Deset godina preciznog civilnog GPS-a

poruka: 74
|
čitano: 16.155
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Deset godina preciznog civilnog GPS-a".
17 godina
RE: Deset godina preciznog civilnog GPS-a
Drazen kaže...

Ukratko da pojasnim ako nije jasno. GPS PRIJEMNIK prima signal od nekoliko satelita i na osnovu tih signala odredjuje poziciju. Signale koje prijemnik primi obradjuje i na osnovu njih izracunava tocnu poziciju. Z

Na osnovu kasnjenja signala od satelita do satelita... Dakle ne salju nikakve pametne podatke... jedino sto treba biti da su u geostacionarnoj orbiti i da im je sat tocan.

Zbog toga "satovi" u satelitima imaju korekciju vremena prema teoriji relativnosti jer se gibaju jako velikim brzinama.

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

@Drazen

Ja to pricam cijeli dan al dzaba. Ne mogu shvatiti likove kojima posaljes link u kojem je fino objasnjeno kako to funkcionise ali dzaba oni trube svoje. Vise vjeruju TV-u nego ocima ;)

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 21:16 (logic).
17 godina
neaktivan
logic kaže...

@Drazen

Ja to pricam cijeli dan al dzaba. Ne mogu shvatiti likove kojima posaljes link u kojem je fino objasnjeno kako to funkcionise ali dzaba oni trube svoje. Vise vjeruju TV-u nego ocima ;)

Ma oni vjeruju u sve sto vide u CSI miamiju :)

In Control
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Drazen kaže...

Ukratko da pojasnim ako nije jasno. GPS PRIJEMNIK prima signal od nekoliko satelita i na osnovu tih signala odredjuje poziciju. Signale koje prijemnik primi obradjuje i na osnovu njih izracunava tocnu poziciju. Z

Na osnovu kasnjenja signala od satelita do satelita... Dakle ne salju nikakve pametne podatke... jedino sto treba biti da su u geostacionarnoj orbiti i da im je sat tocan.

Zbog toga "satovi" u satelitima imaju korekciju vremena prema teoriji relativnosti jer se gibaju jako velikim brzinama.

Zapravo ne gibaju se brzinama da teorija relativnosti u dogledno vrijeme utjece na njih... jer brzina im nije veca od 15 000 km/h, sto je pak 4100 m/s... ubaci to u formulu i vidjet ces kasnjenje u odredjenom vremenskom razdoblju (a brzine su definitivno i manje)...

In Control
16 godina

Mi smo u školi nedavno imali neko njesra s policijom i frajer nam je neš pričao da ak nam ukradu mob da ga oni mogu nać s bilo kojom karticom unutra.....SAd kak nezz ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Već objašnjeno... Mob (GSM modul) šalje signal odašiljaču a on njemu vraća signal (ukratko rečeno). Ako imaš 3 odašiljača u blizini, može se odrediti položaj mobitela u krugu od 100m koristeći malo matematike i informacije o razini signala. Ali samo ako je baterija u mobitelu.

EDIT: ispravak, 2 odašiljača (baze) su dosta za odrediti položaj, dobiva se na točnosti svakom novom bazom.

GSM s druge strane uredno odasilje i na osnovu tih podataka provider podesava snagu signala (odnosno mobitel). Naravno, ne radi se o nikakvom GPS podatku vec o fazno pomaknutom signalu na osnovu kojega se moze izracunati udaljenost od BTSa (GSM antene). Koristeci dva BTSa provider moze locirati mobitel sa tocnoscu od nekih 100m. Navedenu metodu koriste neki mobiteli kako bi glumili GPS kojeg nemaju. Na starim Ericssonima sam uredno palio info koji mi je pisao koliko sam udaljen od BTSa. Se sjeca tko?

Eto lijepo objašnjeno.

Evo još bolje i stručnije objašnjenje - link.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.5.2010 16:23 (Sum_of_all_fears).
15 godina

a dobro a na kojem onda principu radi praćenje kamiona oni isto ne emitiraju nikakav signal ili kad vam se prati auto preko gps-a

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan

Oniimaju odasiljace i to je bitno razlici uredjaj od navigacije.

16 godina

Svaki satelit emitira signal na određenoj površini Zemlje. Da bi mogli odrediti poziciju moramo imati signal sa 3 satelita. GPS radi tako što satelit šalje signal na Zemlju sa tačnim vremenom (na svakom satelitu postoji atomski sat - što je vrijeme preciznije možemo tačnije odrediti lokaciju). Naš GPS uređaj prima signal i na osnovu vremena koliko je putovao određuje udaljenost od satelita. Znači naš uređaj odredi poziciju tako da niko drugi nema te podatke. To vam je isto kao kod satelitske televizije, satelit pokriva npr. dio Europe i svako ko ima satelitsku antenu može uhvatiti taj signal. Ne postoji način da provideri znaju ko ima pretplatu ili da ne daj bože mogu selektivno emitirati signal. 

Za one tvrdnje da vas ne mogu locirati prekom GSM-a ako vam je mobitel isključen to nije tačno. Čak i kada je isključen nalazi se u nekoj vrsti hibernacije i štednje energije i prijavljen je na mrežu. Naravno ako izvadite bateriju sigurni ste (za one paranoične) - ili onaj prijedlog sa kamenom.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Već objašnjeno... Mob (GSM modul) šalje signal odašiljaču a on njemu vraća signal (ukratko rečeno). Ako imaš 2 odašiljača u blizini, može se odrediti položaj mobitela u krugu od 100m koristeći malo matematike i informacije o razini signala. Ali samo ako je baterija u mobitelu.

EDIT: ispravak, 2 odašiljača (baze) su dosta.

GSM s druge strane uredno odasilje i na osnovu tih podataka provider podesava snagu signala (odnosno mobitel). Naravno, ne radi se o nikakvom GPS podatku vec o fazno pomaknutom signalu na osnovu kojega se moze izracunati udaljenost od BTSa (GSM antene). Koristeci dva BTSa provider moze locirati mobitel sa tocnoscu od nekih 100m. Navedenu metodu koriste neki mobiteli kako bi glumili GPS kojeg nemaju. Na starim Ericssonima sam uredno palio info koji mi je pisao koliko sam udaljen od BTSa. Se sjeca tko?

Eto lijepo objašnjeno.

Evo još bolje i stručnije objašnjenje - link.

Tocniji je sto je vise odasiljaca (3 je nekako super za triangulaciju, iako kako si vec rekao 2 isto rade, ali nisu precizni)... a vecinom su postavljeni na tolikim udaljenosti   da ih ima i pola tuceta...

In Control
16 godina
odjavljen
tnakir kaže...

Sateliti nisu u geostacionarnoj orbiti, ali u svakom trenutku znaju svoj položaj. Iz fizike smo učili da na satove u satelitima veći utjecaj ima razlika u gravitaciji nego brzina.

Sum_of_all_fears kaže...

EDIT: ispravak, 2 odašiljača (baze) su dosta.

2 odašiljača kod GSM-a su dovoljna samo u idealnom slučaju. Udaljenost od odašiljača daje kružnicu na kojoj se korisnik nalazi. Sjecište dvije kružnice (ukoliko se sijeku, a ne samo dodiruju) daje dvije točke. Kako se kod GSM-a koriste sektor antene, ukoliko jedna točka izlazi iz područja koje pokrivaju obe antene, onda je ona druga točno rješenje. Ukoliko su te točke jako blizu onda je prilično dobro ustanovljeno područje na kojem se korisnik nalazi. Problem je ukoliko su te točke jako razmaknute, a opet u području koje pokrivaju obe antene. Tad jedino treća antena može pomoći.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
17 godina
neaktivan

Zato se i zove triangulacija. ;)

16 godina
odjavljen
logic kaže...

Zato se i zove triangulacija. ;)

Znam da se taj postupak zove triangulacija. U postu je prije edita pisalo da su potrebne 3 baze a onda sam vidio da su čak i dvije dovoljne za određivanje položaja. Sa 3 baze se postiže upotrebljiva i dovoljno precizna lokacija za potragu. Čist tehnički i informativno, moguće je i sa dvije baze odrediti položaj, naravno, manje precizno ali je moguće.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
neaktivan

Ma ok. U svakom slucaju nije to ni tema vec pracenje preko navigacijskog uredjaja.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice