Pa meni to isto nije jasno - religijska indoktrinacija je obično prisilna i odmalena - mijese te dok se mozak formira. Indoktrinacija računalnom platformom, pak, počinje bitno kasnije i nije prisilna - sam se indoktriniraš. Nije mi jasno kako se tako jaka čuvstva mogu vezati uz nešto tako svjetovno i obično. Očito se radi o prirodnoj sklonosti.
Osobno me vijest da se, primjerice, prvi iPad neće prodavati online već da se osobno mora doći u dućan po njega i da se mogu kupiti najviše dva komada razljutila i odbila od bilo kakve namjere da ga ikad kupim. S druge strane, za fanboyeve je to kao miris krvi za morske pse. Raspomame se i idu kampirati pred dućane.
Očito se ne radi o racionalnom stavu.
Što se tiče zombija, sve su to zapravo bezazleni zombiji. Ne bih imao problema da se čitav svijet samo svađa na forumima oko toga koji mobitel i kompjuter koriste. Ako se tu ispuca sva agresivnost - super.
Ja bih rekao da je to u biti pokrivanje nedostataka u životu. Ili su možda psihološki oštećeni tijekom svojeg odrastanja. Puno faktora tu može utjecati, ali jedno je jasno da to svakako nije racionalno ponašanje odraslih osoba. Definitivno nije ni blizu tome kako bi se čovjek trebao ponašati gledajući sa nekog evolucijskog aspekta.
Sa ovim zadnjim se apsolutno slažem.