Kad će propasti AMD?

poruka: 118
|
čitano: 30.398
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kad će propasti AMD?".
17 godina
neaktivan
Re: Kad će propasti AMD?
ihush kaže...
Cesc kaže...

Kako neće kupovati kad imaš jednu tvrtku koja nudi taj specifičan proizvod? ..

a za monopol je kriv 'ford' kao jedini proizvođač automobila na svijetu? (karikiram, ali takav je odnos pc-automobil..) ili argument o konkurenciji.

licence taxistima daje grad, cjenik.. može i kava biti jeftinija, pa nije a kafića ima, može svašta, ali biz ima suprotnu logiku od kupčeve.. biz mora biti 'sretan' (zarađivati) da bi ciklus išao dalje, ne gubiti.. jer tad nema taxija neovisno što je možda đabe :)

Izvrstan primjer. Ford je razbio monopol proizvodnjom na traci, ujedno snizio cijene automobila. Kako su od grada dobili licencu, ne znam, ali znam da i dalje posluje što znači da je profit postojan. Jedno je kad platiš 7 kn kavu negdje u Slavoniji ili 40 kn na Stradunu. Evo drugi primjer. Windows OS. Oko 90 % tržišta (ajmo reći) drži Microsoft gdje, kao, postoje alternative. Mac? Većini preskup. Linux? Kompliciran, igre nisu kompatibilne (emulatori nisu pouzdano rješenje, a igara za linux baš i nema). Zato su cijene originalnog softvera bile prilično visoke. Dobro pa se softver može piratizirati. A što ćeš kad poželiš kupiti novi hardver?  Ili možda usporedba cijena igara poput Fife i Pesa. Fifa kao kvalitetnija igra počinje sa višom cijenom dok Pes ima i 100ak kn manju cijenu. Što misliš kolika bi bila cijena Fife kad bi Konami prestao praviti Pes? Da li bi bila manja ili veća? Da li bi proizvod bio kvalitetniji svake godine ili bi kvaliteta bila jednaka? U biznis svijetu također vrijedi maksima da se uz minimalno uloženo očekuje maksimalan dobitak :)

Why so serious?
14 godina
protjeran
Kad će propasti AMD?

Što se GPU-ova tiče, AMD, odnosno ATI, je bio u odličnoj situaciji za vrijeme HD 5000 serije, kada je NVIDIA-u pogodila pošast zvana Fermi. Ali - vidi čuda! Kupci su čak i tada preferirali zeleni tabor. Problem je što se iz nekog (ili možda više?) razloga NVIDIA (slična je stvar i s Intelom) nepovratno uvukla u umove ljudi, i sada još priželjkuju njihovu dominaciju. Svašta.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2017 21:15 (NiramX).

4 1 hvala 0
14 godina
odjavljen
Kad će propasti AMD?

Dobar članak al naslov glup ko u kurac.

1 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
Kad će propasti AMD?

Kao dioničar AMD-a (12300 dionica kupljenih za 4-5$) pretpostavljam da pratim situaciju bolje od dosta forumaša, te kako mi je AMD donio popriličnu zaradu osjećam se dužnim stat "u obranu" AMD-a. Pokušavam bit objektivan jer se radi o parama.

Prvo, timing članka je potpuno promašen, jer ako AMD nije crko prošle godine dok se koprcao sa promašenim proizvodima, sigurno neće ni sad kad ima postavu na terenu kakvu bi svak mogao poželjeti. AMD sigurno neće propasti zato što se neko bankarsko smeće odlučilo obogatit na naivcima.

Dakle, što se to dogodilo od prošle godine gdje je AMD crkavao do danas kad je AMD življi nego ikad? Napisat ću maksimalno kratko:

0. Financijska izvješća. AMD ostvaruje rekordni kvartal i posluje u plusu.

1. CPU Desktop DIY: Nevjerojatan ramp ryzen procesora te preotimanje više od 50% desktop do it yourself tržišta, zamjena niskoprofitnih proizvoda sa visokoprofitnima, te prisiljava Intel na prerano izbacivanje manjkavih ili nedostupnih proizvoda

2. CPU OEM: Slabašan ali postojan proboj

3. HEDT - Threadripper procesori donose revoluciju na HEDT tržištu i odlično se prodaju, te prisiljavaju Intel na prerano izbacivanje novih proizvoda,

4. GPU - žestoko kritizirana VEGA podbacuje u gamingu ali iznenađuje u computeu, nitko ne zna koliko košta proizvodnja i manjak custom kartica zabrinjava, ipak VEGA 56 nudi best buy i prodaje se odlično

5. mobile - Raven Ridge kasni ali konačno je lansiran i prvi proizvodi, makar samo 3, su tu. AMD najavljuje revoluciju ali nitko još ne zna o čemu se radi, kašnjenje za ovu sezonu zabrinjava

6. sesto i najvaznije, serveri. AMD se vratio u igru lansiranjem EPYC procesora. Zabrinjava spori ramp-up i nedostatak ponude ali procesori su tu i po mnogo cemu su bolji od konkurencije.

7. Konzole - uvijek ce bit niskoprofitna ali konstanta primanja

8. Patentni - AMD ih ima hrpu jako popularnih u svijetu procesora

Dakle, AMD je imao nevjerojatno uspjesnu godinu, gotovo u svakom segmentu uspjesno (protiv intela) ili manje uspjesno (protiv nvidie) lansirao nove proizvode i posluje u plusu. Prije ih je zaustavila bezobrazno prljava igra konkurencije (Onaj tko nije citao stoje Intel radio i cime se sluzio da pregazi AMD, neka potrazi) a da li ce ista taktika uspjeti i sad, preostaje sam cekat. Ali da ce AMD umrijet samo tako, mogu se nadat samo budale. Smrt kompanije kao sto je AMD ne donosi nista dobrog i koci svaki tehnoloski napredak. Naravo, uvijek postoji odredjeni postotak ljudi koji vole da ih netko muze i iskoristava, takvima ce pasat. Zivi bili i uzivajte u konkurenciji. :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2017 21:26 (vmozara).

36 2 hvala 7
15 godina
MasterOfDisaster kaže...
Gremlin144 kaže...
Cesc kaže...

Upravo suprotno, ako AMD propadne, imat ćemo stanje na tržištu procesora i grafičkih kartica slično onome na području interneta u Hrvatskoj do 2005. Imao si jednog monopolistu, koji je u svakom slučaju ostvarivao profit jer konkurencije nije ni bilo i zašto bi on sad dalje morao ulagati u proizvod kad će se svakako prodavati?

Kad se zasiti trziste smanjit ce se prodaja pa ce biti prisiljeni na ulaganja. Ako stave visoku cijenu nece ljudi kupovati ...

Nego šta će kupovati ako su oni jedini na tržištu, haloooooo o čemu ti pričaš, iz koje bajke si ti izašao????????????? 

Od koga si 90-ih godina prošlog stoljeća uzimao fiksni internet, ako ne od T-Coma koji je bio jedini. Ljudi su plaćali telefonske priključke ko sada što košta iPhone X. Ako nemaš izbora kupuješ od tog jedinog kojeg imaš, a on to koristi tako što nabije cijene do neba, a ti onda možeš to ili imati ili ne imati.

A ovo je još bolje - kada se zasiti tržište smanjit će se prodaja - pa kada će se tržište zasititi kada je jedini i on sam kontrolira ponudu svojih proizvoda. Kada si vidio da je monopolist propao??? Jedino ako je došla konkurencija, inače nikada pa možda ni onda.

Tko kaže da cu uopće kupovat? Mogu i bez toga zivjet..

Tko ima para neka kupuje, ako nije cijena za tvoj novcanik necu kupovat. Ako povise cijenu tko ce igrice kupovat? Rade sebi i drugima manje profite..

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2017 21:29 (Gremlin144).
14 godina
protjeran
Kad će propasti AMD?

Video govori 1000 riječi. Ili više, nisam brojao.

4 0 hvala 1
16 godina
vmozara kaže...

..

0. Financijska izvješća. AMD ostvaruje rekordni kvartal i posluje u plusu.

..

- i Agrokor. Odnosno, kad je poneki kavartal bez gubitka, lakše je nabrajati (jedan!) nego one druge kvartale ..

a objašnjenje, kojeg bi svaki finacnijer morao znati, DCB. -Pokušavaš uvaliti dionice idućem naivcu? :)))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2017 22:02 (ihush).
17 godina
Kad će propasti AMD?

Pa da AMD propadne vjerujem da bi prizvodnju i sve otkupio netko drugi pa možda bi i bolje radio posao nego AMD.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Kad će propasti AMD?

Koliko znam, AMD je skoro monopolist na polju "Embededd" sustava za slot-mašine, poker aparate i arkadne strojeve za kafiće i kasine. Tj. njihovi procesori i grafički čipovi se nalaze u tim strojevima. Već sam na par mjesta pročitao slične ovakve članke o "još AMD nije propao" i u svima je bilo navedeno da ih ti čipovi za gore navedene "igraće" strojeve izvlače i drže na životu, tj. na njima zarade za plaću i opstanak tvrtke...

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Envy kaže...
Cesc kaže...

Upravo suprotno, ako AMD propadne, imat ćemo stanje na tržištu procesora i grafičkih kartica slično onome na području interneta u Hrvatskoj do 2005. Imao si jednog monopolistu, koji je u svakom slučaju ostvarivao profit jer konkurencije nije ni bilo i zašto bi on sad dalje morao ulagati u proizvod kad će se svakako prodavati?

Mislim da u ovom slučaju miješaš kruške i jabuke.

Ja sam rekao da nedostatak konkurencije ne mora uvijek biti loša stvar. I naveo najbolji mogući primjer. Primjer kakav je Deke McClelland naveo na dvije A4 stranice u njegovom izdanju Photoshop CS Biblije.

Iskreno poznajem gro štamparija i kreativnih ureda koji si nije da ne mogu, nego ne žele preći na na noviji (jer im nije nužno i bolji) gromade zvane Adobe Master kolekcije. Jer to košta, itekako košta. 

Trenutno ja vidim more neiskorištenog potencijala na računarima starim tri godine. I to Half-Life 3 potencijala. Must-Have razvijanje GPU-a je uslovljen isključivo rezolucijom. Probajte se malo igrati na SXGA rezolucijom (1280x1024) i malo se nostalgišite za igrama kakvim vapi današnji gejming entarteiment.

Eto kolega mi je gore na neki način uzeo riječi iz usta. Gaming je uvijek tjerao čitav lanac Desktop računara a Ryzen je upravo izdahno na najkritičnijoj tački. Tamo gdje nikako nije trebao da podbaci.

Trka do jednog Ghz i Intelov fail zvan "cjevovod" je glavni razlog zašto danas imamo "jezgre" a ne proceve od 15-20 GHz. A Hz je ipak Hz (mislim da kolega ihush bi to bolje objasnio) ali u ovom kontekstu nema ni potrebe. Tko se želi baviti litografijom isti će doći do istog zaključka.

Osim toga kolega se dokopao djelić Wintelovog saveza zvanog MS Office. Komad softvera koji ima alternative ali konkurencije niti-sa-glave.

Nedostatak konkurencije nikad neće biti bolji od prisutnosti iste. Postoje primjeri proizvoda koji nemaju konkurenciju i dobri su, ali da imaju bili bi još i bolji, posebno u brzini dodavanja novih stvari. Ako već pričamo o proizvođačima procesora, pa evo Intel u desktop segmentu u zadnje vrijeme nije imao veliku konkurenciju i sa svakom novijom arhitekturom performanse su rasle jedva 1%, a cijena je išla gore, kad je stigao AMD-ov ryzen, od INTELA smo dobili šesterojezgreni procesor u mainstreamu, iako je to vrlo mal korak naprijed jer su dodane samo 2 jezgre više, a arhitektura je praktički ista, ipak je ajmo reći nekakav korak naprijed, a da je AMD godinama tako konkurirao možemo samo maštati kakve bi procesore danas imali.

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2017 22:51 (Shockwave).
16 godina
Shockwave kaže...
.. a da je AMD godinama tako konkurirao emožemo samo maštati kakve bi procesore danas imali.

-da, šbb-kbb = mašta. RL je nešto drugo :)

14 godina
neaktivan
ihush kaže...
Shockwave kaže...
.. a da je AMD godinama tako konkurirao emožemo samo maštati kakve bi procesore danas imali.

-da, šbb-kbb = mašta. RL je nešto drugo :)

Pa eto RL je to da su cijene Intelovih procesora išle gore, performanse su rasle vrlo malo, jezgre su ostale na mjestu zbog nedostatka prave konkurencije, kad je došla malo jača konkurencija pod imenom Ryzen, intel se malo trgao i dobili smo 2 jezgre više, a prije te konkurencije godinama iz generacije u generaciju max 4. Jednostavno nedostatak konkurencije za potrošača ne može po ničemu biti bolji i duga praksa to potvrđuje, pogotovo u slučaju Intela.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2017 23:00 (Shockwave).
15 godina
Kad će propasti AMD?

Kad će propasti BUG?

Moj PC  
17 0 hvala 4
16 godina

da. i? može karikiran-hipotetski primjer, šbb-kbb, da je intel cpu jeftin?

-da je jeftin, da zarađuje dollar po komadu.. tad bi za novu fab trebalo par tisuća godina exploatacije postojećeg procesa, gdje bi smo tad bili?

ili, baš dok gledam temu, vidim reklame, logitech miš, 699, tipkovnica 999kn AKCIJA! .. hellou :) tipkovnica? hiteč? trajnost? nešto što se može kupiti za recimo 30kn? Kuha pere.. a vidi, prodaje se, dakle ima i kupaca.

Bi li ponuda bila ista da kupci ne kupuju i plaćaju možda 100x više od vrijednosti? Tko bi tad to radio, ne bi bilo isplativo.. eto to kvaka-22, bez zarade nema ni napretka, konkurencija je samo posljedica zarade u nekoj branši, s tim i kvaliteta itd. nogomet, auti, filmovi.. zašto bi cpu vga .. bilo što s PCja bilo drugačije. Igre? Kako ćeš igre realno klasificirati ili ih nema jer je sve pokupovao jedan izdavač.. nema tu monopola, ima samo biznisa. Zarađujueš ili gubiš. Pri tome mi je nevažno koji je logo na kojem komadu plastike-silicija, važno je jel radi ono što želim-trebam.

AMD jednostavno godinama ne uspijeva, dio tog problema je i niža cijena, time uža margina za razvoj, za korak dalje (a bez zaleđa, izgleda ne ide). Kupnja ATIja im je samo slamka za preživljavanje, jer nemaju dovoljnih kapaciteta za potrebe velikih naručitelja. Bio AMD živ ili mrtav, skoro da je isto.. RL. (ne funbojizam, mada malo je..) :))

16 godina
Dex.pwn kaže...

Dobar članak al naslov glup ko u k****.

Iako ću morati citirati tebe ostale ću na @prozivati.

Naslov nije uopće glup i članak je baziran na osvrtu: https://www.cnbc.com/2017/10/30/amd-shares-crater-after-morgan-stanley-downgrades.html i tko nije pogledao prateći video u članku ne znam koji đavo uopće ne komentariše ovdje. Stoga prozivanje Drage u ovom slučaju ne pije vode.

Hrvoje.RH i zeroname U grcanju da uzme dah, AMD je ponudio prošle ili predprošle godine GPU odjel i tko ga je htio kupiti? Nitko, eto tko. Ne znam što je lošije: kupiti lošu firmu ili firmu koja u sebi ima loš brand. Jer kupnjom AMD-a, po x86 neprijenosnom patentu, x86 mora proizvoditi isključivo AMD.

zeroname Rusi nikako ali Kina teoretski bi mogla kopirati x86 procesori ali ne može jer to nisu Nike patike i valjda postoji neka granica između kapitalizma i anarhije.

Tko priča o konkurenciji. Ima ih u svijetu mobitela k'o pljeve a mobiteli nikad skuplji. Telefon skuplji od Televizora velik ko prozor. Gdje to ima? Meni nema zdravog razuma ali šef da li hoće da me zeza u glavu ili je nešto treće po srijedi želi mi na pretplatu iPhone X 'pokloniti. Nije normalan.

Kad smo već o cijenama. Pa kupovali smo 286-ce ne znam ni ja po kojoj cijeni... mislim 6000 tadašnjih DEM-ova. Nabirao sam računa i nekoliko stotina tadašnjih DEM-ova od Dial UP-a mjesečno. Tko se bavi kompjuterima kuput će sebi kompjuter. Da sam bauštelac kupio bih Makitu a da sam šumar kupio bih Husqvarnu. Ali imam i Makitu i Husqvarnu isto tako što mi susjeda ima i7 2-ge generacije pa ga pali nikada a jadna izliza jagodice na Galaxy J5 2015. I onda mene pita što joj telefon ne radi kako treba. Pa kako će Android na 8GB Flasha raditi kako treba sto mu gromova???.

Cesc Ti u Osijeku (jesu li sredili Bizovačke Toplice da dođem?) ja privremeno u Tuzli pa se nikako ne možemo naći na pola puta. Jedino kod u Irsku kod Friday ili nixass ;-)))

Ok, jeste li pogeldali prateći video iz CNBC članka? Jeste. Pa ajmo o dionicama.

vmozara Koliko ja vidim na pratećim grafikonima cijena dionica u zadnjih par dana su u slobodnom padu sa 14 USD na 10 USD. Takav slobodan pad imali su u Maju i u Januaru. A cijenu dionica od 2 USD imali su popčetkom 2016-te. Ne mogu se pohvaliti da sam neki ekonomista ali dobar matematičar itekako jesam. Predpostaviti je da će se dionice AMD-a srozati ponovo početkom 2018-te. Ako budu bile 2-3 USD kupio bih i ja par tisuća komada da nema ovog podpitanja "Kad će propast AMD?". Valjda od tome cijelo vrijeme i kometarišemo, a ne čiji je djed visočiji. (Usput, dobrodošao na forum)

Hoggy Da ti kupuješ ono, ili da ti kupuješ ovo bila bi sasvim druga priča. Jer gledaš iz uslova AKO ja kupujem ovo ili ono. Eh ne kupuješ i zato si ne možeš složiti neke stvari u glavi. Lenovo i HP mogu si dozvoliti da im par računara vrte AMD-ovi čipovi, ali ja kao Tehnički Konsultant na spomen AMD-a u medicinskim simulatorima dobio bih dobru prozivku od šefa.  Htio je šef džaba i Blender, džaba i Linux i dožaba i jeftine procove ali dođoše stručnjaci da te zamisli i ostvare i srknuše godišnji obrt firme bogu pod oblake. Pa ona u krug do komercijalnih rješenja i stvar koja nije bila džabe, bila je duplo jeftinija od "džabe". MasterOfDisaster  Novac proizvodi novac i umiranjem AMD-a ništa strašno ne bi se dogodilo. Bio je AMD-i u dubokoj komi pa se opet ništa strašno nije dogodilo. Da se razumijemo: ovdje nitko (barem ne pametan) ne aludira na propadanje AMD-a ali postoji mali milion firmi koji su apsolutni monopolisti (Cisco je veći monopolist od Microsofta i Adobea zajedno) pa se svijet razvija u pravcu u kojem valjda niti svemira žele. (Hint: LG kao OLED proizvodjač obara cijene za ne povjerovati, tko bi rekao - nakon što se Samsung povukao).

Dosta od mene. Stranger Things su spremni - svih 9 epizoda.

NiramX Ti video clipovi od AdoredTV glupi su k'o rupa na svirali. Da nemam gore spomenute serije Unboxing iPhone X bilo bi daleko zanimljivije geldati od pazi sad kojeg bombastičnog naslova: "Epyc wins".. koja hrpa gluposti. I'm Out.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2017 23:16 (Envy).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

da. i? može karikiran-hipotetski primjer, šbb-kbb, da je intel cpu jeftin?

-da je jeftin, da zarađuje dollar po komadu.. tad bi za novu fab trebalo par tisuća godina exploatacije postojećeg procesa, gdje bi smo tad bili?

ili, baš dok gledam temu, vidim reklame, logitech miš, 699, tipkovnica 999kn AKCIJA! .. hellou :) tipkovnica? hiteč? trajnost? nešto što se može kupiti za recimo 30kn? Kuha pere.. a vidi, prodaje se, dakle ima i kupaca.

Bi li ponuda bila ista da kupci ne kupuju i plaćaju možda 100x više od vrijednosti? Tko bi tad to radio, ne bi bilo isplativo.. eto to kvaka-22, bez zarade nema ni napretka, konkurencija je samo posljedica zarade u nekoj branši, s tim i kvaliteta itd. nogomet, auti, filmovi.. zašto bi cpu vga .. bilo što s PCja bilo drugačije. Igre? Kako ćeš igre realno klasificirati ili ih nema jer je sve pokupovao jedan izdavač.. nema tu monopola, ima samo biznisa. Zarađujueš ili gubiš. Pri tome mi je nevažno koji je logo na kojem komadu plastike-silicija, važno je jel radi ono što želim-trebam.

AMD jednostavno godinama ne uspijeva, dio tog problema je i niža cijena, time uža margina za razvoj, za korak dalje (a bez zaleđa, izgleda ne ide). Kupnja ATIja im je samo slamka za preživljavanje, jer nemaju dovoljnih kapaciteta za potrebe velikih naručitelja. Bio AMD živ ili mrtav, skoro da je isto.. RL. (ne funbojizam, mada malo je..) :))

Malo više sam umoran pa nisam u stanju detaljnije ti odgovoriti, ali ću napisati kratko i samo u vezi stanja desktop procesora, AMD je skoro pa mrtav godinama i zato imamo ovakve male pomake kod Intela, nemaju konkurenciju i zbog toga potrebu za nekim večim pomacima u performansama procesora, end of story, a ti i dalje tu analiziraj i filozofiraj, no ako nemaš dionice od nekih tih kompanija koje drže monopol ne vidim smisao svega toga. Ja ću priželjkivati da AMD postane konkurentan i rezultat toga će biti da ćemo mi kupci dobivati jači i napredniji procesor s nižom cijenom, što se već pokazalo istinitim u jednoj manjoj mjeri nakon ryzena.

9 godina
Envy kaže...

Eto kolega mi je gore na neki način uzeo riječi iz usta. Gaming je uvijek tjerao čitav lanac Desktop računara a Ryzen je upravo izdahno na najkritičnijoj tački. Tamo gdje nikako nije trebao da podbaci.

Šta fali AMD-ovim APU-ima za laptope? Kojih se valjda prodaje više od desktopa. Malo će trošiti, solidno raditi i donijeti 4 jezgre + solidan iGPU za povoljnije novce nego Intel.

11 godina
Envy kaže...
/CUT

Trka do jednog Ghz i Intelov fail zvan "cjevovod" je glavni razlog zašto danas imamo "jezgre" a ne proceve od 15-20 GHz. A Hz je ipak Hz (mislim da kolega ihush bi to bolje objasnio) ali u ovom kontekstu nema ni potrebe. Tko se želi baviti litografijom isti će doći do istog zaključka.

Ova priča oko Ghz vs dizajn CPU-a bila je već naširoko objašnjavana i od strane Intela i AMD-a. U jednom trenutku svi proizvođaći silicijskih ploča došli su do maksimuma kojim se određenom tehnologijom proizvodnje mogla izvući brzina mjerena u MHz/GHz. Intel je zato u fazi Pentiuma 4 (kojem se brzina popela na 4 GHz uz opako grijanje) počeo raditi na drugačijem sistemu projektiranja CPU-a i rodila se Core linija procesora koja je uz nižu brzinu od P4 imala bolji IPC i kojom se uvela i prava fizička dvojezgrenost na desktop tržište. S obzirom na proizvodni proces i dobivene rezultate, sve što danas imamo zapravo se temelji na tom Core procesoru uz nadopune i sitnije preinake uz promjenu tehnologije na sve manje nm, trenutno 14 nm i očekuje se prelazak na 10 nm. Podizanje brzine procesora zahtjevalo bi drugačiji dizajn procesora, ne samo u smislu izvođenja instrukcija nego u smislu potrošnje i hlađenja jer trenutno niti jednom tehnologijom koja postoji van eksperimentalnih laboratorija i niti jednim dizajnom nije moguće postići veliku brzinu mikroprocesora, prvenstveno zbog tromosti samih poluvodičkih elemenata pa nadalje zbog curenja struje u switchanju zbog nesavršenosti elemenata itd., dakle, možemo se pozdraviti s 10 GHz sve dok se ne uvede drugačiji poluvodički materijal i drugačija tehnologija proizvodnje tranzistora. A i opet pri tome moramo vidjeti da li bi dobili išta time što bi jednojezgreni procesor radio na 20 GHz ili bi bila bolja situacija da šesnaestjezgreni radi na 8 Ghz. Sasvim je druga priča što je programski kod Windowsa takav kakav je i što su zapravo i drugi OS-ovi ograničeni na x86/AMD64 procesore. Bio se svojedobno pojavio članak da Microsoft radi nove Windowse stvarajući programski kod ispočetka, od nule, ne koristeći niti jednu programsku liniju postojećeg koda (jedan od linkova - http://www.zdnet.com/article/whatever-happened-to-microsofts-midori-operating-system-project/) što znači da niti velike softverske kuće nisu zadovoljne situacijom kako sklop hardver/softver funkcionira i da ima mjesta poboljšanjima. A nekad se stvari mijenjaju u smjeru u kojem čovjek ne bi ni predvidio da bi išle, sjeti se samo pojave RISC tehnologije kada je rečeno da će to biti budućnost i desktopa a završilo je svuda oko nas osim na desktopima (čast izuzecima).

No, možda već sutra netko uspije pokrenuti proizvodnju tranzistora gdje će umjesto silicija biti u igri nešto drugo i eto nama 20 GHz ko od šale.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2017 0:10 (Thinker).
17 godina
odjavljen
Kad će propasti AMD?

Ne bih nikako htio da propadne AMD ali ne mislim da bi to znacilo nuzno nesto jako lose. Pogledajte kakva je situacija sa proizvodjacima operativnih sustava. MS nema apsolutno nikakve konkurencije u poznatom svemiru vec brat-bratu 25 godina (office paket da ne spominjem). I dalje izdaju dobre OS-ove, skroz izbacuju nadogradnje i sl. Sami su sebi konkurencija i jako dobro rade to sto rade. Mozda je nategnut primjer ali ja evo volim natezati pa mi nemojte zamjeriti

Freak Show Inc.

6 1 hvala 1
16 godina
Thinker kaže...
.. sjeti se samo pojave RISC tehnologije kada je rečeno da će to biti budućnost i desktopa a završilo je svuda oko nas osim na desktopima (čast izuzecima).

No, možda već sutra netko uspije pokrenuti proizvodnju tranzistora gdje će umjesto silicija biti u igri nešto drugo i eto nama 20 GHz ko od šale.

-pa ne baš, tj. RISC je postao dio CPU CISCa.. npr ALU-FPU-SIMD... to je taj nestali risc, upravo to je spoj najboljeg iz oba svijeta. RISC je bio za radne stanice, upravo zbog tipa zadatka, specijaliziran, dok je PC za različite namjene. Za usporedbu je neki alat, specijalni ključ ili univerzalni set.. ista stvar. Pentium je spoj tih dvaju suprotnih zahtijeva i tad je napravio veći skok od inače do tad identičnog AMDa (koji je btw, do tad, intelov partner, podizvođač.. razdvajaju se itd. ili za usporedbu još i danas npr TI proizvodi sve za sve, isti pogon, koji renta ovisno tko treba kapacitete..).

- neće, bar ne 'sutra', jer najbrža logička vrata na nekoj relejnoj opremi, 5-10ghz.. neisplativo/škart/greške koje bi na CPU bile problem, ni blizu podizanja na 20ghz.. ali zato raste broj corea.

- ... jednak razlog je za npr RAM, kako raste kapacitet, problem je napon, primarno se njega spušta, dok brzina stagnira, jer je važnije imati više rama...

evo npr quote wikija:

Napomena: Svi noviji procesori koriste RISC jezgru, a oni na kojima se izvodi CISC kod, prevode isti u RISC i postižu veće performanse

Friday kaže...

Ne bih nikako htio da propadne AMD ali ne mislim da bi to znacilo nuzno nesto jako lose. Pogledajte kakva je situacija sa proizvodjacima operativnih sustava. MS nema apsolutno nikakve konkurencije u poznatom svemiru vec brat-bratu 25 godina (office paket da ne spominjem). I dalje izdaju dobre OS-ove, skroz izbacuju nadogradnje i sl. Sami su sebi konkurencija i jako dobro rade to sto rade. Mozda je nategnut primjer ali ja evo volim natezati pa mi nemojte zamjeriti

-više intelu cijenu režu partneri koji otkupljuju na veliko CPU i chipsetove.. igre wintel-OEMa (pa i igrokazi oko BIOSa, supporta starijeg OSa..). Monopol u ovim stvarima kao da ne postoji. Zapravo, mi nemamo naftu, dijamante.. niti u švicarskoj raste kakaovac. Pa opet, jel neka afrička zemlja proizvodi milku, crnci nose dijamantno prstenje i voze ferarije?.. novac, resursi.. patenti.

- monopol na fizičke stvari je pase, to će hendlati kinezi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2017 0:16 (ihush).
11 godina
ihush kaže...
Thinker kaže...
.. sjeti se samo pojave RISC tehnologije kada je rečeno da će to biti budućnost i desktopa a završilo je svuda oko nas osim na desktopima (čast izuzecima).

-pa ne baš, tj. RISC je postao dio CPU CISCa.. npr ALU-FPU-SIMD... to je taj nestali risc, upravo to je spoj najboljeg iz oba svijeta. RISC je bio za radne stanice, upravo zbog tipa zadatka, specijaliziran, dok je PC za različite namjene. Za usporedbu je neki alat, specijalni ključ ili univerzalni set.. ista stvar. Pentium je spoj tih dvaju suprotnih zahtijeva i tad je napravio veći skok od inače do tad identičnog AMDa (koji je btw, do tad, intelov partner, podizvođač.. razdvajaju se itd. ili za usporedbu još i danas npr TI proizvodi sve za sve, isti pogon, koji renta ovisno tko treba kapacitete..).

- neće, bar ne 'sutra', jer najbrža logička vrata na nekoj relejnoj opremi, 5-10ghz.. neisplativo/škart/greške koje bi na CPU bile problem, ni blizu podizanja na 20ghz.. ali zato raste broj corea.

- ... jednak razlog je za npr RAM, kako raste kapacitet, problem je napon, primarno se njega spušta, dok brzina stagnira, jer je važnije imati više rama...

evo npr quote wikija:

Napomena: Svi noviji procesori koriste RISC jezgru, a oni na kojima se izvodi CISC kod, prevode isti u RISC i postižu veće performanse

To je istina ali je "miješana" arhitektura, moja rečenica odnosila se na "čisti" RISC tipa ARM.

Ovo moje za 20 GHz je samo preuveličana predikcija bez temelja inspirirana željom kolege, naravno da ne postoji tehnologija koja bi nam donijela te brzine preko noći.

Iduće godine bi nam se trebao pojaviti DDR5.

17 godina
Kad će propasti AMD?

Trebao bi Netflix, sad kad je maknuo house of cards zbog pedofilnog kevina spaceya, uvesti seriju "AMD još nije umro, a kaće - nezna se" 

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
Friday kaže...

Stoji, ali... Firme ne vode same sebe. Vode ih ljudi. A ljudi vole biti bolji, posjedovati superlative... Kad jedan baja dođe drugom i kaže mu da je njegov (naj)brži, (naj)bolji - shodno tome, naravno, i najskuplji - onda u ovom baji proradi ego... A ego čini čuda. Konkurencija na razini firmi može se opisati kroz dječje nadmetanje o jačen tati... Ljudi vole kompetitivnost, a ona vodi do napretka. Svjetski rekordi postoje da ih se sruši. Ako, međutim, tvoje ime stoji na vrhu, puno ćeš manje volje imati da ga rušiš nego da je na tronu ime jednog, recimo, Raje.

bez zajebancije sad... amd je potreban. cijene, kako veli ihush, neće biti nikad veliki problem, jer su više manje "realne" jel? Ovise o tržišnim zakonima ponude i potražnje... problem je napredak kojeg nećemo gledati ako intel bude jedini na tržištu u mjeri kakvu možemo očekivati ako AMD nastavi mrdat tektonske ploče. Pa čak i kad se rodi samo ryzen. Nema veze, dobili smo 6/12 i7 na 5ghz kojem je intel pojeo pola vlastite x platforme... Moš mislit kako je to napravio "za rulju". Ne prika, nego je Raja mlatnio o stol i rekao "ajmooooo". 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
16 godina
Thinker kaže...
..

Ovo moje za 20 GHz je samo preuveličana predikcija ..

- pa ok, tako je i prihvaćeno.. :) .. nego nije ni neki srednjeročni cilj loviti ghz kao u doba 1GHz-a, pogotovo jer se zna za probleme vs korsit.

- za sad je cilj manje nanometara, jer direktno povečava profit (isti wafer, više chipova) dok se u hodu rješavaju problemi izolacije-izobličenja signala, smetnje.. i tad dođe 10nm, pa 7.. planovi za 1nm govore o grifenu i sl. možda tad logička vrata dozvole skok iznad 10ghz.. ali to tad neće značiti veći profit (kao s waferom). Banalizirat ću, nije im cilj povećanje hertza. Cilj je ipak zarada. U tome AMD gubi, .. ali (osim zbog forumske zabave, malo doljevanja ulja na vatru).. neće nestati ili nešto slično. Poslovat će jednako još godinama, pri tome će povremeno izbaciti dobar chip, češće nešto bugovito ali jeftino i opet će biti ista tema, s istim akterima recimo za 2-3 godine.

.. jedino će Drago promijeniti stil, font naslovnice ili temu foruma.. :))

edit: npr, moja kritika AMDovom Ryzenu.. hmmm, naziv, opet, kao PR, i3-5-7.. klasični underdog, koji se samo referira na 'baju u selu' :) -to je jedini prigovor za sad, naziv. Po ostalom, ako je vjerovati rezultatima (a nema razloga..) je OK, 'napokon' nešto nakon opterona.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2017 0:47 (ihush).
17 godina
neaktivan

Nakon one situacije sa hranom od mislim prošle godine, navodno je sanitarna malo pritisla sa kontrolom u toplicama, za hranu ne mogu garantirati da je kvalitetna , ali sve ostalo je prilično ugodno. Ma kakva Irska, ja ionako za austrijsku firmu radim, u Irsku idem samo turistički :D Lijepa je Tuzla, doduše, nije lijepa kao logo od AMD-a, ali Bože moj, ne može imati sve 

Why so serious?
17 godina
Friday kaže...

Ne bih nikako htio da propadne AMD ali ne mislim da bi to znacilo nuzno nesto jako lose. Pogledajte kakva je situacija sa proizvodjacima operativnih sustava. MS nema apsolutno nikakve konkurencije u poznatom svemiru vec brat-bratu 25 godina (office paket da ne spominjem). I dalje izdaju dobre OS-ove, skroz izbacuju nadogradnje i sl. Sami su sebi konkurencija i jako dobro rade to sto rade. Mozda je nategnut primjer ali ja evo volim natezati pa mi nemojte zamjeriti

Kad  ne znas za bolje, onda ti je to sto imas najbolje.  

15 godina
Kad će propasti AMD?

Prije će propasti Bug-ovo tiskano izdanje nego li Amd.

Moj PC  
6 0 hvala 2
8 godina
neaktivan
SolidSnakeCRO kaže...

Kad će propasti BUG?

ja se nadam sto prije ,oci me bole od ovoga novog portala ,tako da se to vise ni nemoze citati

a o textovima necu ni da pocmem ,

barem 90% je lose prevedeno sa tjedan dana zakasnjenja 5% je totalno krivo .

onih 5% je zanemarivo da se nateram da citam ovaj ,,nezna ni kako da ga nazovem ,,propast od redizajna ..

ma redizajn je za dizajn ovo to nije ni r od redizajna ...

17 godina
protjeran
Kad će propasti AMD?

Još jedan "made for trolls" clickbait članak...  

5 0 hvala 0
16 godina
Friday kaže...

Ne bi ni ja htio da propadne AMD ali ako se to desi bojim se da Intel nema filozofiju kao navedeni Microsoft.

Intel mi je nekako prljaviji igrac, mislim da bi se zbog Intela napredak u CPU tehnologiji pustao na kapaljku tj. ono sto bi se moglo unaprijediti kroz 3-4 godine Intel bi razvukao na 10 godina radi profita na ustrb brzeg napretka.

Eventualno da na PC trziste ne ulete Qualcomm i sl.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice