ljudi danas koriste web-mail, gmail itd. preko browsera, HTTPS je tu apsolutno dovoljan da se primi i šalje takva pošta, odnosno nema potrebe za mail protokolima ukoliko se koristi samo web mail... problem bi nastao ukoliko sestra koristi klasičan mail s klientskom aplikacijom, u tom slučaju bi trebalo otvoriti neke od gore navedenih "mail portova"
DHCP leaseom se zbunjuje čovjeka, a od kuda si izmislio udp 54 za DNS ja uistinu neznam, UDP 53 je esencijalan protokol i bez njega nema na internet... protokolom FTP ne vjerujem da se sestra intenzivno koristi, ukoliko se i koristi mora otvoriti i portove iznad 1024 a onda naša konfiguracija pada u vodu, popis portova bi se kao što si rekao trebao i proširiti i ostalim manje esencijalnim portovima preko kojih komuniciraju određeni servisi npr. udp 123 za sinhronizaciju vremena itd. međutim tutorijal vođen ovakvim forumskim metodama treba voditi polako korak po korak, da se količinom informacija ne uplaši onaj kojemu je tutorijal namjenjen IMO.
Ups, zar netko čita kaj sam napisao ?:-)
Ne znam otkud mi port 54, nešto sam zabrijao.. hvala na ukazanom lapsusu, ispravljam smjesta.
Znam da je DHCP i ostalo previše za običnog korisnika, ali ponekad moraš čovjeku ugrubo objasniti u šta se upušta i zašto je jednostavnije razgovarati sa vlastitom sestrom, nego se upuštati u nešto s čim i ljudi s godinama iskustva znaju zapasti u neočekivane probleme..
Ali to je samo moje mišljenje.
@nedIm: Vidiš OpenDNS-a se nisam sjetio :-) Jel ima netko a ga aktivno koristi na slučajevima poput ovog, pa da podijeli iskustva?