E sad da je to u bundleu kod T-coma ili Vipneta to bi možda imalo veću prođu... ipak je to namijenjeno za on-the-go upotrebu.
pa ovo je i bolje jer mu gurneš bilo koji SIM unutra i šljaka, za silu ubaciš iz moba SIM karticu, skineš knjigu (srećom nisu velike pa ne bi bio veliki trošak), vratiš SIM u mob i uživaš.
Mene više muči što bih to volio isprobati u rukama da vidim da li je to uopće upotrebljivo pa tek onda da kupim. Za to nema pomoći jer ne znam nikog tko ga ima, a osobito ne gdje bih ga mogao "dirati". Ima li netko neki prijedlog?
Plastic lijepo izgleda ali će vjerojatno biti dosta skuplji. Trenutno je na tržištu možda najprihvatljiviji Sony PRS 600. Pročitao sam mnoge recenzije i čini se kao dobar proizvod. Ispravljena je greška odsjaja ekrana (zbog touch screena) tako da je sada kvaliteta mnogo bolja i lakše je čitati. Definitivno je bolji proizvod od Kindle.
-touch screen
-nema plastike
-cijena je prihvatljiva - već od 1600 kuna
-ja ga naručio prije 2 dana i čekam da stigne a onda sam frajer
Evo
Ako netko treba dodatne informacije neka se strpi jer ću napraviti detaljnu recenziju - prvu na Hrvatskom
nema šanse da dođe ispod 2 soma, ovi lopovi ("trgovic") nas budu oderali...
da je cijena realna, bio bi idealan za moju kolekciju stripova. :)
Ljudi, nemojte komentirati ako ne pročitate sve podatke o ovome. Pa nije Bug jedini izvor informacija :) Kratki posjet na www.amazon.com i tu su sve informacije.
Naime, iz priloženog se vidi da cijena neće biti "nabijana" od strane nekih lokalnih distributera pošto će se Kindle moći normalno naručiti direktno sa Amazona po cijeni od $279, što je preračunato oko 1380 kn. Jedino kaj vam se može dogoditi je da vam paket carine i naplate PDV, a to je već drugo.
Drugo, očito neće biti potrebno muljanje oko skidanja knjiga direktno na Kindle pošto će AT&T omogućiti putem svojeg roaminga besplatan download bez dodatnih troškova. Ukratko, sve je navedeno u priloženim uvjetima za Hrvatsku.
Simbamef, gdje si naručio Sony PRS 600?
reci te mi mogu li nesmetano surfati s kindelom i razgovarati ??? surfat tipa fejs
Kindle omogućava samo bežično skidanje knjiga - ništa više od toga nije moguće.
Naručio preko provjerene osobe sa ebay. Inače se može sa Amazone.co.uk ali onda 100% plaćaš carinu i porez. (nadam se da neću morati ništa platiti-a i dogovorio sam se da mi na paket napiše 1/3 cijene )
Vidio sam ovo na aerodromu, samo sto je bio samo ekran, neka kineskinja je citala (naravno).
Već si ga dulje planiram kupiti, tako da me ovo svakako veseli :)
Nek oni meni ponude knjige na hrvatskom, pa cu onda razmisliti o kupnji.
6'' ekran, presmijesno!
Nije bas za citanje strucnih knjiga, osim neke beletristike i tako toga.
6'' ekran, presmijesno!
Tek sad skužih da se ovdje radi o običnim Kindleu. Ja cijelo vrijeme u glavi imam DX, na taj sam ciljao :)
Uglavnom, sad mi se i ovaj Plastic čini primamljivim :)
Ja koristim kindle 2 već nekoliko mjeseci (naručio ga preko ebay-a) i vrlo sam zadovoljan njime. Ugodno čitanje, velik izbor knjiga, jednostavna kupovina, ugrađen riječnik, dugotrajna baterija i dobar dizajn.
Uglavnom na webu imate sve prednosti i mane navedenog uređaja kao i usporedbe sa sličnima.
6'' ekran, presmijesno!
Tek sad skužih da se ovdje radi o običnim Kindleu. Ja cijelo vrijeme u glavi imam DX, na taj sam ciljao :)
Uglavnom, sad mi se i ovaj Plastic čini primamljivim :)
Upravo to, za strucnu litereaturu 6" je jednostavno premalo. Ja cekam DX ili nesto slicno da padne cijena.
Ja čekam epaper već valjda 10 godina od kada sam prvi put pročitao o tome. Konačno je krenulo ali svi ti uređaji su mi još nekako nedorađeni, mali ekrani, veliki okviri, kruti iako tehnologija dopušta savitljivost. Kad sam čekao toliko valjda mogu još malo, valjda će konkurencija učiniti svoje.
Upravo to, za strucnu litereaturu 6" je jednostavno premalo. Ja cekam DX ili nesto slicno da padne cijena.
Googlao sam malo Plastic Logic i kažu da će se pretežno s cijenom natjecati s Kindle DX-om. Pretpostavljam da će 10-20 dolara spustiti cijenu, i nadam se da će to izazvati Amazon da djeluje (da odu bar na nekih $400 do polovine sljedeće godine). Uglavnom, ebook reader mi je must have :). Već se duže spekulira da Apple radi na ebook readeru, tako da ni to ne bi bila loša stvar za vidjeti - iPhone interfejs na 11'' ekranu ^^
btw. naletih na ovo: http://www.collegehumor.com/video:1910868
LOL ^^
Plastic Logic ce imati tu negdje cijenu kao kindle DX....eh sada Plastic Logic je po meni bolji od dx zato jer cita puuuuuuuuuuuno vise formata od itijednog raidera na trzistu
PDF, DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX, JPEG, PNG, TEXT, HTML, BMP, RTF, ePub
jos jedna plus je navigacije...to je toliko lakse s touch ekranom nego se daviti s onim jojstiku na kindlu (zamislite pdf s puno teksta i trebate oznaciti ono bas sta je na kraju stranice.....
sonyev raider s touch mogucnoscu i nije neki....i to bas zbog ekrana....posto takva tehnologija koju koristi sony a i vecina drugih ( ali ne i Plastic Logic) u kombinaciji e-tinte i touch mogucnoscu...ekran je previse mutan kada ga recimo po noci osvjetlite ili kada ga malo zakrenete ne vidi se bas kao papir....
tak da mislim da kindle bas i ne inresionira.....najvise zbog te navigacije a sony je odlican samo sta taj ekran malo davi...PL mi se cini puno logicnijim izborom...al za to ec te morati dati i vecu cijenu (naravno ako izadje i kad izadje)
Zna li netko radi li to po sistemu da se knjige mogu skidati samo s njihovog site ili se mogu u to stavljati knjige i iz drugih izvora?
Zna li netko radi li to po sistemu da se knjige mogu skidati samo s njihovog site ili se mogu u to stavljati knjige i iz drugih izvora?
kako koji recimo kindle to ne omogucuje cak na kindleu 2 nemozes ni pdf citati....al postoje alati uz ciju pomoc mozes prebaciti iz recimo pdf-a u kindlov tj amazonov format
Pročitao sam na netu da je Kindle beskoristan. Prespor je, te je gotovo nemoguće praviti bilješke i označavati tekst. Osim toga materijali za učenje nemaju oznake stranica. Prema svemu ovome mislim da smo još daleko od korsinog čitača e-papira.
Pročitao sam na netu da je Kindle beskoristan. Prespor je, te je gotovo nemoguće praviti bilješke i označavati tekst. Osim toga materijali za učenje nemaju oznake stranica. Prema svemu ovome mislim da smo još daleko od korsinog čitača e-papira.
procitaj mal o plastic readeru mislim da ce to biti prvi pravi....
Plastic Logic ce imati tu negdje cijenu kao kindle DX....eh sada Plastic Logic je po meni bolji od dx zato jer cita puuuuuuuuuuuno vise formata od itijednog raidera na trzistu
PDF, DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX, JPEG, PNG, TEXT, HTML, BMP, RTF, ePub
jos jedna plus je navigacije...to je toliko lakse s touch ekranom nego se daviti s onim jojstiku na kindlu (zamislite pdf s puno teksta i trebate oznaciti ono bas sta je na kraju stranice.....
sonyev raider s touch mogucnoscu i nije neki....i to bas zbog ekrana....posto takva tehnologija koju koristi sony a i vecina drugih ( ali ne i Plastic Logic) u kombinaciji e-tinte i touch mogucnoscu...ekran je previse mutan kada ga recimo po noci osvjetlite ili kada ga malo zakrenete ne vidi se bas kao papir....
tak da mislim da kindle bas i ne inresionira.....najvise zbog te navigacije a sony je odlican samo sta taj ekran malo davi...PL mi se cini puno logicnijim izborom...al za to ec te morati dati i vecu cijenu (naravno ako izadje i kad izadje)
Slažem se da je odsjaj problem ali na recenzijama korisnici pišu da je stanje mnogo bolje od verzije 700. Kamera nije ljudsko oko!!
Slažem se da je odsjaj problem ali na recenzijama korisnici pišu da je stanje mnogo bolje od verzije 700. Kamera nije ljudsko oko!!
da znam ali ipak vjerujem onima iz engadget-a.....a budemo vidili...kada ga dobijes....onda napisi nesta o njemu....i posalji mi link na tu temu...ali mislim da ces se i sam uvjeriti jer ipak treba biti neka mana tih ekrana dok ga jos nisu uveli u amazonovom kindlu....al ja mislim da se treba cekati plastic logic.....po meni to je trenutno najbolje sta ce doc na trziste....al budemo vidili dali ce to uopce izaci na trziste
Jel' netko mozda zna gdje se moze skinuti literatura na hrvatskom? To bi bilo jako dobro :)
Jel' netko mozda zna gdje se moze skinuti literatura na hrvatskom? To bi bilo jako dobro :)
Zaboravi na to... literatura na hrvatskom. Mozda jedino Ivana Brlić Mažuranić... :-P
No, u nadi je spas.
Uostalom, zasto bi uopce htio citati na hrvatskom?
Takve stvari se ne isplate prevoditi, jer tehnologija danas prebrzo napreduje.
Zaboravi na to... literatura na hrvatskom. Mozda jedino Ivana Brlić Mažuranić... :-P
No, u nadi je spas.
Uostalom, zasto bi uopce htio citati na hrvatskom?
Takve stvari se ne isplate prevoditi, jer tehnologija danas prebrzo napreduje.
A gle, meni nije problem. Ja znam engleski, ali npr. velika vecina mojih prijatelja ne zna engleski tako dobro ili uopce da bi citala literaturu na engleskom... nije stvar u tome da se ne isplati, jer dam se kladiti da jedan Algoritam sigurno ima u svojim racunalima digitalno pohranjena svoja izdanja, samo treba dobra volja izdavaca pa da vidis kak bi krenulo. Na kraju krajeva i njima su troskovi manji nego da stampaju, rade uvez, itd. Valjda... :)
A gle, meni nije problem. Ja znam engleski, ali npr. velika vecina mojih prijatelja ne zna engleski tako dobro ili uopce da bi citala literaturu na engleskom... nije stvar u tome da se ne isplati, jer dam se kladiti da jedan Algoritam sigurno ima u svojim racunalima digitalno pohranjena svoja izdanja, samo treba dobra volja izdavaca pa da vidis kak bi krenulo. Na kraju krajeva i njima su troskovi manji nego da stampaju, rade uvez, itd. Valjda... :)
Algoritmova izdanja su Gospodar Prstenova, Hobit i tako to... mozda koja iznimka u strucnim knjigama.
Ali prave strucne knjige neces naci na hrvatskom, mozda one stare 3-4-5 godina, inace jaaaaako slabo. Prebrzo to sve napreduje, dok nasi prevedu i izdaju, vec je nova na engl. tu, ili Second Edition.
I onda imas knjigu na hrvatskom sa glupavo prevedenim strucnim pojmovima i treba ti sto godina da se snadjes... nema smisla to sve.
Da me ne bi krivo shvatio, ja podrzavam knjige na hrv, samo mislim da se to ne isplati bas prevoditi.
Mene najviše brine ovaj wireless dio. Ako sam dobro skužio, AT&T će sklapati ugovore s lokalnim providerima, tako da se neće plaćati nikakav dodatni trošak već će cijena wireless downloada biti uključena u cijenu knjige.
Ima li netko kakve dodatne informacije o tome, možda kakav insider iz nekog od lokalnih telekoma?
Koliko vidim na Amazonu, u Hrvatskoj će biti raspoloživ wireless, i to 3G po cijeloj zemlji.
Teško mi je vjerovati da će kod nas nešto biti džabe, pa bih rado da se javi netko iz naših telekoma s potvrdom ove informacije.
Mali osvrt na sve ove rasprave o raznim điđama-miđama koje ovaj reader ima ili nema.
Kindle uopće nije zamišljen kao neki high-tech gadget, već za jednu primarnu namjenu - ČITANJE KNJIGA.
Većina ovih koji pitaju za surfanje, fejs i slične stvari to vjerojatno baš ne prakticira učestalo, smatram da nije fer uređaj ocjenjivati u kontekstima za koje uopće nije zamišljen.
Amazon danas prodaje sve i svašta, od satova i nakita do odjeće, ali u korijenima su ipak knjižara, i ovaj uređaj je vezan uz taj segemnt njihovog poslovanja.
Ideja ovog uređaja je ekran koji ne umara oči, sličan pravom papiru, duuuuuugotrajna baterija i bez zagrijavanja - dakle kopija knjige na papiru.
Ako ovo kombiniraš s instant dostupnošću hrpe knjiga, bez hodanja po knjižarama, poštarine, čekanja isporuke i sl. - mislim da je uređaj ispunio svoju svrhu.
Što se tiče prijevoda, većina literature (posebno stručne) se ionako ne prevodi, jer smo pre malo tržište i to jednostavno nikome nije isplativo.
Tako stoje stvari za papir, a Kindle samo kopira postojeće stanje s tog područja. Volio bih i ja čitati na hrvatskom, i kod beletristike uvijek biram knjigu na hrvatskom ako je moguće, ali mislim da to trenutno jednostavno nije realno.
Važan argument je i ono što je netko već spomenuo - tehnologija se toliko brzo mijenja da prevođenje i izdavanje nekih stručnih naslova zapravo nema smisla jer cijeli proces traje previše dugo.
Evo, to su my two cents vezano uz ovu temu.
EDIT:
Zaboravih napomenuti još jednu stvar. Osim lakog čitanja, mislim da je jedna od glavnih prednosti Kindlea Amazonov ogromni bookstore - ako netko danas ima snagu gurnuti izdavače u kreiranje e-inačica svojih knjiga onda je to Amazon. Mislim da niti jedan drugi reader nema takvu pozadinu.
Pored toga, Amazon nudi i kompletnu uslugu - besplatni download, a u USA (vjerojatno uskoro i u drugim većim zemljama) i dnevne novine - mjesečne pretplate na dnevne novine za smješne cifre.
Ovo je nešto što bih definitivno volio vidjeti kod nas.
Nisam izričito napomenuo, ali nekima će vjerojatno biti potrebno - ne radim za Amazon, nemam njihove dionice, niti ja niti članovi moje bliže i dalje obitelji ni na koji način nemaju financijski interes u boljitku Amazona.