Piratstvo u Hrvatskoj danas

poruka: 245
|
čitano: 384.200
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Piratstvo u Hrvatskoj danas".
17 godina
neaktivan
RE: Piratstvo u Hrvatskoj danas
bestia kaže...

Zvao si veliki buraz, opet poteskoce s tim piratstvom.

Evo ja predlazem Zakonodavnom tijelu da ukinu Internet i zabrane kompjutore i mobilne uredaje za 54 % Hrvatskog trzista (naravno neukljucujuci u ovu skupinu tajkune i burzuje), te da Uvedu novi zakon o zabrani koristenja Linuxa na podrucju RH zbog posticanja piratstva..... tako da se udovolji BSA-u

Pa bog nam pomogao KAKVE KRETENE MI IMAMO NA ODGOVORNIM POZICIJAMA, ovog tipa Mladena Vukmira treba zapamtiti, on ce uskoro vedriti i oblaciti.

Evo prijedlog; Pozovimo doticnog Mladena Vukmira na ovaj Forum, da se razjasnimo, a ne da se kukavicki pokrivaju nekakvim izjavama za javnost jedno u godini dana. Ako i nezna koristit kompjuter zasigurno ima tajnicu da mu tipka, cisto sumljam da zna sam i tipkati......

Čekaj da se prvo nauči tipkati......pa dok se rega na forum...godina dana poslaSmijeh Mislim da smo navikli na svakakve bisere, od našeg ex-ministra Kirina pa eo do famoznog Mladena Vukmira. Čemu čuđenje? Sramotno je da se moramo naviknuti na ovako nešto. Evidentno je da kod nas još uvijek funkcionira "veza" za posao jer da su na vrhovnim pozicijama adekvatni ljudi neznam da bi situacija bila baš ovakva......(ili se ja varam???)

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina
neaktivan
ToniB kaže...

Ljudi moji sve je to lijepo i krasno Linux i Windows, ali pobogu zašto bih jednu igru koju ću igrati jednom i nikad više platio 300 - 500 kn ako je mogu dobiti za 15 kuna !!!!

Možda bi shvatio kad bi se i ti bavio izradom igara i s time zarađivao za kruh.

Što se tiče teme BSA je u pravu. Linux je kriv, a FreeDos je još "krivlji". Zapravo sjecam se jednom davno kad sam kupio računalo s predinstaliranim linuxom da mi je stalno u linuxu izbacivalo poruke tipa : "Izbriši me, Izbriši me, oooooooooooooohhhhhhhh izbriši me. Instaliraj piratske windowse. Moraššššššššššš...........ooooooooooohhhhhhhhhhhhh izbriši me". A onda kada bio odlučio napokon windowse instalirati pojavio bi se FreeDos i rekao : "Gospodaru......... naš premili gospodaru.........sve je spremno za dolazak piratskih windoza...............proročanstvo...........ah.........nakon bezbroj godina...........napokon će biti ispunjeno.................ma šta ispunjeno................preispunjeno...........škljoc.........krlklj......aaahhhh".

Najgluplja izjava koju sam ikada cuo od BSA (a ima ih puno)! Koji kreteni.

CORE 2 DUO E4300 @ 1.8GHZ
2 GB RAM 667MHZ
ASUS 7300 GT @ 475/920
17 godina
naxeem kaže...
Veliki Brat kaže...
Pelaic kaže...

Citiram izvješće BSA:

"Piratstvo povećava:

-nakanadno instaliranje piratskih operativnih sustava u zamjenu za predinstalirane FreeDOS ili Linux sustave"

Što sam preformulirao u članku ali ima isto značenje.

Ne, nema isto značenje.

Veliki Brat kaže...
[H.P. 19:19] kaže...
 Prema BSA glavni razlozi visoke stope piratstva su: FreeDOS ili prodaja računala s Linuxom, širokopojasni Internet ali i porast broja potrošača.
Znači nešto posve drugo.

Malo ponoviti semantiku itd.?

Okej, ajmo sad malo cjepidlačiti:

1. nije isto, jer je broj riječi u rečenici i njihov raspored različit;
2. nije isto, jer u izvješću piše da je jedan od razloga činjenica da korisnici na računala s predinstaliranim FreeDOS-om i Linuxom instaliraju piratske operativne sustave, dok u članku kaže da su upravo ta računala glavni razlog povećanja stope piratstva;
3. Iako ti svaki citat započinje s Velikim Bratom, zapravo citiraš Hrvoja Pelaića, pa se nadam da ćeš od njega i dobiti odgovor zašto je napisao upravo to što je napisao.

Osobno, smatram da je isto, obzirom da ne vidim apsolutno nikakvog razloga za spominjanje Linuxa, FreeDOS-a ili bilo koji drugi softver legalno dostupan na tržištu (!!!) u kontekstu povećanja stope piratstva. I smatram da je sramotno upotrebljavati ovakve taktike na open source softveru, jednako kao i na bilo kojem drugom, pa tako i na proizvođače hardvera koji ovu opciju uopće nude.

Zašto BSA ne proziva svoje vlastite članice, jer rade dobar softver - da rade ga rade loše, SIGURNO ih nitko ne bi kopirao. Kao što vidiš, ovakva retorika ima svoje ogranke i nije zdrava u startu. Linux i FreeDOS su tu, legalni i dostupni. Izreći i, još gore, napisati ovako nešto može samo osoba koja nema srama, niti bira sredstva u dolasku do cilja. Jer vidiš, ja mogu napisati što god želim na ovom ili bilo kojem drugom forumu (pa tako i poštovani gospodin Vukmir). Ali kada šaljem službeni mail, dopis ili izvješće, dobro biram svaku riječ koju ću napisati (a trebao bi i poštovani gospodin Vukmir).

Netko je to ovdje dobro primijetio - ako je već ovakvo stanje, zašto onda nisu napisali da stopu piratstva povećava činjenica da se instaliraju piratski operativni sustavi na tvrde diskove koji dolaze prazni u trgovine informatičkom opremom? Ili činjenica da se instaliraju piratski operativni sustavi pomoću uređaja kao što su tipkovnica, miš i monitor? Ili pak činjenica da se instaliraju piratski operativni sustavi potpuno slobodno skinuti preko širokopojasnog Interneta putem torrenta? Jer sve su to istinite tvrdnje, koje pak nimalo nemaju veze s osobnom odlukom pojedinca da neki predinstaliran sustav pregazi piratskom verzijom bilo čega.

No, rješenje je bliže nego što se misli - obzirom na trenutno aktualnu piratsku verziju operativnog sustava (ma koji on bio), predlažem da se svi prijenosnici u Hrvatskoj odsad isporučuju s ugrađenim kvalitetnim 16-gigabajtnim SLC SSD-ovima, jer na takvim računalima nije moguće niti instalirati spomenutu piratsku verziju operativnog sustava (ma koji on bio), obzirom na manjak diskovnog prostora. Dok se kupcima računala s predinstaliranom verzijom tog istog operativnog sustava (ali legalnog, naravno) isporučuju 20-gigabajtni mehanički diskovi. Sve u skladu s propozicajama fer tržišnog natjecanja. Pa neka si škvadra nadograđuje diskovni podsustav kako im paše i instalira što ih je volja, barem da se tehnički izbaci mogućnost krivnje Linuxa ili FreeDOS-a...

Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan

Veliki brate, znam da nisi ti to napisao.

Međutim, isto tako znam da ono gore nije isto.

1. Izjava u članku daje dojam da su oni optužili FreeDOS i Linux u distribucijama kao razlog za piratstvo. To je totalna idiotarija jer bi to značilo da su rekli da bez Windowsa računalo nije upotrebljivo.

Osim što mnogi (ja primjerice) imam petnaestak verzija Windowsa, legalno kupljenih/plaćenih/dobivenih, koje mogu instalirati, tu su još i tri distribucije Linuxa. Možda želim drugačiji bootloader, a možda jednostavno želim samo hardver, pa je i taj FreeDOS nepotreban.

2. Izjava u izvješću tj. originalu ima potpuno drugi smisao: naime, BSA kaže da je problem instalacija piratskih Windowsa (u 99% slučajeva piratskih OS-ova) kao zloupotreba nepostojanja OS-a ili instaliranog besplatnog Linuxa (vjerojatno misleći na notebooke).

To su dvije suštinski drugačije izjave koje međusobno jesu slične, ali nose posve drugačije značenje.

Jasno je meni da je gospodin autor članka, preformulirao izjavu da dodatno raspiri duhove (kao što to radi sve veći broj novinara u sve većem broju medija), ali to jednostavno nije profesionalno s njegove strane, strane osobe koja je tu da informira, a ne širi nered, paniku, mržnju i sl. negativne vibracije koje izaziva ovaj članak kod Linuxaša, Windowsaša i sl. ljudi zdravog razuma.

U dijelu gdje kažeš da se Linux nije trebao spominjati, ipak griješiš, jer je situacija upravo takva da je činjenica da ljudi često kupuju FreeDOS i Linux laptope s namjerom da stave piratske Windowse.

U posljednjem paragrafu djetinje aludiraš na veličinu Viste zaboravljajući da Vista koristi tek 5-6GB prostora. Moj kolega ima 64GB SSD, na poslovnom prijenosniku, na kojem uz to ima Office, Visual Studio i SQL Server uz nekoliko još alata (prilično velika količina prostora) i sve to zajedno zauzima tek 20GB prostora, ostavljajući više od 67% prostora slobodno, odnosno 44GB mjesta za projekte, mail itd. - Sasvim dovoljno za bilo što što mu treba.

Drugi je problem što su neki navikli imati nekoliko terabajta (pokradene:)) glazbe, filmova i "iso-a". Ni to nije problem za SSD-ove jer su eksterni 2.5" diskovi danas ogromni i jeftini.

Toliko o papanju prostora u tvom školskom primjeru neinformiranosti i zablude.

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2008 7:27 (naxeem).
17 godina
protjeran

U dijelu gdje kažeš da se Linux nije trebao spominjati, ipak griješiš, jer je situacija upravo takva da je činjenica da ljudi često kupuju FreeDOS i Linux laptope s namjerom da stave piratske Windowse.

@naxeem,

Ljudi kupuju programe kao NERO da bi kopirali OS, MP3, CD-e i muzicke i filmske DVD, igre itd, a da BSA prestane srat po konkurenciji  i uhvati se pravoga posle, naprimjer kontroliranje internet protokola prema torrent-ima itd. Hoce ocrniti Linux kod ovog naseg neukog naroda, sramotno....

Zlo i Naopako
17 godina
neaktivan

Slažem se da se u biti aludira na korisnike laptopa,jer uglavnom se piratski (drugi os) stavlja na takve laptope.Ali isto tako su mogli i napomenuti da recimo
Windows XP home edition ili Vista basic ,sve predinstalirano i jeftinije od recimo predinstalirane Vista Ultimate,također služi za piratiziranje.
Novinari su tu da raspiruju -to se vidi iz količine komentara na ovim stranicama ,ali mi je glupo staviti i posredno dovesti Linux na optuženičku klupu.Meni su Win OS uvijek
prvi izbor ali tako prema Liinux-u postaviti neke pretpostavke je bar u neku ruku neprevedno.Činjenice jesu takve kakve jesu ali isto tako znam da se kupuju i laptopi s XP-om da bi se poslije Vista instalirala (piratizirana naravno) ili Vista Home Edition i onda sad vec Vista Ultimate s SP1 na Lap.Toga sve više i ima tako da i to s free dos-om baš ne stoji.
Linuksaši samo naprijed!

v_maxcpp
17 godina
protjeran

Da, ruku na srce, 99% strojeva prodanih sa alternativnim (besplatnim) os-ovim biva pregazeno sa pirtlukom.

No osvrnimo se samo na samu filozofiju izjave.

Naime cak i da su sva racunala sa windowsima, tu bi jedino profitirao microsoft, dok bi 3d party softwarske kuce i dalje pusile.

Jer sto, dobijes original windoze .. ne mozes nista (budes crtao u paintu il racunao u calcu ? :) ) .. pa na njih natocis ilegalni office, adobe suite itd. :) (cca 10k++ kn)

Mislim, sto oni misle da ce netko zaista platiti sve .. cak i na corporate razini su ljudi zadovljni ako placas 70% licenci :)

Nakraju ispada da ako ljudima prodajes sa Windowsima, jos vise para gubis, jer ce covjek imat originali os a software i dalje piratiziran.

Dok kad kupi racunalo sa linuxom dobije odmah office, alate za crtanje itd. koji u potpunosti zadovoljavaju 'obicnog' korisnika.

Zato umjesto da izmisljamo lazi o linuxu, naucimo se njima koristit .. jer upravo bi on smanjio piratstvo s obzirom da su programi na njemu besplatni.

Tolko od mene i pozdrav.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Stari, NE uzimaj tuđe vlasništvo ako ga nisi spreman platiti!!!! Ako vam tako očajno treba neki od programa majkrosoft i kompanije, PLATITE ga. Pravila su vrlo jednostavna. Onaj tko želi rezultat svoga rada dati besplatno, MOŽE to učiniti, onaj tko ne želi i traži za to novac ima na to pravo.

Treba strogo stati na put svakoj popularizaciji KRAĐE u bilo kom obliku.

Ne koristim majkrosoft programe osim za e-zabu i one servise koje je takvima odredila država poput e-porezne uprave, e-mirovinskog, e-zdravstvenog i na kraju E-HRVATSKA.

Preporučam instalirati novu Fedoru 9.

Ima obilje besplatnih i kvalitetnih programa za koje autori ne traže nikakvu novčanu naknadu. Iskoristite ih.

0 0 hvala 0
17 godina
HaHa kaže...

Nisam pristalica piratstva ali se od te rečenice naježim... koliko ima u nekom komercijalnom softveru koji se prodaje u dučanima našeg gospodarstva?

Isto koliko i u televizoru, biciklu, žvaki, vrećici, petardi, slanini..........
17 godina
neaktivan
wedeze kaže...

Stari, NE uzimaj tuđe vlasništvo ako ga nisi spreman platiti!!!! Ako vam tako očajno treba neki od programa majkrosoft i kompanije, PLATITE ga. Pravila su vrlo jednostavna. Onaj tko želi rezultat svoga rada dati besplatno, MOŽE to učiniti, onaj tko ne želi i traži za to novac ima na to pravo.

Stvar je u tome da se mikroshit monopolisticki namece, sto bi znacilo da ja imam nemajkrosoft softver koji radi iskljucivo na win platformi a treba mi za obavljanje mog posla. E sad ce netko rec da je problem u proizvodjacu doticnog softvera, stvar je u tome da se proizvodjacu tog softvera ne isplati zaposlit jos jedan tim ljudi da taj isti softver prilagodi nekoj drugoj platformi radi 0,01 posto ljudi.
Nije problem da netko hoce zaraditi za softver koji je napisao, dapace, nego je problem u tome sto u vecini slucajeva te se prisiljava na koristenje doticnog komada softvera. Slicno kao sto ti sad ZAMP uzima pare, jednostavno si prisiljen na to.
17 godina

Predlazem da linux zajednica predlozi da se u hrvatskim trgovinama pocne prodavati neka komercijalna linux distribucija koja je cijenom slicna Windowsima. Na taj nacin se BSA nece imati pravo zaliti, korisnici koji zele windowse nece imati razloga kupovati racunalo s linuxom jer ce cijena biti ista, a linux korisnici nece placati Microsoftu namet.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja sam kupio slozenu konfu bez ikakvog os-a...kaj to inad nebi trebalo bit protiv pravila??ps imam logalne win. da nebi biloBelji se

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

Predlazem da linux zajednica predlozi da se u hrvatskim trgovinama pocne prodavati neka komercijalna linux distribucija koja je cijenom slicna Windowsima. Na taj nacin se BSA nece imati pravo zaliti, korisnici koji zele windowse nece imati razloga kupovati racunalo s linuxom jer ce cijena biti ista, a linux korisnici nece placati Microsoftu namet.

NIKAD.

• Freedom 0: The freedom to run the program for any purpose.
  • Freedom 1: The freedom to study and modify the program.
  • Freedom 2: The freedom to copy the program so you can help your neighbor.
  • Freedom 3: The freedom to improve the program, and release your improvements to the public, so that the whole community benefits.

Freedoms 1 and 3 require source code to be available because studying and modifying software without its source code is highly impractical.

0: Sloboda koristenja programa u bilo koju svrhu

1: Sloboda ucenja i modificiranja programa

2: Sloboda u kopiranju programa da pomognes okolici(doslovno: susjedstvu)

3: Sloboda da poboljsas program i pustis u javnost poboljsanja da bi cijela zajednica imala koristi.

Slobode 1 i 3 zavise od izvornog koda jer ucenje i mjenjanje programa bez izvornog koda je neprakticno.

btw procitaj GPL v2.(General Public Licence verzije 2)

Arch user, Don't Panic!!!
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Veliki brate, znam da nisi ti to napisao.

Međutim, isto tako znam da ono gore nije isto.

1. Izjava u članku daje dojam da su oni optužili FreeDOS i Linux u distribucijama kao razlog za piratstvo. To je totalna idiotarija jer bi to značilo da su rekli da bez Windowsa računalo nije upotrebljivo.

Osim što mnogi (ja primjerice) imam petnaestak verzija Windowsa, legalno kupljenih/plaćenih/dobivenih, koje mogu instalirati, tu su još i tri distribucije Linuxa. Možda želim drugačiji bootloader, a možda jednostavno želim samo hardver, pa je i taj FreeDOS nepotreban.

2. Izjava u izvješću tj. originalu ima potpuno drugi smisao: naime, BSA kaže da je problem instalacija piratskih Windowsa (u 99% slučajeva piratskih OS-ova) kao zloupotreba nepostojanja OS-a ili instaliranog besplatnog Linuxa (vjerojatno misleći na notebooke).

To su dvije suštinski drugačije izjave koje međusobno jesu slične, ali nose posve drugačije značenje.

Jasno je meni da je gospodin autor članka, preformulirao izjavu da dodatno raspiri duhove (kao što to radi sve veći broj novinara u sve većem broju medija), ali to jednostavno nije profesionalno s njegove strane, strane osobe koja je tu da informira, a ne širi nered, paniku, mržnju i sl. negativne vibracije koje izaziva ovaj članak kod Linuxaša, Windowsaša i sl. ljudi zdravog razuma.

U posljednjem paragrafu djetinje aludiraš na veličinu Viste zaboravljajući da Vista koristi tek 5-6GB prostora. Moj kolega ima 64GB SSD, na poslovnom prijenosniku, na kojem uz to ima Office, Visual Studio i SQL Server uz nekoliko još alata (prilično velika količina prostora) i sve to zajedno zauzima tek 20GB prostora, ostavljajući više od 67% prostora slobodno, odnosno 44GB mjesta za projekte, mail itd. - Sasvim dovoljno za bilo što što mu treba.

Drugi je problem što su neki navikli imati nekoliko terabajta (pokradene:)) glazbe, filmova i "iso-a". Ni to nije problem za SSD-ove jer su eksterni 2.5" diskovi danas ogromni i jeftini.

Toliko o papanju prostora u tvom školskom primjeru neinformiranosti i zablude.

konačno zdrava poruka i zdravi razum!
respect!
17 godina
protjeran
Tux Slave kaže...
SupremeCommander kaže...

NIKAD.

• Freedom 0: The freedom to run the program for any purpose.
  • Freedom 1: The freedom to study and modify the program.
  • Freedom 2: The freedom to copy the program so you can help your neighbor.
  • Freedom 3: The freedom to improve the program, and release your improvements to the public, so that the whole community benefits.

Freedoms 1 and 3 require source code to be available because studying and modifying software without its source code is highly impractical.

0: Sloboda koristenja programa u bilo koju svrhu

1: Sloboda ucenja i modificiranja programa

2: Sloboda u kopiranju programa da pomognes okolici(doslovno: susjedstvu)

3: Sloboda da poboljsas program i pustis u javnost poboljsanja da bi cijela zajednica imala koristi.

Slobode 1 i 3 zavise od izvornog koda jer ucenje i mjenjanje programa bez izvornog koda je neprakticno.

btw procitaj GPL v2.(General Public Licence verzije 2)

Free as in freedom, not free as in beer. Što znači da ja mogu prodavati GNU/Linux za milijun kuna, 0 kuna, ali kupcu/korisniku moram dati izvorni kod programa i on može njega kopirati koliko želi i raditi sa njime što želi sve dok se to ne kosi sa GPL licencom.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...
17 godina
neaktivan

ok, ove BSA izjave su obično jako nelogične, ali ono što mene zanima je slijedece: u nekoliko postova se moglo procitati da ljudi koji zele nauciti OS koriste linux?!?!?!

a win useri su idioti???? ne kuzim...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...
Free as in freedom, not free as in beer. Što znači da ja mogu prodavati GNU/Linux za milijun kuna, 0 kuna, ali kupcu/korisniku moram dati izvorni kod programa i on može njega kopirati koliko želi i raditi sa njime što želi sve dok se to ne kosi sa GPL licencom.

Moj zaje*. Ali u svakom slucaju cim Linux postane komercijala kao w!n ja ode na BSD.

Arch user, Don't Panic!!!
17 godina
neaktivan

Budimo realni, u velikoj većini slučajeva strojevi koji se prodaju s FreeDOSom, pa čak i Linuxom završe s instaliranim piratskim Windozama. Stvar je jednostavna, svi će dati još soma kuna za jaču grafulju da mogu vrtiti nove (uglavnom) piratske igre, ali dati soma kuna za OS kojeg ti za 0 kuna može spržiti susjed neće nitko (pogotovo ne nauštrb grafulje :)).

Namjerno ne ulazim u windoze vs pingvinux jer takve rasprave ne vode nigdje, međutim, činjenica je da se većini živo j**** za free as in speech ako se na tom slobodnom, idealnom, najboljem, demokratskom, slobodoljubivom, ultrastabilnom, whatever ne može vrtiti CoD4 ili Crysis (ili ne bez ozbiljnog zaj********, puno znanja i hrpe vremena).

Svi želimo više nego si možemo priuštiti, a Windowse je lako nabaviti "ispod tezge". Trgovci to znaju i ruše cijene tako da instaliraju džabalesku OSovlje. Mislim, budimo ozbiljni, koji bi razlog netko imao dati 5 soma kuna za laptop da bi kuckao u FreeDOSu (osim ak je baš Linuxaš ili ima već retail Windowse)?!?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
// Ovako, imam rješenje!!!

Kao što ste nam dali FreeDOS, a znamo da je DOS isto produkt Microsofta, pa dajte nam i jedan FreeWINDOWS, pa da smo onda svi sretni i rješena stvar.
17 godina
neaktivan
Dr.Evil kaže...

Budimo realni, u velikoj većini slučajeva strojevi koji se prodaju s FreeDOSom, pa čak i Linuxom završe s instaliranim piratskim Windozama. Stvar je jednostavna, svi će dati još soma kuna za jaču grafulju da mogu vrtiti nove (uglavnom) piratske igre, ali dati soma kuna za OS kojeg ti za 0 kuna može spržiti susjed neće nitko (pogotovo ne nauštrb grafulje :)).

Namjerno ne ulazim u windoze vs pingvinux jer takve rasprave ne vode nigdje, međutim, činjenica je da se većini živo j**** za free as in speech ako se na tom slobodnom, idealnom, najboljem, demokratskom, slobodoljubivom, ultrastabilnom, whatever ne može vrtiti CoD4 ili Crysis (ili ne bez ozbiljnog zaj********, puno znanja i hrpe vremena).

Svi želimo više nego si možemo priuštiti, a Windowse je lako nabaviti "ispod tezge". Trgovci to znaju i ruše cijene tako da instaliraju džabalesku OSovlje. Mislim, budimo ozbiljni, koji bi razlog netko imao dati 5 soma kuna za laptop da bi kuckao u FreeDOSu (osim ak je baš Linuxaš ili ima već retail Windowse)?!?

Bez ljutnje, citiram te samo jer si zadnji, ali uglavnom ovakvo mišljenje prevladava.
Ono na što poludim je kad počnu ovakve generalizacije "u velikoj većini slučajeva" - uopće me ne zanima koliko
ljudi zamjeni takav OS sa ilegalnim Windowsima. Dosta mi je da oni ostali koji to ne rade plačaju zbog onih koji
se koriste piratstvom.
Istu logiku je imao i ZAMP ili udruga nekakvih svirača i pjevača po svadbama, što su već - kako velika većina koristi
prazne medije kako bi kopirala njihovu umjetnost pa će sad svi koji kupuju takve stvari plačati namet kao da su
kriminalci. Kakvi su to argumenti?
Iz istog razloga ćemo zatvoriti dućane nedjeljom jer neki poslodavci tretiraju svoje radnike kao stoku. Pa kaznite
njih, a ne one koji u svom dućanu sa 4 zaposlena prodaju kruh i mlijeko tako da im odrežete jednodnevnu zaradu.
Inače da se razumijemo, bila je već tema o piratluku ovdje i tamo sam isto poludio kad je počeo prevladavat stav
kako nema razloga za osudu ako netko tu i tamo skine nekakvu "igricu" ili tam neki AutoCad - što sad......
Dakle piratstvo pokušat držat na što nižoj stopi (to se ukinut ne može, ne treba se zavaravat), ali ne želim plačati
reket neradnicima koji se skrivaju iza općeg dobra i optužuju me bez ikakva dokaza kako sam pirat.
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2008 13:00 (Level 1).
17 godina
neaktivan

FreeDOS nema veze sa Microsoftom

17 godina
neaktivan
Level 1 kaže...
Bez ljutnje, citiram te samo jer si zadnji, ali uglavnom ovakvo mišljenje prevladava.
Ono na što poludim je kad počnu ovakve generalizacije "u velikoj većini slučajeva" - uopće me ne zanima koliko
ljudi zamjeni takav OS sa ilegalnim Windowsima. Dosta mi je da oni ostali koji to ne rade plačaju zbog onih koji
se koriste piratstvom.
Ovdje se ne radi o plaćanju (Ni Microsoft ni Oracle ni IBM ni Autodesk ne naplaćuju porez jer bi netko teoretski mogao piratizirati njihov softver, to mogu samo kojekakvi ZAMPovi). Samo činjenica da je instalacija FreeDOSa i Linuxa uglavnom targetirana na kupce koji će instalirati MS Windows u "kućnoj radinosti". Ne kažem da su svi koji kupe laptop sa FreeDOSom pirati, ali budimo realni...
Mala digresija glede i u svezi ZAMPovih nameta. Recimo da napravim aplikaciju koja baš ništa ne radi, recimo da samo prikaže dijalog s OK gumbom. I stavim cijenu od 4999€. I tražim od ZAMPa dio love od harača na CDove jer se moje veleumno djelo može piratizirati na raznoraznim medijima. Sjećam se da je bila neka anegdota gdje su globili band koji je javno puštao svoje vlastite skladbe jer nisu imali blagoslov ZAMPA. Iako bend nije član ZAMPa...
17 godina
neaktivan

Ne bulazni, FreeDOS je nasta ilegalno-kriminalno-zločinačkim reverznim inžinjeringom iz Micros...ne, čekaj, zaj*ba san se, to je QDOS/MS-DOS 1.0

I've got four words for you: I. Love. This. Company! Yeaaaahhhh!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2008 13:42 (nema_šanse3).
17 godina
neaktivan
Dr.Evil kaže...
Ovdje se ne radi o plaćanju (Ni Microsoft ni Oracle ni IBM ni Autodesk ne naplaćuju porez jer bi netko teoretski mogao piratizirati njihov softver, to mogu samo kojekakvi ZAMPovi). Samo činjenica da je instalacija FreeDOSa i Linuxa uglavnom targetirana na kupce koji će instalirati MS Windows u "kućnoj radinosti". Ne kažem da su svi koji kupe laptop sa FreeDOSom pirati, ali budimo realni...
Mala digresija glede i u svezi ZAMPovih nameta. Recimo da napravim aplikaciju koja baš ništa ne radi, recimo da samo prikaže dijalog s OK gumbom. I stavim cijenu od 4999€. I tražim od ZAMPa dio love od harača na CDove jer se moje veleumno djelo može piratizirati na raznoraznim medijima. Sjećam se da je bila neka anegdota gdje su globili band koji je javno puštao svoje vlastite skladbe jer nisu imali blagoslov ZAMPA. Iako bend nije član ZAMPa...
Razumijem što ti je na umu, ali baš zbog ZAMP-a pušem na hladno.
Ako ćemo cjepidlačit, a zašto ne bi - oni su me bez ikakvog dokaza proglasili piratom i kriminalcem (doduše sitnim, ali ipak),
a kako bi mi oprostili takvo ponašanje opalili su mi porez. Jel pošteno - jest, baš im hvala.
Hočemo ponovno u isti krug ili bi sad konačno mogli odigrat nešto pošteno pa da bude kažnjen onaj tko i je pirat.
17 godina
neaktivan

> ok, ove BSA izjave su obično jako nelogične, ali ono što mene zanima je slijedece: u nekoliko postova se moglo procitati da ljudi koji zele nauciti OS koriste linux?!?!?!

> a win useri su idioti???? ne kuzim...

hihihi, mozda...

mislim, moze se tako procitati, ili se moze procitati da su win idiotski OS.... u svakom slucaju, mislim da oni koji "zele nauciti OS" - zamisli klasifikacije - znaju i win i linux. pa kad skuze da se u win ne moze bas previse nauciti - a ima veze s ovim free source code - onda predju na nesto gdje mogu zaviriti u to kako taj OS tocno radi...

0 0 hvala 0
17 godina

Najpametniji potez bi bio srezati cijene softvera na neke razumne i povoljne cifre. Puno bi se više igara originalnih prodavalo da su po 50-100 kuna a i zarada bi im ispala veća. S tako visokim cijenama nije ni čudno da da je sve puno piraterije. U americi softver dođe max 2% mjesečne plaće a kod nas i preko 20% nečije mjesečne plaće, pa ko će kupovat to i iz čega?

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Dr.Evil kaže...
Level 1 kaže...
se koriste piratstvom.
Joooj, ljudi! Pa neka tamo Hrvatska zaista nije prva pri izboru konfiguracija i pratećih softverskih konfiguracija. Ovakav setup se puno prije nego kod nas, pojavio u SAD-u, upravo zato što su se na prijenosnicima (koji se u principu ne slažu kod kuće, već se kupuju složeni u obliku kakvog-takvog brenda) nudili uglavnom Windowsi. Pojavom alternativnih operativnih sustava otvorila se niša za korisnike koji UOPĆE NE KORISTE WINDOWSE (!!!!!! - nadam se da ste ovo konačno shvatili) i jednostavno ne žele plaćati licencu Microsoftu. Ima tu i drugih komercijalnih OS-ova (Mac, npr.), ali Windowsi u ovoj ili onoj verziji su daleko najzastupljeniji. Ovaj setup preslikan na našu ekonomsku situaciju dovodi do toga da ljudi zaista kupuju što jeftinija računala, i da, instaliraju na njih piratske windoze, ali to isto rade i na računalima koja dolaze bez predinstaliranog OS-a, ili na složencima sastavljenima u kućnoj radinosti.

I to je problem u ovoj izjavi, jer se netko pametan našao za shodno u izjavu ubaciti upravo ovaj oblik prodaje računala, što je besmisleno, jer je sve potpuno legalno.

@ Naxeem
Drago mi je da smatraš moju izjavu o Visti djetinjastom, jer je upravo u tom smislu i napisana, na istoj razini kao i izvješće BSA Hrvatska kako stopu piratstva u HR povećava instalacija piratskih operativnih sustava na računala s predinstaliranim FreeDOS-om i Linuxom.

Jednostavno ne mogu vjerovati da je bilo kome ovakva izjava prihvatljiva jer, kao što je to Level1 napisao, implicira ne samo da su kupci takvih računala lopovi, već stavlja i same rečene OS-e u negativnu konotaciju (vjerujem namjerno), kao da su dizajnirani za lopove i pirate.

Pazi, gledam te!
17 godina
sasa kaže...

ok, ove BSA izjave su obično jako nelogične, ali ono što mene zanima je slijedece: u nekoliko postova se moglo procitati da ljudi koji zele nauciti OS koriste linux?!?!?!

a win useri su idioti???? ne kuzim...

Ne, win useri nisu idioti. To nisam rekao, niti sam implicirao jednom jedinom rječju.
To je bilo izrečeno tek utoliko što sam prve korake na PC-u radio na  kombinaciji MSDOS/Win 3.11 (legalni, molim lijepo, čak sam i za Win95 kasnije imao licencu, 98-ica je ipak bila piratska), ali sam zaista naučio kako funkcionira računalo tek kada sam došao do Slackwarea (mislim da je bila verzija 3, ne sjećam se sada...). Kada ručno slažeš sistem, X-windowse, mrežu, sigurnosne postavke, kompajliraš kernel i slično, nekako se dublje ubaciš u sistem. Na windozama to jednostavno ne vidiš - oni su homogen sustav namijenjen, nazovimo ga tako, 'običnom' korisniku, koji se koncentrira na posao koji obavlja, a ne zamara se operativnim sustavom, te kako i zašto nešto radi. Naravno da postoje i serverske verzije windoza, čiji korisnici puno znaju o računalima, ali iskreno sumnjam da se ijedan jedini takav korisnik nije bar jedanput u životu susreo s nekim oblikom UNIX-a (što opet ne mora značiti da ih nema).
Nakon Slacka sam probao još dosta distribucija i moram priznati da današnje distribucije više ne stavljaju sustav u prvi plan, što je pozitivno, ali ti ipak omogućuju da sam složiš sustav kako ti paše. Što Windowsi, ruku na srce, ipak ne mogu, jer su dizajnirani da rade na što je više moguće hardverskih kombinacija i da budu što jednostavniji, plus zatvorene su arhitekture. Što je opet OK (da ne bi sada netko stao prozivati me u tom smislu), ako ti treba upravo takav sustav.
Tako ja recimo doma imam Linux na HTPC-u, na poslu radim sa WinXP (legalni) i WinXP ima žena na laptopu (legalni, treba joj za posao, iako bi komotno mogla koristiti Linux, ali ne želi niti probati - njena osobna stvar i ne idim zašto bi ju itko na to tjerao. Ali onda opet, one ne zna ništa o načinu kako jedan OS funkcionira interno, tako da...

Pazi, gledam te!
17 godina

U tom zakljucku BSA meni je intrigantno sto se izrijekom spominju FreeDOS i Linux kao razlozi visoke stope piratstva. Izmedju ostalog. A zasto se ne spominje i nesto od tog "ostalog". Recimo ono sto svi mi znamo a to su cijene softvera i nasa prosjecna primanja. Zasto bi predinstalirani Windowsi na novom kompu morali imati istu cijenu kao i da ih se zasebno kupuje (imaju li?)? Da su upola jeftiniji, ili cak i vise, ja bih prvi rekao ljudima da kupe komp sa instaliranim winsima. A podosta konfiguracija sam slozio poznanicima i ostalima koji me pitaju za savjet.

Meni ovo sve nekako zvuci da BSA = Microsoft. A dalje, ako cemo pravo, OS (windowsi)  su vjerojatno samo manji dio u tih 68 %.  A gdje je tu ostali software i da ne spominjemo igre. Kad bi se malo sprdali mogli bi mirne duse reci da su windowsi glavni razlog visoke stope piratsva Belji se

17 godina

evo moje jednostavno(dobro nije baš jednostavno) rješenje za sve probleme na svijetu: Ukinimo novac!!!!

vjerujem da bi s tim rješili sve probleme za kratko vrijeme

Moj laptop:HP Compaq 6715b ,procesor Sempron 3600+(jako se grije)
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2008 19:47 (mali.ivica87).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice