Necete nikad saznat
Problem s teorijama zavjere je da ih ne možeš provjeriti, pa nemaju nikakvu vrijednost. Svatko može izmisliti svoju i sve su jednakovrijedne. Znači ne donose nikakvo novo saznanje, samo daju dojam da si nešto objasnio, a zapravo nisi. Nešto poput religije.
Znam dobro na što misliš, no zašto bi nepriznavanje neke države da ima srušenu izvanzemaljsku letjelicu pripadalo teoretičarima zavjera ?
Zašto bi mi civili vulgaris morali odmah imati/dobiti informaciju o takvom događaju/senzaciji ?
Vjerojatno bi se zbog nacionalne ili svjetske sigurnosti, mira, takva informacija prikrila.
Mada, ponavljam. Ne vjerujem da ta informacija u današnje vrijeme ne bi procurila, a i da procuri neka fotka nekakve nezemaljske letjelice u svim (osim crackpot) časopisima ispala bi sprdačina da je to fotošop, zayebancija itd.
Znam dobro na što misliš, no zašto bi nepriznavanje neke države da ima srušenu izvanzemaljsku letjelicu pripadalo teoretičarima zavjera ?
Zašto bi mi civili vulgaris morali odmah imati/dobiti informaciju o takvom događaju/senzaciji ?
Vjerojatno bi se zbog nacionalne ili svjetske sigurnosti, mira, takva informacija prikrila.
Mada, ponavljam. Ne vjerujem da ta informacija u današnje vrijeme ne bi procurila, a i da procuri neka fotka nekakve nezemaljske letjelice u svim (osim crackpot) časopisima ispala bi sprdačina da je to fotošop, zayebancija itd.
A zamisli što bi se dogodilo kad bi procurila snimka jednoroga? Kolku paniku u svijetu bi izazvalo kad bi se saznalo da postoje jednorozi, magija, vilenjaci, patuljci, vještica, čarobnjaci i sl. za što nas vlade pokušavaju uvjeriti da je samo naša mašta, a postoje zapisi još iz antičkog doba o postojanju takvih stvorenja. Vlade svijeta zbog nacionalne i svjetske sigurnosti, mira to pokušavaju zataškati, no neke snimke su procurile:
a za razliku od izvanzemaljaca postoje čak i HD snimci koji nedvojbeno dokazuju što vlade svijeta podpomognute multinacionalnim kompanijama, centrima moći i Mamićem pokušavaju zataškati (na ovom videu čak vidimo i vilu kako jaše jednoroga):
Ako za nešto nema dokaza to nije dokaz za suprotnu tvrdnju. Dokaza nema ni za postojanje ni za nepostojanje. Čak i za procjenu vjerojatnosti nemamo dovoljno podataka, tako da se na kraju sve ipak svodi na osobno tumačenje oskudno raspoloživih informacija, a u takvoj situaciji ljudski um obično podlegne iracionalnim mehanizmima. Tako već tisućama godina imamo 'objašnjenja' kako smo nastali i da smo nešto posebno i neponovljivo i mnogima je (ne tvrdim za tebe) teško odreći se te posebnosti.

Nešto se prića da postoji metana na Marsu što bi mogla biti indicija postojanja života, isto tako mogla bi biti indicija toga da ako postoji život da isti ima problema s probavom i vjetrovima te lošim odvodnim i kanalizacijskim sustavom.
Sve u svem samo nagađam i nadovezujem se na metan.
Pokušavam biti objektivan i u 95% teorija zavjera ne vjerujem, no ne znači da ponešto od toga nije istina.
Sad su odjednom osobe koje uopće ne vjeruju u bilo koju "zavjeru" intelektualci i veliki umovi, a osobe koje u nešto sumnjaju su balavci, zadrti glupani.
I tebe sad boli to što te se ne svrstava u skupinu intelektualaca i velikih umova zato jer nisi skeptik? Pa ako te to smeta, prestani onda vjerovati (ili što već osjećaš prema njima) i u ovih 5% zavjera i gotova stvar. Htio bi biti intelektualac i veliki um, ali i dalje vjerojvati u neke teorije zavjera. E ne može!
Ne mo'š sjedit na dvije stolice.
Inače pazi koji si antiintelektualni stav iznio svojim komentarom - impliciraš da se 95% zavjera odbacuje opravdano, a 5% ne, i u osnovi ove koji odbacuju teorije zavjera u globalu optužuješ da to rade jer su pomodni. Nije ti ni na trenutak palo na pamet da je odbacivanje teorija zavjera rezultat dobrog informiranja i kritičkog razmišljanja?
Kad već govoriš o pomodarstvu - pa antivakcinaši (pardon - prozaraziti) nikad aktivniji, u zadnjih godinu dana već svi sve znaju o kemtrejlovima (a donedavno nisu ni znali da tako nešto postoji), 9/11 i dalje visoko kotira, pa su nam tu onda došle i Bosanske piramide... Pa ako je nešto pomodarstvo, to su upravo teorije zavjera! Pogotovo kod mlađih, lijevo orijentiranih ljudi, koji idu "protiv sustava" (u što im se uklapaju teorije zavjera, zato jer "sustav" skriva informacije - nešto slično što i ti tvrdiš).
Za teorije zavjera inače imamo posebnu temu, u kojoj si i sam sudjelovao (http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/teorije-zavjere/43986.aspx) i bilo bi uputno da se takve rasprave smjeste u tu temu.
Je li pronašla?
Da si... A nisi. Niti imaš kompetencije da budeš. Po kojoj logici onda smatraš da bi šef NASA-e postupio poput tebe? Tim više što ovu svoju projekciju temeljiš na filmovima poput Dana nezavisnosti i serija poput V.
Zato jer nema dokaza da se tako nešto dogodilo. Zato jer ta teorija zavjera nije po ničem vjerojatnija od ostalih - ako je išta, onda je nevjerojatnija, jer dosad nemamo potvrđeno da smo pronašli ijedan ejlijenski organizam.
Ček ček - nije se dogodilo. Kako ti očekuješ da ti netko ikad da kakvu informaciju o nečem što se nikad nije dogodilo?!
Zašto? Zato što većina SF filmova fura tu tezu?

I čemu je onda služilo sve ovo ostalo što si prije te rečenice napisao?
Ako za nešto nema dokaza to nije dokaz za suprotnu tvrdnju. Dokaza nema ni za postojanje ni za nepostojanje. Čak i za procjenu vjerojatnosti nemamo dovoljno podataka, tako da se na kraju sve ipak svodi na osobno tumačenje oskudno raspoloživih informacija, a u takvoj situaciji ljudski um obično podlegne iracionalnim mehanizmima. Tako već tisućama godina imamo 'objašnjenja' kako smo nastali i da smo nešto posebno i neponovljivo i mnogima je (ne tvrdim za tebe) teško odreći se te posebnosti.
Zato sam ja već bio prije rekao da, iako ja osobno vjerujem da nismo sami, ne postoji nikakav dokaz za to i na kraju se moje vjerovanje svodi na baš to, odnosno vjerovanje koje nije ništa vrijednije, jače ili utemeljenije od vjerovanja nekog drugog u božanska bića.
A argumenti tipa nismo sami jer je svemir velik su na razini postoji bog jer je nebo plavo, banana je ovakvog oblika i sl. I ovo da nedostatak dokaza nije dokaz suprotnog je onako na istom tom tragu jer se može primjeniti na sve, od boga, jednoroga, vila, duhova, magije i sl. pa i na izvanzemljce. Ako argument tog tipa upotrijebiš jednom moraš dopustiti da ga se upotrijebi i na drugom slučaju, što nas onda dovodi u pomalo apsurdne situacije oko jednoroga recimo.
Nije istina. Život u svemiru ne prkosi zakonima fizike, dok "božanska bića" prkose.
Napadaš "argument" kojeg malotko koristi.
Ako govoriš o izvanzemaljcima koji su u letećim tanjirima posjetili Zemlju i radili krugove u žitu, onda to vrijedi. Ukoliko govoriš općenito o životu izvan Zemlje, onda ne vrijedi. Nadam se da znaš zašto.
Zato sam ja već bio prije rekao da, iako ja osobno vjerujem da nismo sami, ne postoji nikakav dokaz za to i na kraju se moje vjerovanje svodi na baš to, odnosno vjerovanje koje nije ništa vrijednije, jače ili utemeljenije od vjerovanja nekog drugog u božanska bića.
A argumenti tipa nismo sami jer je svemir velik su na razini postoji bog jer je nebo plavo, banana je ovakvog oblika i sl. I ovo da nedostatak dokaza nije dokaz suprotnog je onako na istom tom tragu jer se može primjeniti na sve, od boga, jednoroga, vila, duhova, magije i sl. pa i na izvanzemljce. Ako argument tog tipa upotrijebiš jednom moraš dopustiti da ga se upotrijebi i na drugom slučaju, što nas onda dovodi u pomalo apsurdne situacije oko jednoroga recimo.
Da znamo za postojanje jednog boga, duha ili jednoroga, onda bi to bile usporedive stvari, jer bi znali da mogu postojati. Između mogućnosti nastanka drugog života i pojave prvog jednoroga ipak postoji velika razlika.
Ja ne mogu reći da vjerujem u vanzemaljski život, već da ga smatram vrlo vjerojatnim, kao što smatram vjerojatnom pojavu bilo kojeg prirodnog fenomena koji se već dogodio.
Pa i da prkose zakonima fizike ne znam kako to mijenja stvar. A možda ih samo zaobilaze. Uostalom tko kaže da se zakoni fizike ne mogu mjenjati, govorimo o omnipotetnom "biću" (ovo biće u najslobodnijoj definiciji) tko mu što može ako ih odluči malo zaobići.
https://www.quora.com/Did-the-laws-of-physics-apply-before-the-big-bang
Pa osim "svemir je velik" i "nismo valjda toliko arogantni" ja ne znam za neki drugi argument za postojanje života u svemiru.
Ne znam zašto, pa ako možeš objasniti.
Tako što 1) ne znamo da se zakoni fizike mogu mijenjati; 2) dosad nismo uočili ništa što bi kršilo zakone fizike. Dakle, to uvelike mijenja stvar - riječ je o kruškama i jabukama.
LOL Kao što ti sad zaobilaziš kritiku. Izrekao si besmislicu. Objasni što bi to trebalo značiti da "zaobilaze" zakone fizike.
Ne, ne govorimo o omnipotentnom biću, nego govorimo o konceptu omnipotentnog bića, konceptu koji je kontradiktoran samome sebi. I onda još dodatno pogoršaš stvar s antropomorfiziranjem takvog bića ("odluči").
BlackDog22 kaže...
Ako prije Big Banga (ako je uopće bilo "prije") nisu vrijedili zakoni fizike našeg svemira, onda još manje imaš opravdanja ikamo ugurati boga!
BlackDog22 kaže...
Isti koji je za postojanje nas. Fizika. Prostor. Vrijeme. Evolucija. Što ti još treba? Fakat ne razumijem - život je nastao na najmanje jednom mjestu - što ga priječi da nastane i drugdje u sličnim uvjetima? Ili posve različit život u različitim uvjetima od našeg? ŠTO?
Baš čitam vaše poruke i ne mogu da vam ne odgovorim.
Oni videi što vidite na internetu uvezi izvanzemaljaca su fotomontaža.
Nije mi jasno kako možete na temelju toga tvrditi da postoje....
Tako što 1) ne znamo da se zakoni fizike mogu mijenjati; 2) dosad nismo uočili ništa što bi kršilo zakone fizike. Dakle, to uvelike mijenja stvar - riječ je o kruškama i jabukama.
LOL Kao što ti sad zaobilaziš kritiku. Izrekao si besmislicu. Objasni što bi to trebalo značiti da "zaobilaze" zakone fizike.
Ako ništa ne može putovat brže od brzine svjetlosti, po zakonima fizike. Obilaženje tog zakona bi bilo savijanje prostora. S tim da li si ti siguran da je velika knjiga zakona fizike napisana do kraja i da se više ništa neće u nju neće dodavati, a bi što se nama s ovog stupnja razvoja znanosti činilo kao nešto što te zakone krši?
Ne, ne govorimo o omnipotentnom biću, nego govorimo o konceptu omnipotentnog bića, konceptu koji je kontradiktoran samome sebi. I onda još dodatno pogoršaš stvar s antropomorfiziranjem takvog bića ("odluči").
Nešto takvo moramo antropomorfizirati jer ako ga ne antroblabla ne možemo o njemu razgovarati pošto je naš jezik, a i mašta ograničena. Kad kažem biće ne mislim na biološku nakupinu nećega, nego mi treba riječ koja bi nadopuna prazninu. No možemo izmisliti neku riječ ako ti je lakše. Od sad ćemo govoriti o omnipotetnom Agrfjsmjsu koji je nešto što ne možemo ni zamisliti pošto je naša mašta ustvari interpolacija poznatog svijeta. I nisam sad siguran da li si mislio da je omnipotentno biće oksimoron ili omnipotetntno kontradiktorno samo po sebi (što kao koncept ne vidim zašto bi bio).
Ako prije Big Banga (ako je uopće bilo "prije") nisu vrijedili zakoni fizike našeg svemira, onda još manje imaš opravdanja ikamo ugurati boga!
Kad bi bog bio ograničen postojanjem "našeg" svemira, kakav bi to bog bio?
Isti koji je za postojanje nas. Fizika. Prostor. Vrijeme. Evolucija. Što ti još treba? Fakat ne razumijem - život je nastao na najmanje jednom mjestu - što ga priječi da nastane i drugdje u sličnim uvjetima? Ili posve različit život u različitim uvjetima od našeg? ŠTO?
Mogućnost postojanja života, nije isto kao i njegovo postojanje. Ja nigdje nisam tvrdio da je nemoguće da postoji još nešto u svemiru osim nas nego sam rekao da ne postoji dokaz da nismo sami, a to da je svemir velik i da mi postojim nije dokaz toga. Inače temu i raspravu vučem još od prve teme "ima li života na Marsu" kad sam rekao da je po meni otkriče života na Marsu (koji se razvio nezavisno od ovog na zemlji) neopisivo bitno (za razliku, što je tvrdio kolega s te teme, da nije bitno jer je samo potvrda onog što znamo) jer 1. dokazuje da nismo sami u svemiru (za što do danas nema ni jednog dokaza) i 2. pronalazak 2 neovisno nastala života na ovako malom prostoru nam pokazuje da ne samo da nismo sami u svemiru nego je život sveprisutan i čest.
Osim toga i ti postojiš, što nije dokaz da postojiš još negdje.
I nisi odgovorio zašto ne vrijedi ono moje uopćenje.
meni nije pored tog sto jos baljezgate o ovoj temi
zasto bi otkrice vanzemaljaca tj potvrda postojanja istih
bila toliki bauk da ih odma moraju sakriti da nebi pokvarili ovaj robovlasnicki odnos u svjetu ??
nekuzim zbog cega bi se trebalo to tajiti
isti vrag znao 100% da postoje tamo neki vanzemaljci ili ne
opet moras na posao svaki dan ili nema plate
opet ti treba lova za hranu rezije
nekuzim kako samo neki vjeruju u te gluposti
(valjda su svoju telegenciju zamjenili s inteligencijom ..)
da bi to "poremetile nase vrjednosti" ?? koje vrjednosti ??
ocemu baljazgate ,vrjednosti ??

Inače pazi koji si antiintelektualni stav iznio svojim komentarom - impliciraš da se 95% zavjera odbacuje opravdano, a 5% ne, i u osnovi ove koji odbacuju teorije zavjera u globalu optužuješ da to rade jer su pomodni. Nije ti ni na trenutak palo na pamet da je odbacivanje teorija zavjera rezultat dobrog informiranja i kritičkog razmišljanja?
Znači ti si intelektualac mada moguće ne znaš za sve informacije kao npr. da pojedinci iz Vlade USA ili neke druge zemlje čuvaju eventualno nekakvu izvanzenaljsku letjelicu ili su stupili u kontakt s izvanzemaljskom inteligencijom.
Zašto bi prikrivanje takove informacije uopće pripadalo teorijama zavjera ?
tko si Ti ili tko sam ja da bi uopće dobili pristup toj informaciji.
Možeš ti u tom slučaju kritički razmišljati do ćetiri u jutro, no informaciju dobiti nećeš.
Objasnio sam ti u gornjem dijelu posta.
Da si... A nisi. Niti imaš kompetencije da budeš. Po kojoj logici onda smatraš da bi šef NASA-e postupio poput tebe? Tim više što ovu svoju projekciju temeljiš na filmovima poput Dana nezavisnosti i serija poput V.
"Kritičkim " razmišljanjem dođoh do te spoznaje.
Ili Ti jedini na forumu znaš kritički razmišljati; možda Vas nekolicina, to mi je već sumnjivo.
To bi već moglo pod teorije zavjera :P
Zato jer nema dokaza da se tako nešto dogodilo. Zato jer ta teorija zavjera nije po ničem vjerojatnija od ostalih - ako je išta, onda je nevjerojatnija, jer dosad nemamo potvrđeno da smo pronašli ijedan ejlijenski organizam.
Opet se ponavljam.
Zašto bi takva vijest bila objavljena.?
Ne moraš ti znati sve što se na svijetu događa.
Ček ček - nije se dogodilo. Kako ti očekuješ da ti netko ikad da kakvu informaciju o nečem što se nikad nije dogodilo?!
Gdje sam napisao da se "nije dogodilo" ?!
Ti ga stalno "Jovo nanovo"
I čemu je onda služilo sve ovo ostalo što si prije te rečenice napisao?
Mojoj nadi da se ipak nešto takvo dogodilo
Ako ništa ne može putovat brže od brzine svjetlosti, po zakonima fizike. Obilaženje tog zakona bi bilo savijanje prostora.
Morat ćeš malo bolje proučiti što točno predstavlja brzina svjetlosti. Ništa se ne "zaobilazi", ništa se ne krši, sve je OK.
Nešto takvo moramo antropomorfizirati jer ako ga ne antroblabla ne možemo o njemu razgovarati pošto je naš jezik, a i mašta ograničena.
Nije istina. Do antropomorfizacije dolazi zbog toga jer je čovjek stvorio (koncept) boga, a ne obratno. I onda se s jedne strane argumentira za deistički koncept boga (i pritom su svi argumenti teorijske prirode!) i glumi se da se raspravlja o antropomorfiziranim, religijskim konceptima boga (religijski folklor). Čim netko počne s tim, ne mogu ga shvatiti ozbiljno.
BlackDog22 kaže...
Kad kažem biće ne mislim na biološku nakupinu nećega, nego mi treba riječ koja bi nadopuna prazninu. No možemo izmisliti neku riječ ako ti je lakše. Od sad ćemo govoriti o omnipotetnom Agrfjsmjsu koji je nešto što ne možemo ni zamisliti pošto je naša mašta ustvari interpolacija poznatog svijeta.
Budimo realni - sve o čemu pričaš je puka izmišljotina. Čak ni ne možeš opisati taj izmišljeni koncept i onda još imaš i potrebu izmišljati drugo ime. LOL Mašta je mašta - nije nikakva "interpolacija poznatoga svijeta".
BlackDog22 kaže...
I nisam sad siguran da li si mislio da je omnipotentno biće oksimoron ili omnipotetntno kontradiktorno samo po sebi (što kao koncept ne vidim zašto bi bio).
http://rationalwiki.org/wiki/Omnipotence_paradox
BlackDog22 kaže...
Kad bi bog bio ograničen postojanjem "našeg" svemira, kakav bi to bog bio?
Zašto to mene pitaš? Nisam ja ni izmislio koncept boga niti ga zagovaram - upravo suprotno! Daj se konačno odluči - je li omnipotentan, što bi značilo da može kršiti zakone fizike našeg svemira (ali je ujedno i kontradiktoran sam sebi) ili nije. Ako je omnipotentan, objasni kako si došao do te teze i čime je potkeepljuješ.
BlackDog22 kaže...
Mogućnost postojanja života, nije isto kao i njegovo postojanje. Ja nigdje nisam tvrdio da je nemoguće da postoji još nešto u svemiru osim nas nego sam rekao da ne postoji dokaz da nismo sami, a to da je svemir velik i da mi postojim nije dokaz toga.
Zar itko, osim UFO fanova, tvrdi da postoji dokaz da nismo sami? Ne. Stoga ne razumijem zašto to ističeš. Pobijaš tezu koju (praktički) nitko ne zastupa.
Teza nije da je veličina svemira dokaz da negdje drugdje u svemiru postoji život, nego je teza da ne postoji razlog zašto i negdje drugdje u svemiru ne bi nastao život, s obzirom na veličinu i starost svemira, što nas navodi na posve opravdanu pretpostavku da i još negdje u svemiru postoji život, postojao je ili će postojati.
Teze o posjetima ejlijenskih letjelica su nešto sasvim treće.
BlackDog22 kaže...
Inače temu i raspravu vučem još od prve teme "ima li života na Marsu" kad sam rekao da je po meni otkriče života na Marsu (koji se razvio nezavisno od ovog na zemlji) neopisivo bitno (za razliku, što je tvrdio kolega s te teme, da nije bitno jer je samo potvrda onog što znamo) jer 1. dokazuje da nismo sami u svemiru (za što do danas nema ni jednog dokaza) i 2. pronalazak 2 neovisno nastala života na ovako malom prostoru nam pokazuje da ne samo da nismo sami u svemiru nego je život sveprisutan i čest.
Nisam sudjelovao u toj temi tako da tu nemam što komentirati.
BlackDog22 kaže...
Osim toga i ti postojiš, što nije dokaz da postojiš još negdje.
WTF?!
BlackDog22 kaže...
I nisi odgovorio zašto ne vrijedi ono moje uopćenje.
Koje tvoje "uopćenje"? Ovo?
"I ovo da nedostatak dokaza nije dokaz suprotnog je onako na istom tom tragu jer se može primjeniti na sve, od boga, jednoroga, vila, duhova, magije i sl. pa i na izvanzemljce. Ako argument tog tipa upotrijebiš jednom moraš dopustiti da ga se upotrijebi i na drugom slučaju, što nas onda dovodi u pomalo apsurdne situacije oko jednoroga recimo."
Ne vrijedi zato jer dosad nemamo ni jedan jedini potvrđeni kontakt s bilo čim što si napisao (još gore - neke stvari koje si naveo bi kršile zakone fizike), odnosno ne znamo da išta od toga postoji ili uopće može postojati (!). Za život znamo da postoji na najmanje jednome mjestu, nastanak i razvoj života posve je u skladu sa zakonima fizike, a s obzirom na veličinu i starost svemira zapravo bi bilo čudno da još negdje nema, nije bilo ili neće biti nastanka i razvoja života.
Si ti siguran da znaš što znači riječ "intelektualac"?
Jesi pogledao definiciju teorije zavjera u rječnik?
Ne možeš imati pristup nečem što ne postoji.
Objasnio sam ti u gornjem dijelu posta.
LOL Znači ti bi svom silom želio da te se smatra intelektualcem, ali bi i dalje zagovarao teorije zavjera - ali samo one koje se tebi sviđaju. Znači, pljuvao bi po Ickeovcima i kemtrejl-fanovima, ali ti si "the real deal" jer upravo ti vjeruješ u jednu od rijetkih istinitih teorija zavjera! Zar stvarno ne vidiš što radiš? Ponašaš se identično kao i svi ostali teoretičari zavjera, i isto kao i svi oni tražeš izuzeće za teorije zavjera u koje ti vjeruješ (a sve ostale teorije zavjera su ludost). Ovaj kolega prije traži dosljednost, a ti tražiš izuzeće. Dajte se dogovorite.
"Kritičkim " razmišljanjem dođoh do te spoznaje.
Da, "kritičkim". Ajd nam razloži svoje rezoniranje pa se možda i mi predomislimo kad budemo znali to što ti znaš i na temelju čega si došao do takvog zaključka.
Zašto bi takva vijest bila objavljena.?
Ne moraš ti znati sve što se na svijetu događa.
Zašto mora biti "objavljena" da bi se za nju (sa)znalo?
Gdje sam napisao da se "nije dogodilo" ?!
I onda te smeta što se i tebe svrstava u teoretičara zavjera. LOL
Htio bi se ponašati kao teoretičar zavjera, razmišljati kao teoretičar zavjera, zaključivati kao teoretičar zavjera, pričati kao teoretičar zavjera, ali ne želiš da te se smatra teoretičarom zavjera. Ne more to tako. Što prije prihvatiš da si teoretičar zavjera, bolje za sve.

I ja se nadam da se nešto takvo dogodilo... Možda... Zapravo, ne znam... S jedne strane od naprednije civilizacije mogli bi dobiti tehnologiju za koju bi nam trebala stoljeća ili tisućljećja razvoja, a s druge strane mogli bi nas potamaniti. Tako da... Neodlučan sam.
No, s obzirom na sve što si dosad napisao, izrazio si nešto više od nade.
Mogućnost postojanja života, nije isto kao i njegovo postojanje. Ja nigdje nisam tvrdio da je nemoguće da postoji još nešto u svemiru osim nas nego sam rekao da ne postoji dokaz da nismo sami, a to da je svemir velik i da mi postojim nije dokaz toga. Inače temu i raspravu vučem još od prve teme "ima li života na Marsu" kad sam rekao da je po meni otkriče života na Marsu (koji se razvio nezavisno od ovog na zemlji) neopisivo bitno (za razliku, što je tvrdio kolega s te teme, da nije bitno jer je samo potvrda onog što znamo) jer 1. dokazuje da nismo sami u svemiru (za što do danas nema ni jednog dokaza) i 2. pronalazak 2 neovisno nastala života na ovako malom prostoru nam pokazuje da ne samo da nismo sami u svemiru nego je život sveprisutan i čest.
Nitko nije ni tvrdio da za postojanje drugog života znamo, već da znamo da može postojati. A da može postojati znamo jer već jedan postoji i nema nikakve poznate prepreke da nastane još koji put. Pronalazak drugog života bi bio potvrda tog znanja. Naravno da bi bilo bitno, ali ne u nekom epohalnom smislu da nismo imali pojma da toga može biti, a onda smo ga otkrili i sada moramo revidirati svo postojeće znanje o toj problematici (mislim, neki bi očito morati, ali to je njihov problem).
Ti s druge strane od znanja da života ima na jednom planetu od jednog istraženog, do znanja da na ga ima na dva od dva, okrećeš priču za 180°. Po tvojoj logici ako života ima na jednom od 100000000000000000000000 planeta onda to ukazuje da je svemir pust, a ako ga ima na 2 od 100000000000000000000000, to je dokaz o izobilju, a to je preradikalna interpretacija, pogotovo uzevši koliko je uzorak malen.
Morat ćeš malo bolje proučiti što točno predstavlja brzina svjetlosti. Ništa se ne "zaobilazi", ništa se ne krši, sve je OK.
Si ti kad čuo za stilske figure?
Nije istina. Do antropomorfizacije dolazi zbog toga jer je čovjek stvorio (koncept) boga, a ne obratno. I onda se s jedne strane argumentira za deistički koncept boga (i pritom su svi argumenti teorijske prirode!) i glumi se da se raspravlja o antropomorfiziranim, religijskim konceptima boga (religijski folklor). Čim netko počne s tim, ne mogu ga shvatiti ozbiljno.
Da, ali mi ne pričamo o religijskim konceptima boga, niti o antropomorfiziranom bogu. Mi pričamo o Agrfjsmjsu. Da bi ti mogao objasniti što je Agrfjsmjsu moram koristiti riječi koje poznaje naš jezik, a da bi ti mogao zamisliti Agrfjsmjsu moraš koristiti detalje koji su ti poznati iz stvarnog života. Kako su našem mozgu neshvatljivi, nedokučivi i nepoznati pojmovi s kojima se do tad nije susreo besmisleno je izmišljati riječi nego upotrebljavamo riječi koje naš jezik poznaje. Jedna od tih riječi je božanstvo. Kad kažem božanstvo ili božansko biće ili viša sila koristim taj skup slova jer je on nešto što je našem mozgu poznato od prije. Znači ne mislim na Zeusa koji frca munje iz guze, nego na nekakav omnipotentni entitet. Ako nekom objašnjavaš atome/molekule i kad uzmeš nekakvu kuglu kao primjer vodika i kuglu za primjer kisika, šta su atomi vodika i kisika stvarno kugle promjera 2 cm plave i crvene boje? Ne to je pomagalo pomoću nekome dočaravamo atome jer netko tko nije vidio atom ne može ga ni zamislit, a ako ga ne može ni zamislit neće se nikad maknut s početka da ga počne razumijevati (iako kako sam ja čuo da atomi u principu nisu ni slični onim kuglicama što je naša profa imala). Ili recimo upotrijeba terminologije prije velikog praska.
Budimo realni - sve o čemu pričaš je puka izmišljotina. Čak ni ne možeš opisati taj izmišljeni koncept i onda još imaš i potrebu izmišljati drugo ime. LOL Mašta je mašta - nije nikakva "interpolacija poznatoga svijeta".
Normalno da je izmišljotina. Filozofija nikad nije bila znanost niti su grčki filozofi bili znanstvenici. Što ne znači da su bili glupi ljudi ili da njihova djela ne treba čitati. Iako mi danas znamo da eter (btw. izmišljena riječ, uostalom sve riječi su izmišljene) nije jedan od elemenata koji čine sve što nas okružuje nitko okolo ne naziva Platona i Aristotela neukm seljačinama. S tim da ovo što sam ti rekao je činjenica, da je mašta interpolacija poznatog svijeta, jer ne možeš zamisliti nešto što tvoj mozak do tad nije vidio. Ne možeš objasniti crvenu boju čovjeku koji je slijep od rođenja, niti on može zamisliti crveni bicikl, odnosno ono što on zamisli kao crveni bicikl će biti sve samo ne crven (ili bilo koje boje). Pokušaj se zamislit nekom tko je slijep od rođenja objasniti plavu boju (http://gizmodo.com/5966451/what-color-means-to-blind-people).
Cijeli paradoks sa kamenom se svodi na to da omnipotentni entitet mora poštivat zakone logike. No ako mora poštivat zakone logike znači da nije omnipotentan. Tako da se ovaj paradoks može odnositi samo na entitet koji je skoro omnipotentan, odnosno za entitet za koji bi tvrdio da može sve, osim kršit zakone logike. Takav entitet onda ima probleme s ovim testom.
I ono je bilo retoričko pitanje.
Teza nije da je veličina svemira dokaz da negdje drugdje u svemiru postoji život, nego je teza da ne postoji razlog zašto i negdje drugdje u svemiru ne bi nastao život, s obzirom na veličinu i starost svemira, što nas navodi na posve opravdanu pretpostavku da i još negdje u svemiru postoji život, postojao je ili će postojati.
Pa evo ti zastupaš tu temu. "s obzirom na veličinu i starost svemira..." veličina i starost, za sada, ne igraju apsolutno nikakvu ulogu u procjeni mogućnosti postojanja života u svemiru (osim ako je beskonaćan, što kako sam saznao je još vrlo živa teorija u svijetu fizike). Znači da je svemir duplo veći postojale bi duplo veće šanse? Da je duplo manji postojale bi duplo manje? Od čega? Ne samo to nego tu vjerojatnost dovodiš do toga da je to skoro pa sigurno. Kao prvo mi nemamo pojma kako je nastao život samim time nemamo blage veze koji su uvjeti potrebni za njegov nastanak, pa nam samim time veličina svemira ništa ne znači. Možda je svemir u principu toliko mali, a broj potrebnih uvjeta za nastanak života toliko velik da samim time što smo mi nastali je nevjerojatno čudo.
WTF?!
Za nastanak života potrebni su neki uvjeti. Za nastanak tebe potrebni su uvjeti za nastanak života + jako velik broj uvjeta (no ne beskonaćan) koji su doveli do toga da ti postojiš. Da li je prema veličini i starosti svemira moguće da su se poklopili svi ti uvjeti i da ti postojiš još negdje u ovom trenutku? Znači da su se kvarkići i šta sve još ima posložili na takav način i međusobno djelovali na takav način da su kroz xy permutacija napravili nakupinu tvari i energije koja je identična ovoj našoj.
Iako zvuči nemoguće i nevjerojatno sve što ti je potrebno je ustvari vrlo velik svemir i konačan broj elementarnih čestica. U beskonaćno velikom svemiru (koji je kako sam napisao prije, moguć, valjda) to je sigurno da se dogodilo i događa i događat će se beskonaćno mnogo puta.
Ti s druge strane od znanja da života ima na jednom planetu od jednog istraženog, do znanja da na ga ima na dva od dva, okrećeš priču za 180°. Po tvojoj logici ako života ima na jednom od 100000000000000000000000 planeta onda to ukazuje da je svemir pust, a ako ga ima na 2 od 100000000000000000000000, to je dokaz o izobilju, a to je preradikalna interpretacija, pogotovo uzevši koliko je uzorak malen.
Pošto mi ne znamo koji su uvjeti za nastanak života, kako stvari stoje možda su tako kompleksni da ne samo da smo sami u svemiru nego i to što smo sami graniči s čudom. Otkriće drugog života nam govori da ti uvjeti nisu toliko kompleksni, to što se radi o planetu odmah do nas nam govori da ne samo da nisu toliko kompleksni nego su vrlo labavi, nekompleksni ili koja bi bila prava riječ. Drugo objašnjenje bi bilo da je naš solarni sustav po nečemu specifičan.
Poslušaj (ako ti se da ) emisiju drugog programa hrvatskog radija koju vodi Ljudevit Grgurić Grga o NLO-ima (god.2012) a gosti su dva visokorangirana pilota bivše JNA i poneki umirovljeni pilot, magistar aeronautike itd.
Ima još jedna bolja iz 2009 godine; emitiran je 25. veljače 2009. trosatni specijal o NLO-ima pod nazivom "NLO - Istina ili zabluda" s naglaskom na aeronautičke incidente i ufološke teorije. U emisiji su gostovali Goran Ergović , Srećko Matić, Nino Ogresta, Ivica Makir, Korado Korlević i Giuliano Marinković. Emitirane su i arhivske izjave pilota Dobroslava Džebe (Pan-Adria incident 1977.), pokojnog geodeta Zdenka Grbavca (viđenje kod Blatnice 1982. i pronalazak tzv. paškog trokuta 1999.) i astronauta Edgara Mitchella (sastanak u Pentagonu 1997). Snimka je editirana bez reklama i glazbe.
Nažalost, ta trosatna emisija je bila još ubjedljivija jer je bilo više vojnih pilota i civilnih pilota koji su vidjeli izvanzemaljske "letjelice" a ne "obične" NLO.
Si ti kad čuo za stilske figure?
Jesam li ja tebe pitao što konkretno si mislio kad si napisao "zaobilazi"? Jesam. Jesi mi odgovorio? Nisi. Jesi sad reagirao na napisano ili si samo nabacio glupo retoričko pitanje, koje si zapravo trebao postaviti samome sebi? Kog vraga sad mene ispituješ o stilskim figurama, ako sam te tražio da objasniš ti ta debilna stilska figura znači?!
Da, ali mi ne pričamo o religijskim konceptima boga, niti o antropomorfiziranom bogu.
Pa ti si uveo antropomorfizam u raspravu o biću koje odlučuje mijenjati fizikalne zakone.
Mi pričamo o Agrfjsmjsu. Da bi ti mogao objasniti što je Agrfjsmjsu moram koristiti riječi koje poznaje naš jezik, a da bi ti mogao zamisliti Agrfjsmjsu moraš koristiti detalje koji su ti poznati iz stvarnog života.
Dosad pričaš samo o teoretskom konceptu. Kojeg evidnetno ne možeš ni opisati ni objasniti.
Kako su našem mozgu neshvatljivi, nedokučivi i nepoznati pojmovi s kojima se do tad nije susreo besmisleno je izmišljati riječi nego upotrebljavamo riječi koje naš jezik poznaje. Jedna od tih riječi je božanstvo. Kad kažem božanstvo ili božansko biće ili viša sila koristim taj skup slova jer je on nešto što je našem mozgu poznato od prije. Znači ne mislim na Zeusa koji frca munje iz guze, nego na nekakav omnipotentni entitet. Ako nekom objašnjavaš atome/molekule i kad uzmeš nekakvu kuglu kao primjer vodika i kuglu za primjer kisika, šta su atomi vodika i kisika stvarno kugle promjera 2 cm plave i crvene boje? Ne to je pomagalo pomoću nekome dočaravamo atome jer netko tko nije vidio atom ne može ga ni zamislit, a ako ga ne može ni zamislit neće se nikad maknut s početka da ga počne razumijevati (iako kako sam ja čuo da atomi u principu nisu ni slični onim kuglicama što je naša profa imala). Ili recimo upotrijeba terminologije prije velikog praska.
Pričaš teške besmislice. Nadrobio si odlomak teksta kojim nisi baš ništa objasnio niti opisao.
Normalno da je izmišljotina. Filozofija nikad nije bila znanost niti su grčki filozofi bili znanstvenici.
Ej! Ovo tvoje ne spada u filozofiju!
Cijeli paradoks sa kamenom se svodi na to da omnipotentni entitet mora poštivat zakone logike. No ako mora poštivat zakone logike znači da nije omnipotentan. Tako da se ovaj paradoks može odnositi samo na entitet koji je skoro omnipotentan, odnosno za entitet za koji bi tvrdio da može sve, osim kršit zakone logike. Takav entitet onda ima probleme s ovim testom.
Što je sad na kraju - jel tvrdiš da je taj tvoj neki bog omnipotentan ili da nije omnipotentan?
Pa evo ti zastupaš tu temu. "s obzirom na veličinu i starost svemira..." veličina i starost, za sada, ne igraju apsolutno nikakvu ulogu u procjeni mogućnosti postojanja života u svemiru
Kako ne igraju? Veličina znaći mogućnost odvijanja procesa na više mjesta - dakle mogućnost se povećava. Više vremena znači povećanje broja procesa na tu veličinu prostora - dakle mogućnost se povećava.
Kao prvo mi nemamo pojma kako je nastao život samim time nemamo blage veze koji su uvjeti potrebni za njegov nastanak
Rađeni su neki eksperimenti i okvirni uvjeti se mogu pretpostaviti. http://rationalwiki.org/wiki/Abiogenesis
To što još uvijek ne znam kako točno je nastao naš oblik života, ne mijenja činjenicu da je nastao. Ne postoje nikakve fizikalne ili kakve druge zapreke da se isto dogodi drugdje u svemiru.
I opet - tu je riječ o našem obliku života! Koliko tebi treba da to shvatiš? Nigdje ne piše da je drugdje morao nastati život identičan našem niti da je život drugdje morao nastati u istim uvjetima.
pa nam samim time veličina svemira ništa ne znači.
Po kojoj logici?!
Možda je svemir u principu toliko mali, a broj potrebnih uvjeta za nastanak života toliko velik da samim time što smo mi nastali je nevjerojatno čudo.
A možda su u šumi. Nemaš nikakvo opravdanje za takvu tvdnju. Apsolutno nikakvo.
Za nastanak života potrebni su neki uvjeti. Za nastanak tebe potrebni su uvjeti za nastanak života + jako velik broj uvjeta (no ne beskonaćan) koji su doveli do toga da ti postojiš. Da li je prema veličini i starosti svemira moguće da su se poklopili svi ti uvjeti i da ti postojiš još negdje u ovom trenutku? Znači da su se kvarkići i šta sve još ima posložili na takav način i međusobno djelovali na takav način da su kroz xy permutacija napravili nakupinu tvari i energije koja je identična ovoj našoj.
Neću stoput objašnjavati jedno te isto. Taj tvoj logički promašen argument sam ovdje objasnio Gremlinu pa pročitaj.
Upravo mi je navjerojatno kako se kreacionisti još uvijek pitaju koja je šansa da smo mi nastali još negdje drugdje u svemiru! To je nevjerojatno glupo i narcisističko pitanje.
Iako zvuči nemoguće i nevjerojatno sve što ti je potrebno je ustvari vrlo velik svemir i konačan broj elementarnih čestica.
Ne zvuči ni nevjerojatno ni nemoguće - upravo suprotno.
Poslušaj (ako ti se da ) emisiju drugog programa hrvatskog radija koju vodi Ljudevit Grgurić Grga o NLO-ima (god.2012) a gosti su dva visokorangirana pilota bivše JNA i poneki umirovljeni pilot, magistar aeronautike itd.
Niti imam volje niti vremena tri sata slušati gluposti. BTW dovoljno je pozvati se na akronim NLO - neidentificirani leteći objekt. Neki očito ne razumiju što znači riječ "neidentificiran". Ta prva riječ tog akronima govori o toj temi više nego su ovi izgovorili tijekom tri sata.
Jesam li ja tebe pitao što konkretno si mislio kad si napisao "zaobilazi"? Jesam. Jesi mi odgovorio? Nisi. Jesi sad reagirao na napisano ili si samo nabacio glupo retoričko pitanje, koje si zapravo trebao postaviti samome sebi? Kog vraga sadmene ispituješ o stilskim figurama, ako sam te tražio da objasniš ti ta debilna stilska figura znači?!
Pa sam ti napisao što sam mislio kad sam rekao zaobilazi. Napisao sam ti što mislim ti si se uhvatio doslovnog značenja rječi zaobilaziti, ja sam ti rekao da je to bila stilska figura. To da se ništa ne može kretati brzinom većom od brzine svjetlosti i da nam tom brzinom do najbliže zvijezde treba 4 i kusur godina smo zaobišli na način da savijamo prostor i put prođemo za odmah. Ne znam za koji dio se praviš da ti nije jasno? Šta si prvi put ćuo takav način izražavanja? Ja ne znam točno u čemu je problem, pa evo moja rečenica pa neka mi još netko objasni što točno nije jasno u njoj i na koji način sam krivo upotrijebio tu riječ?
Pa ti si uveo antropomorfizam u raspravu o biću koje odlučuje mijenjati fizikalne zakone.
Dosad pričaš samo o teoretskom konceptu. Kojeg evidnetno ne možeš ni opisati ni objasniti.
Da, zato što mi je lakše napisat bog ili božanstvo, nego neantropomorfizirani omnipotentni entitet i da pričam o teoretskom konceptu, nisam nikad tvrdio da takav neantropomorfizirani omnipotentni entitet postoji niti da sam se susreo s njim.
Što je sad na kraju - jel tvrdiš da je taj tvoj neki bog omnipotentan ili da nije omnipotentan?
Moj bog nije ni jedan. Samo sam ti objasnio da se paradoks s kamenom ne odnosi na omnipotentnog boga i objašnjenje je vrlo jednostavno: omnipotetni bog ne mora poštivat zakone logike koji djeluju u ovom pardoksu. Pokušavaš logičkim zakonima objasniti nešto na što se logika ne odnosi. Svemoćnost kao koncept je apsolutna i mora se uzeti takva kakva je. To je definicija dogme i nju možeš prihvatiti ili zanemariti, ali ne objašnjavati ili proispitivati.
Pričaš teške besmislice. Nadrobio si odlomak teksta kojim nisi baš ništa objasnio niti opisao.
Antropomorfiziranje božanstava je nastalo kao sredstvo objašnjavanja i približavanja nećeg što je neshvatljivo (ili bi trebalo biti neshvatljivo) običnom čoveku koji nije bio pretjerano obrazovan. Jer da si rekao tipičnom seljaku iz 3st.p.n.e. da kralj vuće svoju vlast iz omnipotentnog entiteta vjerojatno ti religija baš ne bi dobro prošla, ni vladavina ni zakoni. Zato su stvoreni dobri lijepi bogovi, zločesti ružni bogovi, jaki bogovi i sl. Da bi objasnio nekakav filozofski koncept upotrijebio si pojmove i oblike koje si nalazio u svakodnevnom životu. Zato su bogovi dobili ljudske osobine, a zato sam ih upotrijebio i ja. I danas vrlo rijetko tko od vjernika stvarno vjeruje da je bog stari bradonja koji sjedi na tronu u oblacima, no vrlo često će se takav opis i simbol upotrijebiti u razgovoru. I u tome nema ništa loše, pa ni pogrešno (osim ako se netko kao ti ne uhvati boje i dužine brade).
Tu ću odvojiti post jer mi se ne da dalje raspravljat o neantropomorfiziranim i antropomorfiziranim omnipotentnim entitetima. Možda ima neka religijska tema na forumu pa ak te zanima možemo tamo.
Kako ne igraju? Veličina znaći mogućnost odvijanja procesa na više mjesta - dakle mogućnost se povećava. Više vremena znači povećanje broja procesa na tu veličinu prostora - dakle mogućnost se povećava.
Da, znam to sam napisao i ja. Da je duplo veći imao bi duplo veće šanse, da je duplo manji imao bi duplo manje. Stvar je u tome što ti prema veličini svemira šanse procjenjuješ na skoro sigurno, a ja ti kažem da veličina svemira u ovom stupnju onoga što mi znamo o postanku života ne znači apsolutno ništa. Uvjeti za nastanak života su možda toliko kompleksni da ova veličina svemira možda i nije tako velika kao što bi mi htjeli da je.
Rađeni su neki eksperimenti i okvirni uvjeti se mogu pretpostaviti. http://rationalwiki.org/wiki/Abiogenesis
To što još uvijek ne znam kako točno je nastao naš oblik života, ne mijenja činjenicu da je nastao. Ne postoje nikakve fizikalne ili kakve druge zapreke da se isto dogodi drugdje u svemiru.
I opet - tu je riječ o našem obliku života! Koliko tebi treba da to shvatiš? Nigdje ne piše da je drugdje morao nastati život identičan našem niti da je život drugdje morao nastati u istim uvjetima.
Pa koliko ja znam, za sad znamo za samo jedan život, pa i nagađamo o uvjetima za nastanak samo ovog "tipa" života. Neki se znaju, da, zato i tražimo planete s tim nekim uvjetima, no to je još predaleko da bi se nabacivali nekim vjerojatnostima.
A možda su u šumi. Nemaš nikakvo opravdanje za takvu tvdnju. Apsolutno nikakvo.
Normalno da nemam isto kao što nitko drugi nema opravdanje za tvrdnju da nismo sami jer je svemir toliko velik, a uvjeti tako nezahtjevni.
Neću stoput objašnjavati jedno te isto. Taj tvoj logički promašen argument sam ovdje objasnio Gremlinu pa pročitaj.
Upravo mi je navjerojatno kako se kreacionisti još uvijek pitaju koja je šansa da smo mi nastali još negdje drugdje u svemiru! To je nevjerojatno glupo i narcisističko pitanje.
Ne znam da li nisi dobro pročitao ili nešt, no ja ne pokušavam dokazat da je nemoguće da postoji još jedna zemlja i još jedan ti, nego govorim da je to sigurno da postoji još jedna zemlja i još jedan ti u dovoljno velikom svemiru. Da li je svemir dovoljno velik da postoji još jedna kopija tebe negdje daleko?
Pa sam ti napisao što sam mislio kad sam rekao zaobilazi. Napisao sam ti što mislim ti si se uhvatio doslovnog značenja rječi zaobilaziti, ja sam ti rekao da je to bila stilska figura. To da se ništa ne može kretati brzinom većom od brzine svjetlosti i da nam tom brzinom do najbliže zvijezde treba 4 i kusur godina smo zaobišli na način da savijamo prostor i put prođemo za odmah.
Kao prvo, to o čemu pričaš vrlo vjerojatno nikad nećemo ostvariti, odnosno spada u domenu SF-a. Kao drugo, kad bi se to i moglo ostvariti, to bi ostavilo posljedice na taj dio svemira. Dakle, govoriš o nečem hipotetskom i o nečem što zapravo "u teoriji" nije protivno zakonima fizike. I pričaš o tome kao da opravdaš ovo što si napisao:
Pa i da prkose zakonima fizike ne znam kako to mijenja stvar. A možda ih samo zaobilaze. Uostalom tko kaže da se zakoni fizike ne mogu mjenjati, govorimo o omnipotetnom "biću" (ovo biće u najslobodnijoj definiciji) tko mu što može ako ih odluči malo zaobići.
Dakle, plahte teksta se razmjenjuju da bi se vratili na početak i utvrdili da njima nisi potkrijepio ono što sam te tražio da argumentiraš. Koja je poanta takve "rasprave"?
Na ostalo ne znam što bih rekao, jer izgleda kao da se igraš đavoljeg odvjetništva, a ja se ne želim tako igrati. Zaista ne volim neproduktivne rasprave. Trošiš moje vrijeme uzalud.
Pa sam ti napisao što sam mislio kad sam rekao zaobilazi. Napisao sam ti što mislim ti si se uhvatio doslovnog značenja rječi zaobilaziti, ja sam ti rekao da je to bila stilska figura. To da se ništa ne može kretati brzinom većom od brzine svjetlosti i da nam tom brzinom do najbliže zvijezde treba 4 i kusur godina smo zaobišli na način da savijamo prostor i put prođemo za odmah.
Kao prvo, to o čemu pričaš vrlo vjerojatno nikad nećemo ostvariti, odnosno spada u domenu SF-a. Kao drugo, kad bi se to i moglo ostvariti, to bi ostavilo posljedice na taj dio svemira. Dakle, govoriš o nečem hipotetskom i o nečem što zapravo "u teoriji" nije protivno zakonima fizike. I pričaš o tome kao da opravdaš ovo što si napisao:
Dakle, plahte teksta se razmjenjuju da bi se vratili na početak i utvrdili da njima nisi potkrijepio ono što sam te tražio da argumentiraš. Koja je poanta takve "rasprave"?
Na ostalo ne znam što bih rekao, jer izgleda kao da se igraš đavoljeg odvjetništva, a ja se ne želim tako igrati. Zaista ne volim neproduktivne rasprave. Trošiš moje vrijeme uzalud.
Da završimo s tim. Ja sam rekao da je moje vjerovanje o postojanju života u svemiru u ovom trenutku (kad nema nikakvih dokaza da ima još života osim nas) jednako pogrešno kao i vjerovanje nekog drugog u božanska bića. To znači da ne postoji način na koji ja mogu nekom dokazat da ima života i da inzistiranje na tome da nismo sami je u ovom trenutku jednako iracionalno kao inzistiranje na postojanju boga. Božanska bića sam upotrijebio kao blizak pojam i formu u slobodnom govoru, ti si se uhvatio da počovječujem, ok. Osobno ne vidim bitnost u tome da li netko svoje božansko zamišlja kao čovjeka, jutarnju maglu ili plazmu...no kako hoćeš.
Rekao si da božanska bića krše zakone fizike i da zato vjerovanje u život osim nas je utemeljeniji nego vjerovanje u bogove, što valjda impliciraš da su fizikalni zakoni apsolutni.
Kao prvo rekao sam da fizikalni zakoni kod koncepta svemogućeg bića nisu bitni jer su fizikalni zakoni nešto što ograničava nas, no koncept svemogućeg entiteta neće biti ogranićen tim zakonima. A i usotalom ne mora ih kršiti, može ih samo zaobići. Onda si se uhvatio toga zaobić, pa sam ti dao primjer tog sa putovanjem. Ne znam čemu ovo da mi nećemo moči putovat na taj način, kad ja to nisam nigdje ni rekao, govorio sam opet o tom nekakvom teorisko-banalnom konceptu svemogućeg bića i da njemu zaobić (na taj način) zakone ne bi bio problem.
Dao sam ti i link na kojem se postavlja mogućnost da zakoni fizike i nisu toliko apsolutni i da u nekim slučajevima ne vrijede ili da mogu biti drugačiji od ovih naših. Normlano to je teoretiziranje i filozofiranje što ja nisam ni u jednom trenutku porekao niti sam tvrdio da bog postoji i da takvo biće postoji, čak ne govorim ni da je nešto takvo moguće.
Kao zaključak ono što sam htio reći je da osobu koja mi dođe i kategorički tvrdi da nismo sami u svemiru smatram jednakim fanatikom kao osobu koja mi kategorički tvrdi da postoji bog. Pogotovo što se takvim ljudima "dokazi" za to svode na "svemir je velik" i "zar smo tako arogantni". I u principu sam se složio bio s Viskom što je rekao.
Druga stvar s kojom se ne slažem je tvrdnja da postoji velika ili skoro sigurna šansa za to da postoji život osim nas, opet na tome da je svemir velik. Jer iako svemir za nas stvarno je velik i ima puno zvjezda i zvjezde imaju planete naše neznanje o tomu kako je život nastao i koji su uvjeti za njegov nastanak potrebni tu veličinu svemira ne stavljaju u nikakve razmjere.
Možda su uvjeti za nastanak života toliko općeniti i nezahtjevni da život nastaje skoro svagdje (Zemlja, Mars, Europa) što bi značilo da ga je svemir prepun. možda su uvjeti kompleksniji pa nastaje jednom po galaksiji, možda su jako kompleksni da je nastao jedan put u cijelom svemiru, a možda su toliko kompleksni da i sam naš postanak je pravo čudo.
Ima još jedna bolja iz 2009 godine; emitiran je 25. veljače 2009. trosatni specijal o NLO-ima pod nazivom "NLO - Istina ili zabluda" s naglaskom na aeronautičke incidente i ufološke teorije. U emisiji su gostovali Goran Ergović , Srećko Matić, Nino Ogresta, Ivica Makir, Korado Korlević i Giuliano Marinković. Emitirane su i arhivske izjave pilota Dobroslava Džebe (Pan-Adria incident 1977.), pokojnog geodeta Zdenka Grbavca (viđenje kod Blatnice 1982. i pronalazak tzv. paškog trokuta 1999.) i astronauta Edgara Mitchella (sastanak u Pentagonu 1997). Snimka je editirana bez reklama i glazbe.
Nažalost, ta trosatna emisija je bila još ubjedljivija jer je bilo više vojnih pilota i civilnih pilota koji su vidjeli izvanzemaljske "letjelice" a ne "obične" NLO.
I što s tim ?!
Ja nisam niti želim "dokazivati" tvrdnju tih autoriteta jer nisam znanstvenik a nisi ni ti Hegel, Kant, da ni nabacuješ link koji mi objašnjava pogreške "Argumenta iz autoriteta".
Mogao si to lijepo objasniti "svojim riječima" a ne se nabacivati pomodnim linkovima s Wikipedije (to je isto neki "autoritet" napisao je li ?!) a i nesuvislo si uletio u raspravu.
Ova tema mi je zanimljiva i ima na internetu toliko smeća u vezi pitanja "jesmo li sami u svemiru" ? nego što ima racionalnih spoznaja, zato u tih mojih 5% mogućeg pripada i link iz emisije koji jesu dali autoriteti.
Jedan dugogodišnji pilot vojnog zrakoplova vrlo lako prepozna je li "pojava" na nebu meteorološki balon, igra svjetla, vremenska manipulacija ili čvrsti leteći objekt.
E sad; jesu li ti objekti, letjelice, izvanzemaljske ili ne, ne znam. Možda su to ruske, američke, francuske, kineske, japanske ..... eksperimentalne letjelice i ne kontam da jesu, zašto bi objavili širokoj javnosti nešto takvo.
Možda rade letjelicu koja će s nekim novim pogonom moći do Marsa za 4-5 sati, tko će ga znati, no kao što rekoh tema je zanimljiva i ne tražim dokaze ni filozofsko pravilne logičke potvrde mojih izjava.