Sto ocekujem?
1. Pravu backward kompatibilnost sa PS3 igrama (po mogucnosti i PS1/PS2 preko nekog online servisa aka streama ako nista drugo), rado bih kupio i neke stare igre vrijedne spomena (a bilo ih je dosta).... nadam se da ce procesor biti nesto slican kao Cell (ne kazem iste jacine nego dovoljno slican da bi mogao biti backward kmpatibilan sa prvim Cellom), to bi znacilo da ce biti vrlo vjerojatno kompatibilan sa PS3 igrama, a Cell (prvi) je jos uvijek jak, sto bi tek bilo s novim "Cell like" procesorom ALI... jest da je Cell bio kompliciran za developere ali ako se sad nisu naucili baratati s njim, e onda nece nikad.
Zasto ipak sumnjam u ovu backward kompatibilnost? Sony nikada nije bio uspjesan s tim (mozda bolje receno nisu zeljeli biti uspjesni s tim), PS3 je bio backward kompatibilan ali samo u pocetku, a sada vise nije, vjerojatno zato da bi mogli i dalje prodavati PS2 i PS3 konzole (zvucii logicno, zar ne?), netko je spomenuo da Nintendo prodaje stari hardver po visoj cijeni lol "hypocrites", sto je onda sa PSP-om i PS2? (Sony ih jos uvijek prodaje) lol, kod konzola jednostavno nije stvar koliko ce kostati hardver, rado bih plaito nesto vise, zanimaju me exkluzive koje ce se na konzoli vrtiti dugi niz godina bez ikakve greske (ako ih i bude, brzo se to rijesi sa patchem) i zato ih kupujem. Software prodaje hardver, a ne obrnuto.... Sony je ionako vise puta izjavio da je PS4 daleko od izlaska, da je zivotni vijek PS3-ce oko 10-tak godina i sl.. takoder su izjavili da ce biti zadnji s izdavanjem next gen konzole.
BTW Launch cijena za PS2 je bila: 299 dolara (negdje i 350), za GameCube je bila 199, za 1st Xbox 299 dolara (sve jaci hardver, a skuplji i jeftiniji), 1st Xbox je bio ofc najjaci u hardverskom smislu. Osim toga, pogledajte moj i5 2500K, platio ga 1400 KN, a sada? lol, sada je 1700-2000 KN, prodaje se zastarjeli hardver? .... valjda je jasno sada, "thats what hypocrite means"
2. Sto se tice ovoga:
hmm, Nintendo je to vec pokusao sa Virtual Boy-em davnih daaana i failali su (review ispod):
hmm iako ne bih imao nista protiv jer sto vise opcija = to bolje ali ja osobno ne zelim imati posla s tim.
3. Mogli bi malo promijeniti kontroler (mislim na ergonomiju i mozda mrvicuuu pribliziti D-pad tipke IMO, trebali bi takoder poraditi na kvalitetrnijim analognim gljivama), navikao sam na PS kontrolere, svi su prakticki isti (ne bas prevelike razlike) i malo mi je duze trbalo priviknuti se na Xbox 360 kontroler ali moram priznati da mi zapravo bolje lezi u ruci, analogne gljive (pogotovo lijeva) i triggeri su savrseni na Xbox 360 kontroleru, osim D-pada, MS = najgori D-pad u povijesti :S.
Takoder ne bih volio da se glupiraju s kontrolerima, neka jednostavno izbace dualshock i sixaxis u jednom , TOCKA! a ne dva ista (izvana), a razlicita kontrolera... isto su radili i sa PS1, prvi kontroleri nisu imali dualshock/rumble niti analogne gljive, tek poslije ovi drugi kontroleri za PS1 su imali to pa sam bio prisiljen kupovati nove kontrolere :S kopirali su N64, tamo je bio rumble addon za N64 kontroler i imao je odmah u pocetku analognu gljivu tako da nisam morao kupovati novi kontroler. Ista stvar nedavno sa PS3, bez dualshock-a i sa dualshock-om , ne znam cemu to glupiranje.... al dobro.
4. Naravno igre, ocekujem sada pravu podrsku za full HD igre, a ne "rekla-kazala" (da, 1920x 1080p, bas to) i bilo bi dobro 120 FPS-a zbog 3D monitora (60 FPS-a za svako oko), velika vecina PS3 igara su 720p ili manje (1280x720 ili manje) sa 30 FPS capom, Sony je u ono vrijeme tvrdio da ce PS3 podrzavati full HD igre i 120 FPS-a igre jauu:
Tak da, nemojte previse ocekivati od njih niti im vjerovati na rijec... mislim da ne mozemo ocekivati 4k-8K reze za igre (da, vidim po internetu da se mnogi zakljinu da ce to biti dostupno...), osim sto bi razvoj takvih igara skuplje kostao (jos najmanji problem), s druge strane su takvi televizori PAPRENOOOO skupi i tko bi ih kupio? isto tako je i Sega fail-ala sa svojim pokusajem s online multiplayer-om, jednsotavno tada nitko nije imao kvalitetne konekcije i fail-ali su, osim otga, koliko ce onda kostati hardver ako ce se igre vrtiti na 4K-8K rezi i 120 FPs-a? hoce li opet prodavati hardver na gubitku? dok s druge strane, 3D monitorima vec polako pada cijena (dakako, mislim na 1080p 3D monitore odnosno 120 Hz=120 FPS i one s ne bas prevelikim zaslonima)..... tak da, definitivno ocekujem 3D + native 1080p podrsku za igre (imajte takoder na umu da rezolucija ne snaci sve, imaju daleko bitnije stvari).
5. Zelim nesto nizu cijenu ali ne vjerujem bas previse u to, ako ce biti prevelika onda cu vjerojanto cekati dok malo padne... ali nekako sumnjam da ce biti toliki skok u hardveru kao sto je bio slucaj sa PS2 na PS3 (za informaciju, PS2 i Dreamcast su bili najslabiji u svojoj generaciji) tak da nije bilo tesko napraviti puno mocniju konzolu odnosno PS3 (a i Nintendo je vec najavio u ono vrijeme da ne ciljaju na "HD" sa Wii konzolom = prva Nintendova hardverski dosta slabija konzola od konkurencije), tak da je Sony-u bilo poprilicno jednostavno predstaviti daleko mocniji hardver u PS3-ici. Konzolu PS2 je realno gledajuci spasio DVD pogon u ono vrijeme (dual layer 8.5 GB podrska), GameCube je imao samo miniDVD 1.8 GB podrsku tak da nije bilo sanse staviti npr. GTA igre na 1.8GB, GTA igre su bile najavljene ali ubrzo "cancelled for GC" upravo zbog toga...
6. Zelio bih takoder da privuku indie developere, takoder i nastavke nekih popularnih fransiza iz PS1/PS2/PS3 ere.... nove IP-ove.
7. Za PC ostavljam FPS, RTS i eventualno TPS zanrove... za sve ostalo tu su konzole + kontroleri + MP sa sto manje cheatera (ipak na PC-u ima daleko vise cheatera/hackera).... malo je ipak prerano govoriti o PS4, izlazi vjerojatno u najboljim slucajevima krajem 2013 - prvi kvartal 2014 god.