Netko voli nekakvu umjetnost. Recimo meni zna nekad dobar kod bit umjetnost.
Glede hrane i onako kod nas ima previše previše preseravanja.
Netko voli nekakvu umjetnost. Recimo meni zna nekad dobar kod bit umjetnost.
Glede hrane i onako kod nas ima previše previše preseravanja.
Ono, to je i dalje HAMBURGER.
Moja pokojna baka, kad sam joj rekao za neki trendi naziv, recept, uvjek se nasmijala i rekla - JoJ pa to sam je pravila 64. zvalo se tako i tako (langošice = truljave gaće , šunfundli su bili kurčići službeno npr).
Pa hambureger moze biti skup jedino ako je pravljen od ramsteka, ali to je tracenje boljeg komada mesa na inferiorno i losije jelo. Kad mi napisu na jelovniku 100% juneci burger, vecinom dobijem poriv otici negdje drugdje.
Valjda je mljevena lopatica neki "luksuz".
Radio sam po restoranima 15 godina.
Prvo sef kuhinje je imao istu rekaciju na muffin - stariji gospodin, vlasnik nekoliko zlatnih medalja, - reakcija - pa ovo je jebeni biskvit.
Tu se radi o opremi, vjestini, interijeru i zbilja skupim namirnicama.
Moj predzadnji posao u restoranu je bilo vodjenje jednog skupljeg talijasnkog restorana - ali naglasak na talijanskog jer su gotovo pa sve namirnice bile DOP iz Italije, i to ne najjeftiniji izbor. Tjesteninu smo pravili svoju, ali sa talijanskim brasnom. Namirnice nisu bile jeftine, ali je to ok, kad je sve bilo vrlo dobro. Sve je ok ako u startu znas sto ti je cilj i ako znas da ces imatimanji profit margin zbog toga.
Primjer Carbonara - o 90% restorana dobiti ces Vindijino vrhnje, Ribanac, i Barillu koja je predkuhana pa zavrsena pred serviranje, te ili PPK Hamburger ili PIK pancetu - sto je losiji izbor jer je slanije i manje masno pa ispadne lose.
Mi smo koristili svjeze spagete, guanciale (svinjski obraz) i bas DOP Pecorino, bez vrhnja, ali sa jajima. Uzasno jednostavno jelo, i jeftino, ali je hrvatska verzija jos drasticnije jeftinija.
Naravno, kao i u svemu postoji ogroman broj lokala koji preplacuju preserans i gdje sefovi kuhinje guraju vlastite izmisljotine umjesto vjestina. Japanska kuhinja, pogotovo jela od ribe su bas primjer gdje iskljucivo placas vjestinu, da bi se postao "sef kuhinje" treba proci 20-30 godina u kuhinji.
Probaj to gledati i ovako - placa se i kusanje neceg novog, jer se tamo ne ide jesti iz gladi. To je kao kad imas stalni postav u nekom teatru ili koncertnoj dvorani, pa imaju povremene nove opere ili svirke. To je ipak malo drugacije iskustvo.
Mi u IT-u.
Meni je uzas sto je ovakav sadrzaj uopce pusten u javnost jer sto? I ITevci su ljudi kaj ne?
Ogroman oksimoron i preseranas je bila izjava - IT je ovome produbio interes za umjetnost - pa pobogu "digitalna" umjetnost je svakodnevica vec pola stoljeca, pa da uzmes samo visual i audio artiste za video igre vec baratas sa ogromnim brojem ljudi - koji postje sve veci i veci.
A BTW, sva ova hrana spomenuta u videu je obican street food iz razlicitih krajeva svijeta.
Tocno, ali kako smo mi trend nacija, tako nemamo street fooda osim Dubravice, a lokali po ulici se mjenjanju ovisno o trendu, i svi postaju skuplji, Tklaca je bila puna kebapdžinica, sad je nekoliko azijskih restorana i svi su u kategoriji 120+ kuna jela sa picem.
Street food mora biti jeftin i djelomicno je u biti jako losa hrana - jer se radi od namirnica kojih ima, pa su raznjici od pilece hrskavice u biti pravi street food, dok je "ramstek (podvaljeni but)" sa Kotany zacinom za wok preserans hrvatskih ugostitelja.
Rebarca su dobro zacinjeno jelo, jer pricamo o jebenim kostima, jer je kotlet jeo netko drugi...
Pa ne bi rekao do savrsenstva, sve je to ok ali treba razumijeti i da se radi o hrani za doslovno prehraniti se. Svinji koju ti hranis probranom hranom ne treba mjesavina 14 zacina i umaka da bi bila dobra, kao sto i kobasi u kojoj nema usiju i papaka ne treba cackalica da bi povadio svu žlundru koja mi je zapela medju zube #Advent i #kobase #Mate Jankovića od #60kuna.
Thank you wyks...
Tu smo negdje. Vjerujem da su predani grafičari, web programeri, lvl dizajneri u IT-u 99% guzičari i da obožavaju umjetnost (pick one).
Isto tako je nemoguće bit old school gamer i ne imati afiniteta prema nekoj verziji iste.
Zato sam i reagirao malo ludo na "mi u IT-u".
Al Petka će kad tad dohvatit linuksaši, ako ga mi gurmani mrežari ne zadavimo crossover kablom.
Btw, imate na burek.ba oriđiđi od junećeg mesa burek u ZG-u (Đizus koja rečenica).
Košta oko 70 kn kila. Moji na poslu ga obožavaju, a JA NE DAM toliko para za jebeni burek koji btw i nije nešto.
Btw, umjesto gunacalea ja koristim pancetu. I u Carbonaru i kao bazu za Bolonjez.
Ovaj tjedan naručio sam koljenice od lokalnog mesara pa će bit osso buco za prste polizat.
wyks jesi gledao Yuna
Ta japanska kuhinja će mi uvjek biti nedostižni san.
I onda se nađe debeli Tom Gretić komenirat kako mu ide na živce kad alatom stružu po grilu.
Košta oko 70 kn kila. Moji na poslu ga obožavaju, a JA NE DAM toliko para za jebeni burek koji btw i nije nešto.
U Dubrovniku su se u razmaku od valjda 25 minuta (karikiram, ali bilo je isti tjedan) i 100 metara otvorile dvije pitarnice. Od povrca i sira 75 kuna kilo, mesni i mjesani su bili 90 kuna kilo.
Dobra pita, ali da, i dalje je to samo masno punjenje lakog tijesta.
Dobra je panceta ako ne pretjeras sa przenjem i ako nije preslana i presuha. Guanciale je teze nabaviti kod nas, sto je cudno jer zasto ljudi ne pocnu i to susiti, nije neka nauka. Iako je u biti nebitno sto ide kad kuhas doma, ali kad jedes vani volio bih da recept bude autentican ako se tako reklamira.
Ovaj tjedan naručio sam koljenice od lokalnog mesara pa će bit osso buco za prste polizat.
Kuhao prije dva tjedna :D
Da, svinjske obraze vjerovatno ni ne vade u većini mesnica. Jednom sam kupio zapakirane na delikates odjelu.
Jednom sam probao sa slaninom napravit bazu. Užas.
Jesu čuo za Barillu foru ? Kao za ovo tržište prave mekaniju tjesteninu zato što...pazi sad...mi ne volimo al dente nego raskuhanu.
To im je Matija "the seronja Babić" kad je radio Taste Atlas poslao upit.
Što je najsmješnije vjerovatno tu ima istine, ali ta drskost....brrrr
Jesu čuo za Barillu foru ? Kao za ovo tržište prave mekaniju tjesteninu zato što...pazi sad...mi ne volimo al dente nego raskuhanu.
Moja zena mrzi al dente, ja mrzim raskuhanu. Onda uvijek nadjemo kompromis pa jedemo raskuhanu
Jesu čuo za Barillu foru ? Kao za ovo tržište prave mekaniju tjesteninu zato što...pazi sad...mi ne volimo al dente nego raskuhanu.
Moja zena mrzi al dente, ja mrzim raskuhanu. Onda uvijek nadjemo kompromis pa jedemo raskuhanu
To je ok.
Vi u IT-u volite tako.
Joj prcat ću te zbog ovoga...ej....
P.S.
Najbolje ti je skuhat ju al dente i makniti sa vatre. Onda koja minutica i to je to.
Da, volimo mekaniju, al u formi njoki, mlinaca, knedli, špecli i ostalih svježih proizvoda sa jajima, krumpirom i brašnom :D
Zato su nam GermknUUUUUUdle na adventu 40 kuna...
nisam čitao postove naprijed nego me zanima tko su IT-jevci, i što to znači ?
Ne bi vjerovao i rižu vjerovatno vole više raskuhanu.
Ja volim taman. Čak bi je pojeo više raskuhanu nego da mi tvrda pod zubom.
nisam čitao postove naprijed nego me zanima tko su IT-jevci, i što to znači ?
To ti je Petkova ekipa.
Glasna većina.
Jebote kad pomislim, pa to je ko da si rekao građevinci.
nisam čitao postove naprijed nego me zanima tko su IT-jevci, i što to znači ?
To ti je ekipa koja nista ne voli raditi pa kad nesto treba onda uvijek drugima kazu "aj ti" pa mu ovaj odgovori "aj ti" i onda to tako u krug. I nikada nista ne bude gotovo. To su ti ajtijevci...
Odlična analogija kad nekome pokušavaš beskonačnu Do While petlju objasnit.
Meni je hrana gorivo, pa ono gledam da ima balansirane makrose i mikronutrijente, ako nema nadoknadim suplementom. Kuham trenutno jer moram (obiteljski razlozi)... često mi i uspije neki grah, umak ili čušpajz... ali inače, mislim da sam negdje putem u ovih pola stoljeća živlenija izgubio dobar dio okusa. Možda valja sinuse pročistiti, neznam. Enivej, izgleda da sam stoga prestao biti IT-jevac prema BUGu, pogotovo ako spomenem da mi je car gol, u smislu da mi je recimo "rijeka prijestolnica kulture" dozla boga dosadan preserantski način da padavičari operu neku pinku, nimalo drugačije od bandićevog adventa, samo pod krinkom da su ovo performeri i intelektualci pa se ne smije pitati pa kolko to košta. Inače, kako to da po BUGu ITjevci nisu i rekreativni sportaši? Ovdje je dosta posjećena rubrika o vježbanju a i tu, osim mene, imam mladih kolega i kolegica koji redovito odrađuju gym i rokaju bicikle i trčanja. Očito zato jer prema izgledu moderatora... no da skratim, fah idiota ima jednak postotak u svemu. Kao i normalnih ljudi koji nakon posla žive život prosječne osobe.
Thank you wyks...
Btw, imate na burek.ba oriđiđi od junećeg mesa burek u ZG-u (Đizus koja rečenica).
Košta oko 70 kn kila. Moji na poslu ga obožavaju, a JA NE DAM toliko para za jebeni burek koji btw i nije nešto.
Kila mesa ti je 50-60kn tako da ...
To mi je negdje na razini top kulena za 50 - 100kn po kili
Pa hambureger moze biti skup jedino ako je pravljen od ramsteka, ali to je tracenje boljeg komada mesa na inferiorno i losije jelo. Kad mi napisu na jelovniku 100% juneci burger, vecinom dobijem poriv otici negdje drugdje.
Valjda je mljevena lopatica neki "luksuz".
Nije neki skupi dio, ali gdje god sam citao, lopatica (US 'chuck') je kakti najbolje meso za burgere, bolje u tu svrhu od ramstek/sirloin.
Uf, super je ovo, ali ovo je previse za ikoga tko mora nesto u zivotu raditi, tj. nesto naporno raditi. Ovako necemu se treba i fizicki i novcano posvetiti, zato on ima kanal :D
Trznica je najbolja u 7 ujutro - tko zaposlen to stigne? oni koji rade popodnevnu :D
Nije bas u nabavi, pogotovo ako imas dobar ugovor sa dobavljacima.
Pa hambureger moze biti skup jedino ako je pravljen od ramsteka, ali to je tracenje boljeg komada mesa na inferiorno i losije jelo. Kad mi napisu na jelovniku 100% juneci burger, vecinom dobijem poriv otici negdje drugdje.
Valjda je mljevena lopatica neki "luksuz".
Nije neki skupi dio, ali gdje god sam citao, lopatica (US 'chuck') je kakti najbolje meso za burgere, bolje u tu svrhu od ramstek/sirloin.
Pa zato i jesam sarkastican oko luksuza - jer je mljevena lopatica sasvim odlican i jeftin izbor.
No, ja ponekad stavim malo juneceg buta (ako je na akciji) i malo svinjske lopatice ili carskog mesa, bitno je da ima neke masnoce, mnogima je sama junetina bezukusna i suha.
Zato je ramstek, kako ga u nas rezu bez masnoce - jako los izbor jer, em je nerazumno lijep odrezak samljeti (a i beskorisno jer je vec mekan) em je suh. Ja sam tu pobornik jednostavnsti - skampe i odreske ne volim unistavati nepotrebnim okusima i dodacima.
Nije bas u nabavi, pogotovo ako imas dobar ugovor sa dobavljacima.
Da loooooool s Argentincima i mesom smrznutim 3 godine :D
Svinja kao recimo jeftino meso 13 kn je kila žive vage s klanjem. Na 200 kila dobiješ oko 40-50 kila mljevenog, otprilike 25-30kg od toga je vrhunsko meso, a junetina je skuplja od svinjetine. Za manje od 40kn zna se po defaultu da se prodaje smeče iz uvoza. 40-50kn uvozno meso ali možda svježije.
Ne bi vjerovao i rižu vjerovatno vole više raskuhanu.
Ja volim taman. Čak bi je pojeo više raskuhanu nego da mi tvrda pod zubom.
nisam čitao postove naprijed nego me zanima tko su IT-jevci, i što to znači ?
To ti je Petkova ekipa.
Glasna većina.
Jebote kad pomislim, pa to je ko da si rekao građevinci.
To ti je nesto kao ekipa iz IT Crowd serije...neko se voli uklapati u te stereotipe, ja bas i ne (ne znato sto sam nesto posebno gurman ili strucnjak za umjetnost muziku ili sta).
Zato razni marketingasi, manageri, analiticari, ekonomisti bla bla bla nas i ne shvataju ozbiljno...
Treba malo drzati do sebe i do profesije...
I preporuka za knjigu: https://www.amazon.com/Developer-Hegemony-Erik-Dietrich/dp/0692866809
Zato razni marketingasi, manageri, analiticari, ekonomisti bla bla bla nas i ne shvataju ozbiljno...
Treba malo drzati do sebe i do profesije...
Kog boli picka materina jel nas tamo neki shvacaju ozbiljno ili ne?
A do sebe i profesije drzim tako da maksimalno profesionalno odradim ono sto se od mene trazi. Ja ne vidim kako se bavljenje junecim pleckama ili glazbom izvan radnog vremena odrazava na to da li me netko shvaca ozbiljno ili ne? Ako ce mi netko to i uzeti za dobro ili zlo - nek si jebe mater.
Majke ti mile na sta se ovo svelo - nije dovoljno biti dobar developer nego moras jos njegovati i sliku o sebi izvan radnog vremena da ne bi nastetio profesiji. I to dok nam policajci vode bordele a suci visemilijunsku imovinu objasnjavaju darovima...
Pljuc
evo danas me zvala žena iz osnovne škole, pita je informatičarka da mene pita kako napraviti share link na gdrive ili onedriveu da svi vide sadržaj.
e pa znala bi da ima ispunjen instagram sa slikama kotleta u umaku od borovnice i par kapi picinog soka uz obavezni peršin sa strane.
a moglo mi je bit tako lijepo u životu, uguzit se u školu i bit informatičar...
Ne bi vjerovao i rižu vjerovatno vole više raskuhanu.
Ja volim taman. Čak bi je pojeo više raskuhanu nego da mi tvrda pod zubom.
nisam čitao postove naprijed nego me zanima tko su IT-jevci, i što to znači ?
To ti je Petkova ekipa.
Glasna većina.
Jebote kad pomislim, pa to je ko da si rekao građevinci.
To ti je nesto kao ekipa iz IT Crowd serije...neko se voli uklapati u te stereotipe, ja bas i ne (ne znato sto sam nesto posebno gurman ili strucnjak za umjetnost muziku ili sta).
Zato razni marketingasi, manageri, analiticari, ekonomisti bla bla bla nas i ne shvataju ozbiljno...
Treba malo drzati do sebe i do profesije...
I preporuka za knjigu: https://www.amazon.com/Developer-Hegemony-Erik-Dietrich/dp/0692866809
neće tebe nijedna knjiga spasiti. treba ti neki life coach sa instagrama.
Kog boli picka materina jel nas tamo neki shvacaju ozbiljno ili ne?
A do sebe i profesije drzim tako da maksimalno profesionalno odradim ono sto se od mene trazi. Ja ne vidim kako se bavljenje junecim pleckama ili glazbom izvan radnog vremena odrazava na to da li me netko shvaca ozbiljno ili ne? Ako ce mi netko to i uzeti za dobro ili zlo - nek si jebe mater.
Majke ti mile na sta se ovo svelo - nije dovoljno biti dobar developer nego moras jos njegovati i sliku o sebi izvan radnog vremena da ne bi nastetio profesiji. I to dok nam policajci vode bordele a suci visemilijunsku imovinu objasnjavaju darovima...
Pljuc
Tak i meni vele sto si neuzmem novi auto da cu izgledati ozbiljnijestrasno
Kog boli picka materina jel nas tamo neki shvacaju ozbiljno ili ne?
A do sebe i profesije drzim tako da maksimalno profesionalno odradim ono sto se od mene trazi. Ja ne vidim kako se bavljenje junecim pleckama ili glazbom izvan radnog vremena odrazava na to da li me netko shvaca ozbiljno ili ne? Ako ce mi netko to i uzeti za dobro ili zlo - nek si jebe mater.
Majke ti mile na sta se ovo svelo - nije dovoljno biti dobar developer nego moras jos njegovati i sliku o sebi izvan radnog vremena da ne bi nastetio profesiji. I to dok nam policajci vode bordele a suci visemilijunsku imovinu objasnjavaju darovima...
Pljuc
Za pocetak - trebalo bi jer ti takvi odredjuju zaradu, ako i ne postoji nikakav drugi razlog. I koliko god ti mislio da imas dobar deal, varas se. Izrabljivan si, usprkos tome sto radis kompleksniji posao od njih.
Ali, sto si nervozan? Mozes li artikulisati misli bez psovanja?
Nisam pricao o bilo kakvom njegovanju pojavnosti, rebarcima, fancy hrani, glumatanju na instagramu, niti ovom videu (koji nisam ni gledao niti cu).
Tako da nema razloga da mi odgovaras na nesto sto nisam ni rekao.
Ono sto govorim jeste da je glupo pristajati na bilo kakve stereotipe. I glupo je sam sebe ogranicavati na nekog kome je jedini interes u zivotu kodirati, jesti pizzu, igrati call of duty (i kada predje 100 kg ili fasuje visok pritisak, poceti trcati i voziti bicikl). Time se ne postaje bolji developer, samo zatupljeniji i ograniceniji.
I da, radim i ja u velikoj softverskoj firmi (ne vidim to kao nesto cool, vec naprotiv), puno prije nego sto si ti otisao u Irsku, i tvrdim da nije tacno to o cemu govoris. Ni u mom slucaju, niti u slucaju vecine kojima sam okruzen.
p.s. Negdje si napisao da priprema kafe nema veze sa gurmanstvom. I svejedno sam ti ja replicirao na post i pokusao te shvatiti ozbiljno. Cijeni to.
Za pocetak i kraj - zaradjujem vise od svog managera. 6 znamenkasta cifra u eurima. Toliko o izrabljivanju i ostalim zabludama u tvojoj glavi...
Za pocetak i kraj - zaradjujem vise od svog managera. 6 znamenkasta cifra u eurima. Toliko o izrabljivanju i ostalim zabludama u tvojoj glavi...
Ok, ako ti nisu slagali za managerovu platu, ali management ima razne nivoe. Jedan od njih je i team manager na dnu koji tebe managira.
I sad i to pokusavas generalizovati, cisto da bi se mogao hvaliti "ciframa u eurima".
p.s. Negdje si napisao da priprema kafe nema veze sa gurmanstvom. I svejedno sam ti ja replicirao na post i pokusao te shvatiti ozbiljno. Cijeni to.
Pa i nema.
Ono sto nitko nije spoemnuo ili istaknuo iz Susticevog clanka je - novac, tj. koliko ti njegovi aparati kostaju.
Dobra kava se moze napraviti i sa kafetjerom i french press loncem koji skupa ne prelaze 200 kuna, pa cak i jako dobar cappucino.
10 godina sam radio na aparatu starom nekoliko desetljeca, pravio srceka i labudice :D.
Ako ne preprzis kavu, ne izlazes ju velikim razlikama u vlazi i temperaturi, ne treba puno za pohvatati "gimmicke".
Gledaj to i sa ove perspektive - najpoznatiji street food je wok - to nije Tefalova tava od 600 kuna, na Miele stednjaku od 8000kuna.
Steak je dobar i na gradelama od 39,99 kuna iz peveca.
Ok, ako ti nisu slagali za managerovu platu, ali management ima razne nivoe. Jedan od njih je i team manager na dnu koji tebe managira.
I sad i to pokusavas generalizovati, cisto da bi se mogao hvaliti "ciframa u eurima".
Opa, vidi kako si se uhvatio u vlastitom generaliziranju...
Ne, ja se ne zelim ovdje hvaliti ciframa u eurima - davno mi je tastina nestala sto se toga tice. Radi se o tome da radim izuzetno zabavan posao u izuzetno dobroj firmi za jako puno novaca kao contractor i zato zaradjujem vise od ljudi koji su mi nadredjeni.
Ajde ti sad meni molim te reci gdje su tu elementi izrabljivanja? Pojasni mi molim te tocno na koji to nacin ja bivam izrabljivan?
Ok, ako ti nisu slagali za managerovu platu, ali management ima razne nivoe. Jedan od njih je i team manager na dnu koji tebe managira.
I sad i to pokusavas generalizovati, cisto da bi se mogao hvaliti "ciframa u eurima".
Opa, vidi kako si se uhvatio u vlastitom generaliziranju...
Ne, ja se ne zelim ovdje hvaliti ciframa u eurima - davno mi je tastina nestala sto se toga tice. Radi se o tome da radim izuzetno zabavan posao u izuzetno dobroj firmi za jako puno novaca kao contractor i zato zaradjujem vise od ljudi koji su mi nadredjeni.
Ajde ti sad meni molim te reci gdje su tu elementi izrabljivanja? Pojasni mi molim te tocno na koji to nacin ja bivam izrabljivan?
Ne znam sta sam ja generalizirao, osim tog da u vecini slucajeva nije tako po pitanju zarade. I u mom slucaju nizi management ne zaradjuje vise, ali kako se krenes "penjati" uz piramidu situacija je sigurno drugacija (ne, ne znam koliko moj direktor zaradjuje). Mozda ti zaradjujes vise i od direktora svoje kompanije, ko zna - ali to je izuzetak, ne pravilo i tu je moja generalizacija i dalje potpuno ispravna.
Da ne govorim o drugim, losijim firmama, ili jos gore - firmama koje nisu primarno IT/softverske (banke i sl.) - gdje nekakve ublehe IT-ovce smatraju nizom vrstom, a ovi im pomazu u tome.
Ali odmakli smo se od poente onog sto sam htio reci i presli iskljucivo na pricu o zaradi...
Ne znam sta sam ja generalizirao, osim tog da u vecini slucajeva nije tako po pitanju zarade. I u mom slucaju nizi management ne zaradjuje vise, ali kako se krenes "penjati" uz piramidu situacija je sigurno drugacija (ne, ne znam koliko moj direktor zaradjuje). Mozda ti zaradjujes vise i od direktora svoje kompanije, ko zna - ali to je izuzetak, ne pravilo i tu je moja generalizacija i dalje potpuno ispravna.
Da ne govorim o drugim, losijim firmama, ili jos gore - firmama koje nisu primarno IT/softverske (banke i sl.) - gdje nekakve ublehe IT-ovce smatraju nizom vrstom, a ovi im pomazu u tome.
Ali odmakli smo se od poente onog sto sam htio reci i presli iskljucivo na pricu o zaradi...
Vidi, postoje "velike" kompanije i velike kompanije. Ja radim u velikoj kompaniji. Cca 150 tisuca zaposlenih.
Nego, kako ja to trebam drzati do profesije. Nisi mi pojasnio?