Grafika u igrama...kuda to ide?

poruka: 56
|
čitano: 8.994
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Evo otvorio sam ovu temu da se malo razgovara o grafici u igrama,i tome do gdje ce to doc...kao sto su prije 30-40 god. ljudi igrali igre koje mi sada izbjegavamo...hoce li biti tako za 20-30 godina s ovim igrama koje mi sad igramo...pa da malo porazgovaramo o tome...

RAZER :From gamers to gamers....CSS,COD4

10 0 hvala 3
16 godina

a sta mislis? za 20 godina cemo mozda imat 3d naocale ili mozda i 3d prostorije u kojima cemo igrat igre... tko zna sto ce biti za 30 godina sa gaming grafikom... rezolucije ce sigurno biti puno vece, interakcija sa svijetom puno detaljnija itd... pitanje hocemo li uopce imati racunala i konzole u danasnjem smislu te rijeci

Moj PC  
10 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Grafika u igrama...kuda to ide?
rocker55555 kaže...

Evo otvorio sam ovu temu da se malo razgovara o grafici u igrama,i tome do gdje ce to doc...kao sto su prije 30-40 god. ljudi igrali igre koje mi sada izbjegavamo...hoce li biti tako za 20-30 godina s ovim igrama koje mi sad igramo...pa da malo porazgovaramo o tome...

wtf..... prije 30-40 godina ali je i tada bilo igra....

errando discimus
16 godina
laki-cakija kaže...
rocker55555 kaže...

bilo ih je...

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.12.2010 16:48 (rocker55555).
17 godina
rocker55555 kaže...
laki-cakija kaže...
rocker55555 kaže...

pa to sam i rekao...ili sam krivo razumjeo???

ja izbjegavam igre stare par godina a kamo li desetak...

16 godina

Neznam baš što će bit za 30 godina to je ipak prevelika budućnost po pitanju tehnologije općenito i ko zna što ćemo onda imat. Pa pogledajte prije 10 godina ste imali nokiu 5110 sa kojom ste mogli igrat snake1 a danas na mobu mogu gledat video u HD-u i igrat 3d igre.

Po meni grafika je jako puno napredovala mada trenutno mi se ne čini u nekom velikom napretku zadnjih par godina. Evo baš sam pred nedavno igrao bioshock koji je star evo 2 godine, i ostao sam iznenađen kako lijepo grafika izgleda(još sam morao ugasti napredne shadere jer su mi na veliko radili frame-dropove) i opet sam bio očaran ljepotom. Također i stalker koji je onda izašao imao je odličnu grafiku. Trenutno neznam koja igra od novijih naslova ima bolju grafiku(nisam igrao ni cod ni novi stalker i sl)pa ne bih znao reć. Ali po meni razina grafike(u smislu detalja ) je sasvim dovoljna. Ono na čemu bi sad svi trebali radit je interakcija sa svime unutar igre,znači fizika. Jer đaba meni sva ljepota neke barake od drveta ako je 50 raketa nemogu uništit. I ne samo zgrade,nego sve : stabla bilo kakve ograde bačeve i slično da se može totalno uništit na sitnije dijelove . Također da se i samo tlo može uništit. Pa kakva je to bomba ili raketa koja grune u pod i ne napravi krater od eksplozije? A di je još frcanje zemlje i slični efekti? Po tom pitanju mi jo nismo ni zagrebli grafiku kao takvu. Među bližima bi spomenuo Crysis serijal i half life, ima ih još par al se nemogu sjetit koji su.

A ono što je nainteresatnije u vezi te fizike je što ona ne daje samo ljepotu igri,nego totalno drugačije iskustvo kad igraš. Pa nema većeg gušte nego kad u crysisu uletiš koreancu kuću tako što sa šakom probiješ krov i sletiš mu na glavu!Smijeh

Moj PC  
17 0 hvala 0
16 godina
toxic kaže...
rocker55555 kaže...
laki-cakija kaže...
rocker55555 kaže...

pa to sam i rekao...ili sam krivo razumjeo???

ja izbjegavam igre stare par godina a kamo li desetak...

pa o tome i govorim...mi sada igramo novi cod a za 10-15god. mozda vise necemo ni igrati takve igrice.....

17 godina
Rhodin kaže...

a sta mislis? za 20 godina cemo mozda imat 3d naocale ili mozda i 3d prostorije u kojima cemo igrat igre... tko zna sto ce biti za 30 godina sa gaming grafikom... rezolucije ce sigurno biti puno vece, interakcija sa svijetom puno detaljnija itd... pitanje hocemo li uopce imati racunala i konzole u danasnjem smislu te rijeci

Loše razmišljaš...

naočale koje ti se spoje na mozak i onda se spojiš u virtualni svijet i igraš, nešto slično holodeku samo se nemičeš sve radiš pomoću misli. To će biti makar ja to nebi želio, više nebi razlikovali stvarnost i virtualno jer će mozak moći vrtit fotorealistično.

Ja bi rađe da se držimo stvarnog svijeta i dobrih starih monitora ili ukinut igrice.

Primjeri onih naočala su u prvoj epizodi battlestar galactica : Caprica , u biti bez onog battlestar ispred.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.11.2009 19:32 (Hyperion).
17 godina
neaktivan

Ja sigurno neću igrati ova smeća što danas izlaze. Neku stariju igricu možda i odigram, ali samo zato što budi uspomene. Prije sam više cijenio igrice pošto sam ih puno teže nabavljao. Sjećam se onih dana kada je buraz oko tjedan dana pokušavao nabaviti igrice od pirata, pa je to išlo po vezi 'moj frend zna frenda koji zna pirata pa ti meni daš pare koje ću ja onda njemu dati da on da piratu'. Pa se znalo čekati i po tjedan dana za igrice, ali se nisu igrale 2-3 sata, nego se to prelazilo desetak puta.

Onda je došlo doba kad sam i ja nabavio broj od pirata, pa zovi oko 2 popodne, pa u 10 navečer dolaze. Uh... Kako se to iščekivalo...

Sjećam se doba kad je San Andreas izašao. Isprva se sjećam da se pričalo kako izlazi samo za PS2 i onda je jedan dan neko rekao da je nabavio za PC (niko nije vjerovao dok se vlastitim očima nije uvjerio). Igrica je došla na DVD-u, a malo ko je tada imao DVD-ROM. O internetu da i ne pričamo. To jutro je valjda nas 10 provelo kod lika koji je nabavio igricu (mislim da su bili praznici). Oni koji su imali DVD-ROM su sčapali igricu i odmah instalirati doma da daju drugima. Mi koji nismo imali DVD-ROM smo uživali u tom jutru. Svako je dobio par minuta da malo isproba igricu. Nakon cca. mjesec dana sam i ja nabavio DVD-ROM pa sam mogao igrati GTA:SA.

A što se tiče budućnosti i grafike... Mene grafika nikad nije previše zanimala. I danas dosta često igram starije igrice, a najveći gušt mi je opet zavrtiti MOHAA, prvi MOH za komp, još uvijek imam CD-e iz tamo negdje 2003. Današnje igrice najčešće zaigram na dan-dva i brišem s kompa, a razlog tome je prelagana nabavljivost. Rijetko koja se zadrži preko tjedan dana. A naravno da će grafika uznapredovati za 20-30 godina. Kako danas napreduje, za 20 godina ćemo imati presliku stvarnoga svijeta u igricama.

No meni je to ionako svejedno pošto sumnjam da će me igrice zanimati za 20 godina. Već danas mi interes za igricama pada i sve rjeđe igram, a sve više visim na netu, slušam mjuzu i gledam filmove.

No lijepo je znati da će mi neke igrice ostati u lijepom sjećanju...

Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room.
Moj PC  
24 2 hvala 2
16 godina

Evo sad sam se sjetio još jednog sitnog detalja ali dosta zanimljivog po pitanju grafike i njene zahtjevnosti za naše strojeve. Dosta ljudi se žali kako grafika ide kao prebrzo da nam grafičke brzo zastare i nemože se normalno igrat. Ali po meni nije problem u igrama nego u nama i našim zahtjevima. Prvo i največi krivac slabijih performansi je rezolucija monitora. Sjetite se malo prije 5-6 i više godina, koju ste rezu koristili? Onda su ljudi sa 19'' i 1280x1024 rezom bili face a standard je bio 15'' sa 800x600 i 17'' sa 1024x768 rezom. Evo radi malo statistike izvukao sam 194 broj BUG-a (siječanj 2009.)i tamo ima anketa koju rezu koristimo(stavit ću samo ove zanimljivije reze):

1024x768 : 14%

1280x1024 : 24%

1680x1050 : 28%

1920x1200 : 8%

ostalo : 25%

Šeta što ne piše koliko je ljudi glasalo pa nemožemo ove postotke u konkretne brojke prikazat ali je se očito vidi kako največu rezu imalo samo 8% ljudi dok je sad sigurno za duplo veći dok je broj onih sa 1280x1024 sigurno pao,a to su evo niti godinu dana stari podaci kako je bilo prije 2 godine tek? Realno gledajući igre nisu zahtjevne. Visoke rezolucije ih učine zahtjevnima jer su monitori sa većim rezolucijama postali pristupačniji a zahtjevaju močne grafe. Ja imam 19'' na 1280x1024 i grafu iz "moj pc" koja ne dođe niti 1000kn pa igrama više-manje sve naslove na najvišim detaljima što pokazuje da igre nisu zahtjevne same po sebi, mi ih činimo zahtjevnima. Da se danas još uvijek koristi 800x600 reza nama grafe sa više od 256MB memorije vjerojatno ni nebi trebale samo bi trebao veći takt gpu-a.

Tako zapravo gledajuči i uspoređivajuči cod4 i cod6 grafika možda nije previše uznapredovala ali je zato u tom razdoblju dosta ljudi prešlo na monitor sa većom rezolucijom zbog kojeg imaju slabije performanse a ne zbog same grafe.(cod sam uzeo samo primjer vrijedi za sve igre)

Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
....

Kod mene je ista stvar. Točno se sjećam dana kad sam dobio underground 2, nisam se odljepljivao sa kompa. Sad imam 15god i već me to prošlo. Ima već mjesec od kako mi se grafa pokvarila i još ni ne razmišljam o nabavci nove, radi ovako kako radi, samo da imam sliku. Evo kad je riječ o grafi idem pisati gigabyteu mail.

15 godina
neaktivan

Kuda idu divlje svinje? 

Pa nekuda sigurno idu. Kako za 20 godina više neće biti divljih svinja tako neće više biti ni grafike kakvu poznajemo. Ja glasam za holograme, mada je to ipak nemoguće predvidjeti. 

Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina
protjeran

Unutar 3-5 generacija grafičke bi trebale biti sposobne za ugodno renderiranje ray tracinga u real time-u što je najbliže fotorealističnosti što se može doći, barem mislim. ATi i nVidia kao primjeri ultrakapitalističkih firmi zbog profita odugovlace s tim ali bit ce kat-tad.

''Everyday above ground is a good day.''
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.11.2009 22:20 (Silence1488).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

vjerovatno cemo dogurat do toga da stavis neki kuki n aglavu, i zabrijes da si u prvom licu, sve apsolutno ko da vidis vlastitim ocima...Belji se

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo ja pokusao nedavno ponovno igrati Maxa Paynea i jednostavno zbog grafike nisam mogao.Plač

Jednostavno sam postao alergican na losu grafiku.

10 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nakon što naprave prve kacige s kojima bi mi igrali u nekom slimulatoru,grafičke kartice će prezuzeti kontrolu nad našim mislima,a i na kraju i čitav svijet,hahahhahaha Smijeh

Mala šala ako niste shvatili Namigiva

Kako ćemo mi to znati,možemo samo predpostaviti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.11.2009 22:34 (pod009).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Silence1488 kaže...

Unutar 3-5 generacija grafičke bi trebale biti sposobne za ugodno renderiranje ray tracinga u real time-u što je najbliže fotorealističnosti što se može doći, barem mislim. ATi i nVidia kao primjeri ultrakapitalističkih firmi zbog profita odugovlace s tim ali bit ce kat-tad.

Tome se ne trebaš previše nadati dok i same konzole ne počnu koristiti ray-tracing, a do tad će proći ohoho vremena.

When power leads men towards arrogance, poetry reminds him of his limitations...
16 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

Onda je došlo doba kad sam i ja nabavio broj od pirata, pa zovi oko 2 popodne, pa u 10 navečer dolaze. Uh... Kako se to iščekivalo...

Sjećam se doba kad je San Andreas izašao. Isprva se sjećam da se pričalo kako izlazi samo za PS2 i onda je jedan dan neko rekao da je nabavio za PC (niko nije vjerovao dok se vlastitim očima nije uvjerio). Igrica je došla na DVD-u, a malo ko je tada imao DVD-ROM. O internetu da i ne pričamo. To jutro je valjda nas 10 provelo kod lika koji je nabavio igricu (mislim da su bili praznici). Oni koji su imali DVD-ROM su sčapali igricu i odmah instalirati doma da daju drugima. Mi koji nismo imali DVD-ROM smo uživali u tom jutru. Svako je dobio par minuta da malo isproba igricu. Nakon cca. mjesec dana sam i ja nabavio DVD-ROM pa sam mogao igrati GTA:SA.

sjećam se ovoga u vezi GTA:SA. taman mi je završavala škola, bilo je to 2005. ja mislim, kad sam dobio igricu od frenda(ja sam nasrecu imao DVD ROM). vani je bilo +30, u sobi ne puno manje, a ja sam kući po cijele dane derao Gta i uživao..

16 godina

gledajte hoce li to biti kacige, 3d naocale, prostorije za igru, spoj direktno na mozak kao sto je reko hyperion (mislim da je najbliza stvar tome iz CN crtanog Jonny Quest serijala, u jednoj sezoni su poprilicno futuristicni i koriste naocale koje ih bacaju u tzv "Questworld") nije ustvari bitno za danas... ja se nadam da ce spomenuta fizika i interakcija s cim vise objekata postati standard, a ne iznenadenje na nekim objektima u rijetkim igrama typa crysis gdje se mogu "pilit" stabla rafalom, probijat krovovi itd... ili far cry 2 gdje se mogu palit stabla i ne znam sto sve ne... to bih volio vidjet u slijedecih 5 godina, novi GTA u kojem se moze uci u svaku zgradu, razbit svaki prozor, unistavat hidrante, rusit zidove, klupe u parku, ograde, koseve na kosarkskim igralistima itd. znam da to zahtjeva strahovit hardver, ali kad ga vec placamo.... a onda... alijedecih 20 godina ne znam sto ce se dogadjati, ali volio bih sa (mogucim) sinom odigrati virtualni dvoboj u bilo cemu (kosarka, pravi dvoboj, paintball, stogod, fakat stogod) u dnevnom boravku dok vani kisi i da imam dojam da nismo pred ekranom vec da se nesto desava

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Stare igre su najbolje ja jos danas igram wolfenstein:ET i FF7 :d

2 0 hvala 0
16 godina
Stoja kaže...

Prvo i največi krivac slabijih performansi je rezolucija monitora. Sjetite se malo prije 5-6 i više godina, koju ste rezu koristili? Onda su ljudi sa 19'' i 1280x1024 rezom bili face a standard je bio 15'' sa 800x600 i 17'' sa 1024x768 rezom. Evo radi malo statistike izvukao sam 194 broj BUG-a (siječanj 2009.)i tamo ima anketa koju rezu koristimo(stavit ću samo ove zanimljivije reze):

Visoke rezolucije ih učine zahtjevnima jer su monitori sa većim rezolucijama postali pristupačniji a zahtjevaju močne grafe. Ja imam 19'' na 1280x1024 i grafu iz "moj pc" koja ne dođe niti 1000kn pa igrama više-manje sve naslove na najvišim detaljima što pokazuje da igre nisu zahtjevne same po sebi, mi ih činimo zahtjevnima. Da se danas još uvijek koristi 800x600 reza nama grafe sa više od 256MB memorije vjerojatno ni nebi trebale samo bi trebao veći takt gpu-a.

Tako zapravo gledajuči i uspoređivajuči cod4 i cod6 grafika možda nije previše uznapredovala ali je zato u tom razdoblju dosta ljudi prešlo na monitor sa većom rezolucijom zbog kojeg imaju slabije performanse a ne zbog same grafe.(cod sam uzeo samo primjer vrijedi za sve igre)

sve je to istina sto si ti napisao,ali nije da je bas sve u monitorima,recimo mi smo prije 5-6 godina igrali na dx8-9 ak ne i manje i s shaderima 2.0,a danas se to popelo vec na dx10.1/11 i shadere 5.0 ako se ne varam,fizika u igricama je tad bila mit a danas ne,ljudi su imali procove po par stotina megaherza,a danas su to najcesce 3+ ghz,jednojezgreni i vise jezgreni procovi,tad se imalo 256 mba rama max a dns se ima 2 gb prosjek,hard ak si imo 5 gb bio si glavna baja u kvartu a dns 2 tb ti nije dosta...monitori su po meni samo usputna posljedica,istina da ce ti bolje vrtit na manjoj rezoluciji ali zasto ako mislis igrat npr neku igricu prek 15" monitora a da imas tu konfu koju imas?na kraju krajeva neke igrice bolje rade na vecim rezolucijama a s istim detaljima

p.s. ja si zamisljam da ce igranje u buducnosti biti nesto tipa kao sto je u filmu "Gamer" ,imas sobu,upalis prekidac i samo od jednom oko tebe pocnu letjeti fileovi i ikonice na windowsu 15 :P ali bez igranja s pravim zivotima

16 godina

Je to je točno,ali sam ipak htio naglasit kako nisu krive igre jer naprimjer crysis na rezi 2500x1600(ili kako već ide) sa 2 gtx295 vrti solidnih 30 frama kako su testirali bugovci na svom XPC-u dok ista igra na 1280x1024 vrti na high sa klokanom 9800gt grafom nekih 40-ak frama...očito je da sa manjom rezom koja nije toliko mala(19'')dobio sam ogromne performanse a i uštedio nekih 5-6 tisuća kuna.Jer i monitor sad je kao dio konfe koji utječe na sve. Kao što svi kažu da si ljudi ne uzmu 5870 grafu ako imaju athlon 3000+ jer on nikako neće moć iskoristit tu grafu, onda isto tako dolazimo do toga da nema smisla uzimat monitor sa velikom rezom ako nemamo moćni proc i grafu, odnosno ako imamo slabije onda uzimamo manji monitor.

Jer po meni "problem" je što danas za nekih 1500kn dobijemo monitor sa full HD rezom, ali ostatak konfe  se nemože nosit sa njom i onda na kraju imamo slabe performanse te se moramo odricat detalja.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

a ono, odricat se detalja.... najlakse bi bilo igrat na 7" monitorima sa daleko slabijim hardevorm i govorit kak je igra na max detaljima.... budi uvjeren da propustas dosta, ne kazem da treba pretjerivat, ali razlika je u dozivljaju sa 15" i 24" monitorom

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Eeee kad se sjetim starih vremena 95" ili 96"(nisam siguran) kad sam dobio PS one i jednu igricu soviet strike! eee to su bila vremena a sam uzivo u toj igri, pa kod prijatelja N64 to su bile igre! Ove danasnje igre su kako bi reko pre realne, brutalne, maltene koda si u drugom zivotu. Ono su bile igrice kada si ti vidio da je napravljeno od kockica mjesavina 2D i 3D objekata, da to meni fali! A za 20, 30g sumnjam da cemo uopce i koristit sistem igranja kakav danas poznajem mislim da ce izmisliti nesto nezamislivo nama trenutno, a postoji i mogucnost da i prestane proizvodnja igara i mozda nestane potreba za igrama, mozda se ljudi sjete neceg zabavnijeg nego igrice! Ko zna sta buducnost donosi to su moja misljenja i svako ima pravo na svoje!

moj je zivot,..... shljakanjeeee u gradjevini, skoro pa savrsen....
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Zamislite HOLODEK kao u Startreku... eto to je budučnost!!

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

ne, mislim da racunalne igre nece nestat nigdje.... nadam se da ce sve vise ici prema onome sto radi nintendo wii, dizanje s kauca i koristenje cjelog tjela za igru, a ne prstiju zavaljeni u naslonjac

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Rhodin kaže...

a ono, odricat se detalja.... najlakse bi bilo igrat na 7" monitorima sa daleko slabijim hardevorm i govorit kak je igra na max detaljima.... budi uvjeren da propustas dosta, ne kazem da treba pretjerivat, ali razlika je u dozivljaju sa 15" i 24" monitorom

normalno da je razlika između 15'' i 24'' kao i što je razlika između touchscreen moba sa 3''+ i nokie 3310 koja ima ekran od pol inča. Al reci mi kolika je razlika između 19'' i 22''? Sigurno ne toliko velika koliki je pad performansi s obzirom da danas ima jako puno 22'' monitora koji imaju fulHD rezu...

16 godina

opet velim, nema razlike izmedju 7" i 9", pa ni 9" i 11", pa ni 11" i 13" pa ni... ni 19" i 22", ni 22" i 24" ... sve je to isto, samo ovisi koliko blizu stavis glavu monitoru Iznenađen

ja sam u zivotu imo 3 monitora, prvi je bio 14", kupljen negdje '95. onda mi je uletio neki laptop 13" (ne racunam) pa 19" lcd i sad 24" lcd i svaki put je razlika bila ogromna i vidi se zakaj je tu

sto se tice konkretno 19" i 22" razlika je ogromna, jedan je widescreen, drugi nije, u proizvodnji je razlika nebo i zemlja tj widesrceen je tu s razlogom, manje ima skarta i jeftinije ga je radit (nismo presli na te reze zato kaj je ljepse gledat "spljostenu" sliku), tebi ko korisniku ako ne vidis razliku onda ostani na manjim rezama, istina jeftinije je, ali vjeruj razlika postoji i mozda bolje da ju ne vidis... ne mozes jednake detalje prikazat u maloj i velikoj rezoluciji... ako zelis jednako kvalitetne detalje moras ili prikazivat manje slike tj. gubis rubove u odnosu na vece reze ili ti je sve skupa kockastije, uz cinjenicu da ti je manje

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Vidi hoću reć da ako kupim za 1500kn 22'' monitor sa fullHD rezom, moja grafa neće moć nijednu igru pokrenut na high i morat ću na veliku skidat detalje, a pitanje dali bi i na low crysis vrtio(inaće fan crysisa) i onda mi reci koliko bi osjetio razliku u detaljima u igrama? Ne govorim sad o surfanju, gledanju filmova i općenitom radu na pc-u. Znam da je na većim ekranima bolje i zbog toga silno se i želim rješit ove kante od CRT-a. Ali u kontekstu igara sa fullHD rezom mogu zaboravit sa ovom grafom igranje na max detaljima što znaći i kupovina nove grafe koja bi došla još nekih 1500kn i to bi me sve zajedno došlo 3000kn kojih nemam...tu je problem

16 godina
neaktivan

Ako naprave te neke kacige kada ih čovjek stavi na glavu ta kaciga uvlaći njegov um u igru još ako igraš left 4 dead.

Šta bi vi rekli na to?

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.11.2009 12:50 (fareee).

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice