Da ne čitam cijelu temu,jedno kratko pitanje.Do kojeg maksimalnog iznosa nema carine?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Prezime i šiping adresa mi imaju kvačice, da li je netko od vas imao problema sa primanjem pošiljki? Ili je bolje onda staviti c umjesto č ić?
Da ne čitam cijelu temu,jedno kratko pitanje.Do kojeg maksimalnog iznosa nema carine?
Veći problem ti je PDV, jer iznosi 23%, dok carine ima za neke, a nema za druge stvari. Granica je 160 kn (+poštanira). Ako ti paket prihvate kao dar, onda je granica 300 kn, ali ne računaj na to, pogotovo ako naručuješ iz Kine. Za detalje, prouči ovu temu ili prouči stranicu: http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx
Prezime i šiping adresa mi imaju kvačice, da li je netko od vas imao problema sa primanjem pošiljki? Ili je bolje onda staviti c umjesto č ić?
Stavi c ili ch umjesto č/ć itd. Nitko ti ne garantira da će ti moći ispravno isprintati ono što napišeš s "našim slovima".
možete mi reči kupio bih laptop preko ebay-a i kako ide procedura dal ja dobim laptop kad mi poštar donese pa onda platim ili???????
možete mi reči kupio bih laptop preko ebay-a i kako ide procedura dal ja dobim laptop kad mi poštar donese pa onda platim ili???????
Ne. Ti platiš laptop i poštarinu odmah kad kupiš. Plaćaš najčešće preko PayPala (www.paypal.com) na koji se moraš registrirat i imat neku karticu, najjednostavnije Visa Electron od ERSTE, PBZ, OTP banke npr.
EDIT: kad to sve riješiš onda laptop dođe u hr pa onda plaćaš na njega još PDV.
znači mene niko nemože prevariti.Ja njemu pošaljem pare i on meni pošalje laptop poštom.???????
znači mene niko nemože prevariti.Ja njemu pošaljem pare i on meni pošalje laptop poštom.???????
Mogućnost prevare kad kupuješ od provjerenih prodavača je jako mala. A ionako je problem da te itko prevari jer te štiti eBay/PayPal, znači ako ti tip ne isporuči robu, blokirat će mu račun na PayPalu i tebi vratit uplaćenu lovu.
Ako ćeš kupiti laptop, preporučio bih ti da si nabaviš kameru i da snimiš otvaranje, raspakiravanje i uključivanje. Tako da ako dođe do ikakvih problema (recimo dobiš ciglu u paketu umjesto laptopa), imaš dokaz.
ok hvala
Piše mi pod 'summary' za taj artikl: "If there was a problem, please go to the Resolution Center by 01/02/12.", znači, to bi bilo danas.
Naručio sam i platio 19. studenog.
Kako sad ide procedura? Da pošaljem poruku selleru da nisam dobio paket ili šta?
I što on onda poduzima? Jel mi šalje ponovno, vraća pare ili?
Nije neka cifra, par dolara ali svejedno...
Piše mi pod 'summary' za taj artikl: "If there was a problem, please go to the Resolution Center by 01/02/12.", znači, to bi bilo danas.
Naručio sam i platio 19. studenog.
Kako sad ide procedura? Da pošaljem poruku selleru da nisam dobio paket ili šta?
I što on onda poduzima? Jel mi šalje ponovno, vraća pare ili?
Nije neka cifra, par dolara ali svejedno...
trebao si i prije a ne zadnji dan kontaktirat sellera i reci mu stanje stvari a danas ti je zadnji dan da otvoris case i to si vec trebao napravit,odes u taj resolution centar i tamo sve pise,svi samo kupuju i to je to a stalno trubimo jedno te isto,niko nece citat vise.;
Kad to prije sam ga trebao kontaktirat?
Kod većine artikala piše da se pričeka 30 radnih dana (!) prije nego se nešto poduzima.
Kod ovoga pod summary piše: Estimated Delivery: Between 16 - 27 business days
Danas je 31. radni dan, logično da ću ga kontaktirati nakon što prođe neki period kad mogu očekivat da će mi paket stići.
Kažem, nisam baš expert za ebay i ne kupujem dugo ali čitam ono što mi piše.
Kad to prije sam ga trebao kontaktirat?
Kod većine artikala piše da se pričeka 30 radnih dana (!) prije nego se nešto poduzima.
Kod ovoga pod summary piše: Estimated Delivery: Between 16 - 27 business days
Danas je 31. radni dan, logično da ću ga kontaktirati nakon što prođe neki period kad mogu očekivat da će mi paket stići.
Kažem, nisam baš expert za ebay i ne kupujem dugo ali čitam ono što mi piše.
Činjenica je da smo već hrpu puta pisali o tome kako je rok 45 dana, i za eBay i za PayPal, i da se par dana prije javi selleru ako nije još stiglo itd.
Nije uopće bitno što je sam seller napisao u oglasu. Bitno je da u roku od najkasnije 45 dana ti imaš rok za prijavu problema ebayu. nakon toga ako ostaneš bez love više ti nitko ne može pomoć, osim ako je seller iznimno pošten.
Neka ti ne pada napamet ucjena sellera lošim feedbackom jer se takve stvari vrlo brzo prijave eBayu.
Dakle kad već nisi par dana prije roka javio selleru da nema paketa onda danas fino pošalji ebay messgae selleru, napiši mu situaciju, i isto tako otvori case na eBayu i objasni im situaciju. I to je sve.

Veći problem ti je PDV, jer iznosi 23%, dok carine ima za neke, a nema za druge stvari. Granica je 160 kn (+poštanira). Ako ti paket prihvate kao dar, onda je granica 300 kn, ali ne računaj na to, pogotovo ako naručuješ iz Kine. Za detalje, prouči ovu temu ili prouči stranicu: http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx
@ bold
nije istina, granica je 160kn SA poštarinom.!
@ bold
nije istina, granica je 160kn SA poštarinom.!
Ne "ispravljaj" me u onome što sam točno rekao. Prouči http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx, točka Pošiljke zanemarive vrijednosti (do 160,00 kuna): Pod vrijednosti pošiljke od 160,00 kuna smatra se samo vrijednost robe, ako su troškovi dopreme razdvojeni od cijene same robe.
Pod vrijednosti pošiljke od 160,00 kuna smatra se samo vrijednost robe, ako su troškovi dopreme razdvojeni od cijene same robe.
"ako su troškovi dopreme razdvojeni od cijene same robe." -> a ti plaćaš dostavu na istome "računu" kao i predmet tako da se to računa kao jedno.
I dam se kladit u šta hoćeš da kad bi napravio tako po tvom da bi te globili "jer ih učiš njihov posao".
Granica je 160kn sa poštarinom i amen.
Pod vrijednosti pošiljke od 160,00 kuna smatra se samo vrijednost robe, ako su troškovi dopreme razdvojeni od cijene same robe.
"ako su troškovi dopreme razdvojeni od cijene same robe." -> a ti plaćaš dostavu na istome "računu" kao i predmet tako da se to računa kao jedno.
I dam se kladit u šta hoćeš da kad bi napravio tako po tvom da bi te globili "jer ih učiš njihov posao".
Granica je 160kn sa poštarinom i amen.
Nigdje ne piše da dostava mora biti na odvojenom računu. Piše:
Pod vrijednosti pošiljke od 160,00 kuna smatra se samo vrijednost robe, ako su troškovi dopreme razdvojeni od cijene same robe. Ukoliko je roba kupljena sa dopremom i nije razdvojen dio koji se odnosi na dopremu od same vrijednosti robe, ukupan iznos uzet će se kao vrijednost pošiljke.
Mislim da je situacija jasna. "Razdvojenost" se odnosi na to može li se utvrditi što od vrijednosti paketa otpada na cijenu robe, a što na dostavu.
To tvoje ako ti upali kod bilo kojeg carinika, ja ti kupim pola EBay-a.
To tvoje ako ti upali kod bilo kojeg carinika, ja ti kupim pola EBay-a.
A gledaj - propis je jasan. Ali pazi stvar - ako ti recimo roba košta 161 kunu, a dostava 39 kuna, dakle da je ukupna vrijednost paketa 200 kuna, ti plaćaš PDV i carinu na 200 kuna. Dakle, granica za vrijednost robe je 160 kuna da bi onda mogla proći kao paket zanemarive vrijednosti, ali ako moraš platiti PDV i carinu, plaćaš ih na cijenu robe + cijenu dostave i drugih eventualnih troškova.
Nebi baš reko da je tak, al aj..u tim "Ebay stvarima" sam već godinu i par mjeseci, i uvjek, koga god sam pito, svi su rekli ono što i ja, 160kn sa poštarinom. Nikad mi niko nije reko ništa drukčije.
Ali pazi, par mojih prijatelja godišnje obavi i do 200 kupnji na Ebay-u i svi mi govore točno onako kak sam i ja reko..
Jedna je stvar po kojoj se ljudi vode, ravnaju, a druga je stvar kako zaista jest. I koliko carinici slijede propise.
Koliko je bilo takvih slučajeva da su kupili robu vrijednosti ispod 160 kuna, s cijenom dostave zbog koje je ukupna vrijednost paketa prešla 160 kuna, pa da su platili carinu i PDV? Jesu, kad su ih tražili da daju račun, dali račun i napomenuli da je vrijednost robe manja od 160 kuna?
Kupovala se roba u vrijednosti 30 pa sve do preko tisuću kuna, tako da, vjeruj, nebi pričo da neznam.
Jel naručivao tko kada iz UK s odabranom ekspresnom isporukom?
Obično uzimam standardnu, ali mi je ovaj puta jako hitno. Pa čisto da znam kad smijem početi rejđati ako ne stigne. :) Jučer sam navečer naručio i po nekoj logici očekujem da mi pošiljka stigne najkasnije u petak. Obzirom da mi oko 5-7 dana putuje standardnom isporukom.
Ja jesam, nekoliko puta, ali su mi stizali paketi svakako. najbrže je bilo kad sam u ponedjeljak negdje oko 2-3 ujutro naručio i platio a u četvrtak mi je već poziv sa carine bio doma.
Inače mi se znalo dogoditi da mi i uz expresnu putuje dulje nego standardnom. Ali to zna biti i do naše carine i tako. Uglavnom po meni bi isto u petak moralo biti kod tebe ako nema carinjenja, ali moraš uzet u obzir da su sad i godišnji, pa to možda bude i u ponedjeljak, utorak...
Obično uzimam standardnu, ali mi je ovaj puta jako hitno. Pa čisto da znam kad smijem početi rejđati ako ne stigne. :) Jučer sam navečer naručio i po nekoj logici očekujem da mi pošiljka stigne najkasnije u petak. Obzirom da mi oko 5-7 dana putuje standardnom isporukom.
iz UK sve brzo dolazi i sa običnom, tako da ovo bi trebalo bit' nešto ultra brzo :) do petka ja mislim da bi trebalo
Al ak možeš "izbjeći" taj zakon, zašto ne?
I to sa tracking brojem nema apsolutno veze. Pošiljka poslana iz Amerike gubi tracking broj čim napusti Ameriku, tj kad uđe u Europu taj broj ti nevaži. Iz kojeg razloga, to neznam, to treba pitati njihovu poštu.
Kako? Ja sam već par pošiljaka pratio iz Amerike s njihovim tracking brojem, i na ips.posta.hr i na USPS.
pozdrav :)
evo mene opet.. interesira me jedna stvar vezano za laptop Asus K50IJ.. laptop je od mog ujaka i problem je u ekranu - kako ga se otvara, tako slika na monitoru titra, blješti, crni se.. i kaže da je problem u flat kabelu koji spaja monitor laptopa sa kučištem.. sad me interesira, da li se može na ebay-u naručiti samo taj kabel bez monitora? Ako da, koja se riječ / fraza koristi za taj kabel, jer sa svojim upitima nisam ništa pronašao xD
Hvala :)
Al ak možeš "izbjeći" taj zakon, zašto ne?
I to sa tracking brojem nema apsolutno veze. Pošiljka poslana iz Amerike gubi tracking broj čim napusti Ameriku, tj kad uđe u Europu taj broj ti nevaži. Iz kojeg razloga, to neznam, to treba pitati njihovu poštu.
Kako? Ja sam već par pošiljaka pratio iz Amerike s njihovim tracking brojem, i na ips.posta.hr i na USPS.
Ja kolko znam i kolko sam iskustva imao, to je nemoguće. Pošiljka čim napusti Ameriku gubi to praćenje. Ti i dalje možeš upisati broj na stranici, ali zadnja lokacija će ti uvjek biti zadnja lokacija prije poljetanja u Americi.
Ja sam jednom naručio iz UK-a standardnom i nije mi došlo ništa brže nego su mi došli artikli iz Kine. S tim da je bila čudna situacija - pisalo da se artikl nalazi u UK, ali ga je prodavao Kinez. Zaboravio sam pogledati na kovertu odakle je zaista poslan...