ihusha preskačem odavna sve šta je dulje od tri retka jer do kraja traktakta načme sedam različitih tema, s tim da već treća nema nikakve veze s prvom, a na kraju više uopće nije jasno koju tezu zastupa ili joj se protivi.
("Barem meni" (TM) )
ihusha preskačem odavna sve šta je dulje od tri retka jer do kraja traktakta načme sedam različitih tema, s tim da već treća nema nikakve veze s prvom, a na kraju više uopće nije jasno koju tezu zastupa ili joj se protivi.
("Barem meni" (TM) )
Antivaxerstvo zahvaća nove populističke ideologije, ne tradicionalne konzervativce na oba kraja spektruma. S tim da su s "lijeva" su tu uključeni "lijevi liberali" (što je "ljevica" i "ideologija" u rangu Gwyneth Paltrow vagina-scented candels, "wicca" i veganstvo - dakle identitetske politike i "culture wars"), a s desna esktremna desnica, populistička ekstremna desnica, mišakovsko-pernarovsko lupetanje i slično.
Zato ti i jesi neobičan slučaj jer ne spadaš u demografiju i statistiku.
Možda sam tebi neobičan slučaj jer me gledaš kroz prizmu antivaxerstva, iako zapravo držim istu poziciju koju sam držao u pro-vax temama:
Visoka procijepljenost se može postići isključivo temeljem povjerenja i transparentnosti, dok je prisila vatrogasno rješenje. Potreba za prisilom ukazuje na problem u sustavu.
Problem je što tu transparentnost izostaje, na nuspojave i razumne zabrinutosti se odmahuje rukom, poslane poruke su konfuzne, a onda na to još dolazi i, po meni, neprihvatljivi oblik prisile bez prisile, koji osim što je nekorektan, ujedno dodatno uvodi polarizaciju i ruši povjerenje.
Problem je što tu transparentnost izostaje, na nuspojave i razumne zabrinutosti se odmahuje rukom, poslane poruke su konfuzne, a onda na to još dolazi i, po meni, neprihvatljivi, oblik prisile bez prisile, koji osim što je nekorektan, ujedno dodatno uvodi polarizaciju i ruši povjerenje.
Ima nešto u serovanju "elita" nama "običnim" ljudima, ali po svemu što kaže struka, svih ovih 16 vakcina koje su trenutno u uporabi u svijetu su abnormalno sigurne, posebno u odnosu na one tradicinalne koje su desetljećima s nama, a imaju daleko teže i češće nuspojave (vakcina protiv velikih boginja, primjerice) nego bilo koja vakcina protiv covida koja je u opticaju.
A "prisila bez prisile" je u pitanju vakcinacije totalni idiotizam, jer treba prisila s prisilom.
Vakcinacija u doba pandemije je javnozdravstveni odgovor na društveni javnozdravstveni problem - pandemiju. Ima smisla jedino ako se primjenjuje na sve, jednako kao i sve ostale protupandemijske mjere - zabrane masovnog okupljanja, maske, razmaci i sve ostalo.
Ideja da na pandemiju odgovaramo "javnozdravstvenom" mjerom koja je dobrovoljna, kao da se radi o tome hoćeš li sanirati karijes na zubu, koji je tvoj privatni, a ne općedruštveni problem pa društvo, izuzev tvojih najbližih, boli dupe šta ćeš ti s tim zubom raditi, je nonsens.
I onda kada imamo "prisilu bez prisile", dobijemo ovakve stavove koji su posve besmisleni.
btw. kakvo je stanje u redakciji, jeste li se cijepili? ima li antivaxera?
Milka30 nastavno na Dragin kometnar i Viskove teorije o političkim stavovima i religioznosti, da ja i ti zamijenimo accounte kako bismo ispunili Dragina i Viskova očekivanja o stavovima
Još jedan primjer kako anegdotalnim slučajevima (koje drugima spočitavaš) odgovaraš na statističke pokazatelje.
Logičke greške koje masovno radiš su ono što mene iznenađuje, stav o koroni i cijepljenju je samo posljedica toga, kao što je i kod ostalih koji rade takve greške.
Tako da nema nekog čuda ovdje što ti kao (recimo) ljevičar/liberal imaš takve stavove, jer ja nisam tvrdio da stav o koroni proizlazi direktno iz svjetonazora, već da postoji jasna korelacija, a kauzalizacija je u načinu razmišljanja. Ako ispravno logički razmišljaš (i imaš nekakvu empatiju) onda ćeš u pravilu biti bliže lijevim stavovima i mjerama/cijepljenju, a vrijedi i obrnuto, desni/konzervativni stavovi proizlaze iz grešaka u razmišljanju (iracionalnim odlukama koje se naknadno pokušavaju logički pogrešno opravdati).
Ti si iracionalnim pristupom i odustajanjem od logike (osim kao loše racionalizacije) i empatije, po ovoj temi otišao na 'drugu stranu', a Milka je iz nekog razloga odlučio baš na ovom pitanju primijeniti logiku i rezultati nisu izostali.
Edit:
Ako išta, ovaj slučaj dokazuje staru istinu da ljudi mogu biti brilijantni u nekoj domeni, a istovremeno i vjernici, jer stvarima prilaze na različit način.
btw. kakvo je stanje u redakciji, jeste li se cijepili? ima li antivaxera?
Ne mogu govoriti za kolege, ionako odavna manje-više stalno radimo od doma. Ja sam se cijepio, mislim da su i svi ostali. Mislim da nemamo niti jednog antivaksera.
pa i plaćaju sami. svaki mjesec ide dole s plaće. samo budale misle da je nešto besplatno.
I da i ne. Kad plaćaš osiguranje automobila, visina osiguranja ti zavisi od količine s*anja koja praviš kolima. I to je normalno - cena osiguranja proporcionalna riziku, pa ko se glupira, efektivno plaća penal. Ovde je situacija takva da ljudi koji se glupiraju nemaju nikakav penal, što je problem. Sistem zdravstvenog osiguranja je, u najboljem slučaju, postavljen tako da može da zadovolji potrebe populacije koja se normalno ponaša, a ljudi koji svesnim postupcima dovode do znatno povećanog rizika od ozbiljnog uvećanja zdravstvenih troškova ruše taj sistem, i to za sve nas. Ergo, logično bi bilo uvesti odgovarajuću protivmeru, bilo da se takvima naplaćuje veći iznos osiguranja, bilo da im određeni vidovi lečenja ne budu pokriveni postojećim.
Da se razumemo, cilj gornjeg pasusa je bio da objasnim argumentaciju iza onoga što je Milka30 rekao, ne tvrdim da se 100% slažem sa time da bi antivakserima trebalo početi naplaćivati lečenje. Razlog što oklevam da se složim je taj što nas to potencijalno uvodi na jednu opasnu stazu: viši troškovi osiguranja/naplaćivanje lečenja za antivaksere; istom logikom zatim isto i za pušače; pa za ljude koji piju alkohol; pa za one koji jedu "mnogo" slatkiša (makar ne bili gojazni); pa za ljude koji jedu roštilj, ili slaninu, ili prženo, ili "previše" mesa; za one koji piju gazirane sokove i uopšte slatka pića; za one koji nemaju dovoljno fizičkih aktivnosti... Gde prestaje svesno izlaganje riziku od bolesti koje se mogu preduprediti, a gde počinje normalno življenje života, sa normalnim rizicima zbog kojih i plaćamo to zdravstveno?! Gde podvući crtu? I gde će birokrate i krojači državnih proračuna povući crtu, kad jednom krenu?
Komplikovano i osetljivo pitanje.
Da, točno si napisao.
Meni nema logike da pored par hiljada kuna što uplaćujem za zdravstveno država traži još 70 za dopunsko kao da je problem da mi odmah uzmu 100 ako to nekoga spašava. Uzmi mi i dvjesta.
Pušim, sa 34kn po kutiji plaćam državi svoj karcinom pluća i na taj način. Daj bože da poskupi i na 50kn.
Kako su porezima sjeli na cigarete- nema razloga da isto ne postupe i s ostalim stvarima koje su "pošasti modernog doba" poput slatkih pića, čipseva i ostalih gluposti. Porezi na kolu i gluposti - kao i na cigarete.
S tim da bi ja maksimalno smanjio poreze na teretane, bicikle, informatičku opremu, medije, svu zdravu hranu (ribe, voće, povrće itd).. sve je to danas potreba potrebnija od kruha i mlijeka. Kola nije nikakva potreba.
Ne treba nužno dizat cijenu osiguranja već sa porezima stimulirati "zdrava" ponašanja, a destimulirati nezdrave navike ovisno o "trendu" i situaciji.
A država neovisno o nečijem ponašanju mora svima osigurat zdravstvenu zaštitu, cijepio se netko ili ne, bio pretio ili se namjerno bacio s balkona.
Milka30 nastavno na Dragin kometnar i Viskove teorije o političkim stavovima i religioznosti, da ja i ti zamijenimo accounte kako bismo ispunili Dragina i Viskova očekivanja o stavovima
A ne, nije to tako jednostavno - desničari-tradicionalisti, "stara desnica", tradicionalni katolici mahom ne idu uz ovu populističku i ekstremnu desnicu ("alt-right") u pitanju vakcinacija.
Antivaxerstvo zahvaća nove populističke ideologije, ne tradicionalne konzervativce na oba kraja spektruma. S tim da su s "lijeva" su tu uključeni "lijevi liberali" (što je "ljevica" i "ideologija" u rangu Gwyneth Paltrow vagina-scented candels, "wicca" i veganstvo - dakle identitetske politike i "culture wars"), a s desna esktremna desnica, populistička ekstremna desnica, mišakovsko-pernarovsko lupetanje i slično.
Zato ti i jesi neobičan slučaj jer ne spadaš u demografiju i statistiku.
There we go boys - he said it! Antivaxer! hahaha
Kako MrBlc spada u antivaxere mozda da nam taj dio malo pojasnis :-) hvala unaprijed
Takodjer da se osvrnem na ove nove accounte,
Dok je account novi ali gura tezu koja pase odredjenima, onda je taj clan ok, normalan i njegovo misljenje ima "tezinu".
Kada je account novi ili stari, ali ne gura "ockivanu" tezu onda taj clan nije ok, nije normalan, treba mu naplatit zdravstvenu njegu i njegovo misljenje - tocnije post, nema "tezinu".
Ja sam jos davno tu u temi reko da budu antivaxeri krivi za sve. Eto primjer, u hrv losa procjepljenost. Definitivno neorganizacija nije kriva, nego antivaxeri. I sad bi Visak mogao reci na sta mi je jednom i odgovorio - pa cjepiva ima!!!, cijepis se bilodi oces!!!
Zasto su se onda desavale situacije da ljudi dolaze cekaju u redovima pa ih se salje doma? Ili cemo se pravit da takvih situacija nije bilo? Da li ce nam argument biti da sada toga vise nema?
Onaj ko misli da su antivaxeri krivi kaj u hrv nije dobra procjepljenost a druge faktore u potpunosti ignorira - s tim jednostavno rasprava vise nema nikakvog smisla.
Takodjer, jedna EMA ima jasne upute kako postici visoku procjepljenost, upute su jasne u par natuknica, nasi su shebali ama bas sve od tih uputa te iz dana u dan imaju nove gafove (najnoviji Plenkijev gaf :-). Pun k ljudi se mislilo cijepit jer su mislili da ce putovat bez problema, pa bas i nije ispalo tako.
Koliko ljudi je odustalo sad radi tog, ili cemo reci da nisu? Jedna zanimljivost takodjer - dokaz o preboljevanju vise nije dovoljan za ulazak u HRV, sad pazi, moras preboljet i imat bar 1 dozu u trenu kada zelis uc u HRV. hahahaha
neke drzave unatoc cijepljenu traze test.
al vidim da imamo intelektualce ovdje koji imaju bolje strategije za procljepljenost, cak bolje od jedne EMA-e koja je, govorim vec po 1000ti put ovdje u temi, toliko dobra i transparentna da su nasi samo trebali C/P upute i bilo bi 10x bolje... sad pisi kuci propalo.
Malo mi je sumnjivo da lik sa dva dana staža na forumu zna i ume dešifrirat jednog ihush i to 2096 riječi - 10.474 znakova u 37 minuta. Just sayin
NHF meni je trebalo cca 6 godina, ELO rejting u šahu od skoro dvije tisuće, a i desetljetno iskustvo igranja poteznih strategija nije bilo na odmet.. I to sam u početku čitao njegove postove koji su bili kraći od jednog retka na 27' monitoru. Ne dobiva kartone jer ga nitko od admina ne razumije, a ovaj mu se usudi odgovarati i citirati njegove postove i solit pamet umjesto da mu se obraća sa Vi.
Vjerojatno se meni obraćaš..
Da, bio sam dio ovoga foruma negdje od 2011 do 2014 a zbog novorođene djece, obiteljskih obaveza, sam odustao od natezanja po ovom i ostalim forumima.
ihushove "kobasice" s romanom toka svijesti sam čitao davno i čovjek se razumije u informatiku, iako nekad nije priznao kada je u krivu i možeš se s njim prepucavati danima, neće priznati da je fulao...
Ako si pomislio da i danas čitam njegove gore/dolje rečenice od početka do kraja zeznuo si se, to je posao za mazohiste, a čitam da ti točno brojiš koliko znakova ihush napiše.
Ako ti je to zabavno, navali..
I, eno stigli su ti Anand i Kasparov na Grand Chess Tour u Rvatsku pa pokušaj s njima odigrati koju partijicu (ups , ne možeš, nemaš dovoljno bodova).
Proguraj se tamo s dječicom, možda uspiješ odigrati kakvu simultanku s njima, pa pokaži fotke...
Ima nešto u serovanju "elita" nama "običnim" ljudima, ali po svemu što kaže struka, svih ovih 16 vakcina koje su trenutno u uporabi u svijetu su abnormalno sigurne, posebno u odnosu na one tradicinalne koje su desetljećima s nama, a imaju daleko teže i češće nuspojave (vakcina protiv velikih boginja, primjerice) nego bilo koja vakcina protiv covida koja je u opticaju.
Uz upitnu transparentnost podataka - kod nas se sumnje niti ne vode u evidenciji, bez obzira koliko opravdane bile, ako nema utvrđenog mehanizma, a ne dodaju se ni kad se mehanizam utvrdi. Dvije nuspojave - miokarditis i ugrušci - su bile predstavljene kao teorije zavjere iako je bilo jasno da korelacija postoji i da je učestalost veća nego u općoj populaciji. Kad su priznali ugruške, EMA je izjavila da nisu izračunali omjer rizika i benefita jer im države članice nisu poslale podatke o dobi cijepljenih. Oprosti, ali uz takvu transparentnost je hrabro išta izjaviti u vezi sigurnosti.
Dalje, test na antitijela se ne priznaje kao dokaz imuniteta, od ljudi koji imaju visoke razine antitijela se također traži da se cijepe iako takav scenarij uopće nije bio obuhvaćen testiranjem i nemamo garanciju da je za njih sigurno.
Pa onda dalje, većina stručnih tijela ne preporuča cijepljenje maloljetnika ako nemaju neki faktor rizika, ali politika gura i to. Time dodatno ruši povjerenje i u one koji nas kroz krizu vode i u stručna tijela.
Ako podaci pokazuju da mora biti obavezno, nek bude obavezno, ali, ako se pokaže da su svjesno zanemareni neki podaci ili nedostatak istih, koji su ukazivali na potencijalnu opasnost, onda onaj tko je donio odluku mora i odgovarati zbog nemara.
Ako išta, ovaj slučaj dokazuje staru istinu da ljudi mogu biti brilijantni u nekoj domeni, a istovremeno i vjernici, jer stvarima prilaze na različit način.
Kao što je pokazala vjera u kapljični prijenos, vjera u nepostojanje tamnog broja, vjera u nepostojanje staničnog imuniteta, vjera u neškodljivost maski...
da ne zaboravimo vjeru u švedsku uskratu kisika starcima...
Predlažem Vladi RH da uvede Dopunsko osiguranje PLUS, od 70 kn mjesečno, za sve one koji se nisu, ili se ne žele cijepiti protiv C19.
Inače, plaćam Dopunsko osiguranje HZZO, a ovako (pošto sam cijepljen) ne bih morao plaćati Dopunsko PLUS osiguranje.
Dakle, dva dopunska.....
Eto, još jedan moj doprinos temi, u skladu s očekivanjima.
slažem se.
također smatram da se svako dijete mora cijepiti svakim dostupnim cjepivom na tržištu, a zalažem se da ga država treba platiti. primjerice, vodene kozice prebole gotovo svi, cjepivo postoji, a sama bolest traje oko dva tjedna, a za to vrijeme je roditelj na bolovanju na teret države. dakle, da li bi cijepio svoje dijete, ako ga imaš, sa svakim dostupnim neobaveznim cjepivom koje postoji da izbjegneš bolovanje? ili si antivakser?
Ja sam jos davno tu u temi reko da budu antivaxeri krivi za sve. Eto primjer, u hrv losa procjepljenost. Definitivno neorganizacija nije kriva, nego antivaxeri.
"Haha-hehe" - tko je kriv za obijanje cijepljenja nego antivaxeri? Kakva "loša organizacija"? Imaš doza vakcina viška, imaš punktova za cijepljenje koliko te volja, nema čekanja za cijepljenje (za one koji su normalni i dođu na punkt na kojem su zakazani i u termin u koji su zakazani) i "ne valja organizacija". A ne oni koji se ne žele cijepiti.
Niti te itko tjera da se cijepiš, niti te itko tjera da platiš za cijepljenje, ali na kraju su za odbijanje cijepljenja krivi svi osim onih koji se ne žele cijepiti.
Besmisleno je raspravljati s nekim tko fantazira i još je k tome "haha" histeričan jer mu nije dosta što mu je društvo dalo totalnu slobodu oko izbora, nego ga smeta i to što ima onih koji se s njim ne slažu.
Nemoj se cijepiti, koga briga, ali da nema organizacije je totalni idiotizam.
Ova tema je vrh.
Ja sam jos davno tu u temi reko da budu antivaxeri krivi za sve. Eto primjer, u hrv losa procjepljenost. Definitivno neorganizacija nije kriva, nego antivaxeri.
"Haha-hehe" - tko je kriv za obijanje cijepljenja nego antivaxeri? Kakva "loša organizacija"? Imaš doza vakcina viška, imaš punktova za cijepljenje koliko te volja, nema čekanja za cijepljenje (za one koji su normalni i dođu na punkt na kojem su zakazani i u termin u koji su zakazani) i "ne valja organizacija". A ne oni koji se ne žele cijepiti.
Niti te itko tjera da se cijepiš, niti te itko tjera da platiš za cijepljenje, ali na kraju su za odbijanje cijepljenja krivi svi osim onih koji se ne žele cijepiti.
Besmisleno je raspravljati s nekim tko fantazira i još je k tome "haha" histeričan jer mu nije dosta što mu je društvo dalo totalnu slobodu oko izbora, nego ga smeta i to što ima onih koji se s njim ne slažu.
Nemoj se cijepiti, koga briga, ali da nema organizacije je totalni idiotizam.
Nebi vjerovao, ali imas ljudi s razmisljanjima tipa "Kaj se bum cijepil ak nemrem ionak nikam ic"? Aj takvome objasni da se cijepi da izbjegne tezi oblik bolesti a ne radi toga da more ic na koncert neki. Taj nije antivaxer nego jednostavno od pocetka ima krivu ideju o cijepljenu opcenito.
Valja izaci medju ljude tu i tamo pa da vidis kako ko "dise".
Losa organizacija, nego sto?! Unaprijed sam u svom postu spomenuo tocan argument koji koristis/ces iskoristit - "imaš punktova za cijepljenje koliko te volja, nema čekanja za cijepljenje", to je tocno, sada, ali sjeti se situacija kada su ljudi dolazili pa ih se slalo doma, koliko od tih ljudi je reko "ko im hebe mater onda"....? Ili ja ili ti imamo problema sa razumjevanjem rijeci losa organizacija - eto za mene je to losa organizacija, kad se zvalo ljude da se cijepe, ljudi dodju pa na tom punktu nema dovoljno cjepiva i salju se ljudi doma. Argument da se to vise ne desava, eto meni je to totalni idiotizam.
Ja se planiram cijepit, tak da dolazis do zakljucka iz ciste pretpostavke da se ne zelim cijepit zato jer sam napisao kaj sam napisao? Hahaha - nemoj zamjerit "haha" jebiga, smijesno mi je da je netko poput tebe radi ovakve greske u komunikaciji. I kada se cijepim, bit cu protiv bilokakvih ideja za obavezno cijepljenje, bit cu protiv cijepljenja djece, i bit cu protiv COVID putovnica koje vec sad failaju u ovako ranoj fazi. Takodjer, ukazivat cu na svakakve gluposti ovdje u temi, sve dokle god mogu. Nikad nisam nikoga vrijedjao nisi nista takvoga - tak da ti valjda nisam na listi za protjerivanje :-)
Kineska politika je to lijepo riješila...
Zdravstvena ekipica ti dođe u firmu, molim, stanite u red, zavn`te rukav i boc, boc...
Nema; "Neću, gdje su moja prava...kmeeee".
Kinezi će preživjeti coronu jer su navodno "totalitarna" država, a mi pametni, liberalni zapadnjaci možemo pocrkati, jer egoistični pojedinci žele biti IN, a pelcovanje je OUT...
Strašno, Zemlja sve više i više gubi svoj oblik i na kraju će uistinu postati ravna ploča.
Loša oragnizacija? Kaj treba ti doć doma i upiknutit te dok sjediš pred TV-om? Meni došli u firmu, busevi obilaze sela, sportske dvorane, ambulante...
Jedini problem koji sam vidio je biao par dana na Velesajmu kad se sjatila hrpa van naručivanja. Sad ne treba ni to, samo dođeš.
Kako bi rekao Rudan, humano...
Nebi vjerovao, ali imas ljudi s razmisljanjima tipa "Kaj se bum cijepil ak nemrem ionak nikam ic"? Aj takvome objasni da se cijepi da izbjegne tezi oblik bolesti a ne radi toga da more ic na koncert neki. Taj nije antivaxer nego jednostavno od pocetka ima krivu ideju o cijepljenu opcenito.
Valja izaci medju ljude tu i tamo pa da vidis kako ko "dise".
Losa organizacija, nego sto?! Unaprijed sam u svom postu spomenuo tocan argument koji koristis/ces iskoristit - "imaš punktova za cijepljenje koliko te volja, nema čekanja za cijepljenje", to je tocno, sada, ali sjeti se situacija kada su ljudi dolazili pa ih se slalo doma, koliko od tih ljudi je reko "ko im hebe mater onda"....? Ili ja ili ti imamo problema sa razumjevanjem rijeci losa organizacija - eto za mene je to losa organizacija, kad se zvalo ljude da se cijepe, ljudi dodju pa na tom punktu nema dovoljno cjepiva i salju se ljudi doma. Argument da se to vise ne desava, eto meni je to totalni idiotizam.
Ja se planiram cijepit, tak da dolazis do zakljucka iz ciste pretpostavke da se ne zelim cijepit zato jer sam napisao kaj sam napisao? Hahaha - nemoj zamjerit "haha" jebiga, smijesno mi je da je netko poput tebe radi ovakve greske u komunikaciji. I kada se cijepim, bit cu protiv bilokakvih ideja za obavezno cijepljenje, bit cu protiv cijepljenja djece, i bit cu protiv COVID putovnica koje vec sad failaju u ovako ranoj fazi. Takodjer, ukazivat cu na svakakve gluposti ovdje u temi, sve dokle god mogu. Nikad nisam nikoga vrijedjao nisi nista takvoga - tak da ti valjda nisam na listi za protjerivanje :-)
Problem ljudskog razmišljanja nije problem politike, marketinga ili znanosti.
Ako netko ne shvaća što je cijepljenje, kuka na organizaciju, a organizacija je sad izvrsna (na stranu početni problemi s prijavama) i slično - to je primjer zašto država mora zauzeti čvršću poziciju.
Onaj tko želi sve savršeno od početka ne samo kao da ne živi u RH već kao da ne živi na Zemlji.
Hoćeš li argumet ?!
Čitaj, najnovije:
Prof. dr. sc. Stipan Jonjić, redoviti profesor Medicinskog fakulteta sveučilišta u Rijeci...
--
- ha? .. malo sam spor, no pitaj viska-dragu, odnosno sad ti nudiš nešto s med.fax-RI .. kao argument? meni? zašto? .. tj znaš li da taj fax ne postoji? :) ili imamo problem kriterija, tituliranja, ne ja ni fuksi, ali visak ima, pa i ostali kojima je to recimo argument (u nedostatku boljeg-pravog).
- stvarno, kako znaš da ta institucija ili osoba postoji?
- što ako ga sutra smijene? itd.
- a najblentavije (nhf, ne za tebe nego općutak) je da me tim linkom želiš uvjeriti u što? .. da se trebam cijepiti? -da, negdje nešto drugo sugreriram? ili da ipak postoji fax?
Malo mi je sumnjivo ..
-vjerojatno neki od obožavatelja.. :) privlačim svašta, no s kim si takav si pa šutim.. :))
Vjerojatno se meni obraćaš..
Ne, ali dobrodošao nazad među mazohiste.
Nisam aktivni šahist u klubu od tamo 2008 cca. Učio jesam djecu, vodio i klub, organizirao turnire, imam pedesetak medalja sa raznih otvorenih i državnih prvenstava (4 godine za redom smo bili državni prvaci, igrao sam drugu ploču 2 godine i 2 godine prvu) ali nisam u formi čitavo desetljeće i pol. Pratim Antonija na yt rekreativno i odigram koju partiju na chess.com. ali od kad je došao Stockfish više ne igram natjecateljski. Igrao sam i simultanke protiv više velemajstora ali osim 2-3 remija ništa vrijedno spomena..
Da dolaze Nakamura i Carlsen pratio bi, ali ovako me ne zanima. Kasparov je svako malo tu jer ima državljanstvo, čak mislim da se preselio u HR.
Onaj tko želi sve savršeno od početka
...taj samo traži izgovor. Kada nije bilo kave, šećera, detergenta, ljudi su stajali satima u redu jer su željeli doći do njih, ako nisu uspjeli došli su sutradan. Tko želi, taj će se cijepiti. Gužva će 'demotivirati' samo one koji doma na TV gledaju tu gužvu i dobro im dođe kao izgovor.
treba onaj znakić za pretplatnike buga samo za cijepljenje, ko ga nema ne smije lajkati i gleda ga se s prijezirom...
Problem ljudskog razmišljanja nije problem politike, marketinga ili znanosti.
Ako netko ne shvaća što je cijepljenje, kuka na organizaciju, a organizacija je sad izvrsna (na stranu početni problemi s prijavama) i slično - to je primjer zašto država mora zauzeti čvršću poziciju.
Onaj tko želi sve savršeno od početka ne samo kao da ne živi u RH već kao da ne živi na Zemlji.
ljudima treba "guidance". To je normalno i oduvijek je tako bilo, treba im i guidance kako razmisljati i postoje odredjenje metode da se zadobije vece povjerenje. Zasto su nasi odlucili ici svojim nacinom a ne onako kako je EMA-a savjetovala - to mi nikada nece biti jasno.
Pisao sam tu po forumu jos prije godinu dana kako vjerujem da bude procjepljenost u HRV dobra, tu sam pogrijesio. Ocekivao sam od nasih da nece posezati za jadnim prijetnjama i ucjenama jer to ima kontra efekt.
Recimo ja sam u UK. Ovdje je isto kao i u hrv kad se sve ovo doznalo za ugruske, nastala je panika medju mladjima - vlada je reagirala i rekla da svi ispod 40 mogu birati svoje cjepivo. https://www.bbc.co.uk/news/health-57021738
Ako mozes birati, i ne zelis AZ radi ugrusaka ili Pfizer radi miokarditisa, izaberi neko drugo. I to nije ostalo samo na rijecima,
dobio sam i sam poziv od doktora da jel se hocu cijepit AZ - reko ne, ali moze Pfizer. Pitao me da jel razumijem da idem na kraj, da cu opet cekat? Rekoh razumijem, i reko je ok, zovem kad si na redu. I tu je prici bio kraj.
Postoje nacini za zadobiti povjerenje, ali izgleda da su kod nas antivaxeri krivi za sve - ja ih ne stitim, al sam jos uvijek misljenja da je antivaxera mali %, problem su ljudi koji jos uvijek ne vjeruju cjepivu, i tu je apsolutno kriva strategija.
Onaj tko želi sve savršeno od početka
...taj samo traži izgovor. Kada nije bilo kave, šećera, detergenta, ljudi su stajali satima u redu jer su željeli doći do njih, ako nisu uspjeli došli su sutradan. Tko želi, taj će se cijepiti. Gužva će 'demotivirati' samo one koji doma na TV gledaju tu gužvu i dobro im dođe kao izgovor.
Ma organizacija je savršena. Cura mi se cijepila na Velesajmu, ja je vozio, mislio kad sam vidio rulju "Isuse, nikad na red", ali je bila zakazana za neki neobično precizan termin "10:17", recimo, i fakat, redar tri minute prije kaže "Svi koji su u terminima od 10:15-10:20 neka stanu u ovaj red" i ljudi se skupe, sve skupa sa 15 minuta sjedenja nakon vakcinacije bilo gotovo za manje od 20 minuta, oba puta.
Ja sam bio ovdje u Španskom, oba puta sam čekao na red točno 0 sekundi. Označen ulaz i izlaz, redari, prijem podataka, cijepljenje, potvrda, sjedenje - nije moglo biti ekspresnije i bolje organizirano.
Ovo s "neorganizacijom" mi zvuči kao da netko tko uopće ne živi ovdje niti ima pojma kako je cijepljenje stvarno organizirano, nešto generički lupeta o "našoj neorganiziranosti" i nema pojma o čemu zapravo priča.
Ovo s "neorganizacijom" mi zvuči kao da netko tko uopće ne živi ovdje niti ima pojma kako je cijepljenje stvarno organizirano, nešto generički lupeta o "našoj neorganiziranosti" i nema pojma o čemu zapravo priča.
Tu si u pravu da ne zivim u hrvatskoj, uostalom imas admin toolove pa vjerujem da vidis i po IP-u.
No opet radis istu gresku,to sta je sada organizacija dobra, ne znaci da je bila dobra i kada je to bilo najvise potrebno, tocnije kada je velik broj ljudi isao na cijepljenje. Dal smo mogli imati bolji postotak sada da je tada organizacija bila bolja - vjerujem da smo mogli.
Ocito smo pratili razlicite portale, ali poprilicno sam siguran da je index jako dobro popratio i izvijestio o svim slucajevima kad su ljudi stajali na suncu i bili poslani doma nakon sto im je bilo receno da mogu doci bez najave.
Jos jednom napominjem - ne poricem da je SADA organizacija dobra ali je isto tako interes za cijepljenjem manji.
dobio sam i sam poziv od doktora da jel se hocu cijepit AZ - reko ne, ali moze Pfizer. Pitao me da jel razumijem da idem na kraj, da cu opet cekat? Rekoh razumijem, i reko je ok, zovem kad si na redu. I tu je prici bio kraj.
Postoje nacini za zadobiti povjerenje, ali izgleda da su kod nas antivaxeri krivi za sve - ja ih ne stitim, al sam jos uvijek misljenja da je antivaxera mali %, problem su ljudi koji jos uvijek ne vjeruju cjepivu, i tu je apsolutno kriva strategija.
Koliko sam čitao, miokarditis se dobije uglavnom zbog virusnih bolesti.
Po tome skromno zaključujem da će ga prije dobiti necijepljeni koji obole od covida, nego cijepljeni.
Ma organizacija je savršena...
isto je bilo i kod nas u rijeci u sportskoj dvorani na zametu (peti mjesec), s tim da sam se prvi put cijepio kod svoje doktorice još u drugom mjesecu, dobio termin i sve je bilo gotovo za dvije, tri minute
A ti to gledaš periskopom iz UK?
Podjećaš me na rodbinu iz Australije, koji uvijek znaju bolje od mene kako je u Hrvatskoj i tko je kriv za što (hint uvijek komunisti, nikad HDZ).
Da, točno si napisao.
Meni nema logike da pored par hiljada kuna što uplaćujem za zdravstveno država traži još 70 za dopunsko kao da je problem da mi odmah uzmu 100 ako to nekoga spašava. Uzmi mi i dvjesta.
Pušim, sa 34kn po kutiji plaćam državi svoj karcinom pluća i na taj način. Daj bože da poskupi i na 50kn.
Kako su porezima sjeli na cigarete- nema razloga da isto ne postupe i s ostalim stvarima koje su "pošasti modernog doba" poput slatkih pića, čipseva i ostalih gluposti. Porezi na kolu i gluposti - kao i na cigarete.
S tim da bi ja maksimalno smanjio poreze na teretane, bicikle, informatičku opremu, medije, svu zdravu hranu (ribe, voće, povrće itd).. sve je to danas potreba potrebnija od kruha i mlijeka. Kola nije nikakva potreba.
Ne treba nužno dizat cijenu osiguranja već sa porezima stimulirati "zdrava" ponašanja, a destimulirati nezdrave navike ovisno o "trendu" i situaciji.
A država neovisno o nečijem ponašanju mora svima osigurat zdravstvenu zaštitu, cijepio se netko ili ne, bio pretio ili se namjerno bacio s balkona.
-post koji bi jednako mogao natipkati .. kad bi znao koncizno tipkati.. :)
pa zato samo citat.. ili kao stav-mišljenje i tako nešto..
Takodjer da se osvrnem na ove nove accounte,
Dok je account novi ali gura tezu koja pase odredjenima, onda je taj clan ok, normalan i njegovo misljenje ima "tezinu".
Kada je account novi ili stari, ali ne gura "ockivanu" tezu onda taj clan nije ok, nije normalan, treba mu naplatit zdravstvenu njegu i njegovo misljenje - tocnije post, nema "tezinu".
..
-da, kriterij, mada se pozivaju na argumente, raspravu, logiku, znanje ili znanost i znanstvene metode.. ipak je stvar 'mi-oni', naš ili protiv.. tužno ali realno.
Ako si pomislio da i danas čitam njegove gore/dolje rečenice od početka do kraja zeznuo si se, to je posao za mazohiste,..
- ali tad upadneš naglavačke na pogrešno mjesto.. pogube se i jači, pa i ja.. kako nećeš ti recimo hobist-forumaš.. :)
.. tj problem je ako nešto preskočiš, kao što se neki političari okreću za 360o samo zato da bi se jače zaokrenuli pri čemu im matematika-znanje nisu baš aduti..
- ili si 'naš', ili nisi, ili čitaš ili preskačeš.. nema na pola.
Zdravstvena ekipica ti dođe u firmu, molim, stanite u red, zavn`te rukav i boc, boc...
Nema; "Neću, gdje su moja prava...kmeeee".
Kinezi će preživjeti coronu jer su navodno "totalitarna" država, a mi pametni, liberalni zapadnjaci možemo pocrkati, jer egoistični pojedinci žele biti IN, a pelcovanje je OUT...
Strašno, Zemlja sve više i više gubi svoj oblik i na kraju će uistinu postati ravna ploča.
-kul .. onk, svi ćemo se sad ugledati na slobode i demokracije kine kao uzora? ... tj ne vidiš problem u tom karikiranom primjeru, pa post iza je nastavak..
treba onaj znakić za pretplatnike buga samo za cijepljenje, ko ga nema ne smije lajkati i gleda ga se s prijezirom...
- da, znakić .. koji me podsjeća na jedan znakić, žućkast prije ww2.. i recimo da nije završilo dobro ili ovis što mislimo pod završetkom.
**
- da, problem su kriteriji, argumenti, čak im ne treba znakić da se prepoznaju i svrstaju u grupu.. čak i ja, refleksno ponekad. Problem kad neka od 'moralnih vertikala' u temi ili drago kao mod upadne i nepogrešivo zna sve, naravno po kriteriju značkice-pripadnosti.. pa netko izleti iz foruma, ovisno ima li značkicu ili lajka li nešto-nekog.
- kriteirj kao (ne)postojanje neke institucije kao faxa je tad recimo važno ili semantika, mada ministru fuksu nije koji jednako smjeni konkretnu osobu, no ne navodi to kao argument.
- naravno, drago ima problem, sve iznad par slova je overkill .. inače je super, kul, ok.. osim kad nije. Ako se uvedu takvi znakići, to će njemu biti olakšanje u argumentaciji, lakše.. pošto zvijezde već imamo, može i jedna davidova, na rukavu, .. prigodno?
- kako argumetnirati s osobom koja izjavi da mu je prekomplicirano više od par redaka texta? čemu tad sudjelovanje u temi? .. kratke crtice za predškolske klince ili bi ipak trebali sudjelovati adekvatne osobe, odrasle?
- kako raspravljati kad se lako provuku benigne usporedbe npr 'demokratske' kine, kao primjer kako se nešto treba-može.. što podsjeća i na streljanje za primjer i sl. (pri čemu ne mislim da je taj text problematičan, nego kako u ponekom textu lako progutamo diktature-apsolutizme-dogme.. nešto protiv čega smo svi barem deklarativno.. no po reakcijama primjećujem da nisu svi osim deklarativno..) :)