Android polako umire? Generacija Z više preferira

poruka: 189
|
čitano: 70.957
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Android polako umire? Generacija Z više preferira ".
16 godina
Re: Android polako umire? Generacija Z više prefer
MasterOfDisaster kaže...

Šta reći nego da su za ovakvu situaciju većinom krivi roditelji koji nemaju vremena za svoju djecu pa im kupuju pizdarije da ih skinu s vrata

nemaju vremena pa im kupuju pizdarije? Ti očito živiš u nekom paralelnom svemiru. Upravo je ovo simptom davanja PREVIŠE vremena i pažnje svojoj djeci. Jel čuješ da roditelji idu na intervjue za posao sa svojom djecom? Po kojoj logici tolika briga može biti - nemanje vremena za dijete?

Stvar je upravo suprtona - dok smo mi kao mlađi se borili za pažnju naših roditelja, danas se mi roditlji borimo za pažnju naše djece

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2023 10:54 (Ges).
15 godina
BlueMax kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Šta reći nego da su za ovakvu situaciju većinom krivi roditelji koji nemaju vremena za svoju djecu pa im kupuju pizdarije da ih skinu s vrata.Naravno da ta djeca moraju biti u trendu sa prijateljima, sa susjedima i ostalima, jer ne daj Bože da nemaš fensi obleku, iPhone i ostale gluparije. Eto tu smo došli, na žalost.

Znači tko zdravog razuma kupuje klincu mob od minimalno 1.000€???????

Koji uopće nemaju pojam o vrijednosti, koliko je potrebno rada za tih 1.000€, kojima ispada mobitel ko bebi duda i ostale fore.

Znači moj klinac od mene nikada neće dobiti iPhone, može si ga kupiti kada zaradi svoje novce i kada vidi koliko se mora raditi za taj gadget, pa onda neka sam ocijeni da li se to isplati ili ne.

Kakve veze ima imaš li vremena za dijete s tim hoćeš li mu kupiti iPhone ili Samsung? 

Pa i mi kad smo bili djeca imali smo neke svoje želje. Ako je roditelj financijski bio u stanju a dijete to zaslužilo onda bi to i dobili. I prije je bilo izrugivanja s onima koji su nosili Yassa patike pa bi roditelji kupili Adidaske. Samo su se mjerila promijenila. Djeca su i dalje zla i pokvarena a roditelj pokušava da ih se ne šikanira u društvu. Možeš ti goniti neke svoje principe no posljedice će se lomiti na djetetu. Uostalom, lakše je meni danas kupiti iPhone nego što je mom ocu bilo kupiti Adidaske, Commodorea, BMX, Leviske... pa sam opet sve to imao.

Prvi sam da se zabrane mobiteli u školi, da djeca nose kecelje i da ih se odgaja po drugačijem sustavu vrijednosti no to nažalost nije tako i ti kao roditelj biraš želiš li da u tom poremećenom sustavu tvoje dijete bude izopćenik. Sranje ide do te mjere da djeca koja dobivaju pomoć grada za marendu i izlete nosaju iPhone i tako ostvaruju nekakav status pa se pokretana kompleksima iživljavaju na skromnijoj i odgojenoj djeci. Pošto imam kćer i sina mogu reći kako su muški još ok, djevojčice su iskonsko zlo. Još ako je iz neke nefunkcionalne obitelji ili rastavljenjih roditelja onda su to psihopate.

Djecu na stranu, nije ni čudo kakva su kad im vidiš roditelje. Koliko samo ljudi poznajem koji sa svojim obiteljima žive u stanu sa svojim roditeljima a voze 3 puta skuplji auto od mene i imaju iphone pro max turbo ultra plus?

I onda dođe na benzinsku i ulije 100kn i od 10 puta što s njim sjedneš na kavu 10 puta ti platiš. E to su roditelji djece koja s mojima idu u razred. 

Gle, ja sam dijete 80-ih i moji starci su bili jača srednja klasa, imali smo za more svake godine, imali smo novu kuću, novi auto, znači bili smo prilično imućni za to vrijeme (kao i većina barem 80-ih), ali moju su mene i brata naučili umjerenosti i štednji. Dobivali smo samo nužno i ono šta nam je trebalo, nismo bili obučeni u marke (a moji su to mogli), nismo odgajani da novac čini čovjeka. Na taj način i ja odgajam svog sina. Znači za razliku od tebe nisam imao Adidaske, Leviske, pa čak ni komp sve do fakulteta i iskreno mi nije žao, čak mislim da sam zbog toga narastao u osobu koja je danas, a to je da sve sagledavam sa strane realne potrebe, naspram sumanutog praćenja trendova i povodljivosti za masama, a mase nastaju upravo ne razmišljanjem svojom glavom nego povođenjem za drugima bez obzira da li je to u redu ili nije, to je nebitno, bitno je da svi drugi to imaju ili koriste - tu je bit cijelog problema. Danas ljudi imaju jako puno stvari koje ne trebaju i koje ih ne usrećuju, ali ih imaju drugi pa su ih onda i oni nabavili samo da ne bude da ti slučajno nemaš pa da netko od tih nebitnih ljudi ne pljuje po tebi.

Svatko sam sebi bira put u životu, bira svoje prioritet i određuje kako će svoju djecu odgajati. Svaki roditelj radi kako on misli da je najbolje za svoje dijete i to je u redu, svatko ima svoje gledište i oko npr. mobitela o kojima sada govorimo.

Bitanga kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Šta reći nego da su za ovakvu situaciju većinom krivi roditelji koji nemaju vremena za svoju djecu pa im kupuju pizdarije da ih skinu s vrata.Naravno da ta djeca moraju biti u trendu sa prijateljima, sa susjedima i ostalima, jer ne daj Bože da nemaš fensi obleku, iPhone i ostale gluparije. Eto tu smo došli, na žalost.

Koji uopće nemaju pojam o vrijednosti, koliko je potrebno rada za tih 1.000€, kojima ispada mobitel ko bebi duda i ostale fore.

Znači moj klinac od mene nikada neće dobiti iPhone, može si ga kupiti kada zaradi svoje novce i kada vidi koliko se mora raditi za taj gadget, pa onda neka sam ocijeni da li se to isplati ili ne.

Moj klinac si je kupio iphone 11 nedavno, sam za svoje novce koje je dugo štedio.

Ima 12 godina. Odrastao je na svemu s Androidom, al nije više htio nakon non stop nekih problema sa svim mogućim na androidu, pogotovo što djeca naseru hrpu gluposti na mob.

A i ja sam ga podržao, jednostavno nemam više živaca svima u obitelji pomagati i rješavati probleme s mobitelima i objašnjavati što smiju i kako se ponašati sa svojim mobitelima.

iPhone 11 nije tako skup, upališ, radi, uglavnom ne možeš ništa zeznut i milina. On je prvi u obitelji koji ima iPhone, svi smo ostali na Androidu što se mobitela tiče.

Preporodio se otkad ga ima, a do tad je imao samo Samsung S i A seriju, tako da nije imao loše Android uređaje.

Bolje da svatko proba sam pa vidi što mu je bolje, nego da mu ja namećem nekakva jeftina rješenja. Ni djeca nisu tu iznimka.

Kao što sam i ja napisao u svom postu, kada zaradi novce za iPhone (ako ga bude želio) nek si ga kupi, ja mu ga neću kupiti. Po mom osobnom iskustvu iPhone ne vrijedi te novce i nikada ih barem od mene neće dobiti. Uvijek uzimam mob do 500€ i sve su to premium android uređaji novi na popustu preko teleoperatera kada produžujem ugovor. To je naravno moj osobni stav, koji se ne mora niti se slaže sa ostalima.

16 godina
Ivan(4) kaže...

EDIT: Bitanga Zanimljivo iskustvo. Pitanja koja mi se vrzmaju po glavi (ne u smislu da očekujem odgovor, prosto razmišljanja na interesantnu temu): Da li je iOS zaista toliko teži za zeznuti i sa manjim udelom loših aplikacija? Nije li korisniku bilo frustrirajuće što nije mogao besplatno naći svaku "glupost" (proizvoljnu stvar) koja mu padne na pamet? U kojoj meri je manja učestalost gluposti rezultat toga što je korisnik stariji, zreliji i iskusniji (barem u nekom mom shvatanju, kllinac od 10-11 godina je i dalje "dete u užem smislu", dvanaestogodišnjak je već značajno "odrasliji")?

Problemi su se kretali uglavnom (ne i isključivo) od:

1. brzog pražnjenja mobitela (jer naravno djeca non stop prčkaju nešt po njemu), pa ti proučavaj što cucla bateriju i zašto.

2. skakanja popup reklama (jer naravno djeca non stop nešto instaliraju nesvjesni posljedica, a na Google Play storeu ima hrpa aplikacija koje to exploitaju) pa sam trebao ponekad intervenirati da pronađem koji app/igra je to nasrao.

3. chargeanja mjesečnog računa jer je HT uveo da se aplikacije mogu kupovati preko mjesečnog računa i svima to uključio po defaultu, pa sam spušio i neke novce jer je dijete ne znajući to kliknulo i kupilo stvari za par stotina kuna jer je i Google Play to automatski omogućio kao default payment metodu iako ja nikad to nisam uključio na Google Playu.

4. pa sve do toga da internet prestane raditi sve do restarta mobitela (ovo je vjerojatno do samog uređaja bilo).

Tko nema djecu ne razmišlja o takvim stvari, ali što ti sustav više dozvoljava to se njime više moraš baviti i više problema možeš imati.

App store ima bolju verifikaciju aplikacija, platforma je pouzdanija jer je i ograničen broj uređaja koje app treba supportati. Aplikacije koje su bitne postoje na obje platforme. Koje ne postoje nisu niti bitne.

Klinac mi se do sad u pol godine nije ništa žalio da mu ne štima na iphoneu, baš suprotno, to mu je najbolji mob koji je imao iako ima lošiji ekran od Samsungovog AMOLEDa.

Znam da pričamo o djetetu od 12 godina, ali mali je društveniji i spretniji po tom pitanju od starijeg klinca koji na Androidu koristi par aplikacija i ne prčka puno pa nema problema.

Vjerojatno stoji to što si rekao, što si stariji to si oprezniji i pametniji. Nije rješenje djetetu ne dati mobitel, pa onda je bolje da sam sebi olakšaš koliko možeš.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2023 11:35 (Bitanga).
16 godina
MasterOfDisaster kaže...

Kao što sam i ja napisao u svom postu, kada zaradi novce za iPhone (ako ga bude želio) nek si ga kupi, ja mu ga neću kupiti. Po mom osobnom iskustvu iPhone ne vrijedi te novce i nikada ih barem od mene neće dobiti. Uvijek uzimam mob do 500€ i sve su to premium android uređaji novi na popustu preko teleoperatera kada produžujem ugovor. To je naravno moj osobni stav, koji se ne mora niti se slaže sa ostalima.

Ma to je ok, ja nijedan mobitel nisam djeci niti kupio, nasljeđuju moj ili ženin i tako će i ostati osim ako sa svojom ušteđevinom kupe. Jedino sam tom istom klincu kupio Samsung A40 jer je bio u HTu za 700kn, to je bilo šteta propustiti.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2023 11:34 (Bitanga).
17 godina

Dopuna na temu "sa čime ima više problema", u kancelariji imam "konvertita" na iOS koji je uzeo 12 Pro kada je to bio nov model. Zadovoljan je hardwareom, posebno kamerom, no s vremena na vreme se čuje frustrirano "glupi iOS". Ne u količini da je ukupno iskustvo loše, daleko od toga, no primeti se s vremena na vreme. Igre ga ne zanimaju, ali bukvalno sve ostalo da, od Instagrama, do Outlooka, kalendara, bankarskih aplikacija, Apple Paya i sl. Uglavnom su ove "ozbiljnije" primene izvor povremene frustracije. Sa ranijim uređajima se ne sećam da se žalio, iako je dugo bio Sony holdout (jedino nije bio potpuno zadovoljan kamerom, ali to je van diskusije o samom OS-u i ekosistemu).

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Hoću reći, nikad ne znaš zašto neko dijete ima iPhone. Možda je nasljedilo, a možda je i zaradilo, možda su starci produljili pretplatu pa dobili povoljno. Nije uvijek sve 1000€.

Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina
Ivan(4) kaže...

Dopuna na temu "sa čime ima više problema", u kancelariji imam "konvertita" na iOS koji je uzeo 12 Pro kada je to bio nov model. Zadovoljan je hardwareom, posebno kamerom, no s vremena na vreme se čuje frustrirano "glupi iOS". Ne u količini da je ukupno iskustvo loše, daleko od toga, no primeti se s vremena na vreme. Igre ga ne zanimaju, ali bukvalno sve ostalo da, od Instagrama, do Outlooka, kalendara, bankarskih aplikacija, Apple Paya i sl. Uglavnom su ove "ozbiljnije" primene izvor povremene frustracije. Sa ranijim uređajima se ne sećam da se žalio, iako je dugo bio Sony holdout (jedino nije bio potpuno zadovoljan kamerom, ali to je van diskusije o samom OS-u i ekosistemu).

Tak isto možeš čuti i "glupi android", pogotovo od ekipe koja kupuje jeftinije marke.

Ne postoji uređaj bez nekih manjih ili većih mušica.

Na iOSu me najviše smetaju nelogičnosti oko handleanja fileova i shareanja.

Što se tiče samog OS-a, imam iPad Pro i nekoliko Samsung tableta i iPadOS je miljama bolji od Androida po tom pitanju. Nema boljeg tableta od iPada.

13 godina
protjeran
MasterOfDisaster kaže... 

Gle, ja sam dijete 80-ih i moji starci su bili jača srednja klasa, imali smo za more svake godine, imali smo novu kuću, novi auto, znači bili smo prilično imućni za to vrijeme (kao i većina barem 80-ih), ali moju su mene i brata naučili umjerenosti i štednji. Dobivali smo samo nužno i ono šta nam je trebalo, nismo bili obučeni u marke (a moji su to mogli), nismo odgajani da novac čini čovjeka. Na taj način i ja odgajam svog sina. Znači za razliku od tebe nisam imao Adidaske, Leviske, pa čak ni komp sve do fakulteta i iskreno mi nije žao, čak mislim da sam zbog toga narastao u osobu koja je danas, a to je da sve sagledavam sa strane realne potrebe, naspram sumanutog praćenja trendova i povodljivosti za masama, a mase nastaju upravo ne razmišljanjem svojom glavom nego povođenjem za drugima bez obzira da li je to u redu ili nije, to je nebitno, bitno je da svi drugi to imaju ili koriste - tu je bit cijelog problema. Danas ljudi imaju jako puno stvari koje ne trebaju i koje ih ne usrećuju, ali ih imaju drugi pa su ih onda i oni nabavili samo da ne bude da ti slučajno nemaš pa da netko od tih nebitnih ljudi ne pljuje po tebi.

Nazalost, moram te razocarati i reci da to sto nisi imao komp do fakulteta (ne znam kad si isao na fakultet, no nebitno) nije imalo utjecaja na to kakva si osoba postao. Zasto? Pa moja obitelj je imala dovoljno financija, imali smo par kuca, stanova, auta u ono mracno doba komunizma (ne, nitko nije bio u partiji niti komunist, cak naprotiv, protivnici sistema koji su imali problema, pa i zatvor radi npr. krive zastave). Blizu nam je Trst, pio sam Coca-Colu iz limenke kad bi ju imao, zvakao Big Babol, nosio Levis, Converse/Reebok/Nike/stogod. Prvi PC nam je u kucu usao 1990. (jedva sam usao u dvoznamenkaste godine zivota), kostao je k'o par ajfona danas.

I, kakva sam osoba? Kao i ti, sagledavam realne potrebe, ne pratim trendove. Nikad ni nisam. Odjeca mi je skroz jednostavna, netko bi rekao da sam u "uniformi" samo se vrte odjevni predmeti koji se razlikuju eventualno po boji. Nisu nesto posebno skupi. Ljude ne cijenim po novcu, cak su mi smijesni. Imam susjede koji jedu iz Lidla ono najjeftinije pred rok uporabe, ali voze Boxtera. A iznajmljuju i svoj vlastiti krevet po ljeti. Ja vozim starog Japanca (vlasnik od prvog dana), dok ide, ide. Ne treba mi vise, kad postane opasan ili neupotrebljiv, ide na zamjenu. Moj poslovni partner je vozio P1 (medju ostalim), ali ga nisam zbog toga uzdizao i klanjao mu se, sto je uzrokovalo mnoge trzavice, pa na kraju i propast partnerstva - nije mi zao. Navikao je na klanjanje, mnogi mu se i danas klanjaju u njegovoj novoj "igracki" u Dalmaciji (firma u nautici).

Summa summarum: tvoje "asketsko" djetinjstvo te nije ucinilo nista manje ni vise realnijim/prizemnijim nego moje "rasipno" (u odnosu na tvoje). Drugi cimbenici su odgovorni, a to je odnos i usmjeravanje najblizih (roditelji), a onda donekle i najbliza okolina (ne skola i vrtic, iz toga mozes izac samo sebican, poremecen i zao ako te iskljucivo oni vode). Ajfon ne igra ulogu. Niti Xiaomi.

MasterOfDisaster kaže... 

Svatko sam sebi bira put u životu, bira svoje prioritet i određuje kako će svoju djecu odgajati. Svaki roditelj radi kako on misli da je najbolje za svoje dijete i to je u redu, svatko ima svoje gledište i oko npr. mobitela o kojima sada govorimo. 

Osobno koristim SE prve generacije (da, iz 2016/17), kao i ostatak ukucana (imamo 3 aktivna SE-a iz tog vremena, samo je jedna osoba na 12-ici koju je dobila na poklon). I svi su na prepaid, najjeftinija tarifa, ne zato jer sam skrt, nego mi ne treba. Imao sam jacu tarifu radi "pogodnosti", ali kad ostaje mjesecno 40GB onda shvatis da ti ne trebaju. Kad mi prestanu raditi bankarstva razna i ostale bitnije stvari radi zapinjanja na iOSu 15.x, onda cu preci na nesto novije, no tu imam veliki problem, jer ce mi jako faliti tipka, a dimenzije novih su mi ogavne (ne trebam tablet ni ebook reader, ni zamjenu za laptop nego mobitel za jednu ruku).

Imam jako "skrbnu" punicu i punca koji vole stedjeti na svemu (iako imaju dovoljno za zivot). Oni su svaki promjenili barem 2-3x mobitel u istom periodu dok ja svog SE-a samo upgradeam novim iOSom... i tako vec godinama. Nisu uzimali smece, nisu ni flagship, svi su bili Samsung, srednji rang, kako bi ti rekao "do 500 EUR". I na pretplate. I svasta. I tko je u plusu, cisto matematickom? Ja. A tko je u plusu sto se statusa tice - oni. Dakle, nije sve tako crno-bijelo u iOS-Android podjeli i "pracenju trendova" kako neki tvrde.

P.S. Razlozi zasto su oni mijenjali uredjaje: "nude mi jeftinije uz produzenje ugovora", mobitel je spor, na starom Androidu (nema vise upgrade), baterija je losa (a mogucnost zamjene u vlastitom aranzmanu jednaka zongliranju dok hodas po zici izmedju dva WTC-a). Ja sebi na iPhoneovima redovno mijenjam bateriju kad god zatrebam. Zamjenska, ima dobrih brandova (ne ove sto glume original), traju po godinu-godinu i po i ajmo nanovo. 15 EUR/kom. Jel to ta skupoca Ajfona?

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2023 11:56 (jacob33).
2 godine
protjeran

Netko tko je zapošljavao mlade tipa 18-20 godina zna o kako se tupastoj, bahatoj generaciji radi. Nemaju nikakva praktična znanja i vještine a očekuju solidne plaće od prvog radnog dana u životu. Generacija Z je najnesposobnija generacija ikad!

Moj PC  
10 0 hvala 0
2 godine
protjeran
Nek si nam reka!
13 godina
MasterOfDisaster kaže...
BlueMax kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Kakve veze ima imaš li vremena za dijete s tim hoćeš li mu kupiti iPhone ili Samsung? 

Pa i mi kad smo bili djeca imali smo neke svoje želje. Ako je roditelj financijski bio u stanju a dijete to zaslužilo onda bi to i dobili. I prije je bilo izrugivanja s onima koji su nosili Yassa patike pa bi roditelji kupili Adidaske. Samo su se mjerila promijenila. Djeca su i dalje zla i pokvarena a roditelj pokušava da ih se ne šikanira u društvu. Možeš ti goniti neke svoje principe no posljedice će se lomiti na djetetu. Uostalom, lakše je meni danas kupiti iPhone nego što je mom ocu bilo kupiti Adidaske, Commodorea, BMX, Leviske... pa sam opet sve to imao.

Prvi sam da se zabrane mobiteli u školi, da djeca nose kecelje i da ih se odgaja po drugačijem sustavu vrijednosti no to nažalost nije tako i ti kao roditelj biraš želiš li da u tom poremećenom sustavu tvoje dijete bude izopćenik. Sranje ide do te mjere da djeca koja dobivaju pomoć grada za marendu i izlete nosaju iPhone i tako ostvaruju nekakav status pa se pokretana kompleksima iživljavaju na skromnijoj i odgojenoj djeci. Pošto imam kćer i sina mogu reći kako su muški još ok, djevojčice su iskonsko zlo. Još ako je iz neke nefunkcionalne obitelji ili rastavljenjih roditelja onda su to psihopate.

Djecu na stranu, nije ni čudo kakva su kad im vidiš roditelje. Koliko samo ljudi poznajem koji sa svojim obiteljima žive u stanu sa svojim roditeljima a voze 3 puta skuplji auto od mene i imaju iphone pro max turbo ultra plus?

I onda dođe na benzinsku i ulije 100kn i od 10 puta što s njim sjedneš na kavu 10 puta ti platiš. E to su roditelji djece koja s mojima idu u razred. 

Bitanga kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Moj klinac si je kupio iphone 11 nedavno, sam za svoje novce koje je dugo štedio.

Ima 12 godina. Odrastao je na svemu s Androidom, al nije više htio nakon non stop nekih problema sa svim mogućim na androidu, pogotovo što djeca naseru hrpu gluposti na mob.

A i ja sam ga podržao, jednostavno nemam više živaca svima u obitelji pomagati i rješavati probleme s mobitelima i objašnjavati što smiju i kako se ponašati sa svojim mobitelima.

iPhone 11 nije tako skup, upališ, radi, uglavnom ne možeš ništa zeznut i milina. On je prvi u obitelji koji ima iPhone, svi smo ostali na Androidu što se mobitela tiče.

Preporodio se otkad ga ima, a do tad je imao samo Samsung S i A seriju, tako da nije imao loše Android uređaje.

Bolje da svatko proba sam pa vidi što mu je bolje, nego da mu ja namećem nekakva jeftina rješenja. Ni djeca nisu tu iznimka.

Zanimljivo je to tvoje postavljanje mjerila "ovo vrijedi novca, ovo ne vrijedi novca". Pretpostavljam da voziš Daciu, ne nosiš brandiranu odjeću a kavu piješ doma? Zašto premium Android? Zašto ne neki koji vrijedi novca? Na popustu preko teleoperatera? To što tebi teleoperater napuca cijenu uređaja pa ti ga onda spusti 50% i još te ugovorom veže 2 godine nije popust nego upravo iskorištavanje činjenice da ljudi žele bolje/skuplje od onoga što trebaju i mogu si  priuštiti. Tako se velika većina iPhonea i prodaje. Rekao bi Tim Apple, to je samo jedna kava dnevno :)

Moja kći ima Xiaomi 8T. Plaćen je cca 100€ prije 2 godine. Sin ima Galaxy A53, kupila mu baka. Da sutra bilo koje od njih dvoje zatraži novi iPhone Pro Max, dobili bi ga, ali dobili bi i neki cilj koji moraju ispuniti. Rađe ću kupiti njima nego sebi. Igrom slučaja ni jedno ni drugo nisu opterećeni mobitelima no imaju neke druge stvari koje im znače i ne žale novac. Sin trenutno ima valjda 10 pari tenisica od kojih ni jedne nisu ispod 200€. Ja sam mu rekao da je to besmisleno jer nije stonoga pa da ih istovremeno može nositi a osim toga noga mu raste dva broja godišnje i da mu je to totalno promašena investicija no njemu je to gušt i eto mu tamo. Shvatit će poslije ljeta kad ni jedne ne bude mogao obuti. Nekad čovjek mora naučiti na greškama. Veliku većinu kupio je svojim novcem kojeg dobiva za rođendane, božiće, od rodbine... čak je i ljetos radio kad mu je falilo 100€ za jedne (dao je otkaz onaj sekund kad je tih 100€ zaradio).

Ja evo svoje Terexice nosim 6-7 godina i ko nove su. Nepromočive, tople, lagane... sve suprotno od Jordanki ili Yezzyca koje sin ima. Zar bi ja njega trebao uvjeravati ili tjerati da kupi ono što je po mom mjerilu bolje?

Kći je totalno skromna i doslovno je moram tjerati da nešto kupi. Kupio sam joj iPad, ne da bi se mogla kurčiti nego zato jer ni jedan Android tablet, pa i oni puno skuplji od iPada, ni približno nema tako dobro korisničko iskustvo. da se ne lažemo - smeće su. Mala voli crtati i ono što ona na tom iPadu radi to je fascinantno. Ne da ga zaslužuje nego zaslužuje sve što poželi. Međutim kad joj kažem "možeš na tabletu biti pola sata" onda očekujem da ga za 29 minuta ostavi. I neumoljiv sam. To je odgoj a ne uskraćivati djetetu nešto što želi, nametati mu svoje stavove ili ga izolirati iz sredine u kojoj živi.

7 godina
MEGATAMA kaže...

Sta je gen Z?.....

Mozda bih trebao znat ili sam mozda previse down to earth da bih znao.

osobe koje podrzavaju rat u ukrajini

ja sam osobno bio androdi fan.

s vremenom odrastao pa mi to cackanje po sustavu dojadilo

dosao do love pa komplet preso na ekosustav od applea. alternative zapravo ni nemam

nakon nekog vremena mi i to dojadilo

zakljucak. isti racku i jedno i drugo. apple mobiteli imaju statusni simbol. dok android mobiteli to nemaju. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2023 13:40 (registracija).
8 godina

upravo bacio oko na cijene... neki random šaomi 4-6/128gb košta oko 250eura pa na više. iphone sa tolikom memorijom počinje na nekih 800eura.

nećemo se lagat, nije memorija jedino mjerilo, dapače, ali je većini prvo što vide, uz naravno kameru. svi telefoni od 200 eura pa naviše funkcioniraju baz zastajkivanja, smrzavanja, a ekrani su im u najmanju ruku solidni. dal je mediatek, exynos, qualcomm, prosječnoj osobi je tako svejedno i zapravo nema ni pojma, niti bi i zapravo trebala znati. što pokreće moju vešmašinu me ne zanima (možda i linux okljaštren na n-tu potenciju), dokle god radi. tako je i s telefonima za 95% ljudi.

ukratko, svi ti telefoni rade što trebaju na zadovoljavajući način. nije da nema kukolja u žitu, ali ogromna većina radi kako treba.

sad, netko voli škodu, netko vw, netko bmw, sve oke, ukusi su različiti.

iako, iphone sa 2-3 puta većom cijenom nego brendirani android za "skoro jednak" hardver, a i jedan i drugi će obavit gotovo jednak posao (kamera, društvene mreže, internet, igrice, štogod...) mi je ipak misterij... možda bolje majna bitcoin, ne znam...

16 godina
Ivan(4) kaže...

Koliko vidim, poslednje 3 godine je Android stabilan na 70-73%, a iOS drži ostatak (GS StatCounter). Što se lokalnog tržišta tiče, rekao bih da jeste primetan mnogo veći proboj Jabuke. Ranije su ga imale samo cure, obično preplaćeni nekoliko godina zastareo model, ali sada je mnogo češći prizor. Mada mislim da jošuvek nisam video nijedan dynamic island uživo. Evo, sad sam bacio pogled na to šta StatCounter kaže za domaće tržište i Android jeste sa svojih maksimalnih 90% od pre nekoliko godina pao na oko 72% (i čak je krajem prethodne godine u nekom momentu bio ispod 70%).

Mrzi me sad da tražim, ali jeste moguće da članak nije BS i da Android na razvijenim tržištima gubi udeo, dok se globalni share održava rastom na tržištima u razvoju. Takođe, odavno je bio slučaj da Android drži 70-75% tržišta mobilnih telefona, a da Apple ostvaruje 90% profita - situacija koja nije baš stimulativna za proizvođače Android telefona. Živo me zanima da li se, sa trenutnim ludačkim cenama mobilnih telefona, situacija promenila.

EDIT: Bitanga Zanimljivo iskustvo. Pitanja koja mi se vrzmaju po glavi (ne u smislu da očekujem odgovor, prosto razmišljanja na interesantnu temu): Da li je iOS zaista toliko teži za zeznuti i sa manjim udelom loših aplikacija? Nije li korisniku bilo frustrirajuće što nije mogao besplatno naći svaku "glupost" (proizvoljnu stvar) koja mu padne na pamet? U kojoj meri je manja učestalost gluposti rezultat toga što je korisnik stariji, zreliji i iskusniji (barem u nekom mom shvatanju, kllinac od 10-11 godina je i dalje "dete u užem smislu", dvanaestogodišnjak je već značajno "odrasliji")?

I sada su to preplaceni stariji modeli jer iphone izgleda isto zadnje 3 generacije tako da ni ne znas koji je u pitanju ako se ne zadubis. Tema je debilizam, Bug postaje publikacija na nivou treceg oka..

14 godina

To su ti "genijalci" generacije između kraja 90.ih. do cca. 2010. Ja npr. sam "boomer" - rane 60. godine 20. stoljeća.

dolazim odmah - Godot
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2023 13:55 (učo).
8 godina
protjeran
SaintGriz kaže...

Netko tko je zapošljavao mlade tipa 18-20 godina zna o kako se tupastoj, bahatoj generaciji radi. Nemaju nikakva praktična znanja i vještine a očekuju solidne plaće od prvog radnog dana u životu. Generacija Z je najnesposobnija generacija ikad!

da eto, svaka nova generacija je "najgora ikad, glupa retardirana" a u svijetu je sve bolje i bolje i sve je napredni i napredni 

za one koji to misle negirati neka pogledaju koliko je trajao zivotni vijek prije 60 godina i kako su prije samo 20 godina komunicirali sa bliznjima koji su u drugim drzavama. 

15 godina

mojim klincima je prvi i svaki sljedeci telefon bio iPhone.

prvo je zena nasljedjivala moje iPhone telefone koje sam mijenjao svake 2 godine po isteku pretplate, zatim su klinci poceli nasljedjivati od nje.

danas mi mala vozi 11, a mali XR. nikad problema, nikad razbijenih telefona. istina i bog, s malim sam se namijenjao zastita za ekran, ali do sad jos ni jedan razbijen.

telefoni se u osnovnjaku ne nose u skolu, samo u posebnim prilikama, izletima i sl...

mala od kad je krenula u srednju nosi telefon.

najbolja fora je da obzirom da su uvijek imali stare telefone, nikad nisu imali dojam da imaju neki uhvaujebote telefon. no s druge strane, nikad nisu imali niti nikakvih problema sa radom, usporavanjem, losim fotkama i sl...

2 0 hvala 0
2 godine
protjeran
Tvpronlem kaže...
SaintGriz kaže...

da eto, svaka nova generacija je "najgora ikad, glupa retardirana" a u svijetu je sve bolje i bolje i sve je napredni i napredni 

za one koji to misle negirati neka pogledaju koliko je trajao zivotni vijek prije 60 godina i kako su prije samo 20 godina komunicirali sa bliznjima koji su u drugim drzavama. 

Ti si naivan ako misliš da je svaka generacija predodređena da bude bolja od prošle, prošlost te lako demantira. Naše prošle generacije su rođene u teškim uvjetima, svjetski rat, hladni rat, naši balkanski ratovi. Ova generacija rođena od 2000 je rođena u izobilju, ne fali im ništa, sve im se servira na gotovo i tako su naučeni.

Tu vrijedi ona Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2023 14:10 (SaintGriz).
14 godina

Gen Z mozda preferira iPhone u anketi, ali cemo vidjeti sto preferiraju u stvarnosti tek kad zarade prvu placu, i nakon sto plate stan i rezije, kupe mobitel. Dakle, kad "glasaju novcanikom" i kad ih realnost pogodi sakom u glavu.

14 0 hvala 1
8 godina
protjeran
SaintGriz kaže...
Tvpronlem kaže...
SaintGriz kaže...

Ti si naivan ako misliš da je svaka generacija predodređena da bude bolja od prošle, prošlost te lako demantira. Naše prošle generacije su rođene u teškim uvjetima, svjetski rat, hladni rat, naši balkanski ratovi. Ova generacija rođena od 2000 je rođena u izobilju, ne fali im ništa, sve im se servira na gotovo i tako su naučeni.

Tu vrijedi ona Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times

"naši balkanski ratovi."

Jasno ti je da naš Domovinski rat nije imao nekog utjecaja na ostatak svijeta?

pretpostavljam da si jedan od onih "triba vratit vojni rok, jer mladi su nam sve pickice i mamini sincici"

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2023 14:13 (Tvpronlem).
2 godine
protjeran

Ne ne ne, protiv vojnog roka sam, mada ne vidim kako si uopće povezao to s ičim. Poanta je da je dosta ljudi u ratu izgubilo svu imovinu, izgubilo članove obitelji. Sa 30-40-50 godina, su krenuli od nule. Znaju što je glad, hladnoća, strah. Njima, i meni, je odvratno da djeca furaju mobitele od tisuću eura, očekuju da im posao bude lagan i odlicno plaćen, a nemaju nikakve vještine. Nije sramota ne imati ih, mladi su, ali taj jebeni stav i očekivanja koji fura ova generacija, odvratno. Ako nisi zapošljavao dvadesetogodišnjake neznaš o čem pričam.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.2.2023 14:18 (SaintGriz).
13 godina
SaintGriz kaže...

Oni koji su rođeni oko svjetskog rata su stvorili toliko good timesa da je to za popizdit. Svi su oni super dok nemaju vlast no kad je dobiju eto ti novih ratova, otimačina...

Mlade generacije treba odgajati tako da nađu vlastiti put a ne da su im uzori ti "strong men" iz prošlosti jer ti nikad ništa dobra nisu napravili. 

2 godine
protjeran

Youtube trend ti pokazuje uzore mladima, tj. većini mladih - cajke, drolje, dileri, kriminalci. Rekao bih da većina roditelja radi loš posao i da se djeca sama odgajaju po internetu, Andrew Tate anyone? Po ovom što ti pišeš nemam ti apsolutni ništa reći za tvoj način odgoja, samo tako nastavi.

8 godina
protjeran
SaintGriz kaže...

Ne ne ne, protiv vojnog roka sam, mada ne vidim kako si uopće povezao to s ičim. Poanta je da je dosta ljudi u ratu izgubilo svu imovinu, izgubilo članove obitelji. Sa 30-40-50 godina, su krenuli od nule. Znaju što je glad, hladnoća, strah. Njima, i meni, je odvratno da djeca furaju mobitele od tisuću eura, očekuju da im posao bude lagan i odlicno plaćen, a nemaju nikakve vještine. Nije sramota ne imati ih, mladi su, ali taj jebeni stav i očekivanja koji fura ova generacija, odvratno. Ako nisi zapošljavao dvadesetogodišnjake neznaš o čem pričam.

to nema nikakve veze sta je neko imao i sta nema 
prirodno je da covik oce zivit sta je bolje moguce....ti bi sa 18 godina odbia posa na kojem sjedis za 300kn 8h i uzea bi posa na kojem lopatas 8h za 150kn?

ja isto kad sam bia student sam rade osta kuci nego radia negdi za 16kn/h,al to sta sam ja bia jadno placen u to vrime ne znaci da i oni moraju,  dica jednostavno imaju izbora (i neka imaju).

ja takoder uzimam ekipu sa faksa i placam ih, ucim ih i ulazem u njih....te se nakon toga nadam da ce ostat u mene, bez ulaganja nema radne snage, ljudi to ne kuze. 

13 godina
SaintGriz kaže...

Youtube trend ti pokazuje uzore mladima, tj. većini mladih - cajke, drolje, dileri, kriminalci. Rekao bih da većina roditelja radi loš posao i da se djeca sama odgajaju po internetu, Andrew Tate anyone? Po ovom što ti pišeš nemam ti apsolutni ništa reći za tvoj način odgoja, samo tako nastavi.

Zato ste vi kao klinci sjedili u krugu i čitali Freuda dok vam je u pozadini lagano svirao Bach. I to naravno sve uz prisutnost roditelja, jer ne smiješ djecu ostavit samu.

Šalu na stranu, ne mislim da je način odgoja mnogih današnjih roditelja adekvatan i smatram da je previše "tablet roditelja" ali isto tako je glupost generalizirati i tvrditi da je cijela generacija glupa. Već ako ti je to toliko važan problem onda educiraj djecu, nemoj lajat tu na forumu.

16 godina
Nebi htio vrijedjati , ali to je degeneracija Z !!!
be Cool
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
be Cool
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
be Cool
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
BlueMax kaže...

Zanimljivo je to tvoje postavljanje mjerila "ovo vrijedi novca, ovo ne vrijedi novca". Pretpostavljam da voziš Daciu, ne nosiš brandiranu odjeću a kavu piješ doma? Zašto premium Android? Zašto ne neki koji vrijedi novca? Na popustu preko teleoperatera? To što tebi teleoperater napuca cijenu uređaja pa ti ga onda spusti 50% i još te ugovorom veže 2 godine nije popust nego upravo iskorištavanje činjenice da ljudi žele bolje/skuplje od onoga što trebaju i mogu si  priuštiti. Tako se velika većina iPhonea i prodaje. Rekao bi Tim Apple, to je samo jedna kava dnevno :)

Moja kći ima Xiaomi 8T. Plaćen je cca 100€ prije 2 godine. Sin ima Galaxy A53, kupila mu baka. Da sutra bilo koje od njih dvoje zatraži novi iPhone Pro Max, dobili bi ga, ali dobili bi i neki cilj koji moraju ispuniti. Rađe ću kupiti njima nego sebi. Igrom slučaja ni jedno ni drugo nisu opterećeni mobitelima no imaju neke druge stvari koje im znače i ne žale novac. Sin trenutno ima valjda 10 pari tenisica od kojih ni jedne nisu ispod 200€. Ja sam mu rekao da je to besmisleno jer nije stonoga pa da ih istovremeno može nositi a osim toga noga mu raste dva broja godišnje i da mu je to totalno promašena investicija no njemu je to gušt i eto mu tamo. Shvatit će poslije ljeta kad ni jedne ne bude mogao obuti. Nekad čovjek mora naučiti na greškama. Veliku većinu kupio je svojim novcem kojeg dobiva za rođendane, božiće, od rodbine... čak je i ljetos radio kad mu je falilo 100€ za jedne (dao je otkaz onaj sekund kad je tih 100€ zaradio).

Ja evo svoje Terexice nosim 6-7 godina i ko nove su. Nepromočive, tople, lagane... sve suprotno od Jordanki ili Yezzyca koje sin ima. Zar bi ja njega trebao uvjeravati ili tjerati da kupi ono što je po mom mjerilu bolje?

Kći je totalno skromna i doslovno je moram tjerati da nešto kupi. Kupio sam joj iPad, ne da bi se mogla kurčiti nego zato jer ni jedan Android tablet, pa i oni puno skuplji od iPada, ni približno nema tako dobro korisničko iskustvo. da se ne lažemo - smeće su. Mala voli crtati i ono što ona na tom iPadu radi to je fascinantno. Ne da ga zaslužuje nego zaslužuje sve što poželi. Međutim kad joj kažem "možeš na tabletu biti pola sata" onda očekujem da ga za 29 minuta ostavi. I neumoljiv sam. To je odgoj a ne uskraćivati djetetu nešto što želi, nametati mu svoje stavove ili ga izolirati iz sredine u kojoj živi.

Ajmo redom. Ne vozim Daciu (makar ne vidim šta je u njoj loše, dapače dobar auto sa dobrom cijenom), nosim brandiranu odjeću i obuću (ono sad si šokiran, naravo nije ni blizu sve brandirano, ali nosim podosta toga). Kad smo kod uređaja preko HT-a sam dobio Xiaomi 12T Pro za 2.300 kn (znači duplo manje nego u bilo kojoj trgovini), a tarifu sam uzeo koju inače i imam i već sam barem 15 godina na pretplati tako da me ničim neće "oženiti" što već do sada nisam plaćao.

To što ti sin ima tenisice u vrijednosti od 2.000€, a preraste ih za godinu dana, ne znam šta bi rekao. Znam da je to platio svojim novce koji je dobio ili zaradio, ali svejedno bi mu pokušao ukazati da je to doslovno bačen novac (barem bi pokušao da smanji broj patika, ali on nije moje dijete, niti mi se ulazi u taj problem koji to tebi i nije). Odgoj je individualna stvar roditelja, a i same okoline koja okružuje dijete. Ova tvoja zadnja rečenica je onako bedasta, pa ne uskraćujem ja djetetu ništa ako ne dobije iPhone nego neki drugi mobitel, niti mu ja namećem stavove, nego dajem savjete, a to što neće imati iPhone sigurno ga neće izolirati iz sredine gdje mi živimo, možda kod tebe hoće, ja to ne znam.

13 godina
MasterOfDisaster kaže...
BlueMax kaže...

Ajmo redom. Ne vozim Daciu (makar ne vidim šta je u njoj loše, dapače dobar auto sa dobrom cijenom), nosim brandiranu odjeću i obuću (ono sad si šokiran, naravo nije ni blizu sve brandirano, ali nosim podosta toga). Kad smo kod uređaja preko HT-a sam dobio Xiaomi 12T Pro za 2.300 kn (znači duplo manje nego u bilo kojoj trgovini), a tarifu sam uzeo koju inače i imam i već sam barem 15 godina na pretplati tako da me ničim neće "oženiti" što već do sada nisam plaćao.

To što ti sin ima tenisice u vrijednosti od 2.000€, a preraste ih za godinu dana, ne znam šta bi rekao. Znam da je to platio svojim novce koji je dobio ili zaradio, ali svejedno bi mu pokušao ukazati da je to doslovno bačen novac (barem bi pokušao da smanji broj patika, ali on nije moje dijete, niti mi se ulazi u taj problem koji to tebi i nije). Odgoj je individualna stvar roditelja, a i same okoline koja okružuje dijete. Ova tvoja zadnja rečenica je onako bedasta, pa ne uskraćujem ja djetetu ništa ako ne dobije iPhone nego neki drugi mobitel, niti mu ja namećem stavove, nego dajem savjete, a to što neće imati iPhone sigurno ga neće izolirati iz sredine gdje mi živimo, možda kod tebe hoće, ja to ne znam.

Nisi me shvatio. Pretpostavio sam da ne voziš Daciu i da nosiš brendiranu odjeću. Auto, mobitel i odjeću kupio si po nekim svojim mjerilima. Jednako kako ti misliš da je 1000€ previše za iphone, ili 200€ previše za tenisice naći će se onaj kome je 2300kn previše za 12T Pro ili 300kn previše za majicu koju ti nosiš i imati će iste argumente kao i ti. Mobitel koji zadovoljava njegova mjerila i potrebe košta 1500kn, za 100kn će kupiti nebrendiranu majicu koja je kvalitetnija od tvoje koju si platio 300. Znači ti zamjeraš drugima isto ono što se može zamjeriti tebi. Pojavit će se netko s trećim načinom razmišljanja kome je 2300kn puno za bilo kakav Xiaomi a 1000€ mu nije puno za iPhone. Ja ne bi nosio ni jedne sinove tenisice jer su sve ružne, ove Jordanice su teške, ljeti vruće, zimi hladne, propuštaju vodu.... sin ne bi moje Terexice da mu ih netko pokloni (kao ni ja Xiaomi). Po mojim mjerilima to su savršene tenisice. Nosim ih 7 godina i to po stijenama u ribolov, po snijegu, kiši, svaki dan. Lagane, zimi tople, ljeti prozračne, nepromočive, nisu klizave, đon (Continental) se milimetra nije potrošio ko da su sad iz dućana.
Svak od nas ima neka svoja mjerila i treba se držati svojih ali biti svjestan da su to tvoja mjerila a ne neka univerzalna.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice