Koji perilicu sa sušilicom bi preporučili?
Vidim da dobro "stoje" LG i Elektrolux...
Ima li što na akciji (barem 8kg pranja i 5kg sušenja) ...
možda jo OT no nekakva moja iskustva vezano za kombinirane sušilice:
Po meni perilica sa sušilicom ima samo tri prednosti : prostor, nema premještanja robe (ako je manja količina) i nabavna cijena, sve ostalo ne ide u prilog ovom uređaju i prema mom iskustvu sušilica može poslužiti samo povremeno sušenje i za samo određeni tip robe (s postojanim bojama). Suši na visokim temperaturama jer vlagu mora pretvoriti u paru, a zatim u određenim ciklusima hladnom vodom iz mreže tu paru kondenzira. Zbog toga je sušenje energetski razred E ili D i jako dugo traje. Zbog toga obično manje suši rublja od količine koju je oprala. Imao davno Aristonovu i nije mi žao kad se pokvarila nakon točno tri garancijske godine (elektronika za perilicu).
Najbolje rješenje je zasebna sušilica s toplinskom pumpom (energetski ide od A+ do A+++) pa makar išla na perilicu radi prostora. Radi na principu da topli vlažni trak prolazi kroz hladni blok gdje hladi zrak i kondenzira vlagu iz zraka , a zatim ga ponovno grije kroz grijač (toplina je inače "nuspojava" kompresora) i šalje u novi ciklus - sve o istom trošku . Moja iskustva nakon prelaska s kombinirane:
- Puno brže sušenje - dobro iscentrifugirana roba (a da nisu deke i ručnici) osušena za 1,5 sati
- Suši koliko perilica opere 1:1
- Kupatilo više nije parna sauna nego ugodno toplo
- Dramatično manje struje potroši za sušenje (čak manje nego za pranje robe (60C i više)
- ima mogućnost "hladnog" sušenja za osjetljivu robu
- ima mogućnost "prozračivanja" robe bez pranja
Mana moje sušilice (Gorenje) da svaki puta nakon sušenja moramo očisiti filter na vratima (par sek. posla) , a svakih 4-5 sušenja oprati spužveni filter prije izmjenjivača. No njoj je 9 godina, a vidim da neke nove imaju samočišćenje ovog drugog filtera.
Volio bih čuti ako neko ima drugačija iskustva sa kombiniranim sušilicama.