Osnovne i srednje škole na Microsoftovom softveru

poruka: 175
|
čitano: 19.444
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Osnovne i srednje škole na Microsoftovom softveru".
16 godina
neaktivan

Tak se radi monopol.

--------------------------------------------------------------------------------------------

15 4 hvala 0
17 godina

Vrlo povoljno znaci 200kn po licenci godisnje neto, ovo me podsjeca na leasing auta za policiju svake tri godine, skroz nepotrebno. Iduce godine ocekujem da bi MS mogao djeci prodati MS tablete, ionako se ne prodaju, pa nek se djeca uce.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.9.2014 20:28 (Bono).

2 1 hvala 0
11 godina

Bolje da su te pare dali za knjige djeci. Dok druge drzave gledaju kako uštedit naša gleda kako nahranit CEO Microsofta. Yeah!

Moj PC  
12 1 hvala 3
13 godina

Koji imbecili! Za ovakav potez bi netko sposoban od M$-a trazio da im plate, a ne obratno.

Moj PC  
3 2 hvala 0
17 godina

Da, tako se to radi. Kad je u školi nauči ga da koristi samo MS, kad jednog dana dođe negdje raditi i treba uredski paket ili nešto sigurno neće imati dileme što odabrati. I da se ne zavaravamo, MS ima mnogo alata koji su daleko ispred konkurencije (npr. Excel), ali činjenica je da teti koja treba jednostavnu tablicu ne treba takav alat, nego bi mogla koristiti neku besplatnu alternativu. Isto tako, škole i akademske institucije bi trebale biti bliže open source-u, a ne komercijalnim rješenjima. No, kad jedan CARNet koristi SAP, svaka daljnja rasprava je suvišna....

The best is yet to come, and wont that be fine You think youve seen the sun, but you aint seen it shine
Moj PC  
12 0 hvala 0
17 godina

Steta. Zasto se ne ugledamo na amere i uvedemo Mac u skole.

Apple FTW. {#}

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Moj PC  
3 15 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Osnovne i srednje škole na Microsoftovom softv
southy kaže...

Da, tako se to radi. Kad je u školi nauči ga da koristi samo MS, kad jednog dana dođe negdje raditi i treba uredski paket ili nešto sigurno neće imati dileme što odabrati. I da se ne zavaravamo, MS ima mnogo alata koji su daleko ispred konkurencije (npr. Excel), ali činjenica je da teti koja treba jednostavnu tablicu ne treba takav alat, nego bi mogla koristiti neku besplatnu alternativu. Isto tako, škole i akademske institucije bi trebale biti bliže open source-u, a ne komercijalnim rješenjima. No, kad jedan CARNet koristi SAP, svaka daljnja rasprava je suvišna....

Dodajmo tome da se koristeći open source rješenja puno više nauči o samom radu OS-a.

--------------------------------------------------------------------------------------------
17 godina
neaktivan

Linus Torvalds:

"Software je kao sex, bolje ako ne placas za njega"

{#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.9.2014 20:50 (linuxomanija).

15 2 hvala 0
13 godina
neaktivan

staro prdakanje kako je free super free je cool, a 99% svijeta ner adi na free aplikacijijama, niti ce u narednih ihahaj.

mora da je zato sto ms hvata djecu dok su mali.. nema veze sa tim sto te free apliakcije nemaju veze sa realnim radom i korisnoscu...

http://www.modsrigs.com/detail.aspx?BuildID=32977
Moj PC  
7 16 hvala 0
11 godina
neaktivan

What kind of bullshit is this?

Umjeso da MS placa drzavi da učenici uče koristit MS-ov softver ili bar da daju besplano, oni (tj mi) placamo njima.

8 2 hvala 0
16 godina
neaktivan

Microsoft vjeronauk. Što ranije klincu dati mišljenje u glavu i imaš ga za cijeli njegov život. Poslije ćemo se čuditi od kuda ekstremizam. Zašto se nije moglo postaviti dva paralelna sustava MS-Linux (ili tri).

4 2 hvala 0
14 godina
Ripjaw kaže...

Bolje da su te pare dali za knjige djeci. Dok druge drzave gledaju kako uštedit naša gleda kako nahranit CEO Microsofta. Yeah!

Ma hebale ih vise te knjige, bolje da su u digitalnom obliku, a ne da svako malo treba uzimat "nove" knjige stare 10 godina po novoj cijeni i izmjenjenom naslovnicom. To je kriminal sto se kod nas radi s tim knjigama.

iPhone 4-iPhone 4s-Nokia N9-Iphone 4s-Sony Xperia S-iPhone 4s-HTC 8x-iPhone 5-Galaxy s3- HTC One- iPhone5 - HTC One-iPhone 4s-Sony Xperia Z-Google Nexus 5 i iPhone 5s - Nexus 5 - Nexus 5 i iPhone 5s
13 godina
neaktivan

dva paralelna jest opterecuj djecu glupostima koje im nece trebati, i ovako uce gomilu gluposti koje su apsolutno azstarjele i trebalo ih je odavno izbaciti. 

zasto da uce linux koji nije ni na 2% racunara?

ako kojim cudom zavrse u vodama gdje im treba naucice djeca i sami, ovako makar vecina ima mogucnost da postane koliko tliko kompjuterski pismena.

i takodje i za knjige. 

bolje napraviti jeftinu verziju tableta u koj se mogu drzati komplet i knjige i vjezbanke i radne sveske, netreba tu neki napucani tablet a sigurno bi bio jeftiniji od tone papira koju svakodnevno tegle u skolu.

Moj PC  
10 1 hvala 0
17 godina

Kao kad diler pred školom prvi puta daje besplatno.  Gdje je sada 'Ubuntu'  predsjednik. Koja farsa

Life is too short to remove USB safely

6 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

S obzirom da se radi o državnoj nabavi i vjerovatno velikim novcima, zanima me gdje bila Open Source zajednica i da li je ponudila svoje rješenje državi. Čisto me zanima koliku cijenu su ponudili za implementaciju i održavanje takvog rješenja.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
Moj PC  
4 3 hvala 0
12 godina
neaktivan

Hebeš dobar komp i programe ako su profesori truba.

6 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako dobro gledam cijene, ispada da političari mogu kupiti Office za 30 kn... a nama ostalima je ugrubo 100 puta skuplji...?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tih 4,5 milijuna kuna je 3-godišnja bruto(2) plaća za otprilike 15 osoba (dakle oko 100.000 kn godišnje tj. mjesečni neto nešto preko 5.000kn ). Na razini cijele Hrvatske. Sjetite se samo naslino ukalupljenih nastavnika i profesora koji su predavali jedne predmete, ali kako više nema potrebe za njima, a otkaz se ne smije dati pa ih se stavi da predaju nešto lagano. Škole koje imaju ravnatelja, računovođu, tajnika, referenta i 10-ak učenika. Škole koje drže programe koji nam više neće trebati, ali izbacivanje toga bi izazvalo prosvjede nastavnika koji to drže, a time i sindikata.

Može mi li itko reći da su ovih 18.5 tisuća licenci najveće bacanje novca u ovom sektoru? U cijeloj državi. Jel itko izračunao plaće jednog dužnosnika kroz mandat? 1,5-2 milijuna kuna. Naknade za neku županijsku ili gradsku skupštinu. Sabor sa svojih 160 zastupnika???

Ali nije bitna samo racionalnost državnog i lokalnog aparata. Tko god je radio u javno sektoru, uključujući školu, vidio je da su zaposlenici koliko-toliko naviknuti na računala, ali isključivo na poznatu okolinu. Prijelaz sa WinXP-Win7 je bio bolan. Sa Office2003 na 2007-2010 (2013 možda) i više. Užasno bi hrabro bilo prijeći na win 8.1, ja sada ne bih ima snage za to.

Zamislite troškove prijelaza na open source. Obrazovati ogromnu količinu nastavnika i profesora. Kad se organizirala obuka po ECDL program (u sklopu inicjative za e-Hrvatsku ili tako nešto, uredno su je pohađali informatičara koji često nisu briljirali. Tada je bilo lakše jer računala ipak nisu bila u tolikoj mjeri dio rada u školi. Sada praktički svaka učionica (u solidno ili bolje opremljenim školama) ima računalo i projektor. Svaki se nastavnik sada služi računalom.

Tko bi bio nosioc korištenja takvih sustava u našim školama? Što bi bilo kad neka prezentacija ne radi? Koji bi bili troškovi izrade novog kurikuluma?

Ukratko ovaj iznos je sitnica. 30 lipa godišnje po stanovniku RH. Prijelaz na nešto drugo je gotovo nemoguć - IMHO.

Pa da vidim na temelju čega bi se moglo pregovarati s MS-om da on plati?

9 0 hvala 2
13 godina
neaktivan
Nije Microsoft kriv za monopol već je kriva činjenica da se sve ove godine nije pojavio itko tko je sposoban napraviti približno dobar softver te vrste kao oni. Znači ne preostaje našoj djeci ništa drugo nego koristiti njihove programe. Open source koristi šačica opskurnih karikatura koje nemaju veze sa stvarnošću i tako misle da je to cool.
12 godina
neaktivan
Brainbow kaže...
Nije Microsoft kriv za monopol već je kriva činjenica da se sve ove godine nije pojavio itko tko je sposoban napraviti približno dobar softver te vrste kao oni. Znači ne preostaje našoj djeci ništa drugo nego koristiti njihove programe. Open source koristi šačica opskurnih karikatura koje nemaju veze sa stvarnošću i tako misle da je to cool.

Open source nudi i više nego što će učenici učit u srednjim i osnovnim školama, a u open source programima i MS officu je dosta toga, pogotovo osnovne stvari su iste.

Najgore od svega je što se u škola neuči razmišljat već je važno da se nauči napamet.

Zato i ima tolika hrpa ljudi koji samo klikaju next ili dalje pa kad se nešto promjeni odmah strka i zbrka.

Kao i na ovom forumu, za 90% stvari koje nađu nakon par minuta googlanja se otvaraju teme, sad se opet vraćamo da ovu drugu moju rečenicu.

13 godina
neaktivan

da inace je bolje da za svaku stavku koju trebas odraditi na posle trebas izmisljati toplu vodu i zajebavati se kako uospte da pocnes obavljati posao umjesto da uzmes altaku i zavrsis posao.

da li ti kad trebas neku alatki izmisljas ponovo kako bi i cime bi ili uzmes gotovo i sto radi provjereno..

zans treba zakucati ekster ccime bi moglo.. ma necu cekic to nije cool ja bi to mogao sa... i sl..

ista stvar

windwos i programi za nejga rade provjereno, iamju dobar support i daleko su manje sanse da ce geek koji je sastavio opet sorce varijantu jednog dana nestati i zapustti komplet rjesenje tog programa, ili da ce gomila gekova razbacana svjetom drzati dobar suport i razvoj.

nemojte biti smijesni

Moj PC  
2 4 hvala 0
15 godina
neaktivan
O B O kaže...
Najgore od svega je što se u škola neuči razmišljat već je važno da se nauči napamet.

^Ovo.

Uče se roboti na strogo ukalupljenom sučelju. Promijeni malo sučelje i svi ti računalno "osposobljeni" kadrovi su potpuno izgubljeni. Nema tu pravog znanja, samo gomila repeticijom usvojenih "vještina". Tako možeš i pse izdresirati da koriste računala, to nije znanje nego dresura.

Kada se počne informatika u školama obrađivati kako treba, možda budući službenici neće više dobivati napadaje panike na sam pogled na sučelje na koje nisu izdresirani. Tko zna, možda tada i Linux dobije pravu priliku.

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
16 godina
neaktivan
Brainbow kaže...
Open source koristi šačica opskurnih karikatura koje nemaju veze sa stvarnošću i tako misle da je to cool.

Tako je, 20 000 ljudi u googleu su opskurne karikature koje nemaju veze sa stvarnošću i misle da je to cool.

Još jedan zanimljiv citat :

"Why Ubuntu, rather than say Macs or Windows? Well you can run those too. Bushnell said, “Googlers [Google employees] are invited to use the tools that work for them.. If Gmail doesn't want work for them, they can use pine [an early Unix shell character-based e-mail client] that's fine. People aren't required to use Ubuntu.” But, Goobuntu use is encouraged and “All our development tools are for Ubuntu.”

Googlers must ask to use Windows because “Windows is harder because it has 'special' security problems so it requires high-level permission before someone can use it.” In addition, “Windows tools tend to be heavy and inflexible.”"

Izvor.

Također "opskurbe karikature koje nemaju veze sa stvarnošću i misle da je to cool" su i Amazon, Peugeot, IBM, DreamWorks Animation, NASA (ISS), CERN, burze u Londonu i New Yorku...

@mirkoj, ponekad je najbolje zasukati rukave i napravit onako kako treba biti , vidi graf :P

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.9.2014 22:11 (zerocool12).
12 godina
neaktivan

ovo sa čekićem ti je jako glupa usporedba, jer postoje različite vrste čekića koji se razlikuju jedan od drugog kao MS office od recimo libre offica, te sa jednim i drugim moš zakucat ekser, vjeruj mi "igro" sam se ja sa različiitim čekićima.

Nego  sumnjam da se u srednjim školama radi nešto više od osnovnog pisanja, formatiranja teksta, jednostavnog računa.

Po meni je veči problem neobrazovanost učitelja i profesora kojima je valjda problem namjestit sat na videu, ako je netko sječa šta je to, doduše sadašnji uređaji si samo namjeste sat.

Vjerujem da puno profesora informatike bi se pogubilo kad bi im do daljinski od pametnog TV-a u ruke a kamoli neke složenije operacije u programskim paketima.

I baš me zanima koliko ljudi kad izađe iz srednje za ispravno napisat, formatirat, uredit tekst, sa ispravno napravljenim sadržajem i wordu.

4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
O B O kaže...
I baš me zanima koliko ljudi kad izađe iz srednje za ispravno napisat, formatirat, uredit tekst, sa ispravno napravljenim sadržajem i wordu.

Kad se promijeni verzija i dođe nova sa novim, ušminkanim sučeljem, jako jako malo... :P

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
17 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...
Brainbow kaže...
Open source koristi šačica opskurnih karikatura koje nemaju veze sa stvarnošću i tako misle da je to cool.

Tako je, 20 000 ljudi u googleu su opskurne karikature koje nemaju veze sa stvarnošću i misle da je to cool.

Još jedan zanimljiv citat :

"Why Ubuntu, rather than say Macs or Windows? Well you can run those too. Bushnell said, “Googlers [Google employees] are invited to use the tools that work for them.. If Gmail doesn't want work for them, they can use pine [an early Unix shell character-based e-mail client] that's fine. People aren't required to use Ubuntu.” But, Goobuntu use is encouraged and “All our development tools are for Ubuntu.”

Googlers must ask to use Windows because “Windows is harder because it has 'special' security problems so it requires high-level permission before someone can use it.” In addition, “Windows tools tend to be heavy and inflexible.”"

Izvor.

Također "opskurbe karikature koje nemaju veze sa stvarnošću i misle da je to cool" su i Amazon, Peugeot, IBM, DreamWorks Animation, NASA (ISS), CERN, burze u Londonu i New Yorku...

@mirkoj, ponekad je najbolje zasukati rukave i napravit onako kako treba biti , vidi graf :P

Kaže Google, koristi što želiš ali... "All our development tools are for Ubuntu" :) :)

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
17 godina
neaktivan

Za osnovnu i vjerojatno srednju školu je potpuno svejedno koji OS se uči (linux, win, OSX) ako se podučava kako treba

Jer one vještine koje naučiš npr. u libre office-u (formatiranje teksta, sekcije, header-footer, margine...) ako su naučene s razumjevanjem za par minuta se prenose u MS office i slično.

Za nespecijalizirano znanje korisnik se ne bi niti trebao previše zamarati OS-om, nego alatima koje treba koristiti. OS treba biti neprimjetan u pozadini, šutiti i raspoređivati resurse.

Čak i za osnove programiranja gotovo svi konzolni zadaci se fino mogu pisati da budu portabilni ako je C/C++ u pitanju. Da ne spominjemo javu.

Nije toliko bitno na čemu koliko kako se nešto radi.

Profesori su svakavi a nisu ni djeca zlato. Koliko djece 5-6-7 razred ocjenjuje svoje znanje o računalima kao izvrsno a domet im je instalirati nešto sa tonom toolbara i zujati po youtube-u i faceu.

Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

ti grafikoni koje pucas nemaju apsolutno nikakve veze sa mozgom iskreno...

eee brate upalis terminal ukucas tonu teksta i mozes izlistati sve fajlove kreirane tad i tad velicein izmedju tog i tog koeje sadrze to.. koji ce moj to ikome za standardan posao :)

pravi alat za pravi posao.

kome se kuckaju skripte da odradi svakodnevni posao slobodno izvoli. 

ja upalim moj tezak za rad win comp, startujem sta mi treba i zavrsavam posao.

s druge strane nebrojeni slucajevi su daleko vecih firmi koje su zbog ovih ili onih razloga presle na linux i uvijek su u toni problema. 

te stimaj ovo te stimaj ono...

tako da nemojte molim Vas.

ja sam svoje poceo na msdos.

od tada a ima godina do dan danas testirao sam i razne vrste linuxa i cuda i nijedan jeidni nije radio ono sto meni treba.

instaliraj i pocni raditi svoj posao sa svojim alatkama. 

uglavnom koja je svrha uciti djecu sistemu koji sutra nigdje nece zateci?

sad jest znas moraju prvo nacuiti ap da se poevca koristenje.. zanci prvih par generacija djece u vodu bacati da uce sisteme koje nigdje nece sustreati i da blijedo gledaju ka dih na razgovoru za posao pitaju a znate li win ili msofice i sl.. 

ma nee ja znam ubunty to je vrh..

hvala dovidjenja vise srece drugi put.

da li bi ti na svojoj djeci da zrtvujes tako nesto pa da prekrajas trenutno pordak koristenih aplkacija na svijetu?

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.9.2014 22:28 (mirkoj).
Moj PC  
1 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
mirkoj kaže...

da inace je bolje da za svaku stavku koju trebas odraditi na posle trebas izmisljati toplu vodu i zajebavati se kako uospte da pocnes obavljati posao umjesto da uzmes altaku i zavrsis posao.

da li ti kad trebas neku alatki izmisljas ponovo kako bi i cime bi ili uzmes gotovo i sto radi provjereno..

zans treba zakucati ekster ccime bi moglo.. ma necu cekic to nije cool ja bi to mogao sa... i sl..

ista stvar

windwos i programi za nejga rade provjereno, iamju dobar support i daleko su manje sanse da ce geek koji je sastavio opet sorce varijantu jednog dana nestati i zapustti komplet rjesenje tog programa, ili da ce gomila gekova razbacana svjetom drzati dobar suport i razvoj.

nemojte biti smijesni

I uz svu tu silu programa koji kao "samo rade" ocito jos nema onoga koji te naucio pismenom izrazavanju. Ili je spell checker u Wordu zakazao?

rustweaver kaže...
O B O kaže...

Kad se promijeni verzija i dođe nova sa novim, ušminkanim sučeljem, jako jako malo... :P

Niti sa starim suceljem, niti s novim, niti s bilo kakvim. Been there, done that.

K vragu, i meni je to muka. Zato vise nikad niti Writer (LO) niti Word (MSO), samo LaTeX.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
13 godina
neaktivan

Neka me ti ucis pismenosti i kucanju.

Velika je razlika izmedju pismenosti i kucanja.

Kada sagovornici budu normalni pismeni ljudi koji znaju prepoznati argumentovanu raspravu,prihvatiti dokaze i realnost i prihatiti da nisu u pravu tada se vrijedi malo truditi i oko pravilnog kucanja.

No kada se raspravljas sa gomilom balavaca koji misle da je linux cool zato u nekom filmu pravi hakeri kucaju satima po treminalima.. jeee brooo.... pazi molim te mislim paziti svako otkucano slovo.

Cinjenica je je da dan danas godinama poslije "uspona" linuxa koji je vrh vrhova jedav 2%, pa ni toliko korisnika je na linuxu.

Da to je to vrh sistem koji niko ne koristi.

Ima svoje mjesto ali sigurno mu nije mjesto tu gdje ga vi gurate :) 

Moj PC  
0 3 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice