Iščitao sam dosta znanstvenih članaka i radova na tu temu, ali budući da volim čitati i radove druge strane, dobijem informacije s jedne i druge strane. Naprosto ne vjerujem/znam da čovjek za sve ovo ne može biti odgovoran, ali ako stvarno vidim da sam bio u krivu, kao razuman pojedinac to ću prihvatiti i ići dalje. Samo takav argument još nisam našao, ali da sam otvorena uma jesam.
Dolazi se do istih zaključaka od strane onih istih koji to propagiraju. Čitao sam stare novinske članke i gledao emisije kako se nekoć plašilo ljude zbog masovne gladi i ledenog doba do kraja 20. stoljeća (i tu je "dokaza" bilo pregršt). Covid je samo paralela jer je recentan, ali mogu poveznicu pronaći i s drugim stvarima jer se povijest uvijek ponavlja.
Mene takve stvari ne plaše, ali plaše ostatak populacije i rade masovnu histeriju. Kada imaš labilne ljude, tu nastaje problem.
Budući da si čitao dosta radova i s druge strane, možeš li linkati jedan znanstveni rad u kojem se klimatske promjene u zadnjem desetljeću objašnjavaju modelom koji ne uključuje ljudski faktor, ili je zanemariv, i koji ih objašnjava prvenstveno (da ne kažem isključivo) prirodnim procesima.
Ustvari, ne treba čak biti ni link na znanstveni članak, dovoljan je i tekst u kojem se navode uzroci promjena.
Hvala puno
Zanemari na trenutak takvu ekipu.
Uopće nije upitno da "čovjek" utječe na klimu, to se zna na globalnoj razini bar od one ozonske rupe početkom 90tih.
Ono što je upitno, a i gdje se vodi šira rasprava je - "i?".
Koji čovjek utječe na klimu? Imamo skoro 8 milijardi ljudi od koji 20% šteti više no ostalih 80%. Ja bi trebao biti u depresiji jer vozim dizel (imam 4 dizela doma), a država moje pare (i tvoje i od sve sirotinje) daje poticaje kupcima - Tesli (i ostalim El.V.). Ono - jedi govna (ne ti, već takva praksa).
Odi na NY burzu, top 500 kompanija pa im piši uputnice. To ti je 90% zagađivača. Cijela Rh ima oko 13 (mil. metr. ton) (statista 2019), što je tu negdje kao jedna firma - BP (brittish petroleum), a koja je tek 40ta na ljestvici top 100 CO2 zagađivača. Vista energy (TX, USA) je 95, Berkshire Hathaway 70 itd.
Ja se ni bureka ni bifteka ni dizela nemislim odreć taman da je sutra 48C. Kad vidim da ova govna od monopolista zaista rade na promjenama, a i da politika svoje odluke ne radi na principu "što je popularno, tj korumpirano" već "što je efikasno" - možemo razgovarat. Dakle umjesto Tesli - javni prijevoz. Umjesto zabrane dizela - javni prijevoz. Umjesto spalionica otpada - smanjenje proizvodnje otpada. Umjesto 40 milijardi potpora Elonu Musku - javni prijevoz. Baja godišnje napravi milijun kilometara u privatnom avionu jer mu se može, a ja da plačem nad potrošenih 1300 litara dizela godišnje jer moram jest svaki dan. Ma kako da ne. Najbolje da svi crknemo pa da elita može udisat čisti zrak.
Današnji narativ je shit jer je usmjeren tako da se sirotinju drži u blatu dok se elita obogaćuje. Debili raspravljaju o totalno nebitnimm glupostima tipa "jel temperatura x ili y", "šta je žena", "ima li muškarac penis", "hoće li snjeguljicu glumit pakistanka" itd.., u međuvremenu ekipa grabi milijarde na nepoštenim poslovnim praksama, prevarama, pljačkama, korupciji, monopolu itd.
Problem je u narko-konzumerističkom kapitalizmu koji je zapravo postao monopolistički kapitalizam - sve ostalo su pizdarije.