Premala dijagonala za previše rezolucije + premala točka za ugodan rad = problem za većinu ljudi s dioptrijom, podešavanje DPI-a, a što baš i ne vole mnoge aplikacije itd. itd. ACad na 24" s 1200 rezom je meni lošije iskustvo nego na 22" s 1050 rezom. Za većinu ekipe koja se nabraja za koju je ovaj monitor kao namijenjen idealnije bi tu rezoluciju bilo razvući na 26" uz zadržavanje dobrih karakteristike panela (IPS/PVA). E onda bi to bio monitor vrijedan posebnog spominjanja. Ovako samo još jedan u nizu (ipak vjerojatno kvalitetnijih i povoljnijih) monitora.
Od kad sam ga prije 2 tjedna vidio na nabava.net, I fell in love. Lagano skupljam pare za njega (by lagano I mean uz studiranje [4. god elektrotehnika], tak da, ak kome treba bubreg [blood type B-, ne pijem i bavim se sportom xd], get in touch ) napokon PRAVA rezolucija (a ne digitron style 1920 * 1080
) s eIPS matricom, i pivotiranje - za takve pare
[još da mi je grafa s double floating point precision {58xx ili 69xx} *svrš* {anyone need a lung? xD}]
EDIT: Way off base- zabrijo sam, govorim o U2412UM (http://www.nabava.net/monitori__90/dell-monitor-u2412m-lcd-led-24__1515151). Bubreg's off! :D
Pa sad su se morali požurit kad nam je Samsung donio onaj 24" FullHD s boljim panelom i 3D-om. Samo da se cijena urazumi.
Premala dijagonala za previše rezolucije + premala točka za ugodan rad = problem za većinu ljudi s dioptrijom, podešavanje DPI-a, a što baš i ne vole mnoge aplikacije itd. itd. ACad na 24" s 1200 rezom je meni lošije iskustvo nego na 22" s 1050 rezom. Za većinu ekipe koja se nabraja za koju je ovaj monitor kao namijenjen idealnije bi tu rezoluciju bilo razvući na 26" uz zadržavanje dobrih karakteristike panela (IPS/PVA). E onda bi to bio monitor vrijedan posebnog spominjanja. Ovako samo još jedan u nizu (ipak vjerojatno kvalitetnijih i povoljnijih) monitora.
Naočale ne pomažu?
Ja vec par godina radim na Lenovu l220x sa rezom 1920x1200 na 22" i nikad nikakvih problema. Nemam diopriju, sve stvar navike.
Premala dijagonala za previše rezolucije + premala točka za ugodan rad = problem za većinu ljudi s dioptrijom...
+1
Ja sam sebi još prije skoro 2 godine riješio Dellov 22" 2209WA, IPS, monitor sa 1680x1050 rezom.
Imalo je i sa 19xx ali počme me boliti glava od presitnih slova na takvoj rezoluciji, iako nemam dioptriju.
90% vremena se monitor i kompjuter koristi za čitanje na internetu i to je stvarno prevelika rezolucija za veličinu ekrana.
Ja već 10 godina imam stari LG CRT. Dok se ne ugrije, slika i nije baš od ruba do ruba i malo je izdeformirana na ćoškovima, ali kad se ugrije, 1280x1024 točkica zasja na ekranu :D
Osbno imam U2311H koji je iste dijagonale i razlučivosti pa se ne slažem s prvim dijelom -- osim što su mi uvijek bolji 16:10 montiori od 16:9 nemam apsolutno nikakve zamjerke na njega - a ovaj je poboljšanje u odnosu na moj - iako inkrementalno ...
Posebno mi nije "premala točka za ugodan rad" ...
27" na dalje bi po meni trebali imati 2560x1600 (16:10) ili u slučaju 16:9 2560x1440 - jer ne vidim korist povečanja fizičke veličine monitora bez povećanja radne površine
I ne kužim "monitor vrijedan posebnog spominjanja" u rangu do 2000 kuna - tako nešto ni ne očekujem vidjeti - ovo je svakako kvalitetan monitor koji sigurno vrijedi toliko koliko košta i mislim da s njime nitko ne može pogriješiti, osim u slučaju da stvarno treba veći iz ikojeg razloga.
Ako nekome treba marginalno veći ima U2412M (najjeftiniji kod nas za 1950kn), kao i 27" itd. .... nemre bit dobro za kikiriki
Oooo, da netko hoće proizvest 20" 1600x1200 4:3 LCD, suzu bih od sreće pustio i odma 2-3 komada uzeo...
Pa sad su se morali požurit kad nam je Samsung donio onaj 24" FullHD s boljim panelom i 3D-om. Samo da se cijena urazumi.
A koji je to??
Ja već godinama koristim IBM T220, 22" sa rezolucijom 3840×2400 i nemam nikakvih problema
u odnosu na stari samsung T220 razlika je na ocigled vidljiva....zivlje boje, kut gledanja, meni cak i dizajn DELLa puno vise odgovara, ali to je sve stvar ukusa!
u odnosu na stari samsung T220 razlika je na ocigled vidljiva....zivlje boje, kut gledanja, meni cak i dizajn DELLa puno vise odgovara, ali to je sve stvar ukusa!
Isto kao i meni - makar U2311H nema LED - imam taj i stari T220 jedan kraj drugog i razlika u slici je preocita i velika...
Ja već 10 godina imam stari LG CRT. Dok se ne ugrije, slika i nije baš od ruba do ruba i malo je izdeformirana na ćoškovima, ali kad se ugrije, 1280x1024 točkica zasja na ekranu :D
Sumnjam da ti nakon 10 godina buljenja u CRT stvarno vidiš tih 1280x1024 točkica ;) Nakon tog vremena slika na CRTu je toliko degradirana da bi ti prelazak na najeftiniji LCD bio nebo i zemlja ali kako se s vremenom mic po mic degradirao i tvoj vid možda to i nije toliko bitno ;).
Sumnjam da ti nakon 10 godina buljenja u CRT stvarno vidiš tih 1280x1024 točkica ;) Nakon tog vremena slika na CRTu je toliko degradirana da bi ti prelazak na najeftiniji LCD bio nebo i zemlja ali kako se s vremenom mic po mic degradirao i tvoj vid možda to i nije toliko bitno ;).
A stavio sam pored svog 19" CRT-a jedan 17" Samsungov LCD. Slika me nije ništa dojmila. Bolja mi je bila na CRT-u. No to je bilo prije par godina.
Sad kad tako kažeš, malo primjećujem da već lagano odlazi ekran, no nije mi smetalo do sad hehe. Iako već dulje vrijeme hoću piknut jedan Dellov U2311H.. Samo da novce skupim ;)
Heh, pozdrav od ispred mog HP-a LP2065..
Oooo, da netko hoće proizvest 20" 1600x1200 4:3 LCD, suzu bih od sreće pustio i odma 2-3 komada uzeo...
taj 20'' hp se navodno još može uzeti, ALI cijena je poprilično visoka.
http://www.nabava.net/monitori__90/hp-monitor-lp2065-lcd-20__371911
Po seljački rečeno da svi razumiju, 16-10 monitor jel kakvog recimo imam i ja trenutno je zapravo najbolje rješenje za razne potrebe to sigurno. Samo je problem kaj takve monitore 16-10, moraš svječom tražit kod nas i ak uspiješ nač jednog dobro je samo forsiraju taj smotani 16-9 nažalost fučkaš ti to.
poruka koju sam sad vidio u PMu
By - Logik
"To ti je (ipak nije 24" nego 27") C27A55OU ali POGLEDAJ SVE OVE: http://www.samsung.com/hr/consumer/pc-peripherals/monitors/led/index.idx?pagetype=subtype_p2
Svi su LED, neki 3D, ali svi imaju novu matricu bolju od IPS-a."
Ne znam, pošto bas navedeni monitor ima TN matricu --- koliko znam nema jos TN matrice koja bi se mogla pribliziti IPSu -- osim ako netko zna takvu jer ja za takvo što nigdje nisam čuo ...
Usput Acer ima na trzistu (ne posebno skupi - što mi nije jasno) 23" LED - touchscreen - monitor -- ali naravno kod nas ga ne mozes kupiti ...
...
Usput Acer ima na trzistu (ne posebno skupi - što mi nije jasno) 23" LED - touchscreen - monitor -- ali naravno kod nas ga ne mozes kupiti ...
Dabogda nikad ni ne dosao! Ako ista u zivotu mrzim onda je to kad nekom klijentu nesto objasnjavam a on pocme upirati prstom po ekranu. Naradje bi mu slomio taj prst i dao nacrte besplatno da ih odma nosi doma samo da ga vise nikad ne vidim.
...
Dabogda nikad ni ne dosao! Ako ista u zivotu mrzim onda je to kad nekom klijentu nesto objasnjavam a on pocme upirati prstom po ekranu. Naradje bi mu slomio taj prst i dao nacrte besplatno da ih odma nosi doma samo da ga vise nikad ne vidim.
Pa nitko te nece natjerati da ga kupis ako neces
Nisam ja protiv Della (imam U2411), zamijenio sam modele. Šteta je što Samsung ne prodaje svoje najbolje proizvode u HR. Ali i ovo sad je dobro prema Sonyju koji nema ni HR izbornik.
EVO GA: Samsungova tehnologija SUPER PLS koja je bolja od IPS i korištena je u nekim monitorima i Galaxy Tabu 10.1.
A evo i monitora u RH s tom najboljom matricom do sad: http://www.samsung.com/hr/consumer/pc-peripherals/monitors/led/LS27A850DS/EN/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=
Prvo:
Članak ima netočnosti - U2312HM je namijenjen kućnim korisnicima (16:9 omjer stranica) i cijena mu je oko 1500-1600 kuna, dok je model U2412M s omjerom 16:10 i cijenom oko 2000-2100 kuna namijenjen poslovnim korisnicima.
Drugo:
Defaultna vrijednost pod Windowsima i u GNOME i KDE okruženjima je 96 PPI. Tu rezoluciju ima 23" Full HD (1920x1080) monitor - preciznije 95,78 PPI - što znači da se tekst prikazuje onako kako su dizajneri okruženja predvidjeli.
Što se tiče PPI vrijednosti - moje je mišljenje: što više to bolje. Ako je nekome tekst premalen, postoje PPI kontrole u operativnim sustavima (koje su nužne za ispravan prikaz fonta i funkcioniranje autohintera) i mogućnost podešavanja veličine fonta.
Usput, na IDFu je najavljeno da bi Ivy Bridge ultrabookovi mogli dolaziti s 13,3 inčnim ekranima s 2560x1440 piksela, tj. imaju rezoluciju od 221 PPI - konačno će se fontovi pod Windowsima prikazivati onako kako su ih dizajnirali kreatori fonta (Windows agresivno koristi hinting i ukalupljuje prikaz fonta u ekransku matricu, što dovodi do toga da je na niskim rezolucijama prikazani font male veličine značajno različit od svog pravog oblika) - korištenjem dovoljno visoke rezolucije nije potreban hinting.
Iam ti ja jednog nespojenog della tih specki ;)
I istina, to je tu negdje gustoća točaka po cm2 kao i ovaj 23" iz naslova,
kad se navikne nije problem. Iako, ugodniji mi je rad na 27" reze 1920x1200.
Neznam iskreno što bih s većom rezolucijom trebao raditi.
Površina mi je bitnija.
Iam ti ja jednog nespojenog della tih specki ;)
I istina, to je tu negdje gustoća točaka po cm2 kao i ovaj 23" iz naslova,
kad se navikne nije problem. Iako, ugodniji mi je rad na 27" reze 1920x1200.
Neznam iskreno što bih s većom rezolucijom trebao raditi.
Površina mi je bitnija.
imaš 20'' dell, 1600×1200?! koliko je neraspakiran-3god.? koliko tražiš za njega?
Ovaj monitor uz U2311H kojeg nasljeđuje je doista prvi pogodak i pravi best buy.
Nudi odlicnu IPS matricu, LED osvjetljenje, podesivost u svim mogucim kombinacijama, veliku dijagonalu i dobru DELL-ovu kvalitetu za pristupacnu cijenu i garanciju.
I još uz to sve izgleda lijepo i moderno, a opet ozbiljno.
Po meni ima samo 2 mane:
1.Nema ugrađene zvucnike (mogu se dokupiti DELL-ovi zvucnici koji se kace na njega ali nije to to)
2.Nema HDMI niti MiniDisplay port koji su meni prilicno važni.
Mislim da bi bilo bolje da su ponudili umjesto Display porta MiniDisplay port jer to koriste sva Apple racunala, neka HP racunala (mislim da Envy serija)
i dio grafickih kartica (prvenstveno AMD-ovih koliko se sjecam). Dakle mislim da bi im trošak bio isti, a port bi bio funkcionalniji za dio korisnika.
Također HDMI koriste svi živi, a D-SUB iliti VGA je po meni mrtva stvar. Ako netko vec kupuje ovakav monitor
valjda ima kakav takav komp s DVI-em barem. Ako i ne, konvertor DVI>VGA nije toliko skup kao oni za HDMI.
Da su to 2 ispravili na novoj seriji ovaj monitor bi bio puno bolji (barem za mene ).
Jučer sam kupio u ADM-u U2312HM.Nakon jednog dana korištenja moja ocjena je 4/5.Sve je super,slika je fenomenalna nakon što sam se malo poigrao postavkama samo me nervira što ne mogu nikako namjestiti slova na stranicama da mi budu veća.Reza je 1920x1080, no na nekim stranicama slova su mi premala dok na nekima nisu.Dok sam imao stari 4:3 monitor sve je bilo ok.Isto tako, neke stanice nisu razvučene na 16:9 format, već su samo na sredini, a sa stane je prazno.Grafička ima najnovije drivere i spojen sam sa dvi kablom.Jel netko zna kako da to popravim?
Ukoliko se "stranice" odnosi na web stranice, potraži postavke veličine fontova u postavkama browsera. Npr. u Firefoxu možeš postaviti minimalnu veličinu fonta: Preferences -> Content -> botun Advanced... u rubrici Fonts & Colors -> kontrola Minimum font size i postavi koliko ti odgovara.
Drugo, ako se stranice ne razvuku po širini ekrana, moguće je da su tako napravljene (nemaju automatsko podešavanje širine sadržaja prema širini ekrana).