Kada će završiti epidemija koronavirusa? Imamo dob

poruka: 3.308
|
čitano: 483.291
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kada će završiti epidemija koronavirusa? Imamo dob".
14 godina
Re: Kada će završiti epidemija koronavirusa? Imamo
Visak kaže...
Entry Point kaže...

Njihov zdravstveni sustav podržava velika većina ljudi. Razlog tome je da imaju nevjerojatnu radnu etiku, rade daleko više nego bilo koja nacija na svijetu i na svoj novac paze jako dobro.

Koja većina, ovi intelektualci što su glasali za Trumpa? Koji mrze obojane i prije bi krepali nego omogućili besplatno liječenje svima. I besplatno školovanje pokušavaju uništiti na sve načine.

Na svoj novac paze tako što znaju da su povlašteni i da ga ne bi imali toliko kada bi obojani imali iste šanse za školovanje i preživljavanje.

Bijelci tamo imaju isti pristup kao ovi antikoronaši ovdje - nama je dobro i ne bi ništa mijenjali, a to što drugi umiru nije naš problem, neka se bolje brinu za sebe.

Entry Point kaže...

A ako misliš da je tu bolje i besplatno, pogledaj si platni listić (ako radiš). Za 16.5% svoje plaće dobiješ uslugu koja ne može ni usporediti. Amerikanci mjesečno odvajaju manje od 16% za osiguranje pa imaju što imaju.

Ako misliš da je tamo bolje i jeftinije odi i uzmi stndardno osiguranje, pa prošeći malo do bolnice da vidiš koliko ti dodatno naplate svaki zahvat. Ljudi doslovno prodaju kuće ako se ozbiljnije razbole.

ja bih odmah prešao na njihovo zdravstvo.. kad nešto trebam, platim to, a ne ovako da plaćam zdravstvo svaki mjesec, a kad nešto trebam, dođem na red za 2 godine, pa mogu ili čekati i nadati se da neću umrijeti u međuvremenu, ili otići privatno, pa opet platiti.. u onom slučaju barem ne plaćam dvaput, nego samo jednom i to samo ono što trebam

13 godina
odjavljen
Tvoj izbor i svaka čast ako možeš to priuštiti.
Ja osobno ne bi želio, da ako padnem s motora, moram naručit Uber da me odveze do ER-a.
Bez obzira što daju manji postotak plaće (namjerno kažem tako) na zdravstvo, opet moraju izlazak hitne platit. Zar izlazak hitne nije jedna od osnova zdravstva?
16 godina
ihush kaže...

-doktorski ceh je predragocjen da bi ih ozbiljnije pričepili.. jer za razliku od ostalih-većine imaju relativno sigurnu alternativu ako odu van, tj malo se zažmiri da razliku plaće pribave ovdje nekim načinom i ostanu.. štaš, kad je sve malo nenormalno ili novo normalno..

Točno. Zato se valjda gleda kroz prste dok ne pretjeraju.

Visak kaže...

Ako misliš da je tamo bolje i jeftinije odi i uzmi stndardno osiguranje, pa prošeći malo do bolnice da vidiš koliko ti dodatno naplate svaki zahvat. Ljudi doslovno prodaju kuće ako se ozbiljnije razbole.

Poanta je da možeš dobiti razne razine osiguranja. Još gore je što razine osiguranja gledano na dohodak u odnosu na stanje i plaćanja kod nas nisu u razmjeru.

Npr. s dobrom plaćom moćeš dobiti vrhunsko osiguranje za manji postotak nego kod nas. O stvarima tipa firma plaća dio osiguranja, radiš za većinu državnih ustanova osiguranje je free i slično da ne govorim.

Nivo usluge je nezamisliv za 99% ljudi ovdje. Nezamisliv.

16 godina
Dex.pwn kaže...

Bez obzira što daju manji postotak plaće (namjerno kažem tako) na zdravstvo, opet moraju izlazak hitne platit.

Ne moraju, ne znam odakle ti to. Sve ovisi o vrsti i nivou osiguranja.

16 godina
neaktivan
ministar kaže...

ja bih odmah prešao na njihovo zdravstvo.. kad nešto trebam, platim to

To govoriš zato jer nemaš pojma koliko pojedini zahvati koštaju. Uz nekakvo solidno osiguranje operacija slijepog crijeva je par tisuća dolara. Ozbiljnije i dugotrajnije bolesti poput raka ili dijebetesa su deseci i stotine tisuća.

Besplatno zdravstvo i školstvo imaju isti problem kao i cijepljenje. Nakon dvije generacije više se nitko ne sjeća kako je loše bilo bez njih i onda se omalovažavaju.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
14 godina
Visak kaže...
ministar kaže...

ja bih odmah prešao na njihovo zdravstvo.. kad nešto trebam, platim to

To govoriš zato jer nemaš pojma koliko pojedini zahvati koštaju. Uz nekakvo solidno osiguranje operacija slijepog crijeva je par tisuća dolara. Ozbiljnije i dugotrajnije bolesti poput raka ili dijebetesa su deseci i stotine tisuća.

Besplatno zdravstvo i školstvo imaju isti problem kao i cijepljenje. Nakon dvije generacije više se nitko ne sjeća kako je loše bilo bez njih i onda se omalovažavaju.

koliko za vrijeme radnog vijeka uplatiš za zdravstvo? koliko čekaš na bilo kakav pregled?.. za pregled vida se čeka godinu dana

a i kad dođeš na red, neću ni spominjati kvalitetu usluge

16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Npr. s dobrom plaćom moćeš dobiti vrhunsko osiguranje za manji postotak nego kod nas. 

Koliki postotak društva ima takvu solidnu plaću? Što s ostalima?

Naravno da kod nas ako imaš dobru plaću plaćaš više nego što dobiješ (i ja sam jedan od takvih, da ne bi ispalo da sam muktaroš). To se zove društvena solidarnost. Tako je u svakoj normalnoj zapadnoj zemlji.

Naš problem je što je ukupna razina usluge loša, ne što dobrostojeći više izdvajaju. A usluga je loša ne zbog sustava solidarnosti, nego jer smo stoka i jer ništa u ovoj državi ne funkcionira kako treba, pa tako ni zdravstvo.

Nemojmo brkati koncept i realizaciju, jer bi ispalo i da su žičare zapravo prevara a ne nešto korisno.

16 godina
Visak kaže...

Točno tako. Problem je što dobar dio ljudi uopće ne gleda platne liste i ne doživljava plaćanje.

A propos koliki dio društva - tehnički može plaćati veliki dio društva, problem je što nije obavezno pa se balansira.

Žena i ja sad plaćamo oko 80% jako dobrog američkog osiguranja (na godišnjoj razini).

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2020 10:46 (Old Iggy).
16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Problem je što dobar dio ljudi uopće ne gleda platne liste i ne doživljava plaćanje.

Općenito je problem financijske pismenosti. Plaću bi uvijek i svugdje trebalo izražavati u bruto iznosu. 

Frendovi koji rade kod privatnika imaju uvijek neto i kad god se smanje porezi ne vide jedne kune povećanja. Nitko ne zna koliki mu je bruto 2.

Svi liječnički zahvati bi trebali doći s računom, a lijekovi s punom cijenom, pa da si ljudi mogu zbrojiti koliko su stvarno dobili. Vodoinstalater ti neće doći za manje od 200 kuna, a kod doktora (+ sestra) pričaš s njim u ordinaciji pola sata i misliš da to vrijeme ništa ne košta. 

16 godina
Visak kaže...

Općenito je problem financijske pismenosti. Plaću bi uvijek i svugdje trebalo izražavati u bruto iznosu. 

Frendovi koji rade kod privatnika imaju uvijek neto i kad god se smanje porezi ne vide jedne kune povećanja. Nitko ne zna koliki mu je bruto 2.

Svi liječnički zahvati bi trebali doći s računom, a lijekovi s punom cijenom, pa da si ljudi mogu zbrojiti koliko su stvarno dobili. Vodoinstalater ti neće doći za manje od 200 kuna, a kod doktora (+ sestra) pričaš s njim u ordinaciji pola sata i misliš da to vrijeme ništa ne košta. 

Potpis.

11 godina
Dex.pwn kaže...
To što je kvaliteta usluge gotovo nikakva (čast slučajevima kad je) je problem toga što smo mi sami zapuštali zdravstvo birajući ljude koji se ne žele bahčati s nebitnim stvarima (napisan post o tome).
A gle, ako hoćeš US zdravstvo, slobodno otiđi tamo živjet. Znaš i sam da US nije onakav kakav je na TVu - fina kućica, fin kvart, garaža za 2 auta, motor ovo ono....

Ah, te fore, idi tamo ako ti je tamo bolje i ostale gluposti. Znam da US nije kako je na TV-u, već skoro 15 godina većinu vremena radim sa Amerikancima, prijatelj sam sa mnogim od njih, radio sam i za ogromne multinacionalne kompanije. Znam više o prosječnom Amerikancu i kako živi nego jako puno ljudi ovdje, i kad ovo govorim, onda znam da je tako. 

Visak kaže...
Entry Point kaže...

Njihov zdravstveni sustav podržava velika većina ljudi. Razlog tome je da imaju nevjerojatnu radnu etiku, rade daleko više nego bilo koja nacija na svijetu i na svoj novac paze jako dobro.

Koja većina, ovi intelektualci što su glasali za Trumpa? Koji mrze obojane i prije bi krepali nego omogućili besplatno liječenje svima. I besplatno školovanje pokušavaju uništiti na sve načine.

Na svoj novac paze tako što znaju da su povlašteni i da ga ne bi imali toliko kada bi obojani imali iste šanse za školovanje i preživljavanje.

Bijelci tamo imaju isti pristup kao ovi antikoronaši ovdje - nama je dobro i ne bi ništa mijenjali, a to što drugi umiru nije naš problem, neka se bolje brinu za sebe.

Entry Point kaže...

Ne pretjeruj. To nije Amerika, to je slika Amerike koju guraju i lijevi i desni mediji tamo, a to je jednio što većina svijeta vidi. Oni ne vide obične ljude, a kamoli da su u kontaktu sa njima. Isto kao što desničari pretjeruju, rekao bi da čak više pretjeruju i hiper liberali.

Da, naplate svaki zahvat. Ti misliš da je kod nas svaki zahvat besplatan? Sve se to plaća i zato imamo takve dugove u zdravstvu. Zato čekaš na MRI 2 godine. Plaća se svaki zavoj, svaki flaster, sve, Cijena operacije i nije nešto puno niža ovdje. 

Ljudi su u zabludi ako misle da je zdravstvo kod nas besplatno i da je jeftinije.

Isto tako misliš da je obrazovanje kod nas besplatno? Isto košta, tebe, mene, dex-a gore, vaše roditelje, bake i djedove. Svi to platimo fino svojim porezima. 

Ali isto tako je zabluda da je obrazovanje u Americi skupo. Jest, na elitnim sveučilištima. Moj kolega je fino prošao kroz fakultet u americi sa ukupnim troškovima oko 4000 USD. Nije bio Harvard, ali ima diplomu koja mu itekako znači (a i poslodavcima).

I ja sam bio tako naivan jer sam mislio isto da je sve skupo, da se ne mogu školovati, da crkavaju na cesti jer ne mogu se liječiti. Naučili su me da je istina jako daleko od toga.

Da imaju problema? Imaju. Naravno. Sustav im nije savršen, kao što nije ni naš. Ali nije ni približno tako kako se stvorlo naivno mišljenje ovdje (isto iz filmova i serija).

Nadglednik dina
16 godina
neaktivan
Evo jedan konkretan primjer. Čovjek ima osiguranje koje plaća 3000 kn, (pogledaj na listiću koliko ti plaćaš, vjerojatno manje).

Za rutinsku operaciju slijepog crijeva, zbog koje je proveo samo 8 sati u bolnici, a čiji ukupni troškovi su 180.000 kn, morao je doplatiti 19.000 kn.

Sad zamisli da se zakompliciralo, pa da je ostao par dana ležati. Pa zamisli ugradnju umjetnog kuka ili nešto slično.

16 godina
odjavljen

Besplatno zdravstvo ne postoji. Postoji samo solidarno, a ono može biti riješeno na više načina.

Kod nas je riješeno kroz državne ustanove, koje ne funkcioniraju dobro, leglo su uhljebništva, medicinske sestre i liječnici se bave administracijom dok uhljebljena administracija ladi jaja i slično.

To ne znači da je solidarno zdravstvo loše, već da je naša implementacija istog loša.

S druge strane, SAD ima liberalno, tržišno zdravstvo, u kojem nedostaje regulacije, pa su nerijetko cijene usluga napucane u nebo samo da bi osiguranja dobila popuste.

U konačnici, rezultat je sličan: bogati plate privatno, siromašnima je usluga nedostupna ili nekvalitetna.

Ideja solidarnog zdravstva nije nespojiva s idejom privatnog zdravstva sve dok je isto kvalitetno regulirano.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.

3 0 hvala 1
11 godina

Solidatno zdravstvo funkcionra sasvim okej u nekim članicama EU. Primjerice u Belgiji, što znam zbog poslovnog kolege, to radi fantastično. I plaća manje nego mi. Da bi univerzalno zdravstvo bilo kvalitetno, treba imati i radne snage koja će to pokrivati, i treba više ulagati u njega, a ne sve iz doprinosa. Hrvatska ima očajno malo radno aktivnog stanovništva, s time da svi idu u neke prijevremene penzije, pa tako oni koji odrade cijeli radni vijek su u manjiji naspram onih koji su otišli u penziju. U tom grmu leži zec.

Nadglednik dina
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Jel ne moraju ili cijena ovisi o nivou osiguranja?
Zar se ti tako treba gledati? Ako imaš A osiguranje, onda platiš 50% manje od onoga tko ima B osiguranje.
Svatko bi trebao imati pravo na "besplatnu" hitnu. Hitnu je zoveš jer ti se voza pod rotacijom, već jer ti je hitno za glavu.
13 godina
odjavljen
Zanimljiv zaključak - imamo dugove jer koristimo usluge.
Misliš imamo dugove jer smo birali gamad koja krade gdje god stigne i boli ih briga za "dugove".
Ne možeš imati dugove ako imaš koliko toliko odgovornu vlast koja plaća na vrijeme.
13 godina
odjavljen
Zapitaj se zašto ima očajno malo radnog stanovništva. Prije je bilo četiri radnika na jednom umirovljenika, sad je skoro jedan na jedan.
Što misliš, koliko će dugo to funkcionirati?
Da imamo normalnu vlast, imali bi i ljudi (džabe ti vlast ako nemaš ljude).
Da imamo normalne ljude(i sebe Ubacujem tu) koji bi htjeli promijeniti nepto, imali bi i normalnu vlast.
I tako u krug.
11 godina
Dex.pwn kaže...
Zanimljiv zaključak - imamo dugove jer koristimo usluge.
Misliš imamo dugove jer smo birali gamad koja krade gdje god stigne i boli ih briga za "dugove".
Ne možeš imati dugove ako imaš koliko toliko odgovornu vlast koja plaća na vrijeme.

Imamo dugove jer:

A) Da, jer koristimo usluge

B) Jer se ne ulaže dovoljno u zdravstvo - razlozi su jasni

C) Management bolnica je očajan i ne bi smio biti u rukama liječnika - dobar dio troškova spada i pod to

D) Nacija nam je stara, nedovoljno radnika, zbog starosti naroda nam rastu troškovi liječenja

E) ...

F) itd

Imali smo prilike promijeniti sve u zadnjih 30 godina, ali nismo. Zašto? Jer većini odgovara ovakva situacija. Svi su odgojeni i preodgojeni na socijalistički način razmišljanja sa lokalnim šerifima, spikama "ako je krao, i nama je dao" i ostale podaničke psihopatologije. Svaka zemlja ima vlast koju zaslužuje. Nisu samo oni na vlasti odgovorni za ovakvo stanje. Odgovoran je svaki onaj koji odmahuje rukom na korupciju, koji preko reda dolazi doktoru ili nekom udaraču pečata, svatko tko je muljao sa porezom na kasi, svatko tko je svojeg malog pogurao u lokalnu firmu itd...

Nema promjene ako se mi ne promijenimo, a demokracija je takva, manjina "pati" dok većina vlada.

Nadglednik dina
13 godina
odjavljen
Ide ovako
C
B
D
A

Nažalost, to je istina. Dok taj dio društva se ne pročisti (nažalost, ružno za čuti, ali dok ne umre), napretka nema.
11 godina
Dex.pwn kaže...
Zapitaj se zašto ima očajno malo radnog stanovništva. Prije je bilo četiri radnika na jednom umirovljenika, sad je skoro jedan na jedan.
Što misliš, koliko će dugo to funkcionirati?
Da imamo normalnu vlast, imali bi i ljudi (džabe ti vlast ako nemaš ljude).

ne treba tako banalizirati, jer to nije problem samo u hrvatskoj

problem je u svim razvijenijim zemljama, jer se sve manje ljudi rađa, a godine života se produžavaju - samim time ti se smanjuje razlika u broju radnika i penzionera

evo ti njemačka, možeš vidjeti u pojedinim grafovima kolike su se razlike stvorile u posljednjih stotinjak godina

Sustainability of the German Pension Scheme: Employment at Higher Ages and Incentives for Delayed Retirement (econstor.eu)

još tu ubroji da njemačka donekle postiže balans uvozom radne snage, dok se kod nas događa obrnuto, ponajviše radi razlike u plaćama i otvorenosti kretanja i rada osoba unutar eu

10 godina
neaktivan

Klasika. Evo ti Njemacka. 

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Sve stoji, al da s 4:1 dođe skoro na 1:1, to je zbog toga. Znaš i sam koliko ljudi je otišlo vanka
16 godina
Dex.pwn kaže...
Sve stoji, al da s 4:1 dođe skoro na 1:1, to je zbog toga. Znaš i sam koliko ljudi je otišlo vanka

I dio ljudi išao van, dio prerano u mirovinu, produžio se životni vijek, zdravstvo je sve skuplje u cjelini...

16 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Zaboravio si devedesete kad su se privatizirale firme, a radnici slali u penziju s pedeset godina života? I sve braniteljske, bosanske, saborske i popovske penzije koje su izmišljene od tada? To je dugoročno opterećenje od kojeg se nećemo tako skoro oporaviti.

15 godina
Old Iggy kaže...
Dex.pwn kaže...

I dio ljudi išao van, dio prerano u mirovinu, produžio se životni vijek, zdravstvo je sve skuplje u cjelini...

I ne zaboravimo da slikovito prikazano, starost populacije nije vise piramida nego stog sijena.

There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels. (Church of Emacs)
11 godina
syncmaster245b kaže...

I ne zaboravimo da slikovito prikazano, starost populacije nije vise piramida nego stog sijena.

točno to se vidi u grafu s njemačkog istraživanja/studije

12 godina
neaktivan

Ah imao bih ja napisat o tome knjigu od splitu zdravstvu kbcu i gastroenteroloskom odjelu.  Ali cu samo sutit i rec da svi koji to mogu iz Splita moraju ic u Zagreb tu su jos jako dobri doktori usluga je nemjerljiva.  Ovo dole su mesari sa licencom za ubijanje.  A da ne govorim o pohlepi mitu korupciji i slicno... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Visak kaže...
Evo jedan konkretan primjer. Čovjek ima osiguranje koje plaća 3000 kn, (pogledaj na listiću koliko ti plaćaš, vjerojatno manje).

Za rutinsku operaciju slijepog crijeva, zbog koje je proveo samo 8 sati u bolnici, a čiji ukupni troškovi su 180.000 kn, morao je doplatiti 19.000 kn.

Sad zamisli da se zakompliciralo, pa da je ostao par dana ležati. Pa zamisli ugradnju umjetnog kuka ili nešto slično.

U ovom članku https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3097 ima nekoliko primjera kakve račune su ljudi dobivali nakon hospitalizacija zbog covida. Ima u njihovom sustavu osiguranja bezbroj peripetija kakve Balkanci mogu samo sa zavišću gledati (ovo Balkanci uzmite sa negativmom konotacijom, ne kao samo zemljopisni pojam).

Npr: Why Your Pharmacist Can’t Tell You That $20 Prescription Could Cost Only $8 https://nyti.ms/2sQSdfM

https://www.vox.com/2016/5/13/11606760/emergency-facility-fees-american-health-care

https://www.healthline.com/health-news/ridiculous-hospital-charges#Outrageous-and-highly-variable

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2020 16:24 (telefon 2).
16 godina
neaktivan
Jedan od problema je što pacijent nema pojma koliko će ga što koštati. Liječnici nude razne pretrage, ali bez istaknute cijene (koju liječnik ni ne zna za pojedini slučaj, jer ovisi o osiguranju), a pacijent često nije ni u stanju ocijeniti potrebu i opravdanost pretrage ili zahvata. U onom mom filmu tip veli da svima po defaultu ponude fiziološku otopinu (1 doza te slane vode košta 200 $).

U bilo kojoj drugoj branši neisticanje cijena ne bi moglo proći, jer je osnova poštenog trgovanja, da prilikom pristanka znaš cijenu.

Stvar je u tome da zdravlje (kao i rad) ne može biti predmet otvorene tržišne utakmice, jer tržište podrazumijeva slobodu odabira, a pacijent (radnik) ju uglavnom nema. Ako ne kupi uslugu (ili ne radi) umrijet će. Tu liječnici (poslodavci) imaju ogromnu prednost i zato moraju postojati mehanizmi kojima se cijene reguliraju.

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Misliš izgled nadgrobnog spomenika?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice