Apple vredniji od Microsofta

poruka: 126
|
čitano: 25.220
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Apple vredniji od Microsofta".
17 godina
neaktivan
RE: Apple vredniji od Microsofta
plavooki kaže...

Nema potrebe isplacivati dividendu? Mrak :)

pa obzirom na rast dionice mislim da je većina dioničara zadovoljnija sa par tisuća postotaka rasta u posljednjim godinama nego sa isplatom dividende ... iako sad se već oko toga vodi polemika, dokad misle zaržavati dividendu ... što se mene tiče dok god imaju ovakav ili sličan rast.

A.
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 12:00 (artfull).
17 godina
neaktivan

Pa čini se da su Maje zeznuli s klendarom, propast svijeta je očigledno u 2010...

"Mene je cura odje**** jer me pitala koliko si clockao proc, a ja sam reko radi na defaultu" Oly_E3
17 godina

Svaka cast Appleu, napravili su strasan posao. Imaju proizvode iznadprosjecne kvalitete za koje su ljudi spremni potrositi par desetaka posto vise.

Ali jadni mi ako jednog dana (vrlo vrlo malo vjerojatno) Apple zavlada trzistem osobnih racunala. Valjda nema zatvorenije firme od Applea, koji gestapovskim metodama kontrolira trziste, od razvoja, prodaje, marketinga i distribucije.

Ipak najveci dio kolaca IT trzista odpada na poslovnu primjenu, a apple se tu posebno ne gura niti ima nesto za ponuditi. Sminkerski Xserve ne racunam...

Uskoro se vise nece pisati M$, nego O$ X :)

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 12:08 (hudo).
Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Za one koji misle da market capitalization nije dobar pokazatelj vrijednosti tvrtke, evo im podaci o enterprise value-u http://ycharts.com/search?q=MSFT%20vs%20GOOG%20vs%20AAPL&c=enterprise_value

Ko ne zna sta je enterprise value ima wikipediu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ansha kaže...

Za one koji misle da market capitalization nije dobar pokazatelj vrijednosti tvrtke, evo im podaci o enterprise value-u http://ycharts.com/search?q=MSFT%20vs%20GOOG%20vs%20AAPL&c=enterprise_value

ma poslao sam ja već taj link, al neki ne žele znati pa traže sve moguće pokazatelje. Kao što sam rekao MS je još uvijek nešto profitabilniji al market cap uzima u obzir i nekakvu pretpostavku rasta vrijednosti ( zato ga neki i ne vole uzimati preozbiljno iako je to zapravo dosta realan podatak ) a apple ima daleko veći kratkoročni potencijal rasta od MSa.

A.
17 godina
protjeran
aldemax kaže...

S obzirom da sam čuo da se Bug zanima za teme iz IT industrije, bilo bi zgodno kad bi autor malo provjerio činjenice prije nego što odluči napisati ovakve besmislice, a isto vrijedi i za neke koji sudjeluju na forumu.

Dakle: Microsoft nije NIKAD spasio Apple od propadanja, nego upravo suprotno - spasio je svoju guzicu.

Jobs je došao Gatesu i tražio od njega da Office portira i na novi MacOS, ali je Gates TRAŽIO da mu Apple proda svojih dionica u vrijednosti od 150 milijuna dolara.

U tome trenutku je Apple imao na računu 1,2 milijarde dolara keša. Toliko o tome da 150 milijuna može spasiti tako veliku kompaniju.

Razlog je bio taj da je Microsoft u tom trenutku imao komadanje kompanije kao sigurnu budućnost zbog monopola (bilo je pitanje mjeseca kad će to država napraviti), pa se investicijom u konkurentski OS spasio.

Osim toga, za par mjeseci je vrijednost tih dionica bila udvostručena, a osim toga je Microsoft dobio i nove kupce svog Offica - dakle, opet povećanje prihoda.

I unatoč svemu ih je Apple prešišao.

Ne škodi znati malo činjenica, bez obzira koliko jalni bili na Apple.

I dodatno, razlog za komadanje su bile brojne tužbe protiv Microsofta, utemeljene na jakim dokazima (špijuniranje i sl.). Točno je da je Apple, koji je imao najjače argumente i dokaze, odustao od tužbe.

Tko je koga spasio?

I tako dok je svizac motao čokoladu, Microsoft je od komadanja spasio Office za Mac i malo investicije.Smijeh

Jesi probao napraviti scenarij iz ove priče, za Pirate Silicijske Doline 2.Smijeh

Apple je lošom strategijom doveden do ruba propasti.

Ne želim kvariti raspoloženje Macoljupca, ali ovo je trenutak za pamćenje:

We shall prevail! Smijeh

15 godina
protjeran
artfull kaže...
ansha kaže...

ma poslao sam ja već taj link, al neki ne žele znati pa traže sve moguće pokazatelje. Kao što sam rekao MS je još uvijek nešto profitabilniji al market cap uzima u obzir i nekakvu pretpostavku rasta vrijednosti ( zato ga neki i ne vole uzimati preozbiljno iako je to zapravo dosta realan podatak ) a apple ima daleko veći kratkoročni potencijal rasta od MSa.

Ti si u grafu stavio prikaz market cap-a, ja sam stavio enterprise value koji je realan pokazatelj vrijednosti tvrtke i po kojem apple trenutno vrijedi vise od microsofta, iako microsoft jos uvijek ima veci profit.

Bez obzira na sve, i pticama na grani je jasno da je trenutno apple najjaci/najeksponiraniji igrac u IT industriji. Doduse, to se vrlo brzo moze promijenit...

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 12:38 (ansha).
17 godina
neaktivan
artfull kaže...
plavooki kaže...

Nema potrebe isplacivati dividendu? Mrak :)

pa obzirom na rast dionice mislim da je većina dioničara zadovoljnija sa par tisuća postotaka rasta u posljednjim godinama nego sa isplatom dividende ... iako sad se već oko toga vodi polemika, dokad misle zaržavati dividendu ... što se mene tiče dok god imaju ovakav ili sličan rast.

Shvati artfulle da dionica ne znaci novac vec udio u vlasnistvu i podlozna je balonima. Apple je jedna od dionica cija je vrijednost dionica prenapuhana. Slicno kao MS 2000-te. Kao Google krajem 2007.

p.s.

Ukupna vrijednost vlasnistva neke tvrtke je : broj dionica * njena cijena - gotovina na racunu tvrtke cije dionice kupujes.

15 godina
neaktivan

Što reći nego da je ovo jako dobra vijest. Microsoft će na kraju morati ponuditi Windows OS besplatno, a Office (kojeg ionako većina mora kupovati isključivo zbog nekompatibilnosti s prethodnim verzijama) će se nuditi za 2 do 3 US$, kolika i je objektivna njegova vrijednost. Samo mi se čini i da je za to već prekasno, pogotovo dolaskom nove verzije Google Docs-a, na koji gotovo svakodnevno prelazi novi major klijent. Treba shvatiti (pogotovo stara garda Bug-ovih novinara/kolumnista), da Microsoft-u, unatoč grčevitoj borbi za opstanak, pripada prošlost. 

1 7 hvala 1
17 godina
neaktivan
Fredy kaže...

Što reći nego da je ovo jako dobra vijest. Microsoft će na kraju morati ponuditi Windows OS besplatno, a Office (kojeg ionako većina mora kupovati isključivo zbog nekompatibilnosti s prethodnim verzijama) će se nuditi za 2 do 3 US$, kolika i je objektivna njegova vrijednost. Samo mi se čini i da je za to već prekasno, pogotovo dolaskom nove verzije Google Docs-a, na koji gotovo svakodnevno prelazi novi major klijent. Treba shvatiti (pogotovo stara garda Bug-ovih novinara/kolumnista), da Microsoft-u, unatoč grčevitoj borbi za opstanak, pripada prošlost. 

Ti si u nekoliko rečenica napisao toliko gluposti, koliko artfull nije u svim svojim postovima do danas.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
17 godina
neaktivan
ansha kaže...
artfull kaže...
ansha kaže...

Ti si u grafu stavio prikaz market cap-a, ja sam stavio enterprise value koji je realan pokazatelj vrijednosti tvrtke i po kojem apple trenutno vrijedi vise od microsofta, iako microsoft jos uvijek ima veci profit.

Bez obzira na sve, i pticama na grani je jasno da je trenutno apple najjaci/najeksponiraniji igrac u IT industriji. Doduse, to se vrlo brzo moze promijenit...

U biti Apple realno vrijedi manje. Kvaka je u cca 20 milijardi gotovine koji Apple drzi na "poseban" nacin koji se ne obracunava po ovoj metodi. Niti ova metoda ne govori niti priblizno o realnoj vrijednosti tvrtke.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 12:49 (plavooki).
16 godina
neaktivan
Fredy, daj i nama malo te trave, čini se da je jako dobra....
Ako bi MS trebao prodavati Office za 2-3 dolara, što bi onda trebao Apple? Objektivna vrijednost (skoro) svakog Appleovog proizvoda nije ona po kojoj se prodaje. Puuuuno je manja.
Ingame: (_.:BRUNO:._) ///// Od ponedjeljka do petka sam na: m.bug.hr
16 godina
neaktivan

Dođe mi da nazovem Željka Karduma.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Koliko mi je dosadio ovaj Apple da cu uzeti iPhone...samo da vidim sto to ima u njemu :)

emish -.-
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
plavooki kaže...

U biti Apple realno vrijedi manje. Kvaka je u cca 20 milijardi gotovine koji Apple drzi na "poseban" nacin koji se ne obracunava po ovoj metodi. Niti ova metoda ne govori niti priblizno o realnoj vrijednosti tvrtke.

A koji je to poseban nacin drzanja te gotovine da se ne obracunava? Ako ta gotovina ne bi zavrsila u đepu potencijalnog kupca apple-a onda ni ne utjece na vrijednost tvrtke.

Inace, enterprise value je zapravo takeover price i kao takav je vrlo dobar pokazatelj vrijednosti tvrtke.

17 godina
protjeran
Fredy kaže...

Trebao bi se početi baviti stand up komedijom, na temu informatike.Smijeh

17 godina
neaktivan
ansha kaže...
plavooki kaže...

A koji je to poseban nacin drzanja te gotovine da se ne obracunava? Ako ta gotovina ne bi zavrsila u đepu potencijalnog kupca apple-a onda ni ne utjece na vrijednost tvrtke.

Inace, enterprise value je zapravo takeover price i kao takav je vrlo dobar pokazatelj vrijednosti tvrtke.

http://finance.yahoo.com/tech-ticker/article/495331/Its-Official%3A-Apple-Is-Now-Worth-More-Than-Microsoft

As several sharp-eyed readers immediately noted (and we forgot), Apple has an unusual method of accounting for some of its cash on hand, which is that it classifies $18 billion of cash as a long-term investment.  (This is because the cash is invested in Treasuries with maturities of more than a year).  When this cash is included in the company's cash balance, Apple has $42 billion of cash, not $23 billion. This reduces its enterprise value by $18 billion or so, which still puts it below Microsoft's, at least for a few more days.  Yahoo Finance's simple calculation of enterprise value is standard, but a more detailed analysis of Apple's liquid assets shows that the market still values Microsoft's business more highly than Apple's.  We apologize for jumping the gun!

Sto se drugog djela tice, opet krivo. Jedno je vrijednost vlasnistva a drugo je vrijednost tvrtke. Takover price je vrijednost vlasnistva. Najveci udio u relnoj vrijednosti tvrtke u it cine intelektualno vlasnistvo, udio u trzistu, patenti, brand... tek onda dolaze financijski pokazatelji, prihodi, novac, dug, nekretnine, itd....

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 13:11 (plavooki).
15 godina
neaktivan

@plavooki Točno da nemaš koristi ako dionica raste, a ti je držiš u džepu. Ali, kupoprodajom dionica se bave investitori i oni je prodaju i stalno trguju. I s tim dionicama i drugim.

Što se drugog posta tiče - sve su dionice precijenjene - tako burza i funkcionira. Klade se na buduće stanje. Uostalom, kad je Appleova dionica bila 180-190, rekli su da je precijenjena, ali sad je došla baš na vrijednost te "precijenjenosti". I sad idu dalje... i tako je stalno....  Za Microsoftovu budućnost smatraju da se neće kratkoročno ništa promijeniti, pa je napuhana manje. Ne postoji "realna vrijednost" kad govorimo o burzi. Ili imaš dionice i burzu ili imaš "realnu vrijednost" - što ti onda ne znači baš ništa. Ako ne možeš kupiti dionicu - što ti vrijedi taj podatak?

@the_tux Što si ti zapravo htio reći? Da su podaci koje sam iznio netočni? Koji? To nije nikakva tajna, svatko malo bolje upućen zna tu priču, a ja je se sjećam još kad se dešavala. Vrlo detaljno.

Priča o tome kako je "Microsoft spasio Apple" je najobičniji mit koji kola među slabo informiranim PC-jašima.

Sad svi možemo blejati "što bi bilo kad bi bilo" - ali ostaje činjenica da je Gates mogao ne učiniti ništa. Pa, ako mu je odgovaralo da Apple propadne - zašto nije samo mirno sjedio? Misliš da je naglo dobio napad Appleofilije? Da, da... Microsoft se spasio u zadnji čas... A tko sad zna što bi bilo poslije akcije Ministarstva pravosuđa...

Da si upoznat sa svim manevrima koje su poduzimali prema SVIM kompanijama, a ne samo Appleu, malo bi se zagrcnuo..

A priču o Piratima znam napamet...

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 13:19 (aldemax).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

@plavooki Upravo suprotno: Apple je dosad trpio zbog "posebnog načina obračunavanja" jer svaki prodani iPhone nisu smjeli prikazivati kao "prodan" nego rastegnuti taj prihod na 24 mjeseca, koliko traje ugovor kod operatera. To je bilo vrlo glupo i tražili su da se taj način promijeni, pa je to i učinjeno. Sada svaki prodani iPhone mogu prikazati odmah u prihodima, za svaki kvartal.

Dakle, tek sad realno prikazuju prihode.

A što se tiče investicija - zar misliš da druge kompanije to ne rade?? To su i dalje njihovi novci, jer je to ulaganje sigurno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 13:20 (aldemax).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
plavooki kaže...
ansha kaže...
artfull kaže...
ansha kaže...

apple zapravo ima cca 43 milijarde u "cashu" al koji god pokazatelj da uzmemo ispast će da je apple ili stigao ili stiže MSoft. Market cap i e.val su eto prvi probili ... I dalje kažem, dionice rastu i padaju, sve se to može "preko noći" promijeniti, al realno u narednih nekoliko godina appleova prednost pred MSoftom će se mislim povećavati.

Ne bih isključio ni da apple bude duplo veći od MSofta po svim pokazateljima 2-3 godine od sad, al to će ovisiti o dosta stvari. Međutim, rast iPhone biznisa je neminovan i u budućih par godina, tablet biznis ditto, mp3 i muzika ima i dalje velik rast ( naročito prodaja glazbe gdje i dalje bilježe dvoznamenkasti rast ) i tu ih jedino neki antitrust zakon može zeznuti malo. Mac biznis raste jako solidno i za pretpostaviti je da će rasti i dalje ... nigdje ne vidim slabu točku u narednih 2-3 godine ... nakon toga nemožemo viditi. 

Da zaključim, ekspanzija je tek počela tj apple sjedi na brojnim biznisima koji su tek počeli donositi pravi profit i kako bi Jobs rekao you ve seen nothing yet Bogataš.

A.
17 godina
neaktivan

Aldmax, ja nisam rekao da nemas koristi od dionice koju drzis u djepu a vrijednost joj raste. To je suluda izjava. Precjenjenost neke dionice se odreduje statistickim pokazateljima. Samo za usporedbu i primjer MS je 2000- vrijedio vise nego dvostruko vise nekogo danas. Postoje i podcjenjene dionice. Dividendu ce Apple poceti isplacivati unutar tri godine ako ne i prije.

17 godina
neaktivan
aldemax kaže...

@plavooki Upravo suprotno: Apple je dosad trpio zbog "posebnog načina obračunavanja" jer svaki prodani iPhone nisu smjeli prikazivati kao "prodan" nego rastegnuti taj prihod na 24 mjeseca, koliko traje ugovor kod operatera. To je bilo vrlo glupo i tražili su da se taj način promijeni, pa je to i učinjeno. Sada svaki prodani iPhone mogu prikazati odmah u prihodima, za svaki kvartal.

I opet je matematika u minusu. Jesi procitao uopce o cemu ja govorim?

15 godina
neaktivan

This is all one big BS. Oprostite vi koji se raspravljate o financijama ovih firmi, a vidim da neki ovdje imaju i uvid u stanje računa Appleu, koja je vaša korist od ovoga ???

Hoćete li vi biti bogatiji što to znate ili će te imati koristi (ili samo želite ispasti pametni jer favorizirate Apple ili neku drugu vama dragu kompaniju) ?

Vama može biti bitno jedino da njihovi proizvodi budu što bolji i što povoljniji...... a to baš ne proživljavamo ???

iPhone = Made in China = 500 - 600$ po uređaju za krajnjeg korisnika !?

Za koliku plaću radi jedan kinez, Apple bi mogao dati 50 mil uređaja proizvesti po istom broju radnika. Dakle, 50 mil kineza i svaki napravi jedan iphone..... cijena bi i dalje mogla biti ista.

Apple je uvijek imao poluproizvode, a izvlačio ga je dizajn i igračke od uređaja. Npr. ipod nano 4Gb je koštao preko 1000 Kn. Ne znam koja je danas cijena, ali to je pišljivi mp3 (eventualno neki shit mp4) player, a o iphoneu da ne pričam. ipod touch + funkcija telefoniranja. Sramota, a tu svu sramotu plaćaju naivni ljudi koji nasjedaju na igračke.

7 2 hvala 0
17 godina
neaktivan

Artfulle, pa upravo se u tih 20 milijardi razlike i radi artfulle. :)

Jako je nezahvalno pricati o vrijednostima dionica. Recimo nije Apple porastao vec je MS pao. Sjeti se prije niti mjesefc dana 270:240 milijardi za MS. Moja poanta je da Apple u mnogim stavkama koje odreduju realnu vrijednost kompanije nije niti medu prvih 10 u USA.

15 godina
protjeran
plavooki kaže...

Sto se drugog djela tice, opet krivo. Jedno je vrijednost vlasnistva a drugo je vrijednost tvrtke. Takover price je vrijednost vlasnistva. Najveci udio u relnoj vrijednosti tvrtke u it cine intelektualno vlasnistvo, udio u trzistu, patenti, brand... tek onda dolaze financijski pokazatelji, prihodi, novac, dug, nekretnine, itd....

Pises nebuloze. Jedina realna vrijednost tvrtke je ona vrijednost za koju ju mozes prodat, tj. ona kolicina novaca za koju mozes postat vlasnik tvrtke (takeover price), zajedno sa svim njenim intelektualnim vlasnistvom, udjelom, patentima itd. itd..

17 godina
neaktivan
plavooki kaže...

tvoja perspektiva ima logike al nije baš sve tako ... gle palm, ima i intelektualno vlasništvo, udio više manje ( to se brzo popuši ), patene ima, brand ima a prodali su se za tričavih miljardu dolara :D

A.
15 godina
neaktivan

Da, krajem 90-tih, Microsoft je vrijedio 556 mlrd, a Apple 15-16 mlrd. I onda je došlo do to čuvenog "ulaganja" od megabasnoslovnih 150 milijunčića dolara (podsjećam, Apple je imao casha 1,2 mlrd).

Nije Apple pojeo Microsoftu lovu, nego prvenstveno Google i još neki drugi.

Tržište je raslo, broj njihovih korisnika isto, a oni su izgubili 320 mlrd dolara?!?

Naravno da tu ima i brojnih drugih faktora, ali nitko sad ne kaže da je ta dionica bila debelo prenapuhana....

17 godina
neaktivan

Artfulle ali upravo to je poanta cijele moje price. Kupili su vlasnistvo. Vlasnistvo nekada moze biti puuuuno manje od realne vrijednosti tvrtke. Pa zar si zaboravio nasu privatizaciju, gdje si mogao kupiti tvrtku za nekoliko puta manji novac nego je ta ista tvrtka imala vrijednosti u materijalu, strojevima itd.....

15 godina
neaktivan
plavooki kaže...
aldemax kaže...

I opet je matematika u minusu. Jesi procitao uopce o cemu ja govorim?

A ti bi htio da se tih 20 mlrd dolara ne računa?!? A zašto, molim te lijepo....?? Pa, uložene su u državne obveznice.... Ako kupiš cijelu kompaniju, vlasnik si i tih novaca....

17 godina
neaktivan
aldemax kaže...

Da, krajem 90-tih, Microsoft je vrijedio 556 mlrd, a Apple 15-16 mlrd. I onda je došlo do to čuvenog "ulaganja" od megabasnoslovnih 150 milijunčića dolara (podsjećam, Apple je imao casha 1,2 mlrd).

Nije Apple pojeo Microsoftu lovu, nego prvenstveno Google i još neki drugi.

Tržište je raslo, broj njihovih korisnika isto, a oni su izgubili 320 mlrd dolara?!?

Naravno da tu ima i brojnih drugih faktora, ali nitko sad ne kaže da je ta dionica bila debelo prenapuhana....

Nije nitko pojeo MS-u lovu. MS danas zaraduje vise nego MS onda. I to realno, dakle obracunavajuci inflaciju.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice