Ima li piratstvo opravdanje? zaključana tema

poruka: 650
|
čitano: 122.537
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
RE: Zašto se ne sankcioniraju PlayStation 3 hakeri
Vi i dalje mijesate piratstvo i upotrebu jailbrakea! Recimo ja otkada imam iphone imam jailbrake ali nemam niti jednu piratksu aplikaciju! Nekazem da nisam probao ali mi netreba posto onih par koje mi trebaju si kupim ili su besplatne! Dok sa pristupom u root si dodajem razne mogucnosti koje su zakljucane tvornicki to mi je cilj i sa ps3 jailbrakom... Samo mi jos nije jasno kako to da se legalno moze kupiti ps2 sa cipom koji je napravljen za pirate i xbox360 sa modifikacijom ili wii sa isto tako? Nitko nije dizao buku oko toga sad oko ps3 se povela ogromna rasprava!?
My Life Is A Very Serious Game...
17 godina
neaktivan
CroVandal kaže...
Vi i dalje mijesate piratstvo i upotrebu jailbrakea! Recimo ja otkada imam iphone imam jailbrake ali nemam niti jednu piratksu aplikaciju! Nekazem da nisam probao ali mi netreba posto onih par koje mi trebaju si kupim ili su besplatne! Dok sa pristupom u root si dodajem razne mogucnosti koje su zakljucane tvornicki to mi je cilj i sa ps3 jailbrakom... Samo mi jos nije jasno kako to da se legalno moze kupiti ps2 sa cipom koji je napravljen za pirate i xbox360 sa modifikacijom ili wii sa isto tako? Nitko nije dizao buku oko toga sad oko ps3 se povela ogromna rasprava!?

Koje su to aplikacije koje koristiš na PS3? Čisto informacije radi.

Dalje, Xbox 360, Wii i PS2 se ne prodaju legalno modificirani jer je to nemoguće. Prodaju se u dućanima ali potpuno nelegalno, samo što nikog nije briga.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
14 godina
neaktivan
Zašto se ne sankcioniraju PlayStation 3 hakeri?

Ne mogu se legalno kupiti ni druge igraće konzole.

Ja bih ti iskreno vjerovao u tvrdnje da ćeš PlayStation 3 koristiti isključivo za homebrew aplikacije, multimedijski centar ili sličnu primjenu, no takvog sadržaja na custom firmwareima NEMA. To sve je jedan odvratni, podli, nemoralni, sivi plašt koji prekriva pravi razlog, a on je isključivo piratstvo.

5 8 hvala 0
15 godina
Na ps3 trenutno jos testiram svasta isprobao sam nes emulator! Other os i tako nista posebno za sada cekam da naprave podrsku za ps2 koja je bila podrzana prije posto imam dosta igara a konzola mi je krepala! Mislim da je veca ilegala prodavati modifikacije za razne konzole sa iskljucivim ciljem igranja pirata i jos davati garanciju za to bi se trebali brinuti uostalom slazem se da bi trebalo kupiti svaki softwere koji se koristi i ostalo ja recimo prvo skinem igru sa neta ako mi je dobra kupim ju bez obzira bila sp ili mp ako nije niti ju zavrsim niti ju kupim! Da svaka igra ima trial bilo bi odlicno!
My Life Is A Very Serious Game...
16 godina
odjavljen
Bugofil kaže...

eto vidiš, ja skinem "ukradem" cubase 5 i još  štogod audio softwarea, postanem u tom genijalac, otvorim glazbeni studio, zaposlim 6 ljudi i da vidiš koristi od krađe.

Ako ovo malo modificiraš može zvučati i moralno ispravno:

"eto vidiš, ja skinem "ukradem" cubase 5 i još  štogod audio softwarea, postanem u tom genijalac, nakon toga kupim orginal software i  otvorim glazbeni studio, zaposlim 6 ljudi i da vidišobostrane koristi od krađe."

Drugo opravdanje koje u mojim očima moralizira piratstvo je u slučaju da je demo loš, ali igra opet djeluje obečavajuće, pa probati par dana prije kupnje.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
neaktivan
Sinatra kaže...
Domaći igrači su navikli platiti tek kad ne može drugačije. Ako su navikli platiti orginalan World of Warcraft i zatim 100 kuna svaki mjesec za pretplatu, značilo bi da nije problem svakih 2 mjeseca kupiti orginalnu igru za dvjestotinjak kuna.

To je kriva računica. Onaj tko želi platiti ionako plaća. Od onih koji ne plaćaju, samo dio bi platio kad drugačije ne može. Većina koja ionako to skida samo zato jer se može, ne bi platila. To je ona glupa korporativna logika; ako je skinuto ilegalno milijun kopija tada su oni izgubili milijun x cijena igre. Ne kažem da je to zanemariv dio kolača, ali prodaja ne bi narasla niti približno željama izdavača da nema piraterije. S ostatkom posta se za divno čudo slažem :o)

Sinatra kaže...
Ja bih ti iskreno vjerovao u tvrdnje da ćeš PlayStation 3 koristiti isključivo za homebrew aplikacije, multimedijski centar ili sličnu primjenu, no takvog sadržaja na custom firmwareima NEMA. To sve je jedan odvratni, podli, nemoralni, sivi plašt koji prekriva pravi razlog, a on je isključivo piratstvo.

Logička pogreška. Nemaš ti što vjerovati ili ne u koje svrhe i kako će se koristiti ps3. Neka rade s nijm što god hoće, a kada i ako se konzola koristi za piratstvo, to treba sankcionirati. Ne možeš ljudima uskratiti nešto samo zato jer bi to netko mogao koristiti protuzakonito. Takvom logikom bi mogli zabraniti tisuće proizvoda..

16 godina
bed kaže...
..Logička pogreška. Nemaš ti što vjerovati ili ne u koje svrhe i kako će se koristiti ps3. Neka rade s nijm što god hoće, a kada i ako se konzola koristi za piratstvo, to treba sankcionirati. Ne možeš ljudima uskratiti nešto samo zato jer bi to netko mogao koristiti protuzakonito. Takvom logikom bi mogli zabraniti tisuće proizvoda..

- samo dopuna,

kakvo bi to protuzakonito ili zakonito korištenje nečega bilo? Ako se misli na licencu, licenca nije zakon. Licenca je ugovor, za kršenje ugovora se snosi (recimo novčana) odgovornost -kazna, ali to nije protuzakonito. Npr ugovor o gradnji 'negega', cijena, rokovi i penali ukoliko se dogovoreno ne ispoštuje..

Iz tog razloga (jer to nije predmet zakona) ni ne postoje takve odredbe, -na što se odnosi posljednja rečenica, da je to zakon tad bi stvarno moralo biti zabranjeno.

Kao što je razlika za ubojstvo (kazna zatvor) ili prolazak kroz crveno svjetlo (novčana kazna, oduzimanje vozačke..) -to su kazne. Kažnjavati može samo država, naplata kazne ne ide u džep tužitelja-druge strane itd.

Za kršenje ugovora se ne dobija kazna, nego odšteta, naknada štete po ugovorenim klauzulama, ne propisuje ih zakon (Sabor) nego su sastavni dio ugovora itd.

Pirat će biti za djelo kažnjen po zakonu, čak i zatvorom, dok korištenje van licence nema takvu posljedicu. Pokreće se postupak privatnom tužbom.

Sony (ili MS za takav primjer) uopće nema neke koristi pokretati tužbu (osim kao primjer), dok ukoliko dokažu kršenje autorskih prava ili Copyrighta mogu očekivati puno više, jer tad ide tužba po sili zakona... Upravo po tim osnovama se sudi piratu, ne po licencnim odredbama ili EULAi.

Kao podsjetnik RIAA i milijunske kazne.

- Ili sasvim suprotno, dali itko zna primjer (link?) da je npr MS tužio nekog po EULA i dobio spor, odštetu, kazna...?? Dok nasuprot, primjeri odbacivanja EULA i presuda u korist kupaca postoji.

btw, kao postojanje emulatora, što je posve legalno, jedino s emulatorom nesmije biti isporučen ROM.. to je razlika (koju neki previde).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
protjeran
MrBlc kaže...

Drugo opravdanje koje u mojim očima moralizira piratstvo je u slučaju da je demo loš, ali igra opet djeluje obečavajuće, pa probati par dana prije kupnje.

ne možeš ni tako biti siguran.

oni mogu u demo implementirati najbolje dijelove igre kojih može u cijeloj igri biti 10% i to nisam u 15 god igranja jednom doživio, već desetine puta.

od 1995 do danas bih mogao nabrojati 20 FPS igara koje vrijede 500 kn ostalo je smeće, i bio sam bezbroj puta nasamaren od strane kapitalističko globalističkih lopova jer nisam mogao igrati igru a da je ne kupim.

en sad im to debelo vraćam i nije me stid niti se osjećam lopov.

samo vraćam što su mi nepošteno uzeli pokvarenim marketingom i lošim igrama.

“Will a drop hit my nose when it begins to rain in the park?”
14 godina
neaktivan

ma joj hvala bogu da postoje hakeri jer ionak proizvodaci igra zaraduju pun hurac love..

uostalom igre su preskupe, vise od pola njih ne vrijede te pare a budimo iskreni barem svake godine izade 10 super igra pa sad ti izracunaj da svaku od njih kupis kolko je to para...

mislim neko ima para  i svejedno mu je, ali ja kad kupujem orginal to mora bit provjereno dobra igra..

sjebo sam se jednom i vise necu...

kupio sam onaj zadnji alone in the dark jer sam obozavao prijasnje naslove ali sam se brutalno sjebo...

dao 400 kuna za uzasno losu igru..

smc
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.1.2011 17:00 (besi).
Moj PC  
0 3 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sinatra kaže...

Ovako, ako smijem još par stvari nadodat. Da se razumijemo, čisto je u redu kada čovjek ono kaj koristi i plati. Čovjek kad vidi, recimo, igru Machinarium, koja je po meni, fenomenalna, dao bi joj 200 dolara a ne samo onih 20 kolko je koštala. Ili recimo, World Of Goo, kojoj piratstvo definitivno nije koristilo. Donirao bi ima sigurno nešto, što ću vjerojatno i napravit kada se zaposlim.

Al kada netko ovako, tvrdolinijaški, štiti Giga-Ultra-Mega korporaciju, koja samo čeka kao izmust novaca i novaca od bilo koga, čiji funkcioneri i programeri voze ultra automobile, koji će na razno razne načine prekršit sto zakona, što potvrđuju ove njihove tužbe bez ikakve osnove i koju oni gube jednu za drugom, samo da bi izmustili još i još novaca, čovjek se mora zapitat da li ste vi Sinatra, Danny_HR i ostali koji su like stisnuli na ovaj post, svjesni u kojem svijetu živite.

Ja vas otvoreno pitam, ako već cijenite pošten rad, dali čete ić u Južnu Afriku i pomoć onim rudarima tamo, koji STVARNO RADE NEŠTO i koji za taj njihov rad dobivaju možda dolar na dan, a onda Korporacije koje žive na njihovom teškom radu, prodaju to zlato il šta već, za 1000 dolara?

Dal će te se i sljedeći put vozit autocestom do mora, ZNAJUĆI da su oni koji su je gradili mogli sagradit za upola manje novaca i time uzimali novac od poreznih obveznika?

Da li ćete ić pomoći tekstilcima kod nas, koji za svoja isto TEŽAK rad dobivaju 1700 kuna, i koje tvrtke namjerno plaćaju ispod svakog respekta, samo da bi više zaradili na njima i njihovom proizvodu?

Da li ćete im ić pomoć?

Nakon svih ovih nepravdi u svijetu, šta nije logično da piratstvo postoji?

Poanta ove priće je da su ponajprije ZAKINUTI oni koji STVARNO rade i koje država uopće ne cijeni i samo gleda kako će profit iz njih izvuć.

I moram priznat, da se uglavnom slažem s korisnikom 'bed'. Ja sam isto za legalan softver, al čovjek ne može sudit samo po tome.

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Još jedan koji ne čita. Dakle, nigdje ja nisam napisao da bilo tko mora raditi besplatno. Rekoh to misleći da je za debatu iz prostog razloga što te stvari spadaju u vrlo važne, čovjeku i čovječanstvu bitne. U liječničkom pozivu postoji viši cilj, u industriji igara ne. Nitko nije rekao da liječnici moraju nešto, već da je razumljivo ako to netko od njih zatraži. I ne, liječnik neće ostati nenagrađen ili gladan, čak ni u kaptalizmu. Upravo iz razloga o kojem ja govorim, zdravstvo se financira iz proračuna, a razvoj igara nije.

Samo da se nadovezem na neke stvari, i kazem svoje misljenje!

"te stvari spadaju u vrlo važne, čovjeku i čovječanstvu bitne. U liječničkom pozivu postoji viši cilj, u industriji igara ne."

Ovo "igre", bi se trebalo odnositi na softwer... Pa da nastavim, koliko program koji omogucuje Stephen Hawkingu(i njemu slicnima) da "kvalitetno" zivi  ima vrijednost u odnosu na liposukciju?

Htio sam sa ovim primjerom samo pokazati da ljecniki posao i programerski posao imaju podjednako bitne i nebitne proizvode!

Onda recimo; zarada od ljecnika je znatno manja nego sto pojedinci zarade na igrama! Da li je to pravedno? Ljecnik bi rekao da nije, isto tako i "mi" kazemo da nije pravedno da oni zaradjuju "toliko" na igrama! Pravda i pravednost bi trebala biti slijepa, tako da ne treba praviti razlike ako vec govorimo sta je a sta nije pravedno!

Svaka cast Dannyu, nisam znao da imas takvo razmisljane i stvarno si mi porastao u ocima! Svi tu pisu neke marginalne situacije, i na temelju njih dolaze do nekih zakljucaka! A u biti svi znaju da piratstvo nije ispravno, tako da se ne zelim s time uopce zamarati!

Misljenja sam da treba nagradjivati ljude koji pridonose drustvu kao cijelini, bilo kroz zabavu, odrzavanje cesta ili operacije srca! Ako vam je neka igra dobra, zasto ne nagraditi nekog tko ju je stvorio? 

Zasto osudjemo ljude koji cijene svoj rad? Ja recimo cijenim da je moj sat rada 1000 kn! Na tebi je da ga prihvatis ili ne. AKo ti je skup, ili mislis da to ne vrijedi toliko, onda ga ne "kupis"! 

Da  nam igre kostaju 100kn, onda bi prigovarali zasto nisu 30! Kao sto prigovaramo zasto je kruh 7kn!A neki za litru vode moraju pjesaciti 8km, a mi ju platimo 0,008 lipa, ali se svejedno zalimo kako je skupa!!!

Sta bi da igrica kosta 1kn, ali moras otici  u USA po nju? Ili bi platio nekome da ju donese? A ovako ju dobijes pred kucni prag, ili 1km udaljenosti od kuce!

Nije mi jasno kako ne shvacate logiku po kojoj vam je Danny htio objasniti da su to stvari koje nama nisu potrebne( i stvarno je to predivno objasnio sa listom prioriteta), jer da su ti potrebne mogao bi si ih priustiti!

Cak ako i ne radis za osnovne potrebe ces imati dovoljno (socijalna skrb)!

Da sada ne nabrajam, ali covjek ima 7 osnovnih potreba(ako se dobro sjecam),  u tih 7 nije nabrojano ni PC, niti auto, niti igrice itd... 

Trziste ima moc da se mijenja po zeljama potrosaca, i to na nacin da ti biras sta zelis a sta ne( na nacin da nesto kupis ili ne)! I zbog toga ne treba kupovati igre koje se ne mogu prvo probati!

Indie pack (paket igara), se moze "kupiti" za 0kn, odnsno ti doniras njima koliko mislis da su zasluzili... Ja sam im donirao oko 5 ili 7$ (nisam sigran vise). A nisam morao nista!

Da nema trzisne utakmice, da nema nagrada za trud(novac), vecina ljudi bi se prestala truditi! A to bi znacio kraj napretku (odnosno vrloooo spor napredak nekoliko 1n puta sporiji)!

Zanima me samo nesto, pa vas molim da odgovorite:

Pitanje:

Da li nesto sto je legalno je odmah i moralno, i obrnuto? Ili?

p.s. ako imam gresaka ili sam nesto nejasno napisao, nemojte zamjeriti , spavao sam samo 2 sata!

0 Legalno - Moralno!
6 Nije tocno!
VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT.
16 godina
neaktivan
Bajac kaže...
Sinatra kaže...

Ovako, ako smijem još par stvari nadodat. Da se razumijemo, čisto je u redu kada čovjek ono kaj koristi i plati. Čovjek kad vidi, recimo, igru Machinarium, koja je po meni, fenomenalna, dao bi joj 200 dolara a ne samo onih 20 kolko je koštala. Ili recimo, World Of Goo, kojoj piratstvo definitivno nije koristilo. Donirao bi ima sigurno nešto, što ću vjerojatno i napravit kada se zaposlim.

Al kada netko ovako, tvrdolinijaški, štiti Giga-Ultra-Mega korporaciju, koja samo čeka kao izmust novaca i novaca od bilo koga, čiji funkcioneri i programeri voze ultra automobile, koji će na razno razne načine prekršit sto zakona, što potvrđuju ove njihove tužbe bez ikakve osnove i koju oni gube jednu za drugom, samo da bi izmustili još i još novaca, čovjek se mora zapitat da li ste vi Sinatra, Danny_HR i ostali koji su like stisnuli na ovaj post, svjesni u kojem svijetu živite.

Ja vas otvoreno pitam, ako već cijenite pošten rad, dali čete ić u Južnu Afriku i pomoć onim rudarima tamo, koji STVARNO RADE NEŠTO i koji za taj njihov rad dobivaju možda dolar na dan, a onda Korporacije koje žive na njihovom teškom radu, prodaju to zlato il šta već, za 1000 dolara?

Dal će te se i sljedeći put vozit autocestom do mora, ZNAJUĆI da su oni koji su je gradili mogli sagradit za upola manje novaca i time uzimali novac od poreznih obveznika?

Da li ćete ić pomoći tekstilcima kod nas, koji za svoja isto TEŽAK rad dobivaju 1700 kuna, i koje tvrtke namjerno plaćaju ispod svakog respekta, samo da bi više zaradili na njima i njihovom proizvodu?

Da li ćete im ić pomoć?

Poanta ove priće je da su ponajprije ZAKINUTI oni koji STVARNO rade i koje država uopće ne cijeni i samo gleda kako će profit iz njih izvuć.

I moram priznat, da se uglavnom slažem s korisnikom 'bed'. Ja sam isto za legalan softver, al čovjek ne može sudit samo po tome.

Dva zla ne cine dobro, nego treba raditi posteno a ispravljati zlo! 

Za sve sto nam se dogadja smo si sami krivi! Da svi izajdemo na ulice, brzo bi se mjenjala politika , kontrole placa itd. itd. itd. 

Ja ne kazem da su te giga-meka korp. dobrodusne ili se brinu za nas. Nego one na isti nacin zele izigrati zakon kao i "mi"!

Ja ne kazem da sam savrsen, i ja imam piratsku verziju win7. Ali sam ju ozbiljno htio kupiti, i tada kada sam ju htio kupiti bila je dostupna samo OEM verzija, i nazvao sam microsoft ured u ZG i htio se raspitati da kupim retail verziju... Ta gospodja koja se javila na telefon, je bila toliko bezobrazan i nezainteresirana za svoj posao da sam se poklopio slusalicu! Da sam bio blize, pljuno bih joj  u lice!!! Nevjerojanto, nista takvo nisam dozivi nigdje... i sto je najgore, ne znam zasto je bila takva!

I onda sam snimio piratsku verziju i od tada ju koristi, iako cu u relativno bliskoj buducnosti uzeti original, ako ne 7icu onda 8icu.

17 godina
neaktivan
Co7 kaže...

Nećeš u Hrvatskoj.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
16 godina
odjavljen
naxeem kaže...
Co7 kaže...

Nećeš u Hrvatskoj.

Glavni problem u Hrvatskoj je što ogroman broj RADNIKA nema dovoljno za osnovne potrebe. Kad bi socijala imala više od radnika na minimalcu, tek tada bismo imali ogroman problem. Naravno, nije problem što socijala ima previše (osim par izuzetaka koji spadaju u domenu pljačkanja države), već što pošteni radnik na nekom "običnom" poslu ima premalo.

Isto tako, što se samog piratstva tiće, mnogi istiću da bi ljudima igre bile preskupe i kad bi bile 30 kn, međutim, pogledaj odnos cijene igre i osnovnih životnih troškova, te cijene igre i prosječne plaće kod nas i na zapadu, pa ćeš vidjeti da su kod nas igre preskupe u odnosu na kupovnu moč. Naravno, to ne pravda piratstvo.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.1.2011 20:13 (MrBlc).
17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
naxeem kaže...
Co7 kaže...

Nećeš u Hrvatskoj.

Glavni problem u Hrvatskoj je što ogroman broj RADNIKA nema dovoljno za osnovne potrebe. Kad bi socijala imala više od radnika na minimalcu, tek tada bismo imali ogroman problem. Naravno, nije problem što socijala ima previše (osim par izuzetaka koji spadaju u domenu pljačkanja države), već što pošteni radnik na nekom "običnom" poslu ima premalo.

Isto tako, što se samog piratstva tiće, mnogi istiću da bi ljudima igre bile preskupe i kad bi bile 30 kn, međutim, pogledaj odnos cijene igre i osnovnih životnih troškova, te cijene igre i prosječne plaće kod nas i na zapadu, pa ćeš vidjeti da su kod nas igre preskupe u odnosu na kupovnu moč. Naravno, to ne pravda piratstvo.

To u niti jednom segmentu ne mijenja činjenicu da u Hrvatskoj nećeš imati dovoljno ako ne radiš (socijalna skrb), već naprotiv, nećeš često imati ni ako radiš. Baš iz razloga što se država ne brine pretjerano o tome da prisili dužnike na plaćanje, poslodavci imaju ogromnih problema s naplatom usluga i proizvoda, a tada imamo ogroman problem s isplatama plaća, nakon čega imamo ogroman broj radnika na crno, pa imamo ogroman deficit u državnoj blagajni zbog čega država ne može isplaćivati ni vlastite plaće na vrijeme (radnicima izgorenog centra npr.), a zbog čega ne sili ni druge pa.... začarani krug koji će, nažalost, prije ili kasnije doživjeti krvavi restart poput tuniškog.

MrBlc kaže...

Nisu. Igre nikome nisu nužne. Dapače, čak i sat vremena igranja dnevno sasvim ugodno može ispuniti jedna igra u nekoliko mjeseci. Problem je hrpa zaposlenih, nezaposlenih, učenika, studenata i umirovljenika. Svi oni (da, i umirovljenici) igraju igre po cijele dane i uz takvu navalu malo im je mjesečna proizvodnja industrije. Novca nitokuda, a želja za igranjem ogromna. Naravno, zadnja kuna se daje za (ne nužno ovim redoslijedom): cigarete, kondome, pivo i hardver. Hardver za igranje ne možeš "maznuti" kao laptop iz firmi (a hebemu, nije to print papir ili olovke ili rokovnici ili fascikle...) pa ga, eto, moraš kupit...

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.1.2011 20:24 (naxeem).
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Imam osjecaj da zelis opravdati neke ljude na naci da pokazes kako je ovo jedini ispusni ventil ali im je preskup da bi si ga lelgalno doplustili. A zapravo trosim novce na druge luksuze  kao npr cigarete koje su kud i kamo skluplje od jedne igre (racunano na vremenski period igranja igre)!

naxeem kaže...
 Nećeš u Hrvatskoj.
Kako znas? I drugo sta su to osnovne potrebe tebi?
p.s. Ne znam da li znas koja su sva prava iz sustava socijalne skrbi? Ali vjeruj mi da ces imat dovoljno!
Mislim da je zapravo situacija u HR teska ako tek kreces u zivot, pa ti treba kredit za stan, auto, opremanje stan... Onda je stvarno tesko.  Ja na srecu nemam takvih problema, ali mi nije jasno kako se netko na placi od 2100 kn (minimalac, ako je jos toliki) moze provuci kroz mjesec, ako mu ovi uvijeti nisu zadovoljeni?  
I bas bi htio znati na koji nacin oni izracunavaju minimalac!? Jer netko tko ne radi , trosi manje od onog tko radi! Mora imati druge uvijete, koji iziskuju znatno vise novaca, a nazalost ima i dodatne troskove!
A netko tko prima socijalnu skrb, ima 500 kn mjesecno po clanu, moze imati i topli obrok (pod odredjenim uvijetima), besplatnu struju, vodu, televiziju i ako nema dobije smjestaj (ne svi, ali veliki broj). Besplatno zdrastveno osigurnanje, ima prava na jednokratnu pomoc u novcu za opremanje prostora, robu itd u iznosu do 2500 kn godisnje, besplatne knjige i pribor za skolu , bespltan ogrijev(drva), pravnu zastitu i prijevoz vozilima raznih ustanova... I jos neka! 
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.1.2011 23:20 (Co7).
17 godina
neaktivan

Ne znam odakle tebi sve to, ali to ništa nije istina. Nezaposlen dobivaš 0kn, nemaš besplatan stan, a možeš se eventualno obući u Crvenom križu, najesti i ugrijati sada zimi. Tu priča završava. Pretjerao sam upotrebom riječi "najesti" - možeš donekle utažiti glad.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.1.2011 1:04 (naxeem).
17 godina
neaktivan
Bajac kaže...

Da li ćete im ić pomoć?

Tu se vidi da ti zapravo ne cijeniš industriju softvera - samo spominješ pošten rad i ljude koji STVARNO RADE NEŠTO...

Hoćeš reći da programer koji provede cijeli dan pišući kod ne radi pošteno?

Hoćeš reći da njegov rad nije stvaran?

Hoćeš reći da njegov rad nije težak?

Samo zato jer dobivaju plaću kakvu su zaslužili, nisu pošteni - dok su ovi što dobivaju po 1 dolar i 1700 kuna pošteni ljudi... E pa, pošteni su i jedni i drugi... Tekstilci, primjer koji si naveo, rade težak rad, i ne da mi se sada provjeravati je li njihova plaća baš 1700 kuna, ali to je u svakom slučaju premalo i trebali bi dobiti više... Kao i svi drugi, uostalom... No svijet je takav da neki imaju sreću da su pošteno plaćeni, dok eto, drugi nemaju...

Programiranje je intelektualan rad i iziskuje puno više truda i muke nego što to većina ljudi misli (ono, pa što, čovjek lijepo sjedi 8 sati, uživa ispred kompa, ispija kave i dobiva plaću...)

ZAKLJUČAK:

Zaposleni ljudi, koji pošteno rade, koji stvarno rade (što god to značilo), trebaju dobivati plaću kakvu su zaslužili... Da bi oni dobili tu plaću, tvrtka treba uspješno poslovati. U softverskoj industriji što tvrtka proda više softvera to je uspješnija i ima više novaca da pošteno plati radnike programere i da imaju novca za ulaganje u nove projekte. Neki nažalost, nisu te sreće, da rade u tvrtkama koje se brinu o radniku (tvoj primjer, tekstilci) i o tome da za svoj rad dobiva poštenu plaću (to je zato jer su vlasnici tih takvih tvrtki najčešće totalne seljačine)...

Isto tako, činjenica je da ti ne možeš učiniti ništa da ljudima koji su potplaćeni povećaš plaće...

No također, činjenica je da ukoliko radiš štetu nekoj tvrtki krađom njezinog softvera, utječeš na rad te tvrtke, čime povećavaš mogućnost da netko tko je pošteno plaćen u budućnosti dobije manju plaću (ili ukoliko se radi o maloj softverskoj tvrtki, onda čak i otkaz).

I da, npr. meni se Bug čini kao da ne vrijedi 35 kuna... Smijem li ga samo uzeti? Pa što će njima mojih 35 kuna, svejedno je na svakoj drugoj stranici oglas - sigurno imaju puno novca od oglašavanja, a uostalom, neće im faliti tih mojih 35 kuna...

E sad, kad bi ovako razmišljalo 70% kupaca Buga, i kad bi se ti svi Bugovi mogli ukrasti bez zakonskih posljedica, pitam se, koliko bi još brojeva Buga izašlo? Možda bi izdržali još godinu dana i to je to - ključ u bravu i podijeliti otkaze poštenim ljudima koji su radili pošten posao i primali poštenu plaću (u ovom slučaju, to su novinari).

Dakle, ako već cijeniš pošten rad, hoćeš li kupiti licencu Windowsa koje svakodnevno koristiš... Jer, nije pokvarena tvrtka koja gleda kako izmusti što više love radila softver - radili su ga ljudi koji rade za tu pokvarenu tvrtku i koji primaju plaću od te pokvarene tvrtke...

Znači, cijeniš li rad programera toliko da ćeš to pokazati kupnjom softvera u koji su oni utrošili hrpetinu rada, truda i muke?

Potpis ;)
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ne znam odakle tebi sve to, ali to ništa nije istina. Nezaposlen dobivaš 0kn, nemaš besplatan stan, a možeš se eventualno obući u Crvenom križu, najesti i ugrijati sada zimi. Tu priča završava. Pretjerao sam upotrebom riječi "najesti" - možeš donekle utažiti glad.

????

Stvarno si me sada iznenadio u negativnom smislu! Kako mozes tvrditi takve stvari?   Iskreno, sve sto si do sada napisao pada u sjenu ovog posta!

Cim s toliko sigurnosti mozes tvrditi nesto sto je toliko krivo...  Razocaran sam!

Inace, zar ti se ne cine ovi podaci preprecizni da bih ih izmislio ili bubnuo? 

16 godina
neaktivan
Danijel kaže...
Samo zato jer dobivaju plaću kakvu su zaslužili, nisu pošteni - dok su ovi što dobivaju po 1 dolar i 1700 kuna pošteni ljudi... E pa, pošteni su i jedni i drugi... Tekstilci, primjer koji si naveo, rade težak rad, i ne da mi se sada provjeravati je li njihova plaća baš 1700 kuna, ali to je u svakom slučaju premalo i trebali bi dobiti više... Kao i svi drugi, uostalom... No svijet je takav da neki imaju sreću da su pošteno plaćeni, dok eto, drugi nemaju...

Zaposleni ljudi, koji pošteno rade, koji stvarno rade (što god to značilo), trebaju dobivati plaću kakvu su zaslužili... Da bi oni dobili tu plaću, tvrtka treba uspješno poslovati. U softverskoj industriji što tvrtka proda više softvera to je uspješnija i ima više novaca da pošteno plati radnike programere i da imaju novca za ulaganje u nove projekte. Neki nažalost, nisu te sreće, da rade u tvrtkama koje se brinu o radniku (tvoj primjer, tekstilci) i o tome da za svoj rad dobiva poštenu plaću (to je zato jer su vlasnici tih takvih tvrtki najčešće totalne seljačine)...

@Danijel  

Jako si dobro odgovorio na onu hrpu nebuloza i racionalizacija piratstva, ali u ovih par rečenica si i nehotice upao u neke generalizacije. 

Glede tekstilne industrije i stanja u nas i općenito u Europi, preporučam ti dobar post na pollitika.com Proglašene istine

Dakle, plaće jesu male, ali takva je situacija na tržištu, plaće su onolike koliko ti vlasnik može ili želi platiti, a na tebi je da to prihvatiš i radiš za crkavicu ili radiš nešto drugo, učiš, prekvalificiraš se itd. Nitko ti nije dužan nešto dati, sustav ne funkcionira po principu "moji troškovi su toliki, ja bih takvu plaću" kao što se kod nas misli ili "država mi mora omogućiti da imam toliko i toliko." Takvo razmišljanje dugoročno vodi u propast, pojedinca i države u cjelini.

Vlasnici=seljačine ti je drugi primjer kafanskog generaliziranja, tipa svi su političari lopovi, svećenici pedofili itd. 

Inače, sve ostalo za 5. Samo nažalost, propovijedaš gluhim ušima, oni koji rade po principu "kradem jer mogu" uvijek će naći neko novo opravdanje za svoje postupke, lista je beskonačna.

17 godina

Svi vi koji ste kupili BFBC2, MW2, BO - kazete igre su ok - neke vise neke manje. Biste li ih kupili da ste ih mogli spiratizirat?

Idemo kod Petre Sanader na party... nema joj staroga doma!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Co7 kaže...
Kako znas? I drugo sta su to osnovne potrebe tebi?
p.s. Ne znam da li znas koja su sva prava iz sustava socijalne skrbi? Ali vjeruj mi da ces imat dovoljno!
Mislim da je zapravo situacija u HR teska ako tek kreces u zivot, pa ti treba kredit za stan, auto, opremanje stan... Onda je stvarno tesko.  Ja na srecu nemam takvih problema, ali mi nije jasno kako se netko na placi od 2100 kn (minimalac, ako je jos toliki) moze provuci kroz mjesec, ako mu ovi uvijeti nisu zadovoljeni?  
I bas bi htio znati na koji nacin oni izracunavaju minimalac!? Jer netko tko ne radi , trosi manje od onog tko radi! Mora imati druge uvijete, koji iziskuju znatno vise novaca, a nazalost ima i dodatne troskove!
A netko tko prima socijalnu skrb, ima 500 kn mjesecno po clanu, moze imati i topli obrok (pod odredjenim uvijetima), besplatnu struju, vodu, televiziju i ako nema dobije smjestaj (ne svi, ali veliki broj). Besplatno zdrastveno osigurnanje, ima prava na jednokratnu pomoc u novcu za opremanje prostora, robu itd u iznosu do 2500 kn godisnje, besplatne knjige i pribor za skolu , bespltan ogrijev(drva), pravnu zastitu i prijevoz vozilima raznih ustanova... I jos neka! 

Draž, kolko god se slažem sa tvojim riječima ranije ovo ne stoji. Odnosno stoji ali u teoriji, u praksi su stvari daleko druhačije.

Ne znam u kojem balonu živiš ali ja nisam još susreo obitelj koja ovakvo što dobiva, a pazi, cura mi je socijalna radnica po struci, iako ne radi u centru zna što se i kako događa.

Znaš li koliko je moja stara dobivala za mene budući da je bila samohrani roditelj? 500 kn mjesečno uz pravo na jednu jednokratnu pomoć od 1000 kn godišnje. Živjeli smo u stanu od 27 kvadrata. Je li 500 kn dosta za dijete?

Znaš li koliko dobiva prijatelj 100% invalid u kolicima? Ispod 1000 kn mjesečno (ne mogu se sjetiti točno koliko). I on bi s tih parsto kuna morao preživjeti? Kako?

S druge strane, sa sestrom je u školu išla djevojčica koja ima 3 sestre i oca koji je nezaposlen, odnosno radi tu i tamo u fušu jer mora nabaviti lovu. Oni, kao što si ti rekao dobiju 500 kn po članu, ali samo za djecu, dakle 2000 kn mjesečno i imaju pravo na jedan topli obrok na dan i to pravo iskorištavaju. Besplatan stan, drva, struju i odjeću nemaju.

Sve je to divno i krasno na papiru, sve je savršeno. U praksi to baš i ne ide tako.

17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Svi vi koji ste kupili BFBC2, MW2, BO - kazete igre su ok - neke vise neke manje. Biste li ih kupili da ste ih mogli spiratizirat?

Da.

Kupio sam mnoge igre koje sam s lakoćom mogao piratizirati.

Od posljednjih: The Whispered World, Anno 1404, Bioshocka oba, Batman, Assassin's Creed sva tri, GTA4, Red Dead Redemption, Jack Keane, Jolly Rover, Crysisa oba, Metro 2033... the list goes on.

Svaku od tih sam mogao piratizirati u manje od pol sata skidanja i minuta krekanja, ali nisam.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.1.2011 9:39 (Danny_HR).
17 godina
Danny_HR kaže...
tnakir kaže...

Da.

Kupio sam mnoge igre koje sam s lakoćom mogao piratizirati.

Od posljednjih: The Whispered World, Anno 1404, Bioshocka oba, Batman, Assassin's Creed sva tri, GTA4, Red Dead Redemption... the list goes on.

Svaku od tih sam mogao piratizirati u manje od pol sata skidanja i minuta krekanja, ali nisam.

Ajmo sad i ostali. (ti nisi reprezentativan jer si normalniji od prosjeka)

16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Bi!  Imam igre koje sam imao piratske i onda kupio original, kao npr Titan Quest, Diablo i jos neke....

A samo da se nadovezem na to da se od postenog rada nemoze zivjeti!? Moze, to je jedna od nebuloza iz prijasnjeg sistema...

Ja se sjecam kad sam na poslu citao knjigu od Richard Dawkinsa, i dolazi jedan stariji gospodin i prigovori mi sto citam knjigu! Jer od ucenja (nije znao koja je knjiga) nema kruha, treba uzeti motiku! Da li je on pametan? NE!

Ne treba podcjenjivati niciji posao, podjednako me zivciraju oni koji omalovazavaju fizicki rad kao i oni koji omalovazavaju intelektualni rad! Ako vam se ne svidja vas posao ili mislite da ste potplaceni , onda ga promjenitie, a nemojte kukati kako previse radite ili imate premalu placu za svoj rad/skolovanje itd...

Placa nije univerzalna, znaci neki imaju visu placu neki manju! Ako zelite visu, promjeniti zvanje u ono koje je bolje placeno. Ako ste zadovoljni svojim poslom , onda sutite i ne podcjenjujte druge!

Rad se moze smatrati "robom", i o tebi ovisi koliko si spretan u plasiranju te robe na trzistu! Od moje cure sestra je zrakoplovni inzinjer, i nije htjela raditi za lacu manju od 7000kn! I odbijala je sve poslove koji nisu zadovaoljavali njene kriterije, i sada radi za tu placu (doduse malo vecu)! 

Isto tako i kruh, ako se prodaje po 7kn, zasto bi ga netko prodavao za 3 kn! Nitko nece doci do tebe i ponuditi 50 000 kn placu, to si izbijte iz glave!

Ti kao radnik trebas biti nezamjenjiv poslodavcu, tako da je njemu u interesu da on tebe zadrzi, i zbog toga ti mora dati adekvatnu placu. Jer ako ti netko ponudi 10 000 kn placu , a trenutacno imas 5000, normalno je da ces otici. Zbog toga menadjeri imaju place od 50 000kn+ ! Jer si poslodavci ne mogu priustiti njegov odlazak, a nazalost (recimo) radnik na  mjesalici je lagano zamjenjiv, kao i mnogo drugih zanimanja... Tako da radne snage ima u izobilju, a poslodavac se ne mora natjecati s drugima.

Nije mi jasno zasto ljudi prihvacaju posao i kasnije prigovaraju (ako uzmemo u obzir da je placa redovita)!

Znac osoba A kaze da ce za uslugu B osobi C platiti iznos X, i osoba C se sa tim slozi! Znaci postigne se zajednicki dogovor, i ako osoba A postuje svoju stranu dogovora, zasto je osoba C nezadovoljna! 

Ako nisi zadovoljan sa ponudjenim, onda nemoj prihvatiti! I onda ce osoba A da popuni mjesto D, morati ponuditi X puta vecu cijenu, dok god netko ne prihvati! Nazalost, danasnje stanje je takovo da ljudi skacu na posao a kasnije prigovaraju!!! Ako se dogovorimo da nitko nece raditi ispod 5000 kn na mjesec na mjesalici, onda ce na mjesalici biti placa 5000 kn ili ce poslodavci svi propasti! Jednostavan omjer ponude i potraznje!

16 godina
neaktivan

Citat:Svi vi koji ste kupili BFBC2, MW2, BO - kazete igre su ok - neke vise neke manje. Biste li ih kupili da ste ih mogli spiratizirat?

Ja ću ti dati primjer od neki dan, ali ne za igru. Tražio sam zbog posla neki dobar xml schema editor i nađem neki koji ima mrak funkcije, vizualni designer, taman ono što mi treba da lakše i brže napravim neke stvari. 

Ali, ima jedan problem, najjeftinija verzija za kućnu uporabu košta 100 dolara. Nekadašnji poriv, dok sam bio mlad, glup i nisam cijenio tuđi rad bi bio skini trial i na astalavisti nađi serial i crack i stvar riješena. 

Druga je opcija da nagovorim šefa da kupi, ali znam da za običan xsd editor ne bi dao 100 dolara i odmah sam od toga odustao. 

Jedino što dakle mogu je raditi u običnom editoru i to sporije i neudobnije (što sam i napravio) ili naći neku free verziju (što nisam uspio). Na kraju sam zaključio da mi taj editor i nije tako nužno trebao.

Ista stvar vrijedi i za sve one koji kažu "e baš moram imati Adobe CS ili Photoshop deluxe za svoj posao". Ne moraš, možeš raditi i u nečem drugom. Da, nije tako brzo i udobno, ali udobnost ima svoju cijenu.

Posao koji baš zahtijeva takav alat sigurno to može i isplatiti.  

Just my 2 cents.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Tvrdy kaže...

Citat:Svi vi koji ste kupili BFBC2, MW2, BO - kazete igre su ok - neke vise neke manje. Biste li ih kupili da ste ih mogli spiratizirat?

Ja ću ti dati primjer od neki dan, ali ne za igru. Tražio sam zbog posla neki dobar xml schema editor i nađem neki koji ima mrak funkcije, vizualni designer, taman ono što mi treba da lakše i brže napravim neke stvari. 

Ali, ima jedan problem, najjeftinija verzija za kućnu uporabu košta 100 dolara. Nekadašnji poriv, dok sam bio mlad, glup i nisam cijenio tuđi rad bi bio skini trial i na astalavisti nađi serial i crack i stvar riješena. 

Druga je opcija da nagovorim šefa da kupi, ali znam da za običan xsd editor ne bi dao 100 dolara i odmah sam od toga odustao. 

Jedino što dakle mogu je raditi u običnom editoru i to sporije i neudobnije (što sam i napravio) ili naći neku free verziju (što nisam uspio). Na kraju sam zaključio da mi taj editor i nije tako nužno trebao.

Ista stvar vrijedi i za sve one koji kažu "e baš moram imati Adobe CS ili Photoshop deluxe za svoj posao". Ne moraš, možeš raditi i u nečem drugom. Da, nije tako brzo i udobno, ali udobnost ima svoju cijenu.

Posao koji baš zahtijeva takav alat sigurno to može i isplatiti.  

Just my 2 cents.

Nekidan sam bio u jednoj firmi rijesit neki kvar na kompu. Ugl zenska me pila da joj instaliran office jer ona mora svakih misec dana nekakav dokument napisat. Ja joj kazen imas wordpad jer nema sanse da ces koristit neke posebne funkcije iz Word-a jer znam kakve dokumente pisu. Ne. Nevalja. Nije to to. Nemoze se u tome pisat. Onda san je natira da napise taj dokument u wordpadu i zamisli, sve je napisala bez problema. Napominjem, svi dokumenti koje ona tipka su obicni tekstualni dokumenti koje moze skoro u notepadu napisat i to ih pise jedanput mjesecno.

Tako je nekako ista stvar sa PS. Svi moraju imat CS5, a ono sto rade u photoshopu mogu bez problema odraditi u paint.net-u ili sto ja znam. Jbg, takva smo nacija. Moramo imati sve najbolje, sve novo. Samo... lakse je ukrast office ili windowse nego auto...

16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Draž, kolko god se slažem sa tvojim riječima ranije ovo ne stoji. Odnosno stoji ali u teoriji, u praksi su stvari daleko druhačije.

Ne znam u kojem balonu živiš ali ja nisam još susreo obitelj koja ovakvo što dobiva, a pazi, cura mi je socijalna radnica po struci, iako ne radi u centru zna što se i kako događa.

Znaš li koliko je moja stara dobivala za mene budući da je bila samohrani roditelj? 500 kn mjesečno uz pravo na jednu jednokratnu pomoć od 1000 kn godišnje. Živjeli smo u stanu od 27 kvadrata. Je li 500 kn dosta za dijete?

Znaš li koliko dobiva prijatelj 100% invalid u kolicima? Ispod 1000 kn mjesečno (ne mogu se sjetiti točno koliko). I on bi s tih parsto kuna morao preživjeti? Kako?

S druge strane, sa sestrom je u školu išla djevojčica koja ima 3 sestre i oca koji je nezaposlen, odnosno radi tu i tamo u fušu jer mora nabaviti lovu. Oni, kao što si ti rekao dobiju 500 kn po članu, ali samo za djecu, dakle 2000 kn mjesečno i imaju pravo na jedan topli obrok na dan i to pravo iskorištavaju. Besplatan stan, drva, struju i odjeću nemaju.

Sve je to divno i krasno na papiru, sve je savršeno. U praksi to baš i ne ide tako.

Za radno sposobnu osobu je 80% osnovice, odnosno 400 kn po clanu, za djecu (odredjene dobi je 500, za radno nesposobne i za starije oko 750 kn).

Ne kazem da je dovoljno za uzivanje, ali za osnovne stvari... Hranu (normalno ne jastoga)!

Besplatan stan ide po prioritetima, zanci ako ljudi koji imaju 4 djece, imaju visi prioritet od onih koji imaju troje, ali najcesce se tu radi oko 7ero ili vise djece.

U karitasu imaju besplatnu odjecu, i IMAJU pravo na jednokratu pomoc u iznosu od 2500 kn, ali moze biti i visa ali je potrebno traziti suglasnost ministarstva!

Za stan sam objasnio, a za ogrijev imaju pravu dobiti u 9 mj.

Bitno je znati da su ovo prava koja se mogu ostvariti, i koja vam socijalni radnik moze odobriti, hoce li on ili ne.... To ovisi samo o njemu!

I cak je u praksi tako, ne znam da li imaju neke regije posebne specificnosti ali za ovu regiju je tako!

Na nasu zalost, nacesce romska populacija iskoristava sva ova prava! Ne smatram se nekim koji ima nesto  protiv jedne ili druge vrste ljudi, ali je cinjenica da velika vecina romske populacije iskoristava ovu drzavu maksimalno, i sam time nas! Imam cak jednog prijatelja roma, ali nazalost on pripada velikoj manjini!

A ne pridrzavaju se nikakvih pravila, i krse zakone... I nemaju posovanja prema nikom!

Molim vas da se suzdrzite od toga da ih probate opravdati, da su neshvaceni, da im nije pruzena prilika itd. To jednostavno nije istina!

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.1.2011 10:33 (Co7).
16 godina
tnakir kaže...
Nekidan sam bio u jednoj firmi rijesit neki kvar na kompu. Ugl zenska me pila da joj instaliran office jer ona mora svakih misec dana nekakav dokument napisat. Ja joj kazen imas wordpad jer nema sanse da ces koristit neke posebne funkcije iz Word-a jer znam kakve dokumente pisu. Ne. Nevalja. Nije to to. Nemoze se u tome pisat. Onda san je natira da napise taj dokument u wordpadu i zamisli, sve je napisala bez problema. Napominjem, svi dokumenti koje ona tipka su obicni tekstualni dokumenti koje moze skoro u notepadu napisat i to ih pise jedanput mjesecno.

-nema koristi od objašnjavanja, (empirijski) samo sila (kazna).

Prvom prilikom kad joj dođe inspekcija i plati kaznu, tek tad legalni soft ima šanse (više im neće bit skup ili će alternativa biti dovoljno dobra...)

To vrijedi za firme, za kućne korisnike je to krađa bez rizika... (za sad). Uz malo razmišljanje, koliko korisnika piratskih verzija pobere i neki trojanac, od čeg kasnije ima korsiti serviser itd.. kao što ISP uredno naplaćuje promet (pa neka računica za skinutu ili kupnjenu igru ponekad ispadne obrnuta... samo to ne dolazi do mozga).

-stara narodna: jel ćeš platit kurvu il dotura.. -ono prvo je pametniji izbor.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
ihush kaže...
-nema koristi od objašnjavanja, (empirijski) samo sila (kazna).

... koliko korisnika piratskih verzija pobere i neki trojanac, od čeg kasnije ima korsiti serviser itd..

Nemaju oni toliko novaca koliko vrijede moji zivci koje izgubin kad me oni nazovu...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice