CARNET smanjuje limite za pohranu podataka učitelj

poruka: 66
|
čitano: 11.856
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "CARNET smanjuje limite za pohranu podataka učitelj".
10 godina
Re: CARNET smanjuje limite za pohranu podataka uči

Pustimo obrazovni sustav, krenimo od najmanjih stvari i najmanjeg primjera - ja kao vlasnik obrta/male firme. Treba mi uredski paket (koji radi na laptopu, tabletu i barem osnovno - viewer na mobitelu), mail, kalendar i neki cloud storage koji radi na spomenutim uređajima. Informatički sam pismen pa recimo da nema ograničenja kompliciranosti ali ima drugo - vrijeme. Radim od 8 do 16 u jednoj firmi, od 18 do 21 u svojoj.

Koje su mi opcije?

16 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

Pustimo obrazovni sustav, krenimo od najmanjih stvari i najmanjeg primjera - ja kao vlasnik obrta/male firme. Treba mi uredski paket (koji radi na laptopu, tabletu i barem osnovno - viewer na mobitelu), mail, kalendar i neki cloud storage koji radi na spomenutim uređajima. Informatički sam pismen pa recimo da nema ograničenja kompliciranosti ali ima drugo - vrijeme. Radim od 8 do 16 u jednoj firmi, od 18 do 21 u svojoj.

Koje su mi opcije?

Tebi? Nemam pojma. 

p.s. danas je ljudima toliko korporativni PR mozak isprao da mopol vise nije losa stvar, a o vertikalnoj integraciji da ni ne pocinjem. Iako u EU ako drzava posjeduje nekakvu gosodarsku infrastrukturnu vertikalnu integraciju to se mora razbiti. Kako to? 

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.9.2025 16:55 (konjRR).
10 godina
konjRR kaže...

Tebi? Nemam pojma. 

p.s. danas je ljudima toliko korporativni PR mozak isprao da mopol vise nije losa stvar, a o vertikalnoj integraciji da ni ne pocinjem. Iako u EU ako drzava posjeduje nekakvu gosodarsku infrastrukturnu vertikalnu integraciju to se mora razbiti. Kako to? 

Eto, dao si prijedlog za uslugu koja košta identično kao MSova usluga, čak je i dolar/euro skuplja i ima manje storagea. Vidiš koliko je to besmisleno MS vs Google vs Apple - cijena ista, razlike su sitnice. Efektivno je svejedno što su škole uzele, u EU MS, u US su mix Google i MS sa time da je tamo ustvari još "gore" jer uglavnom guraju i hardver - ne samo da su jadna dječica od malih nogu natjerana u Google softver (da bi na kraju pokupovali iPhone...) nego ih još i truju sa Chromebookovima. Grozno.

Četvrta opcija je opet platiti nekom da složi isto ovo što ovi gore nude za isto ili manje - a to bez ozbiljne količine novaca, ljudi i (političke) volje nije moguće. Ne možemo se dogovoriti oko pomicanja sata što je nula posla u odnosu na ovo, ti bi da škole prijeđu na FOSS. Tek bi onda vidio pokolj, iskočila bi 1001 EU firma sa CMSom, LMSom, MDMom i svim ostalim što čini ponudu MS/Google/Apple i ispala bi skuplja pita nego tepsija - umiješali bi se još sitniji interesi, zeleni (NIMBY vs data centri), birokracija sa suludim pravilima (neodvojivi čep i papirnate slamke) i na kraju bi dobili - što? Isto što smo imali i do sad (u najboljem slučaju) i novu generaciju korisnika koje ćemo kad se zaposle morati obučavati kako se radi u Wordu, Excelu, AutoCADu i Windowsima jer firme (uključujuć i mene) nećeš natjerati da prijeđemo na nešto drugo osim ako nije jeftinije i bolje - a jeftinije neće biti jer ako i taj neki utopijski EU-Cloud košta x, MS, Google i ostali će doći i reći "ok, sad naše košta x-1" i tu priča staje jer za razliku od školstva i državne uprave, nas samo zanima cijena...

16 godina
Nuclear_Phoenix kaže...
konjRR kaže...

Tebi? Nemam pojma. 

Eto, dao si prijedlog za uslugu koja košta identično kao MSova usluga, čak je i dolar/euro skuplja i ima manje storagea. Vidiš koliko je to besmisleno MS vs Google vs Apple - cijena ista, razlike su sitnice. Efektivno je svejedno što su škole uzele, u EU MS, u US su mix Google i MS sa time da je tamo ustvari još "gore" jer uglavnom guraju i hardver - ne samo da su jadna dječica od malih nogu natjerana u Google softver (da bi na kraju pokupovali iPhone...) nego ih još i truju sa Chromebookovima. Grozno.

Četvrta opcija je opet platiti nekom da složi isto ovo što ovi gore nude za isto ili manje - a to bez ozbiljne količine novaca, ljudi i (političke) volje nije moguće. Ne možemo se dogovoriti oko pomicanja sata što je nula posla u odnosu na ovo, ti bi da škole prijeđu na FOSS. Tek bi onda vidio pokolj, iskočila bi 1001 EU firma sa CMSom, LMSom, MDMom i svim ostalim što čini ponudu MS/Google/Apple i ispala bi skuplja pita nego tepsija - umiješali bi se još sitniji interesi, zeleni (NIMBY vs data centri), birokracija sa suludim pravilima (neodvojivi čep i papirnate slamke) i na kraju bi dobili - što? Isto što smo imali i do sad (u najboljem slučaju) i novu generaciju korisnika koje ćemo kad se zaposle morati obučavati kako se radi u Wordu, Excelu, AutoCADu i Windowsima jer firme (uključujuć i mene) nećeš natjerati da prijeđemo na nešto drugo osim ako nije jeftinije i bolje - a jeftinije neće biti jer ako i taj neki utopijski EU-Cloud košta x, MS, Google i ostali će doći i reći "ok, sad naše košta x-1" i tu priča staje jer za razliku od školstva i državne uprave, nas samo zanima cijena...

Pitao si neki izbor? Poentiram da postoji neki izbor. Los ali postoji. Dakle imas izbor.

Zasto kazes da bi ja da skole prijedu na FOSS? Tu zelji nisam izrazio direktno ni indirektno.

Korisnici koje moras obucavati za svoje potrebe? Joj stresa i jada poslodavcima. Izgleda da nesto sto je nekada bilo normalno danas je jadnim poslodavcima traumaticno? Ali nema veze AI ce to rijesiti i zaposlenici nece biti ni potrebni?

Apsolutno mi na pamet ne pada da nekoga pa ni tebe treba tjerati da koristi neki porizvod ili ne. Ali MS na razne nacine to cini kao i mnoge druge korporacije. Direknte i indirektne nacine. 

Ja bi ravnopravnu trzisnu utakmicu. Moze? Znam da nemoze. 

7 godina
konjRR kaže...

Ja bi ravnopravnu trzisnu utakmicu. Moze? Znam da nemoze. 

Ne može, imaš posla sa tvrtkama koje iza sebe imaju armiju, a ti si sam, i još si svojevoljno zavezao jednu ruku. (Figurativno, ali dobro oslikava)

17 godina
gpd kaže...
Old Iggy kaže...

Problem je u parama i vremenu, ne u stavu.

Doći do zadovoljavajućeg produkta za nižu cijenu - ne ide preko noći.

Gdje si ti vidio čovjeka bez skrupula koji nudi nižu cijenu?

Kad ima robu koju je ukrao, kad nudi ispod cijene da bi dobio tržište, kad uvaljuje robu niže kvalitete...

konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Mora ici preko noci?

Pa mikrosoft se institucionalno ugraduje na sve nacine protivno raznim zakonima desetljecima. I onda pametnjakovici kazu daj ti nesto. I jos preko noci. A i mora biti free. Budalastine, uvrede i ponizavanja. Grozan mentalitet ali mngima je takav i zato nam i je kako je. Zato su korporacije iznad zakona. Tj. zakoni se najcesce kroje prema njihovim potrebama. Nema veze mi smo samo jalovi i sl..

Ništa ne ide preko noći, ali, hint, netko to mora financirati godinama (naveo sam već, rekao bih bar desetljeće) bez povrata ičega i nadati se da će jednog dana početi zarađivati. Iz poslovne perspektive - zaboravi. Ima li koga? Ne baš.

Koje to točno zakone MS krši? MS je postao standard i nema konkurenciju ni na vidiku. Tko kaže free? Nikom s imalo mozga u glavi neće pasti na pamet reći "želim besplatno". 

16 godina
Old Iggy kaže...
gpd kaže...
Old Iggy kaže...

Kad ima robu koju je ukrao, kad nudi ispod cijene da bi dobio tržište, kad uvaljuje robu niže kvalitete...

konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Mora ici preko noci?

Pa mikrosoft se institucionalno ugraduje na sve nacine protivno raznim zakonima desetljecima. I onda pametnjakovici kazu daj ti nesto. I jos preko noci. A i mora biti free. Budalastine, uvrede i ponizavanja. Grozan mentalitet ali mngima je takav i zato nam i je kako je. Zato su korporacije iznad zakona. Tj. zakoni se najcesce kroje prema njihovim potrebama. Nema veze mi smo samo jalovi i sl..

Ništa ne ide preko noći, ali, hint, netko to mora financirati godinama (naveo sam već, rekao bih bar desetljeće) bez povrata ičega i nadati se da će jednog dana početi zarađivati. Iz poslovne perspektive - zaboravi. Ima li koga? Ne baš.

Koje to točno zakone MS krši? MS je postao standard i nema konkurenciju ni na vidiku. Tko kaže free? Nikom s imalo mozga u glavi neće pasti na pamet reći "želim besplatno". 

Drzave kada imaju da ponovim opet interes financiraju svasta godinama i desetljecim bez ikakvog povrata icega ( bar direktnog ) pa cak i neke korporacije koje igraju "dugu igru".

Koje tocno zakone MS krsi? Ozbiljno? Google ti je prijatelj. 

p.s. da budem fer i da nebi fanboysi umislili da imam neki specifican poriv protiv MS sve mega korporacije su iste a ove manje zele biti kao velike...

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 9:25 (konjRR).
17 godina
konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Drzave kada imaju da ponovim opet interes financiraju svasta godinama i desetljecim bez ikakvog povrata icega ( bar direktnog ) pa cak i neke korporacije koje igraju "dugu igru".

Koje tocno zakone MS krsi? Ozbiljno? Google ti je prijatelj. 

p.s. da budem fer i da nebi fanboysi umislili da imam neki specifican poriv protiv MS sve mega korporacije su iste a ove manje zele biti kao velike...

Takvo što nije do sada financirala ni Kina, na stranu što je to ogromna investicija s jako upitnim rezultatom. A tu nakon milijardi investicija mora biti rezultata.

Korporacije igraju dugu igru samo ako vide zaradu na kraju tunela. Do sada se već desetljećima nije pojavila nijedna koja bi radila konkurenciju MS-u, koliko se sjećam još od IBM-a s Lotus Suiteom.

I koje to točno zakone krši?

16 godina
Old Iggy kaže...
..

Korporacije igraju dugu igru samo ako vide zaradu na kraju tunela. Do sada se već desetljećima nije pojavila nijedna koja bi radila konkurenciju MS-u, koliko se sjećam još od IBM-a s Lotus Suiteom.

-corel (wp..) i novije google-docs i sl. uz 'domaće' koji su kao konkurirali dok je cijena xp licence za kafiće bila problem a office je višestruko skuplji od win ..

-za zakone ćeš dobiti generički odgovor da je ms već tisuću puta kažnjen.. i to je točno, no nema veze s temom, pa možda ne dobiješ odgovor :) barem ne neki kvalitetan, odnosno, željeni učinak je pljuckati ms jer je to zla kompanija i to ne traži argumente.. :) naravno, kriva-loša je i vlast, plenky-hdz, desnica itd. jer dozvoljavaju izrabljivanje, špijuniranje, krađu gdpr podataka kao i suverenisti ili dp koji su naravno još gori (mada su tad na istim kritičkim argumentima kao ljevica) .. - onak, kao da je argument nešto bitno? :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
ihush kaže...
Old Iggy kaže...
..

-corel (wp..) i novije google-docs i sl. uz 'domaće' koji su kao konkurirali dok je cijena xp licence za kafiće bila problem a office je višestruko skuplji od win ..

-za zakone ćeš dobiti generički odgovor da je ms već tisuću puta kažnjen.. i to je točno, no nema veze s temom, pa možda ne dobiješ odgovor :) barem ne neki kvalitetan, odnosno, željeni učinak je pljuckati ms jer je to zla kompanija i to ne traži argumente.. :) naravno, kriva-loša je i vlast, plenky-hdz, desnica itd. jer dozvoljavaju izrabljivanje, špijuniranje, krađu gdpr podataka kao i suverenisti ili dp koji su naravno još gori (mada su tad na istim kritičkim argumentima kao ljevica) .. - onak, kao da je argument nešto bitno? :))

Ma "mržnja" prema MS-u je jedno, realnost drugo. Postoji jasan razlog zašto ozbiljne korporacije koriste M365, iako su po pitanju para puno "racinalnije" od države.

16 godina

-problem što su to korporacije, ne naše mikro-firme od direktora i njegove žene.. ili 90% s jednim zaposlenim što bi porezna trebala recimo brisati, kazniti, što već.. po pravilu imaš kalaus u džepu (bez potrebe pitanja, što radiš..).

-smiješni kriteriji cijena, kao osnovni prigovor svemu, jer sve robe-usluge imaju cijenu pogotovo za komercijalu.. a ako je firmi problem npr win licenca tad je firma u daleko većem problemu pri čemu wc papir košta više..

-ili ona realnost, uz sve free alternative, kao linux-libreoffice i foss.. recimo male trgvovine-kafići, vlasnici valjda ne znaju gdje bi potrošili pa plaćaju ms.. onak, ne plaćaju parking ako ne moraju i na kraju svi završe na ms-win-mso.. ili na android tabletu kao nekadašnji fiskal-1..

-alternativa? dovoljno je prolistati kritičke postove i zaključiti da je nema.. (jer da ima, nešto bi se navelo..).

17 godina
Zar se ne treba za ovo pitat Combis a ne Carnet/mzo?

0 0 hvala 0
16 godina

-institucije (vladine, nevladine..) su .. institucije, koje to rade, kao nositelj, predlagač zakona itd.. dok su izvođači firme, biz, .. jednako je za ceste, bilo što.

16 godina
Old Iggy kaže...
ihush kaže...
Old Iggy kaže...
..

Ma "mržnja" prema MS-u je jedno, realnost drugo. Postoji jasan razlog zašto ozbiljne korporacije koriste M365, iako su po pitanju para puno "racinalnije" od države.

Mislim da postoji vise od jednog jasnog razloga zasto ozbiljne korporacije koriste M365. I da, to je stvarnost a ne masta. 

Ja se osvrcem na to zasto je to tako.

Sto se tice zakona koje MS krsi pa zar je tako tesko googlati? Dobro, probaj bingati 

p.s. zaboravljam da se neki vode onom turudicevom logikom, ako institucije ignoriraju krsenje zakona onda istog ni nema 

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 12:36 (konjRR).
17 godina
Gajotres kaže...
Zar se ne treba za ovo pitat Combis a ne Carnet/mzo?

Distributeri služe za fakturiranje / delivery (ako je potrebno). Ugovor i cijena se ugovaraju s MS-om.

konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Mislim da postoji vise od jednog jasnog razloga zasto ozbiljne korporacije koriste M365. I da, to je stvarnost a ne masta. 

Ja se osvrcem na to zasto je to tako.

Sto se tice zakona koje MS krsi pa zar je tako tesko googlati? Dobro, probaj bingati 

p.s. zaboravljam da se neki vode onom turudicevom logikom, ako institucije ignoriraju krsenje zakona onda istog ni nema 

Pa ne znam ni za jedan konkretan zakonski članak koji je MS tu prekršio. Ne da mi se baš guglati nešto što bi bio dealbreaker. Ako imaš nešto konkretno, navedi.

Korporacije koriste MS iz istog razloga kao i država. Samo su financijski neusporedivo rigidnije.

7 godina
Old Iggy kaže...
gpd kaže...
Old Iggy kaže...

konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Mora ici preko noci?

U ovom slučaju ne, da sad ne dajem nikome ideje. Ali ponudiš skuplje od microsofta, a dalje zna se.

17 godina
gpd kaže...
Old Iggy kaže...

U ovom slučaju ne, da sad ne dajem nikome ideje. Ali ponudiš skuplje od microsofta, a dalje zna se.

Ponudiš skuplje od MS-a? 

7 godina
Old Iggy kaže...
gpd kaže...
Old Iggy kaže...

Ponudiš skuplje od MS-a? 

Upravo tako.

17 godina
gpd kaže...
Old Iggy kaže...

Ponudiš skuplje od MS-a? 

Upravo tako.

A ponudi, kaj da ti velim? 

7 godina
Old Iggy kaže...
gpd kaže...
Old Iggy kaže...

Ponudiš skuplje od MS-a? 

Upravo tako.

A ponudi, kaj da ti velim? 

Ni u ludilu.

17 godina
konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Mora ici preko noci?

Mora li preko noći? Ne da ne mora nego ne može.

Free? Nikako. 

Tko će to platiti, cjelokupni razvoj prije proglašenja gotovog proizvoda?

16 godina
Old Iggy kaže...

Pa ne znam ni za jedan konkretan zakonski članak koji je MS tu prekršio.

Ako mislis bas direktno za ovaj slucaj? Onda vjerojanto ne, nemam uvid u ugovore jer su tajna, zbog interesa. Ispricavam se ako si zamislio da sve ovo sto tipkam se odnosi iskljucivo u za ovaj slucaj u vakumu. 

Tipkam o opcenitom metastaziranju MSovih usluga u drzvanoj sluzbi, ustanovama itd. sto se onkoloski trebalo obradivati prije 20+ godina ali sada je vec kasno i pacijent je umro.

Pa cak su ameri imali pred kongresom prije 25 godina tu raspravu, a pazi to je njihova vlastita korporacija. 

17 godina
konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Pa ne znam ni za jedan konkretan zakonski članak koji je MS tu prekršio.

Ako mislis bas direktno za ovaj slucaj? Onda vjerojanto ne, nemam uvid u ugovore jer su tajna, zbog interesa. Ispricavam se ako si zamislio da sve ovo sto tipkam se odnosi iskljucivo u za ovaj slucaj u vakumu. 

Tipkam o opcenitom metastaziranju MSovih usluga u drzvanoj sluzbi, ustanovama itd. sto se onkoloski trebalo obradivati prije 20+ godina ali sada je vec kasno i pacijent je umro.

Pa cak su ameri imali pred kongresom prije 25 godina tu raspravu, a pazi to je njihova vlastita korporacija. 

Ako ćeš tražiti korporaciju bez sudskih tužbi, nećeš je naći.

Sad je situacija puno gora nego prije 25 godina, onda si i imao kakvu konkurenciju. Sad...

16 godina
Old Iggy kaže...

Sad je situacija puno gora nego prije 25 godina, onda si i imao kakvu konkurenciju. Sad...

Pa dobar dan o toj temi neznam zasto se suti. Zato MS moze sto hoce.

Ako je MS potpisivao povoljnije ugovore sa drzavom a to neznam jer su ugovori tajni zbog interesa pa slijedom toga drzavi bilo najlakse uvjetovat koristenje MS proprietary formata, usluge raditi da budu kompatibilne sa njihovim standardom itd.

Kako je google fino davao online storage sakom i kapom. Kada je konkurencija propala, kada su preuzeli korsnike onda su krenile izmjene uvjeta.

I tako bi se dalo nabrajat za svakog od njih.

Ako to nije podrivanje svih zakona o pravednoj trzisnoj utakmici onda...

I onda se danas netko pita pa nemamo izbora i zasto je to tako? 

17 godina
konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Pa dobar dan o toj temi neznam zasto se suti. Zato MS moze sto hoce.

Ako je MS potpisivao povoljnije ugovore sa drzavom a to neznam jer su ugovori tajni zbog interesa pa slijedom toga drzavi bilo najlakse uvjetovat koristenje MS proprietary formata, usluge raditi da budu kompatibilne sa njihovim standardom itd.

Kako je google fino davao online storage sakom i kapom. Kada je konkurencija propala, kada su preuzeli korsnike onda su krenile izmjene uvjeta.

I tako bi se dalo nabrajat za svakog od njih.

Ako to nije podrivanje svih zakona o pravednoj trzisnoj utakmici onda...

I onda se danas netko pita pa nemamo izbora i zasto je to tako? 

Nitko ništa ne šuti. Sve je javno

S druge strane, ne znam što bi država mogla definirati kao konkurentski model (iako je bilo pokušaja).

E sad, što ti misliš da je pravedna tržišna utakmica, teško je reći.

16 godina
Old Iggy kaže...

S druge strane, ne znam što bi država mogla definirati kao konkurentski model (iako je bilo pokušaja).

Okvirni sporazumi? To je ono kada pitam odvjetnika, i svog i njihovog, pravni ucinak dokumenta a on slijeze ramenima...

Zna drzava sto se moze definirati kao konkurentski model i to se radi desetljecima. Samo sto se nekada ne radi zbog interesa. 

Nije stvar sto ja mislim nego sto se svi prave turudic pa se zakoni ne provode. 

17 godina
konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Okvirni sporazumi? To je ono kada pitam odvjetnika, i svog i njihovog, pravni ucinak dokumenta a on slijeze ramenima...

Zna drzava sto se moze definirati kao konkurentski model i to se radi desetljecima. Samo sto se nekada ne radi zbog interesa. 

Ne frame agreement je jako standardni način ugovaranja, ništa novo ni neobično.

Država da definira konkurentski model? Ono, ozbiljno? 

Koji točno zakon se ne provodi?

16 godina
Old Iggy kaže...
konjRR kaže...
Old Iggy kaže...

Ne frame agreement je jako standardni način ugovaranja, ništa novo ni neobično.

Država da definira konkurentski model? Ono, ozbiljno? 

Koji točno zakon se ne provodi?

Panta posta ti je da se pravis blesav? Ok. 

15 godina
ihush kaže...

-ili ona realnost, uz sve free alternative, kao linux-libreoffice i foss.. recimo male trgvovine-kafići, vlasnici valjda ne znaju gdje bi potrošili pa plaćaju ms.. onak, ne plaćaju parking ako ne moraju i na kraju svi završe na ms-win-mso.. ili na android tabletu kao nekadašnji fiskal-1..

Ne placaju MS-u direktno vec najcese placaju Monriju. Treba im fiskalizirana blagajna, a ne MS Office. 

16 godina

-možda im uopće ne treba office, sporedno ms-ov ili razno.. treba im platforma koja radi ono što posao traži.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice