Originalni programski kôd Winampa otvoren je i dos

poruka: 18
|
čitano: 3.894
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Originalni programski kôd Winampa otvoren je i dos".
15 godina

Winamp je dio prošlosti i nekih starih, boljih vremena, pa neka tako i ostane!

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

kako to mislite "Time je oživljena i nada da bi se Winamp ponovno mogao vratiti na zaslone računala" ?

tu je on, cijelo vrijeme - streamam si Yammat i R808 preko njega svakodnevno (između ostalog) :)

classic skin naravno, verzija 5.xx

Moj PC  
11 0 hvala 0
9 godina
Re: Originalni programski kôd Winampa otvoren je i
Imam Spotify pretplatu, ali Winamp je i dalje živ.
Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 mjeseci

Savršen player! Nadam se da će se sada netko sjetiti ubaciti porilagođavanje fontova na veličini ekrana. Htio sam ga koristiti na TVu, ali nisam zbog mikro fonta.

Mučko Đubre
Moj PC  
3 0 hvala 0
6 godina

to je još iz onog doba :

"Dođeš kod nekog na tulum , pa se upali WinAmp na kompjuteru, obično PC, sa dodatnim zvučnicima, a slušaju se mp3-ce preuzete vjerojatno sa Napster, Kazaa, dc++ i sličnih programa."

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.9.2024 9:44 (gpd).

6 0 hvala 0
15 godina

-pravno beskorisno (ako netko nešto napravi, jer je zabranjena distribucija..).. tad to moraš napraviti sam za sebe :) .. a to je za većinu 99% overkill mada je ekšli pisofkojek.

-font? čitljivost? vektor-raster, tv nije pc tj os.. winamp je kako mu ime kaže, win-soft.. radi na win-osu, ok? tv-ekran je samo ekran, ako se koristi kao ekran.. ako se koristi kao uređaj-player, tad je drugi os, drugih mogućnosit-ograničenja, uključujući i font, jer je i fint nečije vlasništvo itd.. .. ili isti-sličan tip problema kao npr filmski subtitlovi, može se ali..

-nije važna veličina ekrana (dimenzije u metrima) nego rezolucija, pixeli.. jer se svaka slika, neovisno jel raster ili vektor, rasterizira za prikaz na ekranu. Font je taj koji to riješava tj za određeni ekran-rezoluciju se kreira odgovarajući-optimalan font, onaj dio diskretne promjene pixela iz nule u jedan, granica, sjena, kontrast, ono bitno za oštrinu-čitljivost uključujući pozadinu ili outline fonta kao i zaglađivanje rubova koje se osim u igrama koristi za fontove upravo zato.

.. a sve to je realno bezvezarija za audio player kojem je primarna stvar, zvuk.. ne slika, player može biti kutijica bez ekrana + zvučnik.. ekran je najsporedniji, time i skinovi-ostalo.

-najvažnija stvar, ono zašto je winamp bio the-nešto... nije samo playanje, nije izgled-skinovi ili dodatci (jer su samo dodatci.. i nostalgični juzeri koriste 90% originalan-defaultni skin), nego je uveo playliste.. to je ono važno, nakon tog su došli id-tagovi itd.. a to odavno koristi svaki player, nevažno koji uređaj, džepni bez ekrana ili autoradio.. koristi liste, dok ako postoji ekran može prikazitvati npr naziv-izvođača-album.. tj sve što su tagovi donjeli + ver1 ili 2..

-player (bilo čega, bilo kojeg formata, video-audio..) je banalna stvar za napraviti, par sys-dll-ova, filter-kodek, button za play-stop i to je to.. početnik napravi za 4min, nešto sasvim drugo je kompatibilnost-osevi, win-lin-mac jer to je primarno pc-soft, računala.. dok su u to vrijeme uređaji imali nešto kao polu-os, firmware, tv-radio.. do pojave smartphonova, ios-androida.. s npr androidom je to izjednačeno, tj svaki tv i sličan uređaj ima ili android ili neki svoj os, fork-forka.. za masovnost je potreban jedan os, standard, ne divlji zapad-različitosti. .. no to danas nije zanimljivo kao prije par desetljeća, kao i razlog zašto je praktički nestao..

-btw, posljednji 'pravi' winamp je 2.x ... s 3 već kreće u bloatanje, dodaju npr video, kenjkanje, pile-sisa i potkivanje žaba klasa.. od tad nestaju kako rastu brojevi verzije, s razlogom.

-font? najčitljiviji je raster za odgovarajuću rezoluciju.. i problem tadašnjeg vremena-rezolucija ekrana, vs danas, kao i tadašnje razlike pc-monitora i tv-ekrana, koje su danas digitalizacijom nestale, sve je hd, sve je na npr hdmi-ju, time kompatibilno za razliku od nekadašnjih ntsc-pal-640 rezolucija ispod vesa standarda tj doba dvd-a i recimo svadbi, tj tadašnji tv je bio na pola rezolucije računala i time nikakve koristi od trikova kao skaliranja ako se koristi pc za prikaz na tvu (starom) .. jedino koliko-toliko čitko je korištenje fonta za taj uređaj, kao titlovi a to je tad time ograničeno, nema izbora jer tv tad nije nudio izbor fonta itd.. dok je danas tv s androidom, tj praktički računalo samo drugi oblik-dimenzije mob-teblet-tv.. sve može biti ponuđeno za konfiguraciju, no posotji pravni problem npr font, nečije vlasništvo-copyright, pri čemu klasično za soft nitko ne daje pravo distribucije itd.. pa tko želi, prvo mora ugovoriti a tad i plaćati tantijeme.. i to za sve, svaki logo, naziv-brand... zato to nitko od proizvođača ne radi, ne želi, možeš za sebe, ne za biz.. odnosno, kad je biz napraviš nešto svoje, inače radiš za druge.

-winamp? prošlo vrijeme, stoljeće.. besmislice, revajv-remejka kako bi trenutni vlasnik možda izvukao još jedan dollar.. što možda i uspije čisto računanjem na npr nostalgiju i masovsnost-efekt gangamstylea ako slučajno uspije, jer i tamaguči je imao zaradu, nema toliko loše ideje za zaraditi da ne bi imala šansu a tad je kao loto, moguć i jackpot .. no vjerojatnije samo baćen 'listić'.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina

Nadam se da će ga ubrzo portati i na Linux...

... nezamjenjiv featureima...

a kad uračunam youtube reket, spotify, reklame itd, i dalje mi je vrijedan, skupa s kolekcijom MP#-ca

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

-neće.. i smisao? onak, za mp3 ti je važan kodek, ne player (za sve audio-video..).

-dok je frontend samo frontend + nije free, nije dozvoljena distribucija bilo čega + copyright-brand-ime.. a tad smisao-na-kvadrat.. nema.

-obrnuto, ako je nostalgija-izgled.. možeš za svaki player koji ima skinove pronaći neki imitaciju winampa i sl. .. ono ispod haube je nevažno, play-stop tipka..

14 godina
gpd kaže...

to je još iz onog doba :

"Dođeš kod nekog na tulum , pa se upali WinAmp na kompjuteru, obično PC, sa dodatnim zvučnicima, a slušaju se mp3-ce preuzete vjerojatno sa Napster, Kazaa, dc++ i sličnih programa."

"Koji je glupan stavia mobitel kraj kompa?!?"  kad napravi T-TR-T-TR-T-TR-T-TTT-T-TTTTTT kad nekog mater zove...

8 godina
ihush kaže...

-neće.. i smisao? onak, za mp3 ti je važan kodek, ne player (za sve audio-video..).

-dok je frontend samo frontend + nije free, nije dozvoljena distribucija bilo čega + copyright-brand-ime.. a tad smisao-na-kvadrat.. nema.

-obrnuto, ako je nostalgija-izgled.. možeš za svaki player koji ima skinove pronaći neki imitaciju winampa i sl. .. ono ispod haube je nevažno, play-stop tipka..

Važan mi je player i bok! Navikao 27 godina. Plejliste, shuffle, search (jump).

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2024 0:55 (EricCartman).
15 godina

-player je što? običan gui-frontend za play-stop, skin-izgled nudi 'svaki', kao i playliste-shuffle itd.

-za linuxjuzera vrlo neobičan stav :) ..

.. npr qmmp + winamp skin i pronađi razliku .. dok mazohisti mogu i preko wine-a pa imaju 'original' :)

-ponovo, kodek je taj koji playa, daje zvuk.. ne gui, koji služi samo klikanju-opcijama pri čemu može biti minimalistički ili kič, na playanje to nema utjecaja, dok je skin-pixel-grafika neovisna o tome kako nazoveš neki soft ili os, žuti pixel je jednako žut a nakupina pixela da sliku itd.

- naravno postoje oni koji čuju hifi pa osjete razliku kad playaju s hifi-sd kartice za razliku od obične, takvima ovo jednostavno nije adekvatno :))

edit: ili podsjetnik, ovaj post počinje s time što se nadaš portanju na linux.. dok si što, win-juzer, po 27 godina navici na soft koji ima naziv ... win(amp).. onak, neodlučna latentnost :) .. i opet, neće, jer pravno ostaje problem, dok svatko može za sebe (osobne potrebe, bez distribucije i problema vlasništva-copyrighta.. ako je nekome formalna legalnost bitna).

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2024 9:22 (ihush).
8 godina

Ne kužim, rekoh da mi treba playllista, jumpanje po dijelu imena i shuffle.

Ovo ostalo jeste expendeble.

Nije stvar navike nego tih par jednostavnih featurea bez kojih je player bezveze. Zadnje što trebam je da klikam mišem za next.

A praktički cijela muzička kolekcija mi je u jednoj, jedinoj, plejlisti... i daleko je raznolikija od Youtube recommendationa.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2024 13:58 (EricCartman).
15 godina

-što ne kužiš? čitati? :) .. ok, ponovo, svaki player danas ima te fičere, podržava, liste-shuffle.. od jeftinog džepnog kineza za euro nadalje kao kutijica, dok soft može sve što zamisliš.. tj teško ćeš pronaći neki bez tog, dok je u prošlom postu primjer ako želiš izgled-feeling pri čemu i sam winamp ima skinove pa može biti classic ili noviji skin, odnosno svaki player koji podržava skinove 99% ima i winampove i tad je izgled, način rada, funkcionalnost identična kao i to da možeš po želji rasporediti prozore player-listu-mix .. na način-prikaz kako je većina juzera koristila.

edit: + .. za play, stop, klasični simboli trokut-desno, kvadrat.. uobičajeno na svim playerima, simbol dvije krivulje ili polegnuti X znači shuffle, dok kružna strelica označava ponavljanje itd.. to ima 99% playera, tj možemo reći 100%.

.. kao što svi nakon winampa podržavaju liste, tj ne možda svi, kao što i baratanje ili kreiranje liste ne mora biti jednostavno no to je sitnica-razlika.. jer je winamp bio uzor-template za sve nakon.

-ponovo, player ono što juzer vidi-klika je samo frontend-gui-forma.. ili hw, dok ispod haube sve obavlja kodek, naravno i audio dio sistema (ne samo računala, bilo kojeg uređaja..).

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2024 14:14 (ihush).
16 godina
ihush kaže...

-pravno beskorisno (ako netko nešto napravi, jer je zabranjena distribucija..)

Ljudi, čitajte što ihush piše, je puno šuma, ali čovjek zna znanje.

Ovo s Winamp kôdom je ispao debakl samo takav: link.

@ihush - savjet: probaj smanjiti paralele, dijagonale, hiperbole i parabole, zakopana informacija je beskorisna.

Gledam te!
15 godina
Veliki Brat kaže...
..

Ovo s Winamp kôdom je ispao debakl samo takav: link.

@ihush - savjet: probaj smanjiti paralele, dijagonale, hiperbole i parabole, zakopana informacija je beskorisna.

- gle post, prva rečenica.

-pravno beskorisno (ako netko nešto napravi, jer je zabranjena distribucija..).. tad to moraš napraviti sam za sebe :) .. a to je za većinu 99% overkill mada je ekšli pisofkojek.

- što je zakopano, u čemu je problem? U tome da tko želi-čita dalje? ono zašto, ili početna rečenica koja kaže konkretno?

- neovisno o tome što sam pravni problem naveo kao problem prije nego se pojavio u medijima, tek sad me se uzme 'za istač'.. nije problem u meni, pisanju, problem je u čitatelju, tj tko-što se u međuvremenu promijenilo, moj text nije, nego čitateljev stav, stanje, javno-medijski.. tad to znači da ne trebaš od mene tražiti promjenu, nego od čitatelja, da čita s razumijevanjem, pri čemu ništa nije skriveno, prva rečenica kaže bitno, ostale su samo objašnjenje-uvjeravanje-obrazloženje zašto je to tako, a sad potvrda tog, jer to je zakon-pravo, to je naprosto tako i to se znalo već prvi dan kad je ova tema započela, ništa se nije promijenilo, ..

-nije se ništa promijenilo osim razumijevanje čitatelja ili juzera koji misli da može 'napraviti svoj winamp'.. i distribuirati. I to ako ponovo pročita temu, update-link.. dok oni koji ne pročitaju mogu i dalje misliti da je otvaranje originalnog koda nešto za njih korisno osim primjera za učenje, .. učenje. -opet beskorisno, jer to znači da je čitatelj u temi porgramer ili će to biti, tj programrer mora znati pravnu stranu svog posla, što smije, što ne, što je copyright itd.. tek tad može biti programer koji nešto radi-stvara, koji time ne krši copyright zakone koji su temelj audiovizualne branše i soft-industrije.. npr klinac koji uči doma na pirat softu, ok, nek uči.. no tim sofotm ne može, ne smije raditi. Odnosno, važnije, ako želi učiti programirati, biti programer.. tad može sve legalno, no osim pythona, fornextanja, mora naučiti i pravni dio, kao što vozač mora položiti prvu pomoć, zdravstveni i sl.

-može li post biti kraći? može. No što bi tad bio post? twit? sms? .. smisao? razlog za kraće? npr bez dijela o programeru i piratsoftu ovaj post može, no kumulativno daju važnu informaciju čitatelju ako čita s razumijevanjem, tj srž-smisao tog dijela je upravo identičan ovoj temi i situaciji do koje je dovelo nerazumijevanje i pravno neznanje.. upravo zato je taj dio o učenju i pirateriji važan, jer je ekšli to ono bitno u ovoj temi tj rezultatu kojeg refrešaš i možda to tek sad dođe do svijesti prosječnog čitatelja kojem je duža rečenica tl;dr ..

edit: ili što kaže drugi post (odgovor cartmanu..), koji je čak dovoljno kratak po mjerilima prosječnog čitatelja.. par natuknica i relativno kratkih odgovora (zašto neće-nije i sl.).. kaže da neće biti portanja na linux, kaže i zašto..

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.10.2024 12:23 (ihush).
15 godina
EricCartman kaže...

Ne kužim, rekoh da mi treba playllista, jumpanje po dijelu imena i shuffle.

Ovo ostalo jeste expendeble.

Nije stvar navike nego tih par jednostavnih featurea bez kojih je player bezveze. Zadnje što trebam je da klikam mišem za next.

A praktički cijela muzička kolekcija mi je u jednoj, jedinoj, plejlisti... i daleko je raznolikija od Youtube recommendationa.

Kolega, sve to ima i npr AIMP player, uz podršku za brdo skinova i plugina.

Naravno, tko voli Winamp nek koristi i dalje Winamp, ne savjetujem ja nikome prelazak na AIMP, samo informiram da i taj player ima jednake mogućnosti.

Tigar Krezumica
8 godina

Samo kaj tu svi izbjegavaju AIMP jer su antiruski nastrojeni 

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
15 godina
fer-de-lance kaže...

Samo kaj tu svi izbjegavaju AIMP jer su antiruski nastrojeni 

Gle, nisu ni meni Rusi a bome ni Ameri najdraži na planeti, uzevši u obzir sve ono što čine ili su činili.

Al' da bih se zbog toga uskratio za odličan SW ili nešto drugo, mda...život je prekratak...

Tigar Krezumica
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice