Super ideja. Već par mjeseci razmišljam o maloj privatnoj pivovari.... Možda si ovo priuštim.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

Pa to te ja tražim - makar setovi za proizvodnju piva skupa sa sastojcima su već neko vrijeme dostupni, doduše vani (npr. http://www.northernbrewer.com/shop/brewing/beer-equipment-starter-kits).
Sve je veće i veće zanimanje za neovisne pivovare, a i sve više ljudi počinje raditi vlastito pivo, tako da je ovo dobrodošla stvar.
Ma kakav stroj za pivo. Ovo je stroj
http://x.vukajlija.com/var/products/posters/201103/77355/vesela-masina.jpg
Daj me nemoj zajebavat, kakva nezavisna pivovara s predpripremljenim mišunzima za pivo? Ovo je Cedevita ili mlijeko u prahu, ne pivovara...
burence ?!!!
Vi ste se stvarno posvađali sa lektorima, a izgleda mi da ste počeli birati autore članaka slučajnim uzorkom na prolaznicima pored redakcije?!
Inače, sprava sama po sebi nije tako loša, ali izrada piva i nije toliko komplicirana da bi se za nju trebao uzimati nekakav aparat, a s druge strane, bilo kojem ozbiljnijem pivopiji bačva od 5 litara u sedam dana ne znači puno, pa bi odmah morao kupiti par ovakvih uređaja.
burence ?!!!
Vi ste se stvarno posvađali sa lektorima, a izgleda mi da ste počeli birati autore članaka slučajnim uzorkom na prolaznicima pored redakcije?!
Inače, sprava sama po sebi nije tako loša, ali izrada piva i nije toliko komplicirana da bi se za nju trebao uzimati nekakav aparat, a s druge strane, bilo kojem ozbiljnijem pivopiji bačva od 5 litara u sedam dana ne znači puno, pa bi odmah morao kupiti par ovakvih uređaja.
Je li moguće da nikad nisi čuo za riječ burence? Kao malo bure - burence. O čemu pričaš?
burence ?!!!
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=f11nXBE%3D&keyword=burence
da napravim bure
al' sam majstor
da osvajam cure
-----------------------
Ako ne voliš burence uzmi bačvicu

Kad se već 'gađamo' linkovima, evo još jedan:
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=f11nXRI%3D
Napomena: pogledati što piše iznad u odjeljku SINTAGMA.
Kad se već 'gađamo' linkovima, evo još jedan:
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=f11nXRI%3D
Napomena: pogledati što piše iznad u odjeljku SINTAGMA.
Aha, ti si neki nacionalistički ksenofobni kompleksaš. Ništa onda...

Aha, ti si neki nacionalistički ksenofobni kompleksaš. Ništa onda...
Sa pravim rvackim nickom :)
Pa baš i nisam, dapače, najveći dio moje informačke pismenosti potječe iz srpskih izvora (u to vijeme većina časopisa je bila iz Beograda i Ljubljane, a razni pokušaji rađeni u Zagrebu ni kvalitetom ni kontinuitetom nisu mogli parirati sjevernim i istočnim susjedima), ali bačva (i bačvica u ovom slučaju) je ipak uobičajeniji izraz od bureta i burenceta.
Pa baš i nisam, dapače, najveći dio moje informačke pismenosti potječe iz srpskih izvora (u to vijeme većina časopisa je bila iz Beograda i Ljubljane, a razni pokušaji rađeni u Zagrebu ni kvalitetom ni kontinuitetom nisu mogli parirati sjevernim i istočnim susjedima), ali bačva (i bačvica u ovom slučaju) je ipak uobičajeniji izraz od bureta i burenceta.
Volim ovo kad netko izvali neku glupost koja smrdi mržnjom i onda kaže nešto tipa Svi moji prijatelji su crnci ili Moj najbolji prijatelj je musliman.
Jadno.
ja imam kod kuće stroj za pijenje piva a čujem da nas ima još puno takvih. neke naše škembice podsjećaju na bačvice, a neke na burence. treći tvrde da smo u drugom stanju. whatever.
Đizus, pa kako ne razumijete da je jezik piva univerzalan?!
P. S. Imam gadan osjećaj da će se ekipu šišati ogromnim cijenama tih mješavina...
Đizus, pa kako ne razumijete da je jezik piva univerzalan?!
P. S. Imam gadan osjećaj da će se ekipu šišati ogromnim cijenama tih mješavina...
dobar kvasac je najteža stavka(dali je divlji, za gornje ili donje vrenje)... inače gotovo sve možeš fermentirati u pivo. U tome i jest tajna zašto je to toliko star napitak, vjerojatno stariji i od vina (koje nam zvuči kudikamo jednostavnije za proizvodnju)... međutim, pivo je imalo upravo tu prednost - kakav god otpad (pardon, neslađenu sirovinu i sladovinu) utrpaš, nakon fermentacije bit će pitak i fino lupiti. Za vino ipak mora biti samo zdravo slatko dozrelo voće(pričam o dobu prije kemije), što nije bilo svugdje moguće. Nije mi samo jasno kako misle istim strojem dobiti i lager i ale? Za prvi treba drugi postupak - hladno vrenje(pri nekih 8 stupnjeva počne, pa se prekida kod 18), plemeniti kvas, pretakanje, i tek nakon pretakanja barem mjesec dana ležanja blizu nula celzijevaca? Mislim, ne vidim da ta mala kutijica ima baš frižider u sebi, ne spominju pretakanja za odvajanje od taloga, a i vremenski je to prekratko za lager. Osim ako nije "cedevita" kemija koja samo glumi pivo. Koliko znam, niti voda nesmije biti iz vodovoda. Mora barem odstajati, i smekšati se (pričam o kontinentalnoj vodi). Ale jasno radi na gornjem vrenju, ali i njemu mora započeti oko desetke, pa tek pred kraj se diže temperatura do nekih 25. Njemu izvrije kvasac na površinu pa možda ga naprava može sama obrati pa netreba pretakanja. No jasno svi znamo, ale je zato mutan.
Edit; čini se da bi ipak mogla biti u pravu - sad sam pregledao izvorne podatke i filmić, čini se da oni planiraju raditi kao proizvođači printera. Uređaj po demou prihvaća samo zapakirane kazete sa sirovinom, (uz izliku da je na kazeti kod koji programira uređaj na pripremu vrste piva prema sladovini), dakle čipirano:) Pitam se bude li kineskih imitacija sa refillovima i Ciss sistemom :P