svaki put kad prokuham savjest, ona je čista, bez bakterija ili kemijskih primjesa.
Kemičar u kući (#66): je li čista voda dobra za pi
- poruka: 23
- |
- čitano: 9.007
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
svaki put kad prokuham savjest, ona je čista, bez bakterija ili kemijskih primjesa.
Raskiseliše li ti se savjest?
svaki put kad prokuham savjest, ona je čista, bez bakterija ili kemijskih primjesa.
Koliko često/rijetko to činiš?
svaki put kad prokuham savjest, ona je čista, bez bakterija ili kemijskih primjesa.
Jel' sanjaš od savjesti trube, nisi opro noge, nisi opro zube? Ako da, moraš prokuhati i metafizičkih substanci oko savjesti i međumetafizički prostor i sve.
Jedno vrijeme točio sam vodu s tri izvora izvor Petnja HR,izvor Klokočevik HR i izvor Vrbovac BiH.Uvijek sam točio u kanistere od 5 litara i uvijek veću količinu da bih jednostavno uštedio na gorivu.
Vjerovano su bakterije u pitanju,ali zanima me kako to da voda iz BiH izvora ostane svježa pa čak i nakon mjesec dana stajanja u kanisteru?
Pod svježa,mislim na sami okus vode,koji je isti kao i prvoga dana točenja.
HR izvori nakon tjedan dana stajanja u kanisterima dobiju ustajali okus.
Raskiseliše li ti se savjest?
niš. k'o nova. materijal je kvalitetniji no što se čini bez pomne laboratorijske provjere.
Koliko često/rijetko to činiš?
ma piše na njoj (one oznake): 30, ručno, ne centrifugirati i ne glačati (iako je davno proizvedena), tako da rijetko jer i nema neke potrebe. slabo je u uporabi.
Jel' sanjaš od savjesti trube, nisi opro noge, nisi opro zube? Ako da, moraš prokuhati i metafizičkih substanci oko savjesti i međumetafizički prostor i sve.
jednom mi je palo na mjesto gdje je većini pamet, kad već kuham, dodati grincajg, birane začine i podrafkinu kocku te počiniti juhu (posliej ukuhati rezance. muške, s jajima). vjerojatno bih morao improvizirati, jer na netu nema recepata baš. jasno, usput nađeš svašta ...
Kad vidim nekoga kako jede grožđe dođe mi da ga udarim.
Kad vidim nekoga kako jede grožđe dođe mi da ga udarim.
Srećom pa je hmelj u sirovom stanju nejestiv, a onaj tko voli ričet ima nekih drugih problema, ili je instagramuša kojoj je Janković reko da napravi rižot al od ričeta jer eto. Ko kad radiš čokoladnu tortu al bez čokolade i šećera. Jer eto.
prije neki dan tema kako je kišnica nečista, sad je opet kišnica "najčišća" ?!
tko to mene z ?
Iz pipe je nekako masna previše.
Da odgovorim Milki30. Vjerojatno je razlika u organskoj tvari koju neke vode više sadrže, a koja potiče rast bakterija. Bez potpune analize ne može se ništa pouzdano reći.
Raskiseliše li ti se savjest?
niš. k'o nova. materijal je kvalitetniji no što se čini bez pomne laboratorijske provjere.
Koliko često/rijetko to činiš?
ma piše na njoj (one oznake): 30, ručno, ne centrifugirati i ne glačati (iako je davno proizvedena), tako da rijetko jer i nema neke potrebe. slabo je u uporabi.
Jel' sanjaš od savjesti trube, nisi opro noge, nisi opro zube? Ako da, moraš prokuhati i metafizičkih substanci oko savjesti i međumetafizički prostor i sve.
jednom mi je palo na mjesto gdje je većini pamet, kad već kuham, dodati grincajg, birane začine i podrafkinu kocku te počiniti juhu (posliej ukuhati rezance. muške, s jajima). vjerojatno bih morao improvizirati, jer na netu nema recepata baš. jasno, usput nađeš svašta ...
Četiri zvijezdice?! Ma ti bi mora imat osam! Alo Bug!
Četiri zvijezdice?! Ma ti bi mora imat osam! Alo Bug!
ne preteruj. moš bit džomba i bez čina.
prije neki dan tema kako je kišnica nečista, sad je opet kišnica "najčišća" ?!
tko to mene z ?
Mislim da je u pitanju bakterijska cistoca a ne cistoca od nerazgradivih hemijskih elemenata koji su dospjeli u prirodu covjekovim dejstvom.
Već sam dobio, drugim putem, proteste kako mogu pisati da je kišnica "najčišća". Treba samo pročitati posljednje dvije rečenice u članku. Kišnica je najčišća što se tiče otopljenih mineralnih tvari, no čistoća je - kao što rekoh - širok pojam. Treba je definirati. Voda za kemijske potrebe se čisti ionskim izmjenjivačima, radi mineralnih soli, te još aktivnim ugljenom radi organskih tvari. No ni tako nije sasvim čistia! U njoj je otopljen kisik i ugljikov dioksid, koji mogu smetati kemijskim analizama. Stoga se voda mora produšicirati, tj. istjerati otopljene plinove dušikom. No sada je voda zasićena dušikom, pa opet nije čista. No dovoljno je čista da se u njoj mogu izvoditi reakcije kojima smeta kisik i ugljikov dioksid. Ugljikov dioksid je kiselina pa pri titraciji troši lužinu, a kisik može smetati jer oksidira npr. kobalt(II) u kobalt(III). Čista voda za uzgoj ribe mora pak sadržavati otopljen kisik jer bi ribe pocrkale. Sve skupa daleko od svake jednostavnosti. Kad se govori o čistoći, gorovi se o standardima za određene potrebe. Nije isto čista voda za piće i čista voda za kemijsku analizu!
Svaka bakterija ima svoj optimum temperature, za bakterije koje žive u crijevima on je očito 37 oC. No to ne znači da se takve bakterije ne mogu dijeliti i pri nižim temperaturama. Evo, upravo kiselim acidofilno mlijeko. Pri ovoj, ljetnoj temperaturi (oko 30 oC) već je kiselo nakon 12 - 16 sati. Zimi kiseljenje traje i dva dana. Najbolje je piti ukiseljeno mlijeko kad ono postane tako čvrsto da se ne može izliti iz šalice. Ako dođe do raslojavanja i odvajanja sirutke, još se može piti (tako se radi sir!), no ne za dugo, jer sirutka postaje stanište za druge bakterije, pa poprima gorak okus. Sve skupa, tehnologija kamenog doba. U mome se djetinjstvu nije mogao kupiti jogurt, pa smo sami kiselili mlijeko. Najjednostavnije ga je bilo napraviti tako da nakon pijenja nismo šalicu oprali, nego u nju usuli novo mlijeko.
Nije isto čista voda za piće i čista voda za kemijsku analizu!
e, tako recite, sad je jasnije...
Te domaćice koje umjesto jogurta dobiju ukiseljeno mlijeko isto rade s malo jogurta ili samo od mlijeka? Nisam na kraju siguran da li to radi ili ne? Treba li biti neka određena vanjska temperatura ili je sobna u redu i kako ću znati kada je jogurt gotov do kraja, da ga ne spremim u hladnjak prerano?
Najsigurnije ti je zapravo kupiti aparat za izradu jogurta i kiselog mlijeka pa onda imaš kontroliranu temperaturu
To za nas nepismene.
Zna ti često biti po dućanima ispod 100 kuna, ja sam uzeo u Eurospinu za 60 kuna, ima i lijepu posudicu koju samo onda izvadiš i staviš u frižider.

To za nas nepismene.
Zna ti često biti po dućanima ispod 100 kuna, ja sam uzeo u Eurospinu za 60 kuna, ima i lijepu posudicu koju samo onda izvadiš i staviš u frižider.
i ?
kakav je okus, ukus, osjetilna spoznaja ?
Savršeno.
To nemreš u dućanu kupit.
Pogotovo kiselo mlijeko.
Znaš kad popijem 1.5 L bez trzaja i hoću još
Savršeno.
To nemreš u dućanu kupit.
Pogotovo kiselo mlijeko.
Znaš kad popijem 1.5 L bez trzaja i hoću još
daj link na taj isti uređaj koji si ti kupio, da si kupim i ja.
http://katalozi.net/wp-content/uploads/2021/08/eurospin_akcija_pocetak_tjedna-1.jpg
Nisam već dugo bio u Spinu pa pitanje jel imaju još u ponudi.
Ali bilo koji aparat za jogurt ti je dobar, svi su isti.
To je obična plastična posuda s grijačem.
Jedina je razlika da neki imaju čašice od par deci a neki veliku posudu.
https://www.nabava.net/aparati-za-jogurt
Edit: tek sad sam vidio da za ovaj u Spinu piše da ga povlače iz asortimana.
Najčišća je ona iz dubina na kojima je i odlagalište nuklearnog otpada koji curi na sve strane
https://www.dw.com/sr/nuklearni-otpad-curi-iz-rudnika-soli/a-4641951