"neispunjena želja: da bacim lubenicu u njegovu gubicu", to bi bilo zanimljivo iskustvo
Kemičar u kući (#9): papir od lubenice
- poruka: 14
- |
- čitano: 6.890
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Mislim da su tu ljudi dosta neuki, čak i u nekim osnovama - poput bacanja kompletnog sira čim se pojavi plijesan na površini ili bacanja limuna kad ostari iako je sok u njemu dobar.
No ipak netko tu hranu i pojede što dokazuju štakori koji su preplavili američke ulice zbog zatvorenih restorana (u doba korone), odajući se, u nedostatku hrane, međusobnim ratovima, kanibalizmu i infanticidu.
No i kod nas ljudi hrane štakore a onda provode mjere deratizacije..
Fascinantno je da se trećina proizvedene hrane baci pogotovo kad se uzme u obzir koliko energije je potrebno da se proizvede. Neki promatrač sa strane rekao bi da nam je pacov najdraža domaća životinja koju ne volimo.
Ja od hrane nista ne bacam!
Imam psa,mačka i komposter.......eh da,isto jabuku jedem cjelu
jede se ono crveno u lubenici?!
Jedino što mi od jabuke ostane je peteljka...ja mogu i nju:)...ali mi odgovaraju samo dvi vrste jabuka...pink lady i fuji
cijenjeni profesore, kompliment i naklon do poda za odnos prema hrani i zero waste-u.
sto se tice lubenice, bome jest - fascinantne su, ali nikad mi ne bi palo na pamet praviti papyrus ;-) od kora. kod mene obicno zavrse u kompostu (ukoliko zivim u civiliziranoj zemlji, trenutno ne - smece se iznosi "pretkucu" cetvrtkom, kante su privilegija, a kraj je kao neki civiliziraniji).
ono cega se sjecam sa sjetom jest kada sam kao klinac slusao baku - kada bi se ljeti hladili lubenicom, kako se nekad "ono bijelo" od lubenice gulilo na tanke, gotovo prozirne ploske pa bi se smotale i onda bi se od toga radilo slatko - tako nekako, davno je bilo, baka je umrla a ja slatko od lubenice nisam nikad probao.
no ono sto jesam - hranio sam slonove i fascinantno je iskustvo. mala ispravka, slonovi jedu i ananase i banane i lubenice "sa svim" i ne sekiraju se puno. posto pasu travu iovak ionak, nije im neki bed. zadivljuje je koliko su u biti svjesni svoje snage i mase i nevjerojatno su pazljivi, osim ako ih ne uvrijedis ili ne naletis na nekog drskog malisana. obozavaju se kupati i nema veceg veselja nego kada u rijeci poprskas vodom slona, a on ti uzvrati. u svakom trenu fascinira njihova snaga, pa tako i potmuli zvuk pucanja kad kad zvaknu nesto ogolemo. i da, poslastica im je ipak ananas, koji je obicno najsladji :-)
a same kostice lubenice? ta i one se jedu! pomazu protiv nadutosti ako ih se smaze udjuture, pune su zeljeza, kalija i jos kojecega, no istinabog odlaze "po nabavnoj cijeni" pa ih je stoga zgodno "izblendati" kao dodatak smoothijima ili pak osusiti i od njih napraviti caj (samo se preliju vrucom vodom i malo odstoje) - savjet moje sestre.
no ono sto mene brine je uvijek nacin uzgoja, jer mnijem da su bas kao i krastavci - lubenice sjajan akumulator za sve ljepote kojima su prskani - tipa C3H8NO5P i druge ne bas tako sjajne "kemije" - nadam se da sam u krivu.
no, slicno vrijedi za ostalo povrce i voce - u srcu jevrope gdje trenutno zivim lijecnici trudnicama savjetuju da izbjegavaju - upravo voce i povrce. kad sam cuo tu informaciju pomislio sam tf? shalite se? ali nope - od vise pedijatara i prenatalaca upozorenja trudnicama na istu problematiku, a to je ogromno opterecenje - otrovima, pocinju na fungi-, pesti-, herbi-. otuda inace profesore ljudi imaju "strah od kemije" a ne od xy-postotne kiseline...
i pokojna zlata bartl je bila u stvari - kemicarka koja je samo radila na metodama susenja povrca, a cijela industrija se oslonila na njen izum na kojem smo, je*iga odrasli, hvala i serdaru, mlakaru i stevu, a vala i arsenu - nesto malo susenog povrca: puno, puno soli, mononatrijev glutaminat, dinatrijev inozinat, secer i skrob... 'bartek!
bar je pjesma lijepa :-)
Ja od hrane nista ne bacam!
Imam psa,mačka i komposter.......eh da,isto jabuku jedem cjelu
Ni ja nista ne bacam, pojedem i kesice i zlice i posudje. Nema nikakvog ciscenja nakon svega.
Vi što jedete cijele jabuke, ne grizite koštice....
ako se pročita članak veli treba sažvakati minimalno 85 sjemenki da se osjeti djelovanje...
kako jabuka ima 5 sjemenki, minimalno 17 jabuka treba proždrti do te količine, dakle ne bu išlo...
inače članak spominje da sve biljke iz obitelji Rosacea imaju amygdalina u sjemenkama tj. cijanida - stara stvar, odavno su mi govorili da ne jedem previše koštica marelice....
a gle još živ, preživio 30 g. rvacke nezavisnosti i redaljki HDZ-SDP dvojca
ima jedna stara zagrebacka izreka, mislim da si ju upravo trosmisleno narisao: "kenyati kvake"
Vi što jedete cijele jabuke, ne grizite koštice....
ja sam nekad bas s uzitkom griskao kostice jabuke - da bih dosao do gorke istine. pojma nisam imao tad da sam vapio za cijanidom!
i imao sam vrlo cesto bas te simptome; strahove, glavobolju, vrtoglavicu, zbunjenost te sam i umro jedno 2-3 puta.
a cemu daj boze - sluze kostice marelica, bolje ne pitaj...
Sve je otrov - ako se pretjera. Sedam litrara vode popijeno na eks može ubiti čovjeka. 200 g soli (NaCl) isto tako. Znači li to da nećemo više piti ni soliti hranu?
Nitko ne jede kremu od koštica jabuka. Nadam se...
Uz sve vas štovatelje koštica osjećam se poput čudaka, jer baš suprotno - obožavam grožđe bez sjemenki koje se posljednjih godina sve više 'proizvodi'! 🍇🍇🍇
Sve je otrov - ako se pretjera.
Nitko ne jede kremu od koštica jabuka. Nadam se...
https://www.imdb.com/title/tt0036613/
:-)