Možda sam malo frustriran što se ljudi koji ne znaju predstavljaju kao da znaju, ali nisam tendenciozan. Uvažavajući strah i neinfirmiranist zapravo se suzdržavam.
Primljena doza u sivertima predstavlja učinak zračenja na organizam. Dakle, ta doza uključuje specifičan utjecaj razne vrste zračenja na različite organe itd. Jasno, to nije jednostavno i zato se modelira konzervativno.
Kod utjecaja zračenja treba razlikovati promjene (aberacije itd.) od štetnih posljedica (rak). Kada izađete na sunce koža će vam pocrveniti, ali tek dugotrajno izlaganje jakom suncu može izazvati rak kože. Tako je slično i s ionizirajučim zračenjem. Prihvaćeno je da 1 Sv povećava životni rizik od raka za 5% (normalno je to 30-40% i 1 Sv dodaje 1,5-2%). No, za doze ispod 100 mSv nema slaganja i pouzdanih rezultata unatoc skoro 100 godina istrazivanja (dakle utjecaj je zanemariv/mali).
Cjelodnevni dodir s bačvom je ekstremna ilustracija i ja bih to svakako osobno demonstrirao kada bi to bilo moguće, ali radiolozi i svi profesionalci u ovom području to redovito demonstriraju radeći svoj posao.
Ne, sve što navodim je i dalje jako utjecano poštivanjem straha i općeg (krivog) uvjerenja o grozotama zrčenja. Nema nikakve opasnosti od zbrinjavanja radioaktivnog otpada i tu se nema što minorizirati. Pitanje je samo poštujete li činjenice i možete li ignorirati buku i hajku. (Edit, opet, tipfelera s tableta. )
Pretpostavljam da ovaj komentar ide mene, tj. moj komentar na članak, pa ću i to prokomentirati..
Nema potrebe za frustracijama - nisam se predstavljao kao neki veliki autoritet u tom području, čak sam to i napisao u postu, kao i da sam navadene podatke 'izguglao'.
Što se tiče tih 'izguglanih' podataka, oni ipak idu u smjeru onoga što sam rekao; 100 mSv jest najmanja doza koja nedvojbeno povećava rizik od raka. U članku stoji cit,: 'brojna djelovanja nisu uspjela pronaći štetno djelovanja ovakvih doza', dok je u postu tvrdnja da je 'prihvaćeno da 1 Sv povećava životni rizik raka za 5%'. Ne moram biti baš neki ekspert u tom području da zaključim da su to dvije oprečne tvrdnje istog autora, te da ne mogu obje biti točne. Ili da pojednostavim, pitanje u mom postu je na mjestu, a obzirom i na izjavu samog autora članka - u
članku su netočni podaci..
Objašnjenje s radiolozima i profesionalcima koji svakodnavno dolaze u kontakt sa zračenjem u svrhu dokazivanja nepostojanja opasnosti od istog, naprosto je infantilna. Vjerujem da će i ovaj izraz biti izvorom frustracija, ali nemam bolji. Radiolozi i ostali profesionalci koji rade u zoni ionizirajućeg zračenja nose 'film' ili dozimetar, a državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost redovito vrši nadzor istih, upravo iz razloga kontrole primljene doze zračenja. Uz to imaju dodatak na plaću od 5 - 20 % radi rizika kojeg imaju uz sve mjere zaštite. Dakle, rizik postoji uz sva naša znanja i zaštite u tom području, pa je spominjanje tih djelatnosti kao dokaz ne postojanja opasnosti - .....
Panika iz naslova članka jedna je krajnost pogleda na ovu problematiku, a sam članak druga je krajnost. I ne trebam biti stručnjak u tom području da bih to shvatio, dovoljna mi je pismenost i logičko zaključivanje. Svakodnevno smo svjedoci postupaka iz različitih područja koji su uz sve mjere zaštite i mehanizama provjere otišli 'ukrivo'. Bilo to radi ljudske pogreške, krivog pristupa, više sile, kriminala ili nečeg petog. Rizik uvijek postoji, pitanje je samo koliki je. Izjaviti da nema nikakve opasnosti od zbrinjavanja radioaktivnog otpada, upravo je minoriziranje, a takav članak tendenciozan.
Da me se ne shvati krivo - problem skladištenja radioaktivnog otpada postoji i treba ga riješiti. Kao što nam panika pri tome neće pomoći, tako nam niti ovakav stav da nema nikakve opasnosti od istog - ne pomaže. Premda vjerujem da je članak pisan u vjeri da smanji strah u dijelu pučanstva kao i informiranje, ne bih rekao da je u tome uspio, barem što se mene tiče..