Poštovani,
čestice covid-19 virusa (kao i bilo kojeg drugog) jednako lagano se nažalost prenose i preko cjepljenih, i necjepljenih i preboljelih osoba, kao i preko onih koji su preboljeli pa se cjepili.
Zbog tog razlog vrlo je bitno držati se distance ukoliko je to moguće, te nositi maskicu (makar onu platnenu) u zatvorenim prostorima. Baš kao što cjepiva nisu 100% učinkovita nego (ne znam točno brojku) možda 80%, tako nisi maskica ne pomaže u ogromnoj količini ali ipak pomogne dovoljno.
Medicinsko osoblje (znam iz prve ruke) nose FFP2 maske, te iako iste nisu namijenjene da se koriste u više navrata (oznaka NR na njima) one se ipak donekle mogu nositi više puta (osim ako ne radite u bolnici ili slično, tada je preopasno) ukoliko ne možete nabaviti nove (iako to više nije problem). Možete ju nakon nošenja pošpricati dezinfekcijskim sredstvom i staviti na zrak sušiti 48 sati.
FFP2 (a posebice FFP3) maske su vrlo učinkovite u sprječavanju da virus uđe (u velikoj količini) u vaš organizam. Nisu nešto skupe (mislim cca 2-3 kn komad), dok su FFP3 dosta skuplje.
Prema osobnom shvaćanju situacije, trenutačno su veliki problem i cjepljene osobe, jer one nekako misle da budući su se cjepile ne moraju se držati distance, s filozofijom "cjepio/cjepila sam se, gotovo je, moj nastali dug čovječanstvu je otplaćen" tome nažalost nije tako; Za razliku od necjepljenih osoba koje simptome zaraze često mogu vidjeti na sebi (kašalj, temperatura, gubitak okusa, ...) cjepljene/preboljele novu zarazu uglavnom ne mogu osjetiti. Tada se ne pridržavaju mjere distance te virus prenesu na drugu osobu, ta na treću (s komorbiditetima) i eto ti novog problema. Kako je navedeno, cjepivo nije učinkovito 100% nego manje, što znači da će određeni postotak (indirektno preko nas) zaraženih ljudi ipak dobiti vrlo teške simptome.
Pišem ovo jer sam primjetio (vidio i doživio) da u društvu vlada određena atmosfera gdje (ignoriram sada određenu skupinu ljudi koja se odbija cjepiti radi osobnih razloga) ljudi doživljavaju da je cjepljenje krajnje rješenje i da više ništa nije potrebno učiniti. Tomu nažalost nije tako i ljudi (i cjepljeni i necjepljeni) nastaviti će umirati sve dok se mišljenje ljudi ne promijeni.
Lp.
Jako dobar post s kojim bi valjalo zakljuciti raspravu... no ima jos 5 drugih tema (a isti topic) gdje ce se ekipa nastavit raspravljat i svadjat..
Nesto slicno sam ja govorio u temi "Hocete li se cijepiti", kada sam rekao jos prije vise od pola godine da cijepljene koji misle da ce sad hodati bez maske i da za njih vrijede druga pravila smatram jednakim budalama kao i antivaxere sa 5g spikom. Kada tako nesto kazes, ispada da branis antivaxere, ili tocnije oni koji nemaju 5g spiku ali se ne zele cijepit (valjda neki "soft antivaxeri"), ili da si prikriveni antivaxer (jedno od toga ces biti prozvan). Mozes 5x napisati da si se cijepio, ali nekolicina veoma aktivnih u ovakvim temama ima samo jedan pravac u kojem su odredili da rasprava ide i dobijes osjecaj kao da ono sto si napisao i nisu procitali.
Tesko da ce se misljenje promjeniti, dokle god ljudi guraju raspravu u kojoj je ego jaci od argumenata. Ima ekipe ovdje (a i znaju koji su) koji bi prije krepali nego rekli, "da u pravu si". Mozete se sloziti da se treba cijepiti, mozete se sloziti da treba nositi maske. Ako vam se misljenja razilaze kaj se tice recimo nekog novog lockdowna, garantiram da ce vas nazvati antivaxerom tu u temi. I od tud sve glavne svadje.
Recimo, Lauc, kojeg jako mrze neki tu na forumu, ja ga inace ne pratim toliko, nisam aktivni fanboy, ali ono sto sam vidio i kada pogledam neki interviju njegov i sta on govori, kad ga uzivo pitaju a ne da citas neki clanak gdje "prenose" ono sto je on rekao, vidis da lik uopce ne zagovara nikakve, kako portali to vole reci, "antivaxerske teze"..
Bernard Kaic je nekima ovdje zakon, no kakvo misljenje bi imali o njemu da znate da je na dnevniku rekao (jos kada nismo imali ni prvu isporuku cjepiva) "ko se hoce cijepit nek se cijepi, ko nece nemora, kaj to mene briga"? - btw ovo nisam izmislio, ovo je fakat reko. Bi ga popljuvali isto ko i Lauca koji je, koliko sam skuzio, za cijepljenje?
Kaj je najbolje obadva lika po meni su ok...
Takodjer, ovo sto je pisao MasterOfDisaster je meni isto tesko za povjerovati pogotovo ako su imali pozitivan test. Jednostavno tesko za povjerovati. Ali doticem se njegovog posta radi onog sto je napisao u postu o tome da vise nece nista komentirati jer bi mogao biti baniran. Nazalost, trend se nastavlja, vidim jako puno suspendiranih i protjeranih u ovih 7 stranica. I sam sam bio "suspendiran" u prosloj temi (Hocete li se cijepiti) nakon sto sam na komentar da "sa ljudima treba isto kao i sa zivotinjama, bicem i pendrekom" osobi koja je to napisala - doduse na ruzniji nacin, napisao da pise gluposti (rijec "gluposti" sam zamjenio sa rijec "buncanje" - sto je priznajem uvrijedljivog tipa)... Iako mislim da za to ban/suspenziju nisam zavrijedio vec mozda neko upozorenje (jer nikad nisam ni zuti imao u 10 godina sto sam tu, a kamoli crveni), na sto sam se i pozalio, dobio sam odgovor da su autori buga posebno zasticena vrsta. Zakljucio sam da mi se ne isplati komentirati bugove clanke (ukoliko se s necim ne slazem) i tu je prici bio kraj. Onaj tko bi imao vise volje od mene, daljnju pravdu bi mogao traziti jedino kod uprave za vodovod pa eventualno izgubiti cijeli account. Bannovi mogu rijesiti mozda neistomisljenike sa buga, ali nece rijesiti onaj glavni problem, a to je opcenito misljenje ljudi u Hrvatskoj o cijepljenju/pandemiji (kao sto je opisao "ZovemseZoran"...), koji se moze rijesiti jedino otvorenom raspravom.
Ako netko dodje i kaze da ga je strah cjepiva jer je cuo da "nije testirano" - mozda da mu se ne napise da je glupi antivaxer sa IQ-om manjim od prosjecne temperature u Sijecnju, nego da mu se na neki bolji nacin objasni - to bi vec bio neki start... Dokle god se moze vrijedjati tu osobu, a ta ista osoba ne smije uzvratiti niti onom najmanjom mjerom - onda nemamo otvorenu raspravu. Cemu onda uopce dozvoliti komentare na temi koja garantira hrpu suspenzija i baniranja, nemoguce je traziti od ljudi da ne pitaju ista pitanja vise puta - mi iz IT svijeta bi to trebali znat :-)
Obozavam Bug, i forum i casopis i portal opcenito, i stalo mi je do mojeg accounta jer sudjelujem u nekim drugim IT temama, ali ovaj smjer u kojem ste krenuli Drago - ne znam... nikad prije me nije bilo strah pisati na forumu, nikad nisam razmisljao, "jel bi ovaj post mogo bit taj radi kojeg cu izgubit acc?" I to ne pisem radi moje suspenzije koju sam bio dobio - to jos ajde, iako se ne slazem s bannom/suspenzijom, deep down - I get it... Ali ovdje si otvoreno napisao da ko god napise neku vec vise puta puta demantiranu glupost da ce dobiti suspenziju/ban, po meni je to novi level...
Reko sam sam sebi da necu komentirati vise covid teme, al sad sam sam sebe zajebo jer ce mi sad ova biti 30 dana u "Teme u kojima sudjelujem" a ne mozes ju manualno maknut :-)