Nutrigenomika: naslijeđe na tanjuru

poruka: 5
|
čitano: 592
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nutrigenomika: naslijeđe na tanjuru".
17 godina

Dobar dio toga je u epigenetici, jer epigenetika određuje kada, koliko i koliko često će se određenog gena ekspresirati (a posljedično i proteina/enzima). A na epigenetiku (pa i onu naslijeđenu) se može utjecati životnim stilom, prehranom, pa čak i umom (jedan jači primjer je g-Tummo meditacija).

Epigenetika se i znatnije redovito mijenja kod ljudi otprilike svakih 10 godina. Po studijama, jedna prijelomna godina života kada se događaju znatnije fiziološke promjene je ~43/44. Ja sam taman napunio 44 i zaista primjećujem promjene u zadnjih godinu dana.

Moj metabolizam je inače [bio] vrlo osjetljiv na kofein a uz to vrlo spor, toliko da sam pijenje kave i energetskih pića morao ograničiti na 1 piće dnevno i to prije podne, inače nije bilo spavanja. Kavu sam inače i rijetko pio i nisam redovito pušio cigarete. No, zanimljivo, u zadnje vrijeme mi se stvorila navika da svakodnevno pijem kavu (i to često poslijepodne, pa nekad i predvečer) i uz to zapalim 2 cigarete a nemam više toliko problema sa spavanjem. Čini se da se s ovom transformacijom osjetljivost na kofein smanjila, a uz to se i stvorila navika konzumacije kofeina.

Bilo bi zanimljivo eksperimentirati sa meditacijom u vrijeme ovakvih promjena u tijelu jer bi ih istom možda mogli usmjeravati prema onom što želimo promijeniti (a govorimo o relativno permanentnim promjenama, koje ostaju barem 10-tak godina - do iduće transformacije).

Amenoum

0 0 hvala 0
7 tjedana

Dok se Japanci i mnogi Azijati klone mlijeka, Mongoli ga liju kao vodu, često i konjsko mlijeko. Možda bi i Japanci stvorili toleranciju nakon jedne ili dvije generacije, ako bi svakodnevno pili samo sitne količine - zbog simptoma. 

Mongoli su vrlo snažan narod; u prošlosti su Europljane smatrali slabićima. I Inuiti su puno snažniji od Europljana. Tako kaže istraživač - Weston A. Price; tek prosječni Inuit je sposoban nosit 40kg težine u jednoj ruci, 40kg u drugoj, 40kg u zubima, a da pritom prijeđe veću udaljenost. Isto kaže da, u svim zajednicama koje je pohodio, nikad nije vidio vegana sa snažnim, izgrađenim tijelom, usporedno s onima koji su jeli sve. A jeli pritom mislio i na vegetarijance - to ne znam. Kaže i to da su najizgrađenija tijela imali Maori - zbog velikog udjela morskih plodova u prehrani. Kontinentalci na lokalnoj, prirodnoj prehrani, isto su imali snažna, kvalitetna tijela, ali ipak ne toliko kao Maori. 

A glede ove teme, za sebe mogu reć: meso mi ide vrlo slabo, piletina nikako, riba nikako. U djetinjstvu je doktorica rekla majci da sam rođeni vegetarijanac. Među većim brojem unuka, valjda sam ja jedini nesretnik koji je to naslijedio od majčine majke. A i među praunicima, nisam primijetio takve preference, možda tek u jednom slučaju -baš ću to provjerit ako mi se ukaže prilika.  

PaleRider kaže...

Bilo bi zanimljivo eksperimentirati sa meditacijom u vrijeme ovakvih promjena u tijelu jer bi ih istom možda mogli usmjeravati prema onom što želimo promijeniti (a govorimo o relativno permanentnim promjenama, koje ostaju barem 10-tak godina - do iduće transformacije).

A da ja isproban tu meditaciju, dok mi na glavi stoji kokoš, u jednoj ruci držim ribu, a u drugoj janjeću glavu? Zvuči obećavajuće!

A glede kofeina, mislin da bi ti bilo dobro malo pripazit. Davno san čita neko istraživanje, ali i ljudska iskustva o tome. Ispostavilo se je to da ljudi s vremenom postanu više-manje imuni na učinke kofeina, pa im ne smeta niti prije spavanja. Međutim, to je znak koji ukazuje na to da bi bilo dobro učinit veću pauzu od kofeina, jer tada nepovoljno djeluje na mozak i određene hormone.

Među onima koji su pili puno kave tijekom cijelog dana, više ljudi je prijavilo to da su se, po ostavljanju, počeli osjećat bolje; da su imali više energije, da su bili manje tjeskobni te mirniji i zadovoljniji, odnosno da im se je tijelo stabiliziralo. U pravilu se preporučuje pit samo kroz jutro, neku količinu u granicama umjerenosti. Meni je mjera 0.4dl crne kave, kroz nekih 80-90 minuta. Ali dva puta godišnje učinim višetjednu pauzu, od barem mjesec dana. 

Poruka je uređivana zadnji put danas u 11:52 (Napon).

0 0 hvala 0
10 godina

kad sam o tome pričao iz vlastitog iskustva (i mojih bližnjih) onda su me popljuvali pojedinci...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Nutrigenomika: naslijeđe na tanjuru
digitall kaže...

kad sam o tome pričao iz vlastitog iskustva (i mojih bližnjih) onda su me popljuvali pojedinci...

ovdje sam spomenuo kako sam godinama jeo kao vuk i bio mršav, pa su mi neki rekli da je to nemoguće jer je to jednostavna stvar unosa i potrošnje

do prije 7-8 godina na moja dva metra visine imao sam konstatno 85-90 kila, a doslovno žderao ogromne količine hrane i to bez bogzna kakve tjelesne aktivnosti

zadnjih godina to je malo popustilo, pa sam sad na 100-105 kila, uz kraći period kad sam redovito vježbao i došao do 120 kila, pa prestao vježbat i sad sam opet na 100 kila

a po cijele dane sjedim doma na poslu i doma za kompom, uz umjerene šetnje i vožnje biciklom nekoliko puta tjedno

iako manje jedem nego kad sam bio mlađi, još uvijek mogu maznut 4-5 tanjura graha ili steak od 600-700 grama, iako to samo kad mi jako paše

a svejedno još uvijek jedem više od većine ljudi koje znam i koji su deblji od mene poprilično

16 godina
Re: Nutrigenomika: naslijeđe na tanjuru
Napon kaže...

..

A da ja isproban tu meditaciju, dok mi na glavi stoji kokoš, u jednoj ruci držim ribu, a u drugoj janjeću glavu? Zvuči obećavajuće!

..

-tajna je u balansu i balansiranju.. nije lako, no kad se svlada .. isto je. :)

-jedino o temi, 'činjenice' kao debljanje od zraka ili pogleda.. ne postoji, količina hrane, aktivnosti, metabilozam, razlika što sam ovo ljeto kao svaka djevica brinuo gledajući kalendar i brojeći mjesece nakon petog, .. kad je prošao deveti odahnuo, jedna briga manje, a ono što preostane daje odgovor, debljam se.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice