Graf s Wikipedije analizirao je period od 1000 godina, a ne 100 tako da si zapravo ti taj koji nema pojma šta komentira.
Kako da ne, prije 1000 ili 2000 godina je posvud bilo wikipedijinih meteoroloških stanica, vjerojatno digitalnih, pa imamo precizne podatke..
Ti se samo šališ, zar ne? Vidio si sigurno na grafu da crna linija uredno počinje od sredine 19. stoljeća (kad se i počelo sa sustavnim meteo-mjerenjima)? Vidio si isto tako da su podacima iz daljnje prošlosti uredno objavljeni izvori, kao i znanstvene studije u kojima su publicirani?
Inače, hvala Randomu na kvalitetnim podacima i argumentima. Ostali "protivnici" globalnog zatopljenja se nisu baš proslavili. Atmosfera se grije iznimnom brzinom i nema nikakvih očiglednih prirodnih čimbenika koji bi nam objasnili zašto je to tako (kao što bi npr. to bili neki neobjašnjivo snažni solarni maksimumi). U tom kontekstu, ja sam mišljenja da je za navedeno zagrijavanje dobrim djelom odgovoran i čovjek odnosno industrijska civilizacija. Naravno, skeptici mogu odmah skočiti i reći "nemaš nikakvih dokaza!" što je uglavnom točno jer je ovo prva industrijska civilizacija na planeti i nikad nitko nije upumpavao toliko CO2 u atmosferu tako da razdoblje u kojem živimo očigledno ne možemo usporediti s nijednim razdobljem prije. S obzirom da homo sapiens i dalje ni izbliza ne razumije sve klimatske procese na planeti Zemlji, naše neograničene emisije CO2 u taj složeni i očigledno nestabilni sustav podsjećaju me na dijete koje je našlo automatsku pušku u podrumu (=fosilna goriva), pa sad oduševljeno sipa rafale po dvorištu. Hoće li netko stradati? Ili će ostati samo miris baruta i par rupa po zidovima?
Što se tiče najnovijeg Randomovog grafa koji implicira da vodena para čini čak 95% stakleničkih plinova (graf je inače pokupio ovdje), ja sad mogu lako poslati link na Wikipediju gdje se (kudikamo obrazloženije) tvrdi da vodena para čini samo između 66% i 85% stakleničkih plinova, te da štoviše dobar dio te vodene pare čine oblaci koji zapravo ne griju Zemlju nego hlade (zbog povećanja albeda i reflektiranja Sunčeve svjetlosti):
http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_gas#Role_of_water_vapor
Naravno, sad Random može opet uvijeno optužiti Wikipediju za pristranost, sudjelovanje u konspiraciji i falsificiranje. Sve skupa to više nema nekog naročitog smisla jer je iluzorno za očekivati da jedan jedini graf može biti presudan argument u kompleksnoj temi kao što je Zemljina klima koju valjda proučava na desetine tisuća znanstvenika širom svijeta, pa opet nemaju ni približno kompletnu predodžbu kako to sve skupa funkcionira. No, ja sam isto možda pomalo kriv za tu "grafomaniju" jer sam prvi počeo inzistirati na onom grafu s Wikipedije zato jer zorno prikazuje dramatičan porast temperature u zadnjih nekoliko desetljeća.
Successful indoor growers implement methods to increase CO2 concentrations in their enclosure. The typical outdoor air we breathe contains 0.03 - 0.045% (300 - 450 ppm) CO2. Research demonstrates that optimum growth and production for most plants occur between 1200 - 1500 ppm CO2. These optimum CO2 levels can boost plant metabolism, growth and yield by 25 - 60%.
U tom kontekstu, ja sam mišljenja da je za navedeno zagrijavanje dobrim djelom odgovoran i čovjek odnosno industrijska civilizacija.
Nikad prije ljudi nisu bili okruženi sa toliko tehnoloških gadgeta, a nekako se poklapa i sve veća dostupnost interneta sa ex-trenutnim trendom zatopljenja. Da vučemo paralele?
S obzirom da homo sapiens i dalje ni izbliza ne razumije sve klimatske procese na planeti Zemlji...
Slažem se.
...očigledno nestabilni sustav...
Nestabilan sam po sebi (govorimo o temperaturi). Čovjek ga može pokušati poljuljati - bez rezultata (i dalje govorimo o temperaturi, ne šumama, ne vodi).
Naravno, skeptici mogu odmah skočiti i reći "nemaš nikakvih dokaza!" što je uglavnom točno...
Znaš li što još skeptici (zar se znanost ne temelji na skepticizmu?) mogu? Mogu dokazima osporiti da je neka stvar relevantna. U ovom slučaju to je CO2. Čak se jednostavnim matematičkim operacijama može uvidjeti "važnost" CO2. Ako trebaš još dokaza koji potvrđuju da CO2 po svoj logici ne utječu na promjenu temperature - samo reci da ti nije dosta. Bolje ću se pripremiti, naći relevantnije izvore i bolje prezentirati same dokaze.
Što se tiče najnovijeg Randomovog grafa koji implicira da vodena para čini čak 95% stakleničkih plinova (graf je inače pokupio ovdje), ja sad mogu lako poslati link na Wikipediju gdje se (kudikamo obrazloženije) tvrdi da vodena para čini samo između 66% i 85% stakleničkih plinova, te da štoviše dobar dio te vodene pare čine oblaci koji zapravo ne griju Zemlju nego hlade (zbog povećanja albeda i reflektiranja Sunčeve svjetlosti):
http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_gas#Role_of_water_vapor
Vidim da sam bio u krivu (i ti si) kad sam uzeo prvi podatak koji sam trenutno mogao naći. Zašto? Zato što će proučavanja varirati. No znaš što? Ako želiš, skupimo što više izvora koji govore o udjelu vodene pare (kao i ostalih elemenata) u stakleničkim plinovima te uzmimo prosjek. Čak i da je podatak sa Wikipedije točan, udio man-made CO2 u atmosferi je mizeran i zanemariv.
Postoje još mnoge činjenice koje razjašnjavaju ulogu stakleničkih plinova u promjeni Zemljine temperature (zagrijavanje po visini od Zemljinog tla).
Kako god bilo, očito je da Wikipedija u podatke o "globalnom zatopljnju" uvrštava "najcrnje" prognoze. Ako je rađeno 6 studija o udjelu vodene pare u stakleničkim plinovima, naravno da se citira izvor koji navodi da je udio manji.
Ne želim se svađati, želim da razumom dođemo, ako ne do zaključka, onda barem do pojašnjavanja određenih stvari. Za sada jedini način na koji možemo provjeriti količini ovoga ili onoga u ovome ili onome je da uzimamo prosjek. Neka tako i bude.
Ako želiš, skupimo što više izvora koji govore o udjelu vodene pare (kao i ostalih elemenata) u stakleničkim plinovima te uzmimo prosjek. Čak i da je podatak sa Wikipedije točan, udio man-made CO2 u atmosferi je mizeran i zanemariv.
Ne slažem se, naprosto zbog činjenice da je danas udio CO2 u atmosferi veći nego ikad prije. Očigledno si vješt u korištenju Googlea, lako ćeš naći grafove koji pokrivaju i razdoblja od 600 tisuća godina - nikad nije bilo toliko CO2 u atmosferi koliko ga ima danas (s tim da se nagli porast opet podudara s početkom industrijske revolucije u 19. stoljeću). Očigledno je da je taj silni CO2 uglavnom man-made i uopće mi nije jasno kako itko može tvrditi suprotno. Kolike su šanse da je neki do sad nezabilježeni prirodni proces započeo baš 1850. i pogurao CO2 do apsolutno rekordnih razina, dok nedužni homo-sapiens loži ugljen i pali naftu kao sumanut?
Uostalom, Wikipedija:
http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_effect
By their percentage contribution to the greenhouse effect, the four major gases are:
* water vapor, 36–70%
* carbon dioxide, 9–26%
Po meni, utjecaj od 9-26% nije "mizeran i zanemariv".
Ti se samo šališ, zar ne? Vidio si sigurno na grafu da crna linija uredno počinje od sredine 19. stoljeća (kad se i počelo sa sustavnim meteo-mjerenjima)? Vidio si isto tako da su podacima iz daljnje prošlosti uredno objavljeni izvori, kao i znanstvene studije u kojima su publicirani?
Niti najmanje se ne šalim. Vidio si na grafu da ima deset različitih boja, koje naime označuju 10 različitih autora/publikacija. Pa čovječe, niti znanost se ne može dogovoriti o točnim mjerama, a znaš zašto? Zato što se prije 150 g. jednostavno nisu mjerile temperature. Kao što već rekoh..
Cijela priča je zasnovana na arheološkim dokazima, usmenoj predaji i povijesnim dokumentima. Usmena predaja je izuzetno precizan instrument nakon par stoljeća, pokvareni telefon do bola.. Povjesni dokumenti su u domeni tipa rijeka Rajna je bila zaleđena, vidi vraga mora da je bilo hladnije. Isto tako precizno. I arheološki dokazi koji se većinom zasnivaju na ledenjacima i dobima izjmene ledenjaka, gdje je trenutčna faza (Holocene), koja traje i danas iznosi oko 11,700 g. A da bi komparirao izmjene morao bi zagrabiti u srednji do kasni Pliocene, koji je trajao otprilike 3 mil. godina. I sad ti kompariraš neki period od 100 g. s periodom od 1000 g. za koji zapravo nemamo relevantne podatke, već su rekla-kazala i podatke dobivene odokalnim metodama. Izrazito znanstvena metoda.. Otkud mi zapravo ideja da to možda nije točno?
Ne slažem se, naprosto zbog činjenice da je danas udio CO2 u atmosferi veći nego ikad prije. Očigledno si vješt u korištenju Googlea, lako ćeš naći grafove koji pokrivaju i razdoblja od 600 tisuća godina - nikad nije bilo toliko CO2 u atmosferi koliko ga ima danas (s tim da se nagli porast opet podudara s početkom industrijske revolucije u 19. stoljeću).
Hajde ne lupetaj, to naprosto nije istina. Bilo je perioda kada je CO2 bilo daleko više nego danas.. Klik
evo ponovo kad prvi par puta nisi vidio
da si pazio u školi kad se učilo o ledenim dobima sad bi znao zašto je visoka temperatura.
Uh što ste se raspričali
A ja sam samo htio komentirati kako je dakle htrpetina Nintenda Wii odgovorna za globalno zatopljenje hehe
Hajde ne lupetaj, to naprosto nije istina. Bilo je perioda kada je CO2 bilo daleko više nego danas.. Klik
Prije 5 milijuna godina? Sorry, jesi li ti svjestan kakve gluposti valjaš kad današnju klimu uspoređuješ sa klimom od prije 5 milijuna godina? Ako ti to doživljavaš kao nekakav "jaki"argument, onda nemamo više šta raspravljati.
evo ponovo kad prvi par puta nisi vidio
da si pazio u školi kad se učilo o ledenim dobima sad bi znao zašto je visoka temperatura.
Haha pa objasni mi ti onda, doktore! Tvoj plafon je jedan graf i jedna stupidna rečenica? Možeš valjda to i bolje rastumačiti jednom neukom tudumu poput mene?
Cijela priča je zasnovana na arheološkim dokazima, usmenoj predaji i povijesnim dokumentima. Usmena predaja je izuzetno precizan instrument nakon par stoljeća, pokvareni telefon do bola.. Povjesni dokumenti su u domeni tipa rijeka Rajna je bila zaleđena, vidi vraga mora da je bilo hladnije. Isto tako precizno. I arheološki dokazi koji se većinom zasnivaju na ledenjacima i dobima izjmene ledenjaka, gdje je trenutčna faza (Holocene), koja traje i danas iznosi oko 11,700 g. A da bi komparirao izmjene morao bi zagrabiti u srednji do kasni Pliocene, koji je trajao otprilike 3 mil. godina. I sad ti kompariraš neki period od 100 g. s periodom od 1000 g. za koji zapravo nemamo relevantne podatke, već su rekla-kazala i podatke dobivene odokalnim metodama. Izrazito znanstvena metoda.. Otkud mi zapravo ideja da to možda nije točno?
Čuj, ako ti zaista vjeruješ da su se znanstvenici u sastavljanju tih grafova koristili "odokativnim metodama" i "usmenom predajom" onda si jednostavno totalna neznalica. Pogledaj malo Randomove linkove o Grenlandu i vidjet ćeš da se temperatura kroz povijest može pratiti s itekako velikom preciznošću, do četiri decimale, pomoću mjerenja izotopa kisika 18O (za kojeg vjerovatno nisi nikad čuo, ali nije ti još kasno da naučiš).
@Vortec - evo ti primjer o pristranosti nekih urednika Wikipedije.
Naime, Wikipedia navodi da bi bez stakleničkih plinova površina Zemlje bila za 33 stupnja (C) hladnija.
Uz malo Googlanja, vidim da je taj podatak neka veoma ekstremna procjena jer:
U.S. Environmental Protection Agency navodi da je to 15.5 stupnjeva (C)
NOVA Online da je to 14 stupnjeva (C)
National Geographic da je to 15.5 stupnjeva (C)
@Vortec - evo ti primjer o pristranosti nekih urednika Wikipedije.
Naime, Wikipedia navodi da bi bez stakleničkih plinova površina Zemlje bila za 33 stupnja (C) hladnija.
Uz malo Googlanja, vidim da je taj podatak neka veoma ekstremna procjena jer:
U.S. Environmental Protection Agency navodi da je to 15.5 stupnjeva (C)
NOVA Online da je to 14 stupnjeva (C)
National Geographic da je to 15.5 stupnjeva (C)
Slažem se, i ja sam se više puta uvjerio da Wikipedija nije 100% pouzdana (kao uostalom i nijedna druga enciklopedija).
No, čak i da uzmemo najnižu vrijednost i zaključimo da je CO2 odgovoran za samo 10% efekta staklenika, to je još uvijek daleko od zanemarivog. Udvostručavanje količine CO2 u atmosferi će i pod tim uvjetima značajno utjecati na klimu.
Prije 5 milijuna godina? Sorry, jesi li ti svjestan kakve gluposti valjaš kad današnju klimu uspoređuješ sa klimom od prije 5 milijuna godina?
Gluposti valjaš ti; prvo tvrdiš da nikada nije bilo više CO2, i nakon što ti dokažem da je ta tvrdnja neistinita još si dovoljno blentav da mi stavljaš u usta riječi koje nisam rekao. Kad sam ja uspoređivao klime?? Pročitaj ponovo, ako ne shavćaš iz prve..
Čuj, ako ti zaista vjeruješ da su se znanstvenici u sastavljanju tih grafova koristili "odokativnim metodama" i "usmenom predajom" onda si jednostavno totalna neznalica. Pogledaj malo Randomove linkove o Grenlandu i vidjet ćeš da se temperatura kroz povijest može pratiti s itekako velikom preciznošću, do četiri decimale, pomoću mjerenja izotopa kisika 18O (za kojeg vjerovatno nisi nikad čuo, ali nije ti još kasno da naučiš).
Citiram;
Climate change in the recent past may be detected by corresponding changes in settlement and agricultural patterns. Archaeological evidence, oral history and historical documents can offer insights into past changes in the climate.
I tko je neznalica?
Kad dobiješ te precizne podatke temperature, odmah imaš i datum, sat, minute kad je to točno u prošlosti bilo, mo'š mislit'. Upravo su odokalne metode u smislu komparacije s periodom od 100 g. kako bi ti komparirao..
Gluposti valjaš ti; prvo tvrdiš da nikada nije bilo više CO2, i nakon što ti dokažem da je ta tvrdnja neistinita još si dovoljno blentav da mi stavljaš u usta riječi koje nisam rekao. Kad sam ja uspoređivao klime?? Pročitaj ponovo, ako ne shavćaš iz prve..
Najjači su mi biseri poput tebe koji se u jednoj ovako kompleksnoj raspravi uhvate neke sporedne riječi i onda tupe po njoj dva dana, uvjereni kako su jako pametni. Ja sam napisao točno ovo (citiram): "lako ćeš naći grafove koji pokrivaju i razdoblja od 600 tisuća godina - nikad nije bilo toliko CO2 u atmosferi koliko ga ima danas". Dakle, govorio sam o CO2 u kontekstu zadnjih cca pola milijuna godina. Zar je to tako teško za shvatiti?! Ja sam inače taj tekst bio napisao Randomu koji je odmah razumio šta sam htio reći i nije vadio grafove od milijardu godina unatrag jer čovjek zna da je to bespredmetno. Da sam odgovor pisao tebi, vjerovatno bi bio precizniji, s obzirom da mi je već jasno kako nisi baš bistar.
Climate change in the recent past may be detected by corresponding changes in settlement and agricultural patterns. Archaeological evidence, oral history and historical documents can offer insights into past changes in the climate.
I tko je neznalica?
Kad dobiješ te precizne podatke temperature, odmah imaš i datum, sat, minute kad je to točno u prošlosti bilo, mo'š mislit'. Upravo su odokalne metode u smislu komparacije s periodom od 100 g. kako bi ti komparirao..
Kao prvo, još od osnovne škole pa nadalje, uobičajeno je navesti izvor citata.
Kao drugo, zar misliš da je znanost stala na tom jednom jedinom citatu i da su to sve metode koje su znanosti dostupne?! Jesi pročitao štogod o izotopima kisika ili si naučio napamet tu jednu rečenicu i misliš da si sad ekspert?
Kao treće, citat kao takav je posve promašen jer je jasno vidljivo da se govori o recent past, dakle o nedavnoj prošlosti. Razdoblje do pola milijuna godina unatrag očigledno nije nedavna prošlost, to ti je valjda jasno? Nadam se da ne misliš kako se znanost koristi "usmenom predajom" i povijesnim dokumentima da analizira razdoblje npr. mezozoika?
Bed, cijeli tvoj stil rasprave me podsjeća na 15-godišnjaka koji zapravo nema pojma o materiji, pa nabada bezveze u nadi da će nešto pogoditi i ispasti pametan. Promašeno inzistiranje na totalno sporednim riječima i totalno bespredmetnim citatima, bez ikakve poante i zaključka predstavlja samo gubitak vremena. Bio bi ti zahvalan kad bi nas ubuduće poštedio tih djetinjarija.
Idemo jednostavnom matematikom.
UZMIMO NAJEKSTREMNIJE, ODNOSNO NAJCRNJE INFORMACIJE.
Koliko staklenički plinovi utječu na temperaturu? Standardno 15 stupnjeva, uzmimo ekstrem - 33 stupnja Celzijusa.
Koliki je postotak CO2 među stakleničkim plinovima? Maksimalno 26%
Koliko posto CO2 u atmosferi ima ljudski izvor? Jedina informacija je 0.117 %, no mi želimo ekstremna predviđanja pa ćemo to pomnožiti sa 10. Tada je to 1.17%
Idemo računati. Ako želimo vidjeti OTPRILIKE za koliko stupnjeva ljudske emisije CO2 mogu zagrijati Zemlju, moramo pomnožiti 33 stupnja Celzijusa sa 26 posto, te sve zajedno pomnožiti sa 1.17%. Rezultat je količina stupnjeva za koje možemo kriviti ljude.
33 x 0.26 x 0.0117 = ?
5 stupnjeva?
1 stupanj?
Odgovor: 0.1 stupanj Celzijus.
...nastavak sutra.
Idemo jednostavnom matematikom.
UZMIMO NAJEKSTREMNIJE, ODNOSNO NAJCRNJE INFORMACIJE.
Koliko staklenički plinovi utječu na temperaturu? Standardno 15 stupnjeva, uzmimo ekstrem - 33 stupnja Celzijusa.
Koliki je postotak CO2 među stakleničkim plinovima? Maksimalno 26%
Koliko posto CO2 u atmosferi ima ljudski izvor? Jedina informacija je 0.117 %, no mi želimo ekstremna predviđanja pa ćemo to pomnožiti sa 10. Tada je to 1.17%
Idemo računati. Ako želimo vidjeti OTPRILIKE za koliko stupnjeva ljudske emisije CO2 mogu zagrijati Zemlju, moramo pomnožiti 33 stupnja Celzijusa sa 26 posto, te sve zajedno pomnožiti sa 1.17%. Rezultat je količina stupnjeva za koje možemo kriviti ljude.
33 x 0.26 x 0.0117 = ?
5 stupnjeva?
1 stupanj?
Odgovor: 0.1 stupanj Celzijus.
Dopada mi se tvoja računica i način razmišljanja. ALI, ako je udio man-made CO2 u atmosferi samo 1.17% (ekstremna vrijednost), odakle onda ogroman rast od 1850. godine pa nadalje? Razine CO2 u zadnje vrijeme rastu doslovce vertikalno i ruše sve rekorde:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Carbon_Dioxide_400kyr.png
Odakle taj ogromni skok, ako je čovjek odgovoran samo za sitnih ~1%? Ako je tvoja računica točna, onda smo zaista u ogromnoj nevolji jer na vlastite emisije još nekako i možemo utjecati, ali ako se CO2 na neki misteriozan način stvara "sam od sebe" i još k tome nekontrolirano raste - onda smo zbilja nagrabusili. Moje objašnjenje: ukupni postotak man-made CO2 je vjerovatno veći od 1% i (po svemu sudeći) utječe na klimu više nego što tvoja računica pokazuje. Koje je tvoje objašnjenje?
Najjači su mi biseri poput tebe koji se u jednoj ovako kompleksnoj raspravi uhvate neke sporedne riječi i onda tupe po njoj dva dana, uvjereni kako su jako pametni.
Meni su još jači biseri tvog kalibra koji u nedostatku dokaza pribjegavaju infantilnoj metodi zamjena teza, djelomičnog citiranja i napada ad hominem tipa (rekao bi mbaksa..). Pročitaj još jednom temu i pokušaj naći ikakav dokaz da sam iznosio mišljenja za ili protiv teorije globalnog zatopljenja, količine co2 ili sl. Nema? To je samo u tvojoj glavi (vjerojatno zajedno s onim slonovima)? Jedino sam reagirao na krive činjenice. Ali ti valjda ego ne da vidjeti..
Kao prvo, još od osnovne škole pa nadalje, uobičajeno je navesti izvor citata.
Kao drugo, zar misliš da je znanost stala na tom jednom jedinom citatu i da su to sve metode koje su znanosti dostupne?! Jesi pročitao štogod o izotopima kisika ili si naučio napamet tu jednu rečenicu i misliš da si sad ekspert?
Evo ti citata, a evo i glavnog članka 'historical impact of climate change'. Sad još misliš i implicirati da lažem?
Već mi ideš lagano na jaja s tim mantranjem o izotopima kisika, a više puta preskačeš upit o preciznom datiranju pojedinih izmjera. I koje su to znanstvene metode dostupne? Radio karbonskom metodom? Kojom se mjeri do cca 62.000 g. a ti pričaš o 600.000 g. Evo ti i link na mi opet ne pametuješ. Btw, tom metodom je pogreška i 100 g. potpuno normalna, a vidi vraga
koji ti ono period vremena kompariraš? Evo link, pa i link kalibracijske krivulje gdje možeš proučiti i ostale errore te metode. Znaš bolju metodu određivanja starosti? Pretpostavljam, jer ti si ekspert..
Bed, cijeli tvoj stil rasprave me podsjeća na 15-godišnjaka koji zapravo nema pojma o materiji, pa nabada bezveze u nadi da će nešto pogoditi i ispasti pametan. Promašeno inzistiranje na totalno sporednim riječima i totalno bespredmetnim citatima, bez ikakve poante i zaključka predstavlja samo gubitak vremena. Bio bi ti zahvalan kad bi nas ubuduće poštedio tih djetinjarija.
Ako do sada nisi shvatio poantu, više niti nema smisla objašnjavati jer je to očito previše za tvoje intelektualne sposobnosti. Tvoje ideje su naprosto revolucionarne, potpuno si promijenio moj pogled na život, ti si moj idol.. Btw, već sam lovio cure, dok si ti još piškio u pjesku, toliko o godinama i djetinjarijama.. over&out
simpatična simulacija emisije CO2
p.s. @Vortac ovo nije za tebe, vjerojato ćeš i tu naći ružičaste slonove..
Meni su još jači biseri tvog kalibra koji u nedostatku dokaza pribjegavaju infantilnoj metodi zamjena teza, djelomičnog citiranja i napada ad hominem tipa (rekao bi mbaksa..). Pročitaj još jednom temu i pokušaj naći ikakav dokaz da sam iznosio mišljenja za ili protiv teorije globalnog zatopljenja, količine co2 ili sl. Nema? To je samo u tvojoj glavi (vjerojatno zajedno s onim slonovima)? Jedino sam reagirao na krive činjenice. Ali ti valjda ego ne da vidjeti..
Činjenice nisu krive. Temperatura zraka je zadnjih 100 godina dramatično porasla, u odnosu na blisku prošlost (Wikipedijin graf pokriva 1000 godina što je za ovu raspravu dovoljno jer se vidi kako rast temperature prati industrijsku revoluciju). U odnosu na daljnju prošlost, dramatično su porasle i razine CO2 (grafovi uobičajeno pokrivaju do pola milijuna godina što je također dovoljno jer predstavlja dovoljno dugačko i reprezentativno razdoblje u Zemljinoj klimatskoj povijesti). Te činjenice su najbitnije i neosporno točne, prema uopće mi nije jasno gdje ti tu vidiš problem i na koje si to ti krive činjenice morao tako žestoko reagirati?
Također, smiješno je da TI nekoga optužuješ za "djelomično citiranje" jer si prvi djelomično citirao moju izjavu o kretanju CO2 kroz povijest i izvadio je iz konteksta (a kontekst je bio period od pola milijuna godina). Sad kad si zbog toga ispao neznalica, optužuješ mene da ja djelomično citiram?!
Već mi ideš lagano na jaja s tim mantranjem o izotopima kisika, a više puta preskačeš upit o preciznom datiranju pojedinih izmjera. I koje su to znanstvene metode dostupne? Radio karbonskom metodom? Kojom se mjeri do cca 62.000 g. a ti pričaš o 600.000 g. Evo ti i link na mi opet ne pametuješ. Btw, tom metodom je pogreška i 100 g. potpuno normalna, a vidi vraga koji ti ono period vremena kompariraš? Evo link, pa i link kalibracijske krivulje gdje možeš proučiti i ostale errore te metode. Znaš bolju metodu određivanja starosti? Pretpostavljam, jer ti si ekspert..
Eureka! Znači znanstvenici se ipak ne koriste samo arheološkim dokazima, usmenom predajom i dokumentima kako se Rajna zaledila tamo negdje u srednjem vijeku? Bravo, znao sam da ćemo se složiti oko toga. Što se tiče pogrešaka u datiranju, svakako ih ima - ne vidim gdje sam tvrdio suprotno? No, ne razumijem zašto toliko inzistiraš na tome? Zašto bi nam u ovoj raspravi bilo presudno da li su pojedine vrijednosti izmjerene 125895. pr.n.e. ili 125797. pr.n.e? Temperature su rekordne u zadnjih 1000 godina, a razine CO2 u zadnjih pola milijuna godina, te postoji dokazana korelacija između njih. Ti argumenti su nam trenutno sasvim dovoljni. Ako tebi nisu, otvori novi thread i raspravljaj o točnosti datiranja pomoću izotopa 14C do zadnje sekunde, nemam ništa protiv. Inače, čisto za napomenu, na linku koji je poslao Random, znanstvenici se hvale pogreškom od samo 1%.
Ako do sada nisi shvatio poantu, više niti nema smisla objašnjavati jer je to očito previše za tvoje intelektualne sposobnosti. Tvoje ideje su naprosto revolucionarne, potpuno si promijenio moj pogled na život, ti si moj idol.. Btw, već sam lovio cure, dok si ti još piškio u pjesku, toliko o godinama i djetinjarijama.. over&out
Evo, shvatio sam konačno tvoju poantu, ali kao što već rekoh promašena je jer se samo marginalno tiče ove diskusije. Kraj tvojeg posta nema smisla komentirati jer spada u - djetinjarije.
Izgleda da su protivnici "globalnog zatopljenja" ostali bez argumenata. Da li je moguće da nemate odgovor na vrlo jednostavno pitanje - ako čovjek u emisiji CO2 sudjeluje "zanemarivo malo" (kao što vi tvrdite), zašto postotak CO2 u atmosferi stalno raste i bilježi rekordne vrijednosti, kakve nisu zabilježene u zadnjih pola milijuna godina?
Izgleda da su protivnici "globalnog zatopljenja" ostali bez argumenata. Da li je moguće da nemate odgovor na vrlo jednostavno pitanje - ako čovjek u emisiji CO2 sudjeluje "zanemarivo malo" (kao što vi tvrdite), zašto postotak CO2 u atmosferi stalno raste i bilježi rekordne vrijednosti, kakve nisu zabilježene u zadnjih pola milijuna godina?
Jednostavno nema ti smisla vise nekaj dokazivat, jer si totalno diskreditiran, a argumentum ad hominem ti ovdje nece proci.
Over & out.
Jednostavno nema ti smisla vise nekaj dokazivat, jer si totalno diskreditiran, a argumentum ad hominem ti ovdje nece proci.
Over & out.
OK, Morci - za tebe sam i prije pretpostavljao da vjerovatno nemaš odgovor. Očekivao sam eventualno da će Random ponuditi nekakve protuargumente (kao što je i najavio), ali izgleda da sam se prevario. Usput budi rečeno, kako očekujete da vam itko povjeruje da globalnog zatopljenja nema, ako vam je jedini odgovor "over&out"? Prilično neuvjerljivo!
P.S. Vidim da i dejo6 i dalje prati diskusiju, a prvi post ovdje mu je bio dosta "autoritativan", te mi je ostavio dojam da možda raspolaže nekakvom argumentacijom. Dejo, možeš li ti objasniti zašto CO2 dramatično raste?
Mislo sam pisati, ali mi se stvarno ne da. Vidim da nitko niti ne sudjeluje u diskusiji a ti sam možeš potražiti sve što te zanima.
Da je više manje informiranih ljudi uključenu u temu, čak bi možda i imalo smisla pisati da bi se njima iznjeli nekakvi argumenti.
Ali, evo na kratko, što se tiče tvog pitanja. Očito se od vremena kada je informacija objavljena količina (postorak) povećao za više puta. Nažalost, nije sve tako jednostavno, pa tako ni staklenički plinovi. Trenutno sam u gužvi, kada budem imao malo više vremena, pozabavit ću se stvarnim količinama CO2 i njegovim utjecajem na temperaturu te svakako pokušati malo dublje "ući" u stakleničke plinove.
Mislo sam pisati, ali mi se stvarno ne da. Vidim da nitko niti ne sudjeluje u diskusiji a ti sam možeš potražiti sve što te zanima.
Da je više manje informiranih ljudi uključenu u temu, čak bi možda i imalo smisla pisati da bi se njima iznjeli nekakvi argumenti.
Ali, evo na kratko, što se tiče tvog pitanja. Očito se od vremena kada je informacija objavljena količina (postorak) povećao za više puta. Nažalost, nije sve tako jednostavno, pa tako ni staklenički plinovi. Trenutno sam u gužvi, kada budem imao malo više vremena, pozabavit ću se stvarnim količinama CO2 i njegovim utjecajem na temperaturu te svakako pokušati malo dublje "ući" u stakleničke plinove.
OK, pošten odgovor. Ako sam svojim postovima potaknuo sudionike u raspravi da (barem djelomično) preispitaju svoje teze i prodube svoje poznavanje tematike - ja sam zadovoljan. Nerealno je očekivati išta više od jedne Internet diskusije, pogotovo na jednom tako nespecijaliziranom i mješovitom forumu kao što je ovaj.
Ja sam tijekom diskusije svakako redovito provjeravao svoje argumente i naravno da je bilo klimavih i nejasnih poanti i s moje strane. Međutim, misim da temeljni argument i dalje stoji - globalno zagrijavanje je realnost, možda malo prenapuhana, ali itekako dokaziva. Sve upućuje na to da je veliki porast CO2 u atmosferi posljedica ljudskog djelovanja, a s obzirom da je CO2 staklenički plin, konačni rezultat su klimatske promjene odnosno porast temperature.
Ima ljudi koji se ne uključuju u temu jer se ne smatraju kompetentnima, (mislim da nisam jedini), ali redovito vas pratim jer mi je tema prilično zanimljiva. Slijedeći neke od vaših linkova stekao sam predođbu o nekim stvarima koje su mi do tada bile potpuna nepoznanica. Stoga, ako mislite da ova rasprava nema publiku, mislim da niste u pravu. Zanimljivija je od većine ostalih na ovom forumu.
Ima ljudi koji se ne uključuju u temu jer se ne smatraju kompetentnima, (mislim da nisam jedini), ali redovito vas pratim jer mi je tema prilično zanimljiva. Slijedeći neke od vaših linkova stekao sam predođbu o nekim stvarima koje su mi do tada bile potpuna nepoznanica. Stoga, ako mislite da ova rasprava nema publiku, mislim da niste u pravu. Zanimljivija je od većine ostalih na ovom forumu.
slažem se, i sam ne znam previše i ovome jer smo dnevno bombardirani sa proturječnim tezama ali zdrav razum mi govori da ovakva industralizacija mora biti pogubna.
Hvala na komplimentima (ako se odnose i na mene). No, mislim da će se rasprava teško opet rasplamsati, s obzirom da su protivnici globalnog zatopljenja upali u slijepu ulicu. Naime, oni su proteklih par dana utrošili puno vremena i linkova da nas uvjere kako civilizacija proporcionalno ispušta zapravo vrlo malo CO2. Međutim, ako to prihvatimo kao istinitu činjenicu, onda je vrlo teško racionalno objasniti veliki porast CO2 u atmosferi tijekom zadnjih stotinjak godina. Čak će se i najveći protivnici globalnog zagrijavanja nerado odvažiti i taj porast proglasiti "prirodnim procesom" jer za tako nešto nema nikakvih dokaza (barem koliko je meni poznato), a i sam porast je previše strm da bi sličio na nekakvo prirodno stanje stvari.
S druge strane, postoji nekoliko čvrstih dokaza da je navedeni CO2 man-made odnosno da potječe od naše industrijske civilizacije. Jedan od očiglednijih dokaza je da porast atmosferskog CO2 započinje s industrijskom revolucijom u 19. stoljeću. Kome je to previše neprecizno, može proučiti analizu izotopa ugljika 13C i 12C u atmosferskom CO2 koji se podudaraju s izotopima ugljika prisutnim u fosilnim gorivima, te kroz zadnjih pedesetak godina prate potrošnju istih (link1 i link2).
Također, vrijedi proučiti i ovaj članak koji na jednostavan način objašnjava zašto je zima ove godine u Europi i Sjevernoj Americi oštrija nego inače. Riječ je o nešto izraženijem pritjecanju hladnog zraka sa Sjevernog pola što je dobro poznati meteorološki fenomen koji se ponavlja svakih 30 do 50 godina (i po svemu sudeći nema nikakve veze s globalnim zagrijavanjem ili zahlađenjem).
@Vortac
Dakle prošle godine je kod mene u Dalmaciji napadalo snijega nekih 30-tak centimetara a za svog života nikada nije pao više od 3-4 centimetra (taman da malo prekrije). Ove godine je skoro cijela Europa bila prekrivena snijegom. Ako i slijedeće godine bude slično oćeš li se predomislit? :)
A sada ozbiljno, mislim da nitko od nas ne sumnja u to da postoji porast CO2 u atmosferi, samo neki nisu uvjereni u kataklizmičke prognoze onih koji vjeruju u tzv. man-made globalno zatopljenje.
Upravo u slobodnoj pročitao http://www.slobodnadalmacija.hr/Nedjeljna/tabid/95/articleType/ArticleView/articleId/87895/Default.aspx
Ovo ti je debatni harakiri. Upravo u tom linku piše, citiram;
Manmade CO2 emissions are much smaller than natural emissions. Consumption of vegetation by animals & microbes accounts for about 220 gigatonnes of CO2 per year. Respiration by vegetation emits around 220 gigatonnes. The ocean releases about 332 gigatonnes. In contrast, when you combine the effect of fossil fuel burning and changes in land use, human CO2 emissions are only around 29 gigatonnes per year.
LOL
A ova tvrdnja da izotopi 12/13c dokazuju da je povećanje co2 započeto industrijskom revolucijom je u najmanju ruku blentavo. Naime ti podaci dokazuju da u ukupnom povećanju co2 sudjeluju proporcionalno i fosilna goriva i ništa više. Baš bi me interesiralo kako ti objašnjavaš prijašnje izmjene glacijarnih doba, koja je onda industrija bila prisutna?? Atlantida?
Također, vrijedi proučiti i ovaj članak koji na jednostavan način objašnjava zašto je zima ove godine u Europi i Sjevernoj Americi oštrija nego inače.
Zapravo si ovime rekao sve. Tražiš objašnjenja zašto je ova zima hladnija, odnosno uopće ne shvaćaš da globalno zatopljenje ima za posljedicu nestabilniju klimu i na kraju ledeno doba. Ti si valjda zamišljaš da će biti sve toplije i toplije bez ikakvih promjena? Da ne pametujem previše, postoji mali milion dokumentarnih emisija koje svakodnevno idu na national geographicu, discoveryju i sl. programima, tipa how can 6˚C change earth, planet earth, i sl. Ne bi bilo loše pogledati koju prije ovakvih rasprava..
Na kraju, nitko niti ne tvrdi da čovjek ne sudjeluje u emisiji co2 na ovaj ili onaj način, kao niti da je taj utjecaj zanemariv, radi se o prirodnim procesima koje ljudi svojim djelovanjem ubrzavaju. Mišljenje da su ljudi i industrijska revolucija uzrok, je zapravo blentavo i graniči s 'sindromom boga'..