hist
Friday kaže...

Nije bas fer usporedjivati vjeru koja okuplja 2+ milijarde ljudi u svijetu sa ovako nekim neukusnim primjerom. Mozemo imati razlicite stavove, ali ako je u danasnje vrijeme normalno sve sto je vec postalo normalno onda bi bilo fer da se i mi vjernici smatramo normalnim ljudima. Zahvaljujem...

Ne smatras li zanimljivim cinjenicu da je jedina razlika koju si istaknuo broj ljudi koji sudjeluje u tvojoj religiji? Da li je to kriterij za "ukusnost" religije?

Sorry, nije da zagovaram koncentracijske logore (ti si upotrijebio rijec "normalno"), ali nerealno je ocekivati u ovom stoljecu da vjera nece izazivati podsmijehe (sve vise i vise, nadam se).

WordPress ❤
17 godina
neaktivan
Friday kaže...

Nije bas fer usporedjivati vjeru koja okuplja 2+ milijarde ljudi u svijetu sa ovako nekim neukusnim primjerom. Mozemo imati razlicite stavove, ali ako je u danasnje vrijeme normalno sve sto je vec postalo normalno onda bi bilo fer da se i mi vjernici smatramo normalnim ljudima. Zahvaljujem...

Ne, neukusno je da vi na temelju svog broja (do kojeg ste došli znamo na koji način kroz povijest) zahtjevate da se vaše bajke ne tretiraju kao bajke, nego nešto ozbiljno. Među sobom pričajte što želite, po pravilima koje ste sami odredili, no onog trenutka kada o tome javno progovorite računajte na kritičko mišljenje onih koji ne vjeruju. Ne možete nas ušutkivati u ime svoje uvrijeđenosti. Nije da se nad vama vrše neki progoni, već upravo suprotno, religija iskače iz paštete, a sad bi nam oduzeli i pravo na kritičko mišljenje. Ne kažem da nemate pravo o tome govoriti, već da nemate pravo osporavati iznošenje suprotnog mišljenja. Čovjeka se može uvrijediti i to treba izbjegavati, ali ideju se ne može uvrijediti, dakle ako netko napada tvoju ideju to nije uvreda tebi.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
odjavljen

Iz clanka je jasno da se ocekuje "histerija" od strane krscana pa sam zbog toga i spomenuo krscanstvo. Da sam spomenuo ukupan broj vjernika ispalo bi da ste vi ateisti samo mala grupa galamdzija.

Mi vjernici nemamo problema sa podsmjesima. Od nas se i ocekuje da to istrpimo. Meni je posve jasno zasto je netko nevjernik i to postujem. I jasno mi je zasto misli da smo mi kreteni... Ali pozivam na ravnopravnost cisto da se rasprava ne bi pretvorila u kartonijadu.

Freak Show Inc.

2 1 hvala 0
17 godina
Visak kaže...
Friday kaže...

Ne, neukusno je da vi na temelju svog broja (do kojeg ste došli znamo na koji način kroz povijest) zahtjevate da se vaše bajke ne tretiraju kao bajke, nego nešto ozbiljno. Među sobom pričajte što želite, po pravilima koje ste sami odredili, no onog trenutka kada o tome javno progovorite računajte na kritičko mišljenje onih koji ne vjeruju. Ne možete nas ušutkivati u ime svoje uvrijeđenosti. Nije da se nad vama vrše neki progoni, već upravo suprotno, religija iskače iz paštete, a sad bi nam oduzeli i pravo na kritičko mišljenje. Ne kažem da nemate pravo o tome govoriti, već da nemate pravo osporavati iznošenje suprotnog mišljenja. Čovjeka se može uvrijediti i to treba izbjegavati, ali ideju se ne može uvrijediti, dakle ako netko napada tvoju ideju to nije uvreda tebi.

A tvoju bajku o spontanosti nastanka života iz nežive u živu tvar može pobiti svaki matematičar u pet minuta. Da bi se toliki geni rekombinirali na potreban način potrebne su milijarde i milijarde kombinacija i trilijuni i trilijuni godina. Pa svejedno vjeriuješ u tu bajku o spontanosti. Koji si ti tek vjernik, ali vjernik bajke o spontanosti, ni svjestan nisi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 18:43 (Floki).
12 godina
odjavljen
Visak kaže...
eywa33 kaže...

Naposljetku, moj komentar je umjerenog tona prije nego histeričnog. Nešto poput radićevskog "ne srljajte kao guske u maglu". A mislim da bi se nemali broj genetičara složio s ovim. 

Okej, ti upozoravaš. A na što upozoravaš? Da ne ispuste epruvetu? Da se ne poflekaju reagensom? Ili da paze da ne otkriju nešto što bi se moglo zloupotrijebiti? Kako spriječiti takvo otkriće osim zaustavljanjem istraživanja?

A slatko mi je kako si gore poistovjetio bioetiku i teologiju. Podsjetimo se što je teologija:

Teologija ili bogoslovlje je proučavanje Boga ili religiozno učenje koje nastoji sistematizirati i potkrijepiti vjerske dogme i vjerovanja. Teologija je izučavanje pojave i biti najvišeg duha ili bića te odnos između njega, svijeta i čovjeka.

Dakle teologija je aktivnost kojoj je osnovni cilj promovirati i braniti neku religiju. U sukobu etike i religije teologija se uvijek priklanja religiji. Teologija aktivno nastoji religijska vjerovanja pretočiti u etička i moralna načela, a spriječiti obrnuti proces (recimo zaređivanje žena) i to joj je i jedina poveznica s istima. Samo umjesto rijeći teologija stavi bogoslovlje i sve je svima odmah jasno. Teologija je loš termin jer ljude asocira na prirodne znanosti s kojima nema nikakve veze.

Svaki teološki argument ima početnu premisu 'Bog postoji i zato...'. Iz tog razloga teološki argumeti su valjani isključivo onima koji prihvaćaju tu premisu, tj. među vjernicima dotične religije. Ako pak nešto možeš dokazati bez te premise onda to ni nije teološki argument. Iz toga slijedi da niakva teološka rasprava nema smisla u okruženju gdje nisu svi vjernici, te da je spominjanje teologije (kao i spomenute astrologije) potpuno suvišno. Ja sam ju prvi tu spomenuo i to u kontekstu da se protivnici istraživanja jednim velikim dijelom vode teološkim motivima, mada često prikrivenima. 'Svi smo bili zigote' je školski primjer pokušaja racionaliziranja religijskih pobuda.

Nije osnovni cilj teologije braniti neku religiju, to bi bila apologetika, koja je tek jedna grana teologije. Također, mislim da nisam poistovjetio teologiju sa bioetikom; koliko se sjećam, "odnosno" ne mora nužno značiti poistovjećivanje dva pojma već i "grananje", jer bioetika i jest redovni kolegij na teologiji.

Nadalje, teologija ima pravo promišljati prirodne znanosti gdje pritom koristi bogomdani :) razum u sprezi sa racionalnom vjerom (vjerovali ili ne, vjera može biti racionalna). To je radila odvajkada i to joj nitko nema pravo otuđiti. Imaš pravo kad kažeš da je moj prethodni komentar "školski primjer" racionaliziranja religijskih pobuda. Smijem li ga ja onda postati na ovom forumu? Ako se ne varam, 1. pravilo kvalitetnog diskutiranja na ovom forumu (kojeg je napisao naš Drago:) je Tolerancija i uvažavanje, a onda i pristojnost i kultura - nešto što nije baš dovoljno prisutno u ponekim komentarima u ovoj pod-temi. Naročito kod nekih koji se nadaju da će se u budućnosti vjernike dočekivati sa podmijehom sve češće... 

Često misli o nekome drugome govore puno više o onome koji je izriče, nego o drugome koji je objekt te misli. 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
neaktivan
Floki kaže...
Visak kaže...
Friday kaže...

A tvoju bajku o spontanosti nastanka života iz nežive u živu tvar može pobiti svaki matematičar u pet minuta. Da bi se toliki geni rekombiniralči na potreban način potrebne su milijarde i milijarde kombinacija i trilijuni i trilijuni godina. Pa svejedno vjeriuješ u tu bajku o spontanosti.

Neću ulaziti u (ne)točnost onoga što si napisao, samo ću ti reći da mene to ne vrijeđa. A o tome se u mom postu radi.

17 godina
Visak kaže...
Floki kaže...
Visak kaže...
Friday kaže...

A tvoju bajku o spontanosti nastanka života iz nežive u živu tvar može pobiti svaki matematičar u pet minuta. Da bi se toliki geni rekombiniralči na potreban način potrebne su milijarde i milijarde kombinacija i trilijuni i trilijuni godina. Pa svejedno vjeriuješ u tu bajku o spontanosti.

Neću ulaziti u (ne)točnost onoga što si napisao, samo ću ti reći da mene to ne vrijeđa. A o tome se u mom postu radi.

Što je netočno, da ti vjeruješ u spontanu rekombinaciju od milijardu i milijardu kombinacija baš točno određenih aminokiselina. U biti si isto vjernik, ništa drugo.

13 godina
neaktivan

Na vijest osim smušenog teksta na HRT teletekstu i nije bilo posebno žestokih reakcija kod nas.

Em je tema previše strana, em su taj tjedan svi bili većinom zauzeti pitanjem nekih 8 milijuna kuna, koliko izgleda ovih dana košta savjest šefova naših "progresivnih" medija.

Kao i do sada, pitanje etike će se lako riješiti kada se dobiju prvi podaci kolika je moguća zarada u odnosu na ulaganje.

Kasnije će sve lako opravdati i svjetovni i religijski autoriteti.

Klikbejt. Viđao sam i bolje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 18:57 (Djuro von Prekoplotovich).

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Pitanje - jesu li ti profesija i glazbeni ukus u sukobu interesa?

Tool. Zbog toga pitam.

12 godina
odjavljen
Visak kaže...

Ne, neukusno je da vi na temelju svog broja (do kojeg ste došli znamo na koji način kroz povijest) zahtjevate da se vaše bajke ne tretiraju kao bajke, nego nešto ozbiljno. 

Po svim statističkim i znanstvenim metodama, nešto što je imanentno većini ljudi, posve je ozbiljan fenomen. A tvoje očigledno mišljenje o teističkom svjetonazoru je u tom slučaju ne-znanstveno :) ... Šala, naravno. Međutim, jedino što bih mogao reći na ovaj komentar je da je prisutno omalovažavanje teističkog opredjeljenja. No opet, ne smeta mi i ne nalazim se uvrijeđenim jer sam uvjeren da je prije posrijedi nedovoljno razumijevanje fenomena religije, negoli kritičko vrednovanje. Kriticizam nasuprot kritičnosti, zašto? Pretpostavljam jer je tako jednostavnije. Moguće da griješim, naravno. 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
odjavljen
Visak kaže...

Ne, neukusno je da vi na temelju svog broja (do kojeg ste došli znamo na koji način kroz povijest)

LOL, pa tvoji preci su isto tuđu krv proljevali da bi ti bio ovdje gdje je si! Jesi ti zbog toga nešto kriv? Jesu zbog toga tvoja stajališta ispravna ili kriva?

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Nije osnovni cilj teologije braniti neku religiju, to bi bila apologetika, koja je tek jedna grana teologije. Također, mislim da nisam poistovjetio teologiju sa bioetikom; koliko se sjećam, "odnosno" ne mora nužno značiti poistovjećivanje dva pojma već i "grananje", jer bioetika i jest redovni kolegij na teologiji.

Pa nisam ni napisao samo braniti, napisao sam promovirati i braniti.

Nema tu grananja. Može postojati i kolegij Nuklearna fizika, pa to ne znači da se bogoslovlje grana na nuklearnu fiziku. Studij je multidisciplinaran, jer mora široko obrazovati nekoga da bi mogao prosječnog čovjeka ispreskakati i prodati mu te priče. A poveznica je, kao što sam napisao, to što se religija svim snagama nastoji nametnuti u sferi etike i morala.

eywa33 kaže...
Nadalje, teologija ima pravo promišljati prirodne znanosti gdje pritom koristi bogomdani :) razum u sprezi sa racionalnom vjerom (vjerovali ili ne, vjera može biti racionalna). To je radila odvajkada i to joj nitko nema pravo otuđiti. Imaš pravo kad kažeš da je moj prethodni komentar "školski primjer" racionaliziranja religijskih pobuda. Smijem li ga ja onda postati na ovom forumu? Ako se ne varam, 1. pravilo kvalitetnog diskutiranja na ovom forumu (kojeg je napisao naš Drago:) je Tolerancija i uvažavanje, a onda i pristojnost i kultura - nešto što nije baš dovoljno prisutno u ponekim komentarima u ovoj pod-temi. Naročito kod nekih koji se nadaju da će se u budućnosti vjernike dočekivati sa podmijehom sve češće... 

Često misli o nekome drugome govore puno više o onome koji je izriče, nego o drugome koji je objekt te misli. 

Ovo ne razumijem, je sa ja nisam nikome odricao pravo da iznosi svoje mišljenje, već upravo suprotno.

Nisi odgovorio na pitanje u vezi ove teme. Na što točno upozoravaš te istraživače? Kako da spriječe otkriće nečega što se može zloupotrijebiti? Ako istražuješ ne možeš unaprijed znati što ćeš otkriti. "Kolumbo, odi u Indiju, ali pazi da ne otkriješ novi kontinent. To bi nam se poslije moglo obiti o glavu."

17 godina
neaktivan
Floki kaže...

Što je netočno, da ti vjeruješ u spontanu rekombinaciju od milijardu i milijardu kombinacija baš točno određenih aminokiselina. U biti si isto vjernik, ništa drugo.

Da, upravo to je netočno, jer ja u to ne vjerujem. Nemam vjeru da se to tako dogodilo. Možda je tako, a možda drugačije. U svakom slučaju ne moram zbog tih aminokiselina jesti ribu petkom ili se suzdržavati od seksa prije braka. Boli mene za njih, a boli i njih za mene. Nema vjere, nema religije. Kužiš?

17 godina
neaktivan
Friday kaže...
Visak kaže...

Ne, neukusno je da vi na temelju svog broja (do kojeg ste došli znamo na koji način kroz povijest)

LOL, pa tvoji preci su isto tuđu krv proljevali da bi ti bio ovdje gdje je si! Jesi ti zbog toga nešto kriv? Jesu zbog toga tvoja stajališta ispravna ili kriva?

Niti sam rekao da si kriv niti da su zbog toga tvoja stajališta kriva. Samo da je neukusno pozivati se na brojčanost nakon stoljeća i stoljeća pokolja inovjeraca.

12 godina
odjavljen
Djuro von Prekoplotovich kaže...
eywa33 kaže...

Pitanje - jesu li ti profesija i glazbeni ukus u sukobu interesa?

Tool. Zbog toga pitam.

Hehe, 5ica za opažanje :)

Nisu u sukobu, dapače, Tool mi je u djetinjstvu i bio jedan od motiva za produbljivanjem pitanja o svemu, pa tako i religiji. Koliko sam upoznat sa opusom članova Toola, a mislim da sam prilično, nema nekog izravnog sukoba. Štoviše, Maynard je osoba koja nedvojbeno izražava poštovanje prema mnogim fenomenima, pa tako i religiji, mistici, altruizmu, filozofiji... Danny i okultizmu  XD... Nemam razloga ne biti fanatični fan (što i jesam) takvih genijalaca. I dan danas plačem jer nisam bio u mogućnosti gledati ih uživo u Zg-u... evo ga na, opet, šmrc

17 godina
Visak kaže...
Floki kaže...

Da, upravo to je netočno, jer ja u to ne vjerujem. Nemam vjeru da se to tako dogodilo. Možda je tako, a možda drugačije. U svakom slučaju ne moram zbog tih aminokiselina jesti ribu petkom ili se suzdržavati od seksa prije braka. Boli mene za njih, a boli i njih za mene. Nema vjere, nema religije. Kužiš?

A tako, to tebe pati, lakše je vjerovati u zdjelu sa nekakvom prajuhom jer onda možeš skakati uokolo kao pulac. Međutim, svaki gušt se plaća, to nije vjernička, ali istinita. Umjerenost je i medicinska kategorija, pa se nitko ne odriče liječnika kad kaže ne loči. Interesantno, nitko ne traži da se iz Dekaloga izbaci ona "ne ubij", za tu koju si spomenuo, mnogi bi, tu ti za sex ne zamjeram ništa, samo si me nasmijao, hebi ga, ljudi smo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 19:28 (Floki).
17 godina
Friday kaže...

Iz clanka je jasno da se ocekuje "histerija" od strane krscana pa sam zbog toga i spomenuo krscanstvo. Da sam spomenuo ukupan broj vjernika ispalo bi da ste vi ateisti samo mala grupa galamdzija.

Mi vjernici nemamo problema sa podsmjesima. Od nas se i ocekuje da to istrpimo. Meni je posve jasno zasto je netko nevjernik i to postujem. I jasno mi je zasto misli da smo mi kreteni... Ali pozivam na ravnopravnost cisto da se rasprava ne bi pretvorila u kartonijadu.

Ja sam cijeli svoj život ateista, uvjereni ateista. Ali, smatram da nitko nema pravo vrijeđati nikoga  na temelju religije i sl. niti silom nametati svoje nauk- vjerovanje u neku, ideologiju jeste privatna stvar i nema se pravo nekome zabranjivati, osim ako ne ide u ekstreme. Kreteni jer vjerujete? Glupo mi je nekoga tako označiti samo zbog toga što vjeruje u Boga ili što već. Dovodi do dizanja tenzija nepotrebno, a opet pokazuje koliko je netko glup i plitak, te kakvo je smeće, kada zbog toga terorizira ljude.

I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
17 godina
neaktivan
Floki kaže...

A tako, to tebe pati, lakše je vjerovati u zdjelu sa nekakvom prajuhom jer onda možeš skakati uokolo kao pulac. Međutim, svaki gušt se plaća, to nije vjernička, ali istinita. Umjerenost je i medicinska kategorija, pa se nitko ne odriče liječnika kad kaže ne loči. Interesantno, nitko ne traži da se iz Dekaloga izbaci ona "ne ubij", za tu koju si spomenuo, mnogi bi.

Da tu si me našao, jer svi vjernici ulaze nevini u brak i ja jednostavno nisam mogao izdržati taj pritisak, pa sam prestao vjerovati samo da bih se mogao poseksati.

17 godina
Visak kaže...
Floki kaže...

A tako, to tebe pati, lakše je vjerovati u zdjelu sa nekakvom prajuhom jer onda možeš skakati uokolo kao pulac. Međutim, svaki gušt se plaća, to nije vjernička, ali istinita. Umjerenost je i medicinska kategorija, pa se nitko ne odriče liječnika kad kaže ne loči. Interesantno, nitko ne traži da se iz Dekaloga izbaci ona "ne ubij", za tu koju si spomenuo, mnogi bi.

Da tu si me našao, jer svi vjernici ulaze nevini u brak i ja jednostavno nisam mogao izdržati taj pritisak, pa sam prestao vjerovati samo da bih se mogao poseksati.

Pa tako si rekao, mada to nije razlog, nisam glup da to ne kužim.

Opravdanost zabrane promiskuiteta, pogotovo kroz povijest ima itekako razloge, koji ni danas nisu nestali.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 19:34 (Floki).
17 godina
neaktivan
Floki kaže...

Opravdanost zabrane promiskuiteta, pogotovo kroz povijest ima itekako razloge, koji ni danas nisu nestali.

Nisam spominjao promiskuitet, već seks prije braka. Dakle možeš biti i s jednom osobom čitav život, ali ako nisi dao popu kuvertu pržit ćeš se cijelu vječnost u paklu. Naravno, to je bilo rečeno samo usput i potpuno je nebitno za ono što sam stvarno govorio, ali tebi je zgodnije zakvačiti se za ovo nego za suštinu.

12 godina
odjavljen
Visak kaže...

Jasno je da je za tebe vjera smiješna, no to ne znači da se sa podsmijehom trebaš odnositi prema osobama koje vjeruju i onda (nerealno) očekivati ravnopravnu raspravu. Nemoj "školski" prikrivati stav. Budi otvoren poput kolege Original.exe i reci da i ti priželjkuješ smanjivanje udijela vjernika u društvu, pa da mogu i s tobom završiti diskusiju kako ne bih morao trošiti vrijeme na pokušaj "isprekakanja i prodavanja" svoje priče...Ali blago i s poštovanjem.

17 godina
odjavljen
Visak kaže...

Dakle možeš biti i s jednom osobom čitav život, ali ako nisi dao popu kuvertu pržit ćeš se cijelu vječnost u paklu.

Zgodno je što uopće ne razumiješ o čemu pričaš a svejedno pričaš o tome.

Freak Show Inc.
17 godina
Visak kaže...
Floki kaže...

Nisam spominjao promiskuitet, već seks prije braka. Dakle možeš biti i s jednom osobom čitav život, ali ako nisi dao popu kuvertu pržit ćeš se cijelu vječnost u paklu. Naravno, to je bilo rečeno samo usput i potpuno je nebitno za ono što sam stvarno govorio, ali tebi je zgodnije zakvačiti se za ovo nego za suštinu.

Nije valjda tako opako, koliko ja znam to ne ide u kategoriju smrtnog grijeha, onaj tko ubije nekog, druga priča, ne slijedi prženje baš za sve.  Onog tko mlati ženu kao magare, i da ga malo zaroštiljaju, nije da nije zaradio. Sad ti ne kužiš suštinu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 20:38 (Floki).
17 godina
neaktivan
Friday kaže...

Ovdje bi trebalo podjeliti po karton svima koji imaju gene pa ce biti mira...

ali prvo najpotrebitijima, kojima fali po nekoliko kromosoma. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...
Visak kaže...

Jasno je da je za tebe vjera smiješna, no to ne znači da se sa podsmijehom trebaš odnositi prema osobama koje vjeruju i onda (nerealno) očekivati ravnopravnu raspravu. Nemoj "školski" prikrivati stav. Budi otvoren poput kolege Original.exe i reci da i ti priželjkuješ smanjivanje udijela vjernika u društvu, pa da mogu i s tobom završiti diskusiju kako ne bih morao trošiti vrijeme na pokušaj "isprekakanja i prodavanja" svoje priče...Ali blago i s poštovanjem.

Ne podsmjehujem se nikome osobno, podsmjehujem se tezi da je bogoslovlje znanstvena disciplina, kao što se neki podsmjehuju abiogenezi. I nema tu ničeg lošeg, to je slobodna razmjena ideja, čemu forum uostalom i služi. 

Nego, zašto ignoriraš moja pitanja u vezi teme i forsiraš ova religijska?

12 godina
neaktivan
Floki kaže...

Nije valjda tako opako, koliko ja znam to ne ide u kategoriju smrtnog grijeha, onaj tko ubije nekog, druga priča, ne slijedi prženje baš za sve. Sad ti ne kužiš suštinu.

Ide ide, u sedam smrtnih grijeha spada i blud a u blud spada i seks prije braka(nebitno s kim), mastrubacija, promiskuitetnost, homoseksualnost...

Iako striktno gledano sedam smrtnih grijeha u Bibliji uopće ne postoji, postoji sedam stvari koje se Gospodu gade(ili tako nešto ne znam točan citat) i među njima je "srce koje smišlja grešne misli" pa to opet dođe na isto.

Al je i oholost i škrtost isto smrtni grijeh pa ne vidim baš da to ljude jako ždere, bili oni katolici ili ne 

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
17 godina
ddarknessfairyy kaže...
Floki kaže...

Nije valjda tako opako, koliko ja znam to ne ide u kategoriju smrtnog grijeha, onaj tko ubije nekog, druga priča, ne slijedi prženje baš za sve. Sad ti ne kužiš suštinu.

Ide ide, u sedam smrtnih grijeha spada i blud a u blud spada i seks prije braka(nebitno s kim), mastrubacija, promiskuitetnost, homoseksualnost...

Iako striktno gledano sedam smrtnih grijeha u Bibliji uopće ne postoji, postoji sedam stvari koje se Gospodu gade(ili tako nešto ne znam točan citat) i među njima je "srce koje smišlja grešne misli" pa to opet dođe na isto.

Al je i oholost i škrtost isto smrtni grijeh pa ne vidim baš da to ljude jako ždere, bili oni katolici ili ne 

Tvoj primjer o idili sa jednom osobom cijelog života a bez Sakramenta vjenčanja nije blud, nego kad skačeš uokolo kao pulac, e to jest blud, ako se svede život na život pulca, pa to bude svrha života, e bome to jest blud.

Puno toga ljude ne ždere, prijezir prema slabijem ili oholost, škrtost da je nekom potrebno a drugi ima, pravo da ti kažem, jest ružno, smišljanje loših stvari drugom, zavist, koliko loših stvari ide iz toga, zavist i pohlepa su motori loših stvari u svijetu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 21:00 (Floki).
12 godina
odjavljen
Visak kaže...

Ne podsmjehujem se nikome osobno, podsmjehujem se tezi da je bogoslovlje znanstvena disciplina, kao što se neki podsmjehuju abiogenezi. I nema tu ničeg lošeg, to je slobodna razmjena ideja, čemu forum uostalom i služi. 

Nego, zašto ignoriraš moja pitanja u vezi teme i forsiraš ova religijska?

Pa kad kažeš da je objekt vjere bajka, a teologije zadatak "prekakivati i prodavati priče", onda teško mogu misliti da mene kao osobu smatraš ravnopravnom za diskurs. Naročito ako uzmeš u obzir da je vjera nešto što prožima čovjeka u cjelosti, a teologija nešto što mi je zvanje i zanimanje. 

Usput, teologija bogoslovlje su istoznačni pojmovi; jedan izravna posuđenica iz grčkog, a drugi doslovan prijevod. Theos - Bog, logos - riječ. 

12 godina
neaktivan
Floki kaže...

Tvoj primjer o idili sa jednom osobom cijelog života a bez Sakramenta vjenčanja nije blud, nego kad skačeš uokolo kao pulac, e to jest blud, ako se svede život na život pulca, pa to bude svrha života, e bome to jest blud.

Puno toga ljude ne ždere, prijezir prema slabijem ili oholost, škrtost da je nekom potrebno a drugi ima, pravo da ti kažem, jest ružno, smišljanje loših stvari drugom, zavist, koliko loših stvari ide iz toga.

Crkva ne priznaje životnu zajednicu bez sakramenta braka. Il se ženi ili činiš grijeh bluda. Čak neki svećenici ne priznaju ni brak koji je civilno sklopljen jer nije blagoslovljen u crkvi. Moji bliski prijatelji nisu vjenčani u crkvi, samo kod matičara jer je mješovit brak. Ona je veliki vjernik i prijašnji svećenik im zbog toga nije radio nikad nikakve probleme, kad je došao novi rekao joj je da se ne mora truditi dolaziti na misu ni blagoslivljati kuću jer živi u bludu i da joj on neće dati blagoslov. Sve zapravo ovisi o tome kako koji svećenik tumači sebi što je grijeh a što nije. 

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
17 godina
ddarknessfairyy kaže...
Floki kaže...

Puno toga ljude ne ždere, prijezir prema slabijem ili oholost, škrtost da je nekom potrebno a drugi ima, pravo da ti kažem, jest ružno, smišljanje loših stvari drugom, zavist, koliko loših stvari ide iz toga.

Crkva ne priznaje životnu zajednicu bez sakramenta braka. Il se ženi ili činiš grijeh bluda. Čak neki svećenici ne priznaju ni brak koji je civilno sklopljen jer nije blagoslovljen u crkvi. Moji bliski prijatelji nisu vjenčani u crkvi, samo kod matičara jer je mješovit brak. Ona je veliki vjernik i prijašnji svećenik im zbog toga nije radio nikad nikakve probleme, kad je došao novi rekao joj je da se ne mora truditi dolaziti na misu ni blagoslivljati kuću jer živi u bludu i da joj on neće dati blagoslov. Sve zapravo ovisi o tome kako koji svećenik tumači sebi što je grijeh a što nije. 

To nije blud, to su životne okolnosti. Koliko znam tu znaju biti dosta tolerantni, život ne stane u matrici crno - bijelo. Pojam bluda kao grijeha je nešto potpuno drugo, i odnosi se na to kad blud postane svrha života. Ja osobno bi mu rekao da drži ključeve, a ne znam hoće li ući. Znao bi što to znači. Kad ga ona traži, dužan se odazvati, jer ne traži njega, nego Onog zbog kojeg je on tu, a ona očito nije licemjer da ga traži a ne poštuje Zakon, nego su okolnosti takve.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2016 21:20 (Floki).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice