Gmail - spremanje svih poruka

poruka: 5
|
čitano: 20.125
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
offline
Gmail - spremanje svih poruka

Dakle, ovdje ću govoriti o konkretnom spremanju (download-u) svih poruka s Gmail-a na HDD.

 

Naime, u određenom trenutku, odlučio sam zatvoriti opsežan Gmail račun kojim se više nisam koristio, a na kojem sam imao popriličan broj poruka koje nisam htio izgubiti.

 

Na internetu postoje različita rješenja i programi, ali za razliku od te gomile ponuđenog smeća, sve što sam koristio u ovom postupku je - BESPLATNO.

 

Pa krenimo redom; ono o čemu ću ovdje pisati jest spremanje svih poruka s nekog Gmail računa i njihov naknadni ispis u PDF format. Ovo sam napravio u 4 koraka i za svaki sam koristio zaseban besplatan servis ili program.

 

1) Manipulacija porukama i njihovo spremanje (Gmail, besplatno)

2) Pretvaranje "mbox" datoteke u *.eml" file-ove (Aid4Mail MBOX Converter, besplatno)

3) Otvaranje i pregled svih poruka (Mozilla Thunderbird, besplatno)

4) Ispis svih poruka u PDF (PDF Creator, besplatno)

 

 

Korak 1 (spremanje poruka s Gmail-a):

 

Potrebno se ulogirati na svoj Gmail account te tamo iz alatne trake odabrati opciju - Account.

Ovo će vas odvesti na izbornik u kojem ćete (u gornjoj alatnoj traci) imati postavku - Data Tools.

Kada klikneta na ovu opciju, otvoriti će se slijedeći izbornik (Download your data), gdje ćete moći odabrati opciju - Create new archive (ili "Create your archive" ili sl.).

Ova opcija dovesti će vas do izbornika u kojem ćete moći odabrati što sve želite spremiti - Select data to include. Kako ovdje govorimo o e-mail porukama, tako ću se orjentirati isključivo na to.*

 

*Pošto nisam koristio ništa osim e-mail-a, isključio sam sve druge opcije za download, osim e-mail poruka. Dodatno sam u postavkama za taj izbor (padajući izbornik) postavio kako želim da mi sve poruke (i Inbox i Outbox) budu zapakirane u jedan file. Ovo je naravno, opcija, i svatko će je podesiti prema svojim željama - Labels.**

 

**U Gmailu ne postoje klasični folderi kao kod npr. Outlook-a ili Outlook Express-a, već je svaka poruka obilježena Label-om (etiketom) i prema tom Label-u (etiketi) se prikazuje korisniku na sučelju Gmail-a.

 

Konačno, kada ste odabrali sve što želite spremiti, kliknite - Next (pri dnu ekrana) i ovo će vas odvesti na konačan izbornik gdje ćete odabrati na koji način i u kojem formatu želite dobiti svoju konačnu datoteku (u ovom slučaju odabrao sam zip-file s poveznicom na spremanje (download link)).

 

Za kraj kliknite - Create Archive i - čekajte.***

 

***Naime, u mom slučaju radilo se o 1103 poruke. Maltene su sve bile tekstualne, ali je i tako bilo potrebno neko vrijeme da servis iskompilira datoteku. Međutim, još u postupku vas Gmail obavijesti da bi ovaj proces mogao potrajati satima ili čak - danima. Obzirom na količinu i veličinu vaših poruka - pripremite se na eventualno čekanje. Gmail će vas ionako obavijestiti kada datoteka bude gotova.

 

NAPOMENA: Kao konačan proizvod dobiti ćete jedan jedinstveni file - "mbox". Ovo je, zapravo, zapakirani folder u kojem se nalaze sve vaše poruke.

 

****Čisto za info, dodao sam slike Gmail - 1,2,3 & 4

 

 

Korak 2 (pretvaranje "mbox" file-a u folder s *.eml porukama):

 

NAPOMENA: Nakon čitanja ovog posta, svakako pročitajte i slijedeći post, korisnika "hrx".

 

Kako je "mbox" zapravo nativni Gmail-ov file, običnom korisniku neće biti od naročite pomoći, jer ga nije moguće otvoriti i pregledavati pojedinačne poruke (osim kad ga se, kao backup, ponovo vrati u Gmail).

 

Dakle, kako bi vidjeli pojedinačne file-ove (koji predstavljaju pojedinačne poruke), potrebno je otpakirati "mbox" file.

 

Za ovo sam koristio besplatni program: "Aid4Mail MBOX Converter".

 

Može ga se download-ati odavde: http://www.aid4mail.com/free-mbox-converter.

 

Pomoću ovog programa sam "Mbox" file pretvorio u folder s *.eml file-ovima (tj. datoteku sa svojim porukama).

 

 

Korak 3 (pregled *.eml spisa - poruka):

 

Za pregled poruka koristio sam Mozzila Thunderbird (jer njega uopće ne koristim, pa da se ne zbunjujem).

 

Napomena: Da bi mogli dobiti prozor u kojeg ćete učitati sve svoje *.eml spise (poruke), potrebno je povezati Thunderbird s nekakvim e-mail računom (napravite neki lažnjak ako baš hoćete, nije bitno obzirom na svrhu).

 

Učitajte sve svoje poruke u Thunderbird i možete ih pregledavati.

 

 

Korak 4 (ispis svih poruka u PDF):

 

Za ispis svih poruka koristio sam se napucima s ove stranice: http://superuser.com/questions/520641/convert-multiple-gmails-or-eml-files-in-thuderbird-to-pdf-files.

 

PDF Creator, potreban za ovu svrhu, može se download-ati ovdje: http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/files/latest/download.

 

*Preporučam ispis (printanje) u grupama od najviše 300-ak poruka (pogledajte treći post; moj odgovor "hrx-u").

 

Slijedeći upute sa spomenute stranice (Superuser, ne PDF creator), isprintao sam sve poruke u PDF i nasnimio ih na optički medij.

 

 

Eto, nadam se da će nekom biti od koristi. Uživajte! {#}

 

 

Gmail - Account Gmail - Account
Gmail - Data Tools Gmail - Data Tools
Gmail - Labels Gmail - Labels
Gmail - Create archive Gmail - Create archive
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2014 7:37 (R2R).
Moj PC  
1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
offline
Re: Gmail - spremanje svih poruka

Korak 2 nije potreban.

 

Thunderbird sprema poruke u folderima u mbox formatu, tako da nativno radi s mbox datotekama. Sve što je potrebno je otvoriti profile direktorij (folder) i tamo kopirati mbox datoteku preuzetu u koraku 1. Dakle, potrebno je otvoriti (na Windowsima Vista i novijima) C:\Users\<ime korisnika>\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\<oznaka Thunderbird profila>\Mail\Local Folders i u taj direktorij (ili neki drugi u direktoriju Mail) kopirati xyz.mbox datoteku, te otvoriti Thunderbird; pod računom Local Folders (odnosno pod drugim računom ako ste kopirali u drugi direktorij) pojavit će se mapa xyz.mbox u kojoj su sve poruke. Ako vam smeta nastavak .mbox, lako je preimenovati kopiranu datoteku ili mapu u Thunderbirdu. <ime korisnika> je direktorij koji ima vaše Windows korisničko ime, a <oznaka Thunderbird profila> je ime direktorija kao npr. n0eq58p1.default kojeg ćete naći u direktoriju Profiles.

 

Zvuči li vam gore navedeno prekomplicirano, možete instalirati dodatak za Thunderbird naziva ImportExportTools. Nakon instalacije dodatka i ponovnog pokretanja Thunderbirda da se dodatak aktivira, u izborniku Tools ili desnim klikom na korisnički račun u stablu s lijeve strane, odaberite podmeni ImportExportTools, u njemu kliknite na Import mbox file, odaberite Import directly one or more mbox files i OK u dijaloškom okviru i zatim odaberite xyz.mbox datoteku u dijaloškom okviru za otvaranje datoteka. U stablu mapa će se pojaviti xyz.mbox kao podmapa one mape koja je bila označena.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.10.2014 15:01 (hrx).
13 godina
neaktivan
offline
Re: Gmail - spremanje svih poruka
hrx kaže...

Korak 2 nije potreban.

 

Thunderbird sprema poruke u folderima u mbox formatu...

Thanx "hrx" - ovo stvarno skraćuje postupak. {#}

 

Međutim, moram ga nadopuniti svojim lošim iskustvima (što ne znači da nekom drugom ovaj skraćeni način neće raditi). {#}

 

Naime, koristeći Thunderbird naišao sam na dva problema:

 

1. "ImportExportTools" - su se ponašali bugovito (u početku nisu uopće funkcionirali, kasnije nisu učitavali sve poruke.....i sl.)

2. Prebacujući Gmail-ov "mbox" file direktno u Thunderbirdov Local folder (prateći točno sve kako si napisao), dobio sam nevjerojatnih - 14638 poruka (od realnih 1103 koliko ih zaista ima).

(uglavnom jednu nesagledivu masu praznih poruka koje su izmješane s mojima; pretpostavljam da su sve moje tu, ali jednostavno nemam volje roštati među 15000 poruka i brisati prazne)

 

Eto. Molim nesuđene korisnike da ne uzimaju ova iskustva zdravo za gotovo. Nekima će možda upravo ovaj skraćeni postupak funkcionirati. Ali ako u njemu naiđete na probleme, uvijek se možete osloniti na original.

 

P.S.

I BTW, ni PDF Creator nije stvar, iz prve, obavio do kraja. S grupom od 200-ak poruka dobro izlazi na kraj (362 najviše, u mom slučaju), tako da sam trebao printati 3-4 grupe od po 200-300 poruka. Međutim, na kraju sam dobio točno onakav gotov proizvod kakvog sam htio - 1103 PDF-a (s fotografijama, privicima i svim...). {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.11.2014 7:33 (R2R).
15 godina
neaktivan
offline
Re: Gmail - spremanje svih poruka

Pri korištenju IET nisam imao problema, a prazne poruke prilikom testiranja uvoza Googleovih mailbox datoteka nisam susreo - ne odbacujem mogućnost da će netko susresti kakve probleme, kao što se dogodilo tebi.

 

Iz Googleove pomoći:

Prema zadanim postavkama cijelu vašu poštu pružamo u jednoj MBOX datoteci. No također možete odabrati oznake koje želite izvesti i svaka će biti sadržana u vlastitoj MBOX datoteci. (...) Na usluzi Gmail oznake se primjenjuju na čitave niti, a ne samo na pojedine poruke. To znači da ćete možda primiti dvije kopije iste poruke ako odlučite izvesti više oznaka.

Ukoliko se sve izveze u jednoj mailbox datoteci, vjerojatno će biti višestrukih kopija poruka. Ukoliko se odabere izvoz prema labelama, u svakoj od mbox datoteka s nazivom oznake nalazit će se kopija datoteke koja ima tu oznaku - primjerice, ako se poruka nalazi u Inboxu, označena je zvjezdicom, Google smatra da je važna (oznaka Important) i pridijeljena joj je neka oznaka, biti će izvezena barem četiri puta (Inbox, Important, Starred, pridijeljena oznaka).

 

Postoji i drugi način za preuzimanje poruka - sinkronizacija. Thunderbird podržava sinkronizaciju IMAP računa. Potrebno je stvoriti račun koji će GMailu pristupati putem IMAP protokola, uključiti sinkronizaciju u postavkama računa i odabrati koje će se mape (oznake) sinkronizirati. Tako će se kopirati poruke sa servera i spremiti u Thunderbirdove mbox datoteke na lokalnom računalu. Za backup, dovoljno je kopirati Thunderbirdov profile direktorij ili samo mbox datoteke, odnosno upotrijebiti IET. Na mojem računalu, sinkronizacija je uključena (kao što se vidi na slici) i TB profile direktorij se automatski backupira jednom tjedno na vanjski disk.

Sinkronizacija IMAP računa u Thunderbirdu Sinkronizacija IMAP računa u Thunderbirdu
It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2014 22:53 (hrx).
7 godina
neaktivan
offline
Re: Gmail - spremanje svih poruka

There is one more solution. I hope this will help for you. http://www.mboxtopst.filefixutility.com/

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice