Pozdrav svima, otvorio sam temu ovdje jer nisam znao gdje dalje.
Tekst će biti malo dug, ali ako itko ima volje procitati i dati svoje mišljenje neka mi se javi.
Šta ću, znam i sam da sam malo kompliciran, ali kad kupujem neke stvari ja tu stvar detaljno proucavam i istražujem jer užasno želim biti siguran da je to OK,hvala.
UVOD:
Dakle sve je počelo kad sam kupio novi Lenovo laptop za kojeg mi nije bila namjera da ga ne koristim za igre, već da bih na njega instalirao Windows10 te ga koristio za osnovne stvari, multimediju, pjesme,filmove,surfanje,download,pisanje itd...
Za te stvari mi je odličan,sve dok nisam baš pokušao instalirati GTA 4 na njega.
Nakon mučanja da uspijem pokrenuti igru i pravljenja svi accountova uspio sam ju pokrenuti, no slika mi je u rezoluciji 800x600 a grafika izgleda kao da igram GTA 3. Mislim, igra radi veoma glatko i ne trza ali je slika užasno loša.
U postavkama je nemoguce išta promijenti jer je grafička slaba, 128mb. Sve minimalne zahtjeve za igru podržavam, procesor,RAM,windows...dok za grafičku piše da mi je 2.1GB a grafika za igre mi je 128mb, kad bih to bar nekako mogao dodjeliti ovoj,al neznam jel to mogu.
Jedino mi bez problema radi nova Trackmania Turbo,a igra je iz 2016 godine,čudo!
Imam i stari komp koji za GTA 4 podržava sve minimalne zahtjeve osim grafičke. Grafička kompa mi je Nvidia Ge force 7100 1GB, a za grafiku imam 249mb, znaci fali mi 7mb da bih imao pune min zahtjeve. No i da ih imam, neznam koliko bi mi to pomoglo, jer naspram laptopa ovdje mi grafika igre izgleda puno ljepse i bolje, ali igra je veoma spora. Na kraju sam i tu ostao razočaran,mislio sam da ce se moci igrati ali ne.
Nisam neki gamer, ali kad se ponekad i zaželim igrati neku igru ne mogu. Na starom kompu mi je San andreas trzao, na ovom novijem mi je GTA 4 spor, a o GTA 5 necu ni pricati. Stoga sam donio odluku da bih htio nešto kako bi mogao igrati GTA 4 ili 5. Eh sad, situacija je ovakva...
PLAY STATION 3:
Prvo sam poceo istraživati sve verzije PS 3 i vidio da je to dosta star model te da ih novih i nema baš za kupiti osim polovnih na njuskalu.
Vidio sam da postoji noviji SLIM model iz 2009.godine te SUPER SLIM iz 2012.te, no koliko god da sam ih tražio teško da mogu naci igdje po netu web shop koji ih prodaje nove, a na oglasu i da ih nađem to je sve sigurno vec dosta igrano, bez garancije i nikad se ne zna koliko ce mi trajati.
Najzanimljviji model trojke bi mi bio taj ULTRA SLIM, i cak sam našao jedan web shop gdje ga za 1200kn ima polovan rabljen sa njihovom garancijom 6mjeseci + doplata za duže trajanje garancije, no to je opet rabljeno nije novo, a i volio bih da mogu kupiti novo i da trgovine gdje bih kupio ima tu negdje u Osijeku tako da ako se i desi kvar mogu odnijeti u tu trgovinu, a ne da moram slati poštom tamo gdje sam kupio i tako te komplikacije.
Kasnije sam našao par webshopova koji ima novih ULTRA SLIM modela sa nekih 12GB memorije od 1500-1800kn, no onda opet se sjetim da za te novce mogu naci PS4 i to još sa vecom memorijom.
Nakon googlanja u vezi PS 3 odlucio sam da cu ipak bolje razmatrati PS4 jer em što je noviji i ne moram brinuti za pokretanje igara, em ima sigurno bolju podršku.
PLAY STATION 4:
Gledao sam po netu dali ima novih PS4 i nađe se, ali dosta rijetko, i cijene su mu slicne ili cak i skuplje od PS4 SLIM.
To mi je baš glupo, mislio sam biti ce jeftiniji ali ono ništa.
Rabljeni PS4 baš i nebih htio jer iskreno i njemu su cijene još uvijek visoke i onda bih bolje dao nešto više para za novi SLIM model
PLAY STATION 4 SLIM:
Najlogičniji izbor bi mi bio PS4 SLIM iz toga razloga što je on najnoviji i ima ga svagdje za kupiti.
Ne moram brinuti za pokretanje igrica i to dugo dugo vremena, jer znam da cu tu moci igrati sve i svašta, iako mene osim GTA i nekih igrica sa autima ništa drugo ne zanima.
U jednoj poznatoj trgovini tehnikom je bio na akciji do danas za 1999kn sa 500GB memorije,mislim da je to za mene i više nego dovoljno, na ekupi ga ima za 2099kn isti model,dok za više para košta eventualno sa nekom igricom.
Na ekupi ne moram brinuti toliko sa garancijom jer ako se pokida oni mi organiziraju prijevoz na servis i sve te stvari.
Gledao sam i PS4 SLIM na oglasu ali zapakirane i nove, i cak se uspije naci po 1800kn i sad si razmišljam: Bliži se Božić, pa vjerojatno cu ga moci naci i jeftinije u nekoj trgovini a možda i u oglasu, jer HT nudi PS4 uz pretplatu i takvi se prodaju po oglasu kao i prošle god kad je Tele2 nudio PS uz pretplatu pa je bilo zasicenje na oglasu jer su svi to uzimali i prodavali.
To mi se cini kao dobra odluka, da još malo čekam pa kad nešto blizu Božića uleti da uzmem,kakva su vaša dosadšnja iskustva sa kupnjom za vrijeme blagdana?
RABLJENO RAČUNALO PREKO WEBSHOPA:
Ako nebih uzimao PS onda bih možda uzeo rabljeni PC na kojem bih mogao igrati GTA, no sve što sam izgooglao su racunala koja koštaju i više nego što vrijede i nisu neke konfiguracije te se traži placanje uplatom na racun a to ne želim, tako da to otpada.
RABLJENO RAČUNALO DO 1000KN OGLAS:
Po oglasu sam tražio komp do milju kuna, no sve što sam tražio u svojoj županiji je takvo da nisam zadovoljan,sve je to bože sačuvaj.
Znam da takav komp nema garanciju,ko zna šta je sve neko radio i čeprkao po njemu a grafičke su svakakve, tako da bih ipak morao dati više para.
RABLJENO RAČUNALO DO 1500KN OGLAS:
Gledao sam i računala do max 1500kn, no nekako mi je žao dat toliko para za nešto što također nema garanciju.
I ne samo da nemaju garanciju, već što po polovnim računalima sigurno neko nešto nadograđuje,rastavlja,petlja po komponentama i slicno.
Racunala znaju biti nabrijana ali graficka im baš i nisu jace strane, tako da...vjerojatno bih mogao igrati GTA 4 na nekom od njih, no onda opet jednog dana ako se zaželim nekog novijeg naslova tipa GTA V, možda mi bude žao dati toliko para a onda tu drugu igru ne budem u mogucnosti igrati.
Jer kako sam proucavao ponudu oglasa tako sam i gledao na YT snimke kako se GTA ponasa na odredenoj grafi, i tu isto ima svacega.
Negdje radi super a negdje je grafika isto losa, a volio bih da se igra lijepo vidi i da sve bude savršeno a ne da moram koristiti LOW postavke.
Malo mi je glupo dati toliko para samo zbog jedne igre i iz tog razloga što za sve osnovne potrebe koristim laptop, a stari komp koji mi je u sobi i više ga skoro i ne koristim,tako bi mi taj komp ako bi ga uzeo isto stajao bezveze i zauzimao prostor i mozda bi to bile bacene pare.
NOVO RAČUNALO:
Novo računalo nebih htio kupovati jer već imam novi laptop,a i čisto sumnjam da za računalo do nekih 1800/2000kn mogu naci nesto sa dobrom grafičkom, jer grafička je jedan od skupljih dijelova računala, i onda bi trebao uzimati neku skuplju, a siguran sam da bi neka solidna koštala bar 600/700kn, što je veoma visoka cifra i dobar dio para od ukupne cijene koliko bi dao za novi komp.
Do 2 milje mogu naci novi komp sa 4GB rama i velikim hardom, dok će procesor i graficka sigurno biti neki šrot, tako da opcija kupnje novog kompa otpada.
ZAKLJUČAK:
PC bih htio jer mi je bolje igrati na tipkovnici sa mišem i tu mogu upisivati šifre kako bog zapovijeda, to je jedini razlog.
PC nebih htio jer koju god graficku da imao, ona ce jednom zastariti i vise nec biti sposobna za neke osnovne stvari.
Najlakse mi je za reci da sam prvi komp kupio 2006.godine i imao ga nekih 8 godina, dok mi nije zastario, poceo blokirati,javljati greske i prestala je podrska za XP, pa sam negdje 2014.te kupio polovno za 500kn na kojem mi normalno radi Win7 jer sam XP iscrpio totalno koliko sam ga dugo imao i morao sam prijeci na nesto novije.
PS bi htio jer ako ga kupim na njemu mogu igrati stvarno veliku kolicinu igara i to i u buducnosti hrpu novih igara.
PS nebih htio jer su igre skupe, ali ako bi igrao samo GTA, to mogu kupiti i na oglasu jeftinije i tu sam miran.
Ne sviđa mi se što je yojstik skup, no ako uzmem novi PS onda sam siguran zbog garancije.
Ne sviđa mi se što na PS u GTA ne mogu upisivati šifre za vrijeme pauze.
Eto toliko od mene, mislim da sam iscrpio dosta vremena dok sam ovo pisao a i google jer sam sve i svašta istraživao.
Pa da čujem vaša mišljenja vezano za naslov teme nakon što ste sve ovo pročitali...
Hvala :)