11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?

poruka: 174
|
čitano: 23.827
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?".
15 godina
neaktivan
Re: 11% korisnika Windowsa XP prelazi na Linux?
pic mic kaže...
Prekompliciran je linux za nas obične smrtnike odrasle na windowsima. Imam doma ubuntu 12.04. i učim se osnovama no jednom kad ih svladam neznam što dalje. Niti jednog ozbiljnog programa, samo sitne java aplikacije za zabavu.

1)Po čemu je kompliciran?Nemoraš više učiti terminal da bi se njime koristio,jedino što pri eventualnim popravcima Linux experti radije ti daju komande za terminal nego tutorijale za grafičko sučelje,a o tome se može napisati poveći tekst.Ja osobno sam odrastao na Windowsu deset godina i kada sam Linux 2009. prvi puta instalirao u dual boot sa sedmicom sam se osjećao preporođen.A i možda ti se ti programi na Linuxu samo pričinjavaju lakšima jer je Open source development takav da uvijek pokušava štediti resurse računala,šta mu često i uspijeva radi zajedničkih dijeljenih libraryja(koji su teži za ostvariti u closed source developmentu).

2)Java na Linuxu baš i nije popularna.Sa time da je veći dio aplikacija sitan se slažem.

3)Prvo govoriš o običnim smrtnicima zatim govoriš o ozbiljnim programima.Obični smrtnici ne koriste ozbiljne programe.

Ako si običan smrtnik dovoljan ti je LibreOffice+Internet+Multimedia.Jednostavno jer naprednije funkcije u MS oFFiceu običan smrtnik ni nezna koristiti.

Ako si napredan korisnik(profesionalac) onda se vjerojatno ne baviš jačim sistem administrationom,network administrationom,cross platform developmentom,bilokakvom naprednijom administracijom ičega,očito nikada nisi imao ni potrebu za apache web serverom,php-om,mysql-om itd...A za te stvari na Linuxu imaš puno moćnije alate nego na drugim platformama.

Ali ajde,Linux je možda najnepristupačniji onima koji su po svojim potrebama i vještinama između dvije krajnosti profesionalaca i običnog smrtnika,nazovimo takve korisnike 'hobby entuzijastima'.Jer dok s jedne strane Linux je sistem administratorima omiljena igračka/alat.Sa druge strane posljednjih 10 godina je strašan trud u Linux zajednici uložen da bi se internet+multimedija+office usavršio(i to je dovelo do toga da imaš neka sučelja koju sa čak toliko jednostavna da se njima mogu služiti bebe i umirovljenici).Nažalost su u tom procesu oni korisnici između ostali zakinuti.Jer se razmišljalo ako nisi profesionalac evo ti internet+multimedija+office,ako jesi onda ćemo pretpostavit da znaš šta radiš i da neće biti problema.A oni korisnici koji su 'hobi entuzijasti' često rade na svim platformama stvari za profesionalce ali bez da dobro razumiju šta rade nego se pouzdaju u sučelje ili 2-3 tutorijala i drže fige da će sve biti u redu.

I ja sam nekada bio u skupini 'hobby entuzijasta',ali sada sam već 3. godina fakulteta i smijem se na činjenicu da sam nekada mislio da znam znanje ako sam u fps creatoru drag and droppao stvari po ekranu,znao defragmentirati disk ili znao koja je grafička bolja od koje.

A ako si jedan od onih grafičara koji adobe smatra 'bogom i batinom' onda jednostavno nemaš sreće.Zaboravi sada na gimp i blender ali ima gomilu drugih alata koji su portani na Linux a koji su sasvim dobri.Evo ti manji dio od svega šta možeš koristiti kao zamjenu za Adobeov software na Linuxu:

http://www.pixelprospector.com/the-big-list-of-graphics-programs-linux-edition/

http://en.wikipedia.org/wiki/Autodesk_Maya

https://www.linux.com/news/software/applications/692381-professional-graphics-creation-on-linux

http://www.linuxlinks.com/article/2008091312364896/Graphics.html

...itd...

Iako ja osobno koristio bi alternative za adobe i na Windowsima.

Edit:Vidim ove nove poruke.Ma imaš dosta toga,ali zašto se mučiš.Za većinu programa je Linux instalacija lakša od Windows instalacije.Samo uđeš u software centar,potražiš i napraviš one click instalaciju.Pod 'port' se misli da ima verzija te aplikacije za Linux.Mislim da matlab imaš u  software centru.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 15:21 (g12356).
11 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...
pic mic kaže...
1domagoj1 kaže...
pic mic kaže...
CAD-ovi, Matlab, Abaqus, Proteus, i sl. uglavnom sve što koristim na win i što mi stoji u programskoj traci nije napisano za linuxe.

I od nabrojanog, dva imaju Linux portove. {#}
Za Proteus ne znam cemu konkretno sluzi, pa ti ne mogu reci.

CAD-ova postoje, naravno niti jedan u rangu AutoCAD-a, ali koliko sam skuzio da se obaviti posao, mario.L_hr je strojar i cesto radi s CAD softverima, tako da je on osoba koja ce puno vise znati reci od mene.

Evo vidiš, kažem ti običan smrtnik. Ne znam ni što znači da imaju portove. Ali  učim se pa ću valjda naučiti. Također poštimavanje sistemskih varijabli po linuxu i baratanje tim nekim simboličnim linkovima, ručno razmještanje datoteka po filesistemu za programe koji nemaju direktnu instalacijsku rutinu, sve to je kao što rekoh početno, užasno prekomplicirano.

ti si ocito vremenski putnik iz 2002. godine

Kad je u pitanju linux izgubljeniji sam nego bilo kakav vremenski putnik. Čak i ove programe koji su napisani za linux, imam osjećaj da ni jedan nije zatvorena cjelina koja neće već javiti neki ''missing dependency'' ako promijeniš neku od osnovnih postavki programa. Drhturim ko curica kad nešto kliknem i molim Boga samo da se sve ne skrši.

17 godina
neaktivan
g12356 kaže...
PICART kaže...

Stalno se priča kako ljudi sve više prelaze na linux i tako već godinama i godinama... i nekako uvijek su na istom postotku. Baš zanimljivo...

Možda nisi primijetio,ali većini nam je Linux već ušao na mala vrata:

http://www.tomshardware.com/news/linux-windows-microsoft-android-ios,20220.html

"If you consider NetApplications' data set, then Linux owns only about 1 percent of the desktop OS market and Windows has almost 92 percent. But if you consider all computing platforms, including mobile, than Windows has only 20 percent and Linux has 42 percent - and that would be in the form of Google's Android alone."

Tema je desktop a ne sve platforme na kojima se vrti neki OS.

Ako sam u krivu, ispravite me ;)
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
1,6 % zastupljenost linuxa na najvecem broju statistika u zadnjih par godina... Ja ga koristim ( mint) i mogu reci da nije loš ako radi i dok radi... Ali kada krenu problemi, prepusteni ste slučajnosti-entuzijazmu-forumima uz potpuni izostanak neke prave i brze službene podrške nekog proizvođača hardwera ili softwera. Postoje red hat i slična komercijalna rješenja ali to nije za po doma...

Cekaj, ako sam dobro skuzio, dobijes kompletan OS besplatno te mislis da bi trebali imati i sluzbenu podrsku 24/7? Dobra. :)

Zajednica je "sluzbena" podrska. I to, iz mog osobnog iskustva korisnija od "prave" sluzbene podrske. Prijatelj je jednom zvao sluzbenu MS-ovu podrsku, da mu aktiviraju OS. Nekih 10-ak min se razgovarao s automatom, lol. :D

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
13 godina
odjavljen
pic mic kaže...
Arnold Layne kaže...
pic mic kaže...
1domagoj1 kaže...
pic mic kaže...
CAD-ovi, Matlab, Abaqus, Proteus, i sl. uglavnom sve što koristim na win i što mi stoji u programskoj traci nije napisano za linuxe.

CAD-ova postoje, naravno niti jedan u rangu AutoCAD-a, ali koliko sam skuzio da se obaviti posao, mario.L_hr je strojar i cesto radi s CAD softverima, tako da je on osoba koja ce puno vise znati reci od mene.

Evo vidiš, kažem ti običan smrtnik. Ne znam ni što znači da imaju portove. Ali  učim se pa ću valjda naučiti. Također poštimavanje sistemskih varijabli po linuxu i baratanje tim nekim simboličnim linkovima, ručno razmještanje datoteka po filesistemu za programe koji nemaju direktnu instalacijsku rutinu, sve to je kao što rekoh početno, užasno prekomplicirano.

Kad je u pitanju linux izgubljeniji sam nego bilo kakav vremenski putnik. Čak i ove programe koji su napisani za linux, imam osjećaj da ni jedan nije zatvorena cjelina koja neće već javiti neki ''missing dependency'' ako promijeniš neku od osnovnih postavki programa. Drhturim ko curica kad nešto kliknem i molim Boga samo da se sve ne skrši.

Daj molim te radi ovako glupih postova si se iso registrirat na forum 
proc cijeli proces registracije radi ovog ? Boze kakvih sve ljudi ima ...  

15 godina
neaktivan
indig0F10w kaže...
g12356 kaže...
PICART kaže...

Stalno se priča kako ljudi sve više prelaze na linux i tako već godinama i godinama... i nekako uvijek su na istom postotku. Baš zanimljivo...

Možda nisi primijetio,ali većini nam je Linux već ušao na mala vrata:

http://www.tomshardware.com/news/linux-windows-microsoft-android-ios,20220.html

"If you consider NetApplications' data set, then Linux owns only about 1 percent of the desktop OS market and Windows has almost 92 percent. But if you consider all computing platforms, including mobile, than Windows has only 20 percent and Linux has 42 percent - and that would be in the form of Google's Android alone."

Tema je desktop a ne sve platforme na kojima se vrti neki OS.

Yup,ali kao osoba koja još uvijek preferira desktop/laptop i sam moram priznati da tableti i smartphonei gaze tržište desktopa.

p.s. ima proteus i abaqus i za Linux.

p.p.s. @Arnold Layne:od vrijeđanja nema koristi.Čovjek barem pokušava preći na Linux a to je već nešto.

Umjesto toga preporučujem mu da se registrira na linuxzasve.com

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 15:28 (g12356).
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže ...
logik kaže ...

Ja sam probao jednom Linux, em nisam imao poznate programe, em mi je bio malo čudan ... Ja ostajem na Winsima do daljnjeg na PCju. W8 mi je baš sjeo. A na mobu mi možda i ne ostane Android (možda Ubuntu ili WP jer ... izgledaju obećavajuće).

Rofl omg, pa nisu ti to Windowsi. Ako si ocekivao Windowse onda i bolje da si ostao na njima.

Znam da nisu, zato i ostajem na njima. Linuxi mi nisu potrebni ;)

Slušaj svoje srce! o_O ..... Eem. Who am I kidding? Samo budi logičan! :-)
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
pic mic kaže...

Port od portable, engleski pretpostavljam da znas. Matlab ima instalacijsku proceduru, vrlo laka instalacija. Za Abaqus ne znam, pretpostavljam da isto tako, s obzirom da je to kako ti kazes "ozbiljan softver". Tako da postimavanje tamo nekih varijabli nije potrebno. Simbolicni linkovi, nikakva nuklearna fizika, radi se o najobicnijim precicama za programe. Kladim se da si na Win puno puta sreo "shortcute", dapace klikas na njih svakodnevno, ne znam cemu onda takvo cudenje. Rucno razmjestanje datoteka? Nikad radio, a rekao bih za sebe da sam power user, cak ni kod programa koje sam morao kompajlirati (nekad davno, jer je netko bio lijen napraviti paket) nista se ne treba rucno razmjestati. Uostalom, za to krivi programere, Linux kao OS nije kriv. Salji im "hate" mailove ili sto ti je vec srcu drago. No, zivimo u 2014. zadnji put sam naletio na program kojeg sam morao "rucno" instalirati, dakle da nije postojao instalacijski paket, hm, pa prije nekih par godina?

Ono u cemu je stvar jest da je Linux drugaciji, a svi (iz nekog samo njima poznatog razloga) ocekuju nekakav klon Windowsa. Posto je drugaciji, odmah je kompliciran i cudan. No, s druge strane kad se nabavi Mac s OS X-om koji je jos razlicitiji od Windowsa onda je sve ok i normalno je da je drugacije, jer se platila poveca suska. Dok je Linux besplatan pa se po njemu slobodno bez zadrske njake.

OSX je sada besplatan, a i prije toga je zadnjih par godina imao smijesnu cijenu. Jeste naravno drugaciji od windowsa ali je vise okrenut korisnicima za razliku od linux-a, bilo kojeg, pa i ubuntu-a.

A nije se ni platila poveca suska, jer se koristi hackintosh, bar u mom slucaju vec vise od 2 godine. O kvaliteti programa se naravno ne mora ni govoriti. 

It's so deep how can you be so shallow
17 godina
neaktivan
pic mic kaže...
Kako ne? Koristim aplikativna rješenja umjesto da ih sam sebi programiram i time sam obični smrtnik. Trebaju mi programi a ne nužno toliko sigurnost koja krasi linuxe. Čak ni photoshopa nema da si poštimam gadnu facu kad poželim zakeljiti sliku na facebook.

Sigurnost koja krasi linux distribucije je mali broj korisnika i ništa drugo. Da je linux na 90% svih računala bilo bi i virusa za njega, isto vrijedi i za OSX.

P.S. Koristim Mint i Windows 7 tako da TD od linux fanboya ne prihvaćam. Od Macovaca može {#}

Ako sam u krivu, ispravite me ;)
13 godina
odjavljen

Yup,ali kao osoba koja još uvijek preferira desktop/laptop i sam moram priznati da tableti i smartphonei gaze tržište desktopa.

p.p.s. @Arnold Layne:od vrijeđanja nema koristi.Čovjek barem pokušava preći na Linux a to je već nešto.

ma pokusava da... dosel je trollat ,a vi idete ko muhe na ... 

bilo je dosta takvih na ovom forumu koje uopce ne zanima linux nego samo hoce dokazat da nesto na njemu ne radi  

Preporucam ti da ne trosis vrijeme na njega :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 15:32 (Arnold Layne).
11 godina
neaktivan
Velim ti kako je i kako linux izgleda iz moje perspektive. Ne trudim se prodavati ni linuxe ni win ni nešto treće. Opusti se. Evo napr. pokušaj sam u eclipse instalirati neki od frameworka kao što bi to napravio u eclipseu na windowsima. 50-50 posto šanse da će se već nešto skršiti. A taman i da se ništa ne skrši, da sve radi po loju kako spada, doživiš slom živaca dok nađeš lokaciju eclipseove development verzije apachea i dok sam ne uspiješ porazmještat pojedine jar-ove okolo jer se naravno javio neki runtime bug koji sprječava aplikaciju da to napravi za tebe.
17 godina
neaktivan
dejson kaže...

OSX je sada besplatan, a i prije toga je zadnjih par godina imao smijesnu cijenu. Jeste naravno drugaciji od windowsa ali je vise okrenut korisnicima za razliku od linux-a, bilo kojeg, pa i ubuntu-a.

A nije se ni platila poveca suska, jer se koristi hackintosh, bar u mom slucaju vec vise od 2 godine. O kvaliteti programa se naravno ne mora ni govoriti. 

Ne govorim o hackintoshu, zaboravi na to odmah u pocetku. Ionako nemas Appleovu podrsku na taj nacin. Kad bi objasnio to "vise okrenut korisnicima" mozda bih i uzeo u obzir taj "argument".

Da, platila se poveca suska, jer kao sto rekoh zaboravi na hackintosh. Osoba koja je sposobna sloziti si hackintosh, dakle kupiti odgovarajuci hardver i instalirati sam OS i sve patcheve i koje je sve to prosla i obavila ne moze bas govoriti o nekakvoj "kompliciranosti" Linuxa.

Govorim o out-of-the-box instaliranom OS-u na Appleovom racunalu kupljenom u Appleovom centru. I u cijoj si cijeni itekako platio i operacijski sustav.

pic mic kaže...

Sjajan opis mene kad sam primoran upaliti Win. Evo bas neki dan igram frisko instaliranog The Witcher (originalni naravno) na Win 7 (takoder originalni, zbilja je tuzno sto se takve stvari danas moraju napominjati) koji ima instaliran jedino AV, Guild Wars 2 i The Witcher, koji je pokrenut sveukupno mozda 20-ak puta i koji svaki put potegne nadogradnje od po par stotina MB (jer ga rijetko pokrecem, razumije se). Zamisli moj izraz lica kad se igra smrzla i kad sam dobio onaj "unexpectedly stopped working" dijalog. {#}{#}

indig0F10w kaže...

Sigurnost koja krasi linux distribucije je mali broj korisnika i ništa drugo. Da je linux na 90% svih računala bilo bi i virusa za njega, isto vrijedi i za OSX.

Mozda, ali vrlo vjerojatno ne. Ako si malo bolje upoznat s mehanizmima koji se koriste na Linuxu (zaboravi na Android), znas da je ipak puno teze dobiti neko njesra na Linuxu. No, od glupog i neinformiranog korisnika te ne moze bas nikakav mehanizam zastititi, a u danasnje vrijeme takvih je najvise, stoga ako su toliko ignorantni i bas svom silom zele otvoriti datoteku imena XXXnude_sexxx ili earn_money100%.pdf i sl., samo naprijed. Takvima bi trebalo podjeliti cekice, pa nek se rijese muke i odmah razbiju racunalo da nemaju brige kasnije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 15:48 (1domagoj1).
11 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...

ma pokusava da... dosel je trollat ,a vi idete ko muhe na ... 

bilo je dosta takvih na ovom forumu koje uopce ne zanima linux nego samo hoce dokazat da nesto na njemu ne radi  

Preporucam ti da ne trosis vrijeme na njega :)

Frajeru vidiš bijele miševe. Ako postoji neki formativ prepričavanja osobnog iskustva kojeg se MORA pridržavati slobodno napiši jer po treći puta ponavljam, prepričavam osobno iskustvo onako kako znam i umijem.

11 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...
pic mic kaže...
Arnold Layne kaže...
pic mic kaže...
1domagoj1 kaže...
pic mic kaže...

Daj molim te radi ovako glupih postova si se iso registrirat na forum 
proc cijeli proces registracije radi ovog ? Boze kakvih sve ljudi ima ...  

Velim ti kako je i kako linux izgleda iz moje perspektive. Ne trudim se prodavati ni linuxe ni win ni nešto treće. Opusti se. Evo napr. pokušaj sam u eclipse instalirati neki od frameworka kao što bi to napravio u eclipseu na windowsima. 50-50 posto šanse da će se već nešto skršiti. A taman i da se ništa ne skrši, da sve radi po loju kako spada, doživiš slom živaca dok nađeš lokaciju eclipseove development verzije apachea i dok sam ne uspiješ porazmještat pojedine jar-ove okolo jer se naravno javio neki runtime bug koji sprječava aplikaciju da to napravi za tebe.

15 godina
neaktivan
indig0F10w kaže...
pic mic kaže...
Kako ne? Koristim aplikativna rješenja umjesto da ih sam sebi programiram i time sam obični smrtnik. Trebaju mi programi a ne nužno toliko sigurnost koja krasi linuxe. Čak ni photoshopa nema da si poštimam gadnu facu kad poželim zakeljiti sliku na facebook.

P.S. Koristim Mint i Windows 7 tako da TD od linux fanboya ne prihvaćam. Od Macovaca može {#}

Nemora biti,na Linuxu malware bez root accessa nemože skoro ništa.Iako se slažem da bi Linux bio manje siguran da ima više korisnika da bi bio manje siguran,smatram da bi u slučaju da su Windowsi i Linux jednaki po zastupljenosti da bi Linux i dalje imao cca 20% bolju sigurnost.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 15:55 (g12356).
15 godina
neaktivan
@ C64
Ali iOS nema linux kernel...
Linux me koristim jer nema dovoljno dobre alternative za Lightroom. Pokusao sam PC-BSD koji mi se ko OS jako svidio, ali RawTherapee nije jos neka zrela aplikacija. Ono sto mi Lightroom napravi automatski sam, u RawTherapeeeju trebam potrositi 5minuta najmanje. I zako za svaku fotku... pa kad ih imas 100tinjak svaki dan... uff...
Volio bih da mogu prec na open source i prestat davat tolko love na aplikacije, ali to jos jednostavno nije opcija :(
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 16:08 (Trickortreat).
17 godina
neaktivan
Trickortreat kaže...
@ C64
Ali iOS nema linux kernel...
Linux me koristim jer nema dovoljno dobre alternative za Lightroom. Pokusao sam PC-BSD koji mi se ko OS jako svidio, ali RawTherapee jos neka zrela aplikacija. Ono sto mi Lightroom napravi za 5 minuta, u RawTherapeeeju trebam potrositi 5minuta najmanje. I zako za svaku fotku... pa kad ih imas 100tinjak svaki dan... uff...
Volio bih da mogu prec na open source i prestat davat tolko love na aplikacije, ali to jos jednostavno nije opcija :(

Nadam se da Lightroom podrzava batch procesiranje. {#}

16 godina
neaktivan

Da Microsoft kazneno goni pirate nebi bilo problema prelaska na linux. Al nije ni Microsoft toliko glup da potiče prelazak na linux.

Neznam kakva je sad situacija, al moj prelazak na linux je spriječilo par drivera i par profesionalnih program. Iako je sve radilo, nije radilo kako treba.

Zato vjerujem da je u budućnosti, nakon normaliziranja situacije za prosječnog korisnika, prelazak na linux očekivana pojava.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
@domagoj1 Podrzava, i to jako dobro. Zato me i veseli :) I ne samo to nego automatsko procesiranje fotki u ovisnosti na kombinaciju aparata i objektiva...
15 godina

OSX je preskup, Windowsi su također (ruku na srce) skupi za prosječan džep - Linux besplatan.

Logika nalaže da se koristi besplatnim u svim slučajevima kada se to može, no ipak ljudima je draže piratizirat Windowse nego stisnuti zube i malo se prilagoditi na Linux koji u suštini i nije toliko različit > za one koji samo klikaju mišem.

Po meni su trenutno najveći problem driveri za Linux, iako se ta situacija drastično popravlja a i još više će s Steam OSom.

Swedish latin super funk.
Moj PC  
3 1 hvala 2
16 godina

naslov je klasičan novinsrski (interpretacija+lobotomija), srećom na karju je ipak upitnik.

CP oko kojeg se može filozofirati:

Ispitanici su kao razloge ostanka naveli: 40% ispitanika navodi da XP radi te da ga nema potrebe mijenjati, 39% ispitanika izjavio kako koriste bitne aplikacije koje ovise o Windowsima XP, dok je 21% ispitanika kao razlog ostanka na Windowsima XP naveo troškove nadogradnje.

to je 40+39+21=100%, dakle nema 'nepoznatog razloga'.

Ako je tako, tad ni jedan (jedan jedniji, ne postotak) neće preći na linux, jer to nisu razlozi koji bi to dozvoljavali.

40% - nema potrebe, da su potrebu imali, već bi promijenili OS, dali će se u travnju za njih nešto promijeniti, možda.

39% - app za win, dakle kategorija koja ne može na linux. ... osim neznalica (juzeri+novinari) koji misle da je to stvar izbora, kao dizel-benzin, pa sad ću malo tankati dizel u benzinca..

21% - troškovi. Da su razlog, već bi prešli na free OS, svaka promijena je trošak, dali će u travnju išta mijenjati osim izgubiti support MSa za OS kojeg MS ubija već par godina? Koja je prednost free OSa koja do sad nije bila jednaka?

po toj anketi, ne vidim ni jedan razlog koji bi išao u korist linuxa/ubuntua, pogotovo za novije verzije i stari HW... app, support i potrebe su ono što određuje posao, tek nakon tog se može razmišljati o cijeni, ali tad opet stranu prevagne npr win7...

čarobna kugla mi kaže, linux će u travnju profitirati s cca 0,24% rastom, skok na malo ispod 2%, od čega ubuntu možda 1%.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 16:18 (ihush).

4 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ja sam pokušao prijeći na linux ali sam odmah odustao od njega jer mi netreba operativni sistem u kojem trebam tražit na internetu kako otvorit neki program, a kakav će tek bit starijim osobama npr našim roditeljima??  Linux zajednica mora još puno radini na OS-u želi li da bude prihvaćen i dotad ću lijepo koristit windowse gdje nema nema ni 1% frustracija i svi programi i igre mi rade bez problema,

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

3 5 hvala 0
17 godina
neaktivan

Znate kaj meni nije jasno, ako je Linux badava i za njega postoji vecina aplikacjja kao i za Winse, te da ljudi nemaju previse novaca kako to da Linux drzi 1% trzista?

Nije li to suludo ili se radi o nekakvoj uroti?

A uz sve to je i "bolji" od svega ostalog.....

2 4 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vidim da mnogi pričaju o linuxu a da su samo pokrenuli live cd neke distre ,"možda", i donijeli sve moguće  i nemoguće zaključke o jednoj kompleksnoj temi, ja sam linuxsaš/windowsaš već godinu dana i imam pozitivna iskustva ali i neke neugodnosti pa dijelim svoj dojam o linuxu.

Kao prvo na linuxu rade sve što jednom prosječnom korisnuku treba : Office paketi (libre ili kingsoft office), svi poznati browseri rade nativno na linuxu, media playeri (VLC, Mplayer itd), Gimp za slike( a klonova nekih windows editora ima kiša),

E sad za Drivere, problemi nastaju sa egzotičnom hardverom (stare Matroxove greafičke npr.) ali za sve novije ( 7 ili 8 godian stare grafe od ATI ili nvidije ili intela idu bez problema sa generičkim driverima koji su u stanju tjerat ono osnovno. Mana linuxa su komplikacije koje nastaju običnom smrtniku kada pokuša instalirati orginalne drivere za nešto jer instalacije nisu tipa Next, next i zahtjevaju ručno podešavanje nekih parametara dok instalacija programa ide iz repozitorija i mnogo je jednostavnija nego na win. ali nešto "ružnija" nego na macOS.

Po pitanju profesionalnih progama neki fale ali većina postoji.

1. Photoshopa nema ali ima GIMP 

2. CAD/CAM ima i to glavni igrač na tom tržištu a to je Siemens PLM NX 9, A za 2d postoje mnogi besplatni ali i komercijalni cad alati koje ja lično ne koristim ali nx tjeram na manjaru.

3. Matlab radi nativno za linux i to već godinama a postoji i besplatna alternativa sa istom sintaksom.

4. Po pitanju web programiranja ili samog progarmiranja i učenja istog je linux više nego odličan i mnogo jednostavni od win. (stav mog cimera koji studira elektrotehniku).

5. Steam je proradio na linuxu i par igri je već portano na linux.

6. Ko se bavi ozbiljnom obradom texta taj sigurno ne koristi ms word nego latex koji je standard za izradu knjiga ili ozbiljnih naučnih publikacija, a za sve ostalo tu je libreoffice ili kingsoft office koji izgleda isto kao i ms office 2010, a u krajnjem slučaki preko vinea radi i ms office 2010 na linuxu pa čak i catiaV5 za cad/cam

Ako korisnik koristi os da ide na web, sluša muziku i gleda video, obrađuje dokumente i koga ne iteresuije kako os radi za njega su distre poput minta , ubunta  ili manjara idealne, a ako je proveo mnogo vremena na win XP postoje distre i za te kao npr. zorin-os. Par slika da za usporedbu kako je to "TEŠKO" koristiti linux.

Ja lično koristim i linux i windows, windows koristim zbog matcad-a, još nisam naišao na nešto slično na linuxu a ni wine ga nije mogao potjerat tako da ga koristim zbog faxa, a na linuxu ide sve ostalo jer je nešto brži.

Zorin OS Zorin OS
manjaro manjaro
win xp win xp
win 7 win 7
mint mint
mint mint
zorin os zorin os
zorin os zorin os
kingsoft office kingsoft office

6 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
pic mic kaže...
Prekompliciran je linux za nas obične smrtnike odrasle na windowsima. Imam doma ubuntu 12.04. i učim se osnovama no jednom kad ih svladam neznam što dalje. Niti jednog ozbiljnog programa, samo sitne java aplikacije za zabavu.

Libre office / Open office
Octave / Matlab
Blender / Houdini / Maya / Softimage
Gimp
Krita
CinePaint
Inkscape
Lightworks
Nuke
LightZone
GCC / ICC / Clang
SVN / Mercurial / GIT
Eclipse / Netbeans / QT Creator / CodeWarrior / IntelliJ
Valgrind
Guitar Pro
Hydrogen
Ardour
Audacity
Renoise
LMMS

BRL-CAD

WINE (ne ovo nije vic, ponekad baš trebaš tu jednu aplikaciju koja radi samo na winsima a wine upravo to omogućava).

Neki su FOSS, neki su zatvoreni i komercijalni. I to su samo oni za koje sam ja čuo a koje bi mogao smatrati "ozbiljnim programima". Ne pokušavam prevagnuti na neku stranu, ovo je samo ispravak netočnog navoda.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 17:10 (rustweaver).
16 godina

@ gornjih nekoliko postova... promašaj. Kućni juzer koji može birati OS nije dio ove ankete, 99,9% su poslovnjaci (mada se to nigdje ne navodi).

Nabrajanje appsa koje postoje pod nekim OSom je promašaj, nit je problem linuxa juer koji misli da je oro MS-Win(DOS)... RAZLOG prelaza s jednog na drugi OS i upetljavanje linuxa.

Linux ima dovoljno applikacija, čak posljednji LO radi (skoro savršeno), no to nije do sad, nit će od travnja biti razlog. Ako je Travanj dan-D, tad će većina ostati na XPu ili prijeći na 7 (možda 32bit), 8.1 je već teže (8.0 nikako, ubuntu još manje).

btw, @ rusty, wine nije dobar za nove office, nema aero-dx... pitaš se zašto? Pa moguće da je to razlog, jer samom officeu je taj fičer bitan ko piletu sisa.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Shockwave kaže...

Ja sam pokušao prijeći na linux ali sam odmah odustao od njega jer mi netreba operativni sistem u kojem trebam tražit na internetu kako otvorit neki program, a kakav će tek bit starijim osobama npr našim roditeljima??  Linux zajednica mora još puno radini na OS-u želi li da bude prihvaćen i dotad ću lijepo koristit windowse gdje nema nema ni 1% frustracija i svi programi i igre mi rade bez problema,

Ok,kakva je to distribucija bila i kakav program?

Drazen kaže...

Znate kaj meni nije jasno, ako je Linux badava i za njega postoji vecina aplikacjja kao i za Winse, te da ljudi nemaju previse novaca kako to da Linux drzi 1% trzista?

Nije li to suludo ili se radi o nekakvoj uroti?

A uz sve to je i "bolji" od svega ostalog.....

Kombinacija ljudske gluposti,činjenice da je Windows bio prvi,tržišne inercije i Microsoftove ucjene svega i svačega u IT sektoru(znači urota za ovaj zadnji dio).

17 godina
neaktivan
ČAP kaže...
... Mana linuxa su komplikacije koje nastaju običnom smrtniku kada pokuša instalirati orginalne drivere za nešto jer instalacije nisu tipa Next, next i zahtjevaju ručno podešavanje nekih parametara dok instalacija programa ide iz repozitorija i mnogo je jednostavnija nego na win.

Za graficke drivere i wireless drivere postoji veoma lagan nacin instalacije, klik na Activate i to je to (lakse od next, next :D):

Stvar ne radi ako je u pitanju neki stvarno egzotican i opskurni komad hardvera, ali to opet nije krivica Linuxa, vec ljudi ili firme koja stoji iza tog komada hardvera jer oni su ti koji nisu napisali drivere. Oni su ti koji zanemaruju platformu. Kad je Torvalds spicio srednjaka Nvidiji, zacas su driveri postali bolji. Srecom, iz dana u dan je podrska sve bolja i bolja, tu je i Valve koji gura sa svoje strane i u konacnici jedino sto je bitno da imamo dobre drivere i po mogucnosti AAA aplikacije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 17:29 (1domagoj1).
11 godina
protjeran

@1domagoj1  
Cijena windowsa je takva kakva je. ali vjerujem da jako jako mali postotak ljudi baš i kupi taj os. Pritom naravno ne mislim popularizirati pirateriju nego hoću reći da ms to dosta pametno igra pa je npr kompletnoj akademskoj zajednici dostupan besplatno, pa isto tako i humanitarnim organizacijama, pa raznim udrugama, pa onda priča sa oem računalima koja su mrvicu skuplja ( ili čak i nisu) ako već na njima dođe predinstaliran windows, i još ima dosta primjera kojima bi se moglo statistički naganjati oko podataka koliko je zapravo windows skup ili nije.Što pokšavam reći ? Pa ako je onih 1,6 % ljudi se odlučilo za linux zato što je besplatan ( samo hipotetska pretpostavka) , a od ovih preostalih 90 % korisnika windowsa ( razlika je macos i sl) možda niti trećina ga nije zapravo platila, onda dođemo do podatka na da jednog korisnika linuxa imamo oko 60 korisnika windowsa koji isto te windowse nisu platili a legalni su... tako da parametar cijene isto baš nejde u prilog linuxu...

Tehnički, sa stanovišta najčešćih korisnika računala, linux je kompliciran , jer,treba puno toga znati da se stvar popravi kada se jednom zbrlja. Kod izbora ppa ili programa iz repoa svašta može poći po zlu...
Slabim poznavanja paketa, dependency-ja, razumijevanja onoga što paket manager kaže, i na kraju specifičnosti pojedinog paket managera korisnik nema puno šanse. Previše je krivih puteva i ogromna je mogućnost da se krene tim krivim putem prilikom bilo kakvih sistemskih radnji...dok će na jednim winsima isti taj korisnik samo iz safe moda napravit povrat sustava na zadnju ispravnu točku i time će se njih 99 % izvući iz gabule.. Redovni update, na npr ubuntu, olako može skršiti grafiku prilikom instalacije novog kernela,,i prosječni korisnik bu se tu teško isčupal...

Sigurnost linuxa: svatko tko piše zloćudne skripte i aplikacije, sa jednakom lakoćom će napisati virus i za win i za linux, i jednakom lakoćom će zaraziti oba os-a ako nisu štićeni pravilno ( i win 8 čak i uz admin ovlasti je onemogućen pristup nekim dijelovima low procesa i kernela-pa se tu izjednačio sa linuxom, a da nevelim još i secure boot i ostalo,,) , tako da kad bi linux bio statističi zastupljen poput windowsa u istoj onda mjeri bi i bio napadan malwerom,, Ipak je prva obrana osoba za tipkovnicom a ne antivirus ili os..

Tehnička podrška nije samo microsoft nego i svi ostali veliki proizvođači hardwera i softwera, i u svima njima je itekako razvijen sustav prijave probema i rješavanja istoga,,, Postoje razrađene metode od tvoje prijave problema, roka u kojem ti se mora javiti osoba zadužena za tvoj problem, razni šefovi i manageri koji u tim firmama prate kako se tvoj problem riješava brzinski i kvalitativno pa sve do na kraju statistike koju popunjavaš i u kojoj ih hvališ ili kudiš a onda neko u toj firmi snosi posljedice toga.. Naravno da to ne radi uvjek baš na tom nivou, ali generalno govoreći to je tako dok kod linuxa toga nema nego si stvarno prepušten dobroj volji i znanju pojedinaca na raznim siteovima ili forumima,,, Moja iskustva rješavanja Windows problema sa npr microsoftom-nvidia-hp-eset-logitech-samsung-acer-asus su i više nego dobra i problem je uvjek rješavan unutar par sati a najviše dan dva čak i vikendom ili praznicima a ne zaboravimo da smo i druga vremenska zona ali ni to nije usporavalo rješavanje raznih problema ili upita.... Kad mi na linuxu nije radio skype, tjedan dana sam potrošio da proradi a ni tada nije bio full ispravan, a kada me zezao malo stariji pisač isto je otišlo par dana dok mi nisu u hp našli volje i načina da pomognu a nijedan forum mi u tim situacijama nije nažalost baš bio od puno pomoći...

Ja koristim oba os-a, i win i linux,, i onako općenito svaki ima neke svoje mane i prednosti, ali , zasad, ipak bih ja osobno više pluseva dao windowsima nego linuxu , pogotovo sada uz windows 8.1 gdje drajveri idu automatikom iz windows update a modern aplikacije se isto automatikom ažuriraju i općenito jako malo toga sistemskoga sam korisnik mora brinuti ili se patiti.....

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 18:07 (bunkermax).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Čak i ako govorimo o 1.5% na desktopu,kada razmislimo koliko ima uopće raznih desktopa i čega sve ne,i da desktopa/laptopa,objektivno ima više nego ljudi(Koliko samo znamo ljudi da koriste po 2 ili više računal ili laptopa) ispada da se Linux opet koristi na preko 100 milijuna uređaja.

Ali ono šta mene fascinira oko free and open source proizvoda je to da se svatko može pridružit njihovom razvoju,stoga kada bi Linux imao 10x više korisnika vjerojatno bi imao i 10x više razvijatelja,pa bi potencijalno i proizvod bio 10x bolji.

Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice