Imaju studije i vidit ces razliku.
http://www.avsforum.com/forum/imagehosting/1766255b8243409f31.jpg
...
'hype' OLED panela ...
Za Barten sam čuo, no do sad mi nije bio pretjerano jasan tako da hvala na zbilja stručnijem objašnjenju. Međutim, ne uspijevam sebe dovoljno stručno objasniti da biste shvatili.
Ne govorim ja da je tone-mappiran/color-gradiran sadržaj jednak onome u HDR10 jer naravno nije, no sve što sam ja gledao kod sebe je meni potpuno isto izgleda. Ono što želim reći jest da je još rano za ovakve side by side usporedbe, ali mislim da će netko uskoro složit neki gradirani video (sniman u HDR) i onda pored toga ne gradirani video ali prikazan pomoću HDRa na TVu. Tu će se tek vidjeti razlike i tek je tu zapravo 'prava' i fer usporedba.
HDR je na papiru sigurno najveći skok do sada i to ne poričem nego podržavam. Ja uglavnom to doživljavam kao 'pametne algoritme' koji boostaju brightness tamo gdje mu metapodaci kažu, ne kao bracketing i sl. za fotografiju (nadam se da me niste tako shvatili). Nije to ništa kvalitetniji sadržaj od nekompresiranog kada se snimi. Samo ga TV drukčije doživljava.
Video kojeg sam poslao sam gledao na TVu i zato sam spomenuo tu razliku. TV detektira HDR, ali ništa se drastično ne promijeni jer je kako kažem, sadržaj pravilno eksponiran i gradiran. Također trebaš uzet u obzir da je dobrih 60-70% midrange 4K TVa koji se reklamiraju kao HDR (pogotovo od Samsunga) zapravo 8-bitni HDR panel gdje je taj 'pop' manji.
Treba pričekati da se populariziraju i pojeftine 10-bitni paneli pa će to tek tad po meni biti realna i isplativa kupnja. Odnosno baš bi i trebali as we speak.
Boldano - nisi me shvatio. Govorim kako je LG ostao jedini igrač na OLED tržištu (veliki) i kako se nikome jednostavno ni približno ne isplati početi ulagati u OLED tehnologije jer je LG probio golemu barijeru. A OLED je sigurno najveći eye-candy pop efekt kojeg možeš vidjet pri kupnji TVa.
Zato su Samsung, Sony, Panasonic morali progurati HDR i kod sebe kako bi doveli taj eye-candy. Realno razlika između OLEDa i Quantuma je dosta vidljiva kada gledaš u dućanu. I to je namjerno tako jer svaki proizvođač prikazuje sadržaj koji najbolje izgleda na panelu pa će ga i najbolje prodati. Npr. Panasonic jako voli nogomet pa sadržaj koji prikazuju je sniman s njihovim HDR10 kamerama, a iskreno nikad neće biti prikazivan na TVu izvan Japana i možda Koreje (barem ne u skorje vrijeme).
Meni je iskreno razlika SDR/HDR bitno snažnija na 8-series ili 9 Samsungu nego na mojem LGu (koji je iznimno bright OLED sam po sebi pa nešto nadoknađuje kod SDR kao što si i rekao).
tl dr; ja jednostavno mislim da je HDR previše subjektivan da bi bio snažnijeg dojma. Uvijek će bit premalo sadržaja (barem u HR), a i sami blu-rayevi koji nose 4K HDR - em što ih ima malo, em što su neisplativo skupi. Torrenti još nisu uspjeli crackat metapodatke niti BT.2020 u potpunosti.
Možda znanstvene brojke prikazuju da je HDR zbilja značajan, ali meni je značajnije imati FHD/4k sadržaj nego 480p.
Teško da ćeš uopće doživjet da ćeš gledat 10 bitni sadržaj na 10 bitnom HDR TVu na bilo kojoj vrsti medija osim blu-raya.
Tako da mi je taj hype jednostavno u ovom trenutku glup osim za gaming. Kao i WCG.