Optužnica zbog krađe wi-fi signala

poruka: 102
|
čitano: 14.181
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Optužnica zbog krađe wi-fi signala".
13 godina
neaktivan

Jel ovi stvarno nemaju pametnijeg posla? Jesu li mu "uz put" pronašli i ilegalne Windowse? Još da je pronaći i kakvu nepoćudnu sličicu - veselju nema kraja. Državni neprijatelj br. 1. Ovakvi potezi bude mi nadu da će naše "pravosuđe" napokon početi raditi u korist naroda... (Ovo je ironija).

17 38 hvala 0
13 godina
odjavljen

Pitanje: Da li je ilegalno spojiti se na susjedov WiFi ako on nema nikakvu zaštitu na njoj? Ili ako imaš automatsko spajanje uređaja, pa se on sam spoji na trenutnu mrežu (susjedovu) koja nije zaštićena?

22 5 hvala 0
12 godina
protjeran

Neznanje ne opravdava prekršaj..za to što ti je podešeno naautomatiku,opet si ti odgovoran

24 3 hvala 0
14 godina
Re: Optužnica zbog krađe wi-fi signala
Cognitor kaže...

Jel ovi stvarno nemaju pametnijeg posla? Jesu li mu "uz put" pronašli i ilegalne Windowse? Još da je pronaći i kakvu nepoćudnu sličicu - veselju nema kraja. Državni neprijatelj br. 1. Ovakvi potezi bude mi nadu da će naše "pravosuđe" napokon početi raditi u korist naroda... (Ovo je ironija).

Jednog dana kad odrastes, te pocnes sam zaradjivati i uzdrzavati sebe i obitelj, nece ti biti svejedno kada ti netko izbije iz djepa 2500kn. Ili ces, u duhu svog posta, samo odmahnuti rukom i reci "mah, pravosudni organi imaju pametnijeg posla, neka se djeca igraju, slava narodu" ?

17 godina
neaktivan
formula1live kaže...

Pitanje: Da li je ilegalno spojiti se na susjedov WiFi ako on nema nikakvu zaštitu na njoj? Ili ako imaš automatsko spajanje uređaja, pa se on sam spoji na trenutnu mrežu (susjedovu) koja nije zaštićena?

Odgovor: Da li je legalno ulaziti u tuđe domove i "posuđivati" materijalne i nematerijalne stvari samo zato što vlasnik nije zaključao vrata?

Think.
16 godina
formula1live kaže...

-svako neovlašteno ulaženje u ZAŠTIĆENU mrežu je kršenje zakona (jednako provali)

-korištenje ne zaštićene mreže je legalno, dozvoljeno, u skladu sa zakonom.

-vlasnik mreže je taj koji je dužan brinuti se i odgovoran. Korisnik samo ne smije nedozvoljenim sredstvima... i za svu štetu je odgovoran vlasnik, dok krivicu/nevinost može pokušati dokazati.

redneck kaže...

Neznanje ne opravdava prekršaj..za to što ti je podešeno naautomatiku,opet si ti odgovoran

-upravo tako, ne znanje nije opravdanje (za vlasnika).

Ako je postojala zaštita (bilo kakva, čak sa šifrom 123, to je tad neovlašteno korištenje-probijanje-krađa...

mada se termin krađa nebi smio koristiti u ovom kontekstu, jer se ne krade signal, nego se koristi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
protjeran
Cognitor kaže...

Najbolje bi bilo da ih je ostetio za 250 000kn, a ne 2500kn. Na taj nacin bi se prije opametili, jel tako?

[/sarkazam]

{#}

17 godina
ihush kaže...

-svako neovlašteno ulaženje u ZAŠTIĆENU mrežu je kršenje zakona (jednako provali)

Nije, jer ukoliko se nanosi šteta spada pod ZOO.

13 godina
neaktivan
mcf kaže...
Cognitor kaže...

Jednog dana kad odrastes, te pocnes sam zaradjivati i uzdrzavati sebe i obitelj, nece ti biti svejedno kada ti netko izbije iz djepa 2500kn. Ili ces, u duhu svog posta, samo odmahnuti rukom i reci "mah, pravosudni organi imaju pametnijeg posla, neka se djeca igraju, slava narodu" ?

Ja sam odrastao prije cca 50 godina, zarađujem (na tržištu) i uzdržavam obitelj 20 i kusur godina, a novac mi izbijaju obilno cijelo vrijeme "legalnim" ali ne uvijek i zakonitim putem (plati pa se žali sistem) a da za uzvrat dobijem *@#?*. U zemlji gdje najbanalniji sudski sporovi traju 5-7-10-15 godina ovi imaju vremena upogoniti cijeli sustav KRIVIČNOGA prava na takve gluposti. Ajde da su ga uhvatili i odrapili mu kaznu od 2*2.500 kn ili dobrovoljni rad, i sve gotovo u 24 sata. Ali ne. Potrebno je zaposliti suce, odvjetnike, vještake, policiju itd. A od klipana napraviti krivično obilježenog čovjeka. I to je tebi sve u redu. Neću ti dalje niti govoriti što mislim o tvojem načinu razmišljanja i općenito o takvima....

17 godina
Cognitor kaže...

Ja sam odrastao prije cca 50 godina, zarađujem (na tržištu) i uzdržavam obitelj 20 i kusur godina, a novac mi izbijaju obilno cijelo vrijeme "legalnim" ali ne uvijek i zakonitim putem (plati pa se žali sistem) a da za uzvrat dobijem *@#?*. U zemlji gdje najbanalniji sudski sporovi traju 5-7-10-15 godina ovi imaju vremena upogoniti cijeli sustav KRIVIČNOGA prava na takve gluposti. Ajde da su ga uhvatili i odrapili mu kaznu od 2*2.500 kn ili dobrovoljni rad, i sve gotovo u 24 sata. Ali ne. Potrebno je zaposliti suce, odvjetnike, vještake, policiju itd. A od klipana napraviti krivično obilježenog čovjeka. I to je tebi sve u redu. Neću ti dalje niti govoriti što mislim o tvojem načinu razmišljanja i općenito o takvima....

Problem i je u tome što je to jedini pravi način rada.

To što se drugdje ne radi kako spada u ovom slučaju je nebitno.

16 godina
Old Iggy kaže...
ihush kaže...

-što nije?

Nanošenje štete korištenjem neke usluge (govori se o internetu) je odvojeno od provale, nema veze jedno s drugim. Samo se na kraju provalniku natovari sva nastala šteta, jednako s automobilom...

17 godina
Old Iggy kaže...

Kako je nanio štetu ako se spojio na nezaštićenu mrežu?

Znači sada bi te i svaki kafić/trgovina mogao tužiti i zaraditi neku lovu samo zato jer si se ti spojio na njegovu nezaštićenu mrežu, zar ne? {#}

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina
Pero Dinamit kaže...
Old Iggy kaže...

Kako je nanio štetu ako se spojio na nezaštićenu mrežu?

Znači sada bi te i svaki kafić/trgovina mogao tužiti i zaraditi neku lovu samo zato jer si se ti spojio na njegovu nezaštićenu mrežu, zar ne? {#}

Kako? Natukao prometa više od dozvoljenog, recimo.

Da, mogao bi te tužiti ako im naneseš štetu. Nimalo različita stvar od najobičnje krađe.

17 godina
ihush kaže...

-što nije?

Nanošenje štete korištenjem neke usluge (govori se o internetu) je odvojeno od provale, nema veze jedno s drugim. Samo se na kraju provalniku natovari sva nastala šteta, jednako s automobilom...

Naravno da nema veze s provalom i krađom, kao ni s milijun drugih štetnih djela. No ne znači da su samo provala ili krađa kažnjive.

16 godina
Old Iggy kaže...
...

Da, mogao bi te tužiti ako im naneseš štetu. Nimalo različita stvar od najobičnje krađe.

-ne. vlasnik je odgovoran. Sam teret dokazivanja (provale) bilo koje zlouporabe je na njemu. Korsnik FTAa je 'nevin' za bilo koji promet. (već spomenuto npr kafići, aerodromi, hoteli.., ako nemaju flat tad su kreteni, ako nemaju odgovarajuću zaštitu, tad su kreteni na kvadrat i to ih ne oslobađa odgovornosti). Odgovornost i krivica za djelo nisu iste stvari. Kazneni ili prekršajni, ugovorne obveze.. ne miještati.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.7.2013 12:43 (ihush).
13 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Cognitor kaže...

Problem i je u tome što je to jedini pravi način rada.

To što se drugdje ne radi kako spada u ovom slučaju je nebitno.

Teoretski, ali samo teoretski si u pravu. Zamisli međutim sitaciju da gori kuća, a vatrogasci iznose truli tepih da ga spase, a kuću ostave da izgori jer su vrijeme i sredstva potrošili na bezvrijedni tepih. Ovo je ista takva situacija, ali su omjeri još porazniji. Tako da to ne smije biti način rada, jer takav način rada - vodi u propast. Uostalom činjenice iz svakodnevne prakse to dokazuju. Bolje je imati malo, precizno dorađenih i izbalansiranih (ovo ne mogu dovoljno jako naglasiti) zakona koji se onda i provode (tada bi ti bio u pravu), nego ovo što imamo danas. Sa jedne strane se zbog naprimjer jointa "principijelnost" trpa ljude u zatvor, a sa druge strane se uništavaju obitelji, firme i sudbina čitavog naroda - nedjelovanjem. I za to ti kažeš da je - nebitno. Važan je dakle samo princip???? E pa nije.

12 godina
neaktivan

Tuga i žalost našeg sudstva, kao prvo na temelju čega su izračunali nastalu štetu, kao drugo ako nisi zaštitio mrežu tko ti je kriv, ako neznaš plati 50 kuna učeniku prvog razreda srednje škole informatičkog smjera da ti to podesi. Milijarde kuna im izmiču iz ruku jer zakoni o porezima nisu usklađeni sa modernim elektroničkim poslovanjem, ljudi su prisiljeni otvarati tvrtke u inozemstvu jer bi po hrvatskim zakonima mogli kazneno odgovarati, tupo i zaostalo do bola, a oni podnose prijave protiv nekog klinca koji se spojio na tuđi net. Predlažem da ga se javno objesi jer inače nema gorih kriminalaca u ovoj zemlji. Tko zna možda se zamjerio lokalnom šerifu. Inače uz dobrog advokata ovako nešto se brzo obori. 

4 4 hvala 0
14 godina
Mislim ovo mi dođe kao da ostaviš 50 eura na podu i bez nadzora,i onda kad ti ih netko uzme ti ga tužiš za krađu
robimarko@gmail.com
17 godina

Dali je krađa, ako ja na nečijem posjedu vidim kako teče izvorska voda, voda je dostupna, nigdje nema ograde ili zabrane prilaska i ja dođem popijem vodu i odem?

Tako da ne postoji termin "krađe" Wi-fi signala kao što je netko naveo "poslužio" se istim

3 3 hvala 0
13 godina
neaktivan
jumboY kaže...
Cognitor kaže...

Najbolje bi bilo da ih je ostetio za 250 000kn, a ne 2500kn. Na taj nacin bi se prije opametili, jel tako?

[/sarkazam]

{#}

Je li tebi jasno da će te sutra ili tvoje dijete uhapsiti kada se budeš napio vode iz potoka ili okupao u moru nad kojim netko ima koncesiju. I da ćeš morati angažirati odvjetnika koji će pobijati navode cijelog tima sa druge strane kako si time svjesno prouzročio "štetu" od 250.000 kn. Onda ću te pitati što misliš. Prema tome da, hvataj se ti za glavu, ali iz sasvim drugih razloga ....

17 godina
Old Iggy kaže...

Ček, a zašto je onda ostavio otvorenu mrežu?

Šta ja sad trebam nekoga kontaktirati i pitati smijem li se spojiti na tvoju mrežu kako bi surfao tvojom nezaštićenom mrežom? Daj molim te...

Drugo je ako ti netko probije zaštićenu mrežu pa makar to bila pod šifrom 123 kako je već netko rekao.

Evo odmah idem do birtije i tužim sve koji se spoje na mrežu jer mi nabijaju promet {#}

'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
16 godina
robimarko kaže...
Mislim ovo mi dođe kao da ostaviš 50 eura na podu i bez nadzora,i onda kad ti ih netko uzme ti ga tužiš za krađu

-pravno, da to je krađa, jer si uzeo tuđe, nešto što nije tvoje, bez odobrenja vlasnika. Dok za pronađenu vrijednost možeš tražiti nagradu, standardno 10% dok se iz piratskih vremena (olupine brodova to podiže..). Nalaznik je dužan sve prijavti npr policiji... naravno, to bi bio suhoparan zakon, nitko nebi bio osuđen po takvom primjeru pronalaska 50€.. čak postoje razne skrivene kamere koje koriste taj trik, svatko bi tad tko se sagnuo bio ''lopov''...

-pravno se vodi kao krađa, jer možeš neku vrijednost ostaviti vani, ne novčanicu iz primjera (smatra se izgubljena, pa eliminira krađu kao djelo) ali jabuka na drvetu, bicikl.. stado ovaca na livadi nisu izgubljeni, tj nalaznik se ne može praviti englez, odnosno ako ne želi biti optužen za krađu mora prijaviti pronađeno i nadati se nagradi... pronaći izgubljeno nije isto što i ukrasti. Uzeti nešto što nije zaštićeno također nije jednako pribijanju da bi so došlo do neke vrijednosti. Tako se svako djelo gradira (i ne treba karikirati-banalizirati djela, jer su previše različita, neprimjenjiva u raznim situacijama, na kraju čak i podložna sudskom tumačenju i presudi kako sudac odluči).

13 godina
neaktivan

Sad mene zanima kak se netko sjetio ostaviti totalo otvoren wifi signal, nit se potruditi staviti ikakvu lozinku, a onda zatim nakon što je poebo ježa vršiti silan trud, gubiti vremena i energije da dokaže i pokaže da nastala šteta dolazi točno radi upada nekog drugog u sustav i onda još utvrđivanja tko je točno taj drugi i podizanja tužbe. 

Druga stvar, ak je vatrogasni dom ostao nezaštićen, nevjerojatno mi čudno da bar on nema flat, tako da novčane štete u biti nema nikakve, osim ak ne odemo na one ljigave američke fore o psihološkim patnjama vrijednim točno 2500,00 kn..

You are in a dark musty temple. The shadows seem to play tricks with your eyes and you can hear the faint sound of movement.

1 0 hvala 0
15 godina
Cognitor kaže...

Shvacas li koju si glupost sada lupio?

Dobro ti ekipa kaze, budes to shvatio jednoga dana ako ti na slican nacin ostanes bez love i ode ti pola prosjecne place radi tako nekog bisera.

Greska je sto mreza nije bila bolje zasticena, ali to naravno nije nikakvo opravdanje.

Shvacam da ljudi koji nemaju net imaju obicaj snalazit se na svakakve nacine, ali ajde da bar onda nalete na nekoga tko ima flat no ako naletis na nekoga tko ima ograniceni broj GB u paketu, onda nastaje problem i moze se nekome natuci gadan racun pa ovaj iznos i nije tako velik kako je mogao biti.

Makar, jedna stvar mi nije jasna tj. posto to vatrogasno drustvo i navedeni susjed zajedno koriste mrezu, pretpostavljam da imaju flat pa me zanima kako su dosli do brojke od 2500 kn?

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
15 godina
neaktivan

Zakon jasno kaže da se nesmije ulaziti u zaštićene računalne sustave.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.7.2013 13:09 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ziga kaže...

Dali je krađa, ako ja na nečijem posjedu vidim kako teče izvorska voda, voda je dostupna, nigdje nema ograde ili zabrane prilaska i ja dođem popijem vodu i odem?

Tako da ne postoji termin "krađe" Wi-fi signala kao što je netko naveo "poslužio" se istim

Najgluplja usporedba koju sam čuo.

Prvo, izvorsku vodu taj netko ne plaća nego je javno dobro. Privatni wireless nije javno dobro već usluga koju netko plaća.

Drugo, ne možeš popiti vode za 2500 kuna koliko je počinjeno štete. Isto tako, nemoguće je da se netko "poslužio" nečijim internetom i napravio prometa za 2500 kuna. Koliko uopće treba napraviti prometa za 2500 kuna?

Najbliže je ova usporedba sa ostavljenim otključanim vratima. Otključana vrata ne znače da možeš ući i uzeti što god ti treba a da je nečije vlasništvo.

Šteta iznad 1000 kuna se može procesuirati jer je počinjena značajna materijalna šteta. Ovakve primjere svakako treba kažnjavati

14 godina
Imaju li taj susjed i vatrogasno društvo nekakav ugovor potpisan jer inače i netko od njih tko nije vlasnik te wifi mreže isti krade i oštećuje vlasnika.
Nema mi tu logike,koliko glup mora sudac biti da presudi u korist tužitelja
robimarko@gmail.com
15 godina
ChrisB kaže...
formula1live kaže...

Odgovor: Da li je legalno ulaziti u tuđe domove i "posuđivati" materijalne i nematerijalne stvari samo zato što vlasnik nije zaključao vrata?

OK, ali ipak mislim da bi slijedeća usporedba bila približnija: Da li je legalno uzeti susjedovu jabuku ako padne u moje dvorište...

16 godina
Ziga kaže...

Ako na svom posjedu imaš izvor vode, ona izvire besplatno... Izvor wifi signala nije besplatan! Ajde zamisli, imaš otključana vrata, gol si i sagneš, uleti recimo neki Neven sa silikonskim usnama i nategne te! :) Mislim, vrata su otključana, u čemu je problem!? :D

http://www.powerplaymanager.com/r802803/ sportski menađer. probaj i uživaj!
17 godina
ihush kaže...

-ne. vlasnik je odgovoran.

Nije, jer nije obavezan.

Cognitor kaže...

Teoretski, ali samo teoretski si u pravu. Zamisli međutim sitaciju da gori kuća, a vatrogasci iznose truli tepih da ga spase, a kuću ostave da izgori jer su vrijeme i sredstva potrošili na bezvrijedni tepih.

Zato i imaju pravila struke i zato i njihova intervencija toliko košta.

Ziga kaže...

Potpuno besmislena usporedba.

mr1black kaže...

Druga stvar, ak je vatrogasni dom ostao nezaštićen, nevjerojatno mi čudno da bar on nema flat, tako da novčane štete u biti nema nikakve, osim ak ne odemo na one ljigave američke fore o psihološkim patnjama vrijednim točno 2500,00 kn..

Pa brdo korisnika nema flat.

g12356 kaže...

Zakon jasno kaže da se nesmije ulaziti u zaštićene računalne sustave.

I isto tako jasno kaže da se nikome ne smije nanositi šteta.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice