nema se para i oem verzija je preskupa za naš standard
Ko kaže da se ne može kupiti kod nas retail ? Evo link : http://svijet-medija.hr/Article.aspx?gid=372&gsid=154.
what is ROW?
Ko kaže da se ne može kupiti kod nas retail ? Evo link : http://svijet-medija.hr/Article.aspx?gid=372&gsid=154.
Uopće nije bitno da li ih tu i tamo netko i drži. Čak i oni koji ih nemaju ponudit će ti mogućnost narudžbe. Nije to poanta teme iz Buga...
Napokon netko tko kuži (Friday)...
Ali da, skupi su u nas i previše.
Učlani se u MSDNAA program (ako si student) i besplatno ih downaloadaj direktno od microsofta (tako sam ja svoju pro verziju) :D
Mislim da sami windowsi nisu preskupi. Prije bih za office rekao da je užasno skup jer postoje vrlo prihvatljive alternative (čak i besplatne).
Mislim da sami windowsi nisu preskupi. Prije bih za office rekao da je užasno skup jer postoje vrlo prihvatljive alternative (čak i besplatne).
i ja sam mislio da nisu winsi preskupi...onda sam polako prešao na linux i nakon što sam se malo naviknuo i naučio raditi u njima,sad doista ne mogu shvatiti što sam to ja plaćao MS-u?? kažeš što se može na linuxu raditi??...SVE se može raditi,i to puno ozbiljnije i kvalitetnije nego na winsima....za svaki windovs program postoji 3-5 linux alternativa...i sve to besplatno....zašto windowsi nisu na margini??...zato jer prljavim metodama MS ucjenjuje i nameće svoj tzv.OS....temelj linuxa je unix,nešto što windowsi nikad neće moći biti....zamislimo financijske ustanove na windowsima..ups!!! transakcija nam se zaledila...podaci se pogubili..hehehehehe...koliko je MS u biti očajan pokazuje činjenica da pokušava sa novel-om nekako komercijalizirati,nemojte me hvatati za riječ,ali mislim distribuciju opetSUSE linux-a...što se tiče win7, on je full rađen po linux filozofiji(pitajmo mase što os treba raditi..i kako..)..a puno je i volontera radilo na win7...dakle MS preuzima sve više od linux-a...da mogu valjda bi i licencirali nemoguće...
Nisi u stanju niti napisati "openSUSE", što nije isto što i "SUSE" koji Novel prodaje. Uostalom, zar misliš da su Novel i RedHat humanitarne organizacije pod UN-om? - Nemoj biti smiješan. There is no such thing as a free lunch.
Koji su to volonteri radili na Win7? Bas bi me zanimalo znati tko bi radio za djaba da M$ pobere jos vise para. Beta testeri i nisu nesto narocito radili, a oni prije javne bete su za svoje usluge dobili Win7 besplatno. I sto je to u Win7 napravljeno po principu "pitajmo mase što os treba raditi..i kako.." Ja bas i ne vidim neke razlike u odnosu na Vistu? Sa kojom ja nisam imao apsolutno nikakvih problema, kao sto nemam ni sada sa Win7.
A i nisam bas siguran da je ispravno reci da je temelj linuxa unix. Linux je "unix-like" OS, ne modifikacija unixa.
To ti je tako kad su se kopije W7 razgrabile po svjetu ko "vruce Kifle" pa M$ Hrvatska nije dobila svoje kopije, a i valjda kalkuliraju da se to nece kod nas prodavati jer ionako ih vecina piratizira. Nista novo, samo zalosno zapostavljanje jednog mladog trzista, a i dakako poticanje piratstva, protiv kojeg se M$ Hrvatska tako zucno bori.
A kada ih već nema u Hrvatskoj umjesto da ih npr. tražim po Zagrebu dva-tri sata (i čekam dva-tri dana) odem lijepo u Seiersberg (sada su slovenci napravili autocestu). Vožnja traje oko sat vremena ako nema zastoja na granici. U Mediamarkt i još dobijem povrat poreza. A u Grazu smo ko u Hrvatskoj pa je kupovina tamo u skladu sa lokacijom ove teme. Usput nešto uzmem u IKEI i zadovoljstvo je potpuno.
A da su skupi, jesu. U Austriji retail Win7 Pro košta 279€. Možda ipak kod pirata......?
Nemoj zaboravit pojest nešto u Burger Kingu!
baš idem u četvrtak... treba netko windoze? 8-)
Hm, zar nije nedavno negdje (mislim baš u Bug-u) pisalo kako se OEM verzija windowsa MOŽE kupiti bez kompa, ali kada se jednom instalira na neku mašinu, može biti samo na njoj. Moguće su manje zamjene hardwarea.
Pouzdano znam kako se pravila stalno mijenjaju kod MS-a.
Svoju retail verziju 7 čekam jer je Hrvatska ipak pri dnu liste prioriteta kod MS-a. Svaki put kada sam zvao podršku, dobio sam njihovog operatera u BiH ili u Srbiji, iz čega mogu zaključiti da su naši operateri ili prezauzeti ili ih nema.
Nadam se kako će se novinari, kako u Bugu, tako i u drugim informatičkim časopisima, ipak malo bolje informirati prije objave informacije. Barem su to u Bugu prakticirali :-)
Ubuntu šalje besplatno i poštom svoju verziju linux-a.
Tip koji je 'glavni' donator Ubuntu linux-a je bio u svemiru pa 'prolupao'!
Meni je najbolja Mint modifikacija Ubuntu-a (standardni kernel), a distribucija sa 'real-time kernelom' AV linux, koju je jedan tip složio za svoju dušu, na čistom Debian 'testing' (zbog audio i video alata)
Kada bi bilo malo više takvih 'fanatika'...
zamislimo financijske ustanove na windowsima..ups!!! transakcija nam se zaledila...podaci se pogubili..
Da, to je zacijelo svakodnevni scenarij.
Nego, programiram za financijsku instituciju. .NET aplikacija, a podaci su na MS SQL-u 2008. Ekipa je pišala od sreće kad su vidjeli naše prekrasne kontrole, wizarde, tooltipe, neograničen undo/redo... A pišali su zato jer su naviknuli na "crne" konzolaške prozore u kojima sa strelicama na tipkovnici navodiš blinkajući kursor do onoga što te zanima u tzv. meniju. Radi se o nekakvom unixoidnom sustavu koji je toliko ružan da ti pamet stane!
Rezime ovoga je da ne pričaš previše o stvarima u koje se ne razumiješ. Naravno, svakako reci što ti to konkretno radiš na tom svom linuxu puno ozbiljnije i kvalitetnije nego si to radio na win os-u?
Meni su nakon jednog servisa skinuli naljepnicu na kucistu od originala...
U servisu su se pravili j... blesavo, a na moj poziv Microsofta da imam racun i kutiju i sve ali da su mi ukrali naljepnicu dali je moguce dobiti ili nove win, ili nekakvu blokadu starih, rekli su mi doslovno:
"gospodine, sto nas briga dali vam je ukradeno ili ne. To je vas problem, dovidenja"
toliko o lokalnom Microsoftu
Pa za to ti MS ni nije trebao ništa drugo odgovoriti ... iako slažem se da je podrška MS Hrvatska katastrofa na razini licencnog sustava MS-a, i sumnjam da čak i šljakeri MS-a kuže taj sustav, bar u Hrvatskoj.
Da, upravo zbog manjka kvalitete je windows OS izguran na marginu... A "kolege" u M$-u jedva preživljavaju...
Šta reći? Touché?
Da... treba se nadati... nama se to čini kao puno vremena ali M$-ov monopol traje jedva kakvih desetak godina... bit će u budućnosti solidnih alternativa (samo se nadam da se nećemo M$-a onda sjećat u pozitivnom smislu). A o kvaliteti nema smisla diskutirat kad za neke stvari nema alternative.
...A pišali su zato jer su naviknuli na "crne" konzolaške prozore u kojima sa strelicama na tipkovnici navodiš blinkajući kursor do onoga što te zanima u tzv. meniju. Radi se o nekakvom unixoidnom sustavu koji je toliko ružan da ti pamet stane!
Ma ludilo još jedan od onih kako je netko napisao "Hoću internet" generacije... bitno da svijetli, da ima fancy menije, a da li je stabilno? koga boli briga. Imali smo i mi par takvih "upgrejdova" prastarih sustava sa hrpom podataka i na kraju smo se vraćali na staro kad smo...
I ti kao programer bi morao znat da je "Nekakav unixoidni sustav" po definiciji pouzdaniji od nekakvog Win. sustava.
I da, što se tiče Office-a, preskup je a alternativa postoji...ne toliko za kućne korisnike (koji uvijek mogu skinut sa neta) nego za one koji imaju firme pa se baš ne isplati davat 3k kuna za Excel i Word...
Ma ludilo još jedan od onih kako je netko napisao "Hoću internet" generacije... bitno da svijetli, da ima fancy menije, a da li je stabilno? koga boli briga. Imali smo i mi par takvih "upgrejdova" prastarih sustava sa hrpom podataka i na kraju smo se vraćali na staro kad smo...
I ti kao programer bi morao znat da je "Nekakav unixoidni sustav" po definiciji pouzdaniji od nekakvog Win. sustava.
Čekaj, ti misliš da bi strani investitori iskeširali par milijuna nečega za nešto što "svijetli i ima fancy menije"? Vi ste očito odabrali dobar softver za upgrade. I onda je sve novo loše, jel?
A što se tiče definicije svakako se ne mogu složiti. Softver je pouzdan onoliko koliko je dobro nakucan. Tako da tu ne treba donositi generalne zaključke.
Mono projekt ti sve to može izvesti (i to je .NET klon).
MonoDevelop je alat za RAD aplikacije...
Novell je mnogo učinio da bi Microsoftov .NET proradio na linuxu.
A kako je .NET nastao kao alternativa JAVA sustavu, vrijedi spomenuti i NetBeans IDE (ne znam zašto ga zovu IDE, kada je RAD alat) gdje dugmići nisu nikakav problem.
Nije linux samo konzola...
Ja osobno se ne mogu osloboditi C-a (zbog područja koje me zanima, a to je zvuk), i sasvim mi je svejedno hoću li raditi algoritme za prepoznavanje govora u grafičkim alatima, ili ih kompajlirati za konzolu. Kada bi radili snimanje zvuka na windowsima i linuxu, shvatili bi koliko je linux savršeniji samo po tom pitanju. Na linuxu mogu pisati zvuk do nivoa jednog bloka, dok na windowsima moram koristiti velike grupe blokova koje moram spajati. I nije nikakav problem sve dok mi grupa zvučnih blokova ne završi usred riječi koju treba prepoznati. Ma zvuk na winduwsima (ispod haube) je čisto smeće! Što ne znači da se i na teži način može doći do istog cilja. Ono što na linuxu napravim u nekoliko redaka u C-u, windows verzija mi stvori velike glavobolje (ako mi netko ne vjeruje, neka otvori projekt voix na sourceforgu.net).
Svaka čast programerima npr. Audacity programa, koji imaju živaca se baviti windows portom, a još da sve pritom i dobro radi.
Ali nećemo više hvaliti linux, nije potrebno, sve će više trebati hvaliti windowse u budućnosti da bi ostali na životu.
Linus Torvalds je jednom rekao otprilike ovako: "Nije mi namjera uništiti Windowse. Biti će to samo jedna nuspojava razvoja Linuxa."
Ali nećemo više hvaliti linux, nije potrebno, sve će više trebati hvaliti windowse u budućnosti da bi ostali na životu.
Linus Torvalds je jednom rekao otprilike ovako: "Nije mi namjera uništiti Windowse. Biti će to samo jedna nuspojava razvoja Linuxa."
Slušam valjda već 10 godina okorjele linuksaše kako govore o smrti windows-a i potpunoj dominaciji "puno boljeg i stabilnijeg" linuxa. Manija je (ako se nevaram) počela kad su bugovci stavili red hat na svoj CD. Onda su se pojavili evanđelisti koji drobe i dan-danas. Ovim tempom, za milijun godina (+/- 100.000) uzet ćete još 2% tržišta...
Zapravo, samim windowsima se više bave linuksaši kao nekakava nabrijana oporba nego ljudi koji ih stvarno koriste. Konstantno pljuvanje i zamaranje svih živih (pa čak i nezainteresiranih ljudi). Ajmo svako na svoju stranu - vi u open source šator, a mi ćemo svoje prodavati na svom štandu ;)
Ali čekaj... Mogu li ja kupiti OEM Windowse i instalirati ih na svoje računalo?
ne, ovo je nevjerovatno. hahahahaha
prodaju se zato da ih ti ne bi mogao instalirati na svoje racunalo. I to jos moras kupit novo jer ce inace windowsi prepoznat da racunalo nije novo i fantomska ruka ce te udarit iz monitora a dvd ce ti eksplodirat u citacu... hahahaha nevjerovatno. kakvih bisera ima....
Nikako mi nije jasno gdje nestane objektivnost kod Linuxaša?
Ja kao programer jako volim neke segmente Linuxa. Taj sustav je, tehnički u nekim stvarima jednostavno superioran. Multiprocesorsko programiranje (moj trenutni fokus), ulazi i izlazi, manipulacije hardverom i sustavom, sve to je fantastično na Linuxu. Jedina iduća prednost koju na Linuxu vidim je da je često kao proizvod besplatan.
Nažalost, nije besplatan što se tiče mog vremena. Super je meni to kad se ja moram pola sata zaebavati kompajlirajući drajvere za grafiku, pokušavajući natjerati nativnu rezoluciju da proradi, da ne govorim o dual monitorima, opengl ubrzanju, podešavanju drivera da mi proradi opengl kroz sdl i sl.
Jesam li spomenuo očajne fontove? - Mislim, budimo realni, Windowsi 7 instaliraju se 15 minuta i rade. Ne moram niti drivere stavljati, a i ako želim, to se sastoji od par klikova i to bez reboota mašine. Sam sustav izgleda prekrasno, fontovi su fantastični, ugodno radi...
Probao sam i OSX... moram reći da je u nekim stvarima fantastičan, ali da su neki elementi odvratno zastarjeli, nešto kao i kod Linuxa.
Mislim, suočite se sa stvarnošću: MSFT je u posljednjih nekoliko godina drastično napredovao. Napravili su odličan OS, stvorili su fantastičnu platformu (.NET) i jezik (C#) koji po mogućnostima i kvaliteti, modernizaciji, jednostavno gaze Javu, Delphi su već priklali, a C++ se još koristi za direktan pristup hardveru.
Baš nekidan s kolegom pričam i došli smo do zaključka da je naprosto frustrirajuće što razvoj poslovnog softvera radi u QT frejmvorku i što mu za gluposti treba previše vremena, što mora paziti na stvari na koje se moralo paziti prije deset godina i više.
Probam li sam malo Javu, opet mi fale mnoge ljepote C#a i napredne, moderne mogućnosti jezika koji se konstantno aktivno razvija.
MSFT je iznjedrio i odlično RIA okruženje - Silverlight. Platforma, koja za razliku od Flasha radi brzo, ima napredne mogućnosti i pravi jezik s kojim je moguće programirati.
Sam sam iziritiran cijenama, stalnim updejtovima (mislim na razvojne alate primarno) i principom licenciranja, ali to ne znači da su proizvodi loši, jer nisu.
A nisi iznerviran problemima sa virusima?
Meni u Secunia PSI, koji koristim da bi držao sve programe 'up to date' (na poslu) već mjesec dana piše ovako: '1 browser is insecure', a pod statusom za 'Internet Explorer 8.x' piše: 'Insecure, no solution' (SA24314).
Žalosno je što tako dobar OS moraju spašavati antivirusni programi, ali i programi otvorenog koda kao što je Firefox.
A nisi iznerviran problemima sa virusima?
Meni u Secunia PSI, koji koristim da bi držao sve programe 'up to date' (na poslu) već mjesec dana piše ovako: '1 browser is insecure', a pod statusom za 'Internet Explorer 8.x' piše: 'Insecure, no solution' (SA24314).
Žalosno je što tako dobar OS moraju spašavati antivirusni programi, ali i programi otvorenog koda kao što je Firefox.
Pa šta si onda ne staviš linux? Mislim, ovo je pomalo paradoksalno. Trabunjaš o linuxu i onda ispucaš da koristiš windowse...
Nezadovoljan sam što se baš radi ove teme registrirah, kao da je osobito bitna u mom životu, a baš i nije.
Uglavnom, netko je već rekao da se svaka tema o Windowsima na kraju pretvori na flame o "superiornosti" Linuxa.
Windowse koristim na vlastitom računalu negdje od pojave Win95 (prije toga sam kod staroga u firmi kucao maturalce na Win3.11), i do sada sam imao isključivo piratske kopije. U početeku, kao što znate, to i nije bio "big deal" jer su piratske kopije koristile i državne službe, a sami windowsi nisu imali nikakve aktivacije, genuine advantage (ovo im je za krepat, kao slijepac - visually challanged) i slične komplikacije, Bug je bio sjajna tiskovina u kojoj je recenzije hardvera pisao Barney, Maštruko je bio zakon, recenzije igara izvjesnog Petrića (ili tako nekako) dovodile su me do suza od smijeha... U to doba piratstvo je bilo znatno slabije rasprostranjeno, jer je Internet bio spor, a niti Bug nije imao tako tvrdi "zero tolerance" odnos prema njemu, no istini za volju ne sjećam se da ga je ikada otvoreno promovirao. Internet plaćanje tada nisam koristio, uostalom bio sam studoš koji nije imao niti kreditne kartice.
No, stvari su se promijenile u zanjih 15-tak godina koliko koristim pc, što je možda više od godina koje imaju neki od diskutanata u ovom threadu.
Mic po mic, prije nekih godinu dana počeo sam razmišljati o kupovini Windowsa. Razlozi nisu moralne nego čisto pragmatične prirode.
Već duže vrijeme je windowse potrebno na neki način crackirati, pa onda još isto učiniti i sa antivirusnim softwerom kako bi nesmetano primao nove definicije.
Sumljam da se u velikom broju ovakvih "crackova" osim koda koji radi ono za čega je namijenjen, nalaze i dodaci koji pažljivo prikupljaju podatke o aktivnostima korisnika te ih šalju svom anonimnom autoru. Možda se radi o paranoji, ne znam. No, danas gotovo da ne idem uopće banku, telekom ili stambenu štedionicu, Paypal ima ingerencije nad mojim kreditnom karticama, Moneybookers također, lik sa poznavanjem mog Skype računa može naručivati robu iz njihovog online dućana, i tako dalje....
Jednostavno, ne želim pokretati nikakav software koji dolazi "iz oblaka" i nema nikakvih jamstava vezanih uz svoju namijenu i djelovanje.
No sada slijedi obrat, ovo nije "kupite originalni Microsoft software" advocacy post.
U dual boot kofiguraciji instalirao sam Kubuntu 9.1 linux prije nekih mjesec-dva dana, i evo mojih iskustava, konkretno:
Vizualno sučelje ljepše je nego na Visti / Sedmici (ovo je stvar ukusa), OpenOffice radi sve što mi treba, Skype radi jednako dobro kao na Win, pisač (Canon iP5200) mi je uredno podržan, WiFi radi bolje nego pod Xp (Ralink), Samba print i file sharing sa Xp službenim laptopom radi bez greške, Worl of Warcraft radi savršeno u OpenGl načinu rada, pošto imam PS3 instalirao sam Wine emulator (ili što li je već) koji mi uredno pokreće mkv2vob za prebacivanje filmova sa mkv u ps3 oblik, aviaddxsubs za dodavanje titlova, izvrsni subtitler koristim za podešavanje titlova (na razini Subtitle Workshopa), multimedija radi sve 5 (mkv, ffdshow, mp3,...).
Od prije nekih tjedan-dva dana Linux je jedini OS na mojem računalu.
Dakle, ukoliko nemate, kao što ja nemam, drhtavicu kada dobijete novi Bug DVD na kojemu jednostavno MORATE isprobati sav taj software, ako računalo koristite za Internet browsing, mail, kućna plaćanja, ako ne igrate brojne igre (dobro, sada sam izgubio 90% čitatelja, LOL; doduše Wow radi za 5 pod GLom, vjerojatno mogu i druge, ali ovo ne znam iz prve ruke, niti me zanima), ako volite gledati filmove, kucate i zbrajate u uredskom softwareu, pričate sa familijom u Australiji za sitnu paru preko Skypea ...
.... legalni software - apsolutno - ali zašto ga plaćati kada u Linuxu možemo imati legalno i besplatno u jednom paketu?
Linux danas nije ono što je bio prije, komadnu liniju ne morate ni vidjeti, sučelje je lijepo, brzo, stabilo i - radi!
Naravno, ima i problemčića, ali nisam se susreo niti sa jednim kojega nisam riješio uz pomoć Googla i tuđih iskustava.
Isprika na dugom postu, ipak je prvi...lol.
Eh da, smiješna je cijela ova priča oko Win7, OS je po moje mišljenju izvrstan, da mi ga netko pokloni definitivno bih ga koristio, no, ljudi, Win7 je za mene Vista sa service packovima, pa kako to da ona ništa nije valjala, a 7 kujete u zvijezde?
Lijep pozdrav svima, a Bugu još puno godina izlaženja, i da malo više budete svoji i svojih čitatelja, a malo manje svojih vjerovnika.
Mislim, suočite se sa stvarnošću: MSFT je u posljednjih nekoliko godina drastično napredovao. Napravili su odličan OS, stvorili su fantastičnu platformu (.NET) i jezik (C#) koji po mogućnostima i kvaliteti, modernizaciji, jednostavno gaze Javu, Delphi su već priklali, a C++ se još koristi za direktan pristup hardveru.
Ne bih se baš složio. C# je močan, .NET je fantastičan, ali daleko je to od drastičnog napretka.
Sorry, ali meni je vista radila cca 8 mjeseci (64 bit, business, original) bez jedne jedine greškice. Računalo mi je po 3 mjeseca znalo biti upaljeno bez gašenja (F@H), a svakodnevno se kucao i kompajllirao kilometarski kod. Nikad, ali baš nikad nisam ima smrzavanje, rušenje ili bilo što drugo. Tako da ono... na vistu ne dam jer me je služila kao cara.
MSFT je iznjedrio i odlično RIA okruženje - Silverlight. Platforma, koja za razliku od Flasha radi brzo, ima napredne mogućnosti i pravi jezik s kojim je moguće programirati.
... i koju možeš vidjeti samo na Bug web stranicama, a hvali je samo neki chimpi na Bug forumu ...
Na poslu me 'tjeraju' da koristim windowse, a bilo bi i smješno da padne 40 kompjutera zbog neke 'gamadi' koja je došla sa interneta, a da se ja tada zezam na linuxu (onako siguran i nedodirljiv) i ne znam da se to događa. Moraš 'osjetiti' probleme koje korisnici 'osjećaju'...
Kada mi je jednom mrežni virus počeo rušiti jedan po jedan kompjuter, tada sam i u firmi u nekoliko minuta bio na linuxu (kroz multi boot).
A da ti ne pričam koliko sam morao puta čistiti kompjutere zaražene virusima preko live Linuxa i djeljenih diskova kroz Sambu.
I da, svi su imali uredno uključen update od Microsofta i legalne windowse i plaćen Nod32 antivirusni program.
Ponekad se stvarno pitam zašto vlada to windows sljepilo...
Na hrvatskom web prostoru da, samo na BUG-u, ali hrvatski web prostor nije referentan niti je ikada bio.
Inače ti "chimpi" su ionako pametniji od "orangutanića".