Sony PlayStation 5 izdvojena tema

poruka: 29.967
|
čitano: 9.041.454
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Sony PlayStation 5

Baš sam malo pogledao, i apsolutno sve igre za PS5 koje sam kupio bile su na disku...Sa jednim izuzetkom, a to je Alan Wake II jer ga kreteni nisu izdali na disku u prvih godinu i pol.

Sve kupim, odigram i prodam, ne replay-am igre...Koji će bi k pun library igara koje neću više taknuti. 

Pitaj boga kaj dalje kad dođe nova generacija konzola, najbolje na nađem neki drugi hobi, možda da se počnem drogirat...Vjerojatno bi bilo jeftinije.

Moj PC  
7 0 hvala 0
16 godina
Sony PlayStation 5

Ja zasad 37 igara na PS5, od toga 8 na disku. Čisto jer igre koje mi se ekstra sviđaju volim imati u kolekciji sa kutijom. Da nije toga nebi nikad ni kupovao u fizičkom obliku, bar ne u ovom stanju kakve su fizičke igre sad gdje sam ovisan o Internetu i dalje bez obzira što je igra na disku.

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Moj PC  
2 0 hvala 1
18 godina
Re: Sony PlayStation 5
Da zivim u zg i imam laganu mogućnost prodaje/zamjene, bi kupovao disk verzije, ovako samo digitalija i vecinom na popustu kada bude oko 30ak eura.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Sony PlayStation 5

Naravno da ovo nije nikakvo iznenađenje, ali kao nekog tko kao i kolega par postova iznad praktički isključivo nabavlja diskove, došlo mi je malo prebrzo. Igram puno raznih igara kroz godinu, ali rijetko što replayam.

Kakva će točno biti situacija s konzolaškim gamingom 2028. tko zna s obzirom na trenutno stanje, ali sigurno da ću PS5 koristiti puno manje nakon što diskovi nestanu. 

U teoriji možda će ovo biti manje tmurno nego mislim jer će Sony više uložiti u PS+ pa ću se vratiti na mjesečnu pretplatu i na taj način odigrati dosta onog što me zanima.

Ali s druge strane, sada će PS Store biti jedini način za nabaviti igre. Tko kaže da ubuduće i Sony neće poći putem Nintenda pa popuste na igre davati svake prijestupne. 

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Sony PlayStation 5

Ja ne znam šta Sony točno misli, odnosno je li tu netko išta misli, oni kao da su u poziciji da mogu šta hoće, samo odbijaju ljude jednom za drugom užasnom odlukom, al tko zna, možda imaju neke top igre na rasporedu za 2028. pa će opravdati. Kad imaš proizvod onda radiš kako želiš. 

Oni su valjda umislili da su Rockstar, Rockstar ima proizvod koji uzima i uzeti će milijarde, i zaslužuje jer uvijek rasture. Kao dileri droge, ako imaš top proizvod onda sam postavljaš uvjete. Zašto njemački ovčar liže jaja? Jer može.

Kad Sony izbaci first party drlog od igre, onda barem ljudi imaju mogućnost preprodavat, a ovako bi nas valjda zaključali da kad kupimo da je gotovo.

Osobno se uopće ne bojim ovih fora da će moći isključit igre ili ukinuti podršku, to mogu i sada, fizička igra ili ne, osim toga kao da prekidaju podršku za igre koje valjaju, prekinu za neke opskurne drloge.

Ko im jebe mater u svakom slučaju, ima konkurencije, ne zaboravite da glasate svojim novcima. Da ne izlazi GTA 6, izbacio bi to smeće od ps5 iz kuće iste sekunde.

Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
Hexfire kaže...

Naravno da ovo nije nikakvo iznenađenje, ali kao nekog tko kao i kolega par postova iznad praktički isključivo nabavlja diskove, došlo mi je malo prebrzo. Igram puno raznih igara kroz godinu, ali rijetko što replayam.

Kakva će točno biti situacija s konzolaškim gamingom 2028. tko zna s obzirom na trenutno stanje, ali sigurno da ću PS5 koristiti puno manje nakon što diskovi nestanu. 

U teoriji možda će ovo biti manje tmurno nego mislim jer će Sony više uložiti u PS+ pa ću se vratiti na mjesečnu pretplatu i na taj način odigrati dosta onog što me zanima.

Ali s druge strane, sada će PS Store biti jedini način za nabaviti igre. Tko kaže da ubuduće i Sony neće poći putem Nintenda pa popuste na igre davati svake prijestupne. 

Mislim da je izglednije da nam se Isus opet vrati neg ovo...

Sve te pare će pokriti epske failove koje imaju svaka 2 mjeseca sa svojim live service pokušajima

15 godina
Gemmy kaže...
Da zivim u zg i imam laganu mogućnost prodaje/zamjene, bi kupovao disk verzije, ovako samo digitalija i vecinom na popustu kada bude oko 30ak eura.

Ali tko će ti garantirati da će digitalija biti na popustu?

Često je upravo disk jeftiniji, a ovako ovisiš kad će Sony dati popust, koliki ili ako će dati popust. Ovo je sad monopol.

16 godina
Sony PlayStation 5

Jedna stvar koja se izostavlja iz ovih priča danas, ovaj podcrtani dio. Znači li to da će igre biti dostupne u raznim dućanima kao i dosad, samo u oblku keyeva a ne na disku? Jer trenutno ne možeš u dućanima kupiti digitalne PlayStation igre samo tako.

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
antimadridista kaže...

Jedna stvar koja se izostavlja iz ovih priča danas, ovaj podcrtani dio. Znači li to da će igre biti dostupne u raznim dućanima kao i dosad, samo u oblku keyeva a ne na disku? Jer trenutno ne možeš u dućanima kupiti digitalne PlayStation igre samo tako.

Ja sam shvatio da da. To jest, jedina razlika će biti što sad u kutiji više nećeš dobiti disk nego key. I dalje će postojati "fizička" izdanja igre.

E sad, hoće li to i dalje dolaziti u obliku kutije trenutnih dimenzija (što nema baš smisla osim zadržavanja više godišnjeg kontinuiteta) ili će biti neki drugi format treba vidjeti. U svakom slučaju očekujem da barem u početku tu ne bude prevelike promjene. A s vremenom ćeš možda jednostavno na blagajni kupiti kod kao što je sad sa bonovima. Bez da dobiješ nešto što možeš staviti na policu.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
14 godina
Sony PlayStation 5

To je ok samo ako si zaluđeni kolekcionar , ja pobacao sve kutije svi ključevi su aktivirani i ne zauzima mi mjesto.

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Sony PlayStation 5

Eto, mene recimo to odmah odbija od kupnje PS 6, ovaj PRO što imam u kombinaciji sa diskom koristim do daljnjeg i to je to, a moguće da popi*dim pa i njega prodam.

Što bih kupovao digitalno na PSN-u kada je Steam jeftiniji, za tih par ekskluziva ću preživjeti i samo s PC-jem, kod fizičke verzije osim iz kolekcionarskih razloga mi je dosta igrala uloga prodaje/zamjene, stoga ne vidim smisao konzole bez istih. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2026 8:34 (lobotomac90).
Moj PC  
6 0 hvala 0
18 godina
antimadridista kaže...

A hoće li se moći prodavati/mijenjati kao i do sada fizičke?
Šta ću ja npr Johnu dati key ("fizički") od GTA VI, a on meni 30 evrića i on će onda moći normalno igrati kod sebe na svoj acc-u?

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
14 godina
Sony PlayStation 5

Sve ide naprijed pa tako i to. Nasa generacija cmuze, druga bude pitala ''kaj je to cd''. Smanjenje troskova, plasticnog otpada i takve fore nam dolaze na naplatu i to je to. Kupovanje jedno te iste stvari 100x, bez mogucnosti posudivanja igara osim accoutn share.

Po meni je to nekakav normalan razvoj dogadaja u takvoj industriji. Unazad par godina je kupovina ''disk'' verzije sve samo ne to. I kad imas CDe, bez interneta si mozes ostrugat guzicu s njim.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
Moj PC  
1 2 hvala 0
11 mjeseci
Gemmy kaže...

Ja imam situaciju gdje uzimam igre sa dvoje prijatelja, pa si share-amo i neke igramo skupa što mi je definitivno prednost digitalije. Ovako ja imam na disku, ti igru nemaš i možemo se skupa slikati. Jedini razlog iz kojeg sam gotovo prešao na potpuno digitalne igre. Da nemam sa kime šerati i igrati, uzimao bi isključivo diskove i nezanimljive prodavao nakon prolaska. Mislim nisam za odbacivanje diska kompletno, ali evo GTA ćemo uzeti skupa i šerati, možda i rokati online skupa kad dođe, sa jednim diskom to ne možemo. Generalno za SP naslove samo digitalno je pušiona, za MP i game share ako imaš sa kime igrati/podijeliti trošak po meni no brainer.

18 godina
Pero Dinamit kaže...
antimadridista kaže...

A hoće li se moći prodavati/mijenjati kao i do sada fizičke?
Šta ću ja npr Johnu dati key ("fizički") od GTA VI, a on meni 30 evrića i on će onda moći normalno igrati kod sebe na svoj acc-u?

Ne, tako ima Nintendo na nekim cartridgeima (GameKeyCard). I to je čisto ok za prodaju, osim što ovisiš i dalje o online serverima da skineš igru.

Ovdje ako neće biti fizičkog medija, nego key koji ukucaš u PSN (kao Steam key) to je to. Nema više prodaje.

15 godina
Sony PlayStation 5

Nekaj smo propustili u tom svemu oko diskova, ali ovo je usko povezano: PS3 Store closing in all countries July 2027.

Znači nakon izvjesnog vremena i PS5/PS6 igre će "nestati". Store će se zatvoriti kao za PS3 i bit će opet kur*ina po pitanju gdje su tvoje kupljene igre. Morat ćeš kupiti neku pretplatu za stream igara ili neki remake opet...

Dada znam, PS3 je star i igre su recimo (ali zapravo nisu) zastarijele...Ali ja bi rekao da industrija sve manje napreduje i ima sve manje pomaka sa svakom generacijom (i grafički i mehanika samih igara). Recimo jedan GTA V se puca i dalje na max a star 13 godina, Witcher 3 također i dalje vrh i dobro izgleda usporkos godinama, čak dobiva i DLC...Ovakav potez za PS5/PS6 bit će mnogo bolniji jer će igre te generacije punje ljepše stariti.

Moj PC  
4 0 hvala 0
18 godina
Promster kaže...

Nekaj smo propustili u tom svemu oko diskova, ali ovo je usko povezano: PS3 Store closing in all countries July 2027.

Znači nakon izvjesnog vremena i PS5/PS6 igre će "nestati". Store će se zatvoriti kao za PS3 i bit će opet kur*ina po pitanju gdje su tvoje kupljene igre. Morat ćeš kupiti neku pretplatu za stream igara ili neki remake opet...

Dada znam, PS3 je star i igre su recimo (ali zapravo nisu) zastarijele...Ali ja bi rekao da industrija sve manje napreduje i ima sve manje pomaka sa svakom generacijom (i grafički i mehanika samih igara). Recimo jedan GTA V se puca i dalje na max a star 13 godina, Witcher 3 također i dalje vrh i dobro izgleda usporkos godinama, čak dobiva i DLC...Ovakav potez za PS5/PS6 bit će mnogo bolniji jer će igre te generacije punje ljepše stariti.

Ovo je logičan potez, a PS4/5/6/n igre neće nestati zbog same arhitekture navedenih koja omogućava backward compatibility 

17 godina
Promster kaže...

ps5 je na zalasku, a oni pazi ukidaju ps3 store. koja osoba uopce upali danas ps3 da bi otisao na njegov store i kupio tamo nesto? ajde budite realni malo. 

pazi vlasnistvo ti uzimaju, pa ako zele samo ce ukinut podrsku za tu igru i u slucaju diska neces ju moc pokrenut, osim ako zivis offline i ne updateas igre uopce nego igras day one verzije(sto je isto nemoguce s dosta igara jer zahtjevaju day one patch). 

evo bas nedavno sam primjetio kako je psn maknuo ufc 3 igru, ne mozes ju kupit nit mi je dostupna na storeu. frend ju je uzeo nekad na ps+ pretplati, normalno ju ima u libraryu i normalno ju skinem preko njegovog accounta koji mi dijeli i igram. iako je igra iz nekog razloga maknuta, on ju i dalje koristi. vjerujem da ce u slucaju micanja neceg sa storea ono sto ti je ostalo u libraryu biti dostupno.

ako neko povuce usporedbu s ovim filmovima koje su makli, mislim da je to totalno razlicita stvar, vise usporedivo s ovim da netflix i slicni stalno mjenjaju ponudu i izbacuju i ubacuju filmove/serije, pa npr poceo sam office gledat prije par godina na netflixu i taman na 3. sezoni su ga izbacili i ajde piratiziraj onda sadrzaj koji si do dan prije imao legalno. okej, netflix je pretplata a ne kupnja filma/serije, ali u svakom slucaju ti zapravo kupujes samo pravo na igranje, ne kupujes vlasnistvo igre, bilo to na disku ili digitalno. 

15 godina
Griješiš.
Ljudima su maknuli filmove iz digitalne kolekcije, filmoce koje nisu rentali nego platili da im ostanu u digitalnom vlasništvu zauvijek.

Netflix je pretplatnička usluga za koju je opće poznato da da nemaš garancije da će ti film biti uvijek dostupan, niti se oni tako reklamiraju. Čim istekne pretplata - gubiš pravo gledanja. Nema trajnog vlasništva.

Užasna praksa dolazi, u srži usmjerena ptotiv korisnika koji gubi pravo vlasništva i sve je na rentu.

Sad kad ne bude fizičkih igara, mogućnosti jeftinog igranja, vidjet ćeš koliko će te rasprodaje često biti i koliko će se uopće uštediti.

Ja sam na XsX i PS5 uložio početnih 150e na igre i evo već 5 god preko fejs grupe samo radim zamjene, od kako postoji boxnow to je ekstra lagano i jeftino. Digitalnu igru ne možeš zamjeniti, ne možeš prodati i kako je Sony pokazao, ako im iatekne neka licenca ili dogovor sa publisherom igre - jednostavno će je ukloniti.

Edit: samo da nadodam, ghost of yotei sam zamjenio sa likom kojem se igra ekstra svidjela i tražio je tsushimu, javio mu, obavili zamjenu i uštedio 70e koliko je koštala u ps storeu.
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.7.2026 21:26 (Apachy).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Apachy kaže...
Griješiš.
Ljudima su maknuli filmove iz digitalne kolekcije, filmoce koje nisu rentali nego platili da im ostanu u digitalnom vlasništvu zauvijek.

Netflix je pretplatnička usluga za koju je opće poznato da da nemaš garancije da će ti film biti uvijek dostupan, niti se oni tako reklamiraju. Čim istekne pretplata - gubiš pravo gledanja. Nema trajnog vlasništva.

Užasna praksa dolazi, u srži usmjerena ptotiv korisnika koji gubi pravo vlasništva i sve je na rentu.

Sad kad ne bude fizičkih igara, mogućnosti jeftinog igranja, vidjet ćeš koliko će te rasprodaje često biti i koliko će se uopće uštediti.

Ja sam na XsX i PS5 uložio početnih 150e na igre i evo već 5 god preko fejs grupe samo radim zamjene, od kako postoji boxnow to je ekstra lagano i jeftino. Digitalnu igru ne možeš zamjeniti, ne možeš prodati i kako je Sony pokazao, ako im iatekne neka licenca ili dogovor sa publisherom igre - jednostavno će je ukloniti.

Edit: samo da nadodam, ghost of yotei sam zamjenio sa likom kojem se igra ekstra svidjela i tražio je tsushimu, javio mu, obavili zamjenu i uštedio 70e koliko je koštala u ps storeu.

U čemu točno griješi? PS3 store prestaje postojati ali i dalje će ljudi koji imaju PS3 moći skidati i igrati sve igre koje su već kupili prije gašenja storea. I to pričamo o konzoli staroj 20 godina.

Malo se pretjeruje sa tom paranojom i da će Sony sad odjednom ljuudima maknuti pola igara sa accounta jer im se može i da to prolazi samo tako. 

15 godina
Sony PlayStation 5

I to sa sobom nosi činjenicu da igre za PS3 nećeš više moći kupiti digitalno, osim samo fizički, a koje će cijene eksplodirati.

Glazbu i filmove stare 20 godina možeš bez ikakvog problema nabaviti, kako digitalno, tako CD/DVD/vinile, sad po novom i kazete.

Kad dođe vrijeme zalaza PS6, nećeš moći ni to. Tebe može bit briga, al objektivno Sony radi protiv kupaca, nema tu neke posebne filozofije i zato griješi. Bolikurcstvo i konformizam većine igrača šteti svim igračima.

Moj PC  
4 0 hvala 0
18 godina
Apachy kaže...

I to sa sobom nosi činjenicu da igre za PS3 nećeš više moći kupiti digitalno, osim samo fizički, a koje će cijene eksplodirati.

Glazbu i filmove stare 20 godina možeš bez ikakvog problema nabaviti, kako digitalno, tako CD/DVD/vinile, sad po novom i kazete.

Kad dođe vrijeme zalaza PS6, nećeš moći ni to. Tebe može bit briga, al objektivno Sony radi protiv kupaca, nema tu neke posebne filozofije i zato griješi. Bolikurcstvo i konformizam većine igrača šteti svim igračima.

Ma neće eksplodirati cijene PS3 igara jer one ionako danas nikome više ne trebaju.

14 godina
Sony PlayStation 5

Previše zabrijavate, kome je PS3 relevantan u 2026 godini?

3 1 hvala 1
17 godina
Apachy kaže...
Griješiš.

pa upravo u proslom postu sam ti dao primjer gdje su makli sa storea igru ufc 3, a frend ju ima u libraryu i normalno ju mozes skidat i igrat. otkud ti onda info da ce sony, koji je doslovno ekskluzivni distributer igara za PS uzimat tebi igre iz librarya? 

sony definitivno nije ekskluzivni distributer ikakvih filmova i pitaj boga kakav ugovor su imali za te filmove koje je ekipa kupovala. svakako ne mogu vjerovat da je itko kupio film na PSN, ne vidim smisao te odluke, uz sve ostale izvore gdje mozes kupit film. 

ovo za ps3 zali boze komentirat, jel ti stvarno brines o igrama za ps3? prastara konzola, koja je sve igre imala u fizickom obliku i ako ti se igra ta vintage konzola i igre kupi si na ebayu il negdje. ko da sad ja serem jer se vise ne prodaju dijelovi za yugo 45 i nema sluzbene servisne podrske, a ja evo bas danas odlucio izvuc 35 godina starog yuga i provozat ga. ja i jos 0 ljudi na ovom svijetu. 

2040. ce me bas brinut podrska za ps5, igre za njega na disku, dok su pored mene vjerojatno hologrami. 

15 godina
Ako je vama to ponašanje Sony i MS-a ok, onda žali Bože gaminga. Sretno igranje digitalija.
Moj PC  
8 5 hvala 2
17 godina
Apachy kaže...
Ako je vama to ponašanje Sony i MS-a ok, onda žali Bože gaminga. Sretno igranje digitalija.

MI na PC U jednostavno neznamo kako je to bez diska,tesko je...

18 godina
mariocroatia78 kaže...
Apachy kaže...

MI na PC U jednostavno neznamo kako je to bez diska,tesko je...

Bome, evo već zadnjih 20 godina se patimo. Strepim svakodnevno od dana Velike Otimačine Igara.

Da se ljudi toliko brinu o tome što im država od plaće uzima kao što se brinu oko nogometa i igara, pa di bi nam bio kraj.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.7.2026 16:35 (Bitanga).
15 godina
suspendiran
Sony PlayStation 5

.

Moj PC  
3 1 hvala 0
18 godina
Isuse dragi, evo najbanalniji primjer.

Idite vidjet koliko košta npr. Hogwarts Legacy za PS5 na storeu. Nije baš nova igra. Pa idi vidi 20 i kusor na dalje fizička u trgovinama, 20 oglasnik. Primjera ko u priči, da zanemarimo taj komad plastike, ovo bude neviđeno sranje.
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
Lovac kaže...
Isuse dragi, evo najbanalniji primjer.

Idite vidjet koliko košta npr. Hogwarts Legacy za PS5 na storeu. Nije baš nova igra. Pa idi vidi 20 i kusor na dalje fizička u trgovinama, 20 oglasnik. Primjera ko u priči, da zanemarimo taj komad plastike, ovo bude neviđeno sranje.

Hogwarts Legacy je svakih par mjeseci na popustu na storeu za 10-15€.

I opet se ignorira dio priopćenja gdje doslovno piše da će se igre i dalje moći kupovati po dućanima, samo u digitalnom obliku. Što znači da će i dalje biti više opcija. Nedostatak je sigurno to što se igre neće moći prodavati nego će biti vezane uz tvoj account. Ali vlada teška paranoja u globalu.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice