Linux – prošla baka s kolačima

poruka: 223
|
čitano: 27.071
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux – prošla baka s kolačima".
17 godina
Re: Linux – prošla baka s kolačima
memulica kaže...

Zapravo Microsoft je propustio baku s kolačima.

iOS i Android su sad glavni igrači oko koji se okreće svijet.

Zapravo su stvari malo čudnovatije...MS sjedi u naslonjaču te vrteći loptice trenutno ubire nepune 4 milijarde$ ne radeći ništa. Stara vijest-stariji iznos.

BTW po dojmovima analitičara, eko sustav im se polako trza i očekivanja su velika i opravdana sa WP 10.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
16 godina
hrvooje kaže...
..Za njih nije najbitniji desktop.--

-problem kokoš-jaje tj izrada materijala za konzumiranje. Desktop može bez mobilne platforme, mobilna bez desktopa ne, jer se sve proizvodi na desktopu (materijali, filmovi, ..) a konzumacija je moguča na svemu.. Istovremeno, IT biznisu ukupno je svejdno (kao što je pekaru svejdno koji kruh/pecivo konzumiraš, dok je iz njegove peći), bitno da ide dalje, da ima novca za nove investicije nanometre itd.. (što vidimo i na idućoj stranici MS).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Moja statistika kaže da je to ipak 76,2%. Relevantna je kao i bilo koja druga. Nadam se da je se sjećaš. Ako si zaboravio evo je tu za podsjetnik.

Tvoje statistike samo za Apple: 0% ide na OS X (Mac), a 6 (i nešto) % na iOS (iPhone, iPad). Znači ipak specifična stranica, sa specifičnim userima i specifičnim statistikama ....

hrvooje kaže...

O ovome bi se dalo diskutirati. Npr. najvrijednija IT kompanija na svijetu trenutno 75% svojih prihoda ostavaruje na mobilnom tržištu. Za njih nije najbitniji desktop. Vjerujem da je slično i sa Googleom i Facebookom, nisam tražio linkove. 

ihush ti daje najbolji odgovor, da ga ja sad ne ponavljam:

ihush kaže...

-problem kokoš-jaje tj izrada materijala za konzumiranje. Desktop može bez mobilne platforme, mobilna bez desktopa ne, jer se sve proizvodi na desktopu (materijali, filmovi, ..) a konzumacija je moguča na svemu..

End of story ...

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2015 23:52 (kizo2703).
17 godina
ihush kaže...
hrvooje kaže...
..Za njih nije najbitniji desktop.--

-problem kokoš-jaje tj izrada materijala za konzumiranje. Desktop može bez mobilne platforme, mobilna bez desktopa ne, jer se sve proizvodi na desktopu (materijali, filmovi, ..) a konzumacija je moguča na svemu.. Istovremeno, IT biznisu ukupno je svejdno (kao što je pekaru svejdno koji kruh/pecivo konzumiraš, dok je iz njegove peći), bitno da ide dalje, da ima novca za nove investicije nanometre itd.. (što vidimo i na idućoj stranici MS).

slažem se da je kokoš-jaje situacija i da jedno bez drugog ne može, dakle niti jedan ne može biti 'najvažniji', što pobija kizinu tezu koji tvrdi da je desktop najvažniji. a drago mi je da se i on s tim slaže, s čime tvrdi da je bio u krivu.

Life is too short to remove USB safely
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

-problem kokoš-jaje tj izrada materijala za konzumiranje. Desktop može bez mobilne platforme, mobilna bez desktopa ne, jer se sve proizvodi na desktopu (materijali, filmovi, ..) a konzumacija je moguča na svemu..

slažem se da je kokoš-jaje situacija i da jedno bez drugog ne može, dakle niti jedan ne može biti 'najvažniji', što pobija kizinu tezu koji tvrdi da je desktop najvažniji. a drago mi je da se i on s tim slaže, s čime tvrdi da je bio u krivu.

Pročitaj još jedamput boldano.

Samo radim isto što i vi: uzimam ono što je meni relevantno, ostalo ignoriram. Kao i vi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 0:27 (kizo2703).
17 godina
kizo2703 kaže...

onda nije kokoš-jaje, jer kokoš ne može biti bitnija od jajeta, niti jaje od kokoši. ktome i jeste ta teza ;) odlučite se, da li je kokoš-jaje ili je jedno bitnije od drugog 

*dečki, pobili ste sami svoje tvrdnje :)

EOD

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 0:33 (hrvooje).
17 godina
kizo2703 kaže...

LOL!! Ide opet pjena na usta?!

Fakat ne kužim otkud izvlačiš ovakvu razinu rasprave, niti otkud ti volja za konstantna proseravanja kako se "linuksaši pale" dok jedino što radiš je trolanje.

Inače si sasvim OK tip, ali kad krenu linux teme iz nekog meni neobjašnjivog razloga povampiriš i kreneš s ovakvim "argumentima". Pri čemu si smiješno licemjeran s dvostrukim kriterijima za što je kriv proizvođač, a za što OS. Dovoljno je pogledati ovu temu (bez da se uopće ulazi u Linux pitanja i odgovori), da bi se to vidjelo, tako da ono... Ti samo uživaj, ali mene ti to fakat ne interesira.

Nemam ništa protiv tebe osobno, samo vidim da bezveze kenjaš po ovakvim temama, a ne volim kenjatore, pa eto...

Drago kaže...

Ponovo je diskusija skrenula na Linux vs Windowsi, iako to nije tema. Tema je propuštena prilika Linuxa da zauzme desktope i što se iz ovoga može naučiti za neki možebitni drugi put.

Jake strane Linuxa:

- besplatan

- veliki izbor raznih sučelja

- sve veći broj aplikacija i igara koje postoje i na Windowsima

Slabe strane:

- fragmentiranost

- nedovoljna podrška proizvođača hardvera/problemi s driverskom podrškom

- i dalje nema ključnih aplikacija koje postoje za Windowse

Ove se liste mogu dopunjavati i skraćivati i na osnovu toga predlagati rješenja. Ovo traženje izgovora za flejmanje i to za tekst koji ni na koji način ne poziva na flejmanje nije problem mene kao autora teksta.

Prva jaka strana linuxa je otvorenost. Da, nekad se to karikira do bola, ali to je najvažnija stavka IMHO.

Iz nje proizlazi sve ostalo - i model slobodno/besplatno, i fragmentacija i loša podrška...

Ideja da bilo tko bilo gdje smije uzeti kod, proučiti ga, dograditi i proslijediti dalje (opet IMHO) gotovo da parira izumu pisma - a ako baš i ne pisma, onda barem tiskarskog stroja. To je znanje koje se samo gomila, a kako će se iskoristiti, to je sad drugi par rukava.

Koliko to ima utjecaja pokazuju i MS-ove nedavne promjene smjera, koje nisu tu samo zahvaljujući Nadeli. Krenulo je s besplatnim okljaštrenim OS-om još davno (nakon pojave netbooka na kojima XP-i nisu radilil nikako, pa su ljudi gore stavljali linuxe koji su radili zadovoljavajuće na groznom hardveru), što se u tom smislu nastavlja s besplatnim kompletnim OS-om za tablete do određene dijagonale, a nastavlja se s većom podrškom MS-a za otvoreni kod. Sve sramežljivo iz prve, ali (opet IMHO) smatram da je to vlak koji samo dobija na brzini i ne vidim da se zaustavlja tako skoro. Ne treba zaboraviti niti otvoreni kod kao inkubator ideja, gomila kojih ulazi u druge sustave.

Fora mi je kako je čak i kizo, koji samo bezveze kenja kvake po ovakvim temama uspio tako kenjajući ubosti zrno i navesti OSX koji je nastao kako? Tako da je Jobs u NEXT-u uzeo kod BSD-a, prilagodio ga i zatvorio. OK, ovo nije argument za linux, ali je za otvoreni kod, za što je linux danas ipak sinonim.

Ove slabe strane sve stoje, ali nisu inherentne linuxu. Sve se zapravo svode na tržišnu zastupljenost (osim fragmentiranosti).

Što nas opet vraća na to da niti ideja otvorenog koda nije = linux, ali niti ne mora biti (linux sam po sebi ionako nije dobar niti loš, kao niti bilo koji drugi OS, tako da u takve blesave rasprave uopće ne želim ulaziti; o kvaliteti programskih rješenja unutar samih OS-eva ionako ne znam dovoljno).

No fragmentiranost ne možeš iščupati iz slobodnog softvera. Ne možeš nekome tko svoje vrijeme daje besplatno govoriti kako će ga i na što trošiti. Zato su svi takvi argumenti blesavi i samo govore koliko ljudi ne razumiju utjecaj cijele priče. Fragmentiranost je upravo zato zapravo poželjna (kao posljedica) jer, da je nema u svijetu slobodnog softvera, zapravo bi se zabrinuo za čovječanstvo, puno više nego za zastupljenost linuxa ovako kako je.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 0:47 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

onda nije kokoš-jaje, jer kokoš ne može biti bitnija od jajeta, niti jaje od kokoši. ktome i jeste ta teza ;) odlučite se, da li je kokoš-jaje ili je jedno bitnije od drugog 

EOD

Kad vam ne pašu statistike za desktop onda ubacite servere u računicu.

Kad vam ni to nije dosta, ajmo, dodajmo i mobilne platforme - nije bitno kaj ni jedni ni drugi nemaju veze s onim o čemu tekst koji komentiramo govori.

Nema veze kaj se komentar tiče desktopa i OS-ova za njega.

Malo dvolično, jelda?

Veliki Brat kaže...

Fakat ne kužim otkud izvlačiš ovakvu razinu rasprave, niti otkud ti volja za konstantna proseravanja kako se "linuksaši pale" dok jedino što radiš je trolanje.

Inače si sasvim OK tip, ali kad krenu linux teme iz nekog meni neobjašnjivog razloga povampiriš i kreneš s ovakvim "argumentima". Pri čemu si smiješno licemjeran s dvostrukim kriterijima za što je kriv proizvođač, a za što OS. Dovoljno je pogledati ovu temu (bez da se uopće ulazi u Linux pitanja i odgovori), da bi se to vidjelo, tako da ono... Ti samo uživaj, ali mene ti to fakat ne interesira.

Nemam ništa protiv tebe osobno, samo vidim da bezveze kenjaš po ovakvim temama, a ne volim kenjatore, pa eto...

Gle, ako sam te uvrijedil, izvinjavam se, nije mi uopće bila namjera.

Ja se samo zezam, jel mi je smiješno da se netko može vezivat uz neki OS i branit ga ko da mu život ovisi o tome.

I zato kenjam! Ništa drugo.

Yebiga, ako ti to smeta, sorry, ali, ''get over it''.

Koristim Windowse, OS X i Linuxe, i uopće mi ne pada na pamet braniti bilo koji, jer svi maju svojih mana, ali i dobrih (i čak, fantastičnih) stvari.

Toliko o tome.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 1:04 (kizo2703).
17 godina
protjeran
torrente kaže...
memulica kaže...

Zapravo Microsoft je propustio baku s kolačima.

iOS i Android su sad glavni igrači oko koji se okreće svijet.

Zapravo su stvari malo čudnovatije...MS sjedi u naslonjaču te vrteći loptice trenutno ubire nepune 4 milijarde$ ne radeći ništa. Stara vijest-stariji iznos.

BTW po dojmovima analitičara, eko sustav im se polako trza i očekivanja su velika i opravdana sa WP 10.

Eh rado bi oni iskočili iz te fotelje, ali kasno je .... prošla baka s kolačima ... prošla ...

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
17 godina
kizo2703 kaže...

Gle, ako sam te uvrijedil, izvinjavam se, nije mi uopće bila namjera.

Ja se samo zezam, jel mi je smiješno da se netko može vezivat uz neki OS i branit ga ko da mu život ovisi o tome.

Pa gle, s takvim rečenicama vrijeđaš samog sebe, a ne znam kome to treba u životu.

Meni se samo ne da maltretirati s tim, jer stvarno mislim da ne vodi nikamo (zato to u principu ignoriram, ali ne ide ni to u beskonačnost).

U međuvremenu, slobodno pročitaj još jednom Dragin post koji poziva na držanje teme (linux: propuštena prilika ili barem linux: prednosti i mane) i probaj svoje postove smjestiti u taj kontekst, pa sam sebi reci "get over it".

A ovaj stav "svi smo si super i svi imamo prednosti i mane i svi vrijedimo puno i mir, mir, nitko nije kriv" nema tu baš neku težinu, barem dok ne navedeš što smatraš da je prednost, a što mana. Koje su to mane, a koje (fantastične) stvari kod linuxa po tvom mišljenju? Eto, to bi recimo bio konstruktivan post. U suprotnom samo zagađuješ temu i tjeraš mene da ju zagađujem (sad kad sam se već odlučio uhvatiti se ukoštac s tobom i tvojim postovima).

Gledam te!
17 godina
kizo2703 kaže...

Ja sam poprilično siguran da mene npr. svrstavaš u tu ekipu "život ovisi" ali me sigurno ne vidiš u Windows temi kako propovijedam da je Windows malware, spyware, bloatware (za što bi se sve čak dalo argumentirano raspravljati) već me vidiš po linux temama jer:

- tema me zanima

- tlo je plodno za svakakve propagande i neistinitosti/neznanje

Ne sjećam se da sam širio propagandu, pričao bajke i vršio linux inkviziciju dok je kod tebe (po mom mišljenju) već šetanje po rubu između objektivnosti i Win fanboyizma. I onda ti prvi budeš onaj koji "upire prstom".

17 godina

A jeste ga nadrobili...

Recimo, meni nije bitno koliko je koji OS zastupljen na trzistu, da li je saren ili ruzan, ovo.. ono. Bitno je da li zadovoljava potrebu za odredenim poslom koji se mora obaviti. Tu bih ubacio kao primjer SGI. Kostao je ko da se kupuje nuklearna centrala, a za ucenje ste imali knjizurine za koje ste molili Boga da vam ne padnu na glavu jer bi vas promptno smjestili kod dr. Housea ;) Ali su obavljali posao za koji su predvideni i brali grdu paru.

Koji klinac vrijedi imati usminkani OS ako isti ne moze obaviti sto treba. Ili da se zapitamo zasto MS toliko ulaze u drzavne uprave bilo kojeg grada/drzave? Zato jer zna da svaki projekt kojeg oni podrze, a da je razvijen za njihovu platformu u konacnici tjera korisnike da kupuju njihov OS. Da su kod nas sve rjesenja kao sto je Lana, sve kadrovske sluzbe u firmama bi gurale linux. Ubacimo li tu malo u igru i banke, eto ti pokrivenosti racunovodstva, itd... itd.

Mozda sam otisao malo presiroko u temu ali bitno je za shvatiti da korisnicima kada pocinju raditi na racunalima vaznije je da li ce moci obaviti ono sto zele nego da gledaju kako se vrti screensaver.

Hocemo malo o igrama? "Joj mama vidi kak lipa igrica, daj mi to kupi!!" I sto ce mama kupiti? Hardver i softver kojega igra podrzava. Amen. Gotova prica. Zapravo i nije, muz je najvise na dobitku :)

0 0 hvala 0
17 godina
kilkenny kaže...

Hocemo malo o igrama? "Joj mama vidi kak lipa igrica, daj mi to kupi!!" I sto ce mama kupiti? Hardver i softver kojega igra podrzava. Amen. Gotova prica. Zapravo i nije, muz je najvise na dobitku :)

S tim bi se složio kad bi 90% korisnika, kolika je i zastupljenost nužno trebalo sve najnovije igre i specifičan software na računalu poput tih primjera. Danas nema objektivnih razloga da Windows ima 90% tržišta. Dominira lijenost korisnika i naviknutost.

16 godina
hrvooje kaže...
kizo2703 kaže...

EOD

-ne shvaćaš 'moju' kokoš-jaje izjavu. (kao neki znanstveni postulat, hardcore činjenica od koje se kreće, recimo nula u vektoru.. dok je jedinica samo jedinica). Tako kokoš je obavezna, ona snese jaje. Jaje nije preduvijet kokoši tj nije moglo evolucijski prvo nastati (organizam). Prvo kokoš, pa jaje, ne obrnuto. Isto tako npr mehanizam sata, samo jedna kombinacija radi, ostale ne dok dijelovi zasebno ne rade ništa itd.. najnerazumljivija od tih definicija je vrijeme koje ide samo naprijed, ne nazad. Pa mada matematički model zna za pozitivne/negativne, fizikalni to ne zna, ni gravitacija, masa itd..

Desktop (nazovi workstation, kutija.. nešto na čemu MOŽEŠ RADITI) je preduvijet, da bi i 'tamaguči' mogao nešto.. konzumirati. Kao skup označili bi ga podskupom itd.

-a zašto baš kokoš-jaje? pa zato jer se nova generacija kokoši rađa iz jaja, razmnožavanje.. ovdje čitaj kao npr novac. Tad priozvođač možda više zaradi na mobilnoj platformi što mu opet daje potrebna sredstva za idući korak ITa kojeg obavlja desktopom (ili superračunalom..).

... ne vidim kako ste to mogli iskoristiti kao argumente (obojica).. za neku stranu osim ono što je kizo boldao, al OK.

To ne znači da brojčano mora biti više DE u odnosu ne mobilne, pa ni zarada.. nego je DE uvijet bez kog se ne može, mobilna je samo 'luksuz' tj današnja mogućnost tehnologije (koja nije bila izvediva prije..).

josipva kaže...
..Dominira lijenost korisnika i naviknutost.

aha, sad su korisnici krivi, nešto tako kažu i političari (kad izgube) za građane itd.

-korisnicima se samo servira privid izbora, marketing ih uvjeri u 'potrebu', stvori želju... a korisnik samo koristi (i plati). Ostatak industrije je taj koji to omogući, primarno aplikacija a možemo nategnuti i do HEPa jer nam treba struja i sl.

Software je najbitnija stvar na računalu. Software je sve, pa i računalo (i sadržaj chipova, jedini 100% HW je čisti tranzistor, plastika i pleh). Izbor softwarea? Prvo ga netko mora napraviti, pa se tek tad može birati. Software je i BIOS/Driver/OS/app. Što od tog koristi korisnik?

17 godina
ihush kaže...

-ne shvaćaš 'moju' kokoš-jaje izjavu. (kao neki znanstveni postulat, hardcore činjenica od koje se kreće, recimo nula u vektoru.. dok je jedinica samo jedinica). Tako kokoš je obavezna, ona snese jaje. Jaje nije preduvijet kokoši tj nije moglo evolucijski prvo nastati (organizam). Prvo kokoš, pa jaje, ne obrnuto. Isto tako npr mehanizam sata, samo jedna kombinacija radi, ostale ne dok dijelovi zasebno ne rade ništa itd.. najnerazumljivija od tih definicija je vrijeme koje ide samo naprijed, ne nazad. Pa mada matematički model zna za pozitivne/negativne, fizikalni to ne zna, ni gravitacija, masa itd..

Desktop (nazovi workstation, kutija.. nešto na čemu MOŽEŠ RADITI) je preduvijet, da bi i 'tamaguči' mogao nešto.. konzumirati. Kao skup označili bi ga podskupom itd.

-a zašto baš kokoš-jaje? pa zato jer se nova generacija kokoši rađa iz jaja, razmnožavanje.. ovdje čitaj kao npr novac. Tad priozvođač možda više zaradi na mobilnoj platformi što mu opet daje potrebna sredstva za idući korak ITa kojeg obavlja desktopom (ili superračunalom..).

... ne vidim kako ste to mogli iskoristiti kao argumente (obojica).. za neku stranu osim ono što je kizo boldao, al OK.

To ne znači da brojčano mora biti više DE u odnosu ne mobilne, pa ni zarada.. nego je DE uvijet bez kog se ne može, mobilna je samo 'luksuz' tj današnja mogućnost tehnologije (koja nije bila izvediva prije..).

Ihush, ovdje si baš zabrazdio. Koristiš tu analogiju baš suprotno onome čemu ona služi. Sad si riješio enigmu evolucije pa i pitanje 'kokoš ili jaje' možemo arhivirati :) Kizo je sam rekao da se zafrkava i kenja, tako da se diskreditirao i nije mi relevantan diskutant

Što se tiče autorove izjave da se ne može zamisliti kako koristi Linux u uredu, evo jedne ekipe koja s Linuxom u uredu zarađuje za kruh. Zamisli još čitavu policu imaju naslaganu Bugova i Mreža. I jedan zgodan citat iz komentara jednog od te ekipe koja proizvodi softver. Možda da ih posjeti, osobno se uvjeri kako to radi u uredu pa i napiše koji tekst za Bug

Nije neobično da se članovi open-source zajednice oko nečeg ne slažu. Kažu da kad svi misle isto znači da nitko ne misli dovoljno Zato postoji više distribucija, desktop environment rješenja i aplikacija koje na različite načine rješavaju slične zadatke. Kod odabira treba uzeti u obzir za što će se konkretno rješenje koristiti i koji su specifični zahtjevi. Prema tome se izvažu dobre i loše strane softvera koji se razmatra.

@josipva

Daleko je Linux na desktopu od toga da ga spriječava samo lijenost korisnika. Nemojmo pretjerivati ;)

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 12:21 (hrvooje).
17 godina
hrvooje kaže...

@josipva

Daleko je Linux na desktopu od toga da ga spriječava samo lijenost korisnika. Nemojmo pretjerivati ;)

Hmm, nebi se složio, ako misliš spominjati određenu hardwersku podršku onda po tome nije ni OSX. Ali kad već spominješ baš me zanima u kojem to dijelu nekakav mint ili ubuntu nisu za običnog korisnika, moguće da previše gledam iz svoje perspektive.

@ihush

Korisnik vulgaris treba određene generalne aplikacije kojih ima koliko god hoćeš, tih 90% korisnika ne koriste photoshop i autocad. A upravo taj kojemu se marketingom "servira" je blago nazvan lijen tako da...

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 12:38 (josipva).
16 godina
odjavljen

Dosta dugo već klikam po tom Windowsu 10 i... ne vidim što je to bitno drugačije u odnosu na 8.1? Default veličine starta je sada maleni umjesto velikog?

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Pa to je barem jednostavno, većina ima malenoga i drago (da ne bi bilo nesporazuma d je malo a ne veliko) im je vidjeti da je to normalno.

Stručnjak za odmaganje...
12 godina
protjeran

Prošla baka s kolačima.... ..hmmmmm

Nešto što se dosta često previdi , je činjenica da se u ovakvim raspravama nastoje i windows i linux staviti na isti kolosijek,

usmjeriti u istom pravcu, i utrkivati se onda u namjeri prvotnog osvajanja istog cilja.

No, je li to baš tako. da li linux i windows imaju istu baku? Da li i linux i windows vole i teže

baš tom kolaču kojeg baba cuka u cekeru...?

Želim time reći slijedeće: linux zajednica nije monolitna i čvrsto strukturirana , i unutar nje je dosta frakcija

koje imaju različite ciljeve i metode dostizanja tih ciljeva.

Jedna od tih frakcija ( A frakcija ) ima za cilj omasovljenje i opću popularizaciju linuxa

i dostizanje tržišnih udjela koje zasad nije niti načeo. I ok, slobodno se može konstatirati da su ciljevi te frakcije daleko

od ostvarenja i opće je pitanje da li će ta frakcija ikad ostvariti svoje želje i ciljeve.

No, unutar linux zajednice, postoje i frakcije ( B frakcija ) koje su sasvim zadovoljne sadašnjim stanjem i uopće im nije u cilju da se bilo što mijenja.

Ta frakcija kaže da bi se većim omasovljenem vjerojatno privukle i sve negativnosti koje idu u paketu sa time, od raznih vidova naplate

pa do kojekakvih vrsti napada i sabotaži tipa malwer  i sl...

Ta frakcija je savim zadovoljna time što  ga rabe: NASA ( Debian u određenim letjelicama ), CERN,  superračunala na GNU/Linux,  serveri..

Tu bi možda mogli ubrojiti i veću količinu kućnih korisnika kojima linux odrađuje savršeno sve one radnje koje su njima potrebne

i sretni su kaj je to sve besplatno, kaj nema svakodnevne borbe sa malwerima, kaj nadogradnje traju koju sekundu,

kaj odmah po instalaciji dobe sve kaj im treba za svkodnevni rad , kaj nema višesatnih defragmentacija i clean diska..

Toj grupaciji je linux u sadašnjem obliku i dosegu sasvim dovoljan i njima zasigurno nije u cilju bila kakva promjena koja

može odvesti u neizvjesnost i maglu... 

Poanta, kod ovakvih rasprava se s pravom može potegnuti pitanje dokud je došla i kamo ide ona prva A frakcija, 

ali netreba zaboraviti da postoji i dio linuxaša B frakcije  koji su potpuno zadovoljni sadašnjim stanjem i dosegom,

i bez obzira kaj se mjere u iznosu 1% , oni su time sretni, jer taj 1% je sa njihove točke gledišta ustvari prednost

za ono kaj njima treba i za ono kaj oni očekuju od svog os-a i svako drastično povećanje tog postotka bi

im bilo neprihvatljivo jer bi donijelo probleme koje sad nemaju......

Osobno,  ni sam neznam dal bih  se ja svrstao u A ili B frakciju, jer imam težnji i iz jedne solucije i iz druge,

pa vjerojatno postoji i C frakcija koja nastoji izvući najbolje iz svih solucija....

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 14:47 (bunkermax).

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Moram reci da ovaj clanak po mom misljenju izrazito povrsno obraduje cijelu temu.

Mislim da sto se tice desktop OS-ova prosjecan korisnik Linux-a silom prilika za sada morati biti daleko iznad prosjecnog korisnika Windows-a sto se tice informaticke pismenosti jer Linux nije OS s kojim je vecina ljudi odrasla i koji je navikla koristiti.

Za neku osobu koja s informatikom nije na ti, ali je uspjela doci do neke razine produktivnosti u koristenju Windowsa kroz desetljece koristenja istog, prelazenje na Linux (pa i na OS X) bez vanjske podrske bi vjerovatno (barem kratkorocno) bilo ravno informatickom harakiriju.

Uostalom, zar je tako tesko zamisliti da ovo vrijedi i u obrnutom slucaju, da covjeku koji je cijeli zivot koristio iskljucivo Ubuntu ili OS X a nije nekakav napredan korisnik vrlo vjerovatno bilo jednako tesko prijeci na Windows?

Ono sto zelim reci je da clanak u potpunosti zanemaruje jednu vrlo bitnu cinjenicu, desktop operativni sustavi su jos uvijek vrlo kompleksan softver i nije moguce jednostavno prijeci s jednog OS-a na drugi bez pozamasne investicije vremena i truda.

Nije realno ocekivati da ce milijuni korisnika biti spremni investirati to vrijeme i trud i masovno poceti prelaziti na linux jer im se eto ne svida novo sucelje Windowsa 8.

Prije ce se dogoditi ono sto se izgleda uvijek dogada u ovakvim situacijama, ljudi krenu kukati i plakati po internetu jer znaju da postoji dobra sansa da ce Kompanija X popustiti i prebaciti kanal natrag na njihov omiljeni crtic ukoliko su dovoljno uporni. 

Druga stvar koju clanak u potpunosti zanemaruje je da predoci siru sliku zbivanja u informatickom svijetu koji prolazi fundamentalnu tranziciju kroz zadnje desetljece.

Desktop aplikacije izumiru velikom brzinom u poslovnom svijetu, ERP, CRM, BI, DMS, ... softver koji cini kraljeznicu svake imalo ozbiljnije tvrtke vec danas zivi gotovo iskljucivo na serverima, nema vise desktop klijentskih aplikacija, svemu se pristupa preko browsera, Saas Office okruzenja (Google Docs, Zoho, Office 365, ...), Adobe Creative Cloud, Autodesk AutoCAD 360, itd. postaju bolji svakim danom i za nekoliko godina ce vjerovatno donekle dostici desktop inacice sto se tice mogucnosti a i jednostavno su isplativije. Cak bi slijepac trebao moci vidjeti sto se dogada, Firefox, Chrome, Safari pa cak i IE su debelo na putu da postanu primarni operativni sustavi 21. stoljeca za ogroman broj ljudi.

Moja prognoza je da ce desktop OS koji dolazi sa racunalom (barem u poslovnom svijetu) sve vise postati nevazan kako se sam workflow premjesta u browser, tj. nebi se cudio da ce se tvrtke sve vise odluciti da zaobidu Windows i placanje licenci kako profesionalna podrska za Linux, OSX, ChromeOS, itd. postaje sve dostupnija.

Microsoft (po mom misljenju) ocito predvidajuci ovakav razvoj situacije nastoji da Windows specijalizira na ono sto preostaje, konzumacija sadrzaja (socijalni mediji, multimedia, pogotovo igre). Jedan veliki korak u tom smjeru je bio Windows 8 sa kojim su pokusali u velikoj mjeri  od prosjecnog korisnika sakriti njemu nepotrebnu kompleksnost OS-a iza famoznog metro sucelja, jedino sto su u svojoj vidovitosti ovaj put izgleda uspjeli preduhitriti krivulju.

Ali nije samo MS u pitanju, tu je i Apple koji radi istu stvar, oboje pokusavaju da svoje desktop OS-e po mnogim aspektima sve vise priblize svojim mobilnom operativnim sustavima koji su ograniceni do te mjere da ih moze shvatiti i dijete od 5 godina. Razlog je jednostavan, racunala vise nisu pretezno domena geekova i profesionalaca nego su postala sastavni dio zivota za milijarde ljudi a za veliki dio njih trenutni sustavi su i dalje previse komplicirani.

All problems in computer science can be solved by another level of indirection
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 22:45 (drnde).

6 0 hvala 0
15 godina

Ja imam klinca koji ide u prvi razred. Na HP laptopu imam Mint 17.1. Rijetko koju stvar mu trebam pokazati 2 puta. Kako računalo uz njega koristi i supruga uredno njega zamoli da joj nešto pokaže. Ne sjećam se kad sam zadnji put morao intervenirati. Što sam htio reći? Svi smo mi, na ovaj ili onaj način, robovi navika i ne volimo mijenjati ono na što smo naučili. Koliko to koristi nama samima, ne znam. Imam osjećaj da nam je postalo teško učiti i savladavati nova znanja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 22:24 (mario.L_hr).
16 godina

.. ali je drndeov text ljepši.

(istina uvodno su OSevi uber teški, na kraju ide se na 5godišnjake..) nitko se na mob/tablet ne navikava? OS je samo OS, vidiš, klikneš, zaboraviš..

povratak 'korjenima' (ne kuntakinteu) teme, tj ideji da MSov win može/treba zamijeniti neki drugi OS, kao linux ili DE.. pa tad pitanje a zašto bi to uopće bilo potrebno/bitno. ili da umjesto win izmislimo nove win? Svijet funkcionira sasvim dobro i s trenutnim stanjem, može nastaviti... (ali tad Dragino propitkivanje kad će taj win killer gubi čar).

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 22:37 (ihush).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

(istina uvodno su OSevi uber teški, na kraju ide se na 5godišnjake..) nitko se na mob/tablet ne navikava? OS je samo OS, vidiš, klikneš, zaboraviš.

Naravno da se navikava i na mobitel/tablet ali taj period navikavanje se cesto broji u danima (ukoliko netko vec ima iskusta sa jednim mobilnim OS-om) za razliku od mjeseci pa i godina da bi se postigla jednaka ucinkovitost kao na drugom OS-u kako to zna biti slucaj kod desktopa. A sto se tice 5 godisnjaka, mozda nije veliki uzorak ali cesto se dogodi da ljudi koje znam koji imaju malu djecu spomenu kako njihova djeca vole visiti po tabletima, istina bog uglavnom da bi igrali igrice ali itako sam to vise mislio u smislu ELI5, 5 godina kao neki "najnizi zajednicki djelitelj" razine razumijevanja covjecanstva ;)

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 23:07 (drnde).
16 godina
drnde kaže...
. razine razumijevanja covjecanstva ;)

hint, saborsko glasanje je po tomu najkompliciraniji sustav s tri buttona i ključem?

-ma nije OS/app.. office je office, auto je auto, bicikl nije auto, sjedneš-voziš (ili nemaš pojma), ako znaš voziti tad je svejdno, ako znaš koristiti nintendo/pleyku, znaš i android, ebanking, SMSparking .. koja razlika je (elementarno tipkanje u wordu, ne programiranje u excelu) na nekom OSu ili Office paketu? Drugačiji button 'Print' ? Alisa-popij me? Juzer koji to ne koprehenda ne može ni cipele zavezat pa nije ciljana skupina (izuzeti sabornici).

Nema učenja, tranzicije i takvih (olakotnih okolnosti) izgovora, nego samo treba postojati i dominirati tržištem, tad juzeri koriste (obrnuto nije ni moguće).

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.1.2015 23:14 (ihush).
17 godina

Ja kući imam samo Linux, razne distre, već godinama. Moji ni ne znaju da postoji tamo neki Windows ili Linux. Upale, otvore friv.com i peglaj. Žena prosurfa i to je to. Jedino se ljute kad im na GRUB-u izmjenjam raspored.

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
drnde kaže...
. razine razumijevanja covjecanstva ;)

hint, saborsko glasanje je po tomu najkompliciraniji sustav s tri buttona i ključem?

-ma nije OS/app.. office je office, auto je auto, bicikl nije auto, sjedneš-voziš (ili nemaš pojma), ako znaš voziti tad je svejdno, ako znaš koristiti nintendo/pleyku, znaš i android, ebanking, SMSparking .. koja razlika je (elementarno tipkanje u wordu, ne programiranje u excelu) na nekom OSu ili Office paketu? Drugačiji button 'Print' ? Alisa-popij me? Juzer koji to ne koprehenda ne može ni cipele zavezat pa nije ciljana skupina (izuzeti sabornici).

Nema učenja, tranzicije i takvih (olakotnih okolnosti) izgovora, nego samo treba postojati i dominirati tržištem, tad juzeri koriste (obrnuto nije ni moguće).

Cesto je tesko vjerovati da drugi ljudi stvari dozivljavaju potpuno drugacije nego mi sami. Ne slazem se da smo dosli do te razine da je sve isto, barem sto se tice velikog dijela ljudi. Auto sa automatskim mjenjacem nije isto kao onaj sa manualnim (pitaj amere), jedna stvar je tipkati u wordpad ili mousepad a druga u MS Word i Libre Writer uz formatiranje, stilove, umetanje tablica, indeksa, nije isto stavit dvd u playstation pa igraj i instalirati igru na pc, bakcit se sa drajverima i directx-om (prije steama), konfigurirati igru (grafiku, kontrole, ...).

Moze netko biti doktor medicne, graficki dizajner, arhitekt, pametniji o svom podrucju nego sto cemo ti ili ja ikad biti, doktor koristi svoj word i outlook a ti njemu bubnes writer i thunderbird, dizajner 10 godina koristi photoshop a ti mu uvalis corel draw ili cak gimp, arhitekt koristi autocad odkad zna za sebe a ti mu uvalis vectorworks ili da eto ja osobno da sad odjednom od danas na sutra moram prijeci na visualstudio i visual basic, mislis da bi sutradan svi dosli na posao i jednostavno mogli nastaviti raditi kao da se nista nije promijenilo, mos misliti, da smo primorani svi bi se navikli ali to se sigurno nebi dogodilo od danas na sutra a u meduvremenu imas osjetan pad produktivnosti.

A sto se tice dominacije trzista, naravno, dosta ljudi ne bira previse sto ce koristiti barem ne u pocetku, koriste sto dode sa racunalom, sto svi koriste ili je odredeno na poslu, ali jednom kad se naviknes tesko je mijenjati stvari, ne samo jer eto, neda ti se, cesto se cini kao gubitak vremena koji si mogao utrositi zapravo radeci nesto korisno jer na kraju ti cesto manje vise izade na isto.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 0:50 (drnde).
17 godina
hrvooje kaže...

Ja kući imam samo Linux, razne distre, već godinama. Moji ni ne znaju da postoji tamo neki Windows ili Linux. 

Ovo je slučaj za javnu pravobraniteljicu...

This space for rent!
15 godina
Drago kaže...

Ovo je slučaj za javnu pravobraniteljicu...

Balmer??? Zar se ti nisi prebacio na košarku?

17 godina

I dalje su mi potrebiti na srcu...

This space for rent!
15 godina
Drago kaže...

I dalje su mi potrebiti na srcu...

Drago mi je vidjeti da ima i takvih na svijetu. Ako usput vidiš baku, da nosi kolače, daj ju zamoli da okrene još jedan krug ili rundu. Što joj je draže.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice