kako bi se reklo još jedna teorija zavjere od jučer polako postaje stvarnost :)
Građani EU dobit će digitalni identitet, zamjenu z
- poruka: 88
- |
- čitano: 38.899
- |
- moderatori:
vincimus
djeco,
danas kada ni u wc ne idete bez smartphonea, i kada ostavljate svoje osobne podatke glupim društvenim mrežama, i kada samovoljno dopustite pristup lokaciji i čemu sve ne za 200 glupih aplikacija i sl., možete i dalje mlatit praznu slamu, svjesno i namjerno dajete sve o sebi ne samo državi ili eu, nego cijelom svijetu.
i sad ste tu na zadnjim nogama, ili ste glupi ili trolate, treće nema.
To možeš samo djeci reči ali ne generalizirati. Zašto djeci? Jer im je smartfon život i vjerujem da bi žrtvovali dio tijela za nj.Nama koji smo odrasli bez njeg ne znači toliko. Meni jedino šta mi je za posao donio lagodnost.
djeco, od dana kada ste prihvatili da više ne želite ići pješke na drugi kraj sela reći frendu da dođe na kavu, nego ste to odradili putem telefona, ste mogli biti prisluškivani bez najmanjeg problema, kontrole, naloga, bilo čega, bio ti u komunizmu ili demokraciji ili sj.polu.
tako da postoji opcija, živiš u ovom svijetu i vremenu, ili ideš u špilju s folijom na glavi.
danas kada ni u wc ne idete bez smartphonea, i kada ostavljate svoje osobne podatke glupim društvenim mrežama, i kada samovoljno dopustite pristup lokaciji i čemu sve ne za 200 glupih aplikacija i sl., možete i dalje mlatit praznu slamu, svjesno i namjerno dajete sve o sebi ne samo državi ili eu, nego cijelom svijetu.
i sad ste tu na zadnjim nogama, ili ste glupi ili trolate, treće nema.
Moj susjed Adolf je u vrijeme kad nismo imali ni kućni telefon, a mail još nije bio izumljen, poznavao svakog od nas. Točno je znao koliko novaca imamo, kad su nam došli gosti, šta jedemo, pijemo i koliko kakimo. Kako je to znao? Držao je jedijni dućan u kvartu. Te podatke smo mu "otkrili" kupujući kod njega. Međutim, to nije interesiralo državu. Ne bi trebalo ni danas i ne bi trebali pristati na tehnologiju kojoj je to ugodno korisna nuspojava.
Ma da, zašto digitalno..
Najbolje je sve snimiti na mikrofilm, (nemoš hakisati) imaš sa sobom čitač mikrofilma od 3 kg i tako si najsigurniji..hebeš digitalizaciju.
Neke stvari mogu ostati analogne. Mi smo analogni i za državu bi trebalo biti dovoljno da postojimo kako bi uživali sva moguća prava
Moj susjed Adolf je u vrijeme kad nismo imali ni kućni telefon, a mail još nije bio izumljen, poznavao svakog od nas. Točno je znao koliko novaca imamo, kad su nam došli gosti, šta jedemo, pijemo i koliko kakimo. Kako je to znao? Držao je jedijni dućan u kvartu. Te podatke smo mu "otkrili" kupujući kod njega. Međutim, to nije interesiralo državu. Ne bi trebalo ni danas i ne bi trebali pristati na tehnologiju kojoj je to ugodno korisna nuspojava.
Sjećaš se možda parole, "imaš kuću, vrati stan", koja nikada nije realizirana.
Država mora znati, ne koliko imaš novaca, već odakle ti taj novac.
Ako si ga pošteno zaradio, ako si automobil od 100t€ kupio a da ne švercaš zlato iz Turske, nemaš se čega bojati.
Susjed Adolf je znao koliko imate, no nije znao zašto npr. tvoja obitelj, koja ima isto hektara, isto radi kao i tvoj susjed, ima pet puta više novaca od tvoga susjeda.
Adolf je morao znati, je li hipotetski tvoja obitelj sposobnija bolje okrenuti novac, ili je "nešto drugo" u pitanju.
Definitivno će olakšati poslove s državom i dalje. Sigurnije je izgubiti mobitel s digitalnim novčanikom nego izgubiti fizičke dokumente. I puno jednostavnije povratiti funkcionalnost na drugi uređaj. Definitivno puno sigurnije što se tiče krađe identiteta (što je vrlo ozbiljna stvar).
Ignorirajte ove standardne forumske likove s aluminijskim folijama na glavama, koji od svih mjesta sve svoje informacije dobivaju s interneta i žale se i bune na internetu. Ili šire ideje koje su carbon copy teorija koje se mogu čuti po raznim američkim kanalima, podcastima i slično. Što je urnebesno kad razmislite koliko svojih podataka i metapodataka su ostavili raznim korporacijama i firmama u tom procesu. Počevši od njihovog ISP-a.
Najgore od analognog mi je kad odem kafić s frendom na pivo, moram svratiti prvo na bankomat jer kafić "normalno" ne prima bankovne kartice.
Takvih kafića je u HR 90%
Kaki mi se na sve analogno.
Definitivno će olakšati poslove s državom i dalje. Sigurnije je izgubiti mobitel s digitalnim novčanikom nego izgubiti fizičke dokumente. I puno jednostavnije povratiti funkcionalnost na drugi uređaj. Definitivno puno sigurnije što se tiče krađe identiteta (što je vrlo ozbiljna stvar).
Ignorirajte ove standardne forumske likove s aluminijskim folijama na glavama, koji od svih mjesta sve svoje informacije dobivaju s interneta i žale se i bune na internetu. Ili šire ideje koje su carbon copy teorija koje se mogu čuti po raznim američkim kanalima, podcastima i slično. Što je urnebesno kad razmislite koliko svojih podataka i metapodataka su ostavili raznim korporacijama i firmama u tom procesu. Počevši od njihovog ISP-a.
I to dobrovoljno....
To su oni likovi koji su na FB lijepili statuse kako ne dozvoljavaju da se njihove slike dijele i sl a uredno kliknuli da se slazu na EULA.....
Definitivno će olakšati poslove s državom i dalje.
Olakšat poslove sa državom ahahaha. Največi krimosi i ratni profiteri koji su dužni bogu i javlu su ugledni gradjani koji odavna trebaju robijati. Popričaj malo sa malim poštenim firmama koliko im puta inspektori dolaze u kontrolu i šta im sve traže, a koliko onima koji love u mutnom. Uništi pravog nagradi krivog to je naša slučajna država.
Definitivno će olakšati poslove s državom i dalje. Sigurnije je izgubiti mobitel s digitalnim novčanikom nego izgubiti fizičke dokumente. I puno jednostavnije povratiti funkcionalnost na drugi uređaj. Definitivno puno sigurnije što se tiče krađe identiteta (što je vrlo ozbiljna stvar).
Ignorirajte ove standardne forumske likove s aluminijskim folijama na glavama, koji od svih mjesta sve svoje informacije dobivaju s interneta i žale se i bune na internetu. Ili šire ideje koje su carbon copy teorija koje se mogu čuti po raznim američkim kanalima, podcastima i slično. Što je urnebesno kad razmislite koliko svojih podataka i metapodataka su ostavili raznim korporacijama i firmama u tom procesu. Počevši od njihovog ISP-a.
Nije problem poslovanja s državom u pokazivanju fizičke osobne. kad bi bilo samo to, odmah bih pristao da me se čipira. problem s državom je što je lijena, glupa i zadrta kravetina, u prosjeku. da ne spominjemo pravosuđe koje je uz sve to još i umišljeno tako da im ne pada na pamet učiti i prilagoditi se vremenu.
Najgore od analognog mi je kad odem kafić s frendom na pivo, moram svratiti prvo na bankomat jer kafić "normalno" ne prima bankovne kartice.
Takvih kafića je u HR 90%
Kaki mi se na sve analogno.
a zašto bi trebali? teško ti je uzeti 20 eura i staviti u futrolu s mobitelom? osim toga, šupci s karticama ne ostavljaju tringelt pa im treba pljunuti u pivo. ne mislim na tebe, samo razmišljam naglas...
Najgore od analognog mi je kad odem kafić s frendom na pivo, moram svratiti prvo na bankomat jer kafić "normalno" ne prima bankovne kartice.
Takvih kafića je u HR 90%
Kaki mi se na sve analogno.
a zašto bi trebali? teško ti je uzeti 20 eura i staviti u futrolu s mobitelom? osim toga, šupci s karticama ne ostavljaju tringelt pa im treba pljunuti u pivo. ne mislim na tebe, samo razmišljam naglas...
ja gdje god mogu plaćam karticom / mobitelom / satom, i pored toga apsolutno uvijek ostavim barem euro bakše u fizičkom obliku
Kad idem u kiosk platim karticom, kad idem u šoping centre plaćam karticom, na benzinskoj plaćam karticom itd..itd.. nitko od njih ne dobiva tringelt odn. napojnicu.
Kad platim gorivo, kupim nešto u kiosku, trgovačkim centrima jadnim blagajnicama koje krvavo zarade svoju plaću, nitko od njih ne očekuje bakšu niti ju dobije.
Koji klinac su konobari/ce posebna sorta da se njima ostava napojnica ?
Ostavim i ja, ali samo zato što nam je netko generacijski nabio taj kompleks da se osjećamo loše ako ne ostavimo bakšu.
Zbog čega ?
Ljudi rade svoj posao kao ljudi u uslužnim djelatnostima bilo gdje.
Zbog tog našega balkanskog mentaliteta i doktori bez "a" uzimaju poklone, novac, za posao koji rade kao što ti radiš svoj ili ja svoj (nisi valjda konobar)
Radim od 7 do 15, nekada i duže, nitko mi ne daje napojnicu kao što ne dobiju napojnicu zaposleni u 95% djelatnosti, a ti ljude koji ne ostave bakšiš konobaru nazivaš šupci.
Strašno..
Najgore od analognog mi je kad odem kafić s frendom na pivo, moram svratiti prvo na bankomat jer kafić "normalno" ne prima bankovne kartice.
Takvih kafića je u HR 90%
Kaki mi se na sve analogno.
a zašto bi trebali? teško ti je uzeti 20 eura i staviti u futrolu s mobitelom? osim toga, šupci s karticama ne ostavljaju tringelt pa im treba pljunuti u pivo. ne mislim na tebe, samo razmišljam naglas...
da tesko mi je nosit keš i usporava me
doslovno ga nigdi ne koristim osim u kaficima (a pomalo se i to izbacuje), a manću ne ostavljam ni mrtav.....ne zanima me taj pritisak drustva.
tko hitnoj pomoci ostavi mancu?tko teti u pekari ostavi? tko ostavi smecarima?
to su budalaštine, ljudi rade za svoju plaću, poslove što im piše u ugovoru da su njihovi regularni poslovi....
tko meni kao inzenjeru ostavi manću, a vjeruj mi i ti koristis neke od stvari na kojima sam nekad radia i tvoj zivot olaksavaju. a vjeruj mi stupanj odgovornosti je ogroman, samo malo da zajebemo u projektiranju, zrtve bi bile ogromne.
Tringelt? Mogu biti sretni ako me uopće vide u svom prostoru ..kavu kuham doma kakvu želim. Slušamje tuđih problema u kafiću, neka hvala.
Kad idem u kiosk platim karticom, kad idem u šoping centre plaćam karticom, na benzinskoj plaćam karticom itd..itd.. nitko od njih ne dobiva tringelt odn. napojnicu.
Kad platim gorivo, kupim nešto u kiosku, trgovačkim centrima jadnim blagajnicama koje krvavo zarade svoju plaću, nitko od njih ne očekuje bakšu niti ju dobije.
Koji klinac su konobari/ce posebna sorta da se njima ostava napojnica ?
Ostavim i ja, ali samo zato što nam je netko generacijski nabio taj kompleks da se osjećamo loše ako ne ostavimo bakšu.
Zbog čega ?
Ljudi rade svoj posao kao ljudi u uslužnim djelatnostima bilo gdje.
Zbog tog našega balkanskog mentaliteta i doktori bez "a" uzimaju poklone, novac, za posao koji rade kao što ti radiš svoj ili ja svoj (nisi valjda konobar)
Radim od 7 do 15, nekada i duže, nitko mi ne daje napojnicu kao što ne dobiju napojnicu zaposleni u 95% djelatnosti, a ti ljude koji ne ostave bakšiš konobaru nazivaš šupci.
Strašno..
Ostavljaš napojnicu svima koji te (po)služe. Trgovkinje u trgovačkim centrima to ne rade, jedva da te stignu i pogledati. Probao sam, Lidl - kažu da ne smiju primiti, u Konzumu da je višak firmin. Frizeru dam. Masažeru/erki, Majstoru, ovisno o tome zna li više od mene ili misli da sam jelen. Nisu konobari bilo kakav izuzetak. Ostavim i medicinskoj sestri. Ljudi to vole, drugačije se ponašaju kad ih osobno nagradiš. Projektantu koji je kotačić u nekom većem sistemu ne mogu kad ga nikad ni ne vidim. On poslužuje samo svog gazdu pa nek mu on da. Tako i ti zvučiš, nesretan jer te nitko ne cijeni, zavidan konobaru što cijeli dan trčkara okolo i sluša sve moguće psihopatologije za plaću koje je uglavnom bila malo iznad minimalca. Da, tko ne ostavi konobaru nije sav svoj ili je prevelik u sebi.
Čestitam, nekako su te uspjeli uvjeriti da si ti, ispijač kava, nekako odgovoran za ekonomsko stanje konobara. Smola i Stojić ne moraju adekvatno platit konobara u Leggeriu jer si ti ostavio eur na stolu
Čestitam, nekako su te uspjeli uvjeriti da si ti, ispijač kava, nekako odgovoran za ekonomsko stanje konobara. Smola i Stojić ne moraju adekvatno platit konobara u Leggeriu jer si ti ostavio eur na stolu
Po mojim posjetama bi komotno svi mogli zatvoriti kafiće. i da, ispijači kava jesu odgovorni za ekonomsko stanje konobara... Ovako ili onako. Međutim, uopće nije stvar u plaći već u nekoj novoj generaciji ljudi koji su bogomdani kraljevi - očekuju kraljevski tretman od robotiziranih i anonimnih pčela radilica a ne bi čovjeka ni pogledali u oči, a kamoli zavukli ruku u džep. Pa idu u brendirane visoki sjaj uređene staklene kupole gdje se bolje vide njihove brendirane stvarčice... gdje konobar zaprima narudžbu preko aplikacije i uopće te ni ne vidi od ekrana. Hvala, ali ne hvala
Kad idem u kiosk platim karticom, kad idem u šoping centre plaćam karticom, na benzinskoj plaćam karticom itd..itd.. nitko od njih ne dobiva tringelt odn. napojnicu.
Kad platim gorivo, kupim nešto u kiosku, trgovačkim centrima jadnim blagajnicama koje krvavo zarade svoju plaću, nitko od njih ne očekuje bakšu niti ju dobije.
Koji klinac su konobari/ce posebna sorta da se njima ostava napojnica ?
Ostavim i ja, ali samo zato što nam je netko generacijski nabio taj kompleks da se osjećamo loše ako ne ostavimo bakšu.
Zbog čega ?
Ljudi rade svoj posao kao ljudi u uslužnim djelatnostima bilo gdje.
Zbog tog našega balkanskog mentaliteta i doktori bez "a" uzimaju poklone, novac, za posao koji rade kao što ti radiš svoj ili ja svoj (nisi valjda konobar)
Radim od 7 do 15, nekada i duže, nitko mi ne daje napojnicu kao što ne dobiju napojnicu zaposleni u 95% djelatnosti, a ti ljude koji ne ostave bakšiš konobaru nazivaš šupci.
Strašno..
Ostavljaš napojnicu svima koji te (po)služe. Trgovkinje u trgovačkim centrima to ne rade, jedva da te stignu i pogledati. Probao sam, Lidl - kažu da ne smiju primiti, u Konzumu da je višak firmin. Frizeru dam. Masažeru/erki, Majstoru, ovisno o tome zna li više od mene ili misli da sam jelen. Nisu konobari bilo kakav izuzetak. Ostavim i medicinskoj sestri. Ljudi to vole, drugačije se ponašaju kad ih osobno nagradiš. Projektantu koji je kotačić u nekom većem sistemu ne mogu kad ga nikad ni ne vidim. On poslužuje samo svog gazdu pa nek mu on da. Tako i ti zvučiš, nesretan jer te nitko ne cijeni, zavidan konobaru što cijeli dan trčkara okolo i sluša sve moguće psihopatologije za plaću koje je uglavnom bila malo iznad minimalca. Da, tko ne ostavi konobaru nije sav svoj ili je prevelik u sebi.
Ja jos ovdije u Njemackoj nisam vidio da se tringeld ostavlja na kavu i takve stvari..Ako se ostavlja, ostavlja se na Àlacarte menije, ili ako odu na godisnji odmor/zimovanje itd.. Da ce ovako konobaru ostaviti, kava sok piva, nece(98% nece)..Nevidim nikakav razlog zasto bi ja ostavljo baksu/tringelt kad ga se ni meni neostavlja za usluge koje ja pruzam, placeni smo svi za svoj poso i to je to..Drugo. smatram da nije ni moralno koliko se cini
Kad idem u kiosk platim karticom, kad idem u šoping centre plaćam karticom, na benzinskoj plaćam karticom itd..itd.. nitko od njih ne dobiva tringelt odn. napojnicu.
Kad platim gorivo, kupim nešto u kiosku, trgovačkim centrima jadnim blagajnicama koje krvavo zarade svoju plaću, nitko od njih ne očekuje bakšu niti ju dobije.
Koji klinac su konobari/ce posebna sorta da se njima ostava napojnica ?
Ostavim i ja, ali samo zato što nam je netko generacijski nabio taj kompleks da se osjećamo loše ako ne ostavimo bakšu.
Zbog čega ?
Ljudi rade svoj posao kao ljudi u uslužnim djelatnostima bilo gdje.
Zbog tog našega balkanskog mentaliteta i doktori bez "a" uzimaju poklone, novac, za posao koji rade kao što ti radiš svoj ili ja svoj (nisi valjda konobar)
Radim od 7 do 15, nekada i duže, nitko mi ne daje napojnicu kao što ne dobiju napojnicu zaposleni u 95% djelatnosti, a ti ljude koji ne ostave bakšiš konobaru nazivaš šupci.
Strašno..
Ostavljaš napojnicu svima koji te (po)služe. Trgovkinje u trgovačkim centrima to ne rade, jedva da te stignu i pogledati. Probao sam, Lidl - kažu da ne smiju primiti, u Konzumu da je višak firmin. Frizeru dam. Masažeru/erki, Majstoru, ovisno o tome zna li više od mene ili misli da sam jelen. Nisu konobari bilo kakav izuzetak. Ostavim i medicinskoj sestri. Ljudi to vole, drugačije se ponašaju kad ih osobno nagradiš. Projektantu koji je kotačić u nekom većem sistemu ne mogu kad ga nikad ni ne vidim. On poslužuje samo svog gazdu pa nek mu on da. Tako i ti zvučiš, nesretan jer te nitko ne cijeni, zavidan konobaru što cijeli dan trčkara okolo i sluša sve moguće psihopatologije za plaću koje je uglavnom bila malo iznad minimalca. Da, tko ne ostavi konobaru nije sav svoj ili je prevelik u sebi.
ajmo ovako...
1kg kave, prosječna koja se poslužuje u većini kafića je oko 25 eura ili 0,21 eur po kavi! Iz tog kg se dobije oko 120 kava +-10%. Prosječna cijena, tu kod mene je oko 1.7 - 1.8 eura za čistu kavu. To ti je do 216 eura po kg kave koju je gazda platio 25 eura, znači ostane mu 191 eur po kg. Nekakav lokalni kafić sa 50-60 sjedećih mjesta će prodati dnevno do 2kg kave.
Radnika plaća 800 do 1000 eura.
Samo na kavi ima 11.460 eura mjesečno kad se odbije trošak kave.
Tu su i drugi troškovi, da ih sad sve ne nabrajam, ali profitna marža je i dalje ogromna.
Sad ti meni reci, tko bi trebao plaćati radnike u tom kafiću? Gazda ili gosti kroz napojnicu?
Najveće marže u uslužnim djelatnostima su vjerojatno u ugostiteljstvu i kod frizera. Dvije omiljene lokacije ljudima za ostavljanje marže. Pa koji qrac vlasnici ne plate svoje radnike kako treba? Nego uz maržu o kojoj 99% djelatnosti može samo sanjati još ih treba nagrađivati napojnicama.
Kada odem u lokal gdje su cijene fer i usluga dobra vrlo rado ostavim napojnicu, ranije sam uredno ostavljao oko 20% napojnice u kafićima i restoranima, ali sad kad mi jelo koje u nabavi košta 5 eura naplatiš 40 eura ostaviti ću im figu jer uz to što deru sa cijenama uvezli su jeftinu i nekvalitetnu radnu snagu koja ne zna svoj posao.
Kad idem u kiosk platim karticom, kad idem u šoping centre plaćam karticom, na benzinskoj plaćam karticom itd..itd.. nitko od njih ne dobiva tringelt odn. napojnicu.
Kad platim gorivo, kupim nešto u kiosku, trgovačkim centrima jadnim blagajnicama koje krvavo zarade svoju plaću, nitko od njih ne očekuje bakšu niti ju dobije.
Koji klinac su konobari/ce posebna sorta da se njima ostava napojnica ?
Ostavim i ja, ali samo zato što nam je netko generacijski nabio taj kompleks da se osjećamo loše ako ne ostavimo bakšu.
Zbog čega ?
Ljudi rade svoj posao kao ljudi u uslužnim djelatnostima bilo gdje.
Zbog tog našega balkanskog mentaliteta i doktori bez "a" uzimaju poklone, novac, za posao koji rade kao što ti radiš svoj ili ja svoj (nisi valjda konobar)
Radim od 7 do 15, nekada i duže, nitko mi ne daje napojnicu kao što ne dobiju napojnicu zaposleni u 95% djelatnosti, a ti ljude koji ne ostave bakšiš konobaru nazivaš šupci.
Strašno..
Ostavljaš napojnicu svima koji te (po)služe. Trgovkinje u trgovačkim centrima to ne rade, jedva da te stignu i pogledati. Probao sam, Lidl - kažu da ne smiju primiti, u Konzumu da je višak firmin. Frizeru dam. Masažeru/erki, Majstoru, ovisno o tome zna li više od mene ili misli da sam jelen. Nisu konobari bilo kakav izuzetak. Ostavim i medicinskoj sestri. Ljudi to vole, drugačije se ponašaju kad ih osobno nagradiš. Projektantu koji je kotačić u nekom većem sistemu ne mogu kad ga nikad ni ne vidim. On poslužuje samo svog gazdu pa nek mu on da. Tako i ti zvučiš, nesretan jer te nitko ne cijeni, zavidan konobaru što cijeli dan trčkara okolo i sluša sve moguće psihopatologije za plaću koje je uglavnom bila malo iznad minimalca. Da, tko ne ostavi konobaru nije sav svoj ili je prevelik u sebi.
ajmo ovako...
1kg kave, prosječna koja se poslužuje u većini kafića je oko 25 eura ili 0,21 eur po kavi! Iz tog kg se dobije oko 120 kava +-10%. Prosječna cijena, tu kod mene je oko 1.7 - 1.8 eura za čistu kavu. To ti je do 216 eura po kg kave koju je gazda platio 25 eura, znači ostane mu 191 eur po kg. Nekakav lokalni kafić sa 50-60 sjedećih mjesta će prodati dnevno do 2kg kave.
Radnika plaća 800 do 1000 eura.
Samo na kavi ima 11.460 eura mjesečno kad se odbije trošak kave.
Tu su i drugi troškovi, da ih sad sve ne nabrajam, ali profitna marža je i dalje ogromna.
Sad ti meni reci, tko bi trebao plaćati radnike u tom kafiću? Gazda ili gosti kroz napojnicu?
Najveće marže u uslužnim djelatnostima su vjerojatno u ugostiteljstvu i kod frizera. Dvije omiljene lokacije ljudima za ostavljanje marže. Pa koji qrac vlasnici ne plate svoje radnike kako treba? Nego uz maržu o kojoj 99% djelatnosti može samo sanjati još ih treba nagrađivati napojnicama.
Kada odem u lokal gdje su cijene fer i usluga dobra vrlo rado ostavim napojnicu, ranije sam uredno ostavljao oko 20% napojnice u kafićima i restoranima, ali sad kad mi jelo koje u nabavi košta 5 eura naplatiš 40 eura ostaviti ću im figu jer uz to što deru sa cijenama uvezli su jeftinu i nekvalitetnu radnu snagu koja ne zna svoj posao.
Računica je nešto što me ne zanima u ovoj priči, osim u dijelu gdje spominješ nekvalitetne radnike - takvima se ne ostavlja ni lipe niti ne dolazi ikad više.
Ima puno više poslova gdje su troškovi materijala vrlo mali, a finalna cijena znatna. Pitaj soboslikara, npr za troškove materijala. Keramičari ne donose više nikakav materijal, samo alat i ruke a deru više nego ikad.
kad baš tučeš po računici, posve ti je promašena. Ako hoćeš prodati toliko kave, moraš znati da oni imaju radno vrijeme od 7-24, 30 dana u mjesecu, a to je satnica za 2,9 radnika bez godišnjeg ili bilo kakvog odsustva. Plaća od 1000 eura neto je 1400 bruto puta 3 = 4200 plus zamjene za godišnji, bolovanja i slično. Najam prostora u koji stane 50-60 sjedećih mjesta je 2-3 tisuće eura minimalno. PDV, Zamp, struja, voda, telefon, internet, knjigovođa, kasa, čistačica, suđerica, česti servisi aparata za kavu, stalno se nešto razbije ili pokvari. jebeno se trebaš pomučiti da tebi kao vlasniku ostane išta. Jedini kafići koji dugoročno opstaju su oni na konstantno prometnoj lokaciji gdje radi vlasnik, supruga, djeca. Čim se pogospode, odmah propadnu. To dovoljno govori kakav je to super biznis.
Kad idem u kiosk platim karticom, kad idem u šoping centre plaćam karticom, na benzinskoj plaćam karticom itd..itd.. nitko od njih ne dobiva tringelt odn. napojnicu.
Kad platim gorivo, kupim nešto u kiosku, trgovačkim centrima jadnim blagajnicama koje krvavo zarade svoju plaću, nitko od njih ne očekuje bakšu niti ju dobije.
Koji klinac su konobari/ce posebna sorta da se njima ostava napojnica ?
Ostavim i ja, ali samo zato što nam je netko generacijski nabio taj kompleks da se osjećamo loše ako ne ostavimo bakšu.
Zbog čega ?
Ljudi rade svoj posao kao ljudi u uslužnim djelatnostima bilo gdje.
Zbog tog našega balkanskog mentaliteta i doktori bez "a" uzimaju poklone, novac, za posao koji rade kao što ti radiš svoj ili ja svoj (nisi valjda konobar)
Radim od 7 do 15, nekada i duže, nitko mi ne daje napojnicu kao što ne dobiju napojnicu zaposleni u 95% djelatnosti, a ti ljude koji ne ostave bakšiš konobaru nazivaš šupci.
Strašno..
Ostavljaš napojnicu svima koji te (po)služe. Trgovkinje u trgovačkim centrima to ne rade, jedva da te stignu i pogledati. Probao sam, Lidl - kažu da ne smiju primiti, u Konzumu da je višak firmin. Frizeru dam. Masažeru/erki, Majstoru, ovisno o tome zna li više od mene ili misli da sam jelen. Nisu konobari bilo kakav izuzetak. Ostavim i medicinskoj sestri. Ljudi to vole, drugačije se ponašaju kad ih osobno nagradiš. Projektantu koji je kotačić u nekom većem sistemu ne mogu kad ga nikad ni ne vidim. On poslužuje samo svog gazdu pa nek mu on da. Tako i ti zvučiš, nesretan jer te nitko ne cijeni, zavidan konobaru što cijeli dan trčkara okolo i sluša sve moguće psihopatologije za plaću koje je uglavnom bila malo iznad minimalca. Da, tko ne ostavi konobaru nije sav svoj ili je prevelik u sebi.
ajmo ovako...
1kg kave, prosječna koja se poslužuje u većini kafića je oko 25 eura ili 0,21 eur po kavi! Iz tog kg se dobije oko 120 kava +-10%. Prosječna cijena, tu kod mene je oko 1.7 - 1.8 eura za čistu kavu. To ti je do 216 eura po kg kave koju je gazda platio 25 eura, znači ostane mu 191 eur po kg. Nekakav lokalni kafić sa 50-60 sjedećih mjesta će prodati dnevno do 2kg kave.
Radnika plaća 800 do 1000 eura.
Samo na kavi ima 11.460 eura mjesečno kad se odbije trošak kave.
Tu su i drugi troškovi, da ih sad sve ne nabrajam, ali profitna marža je i dalje ogromna.
Sad ti meni reci, tko bi trebao plaćati radnike u tom kafiću? Gazda ili gosti kroz napojnicu?
Najveće marže u uslužnim djelatnostima su vjerojatno u ugostiteljstvu i kod frizera. Dvije omiljene lokacije ljudima za ostavljanje marže. Pa koji qrac vlasnici ne plate svoje radnike kako treba? Nego uz maržu o kojoj 99% djelatnosti može samo sanjati još ih treba nagrađivati napojnicama.
Kada odem u lokal gdje su cijene fer i usluga dobra vrlo rado ostavim napojnicu, ranije sam uredno ostavljao oko 20% napojnice u kafićima i restoranima, ali sad kad mi jelo koje u nabavi košta 5 eura naplatiš 40 eura ostaviti ću im figu jer uz to što deru sa cijenama uvezli su jeftinu i nekvalitetnu radnu snagu koja ne zna svoj posao.
Računica je nešto što me ne zanima u ovoj priči, osim u dijelu gdje spominješ nekvalitetne radnike - takvima se ne ostavlja ni lipe niti ne dolazi ikad više.
ali kad baš tučeš po računici, posve ti je promašena. Ako hoćeš prodati toliko kave, moraš znati da oni imaju radno vrijeme od 7-24, 30 dana u mjesecu, a to je satnica za 2,9 radnika bez godišnjeg ili bilo kakvog odsustva. Plaća od 1000 eura neto je 1400 bruto puta 3 = 4200 plus zamjene za godišnji, bolovanja i slično. Najam prostora u koji stane 50-60 sjedećih mjesta je 2-3 tisuće eura minimalno. PDV, Zamp, struja, voda, telefon, internet, knjigovođa, kasa, čistačica, suđerica, česti servisi aparata za kavu, stalno se nešto razbije ili pokvari. jebeno se trebaš pomučiti da tebi kao vlasniku ostane išta. Jedini kafići koji dugoročno opstaju su oni na konstantno prometnoj lokaciji gdje radi vlasnik, supruga, djeca. Čim se pogospode, odmah propadnu. To dovoljno govori kakav je to super biznis.
niti približno, znam što pričam. Marža u ugostiteljstvu je ogromna. Pričam o lokaciji gdje ja živim, ne o nekakvom kafiću u Slavonskom Brodu pored one tvornice što zagađuje cijeli grad. Jasno je da ima kafića koji jedva preživljavaju, ali takvi sigurno ne prodaju kave po gotovo 2 eura.
Slobodno završi svoju računicu, uzmi 4 radnika, dvije smjene, 22 radna dana (što nitko ne radi, ali neka bude). 4 x 1400 eura = 5.600 eura. Ta četvorica mogu pjevajući prodati mjesečno 50-ak kg kave, neka bude 44 kg, 2 dnevno. To je 8.404 eura samo na kavi (plaćen trošak kave). Kod nas se takvi lokali rentaju za 1000-1200 eura. Ukratko kava ti pokrije sve to bez problema, a sad u računicu dodaj sva ostala pića koja se prodaju, bezalkoholna, alkoholna...
Dobar aparat za kavu se ne kvari često, ako se pravilno održava majstora ćeš vidjeti možda 1-2 puta u pet godina. Ovo ostalo što se razbije ti je uglavnom pokriveno od ekipe čije piće prodaješ. Ako se netko sa današnjim cijenama jebeno mući da mu nešto ostane onda nešto radi krivo.
Kad idem u kiosk platim karticom, kad idem u šoping centre plaćam karticom, na benzinskoj plaćam karticom itd..itd.. nitko od njih ne dobiva tringelt odn. napojnicu.
Kad platim gorivo, kupim nešto u kiosku, trgovačkim centrima jadnim blagajnicama koje krvavo zarade svoju plaću, nitko od njih ne očekuje bakšu niti ju dobije.
Koji klinac su konobari/ce posebna sorta da se njima ostava napojnica ?
Ostavim i ja, ali samo zato što nam je netko generacijski nabio taj kompleks da se osjećamo loše ako ne ostavimo bakšu.
Zbog čega ?
Ljudi rade svoj posao kao ljudi u uslužnim djelatnostima bilo gdje.
Zbog tog našega balkanskog mentaliteta i doktori bez "a" uzimaju poklone, novac, za posao koji rade kao što ti radiš svoj ili ja svoj (nisi valjda konobar)
Radim od 7 do 15, nekada i duže, nitko mi ne daje napojnicu kao što ne dobiju napojnicu zaposleni u 95% djelatnosti, a ti ljude koji ne ostave bakšiš konobaru nazivaš šupci.
Strašno..
Ostavljaš napojnicu svima koji te (po)služe. Trgovkinje u trgovačkim centrima to ne rade, jedva da te stignu i pogledati. Probao sam, Lidl - kažu da ne smiju primiti, u Konzumu da je višak firmin. Frizeru dam. Masažeru/erki, Majstoru, ovisno o tome zna li više od mene ili misli da sam jelen. Nisu konobari bilo kakav izuzetak. Ostavim i medicinskoj sestri. Ljudi to vole, drugačije se ponašaju kad ih osobno nagradiš. Projektantu koji je kotačić u nekom većem sistemu ne mogu kad ga nikad ni ne vidim. On poslužuje samo svog gazdu pa nek mu on da. Tako i ti zvučiš, nesretan jer te nitko ne cijeni, zavidan konobaru što cijeli dan trčkara okolo i sluša sve moguće psihopatologije za plaću koje je uglavnom bila malo iznad minimalca. Da, tko ne ostavi konobaru nije sav svoj ili je prevelik u sebi.
ajmo ovako...
1kg kave, prosječna koja se poslužuje u većini kafića je oko 25 eura ili 0,21 eur po kavi! Iz tog kg se dobije oko 120 kava +-10%. Prosječna cijena, tu kod mene je oko 1.7 - 1.8 eura za čistu kavu. To ti je do 216 eura po kg kave koju je gazda platio 25 eura, znači ostane mu 191 eur po kg. Nekakav lokalni kafić sa 50-60 sjedećih mjesta će prodati dnevno do 2kg kave.
Radnika plaća 800 do 1000 eura.
Samo na kavi ima 11.460 eura mjesečno kad se odbije trošak kave.
Tu su i drugi troškovi, da ih sad sve ne nabrajam, ali profitna marža je i dalje ogromna.
Sad ti meni reci, tko bi trebao plaćati radnike u tom kafiću? Gazda ili gosti kroz napojnicu?
Najveće marže u uslužnim djelatnostima su vjerojatno u ugostiteljstvu i kod frizera. Dvije omiljene lokacije ljudima za ostavljanje marže. Pa koji qrac vlasnici ne plate svoje radnike kako treba? Nego uz maržu o kojoj 99% djelatnosti može samo sanjati još ih treba nagrađivati napojnicama.
Kada odem u lokal gdje su cijene fer i usluga dobra vrlo rado ostavim napojnicu, ranije sam uredno ostavljao oko 20% napojnice u kafićima i restoranima, ali sad kad mi jelo koje u nabavi košta 5 eura naplatiš 40 eura ostaviti ću im figu jer uz to što deru sa cijenama uvezli su jeftinu i nekvalitetnu radnu snagu koja ne zna svoj posao.
Računica je nešto što me ne zanima u ovoj priči, osim u dijelu gdje spominješ nekvalitetne radnike - takvima se ne ostavlja ni lipe niti ne dolazi ikad više.
ali kad baš tučeš po računici, posve ti je promašena. Ako hoćeš prodati toliko kave, moraš znati da oni imaju radno vrijeme od 7-24, 30 dana u mjesecu, a to je satnica za 2,9 radnika bez godišnjeg ili bilo kakvog odsustva. Plaća od 1000 eura neto je 1400 bruto puta 3 = 4200 plus zamjene za godišnji, bolovanja i slično. Najam prostora u koji stane 50-60 sjedećih mjesta je 2-3 tisuće eura minimalno. PDV, Zamp, struja, voda, telefon, internet, knjigovođa, kasa, čistačica, suđerica, česti servisi aparata za kavu, stalno se nešto razbije ili pokvari. jebeno se trebaš pomučiti da tebi kao vlasniku ostane išta. Jedini kafići koji dugoročno opstaju su oni na konstantno prometnoj lokaciji gdje radi vlasnik, supruga, djeca. Čim se pogospode, odmah propadnu. To dovoljno govori kakav je to super biznis.
niti približno, znam što pričam. Marža u ugostiteljstvu je ogromna. Pričam o lokaciji gdje ja živim, ne o nekakvom kafiću u Slavonskom Brodu pored one tvornice što zagađuje cijeli grad. Jasno je da ima kafića koji jedva preživljavaju, ali takvi sigurno ne prodaju kave po gotovo 2 eura.
Slobodno završi svoju računicu, uzmi 4 radnika, dvije smjene, 22 radna dana (što nitko ne radi, ali neka bude). 4 x 1400 eura = 5.600 eura. Ta četvorica mogu pjevajući prodati mjesečno 50-ak kg kave, neka bude 44 kg, 2 dnevno. To je 8.404 eura samo na kavi (plaćen trošak kave). Kod nas se takvi lokali rentaju za 1000-1200 eura. Ukratko kava ti pokrije sve to bez problema, a sad u računicu dodaj sva ostala pića koja se prodaju, bezalkoholna, alkoholna...
Dobar aparat za kavu se ne kvari često, ako se pravilno održava majstora ćeš vidjeti možda 1-2 puta u pet godina. Ovo ostalo što se razbije ti je uglavnom pokriveno od ekipe čije piće prodaješ. Ako se netko sa današnjim cijenama jebeno mući da mu nešto ostane onda nešto radi krivo.
Prodaja ne ovisi o željama i broju radnika već o lokaciji i konkurenciji tako da te svoje računice možeš odmah prekrižiti. A realnost u kojoj ugostitelji propadaju u vrlo kratkom roku sasvim lijepo opisuje tvoje računice - vidi mu maržu, pa to mogu i ja. E ne možeš, burke, jer ti je matematika šuplja kao sito. Pa i soboslikar čija je "marža" 1000-1500% ne vozi mercedese i ne živi u Podsljemenskim vilama s računima u švicarskim bankama. To je posao u kojem je rad osnovni trošak i od njega i socijalnih vještina potpuno ovisi cijela računica. Tako i tvoja frizerka ne živi od marže na boju za kosu već od svog vremena i vještine. I ta vještina na kraju zaslužuje dodatnu nagradu kako bi podržao čovjeka koji je cijeli dan pogrbljen iznad raznoraznih smrdljivaca a bez pogovora izvršava i našašavije prohtjeve koji ti mogu pasti na pamet. S osmijehom na licu. To ne može bilo tko. Da ti nastavim o tome kakvi ljudi dolaza na masaže, kozmetičke tretmane... Znate gospođo, tu su vlažne maramice, slobodno se poslužite. A ona s posla, "čuje se" tamo dolje i svejedno traži da ju se izdepilira i da joj ništa ne viri kad sjedne u Leggiero takva usaftana.
Kad idem u kiosk platim karticom, kad idem u šoping centre plaćam karticom, na benzinskoj plaćam karticom itd..itd.. nitko od njih ne dobiva tringelt odn. napojnicu.
Kad platim gorivo, kupim nešto u kiosku, trgovačkim centrima jadnim blagajnicama koje krvavo zarade svoju plaću, nitko od njih ne očekuje bakšu niti ju dobije.
Koji klinac su konobari/ce posebna sorta da se njima ostava napojnica ?
Ostavim i ja, ali samo zato što nam je netko generacijski nabio taj kompleks da se osjećamo loše ako ne ostavimo bakšu.
Zbog čega ?
Ljudi rade svoj posao kao ljudi u uslužnim djelatnostima bilo gdje.
Zbog tog našega balkanskog mentaliteta i doktori bez "a" uzimaju poklone, novac, za posao koji rade kao što ti radiš svoj ili ja svoj (nisi valjda konobar)
Radim od 7 do 15, nekada i duže, nitko mi ne daje napojnicu kao što ne dobiju napojnicu zaposleni u 95% djelatnosti, a ti ljude koji ne ostave bakšiš konobaru nazivaš šupci.
Strašno..
Ostavljaš napojnicu svima koji te (po)služe. Trgovkinje u trgovačkim centrima to ne rade, jedva da te stignu i pogledati. Probao sam, Lidl - kažu da ne smiju primiti, u Konzumu da je višak firmin. Frizeru dam. Masažeru/erki, Majstoru, ovisno o tome zna li više od mene ili misli da sam jelen. Nisu konobari bilo kakav izuzetak. Ostavim i medicinskoj sestri. Ljudi to vole, drugačije se ponašaju kad ih osobno nagradiš. Projektantu koji je kotačić u nekom većem sistemu ne mogu kad ga nikad ni ne vidim. On poslužuje samo svog gazdu pa nek mu on da. Tako i ti zvučiš, nesretan jer te nitko ne cijeni, zavidan konobaru što cijeli dan trčkara okolo i sluša sve moguće psihopatologije za plaću koje je uglavnom bila malo iznad minimalca. Da, tko ne ostavi konobaru nije sav svoj ili je prevelik u sebi.
ajmo ovako...
1kg kave, prosječna koja se poslužuje u većini kafića je oko 25 eura ili 0,21 eur po kavi! Iz tog kg se dobije oko 120 kava +-10%. Prosječna cijena, tu kod mene je oko 1.7 - 1.8 eura za čistu kavu. To ti je do 216 eura po kg kave koju je gazda platio 25 eura, znači ostane mu 191 eur po kg. Nekakav lokalni kafić sa 50-60 sjedećih mjesta će prodati dnevno do 2kg kave.
Radnika plaća 800 do 1000 eura.
Samo na kavi ima 11.460 eura mjesečno kad se odbije trošak kave.
Tu su i drugi troškovi, da ih sad sve ne nabrajam, ali profitna marža je i dalje ogromna.
Sad ti meni reci, tko bi trebao plaćati radnike u tom kafiću? Gazda ili gosti kroz napojnicu?
Najveće marže u uslužnim djelatnostima su vjerojatno u ugostiteljstvu i kod frizera. Dvije omiljene lokacije ljudima za ostavljanje marže. Pa koji qrac vlasnici ne plate svoje radnike kako treba? Nego uz maržu o kojoj 99% djelatnosti može samo sanjati još ih treba nagrađivati napojnicama.
Kada odem u lokal gdje su cijene fer i usluga dobra vrlo rado ostavim napojnicu, ranije sam uredno ostavljao oko 20% napojnice u kafićima i restoranima, ali sad kad mi jelo koje u nabavi košta 5 eura naplatiš 40 eura ostaviti ću im figu jer uz to što deru sa cijenama uvezli su jeftinu i nekvalitetnu radnu snagu koja ne zna svoj posao.
Računica je nešto što me ne zanima u ovoj priči, osim u dijelu gdje spominješ nekvalitetne radnike - takvima se ne ostavlja ni lipe niti ne dolazi ikad više.
ali kad baš tučeš po računici, posve ti je promašena. Ako hoćeš prodati toliko kave, moraš znati da oni imaju radno vrijeme od 7-24, 30 dana u mjesecu, a to je satnica za 2,9 radnika bez godišnjeg ili bilo kakvog odsustva. Plaća od 1000 eura neto je 1400 bruto puta 3 = 4200 plus zamjene za godišnji, bolovanja i slično. Najam prostora u koji stane 50-60 sjedećih mjesta je 2-3 tisuće eura minimalno. PDV, Zamp, struja, voda, telefon, internet, knjigovođa, kasa, čistačica, suđerica, česti servisi aparata za kavu, stalno se nešto razbije ili pokvari. jebeno se trebaš pomučiti da tebi kao vlasniku ostane išta. Jedini kafići koji dugoročno opstaju su oni na konstantno prometnoj lokaciji gdje radi vlasnik, supruga, djeca. Čim se pogospode, odmah propadnu. To dovoljno govori kakav je to super biznis.
niti približno, znam što pričam. Marža u ugostiteljstvu je ogromna. Pričam o lokaciji gdje ja živim, ne o nekakvom kafiću u Slavonskom Brodu pored one tvornice što zagađuje cijeli grad. Jasno je da ima kafića koji jedva preživljavaju, ali takvi sigurno ne prodaju kave po gotovo 2 eura.
Slobodno završi svoju računicu, uzmi 4 radnika, dvije smjene, 22 radna dana (što nitko ne radi, ali neka bude). 4 x 1400 eura = 5.600 eura. Ta četvorica mogu pjevajući prodati mjesečno 50-ak kg kave, neka bude 44 kg, 2 dnevno. To je 8.404 eura samo na kavi (plaćen trošak kave). Kod nas se takvi lokali rentaju za 1000-1200 eura. Ukratko kava ti pokrije sve to bez problema, a sad u računicu dodaj sva ostala pića koja se prodaju, bezalkoholna, alkoholna...
Dobar aparat za kavu se ne kvari često, ako se pravilno održava majstora ćeš vidjeti možda 1-2 puta u pet godina. Ovo ostalo što se razbije ti je uglavnom pokriveno od ekipe čije piće prodaješ. Ako se netko sa današnjim cijenama jebeno mući da mu nešto ostane onda nešto radi krivo.
Prodaja ne ovisi o željama i broju radnika već o lokaciji i konkurenciji tako da te svoje računice možeš odmah prekrižiti. A realnost u kojoj ugostitelji propadaju u vrlo kratkom roku sasvim lijepo opisuje tvoje računice - vidi mu maržu, pa to mogu i ja. E ne možeš, burke, jer ti je matematika šuplja kao sito. Pa i soboslikar čija je "marža" 1000-1500% ne vozi mercedese i ne živi u Podsljemenskim vilama s računima u švicarskim bankama. To je posao u kojem je rad osnovni trošak i od njega i socijalnih vještina potpuno ovisi cijela računica. Tako i tvoja frizerka ne živi od marže na boju za kosu već od svog vremena i vještine. I ta vještina na kraju zaslužuje dodatnu nagradu kako bi podržao čovjeka koji je cijeli dan pogrbljen iznad raznoraznih smrdljivaca a bez pogovora izvršava i našašavije prohtjeve koji ti mogu pasti na pamet. S osmijehom na licu. To ne može bilo tko. Da ti nastavim o tome kakvi ljudi dolaza na masaže, kozmetičke tretmane... Znate gospođo, tu su vlažne maramice, slobodno se poslužite. A ona s posla, "čuje se" tamo dolje i svejedno traži da ju se izdepilira i da joj ništa ne viri kad sjedne u Leggiero takva usaftana.
da si pažljivije čitao vidio bi da sam odmah u startu napisao "tu kod mene", znači pišem vezano za tvoj komentar isključivo sa svoje pozicije, a ona naravno nije ista i primijenjiva na sve lokale i frizere. I tu sad diskusija završava. Kad dođem u lokal koji ima dobru uslugu i korektnu cijenu uvijek nagradim osoblje, kada dođem u lokal koji dere svoje goste, a sa druge strane ne plaća svoje radnike već očekuje da to za njega rade njegovi gosti ostavim uglavnom NULA eura za napojnicu. To je po meni najbolje riješenje za takve "gazde". A ti radi što želiš, tvoje pravo.
Moja frizerka, odnosno ženina joj je uzela 170 eura evo baš prošli tjedan za 1h efektivnog posla, to što je žena tamo sjedila 3h je druga stvar. I sad bi joj još trebalo ostaviti 50 eura napojnice? Go ahead, make her day.
Kolega mi je profa u školi, satnica vjerojatno 10 eura, znači 17x manja od frizerke. Ok oduzmimo 1 mikrogram boje i malo potrošene struje pa neka mu je satnica 10x manja. Ne vidim da mu itko ostavlja napojnicu za njegove usluge i znanje.
Kako ti pišeš ispada da svi ti ljudi (frizeri, kozmetičari, maseri...) rade potpuno besplatno i ovise samo o napojnicama. Pa valjda naplaćuju svoje usluge, ako rade za drugog imaju valjda plaću. Koji klinac. Pa čupanje obrva, 10min. posla 20 eura. Bolje plaćeno nego pola magistara, inženjera i drugih stručnjaka. I sad sam ja kriv što radi za crkavicu? Pa neka se izbori, otvori svoje, što god.
Kad smo već kod nagrada da malo odem šire. Kad vidim da netko doktorima nosi "pršut i sir" da bi ovaj odradio posao kako treba automatski mi se rolete spuste. Može li gore od toga? Kad netko odradi svoj posao kako treba onda je to druga stvar, nemam ništa protiv iskazivanja zahvalnosti, ali prije posla, nikako. No sad je kasno, već su mnogi naučeni na krivo.
Kada odem u lokal gdje su cijene fer i usluga dobra vrlo rado ostavim napojnicu, ranije sam uredno ostavljao oko 20% napojnice u kafićima i restoranima, ali sad kad mi jelo koje u nabavi košta 5 eura naplatiš 40 eura ostaviti ću im figu jer uz to što deru sa cijenama uvezli su jeftinu i nekvalitetnu radnu snagu koja ne zna svoj posao.
Je imas prav i dobro zaraduju, ali u pravilu su svi ugostitelji u unajmljenom prostoru i to je najveci trosak.
Napojinicu ostavljam tam gdi su ljudi ljubazni i gdi osjetim potrebu da nekoga nagradim. Jedine lokacije gdi imam interakciju sa osobljem su restoran, kafic i frizer. Sve ostalo obavljam online ili na kasi gdi si sam naplatim. Znaci niti da ocu ne mogu nekome dati napojnicu jer realno gledano nigdi s nikim nemam kontakta. Budimo realni posao konobara i frizera je da se ubijes! Stoje cijeli dan na nogama i trpe dosadne, smrljive, glupe te sve zamislive ili nezamislive ljude. Mislim da su si u tom kontekstu zaradili koji cent vise ili nisu ako po tvom misljenju ne zavreduju. Tvoja lova tvoja volja.
Ne hodam pretjerano po lokalima niti restoranima, jednom mjesecno odem nekam sa zenom i djecom te mi tih dva eura ne bude pomoglo u zivotu niti budem radi njih bankrotiral.
da si pažljivije čitao vidio bi da sam odmah u startu napisao "tu kod mene", znači pišem vezano za tvoj komentar isključivo sa svoje pozicije, a ona naravno nije ista i primijenjiva na sve lokale i frizere. I tu sad diskusija završava. Kad dođem u lokal koji ima dobru uslugu i korektnu cijenu uvijek nagradim osoblje, kada dođem u lokal koji dere svoje goste, a sa druge strane ne plaća svoje radnike već očekuje da to za njega rade njegovi gosti ostavim uglavnom NULA eura za napojnicu. To je po meni najbolje riješenje za takve "gazde". A ti radi što želiš, tvoje pravo.
Moja frizerka, odnosno ženina joj je uzela 170 eura evo baš prošli tjedan za 1h efektivnog posla, to što je žena tamo sjedila 3h je druga stvar. I sad bi joj još trebalo ostaviti 50 eura napojnice? Go ahead, make her day.
Kolega mi je profa u školi, satnica vjerojatno 10 eura, znači 17x manja od frizerke. Ok oduzmimo 1 mikrogram boje i malo potrošene struje pa neka mu je satnica 10x manja. Ne vidim da mu itko ostavlja napojnicu za njegove usluge i znanje.
Kako ti pišeš ispada da svi ti ljudi (frizeri, kozmetičari, maseri...) rade potpuno besplatno i ovise samo o napojnicama. Pa valjda naplaćuju svoje usluge, ako rade za drugog imaju valjda plaću. Koji klinac. Pa čupanje obrva, 10min. posla 20 eura. Bolje plaćeno nego pola magistara, inženjera i drugih stručnjaka. I sad sam ja kriv što radi za crkavicu? Pa neka se izbori, otvori svoje, što god.
Kad smo već kod nagrada da malo odem šire. Kad vidim da netko doktorima nosi "pršut i sir" da bi ovaj odradio posao kako treba automatski mi se rolete spuste. Može li gore od toga? Kad netko odradi svoj posao kako treba onda je to druga stvar, nemam ništa protiv iskazivanja zahvalnosti, ali prije posla, nikako. No sad je kasno, već su mnogi naučeni na krivo.
E sad, skrećemo na temu državnih službenika i usluga koje (ne)pruža država. Ta tema je sranje, ne bih se htio živcirati više nego je nužno. Baš ganjam MR; ponuđen mi je termin 10/2025... tako da dosta o tome.
Interakcija s ljudima u smislu rada je škakljiva tema. O tome se malo ili nimalo uči tijekom školovanja. Ja sam uvijek za nagraditi čovjeka koji te primi kao čovjeka i koji odradi posao bolje nego se očekuje; ove kaj me gledaju preko ekrana kao u Leggieru izbjegavam u širokom luku i oni od mene neće vidjeti centa ni na koji način.
Kada odem u lokal gdje su cijene fer i usluga dobra vrlo rado ostavim napojnicu, ranije sam uredno ostavljao oko 20% napojnice u kafićima i restoranima, ali sad kad mi jelo koje u nabavi košta 5 eura naplatiš 40 eura ostaviti ću im figu jer uz to što deru sa cijenama uvezli su jeftinu i nekvalitetnu radnu snagu koja ne zna svoj posao.
Je imas prav i dobro zaraduju, ali u pravilu su svi ugostitelji u unajmljenom prostoru i to je najveci trosak.
Napojinicu ostavljam tam gdi su ljudi ljubazni i gdi osjetim potrebu da nekoga nagradim. Jedine lokacije gdi imam interakciju sa osobljem su restoran, kafic i frizer. Sve ostalo obavljam online ili na kasi gdi si sam naplatim. Znaci niti da ocu ne mogu nekome dati napojnicu jer realno gledano nigdi s nikim nemam kontakta. Budimo realni posao konobara i frizera je da se ubijes! Stoje cijeli dan na nogama i trpe dosadne, smrljive, glupe te sve zamislive ili nezamislive ljude. Mislim da su si u tom kontekstu zaradili koji cent vise ili nisu ako po tvom misljenju ne zavreduju. Tvoja lova tvoja volja.
Ne hodam pretjerano po lokalima niti restoranima, jednom mjesecno odem nekam sa zenom i djecom te mi tih dva eura ne bude pomoglo u zivotu niti budem radi njih bankrotiral.
I drugi su u najmu, ali imaju daleko manje profitne marže. Moj knjigovođa isto plaća najam, kao i lokalna trgovina hrane. Jedni imaju +200%, a drugi +20% pa opet i ovi drugi rade i funkcioniraju i nitko im ne ostavlja napojnice.
Znači ja ne govorim da ne treba biti isključiv i nikome ne ostavljati napojnicu već da to ovisi o mjestu, usluzi itd. Tamo gdje je cijena korektna i usluga dobra vrlo rado ću ostaviti napojnicu, ali tamo gdje su cijene astronomske za isti proizvod kao i drugdje i gdje gazda samo gleda kako sebi napuniti džepove, a radnike drži na minimalcu neću ostaviti napojnicu. Ne zato što mi nije žao radnika već zato što ne želim preuzimati obvezu poslodavca na sebe, neka šupak plati radnika kako treba, a radnik ako nije zadovoljan neka ide dalje, a ne kava 2 eura, a plaća radniku 800 eura pa neka živi od napojnica.
da si pažljivije čitao vidio bi da sam odmah u startu napisao "tu kod mene", znači pišem vezano za tvoj komentar isključivo sa svoje pozicije, a ona naravno nije ista i primijenjiva na sve lokale i frizere. I tu sad diskusija završava. Kad dođem u lokal koji ima dobru uslugu i korektnu cijenu uvijek nagradim osoblje, kada dođem u lokal koji dere svoje goste, a sa druge strane ne plaća svoje radnike već očekuje da to za njega rade njegovi gosti ostavim uglavnom NULA eura za napojnicu. To je po meni najbolje riješenje za takve "gazde". A ti radi što želiš, tvoje pravo.
Moja frizerka, odnosno ženina joj je uzela 170 eura evo baš prošli tjedan za 1h efektivnog posla, to što je žena tamo sjedila 3h je druga stvar. I sad bi joj još trebalo ostaviti 50 eura napojnice? Go ahead, make her day.
Kolega mi je profa u školi, satnica vjerojatno 10 eura, znači 17x manja od frizerke. Ok oduzmimo 1 mikrogram boje i malo potrošene struje pa neka mu je satnica 10x manja. Ne vidim da mu itko ostavlja napojnicu za njegove usluge i znanje.
Kako ti pišeš ispada da svi ti ljudi (frizeri, kozmetičari, maseri...) rade potpuno besplatno i ovise samo o napojnicama. Pa valjda naplaćuju svoje usluge, ako rade za drugog imaju valjda plaću. Koji klinac. Pa čupanje obrva, 10min. posla 20 eura. Bolje plaćeno nego pola magistara, inženjera i drugih stručnjaka. I sad sam ja kriv što radi za crkavicu? Pa neka se izbori, otvori svoje, što god.
Kad smo već kod nagrada da malo odem šire. Kad vidim da netko doktorima nosi "pršut i sir" da bi ovaj odradio posao kako treba automatski mi se rolete spuste. Može li gore od toga? Kad netko odradi svoj posao kako treba onda je to druga stvar, nemam ništa protiv iskazivanja zahvalnosti, ali prije posla, nikako. No sad je kasno, već su mnogi naučeni na krivo.
E sad, skrećemo na temu državnih službenika i usluga koje (ne)pruža država. Ta tema je sranje, ne bih se htio živcirati više nego je nužno. Baš ganjam MR; ponuđen mi je termin 10/2025... tako da dosta o tome.
Interakcija s ljudima u smislu rada je škakljiva tema. O tome se malo ili nimalo uči tijekom školovanja. Ja sam uvijek za nagraditi čovjeka koji te primi kao čovjeka i koji odradi posao bolje nego se očekuje; ove kaj me gledaju preko ekrana kao u Leggieru izbjegavam u širokom luku i oni od mene neće vidjeti centa ni na koji način.
samo ti uzmi taj termin, to su im fore da odustaneš, a onda zovu nakon dva mjeseca da ima slobodan termin za par dana.
nemam ništa protiv "nagraditi čovjeka", ali imam protiv poslodavaca koji pune džepove na uštrb djelatnika i onda očekuju da im gosti i taj dio pokriju. Ukratko oderu nas jednom sa cijenama, a onda i drugi put sa napojnicom. Neka oni daju plaću kako treba, a onda ću ja ovisno o kvaliteti usluge i hrane odlučiti koliko ću još nekoga nagraditi. Tako i napravim, tamo gdje cijene ne deru oblake i osoblje se poštuje.
Kada odem u lokal gdje su cijene fer i usluga dobra vrlo rado ostavim napojnicu, ranije sam uredno ostavljao oko 20% napojnice u kafićima i restoranima, ali sad kad mi jelo koje u nabavi košta 5 eura naplatiš 40 eura ostaviti ću im figu jer uz to što deru sa cijenama uvezli su jeftinu i nekvalitetnu radnu snagu koja ne zna svoj posao.
Je imas prav i dobro zaraduju, ali u pravilu su svi ugostitelji u unajmljenom prostoru i to je najveci trosak.
Napojinicu ostavljam tam gdi su ljudi ljubazni i gdi osjetim potrebu da nekoga nagradim. Jedine lokacije gdi imam interakciju sa osobljem su restoran, kafic i frizer. Sve ostalo obavljam online ili na kasi gdi si sam naplatim. Znaci niti da ocu ne mogu nekome dati napojnicu jer realno gledano nigdi s nikim nemam kontakta. Budimo realni posao konobara i frizera je da se ubijes! Stoje cijeli dan na nogama i trpe dosadne, smrljive, glupe te sve zamislive ili nezamislive ljude. Mislim da su si u tom kontekstu zaradili koji cent vise ili nisu ako po tvom misljenju ne zavreduju. Tvoja lova tvoja volja.
Ne hodam pretjerano po lokalima niti restoranima, jednom mjesecno odem nekam sa zenom i djecom te mi tih dva eura ne bude pomoglo u zivotu niti budem radi njih bankrotiral.
I drugi su u najmu, ali imaju daleko manje profitne marže. Moj knjigovođa isto plaća najam, kao i lokalna trgovina hrane. Jedni imaju +200%, a drugi +20% pa opet i ovi drugi rade i funkcioniraju i nitko im ne ostavlja napojnice.
Znači ja ne govorim da ne treba biti isključiv i nikome ne ostavljati napojnicu već da to ovisi o mjestu, usluzi itd. Tamo gdje je cijena korektna i usluga dobra vrlo rado ću ostaviti napojnicu, ali tamo gdje su cijene astronomske za isti proizvod kao i drugdje i gdje gazda samo gleda kako sebi napuniti džepove, a radnike drži na minimalcu neću ostaviti napojnicu. Ne zato što mi nije žao radnika već zato što ne želim preuzimati obvezu poslodavca na sebe, neka šupak plati radnika kako treba, a radnik ako nije zadovoljan neka ide dalje, a ne kava 2 eura, a plaća radniku 800 eura pa neka živi od napojnica.
da si pažljivije čitao vidio bi da sam odmah u startu napisao "tu kod mene", znači pišem vezano za tvoj komentar isključivo sa svoje pozicije, a ona naravno nije ista i primijenjiva na sve lokale i frizere. I tu sad diskusija završava. Kad dođem u lokal koji ima dobru uslugu i korektnu cijenu uvijek nagradim osoblje, kada dođem u lokal koji dere svoje goste, a sa druge strane ne plaća svoje radnike već očekuje da to za njega rade njegovi gosti ostavim uglavnom NULA eura za napojnicu. To je po meni najbolje riješenje za takve "gazde". A ti radi što želiš, tvoje pravo.
Moja frizerka, odnosno ženina joj je uzela 170 eura evo baš prošli tjedan za 1h efektivnog posla, to što je žena tamo sjedila 3h je druga stvar. I sad bi joj još trebalo ostaviti 50 eura napojnice? Go ahead, make her day.
Kolega mi je profa u školi, satnica vjerojatno 10 eura, znači 17x manja od frizerke. Ok oduzmimo 1 mikrogram boje i malo potrošene struje pa neka mu je satnica 10x manja. Ne vidim da mu itko ostavlja napojnicu za njegove usluge i znanje.
Kako ti pišeš ispada da svi ti ljudi (frizeri, kozmetičari, maseri...) rade potpuno besplatno i ovise samo o napojnicama. Pa valjda naplaćuju svoje usluge, ako rade za drugog imaju valjda plaću. Koji klinac. Pa čupanje obrva, 10min. posla 20 eura. Bolje plaćeno nego pola magistara, inženjera i drugih stručnjaka. I sad sam ja kriv što radi za crkavicu? Pa neka se izbori, otvori svoje, što god.
Kad smo već kod nagrada da malo odem šire. Kad vidim da netko doktorima nosi "pršut i sir" da bi ovaj odradio posao kako treba automatski mi se rolete spuste. Može li gore od toga? Kad netko odradi svoj posao kako treba onda je to druga stvar, nemam ništa protiv iskazivanja zahvalnosti, ali prije posla, nikako. No sad je kasno, već su mnogi naučeni na krivo.
E sad, skrećemo na temu državnih službenika i usluga koje (ne)pruža država. Ta tema je sranje, ne bih se htio živcirati više nego je nužno. Baš ganjam MR; ponuđen mi je termin 10/2025... tako da dosta o tome.
Interakcija s ljudima u smislu rada je škakljiva tema. O tome se malo ili nimalo uči tijekom školovanja. Ja sam uvijek za nagraditi čovjeka koji te primi kao čovjeka i koji odradi posao bolje nego se očekuje; ove kaj me gledaju preko ekrana kao u Leggieru izbjegavam u širokom luku i oni od mene neće vidjeti centa ni na koji način.
samo ti uzmi taj termin, to su im fore da odustaneš, a onda zovu nakon dva mjeseca da ima slobodan termin za par dana.
nemam ništa protiv "nagraditi čovjeka", ali imam protiv poslodavaca koji pune džepove na uštrb djelatnika i onda očekuju da im gosti i taj dio pokriju. Ukratko oderu nas jednom sa cijenama, a onda i drugi put sa napojnicom. Neka oni daju plaću kako treba, a onda ću ja ovisno o kvaliteti usluge i hrane odlučiti koliko ću još nekoga nagraditi. Tako i napravim, tamo gdje cijene ne deru oblake i osoblje se poštuje.
Ma znaš, previše se opterećuješ tuđim problemima. Ako radnik, konobar, ima malu plaću - gle, nek mijenja nešto. Neka nauči raditi nešto bolje plaćeno, nek radi dva posla. bmk. S druge strane, i da ima 5000 eura za 4-satno radno vrijeme, može poraditi na tome da dobiješ još koji euro viška. Jer novca nikad dosta. Bezos ima 150 milijardi pa još nije u penziji i još mu nije dosta. S treće strane, ako je konobar zadovoljan plaćom, ima ugovor na neodređeno, koji je njegov interes raditi? Nikakav. Zato uvjeti rada, ako si pametan poslodavac, moraju biti postavljeni tako da je radnikov interes i tvoj interes. A to znači plaću na donjoj granici i nikakvi ugovori na neodređeno. Meni se živo fućka za taj dio priče kad dođem popiti kavu...
P.S. Vezano za termin, znam znam. Već sam to proša, ali nije baš neka fora kad te nazovu u petak popodne da im dođeš sutra na magnet