Drugo, možemo mi tu raspravljati unedogled da li je bolje računalo sa Windozama ili Linuxom kojeg sam sastaviš ili nekim brand računalom, ali činjenica je da je barem 90% nas na ovom forumu sposobno samo sastaviti računalo i onda možemo raspravljati što se bolje isplati i sl. S druge strane, mi vjerojatno činimo samo 10% svih korisnika računala. Ostali kupuju gotov proizvod i ne žele se zamarati niti hardverom niti softverom, žele uređaj tipa uštekaj, upali i radi. A tu je Mac (OS X) neprikosnoven.
Treće, cijena. Pogledajte cijenu Dell Adamo koji je konkurencija MacBook Air-u.. Ili bilo koji drugi model koji dizajnerski odskače od klasične "kištre" (npr. Dell Studio Hybrid), ili prijenosnik koji je projektiran da traje (npr. Thinkpad X serija). Ne morate ih uspoređivati sa Apple-om, usporedite ih sa DIY računalom koji vam je uglavnom referenca u ovakvim prepucavanjima. Svi će oni uvijek biti skuplji nego računalo koje sami sastavite, a po performansama jednaki ili lošiji nego DIY za istu cijenu.