Zamjena fosilnog kerozina sintetičkim gorivom posk

poruka: 22
|
čitano: 2.678
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zamjena fosilnog kerozina sintetičkim gorivom posk".
15 godina

Ne računa se s time da bi proizvodnja sintetičkih goriva do tad trebala značajno pojeftiniti?
Opet će zapadni svijet (građani!) plaćati zagađenje koje stvaraju zemlje trećeg svijeta. Nema sumnje da će Afrika, lat Amerika i veći dio Azije i dalje letjeti na kerozin, starim zrakoplovima koji više zagađuju.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Sintetička goriva nisu novost, Nemačka ih je koristila u velikoj meri tokom Drugog svetskog rata (zbog nedovoljnih količina prirodne nafte) i 80 godina od tada još nisu previše pojeftinila (mada uvek postoji mogućnost da se pojavi neka nova tehnologija; no šanse da se u narednih 25 godina nečim što se sad istražuje u potpunosti zameni nešto drugo i da to ne bude skupo su vrlo male).

Vezano za to da će "građani zapadnog sveta plaćati zagađenje koje stvaraju zemlje trećeg sveta", ima ta priča i drugu stranu: zapadne zemlje, koje su se redom obogatile zahvaljujući sopstvenom industrijskom bumu zasnovanom na jeftinim, prljavim tehnologijama* sada pokušavaju zabraniti drugim zemljama da urade istu stvar. Malo licemerno, ne?

*te neretko i eksploataciji istih tih nevaljalih "zemalja trećeg sveta"

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2025 10:32 (Ivan(4)).
Moj PC  
9 0 hvala 2
15 godina
Re: Zamjena fosilnog kerozina sintetičkim gorivom
Ivan(4) kaže...

Sintetička goriva nisu novost, Nemačka ih je koristila u velikoj meri tokom Drugog svetskog rata (zbog nedovoljnih količina prirodne nafte) i 80 godina od tada još nisu previše pojeftinila (mada uvek postoji mogućnost da se pojavi neka nova tehnologija; no šanse da se u narednih ...

1. proizvodnja sintetičkih goriva danas je za red veličine jeftinija nego je bila za vrijeme WW2, a 25-30 godina nakon rata nitko nije niti razmišljao o njima. Obzirom da se danas intenzivno istražuju nema razloga ne vjerovati da će troškovi pasti. Na kraju bi mogli koristiti CO2 hidrogenaciju korištenjem solarne energije i onda ostaje samo trošak održavanja i logistike, resursi su skoro besplatni. Samo je pitanje kapaciteta, jer je granična isplativost povezana s intenzitetom generacije. 
2. taj rast zagađenja je bio puno usporeniji, unatoč tome i onda je bilo ekoloških kriza. Da je tada postojala svijest o problemu (i da je postojalo rješenje) vjerojatno bi se postupilo drugačije. I tehnološke i društvene okolnosti su danas drugačije. Naravno da ima i opstrukcija, ali "Zločesti zapadnjaci nam pokušavaju zabraniti da napredujemo" je u 99% slučajeva samo demagogija koju tamošnji lideri koriste pred svojim neukim narodom. Vanjski neprijatelj blablabla... neobično mi je da i kod nas netko pada na to.
3. o eksploataciji zemalja trećih svijeta (valjda misliš na kolonijalno doba) bi se dalo puno reći, ali to nije tema.

16 godina
jozef kaže...

Ne računa se s time da bi proizvodnja sintetičkih goriva do tad trebala značajno pojeftiniti?
Opet će zapadni svijet (građani!) plaćati zagađenje koje stvaraju zemlje trećeg svijeta. Nema sumnje da će Afrika, lat Amerika i veći dio Azije i dalje letjeti na kerozin, starim zrakoplovima koji više zagađuju.

1. Ako Zapad ne želi da zemlje trećeg svijeta zagađuju onda im treba platiti da se mogu na drugačiji način (koji je novčano skuplji) razviti do razine Zapada jer Zapad je taj koji je i stvorio problem, u protivnom je vrlo licemjerno tražiti od nekoga da se odrekne težnje određenom standardu života a kojeg se ti sam ne želiš odreći (drugim riječima, jedini način da se svijet dogovori oko nečega je ili da se Zapad spusti na razinu trećih zemalja, ili obrnuto, no Zapad ne želi žrtvovati sebe nego traži da se ovi I DALJE žrtvuju za njega),

2. Iluzija je da Zapad puno manje zagađuje, radi se o tome da je Zapad outsource-ao zagađenje u zemlje trećeg svijeta.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2025 11:45 (PaleRider).
8 godina
Ivan(4) kaže...

Sintetička goriva nisu novost, Nemačka ih je koristila u velikoj meri tokom Drugog svetskog rata (zbog nedovoljnih količina prirodne nafte)

Samo treba ocistiti prasinu s ormara na kojem pise "IG Farben", i naci se se svasta.

14 godina

Nadam se da će doći i taj dan kada će sintetičko gorivo zamjeniti fosilno pa neka onda glavne face OPEC-a i dalje grade skijališta, klimatizirane stadione, vještačke otoke i sl. budalaštine.  

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2025 13:56 (mr.potter).

0 0 hvala 0
12 godina
Ivan(4) kaže...

Sintetička goriva nisu novost, Nemačka ih je koristila u velikoj meri tokom Drugog svetskog rata (zbog nedovoljnih količina prirodne nafte) i 80 godina od tada još nisu previše pojeftinila (mada uvek postoji mogućnost da se pojavi neka nova tehnologija; no šanse da se u narednih 25 godina nečim što se sad istražuje u potpunosti zameni nešto drugo i da to ne bude skupo su vrlo male).

Vezano za to da će "građani zapadnog sveta plaćati zagađenje koje stvaraju zemlje trećeg sveta", ima ta priča i drugu stranu: zapadne zemlje, koje su se redom obogatile zahvaljujući sopstvenom industrijskom bumu zasnovanom na jeftinim, prljavim tehnologijama* sada pokušavaju zabraniti drugim zemljama da urade istu stvar. Malo licemerno, ne?

Zapitaš li se katkad tko će za 20, 30, 50 godina najviše patiti zbog visokih temperatura i stalnih suša? I tko bi onda trebao najviše brinuti da do njih ne dođe? I je li licemjerno, one kojih se to najviše tiće, upozoriti na to?

42
16 godina

Lepa racionalizacija. Upitno tačna. Nisi skoro gledao vesti? Nekoliko stotina milijardi $ štete u Kaliforniji usled požara, ne zvuči poznato? Inače, još odranije je nekoliko velikih osiguravajućih kuća tamo prestalo nuditi osiguranje nekretnina, jer im je nemoguće proceniti rizik.

Svi smo ugroženi. Samo oni koji su već stigli da prođu kroz industrijski bum, i privredni rast koji on donosi, i da propratno zaprljaju planetu, vole da pridikuju i da zauzimaju položaj moralne vertikale u odnosu na one koji ih pokušavaju pristići: "Ne smemo to više da radimo! Pa ne možemo mi sami da popravimo klimu! Pa to upravo vas najviše pogađa, a mi smo tako fini pa se mnogo brinemo zbog toga!" Sigurno, ubi se cela EU od brige za Bangladeš i njihove poplave.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2025 16:47 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Ivan(4) kaže...

Lepa racionalizacija. Upitno tačna. Nisi skoro gledao vesti? Nekoliko stotina milijardi $ štete u Kaliforniji usled požara, ne zvuči poznato? Inače, još odranije je nekoliko velikih osiguravajućih kuća tamo prestalo nuditi osiguranje nekretnina, jer im je nemoguće proceniti rizik.

Svi smo ugroženi. Samo oni koji su već stigli da prođu kroz industrijski bum, i privredni rast koji on donosi, i da propratno zaprljaju planetu, vole da pridikuju i da zauzimaju položaj moralne vertikale u odnosu na one koji ih pokušavaju pristići: "Ne smemo to više da radimo! Pa ne možemo mi sami da popravimo klimu! Pa to upravo vas najviše pogađa, a mi smo tako fini pa se mnogo brinemo zbog toga!" Sigurno, ubi se cela EU od brige za Bangladeš i njihove poplave.

Nije briga EU za Bangladeš i njegove poplave, ali valjda je Bangladeš zabrinut. Ili možda nije? A ako ipak je možda bi trenao učiniti nešto po tom pitanju.

p.s.

E da, ne boj se ti za Los Angeles. Katrina je napravila veću štetutu New Orleansu pa se oporavio, pa će tako i Los Angeles.

42
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2025 17:37 (markoBT).
16 godina

Brinu Bangladeš poplave, ali brine ih i što im je per capita GDP malo preko 10% hrvatskog, te svega oko 20% svetskog i 6% EU proseka. Indijski isto, bukvalno su jedni do drugih na lestvici. No niko im ne spočitava niti im sugeriše da bi se trebali brinuti zbog toga, a redovno zbog ovog drugog.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Ivan(4) kaže...

Brinu Bangladeš poplave, ali brine ih i što im je per capita GDP malo preko 10% hrvatskog, te svega oko 20% svetskog i 6% EU proseka. Indijski isto, bukvalno su jedni do drugih na lestvici. No niko im ne spočitava niti im sugeriše da bi se trebali brinuti zbog toga, a redovno zbog ovog drugog.

Bolji pokazatelj je GDP (PPP), i to ukupni. na njemu je Bangladeš na 24 mjestu, blizu Poljske (20) Taiwana (21), ...

PPP označava koliko možeš kupit za to što dobiješ.

Te ekonomije Poljska Taiwan , ... Iran , Bangladesh, pojedu ekonomiju Hrvatske za doručak.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2025 23:20 (gpd).
3 godine
Ivan(4) kaže...

Uvijek jači kvači.

Nema tu licemjerja, to je realnost i tako bijaše od postanka. Dobro da je zapad naučio lekciju, pa će ipak djelovati na bivše kolonijalne države da manje zagađuju.

合氣道
16 godina

Zaporožac Dva minusa (zakon jačeg + licemerje) ne daju plus.

gpd Ne znam u kojim snovima. Čak i kad se tako bustuju su pet puta slabiji od Hrvatske. Lista

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Ivan(4) kaže...

gpd Ne znam u kojim snovima. Čak i kad se tako bustuju su pet puta slabiji od Hrvatske. Lista

slabi je pokazatelj ,per capita, treba uzeti ukupan GDP (PPP)

cijela Hrvatska populacija ko kvart u Dhaki.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2025 23:30 (gpd).
3 godine
Ivan(4) kaže...

To je samo tvoja pretpostavka u koju vjeruješ, kao što ja vjerujem da neće biti zagađenja, kao za vrijeme Industrijske revolucije na zapadu.

Zašto misliš da novi industrijski pogoni u tzv trećim državama neće imati obvezu ugrađivanja prečistavača, filtera na dimnjacima, pažnja pri odlaganju otpada itd. ?

Moje mišljenje je da hoće.

Svijet se promijenio, neće više nitko moći raditi kako hoće želi li biti u međunarodnim gospodarskim krugovima, na listi poželjnih država za razvoj industrije.

Ja sam tu optimist.

合氣道
16 godina
gpd kaže...

Ukupni GDP je bolji pokazatelj od per capita? Čega? Razvitka? Blagostanja stanovnika? Teško.

Ekonomija Bangladeša je takva da im je poljoprivreda grana koja zapošljava najveći broj ljudi, a i pored toga ne uspevaju ni sami sebe da prehrane, nego im je pšenica jedan od najvećih uvoznih artikala (posle pamuka, koji je igrom slučaja takođe poljoprivredni proizvod). Uzgred, bilo koji uvoz (a uvoze valjda sve osim odeće) ide za "nominalne", a ne za PPP dolare, pa ni tu taj pokazatelj na kome insistiraš ne ispada mnogo relevantan. 

Ali siguran sam da ti umeš objasniti kako tamošnja ekonomija uopšte ne stoji loše te da bi njihovom narodu nema potrebe da prioritet bude što brži privredni rast.

6 godina
Ivan(4) kaže...
gpd kaže...

Ukupni GDP je bolji pokazatelj od per capita? Čega? Razvitka? Blagostanja stanovnika? Teško.

Ekonomija Bangladeša je takva da im je poljoprivreda grana koja zapošljava najveći broj ljudi, a i pored toga ne uspevaju ni sami sebe da prehrane, nego im je pšenica jedan od najvećih uvoznih artikala (posle pamuka, koji je igrom slučaja takođe poljoprivredni proizvod). Uzgred, bilo koji uvoz (a uvoze valjda sve osim odeće) ide za "nominalne", a ne za PPP dolare, pa ni tu taj pokazatelj na kome insistiraš ne ispada mnogo relevantan. 

Ali siguran sam da ti umeš objasniti kako tamošnja ekonomija uopšte ne stoji loše te da bi njihovom narodu nema potrebe da prioritet bude što brži privredni rast.

Al ga ti petljaš,

stvar je vrlo jednostavna. Bangladeš je veća ekonomija od Hrvatske , i jedna od naj brže rastučih ekonomija azije,  to je sve što trebaš znati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 0:46 (gpd).
16 godina

Druže, izvini, ali nemoj da mi objašnjavaš što ja trebam znati.

Bangladeš je jedna od najbrže rastućih ekonomija - (dobrim delom) zahvaljujući prljavoj industriji. Kao i Indija, kao i Kina, kao i niz drugih zemalja u razvoju. I to je poenta cele priče i cele diskusije na temi. I da se tim zemaljama sada pokušava zabraniti da prljaju, od strane zemalja koje su tu tačku razvoja prošle (i na njoj profitirale). Bukvalno oko toga se vrti od prvog posta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Ivan(4) kaže...

Bangladeš je jedna od najbrže rastućih ekonomija - (dobrim delom) zahvaljujući prljavoj industriji. Kao i Indija, kao i Kina, kao i niz drugih zemalja u razvoju. I to je poenta cele priče i cele diskusije na temi. I da se tim zemaljama sada pokušava zabraniti da prljaju, od strane zemalja koje su tu tačku razvoja prošle (i na njoj profitirale). Bukvalno oko toga se vrti od prvog posta.

Ajd' kad smo uzeli Bangladeš kao primjer,

malo činjenica, tko koliko zagađuje , može se dobro vidjeti iz ove tablice :

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_intensity_of_GDP

(vidimo da Bangladeš ima jednu od čiščih ekonomija,)

jeli ih netko sabotira, ja ne znam.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 3:54 (gpd).
12 godina
gpd kaže...
Ivan(4) kaže...

Vjerojatno je zbog te čiste ekonomije Dhaka jedan od najzagađenijih gradova svijetu, a da nije Indije bio bi najzagađeniji.

42
6 godina
markoBT kaže...
gpd kaže...
Ivan(4) kaže...

Vjerojatno je zbog te čiste ekonomije Dhaka jedan od najzagađenijih gradova svijetu, a da nije Indije bio bi najzagađeniji.

Sorry, kakve veze ima zagađenje Dhake s C02 emisijama ekonomije Bangladeša?

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 23:23 (gpd).
12 godina
gpd kaže...
markoBT kaže...
gpd kaže...
Ivan(4) kaže...

Sorry, kakve veze ima zagađenje Dhake s C02 emisijama ekonomije Bangladeša?

Neznam kakve, ali nekako je nelogično da "čista ekonomija" Bangladeša proizvodi toliku zagađenost.

p.s.

Ali kad malo bolje razmislim, tu zagađenost čine sitne čestice u zraku, a one tamo stižu uglavnom kad nešto izgara. A kod izgaranje najčešće se dešava da se C spaja s što proizvodi CO i CO₂.

42
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.1.2025 11:52 (markoBT).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice