Google kupuje vjetroelektrane

poruka: 117
|
čitano: 21.678
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Google kupuje vjetroelektrane".
15 godina
neaktivan
RE: Google kupuje vjetroelektrane
PredatoR kaže...

Sad mi je jasno zašto se kinezi doseljavaju u Istru!

Bas krasno

to mi je promaklo...

Ajmo sada svi protivnici nuklearki fino odselite u Istru i uzivajte u radioaktivnoj ugljenoj prasini koju ce ta termoelektrana rasprsivati po okolici...

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.5.2010 17:50 (rustweaver).
17 godina
neaktivan

Ta prašina (tj. šljaka) se deponira pokraj elektrane. Čitao sam u novinama nekad davno (nemojte me uloviti za riječ da nije patka), da je iz količine šljake deponirano kraj elektrane moguće izvući 1 kg urana. Nakon toga, ona se kamionima odvozi u cementaru Holcim u Koromačnu, gdje se spaljuje i miješa u cement. I onda mi zidamo tim cementom...

Ima još i Rockwool i tvornica vapna unutar 20km zračne linije, ali nećemo sad o tome...

Sako cera bolje, sako jutre huje!
15 godina
neaktivan

Ne ne ne, dio te prasine ti leti van kroz dimnjak, postoje filteri koji popravljaju situaciju ali te filtere treba odrzavati i ne uklanjaju svu prasinu iz dima...

Ovo sto se radi s tim pepelom sto si rekao je najnormalniji postupak...

Nije uranij u toj prasini problem (a i nema ga u tim kolicinama, ah nasi novinari) vec radioaktivni izotopi ugljika, uranij mozes izvlaciti i iz nekih puno banalnijih stvari ako bas zelis Belji se

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
16 godina
protjeran

svima vama koji ste podbornici nuklearki, sta s nuklearnim otpadom? vi shvacate da ce to kad tad probiti kroz taj beton kojim ga zaljevaju?

za nuklearno gorivo da postane bezopasno nakon odlaganja treba i po nekoliko tisuca godina, i sam nemojte spominjat da ak se i probije da ce ako se to i dogodi za to trebati stotine ili tisuce godina, jer ja se nadam nekom medicinskom proboju i da cu toliko pozivjeti Belji se

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR

0 2 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nece se probiti, to ne stoji tamo napusteno nego se odrzava. Sipke uranija su zabrtvljene bolje od medunarodne svemirske stanice. Svaki kontakt sa vodom je nemoguc, a curiti van nema sto zato jer je sva tekucina uklonjena pripremom goriva za skladistenje.

Ne zalijeva se to betonom nego je spremljeno u prostorije koje su izgradene od debelih betonskih zidova duboko pod zemljom.

U poslijednje vrijeme sve veci i veci postotak "istrosenog" goriva odlazi na reciklazu gdje se iz uranijskih sipki uklanja plutonij nakon cega se taj uranij ponovno moze koristiti kao gorivo, cime se znatno povecava iskoristivost goriva i potreba za novim uranijskim sipkama smanjuje.

Tu je i torij koji je znatno manje radioaktivan, ali nazalost slabo koristen buduci da se iz njega ne mogu dobivati izotopi potrebni za oruzje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.5.2010 18:31 (rustweaver).
16 godina
protjeran
kako god, svaka energija iza koje postoji otpad nije nikako cista energija i nadam se da je nuklearna energija samo prjelazno razdoblje
17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Ne ne ne, dio te prasine ti leti van kroz dimnjak, postoje filteri koji popravljaju situaciju ali te filtere treba odrzavati i ne uklanjaju svu prasinu iz dima...

E to sam zaboravio spomenuti. Mali dimnjak (TE 1) je visok oko 100m i rasipao je otrove samo nama lokalno. Veliki dimnjak je sa svojih 340m najviša građevina u Hrvatskoj i uspješno baca prašinu na veeeeliku površinu.

Sako cera bolje, sako jutre huje!
17 godina
Hyperion kaže...

Što god oni govorili da nuklearke nezrače svejedno ja nebih živio pokraj nuklearke, najmanje 5km. Nije problem nuklearka kao nuklearka već šta napraviti sa nuklearnim otpadom.

Najbolje bi bilo da usavrše solarne ploče da imaju veliku korisnost i onda svi to nabace na krovove i ko Bog.

Nepratim razvoj solarnih ploča no začudio sam se kada je jedan profesor prošle-pretprošle godine rekao da najbolje solarne ploče imaju samo 14% korisnost, a opet su dobre. Šta bi tek bilo sa 60-70% korisnosti ili dao Bog 100%?

Doslovce bi se kupali u energiji.

Vjetroelektrane nepodržavam, rade buku,tjeraju životinje, idu nam na živce. Dobre bi bile na mjestima gdje stvarno nema nikoga i nikome nesmetaju te naravno puše jak vjetar.

Jedino sto moze 100% iskoristiti/upiti solarnu energiju jest crna rupa. Uvijek se jedan dio reflektira.

Mislim da su u japanu ili tako negdje uspjeli u labaratorijskim uvjetima napraviti tvar toliko crnu da upija 99.9% svijetlosti.

Trebalo im je godine da stvore tu tvar velicine oraha...

Sumnjam da se korisnost moze drasticno povecati a da solarne ploce budu dostupne za masovnu upotrebu. Nisu ni sada za masovnu upotrebu...

- Psiho246
16 godina
protjeran
ma pokriju saharu solarnim plocama...jedino sto bi tako nesto moglo izazvati jace klimatske promjene
15 godina
neaktivan

Nikakvo prekrivanje sahare, klima nije povoljna (osim dostupnosti suncane svjetlosti ostali cimbenici nisu bas najpovoljniji), prijenos elektricne energije na velike udaljenosti je strasno neucinkovit, izgradnja solarnih panela je veoma stetna po okolis, solarni paneli na Zemlji imaju slabu iskoristivost.

Ali ovo bi moglo upaliti. Kontroverzan je prijenos energije, dvije su moguce opcije: laser i mikrovalovi, a obje prosjecnom japancu zvuce veoma opasno.

17 godina
protjeran

Danas se u nuklearkama koristi uran kao gorivo.

To je zastarjelo i stvara puno otpada. Postoji alternativa sa elektranama na torij, koje stvaraju vrlo malo otpada. NASA je razmišljala o pogonu raketa koristeći taj element, upravo zbog te sigurnosti. Izvor energije je neograničen i mislim da će elektrane na torij biti slijedeća generacija elektrana na planeti Zemlji (ako je ne uništimo prije, naravno), prije vodikove fuzije.

Ako nekoga zanima ta 'čista' verzija nuklearne elektrane, evo jednog znanstvenika NASA-e, koji govori o toj temi:

Iako ja vjerujem da postoje i bolja rješenja, jer planeta Zemlja sa svojom stratosferom je neograničen izvor električne energije. Samo nam treba netko reći kako da se priključimo na taj izvor. Taj netko se zvao Nikola Tesla, ali ga nitko nije htio čuti. Zato mi danas ispaštamo zbog te gluhoće...

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.5.2010 7:56 (branko).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nuklearna Elektrana = chernobyl...pa vi sad gledajte...nikad ne znas... :@

Moj PC  
0 5 hvala 0
16 godina
neaktivan
-MaxSiMus- kaže...

Nuklearna Elektrana = chernobyl...pa vi sad gledajte...nikad ne znas... :@

tom analogijom mogu reć auto na cesti = smrtni slučaj

kod mene normalno radi.....
17 godina
protjeran

Stvarno ne mora biti sve tako crno...

Zašto je tehnologija urana 238 prevagnula, a ne torija?

Zato što kao nusproizvod dobiješ i atomsku bombu.

Elektrana na bazi torija koristi prijelaz torija u uran 233, koji kod raspada stvara mnogo manje 'smeća' (recimo 100 puta manje), a to 'smeće' se raspada za oko 300 godina, što je u odnosu na desetke tisuća kod standardne nuklearke mnogo bolje.

Jedini je 'problem' sa NU na bazi torija, što se iz nje ne mogu raditi atomske bombe. A je li to stvarno problem, prosudite sami.

Osobno bih volio vidjeti da npr. Francuska ili Amerika, zamjene sve elektrane sa ovakvima.

Samo iz jednog se rudnika torija, može napajati cijela Amerika energijom.

Mislim da je veće zlo izgaranje nafte, koje nas sigurno vodi do još većih posljedica, ili netko misli da nam treba klima koja je izrodila dinosauruse?

Osobno ne zagovaram nuklearnu energiju, ali ako je ona nužna, onda neka je čistija i sigurnija. Nuklearna fuzija vodika bi bila idealna, ali smo izgleda još daleko od praktične primjene.

A elektrane sa torijem jesu stvarnost, mnogo svijetlija od urana ili nafte. Uz električne automobile i pripomoć solarne i slične čiste energije, Zemlja bi imala budućnost.

Trebalo bi kormilo ovog svemirskog broda koji se zove Zemlja, prepustiti znanstvenicima...

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.5.2010 10:44 (branko).

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Kraj nuklearke bih mogao zivjeti, cemu panika? Shvacas li ti da ne mozes imati stambeni objekt u blizini koja je potencijalno opasna u slucaju unistenja reaktora. Shvacas li ti da eksplozija nuklearnog reaktora nije jednaka eksploziji atomske bombe (nije cak ni blizu)?

Nadalje, istroseno gorivo se ne sprema nekoj babi u stalu nego u betonske bunkere duboko pod zemljom, a trendovi su reciklaza istrosenog goriva tako da ce biti sve manje i manje skladistenja.

Svi se sjećamo Černobila, kako su ljudi išli na piknik kraj NE nekoliko dana nakon explozije.

A što se odlaganja tiče, ovo je ipak Hrvatska, poprilično sam siguran da bi ipak malo otpada završilo i kod babe.

Mi smo jednostavno premala zemlja da bi imali gdje smjestiti taj otpad i da su svi sretni i zadovoljni.

15 godina
neaktivan

Nakon eksplozije? Kraj reaktora? Kome ti muljas, ili si nasjeo na one propagandne snimke bivseg sovjetskog saveza.

Evo u Istri ti se gradi dodatna termoelektrana na ugljen, sigurno ces znati cijeniti radioaktivnu prasinu koju ce siriti po okolici, ali hej to ipak nije uranij, to je jedino bitno zar ne?

17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Nakon eksplozije? Kraj reaktora? Kome ti muljas, ili si nasjeo na one propagandne snimke bivseg sovjetskog saveza.

Evo u Istri ti se gradi dodatna termoelektrana na ugljen, sigurno ces znati cijeniti radioaktivnu prasinu koju ce siriti po okolici, ali hej to ipak nije uranij, to je jedino bitno zar ne?

Nda... Gle ne mozes ti to ljudima dokazati...

Pobogu onaj medicinski otpad je isto (blago) radioaktivan (ne kobalt i cezij nego najobicniji medicinski otpad)...

Granitne ploce imaju 3X pozadinsko zracenje, dok mramorne imaju nesto malo vise od pozadinskog...

Itd, itd...

In Control
15 godina

nemam ja povjerenje u naše ljude da se kod nas pravu nuklearke,druga je stvar s francuskom oni su ipak civilirizaniji,kod nas bi vjerovatno kad bi se radili zaštitini mehanizmi dobio u đžep da se radi s materijalom potkupitelja,nismo mi jednostavno dovoljno civilizirani za tako naprednu tehnologiju i još opasnu,vjerovatno bi ljudi koji bi došli raditi u tu elektranu došli po vezama a ne sposobnostima,ja jednostavno nemam povjerenja u naše ljude ma koliko oni škola završili

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.5.2010 16:01 (blackalbum).
15 godina
neaktivan

Ajde ne pretjeruj evo ti Krsko kao dokaz...

Same NE izraduje tek nekolicina stranih firmi po cijelom svijetu, i oni su jedini kvalificirani za taj posao. Znaci nece ti balkanci to ici zidati.

Al dobro shvacam ja, bojis se. Evo ti Plomin u Istri, ne zaboravi udahnuti punim plucima kad se budes tamo nasao.

17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Ajde ne pretjeruj evo ti Krsko kao dokaz...

Same NE izraduje tek nekolicina stranih firmi po cijelom svijetu, i oni su jedini kvalificirani za taj posao. Znaci nece ti balkanci to ici zidati.

Al dobro shvacam ja, bojis se. Evo ti Plomin u Istri, ne zaboravi udahnuti punim plucima kad se budes tamo nasao.

Istina...

ali recimo ima puno boljih nacina za struju... ono sto je Tesla pokusavao... Dobiti EE iz tla ili samog zraka (orbite)...

Nesto najbolje...

Zamisli samo elektrode zabijes u zemlju i imas struju...

In Control
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.5.2010 16:46 (EnlightenedPhoenix).
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

ha ha ha, ova ti je dobra. Bio sam ciničan, nisam mislio doslovno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.5.2010 11:01 (blacko).
17 godina
blackalbum kaže...

nemam ja povjerenje u naše ljude da se kod nas pravu nuklearke,druga je stvar s francuskom oni su ipak civilirizaniji,kod nas bi vjerovatno kad bi se radili zaštitini mehanizmi dobio u đžep da se radi s materijalom potkupitelja,nismo mi jednostavno dovoljno civilizirani za tako naprednu tehnologiju i još opasnu,vjerovatno bi ljudi koji bi došli raditi u tu elektranu došli po vezama a ne sposobnostima,ja jednostavno nemam povjerenja u naše ljude ma koliko oni škola završili

tako nešto hrvatska ne bi mogla sama raditi.. niti bi dali "vanjski" da radimo sami..

a stručnjaci (npr iz francuske) ne bi samo tako napravili drek od elektrane.. to je opasan posao, tj osjetljiv posao i napravili bi onako kako treba.. jer ipak nije to sađenje cvijeća pa ak uvene - ko ga yebe.. a hrvatska vjerojatno ni nema intelektualne kapacitete za vođenje takvog projekta.. kao radnici da, nadglednici i projektanti - malo teže.. u pravilnu konstrukciju ne treba sumnjati

16 godina
protjeran
nixass kaže...
blackalbum kaže...

tako nešto hrvatska ne bi mogla sama raditi.. niti bi dali "vanjski" da radimo sami..

a stručnjaci (npr iz francuske) ne bi samo tako napravili drek od elektrane.. to je opasan posao, tj osjetljiv posao i napravili bi onako kako treba.. jer ipak nije to sađenje cvijeća pa ak uvene - ko ga yebe.. a hrvatska vjerojatno ni nema intelektualne kapacitete za vođenje takvog projekta.. kao radnici da, nadglednici i projektanti - malo teže.. u pravilnu konstrukciju ne treba sumnjati

Imamo mi ljude za to raditi, ali je problem što njima nitko neda priliku, političari guraju svoje tamo, umjesto da daju pravim ljudima priliku. tako se radi po cijeloj hrvatskoj, nažalost, oni koji znaju, oni nemaju posao.

15 godina

pa to sam i napisao radna mjesta u elektrani bi dobili podobni a ne sposobni , a ja ne želim da takvi ljudi upravljaju ne u hrvatskoj

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan

da ne bi bila tema bez applea http://www.theregister.co.uk/2010/05/10/ipad_goes_nuclear/ hehehe :D

A.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
artfull kaže...

da ne bi bila tema bez applea  http://www.theregister.co.uk/2010/05/10/ipad_goes_nuclear/ hehehe :D

Sada ce apple patentirati nuklearnu fuziju...

I sve rudnike urana...

In Control
17 godina
odjavljen
branko kaže...

Najveći trošak struje u kući ide na grijanje.

I tu mi padaju na pamet toplotne pumpe (klima uređaji).

Oni troše 1, a daju 2-4 topline. Zar nitko ovdje ne vidi mali energetski raj?

Noćna je struja 50% jeftinija, a klima uređaj radi najčešće danju.

Zar i ovdje nema mogućnosti gdje bi trošili 1 (po cijeni, noću), a dobili 4-8 (danju)?

A tek koliko daju energije, ako se ono malo dnevnog sunca sprema vakumskim solarnim kolektorima u blizini te toplotne pumpe?

Ali potrebne su baterije koje bi se noću punile, a trajale više od 10 godina [Altairnano, Toshiba SCiB, koje uskoro dolaze (ako vojska ne umješa prste), litij-titan baterije].

A ima još nešto... Je li netko primjetio da se u klima uređajima pritisak plina besmisleno pretvara u toplinu?

Koliko bi se energije moglo vratiti sa Teslinim mehaničko-električnim generatorom natrag u bateriju (koji bi stajao na mjestu gdje danas postoji prigušna cijevčica)? I kolika bi tada trebala biti baterija da nosi uređaj u pogonu? Kakav bi onda bio COP?

Kombinacija toplotne pumpe i vakumskih kolektora se koristi. Na taj način je iskorištena iskorištena energija sunčevih zraka i smanjena razlika temperature, a time i povečan COP.

Što se tiće spremanja energije, imaš tu hrpu problema. Ako tebi klima povuće 1 kW struje i proizvede 4 kW topline u toplijem spremniku (kući) ti iz te topline ne možeš dobiti niti 1kW energije, a kamo li više. U pravilu ćeš dobiti puno manje energije nego da puniš baterije direktno iz utičnice. Ako ideš spremat toplinsku energiju (princip termoakumulacijske peći) trebaš određenu masu materijala koji ima velik toplinski kapacitet zagrijati na određenu temperaturu koja je nekoliko desetaka strupnjeva veća od sobne temperature, noću je temperatura vani niža, a ni kolektori ne donose neku korist. Na kraju COP toliko nisko pade (u praksi u takvim uvjetima klima ne bi ni radila jer bu se vanjska jedinica i kolektori poledili) da pojede razliku u cijeni struje.

Što se općenito noćnog akumuliranja električne energije tiće, što proces akumuliranja i korištenja bude korisniji, a uređaji jeftiniji, to će razlika u cijeni struje noću i danju biti manja (jer je ona direktna posljedica problema akumulacije energije i neujednačene potrošnje u različitim dijelovima dana).

Ako sam dobro apsolvirao teoriju toplinskih crpki, mislim da je upravo prigušna cijevčica ključna da bi se postiglo hlađenje hladnijeg spremnika.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.5.2010 22:16 (MrBlc).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice