Dobar dio toga je u epigenetici, jer epigenetika određuje kada, koliko i koliko često će se određenog gena ekspresirati (a posljedično i proteina/enzima). A na epigenetiku (pa i onu naslijeđenu) se može utjecati životnim stilom, prehranom, pa čak i umom (jedan jači primjer je g-Tummo meditacija).
Epigenetika se i znatnije redovito mijenja kod ljudi otprilike svakih 10 godina. Po studijama, jedna prijelomna godina života kada se događaju znatnije fiziološke promjene je ~43/44. Ja sam taman napunio 44 i zaista primjećujem promjene u zadnjih godinu dana.
Moj metabolizam je inače [bio] vrlo osjetljiv na kofein a uz to vrlo spor, toliko da sam pijenje kave i energetskih pića morao ograničiti na 1 piće dnevno i to prije podne, inače nije bilo spavanja. Kavu sam inače i rijetko pio i nisam redovito pušio cigarete. No, zanimljivo, u zadnje vrijeme mi se stvorila navika da svakodnevno pijem kavu (i to često poslijepodne, pa nekad i predvečer) i uz to zapalim 2 cigarete a nemam više toliko problema sa spavanjem. Čini se da se s ovom transformacijom osjetljivost na kofein smanjila, a uz to se i stvorila navika konzumacije kofeina.
Bilo bi zanimljivo eksperimentirati sa meditacijom u vrijeme ovakvih promjena u tijelu jer bi ih istom možda mogli usmjeravati prema onom što želimo promijeniti (a govorimo o relativno permanentnim promjenama, koje ostaju barem 10-tak godina - do iduće transformacije).