Najgora rigotina koju sam vidio po televiziji i medijima je ona floskula o Hrvatskoj kao "zemlji znanja"... da je tome tako stvar bi bila sasvim drugacija. Ukoliko se tezi tome (iako cisto sumnjam, ne odgovara nepismenim uhljebljenovicima, rodjama i slicnim). Za takvo nesto je potrebna potpuna reforma obrazovnog sustava, a pod time mislim besplatno visoko obrazovanje i jednake mogucnosti skolovanja za sve, a ne samo za one koji imaju love ili vezu. Samim time bi (skupi) program poput Algebrine Visoke skole za primjenjeno racunarstvo izgubio smisao...pogledajte samo koliko je informatickih visih skola niknulo u zadnjih 5 godina...
Da li znas da se broj CCIE certificiranih strucnjaka u svijetu u posljednje 3 godine udvostrucio? Ako se ne varam sada se brojka vrti oko 35000, a prije 3 godine ih je bilo oko 17000. Kako je moguce da je taj nekada prestizni certifikat u 3 godine polozilo vise ljude nego u 15 godina CCIE programa ranije? Sto to govori? Daljnji komentar je suvisan, i CCIE je danas uvelike izgubio na vrijednosti. Cisco je ionako napravio stupanj vise od CCIE, a zove se
Cisco Certified Architect. Da ne govorim kako im je edukacija ogroman kolac ukupnog biznisa.
Upravo je u ovoj prici i problem...svaka cast Algebri, vjerujem da su njihovi tecajevi kvalitetni, medjutim kao sto si sam rekao da si kod njih slusao tecaj, neke stvari neces nikada nauciti na tecaju, radno iskustvo i puno neprospavanih noci i samostalnog rada na sebi se dugorocno broji, a danas je na zalost tesko doci do posla.
on topic
Mislim da je premalo prostora u medijima opcenito, kao i edukacijskim ustanovama u RH posveceno slobodnom software-u, odn. bilo kakvoj alternativi Microsoftu / HP-u / Ciscu /Adobe-u....
U potpunosti se slazem sa kolegom forumasem Darkborn.
Pozdrav svima
Najbolje da je sve džaba pa da ekipa kao i do sada studira na jaslama države i realnog sektora po 10 godina. Koje su to informaticke škole koje su nikle u zadnjih 5 godina? Jel ti znaš da RH ima oko 12% visokoobrazovanih ljudi? Praktički smo nepismena nacija. Svaki od navedenih vendora ima alternativu. Edukacijske ustanove će vrlo brzo ponudit edukaciju za tako nešto kad bi bilo interesa. Interesa nema. Open source zajednica je sama kriva za to. Stoga prestanite trabunjat gluposti da su drugi krivi. Neka se sami malo potrude i organiziraju se. Al naravno da neće ni to jer tu nema love.
Vidim da se tu razbuktalo stanje, pa ajmo rezimirati:
U Hrvatskoj trenutno ima jako malo poslovnih prilika (bili obrazovani i certificirani ili ne)
Do certifikata možete doć relativno jeftino uz jedini trošak ispita (za MS 80$, npr)
Vječiti dvoboj između Windows i Linux zajednice. Vrlo jednostavno - ako želite user friendly, hardverski proždrljiv i kompleksan sustav uzmite isključivo MS, ako želite brzinu, sigurnost i mogućnsot "testiranja" iste morate se okrenuti open source-u. a ako želite sustav koji je jednostavan za nadgledanje, kontrolu, a ujedno brz i user friendly morate se snać u heterogenom okruženju.
Još je bitnije koliko će prilika biti za pola godine ili godinu dana. Pitanje je samo koliko će neki biti spremni na to. Do svega se može doći relativno jeftino, pa i diplome fakulteta. Ove nebuloze o hardverskoj proždrljivosti i nesigurnosti Win sustava neću uopće komentirat. Dovoljno je bacit oko na bilo koju Linux distribuciji i primjetit da su s nezaobilaznog shell-a odjedanput svi nabacili maksimalno frindly sučelje. Što znači mogućnost testiranja? Linux je jedini OS na kojem se može nešto testirat? Mislim, dok god moram napisat 10 skripti i rekompajlirat kernel da pogledam neki filmić, Linux neću ni ozbiljnije pogledat. BTW., imam Ubuntu instaliran i koristim ga povremeno da mi ne zahrđaju shell moći. ;)