Rangiranje sertifikata

poruka: 11
|
čitano: 4.572
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Rangiranje sertifikata

nesto sad razgledam sertifikate (cene,mogucnosti ...etc) po ovlascenim "ucilistima" pa me zanima

dal neko zna negde na netu spisak sertifikata po rangiranju(u celom svetu),tj koji je sertifikat trazeniji, bolji za posao i sl..

meni se cini da sam ja to jednom procitao u Bug-u...al nisam siguran...

zapeo mi za oko LPIC sertifikat...samo je skup...a i ko zna koliko je koristan....

K'eni pa te vat' ;)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Rangiranje sertifikata

Certifikate se bira po interesima i struci, ne po upotrebljivosti za traženost. Posao nećeš dobiti certifikatom nego znanjem, a vjeruje, iole kvalitetan certifikat kompleksniji je od ispita na faksu i nema prepisivanja.

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan
nisam ja mislio videt koji je naj pa "aha taj cu da uzmem zaposlicu se i ...." nego me zanima neki rejting...
17 godina
Rangiranje sertifikata

Posao neces dobiti samo certifikatima. Znanje, iskustvo, dobar CV i certifikati kao podrska tome svemu je kljuc.

Ne isplati ti se uzimati certifikat necega, ako nemas neko "basic" znanje o toj temi.

Po meni, barem sto se skandinavije tice, mikrosoftovi mrezni certifikati su najtrazeniji sto se oglasa za posao tice, obicno pratim ove sto se ticu odrzavanja mreza. Onda dolaze cisco i juniper. Doduse certifikati su uvijek navedeni kao pozitivni aduti, nesto sto ce ti pomoci, ali ne i odluciti da li si kvalifikovan za posao.

Znaci

MS WIN Server 2003 , Vista

Active Directory

Exchange

Sharepoint

MS  Sql

Onda :

Cisco

Juniper / Netscreen

*Nix Administration

Ev ti primjera : http://www.itjobr.net/job/179/sistem-administrator-analiticar-at-tardi-doo/

Ili http://www.itjobr.net/job/150/informaticar-at-internacional-evona-doo/

1337
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.4.2008 14:00 (zeleni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
BugSU kaže...

nesto sad razgledam sertifikate (cene,mogucnosti ...etc) po ovlascenim "ucilistima" pa me zanima

dal neko zna negde na netu spisak sertifikata po rangiranju(u celom svetu),tj koji je sertifikat trazeniji, bolji za posao i sl..

meni se cini da sam ja to jednom procitao u Bug-u...al nisam siguran...

zapeo mi za oko LPIC sertifikat...samo je skup...a i ko zna koliko je koristan....

ako si mislio na tečaj, tečaj je skup, ali ti možeš polagati ispite i bez tečaja.
za LPI ti dođe 100 ili 150 eura po ispitu.
evo ti popis top 10, 2005 godine.

http://certcities.com/editorial/features/story.asp?EditorialsID=86

i popis top 10, 2006

http://certcities.com/editorial/features/story.asp?EditorialsID=95

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.4.2008 18:24 (MarkoCro).
17 godina
neaktivan
ee tako nesto markocro....hvala ;)
17 godina
neaktivan
Rangiranje sertifikata

LPIC se traži za Linux admine, vidio na nekoliko oglasa u zadnje vrijeme. Naravno, RHCE je No. 1 što se tiče Linux certifikacije jer se cijeli polaže na live sistemu, ali je i dosta teži i skuplji (samo ispit je oko 580€ bez ikakvih tečajeva).

Da li je LPIC skup ... pa nije previše. Jedan ispit je 155$ ako plaćaš karticom direktno na VUE ili Prometric. Znači 310$ ukupno za jedan LPI level (dva ispita).

Pripremati se možeš sâm, treba ti instalacija jedne dpkg i jedne rpm-based distribucije (npr. Debian + CentOS) te vremena da zaista isprobaš sve što se traži. Ima dosta dobre literature, osobito za LPIC-1:

Što se tiče literature, moja preporuka je:

1. LPIC-1: Linux Professional Institute Certification Study Guide (Level 1 Exams 101 and 102)

2. LPI Linux Certification in a Nutshell (In a Nutshell (O'Reilly)) [ILLUSTRATED]

3. elpicx - linux distribucija sa LPI materijalima i simulatorima

4. IBM LPI materijali

Što se tiče nekog rejtinga, za Linux bi on izgledao ovako:

1. RHCE

2. LPIC-1, LPIC-2

3. Comptia Linux +

Uz Linux je jako dobro imati i baze, npr. jako je tražen Oracle ili u rijeđim slučajevima MySQL ili čak IBM DB2 certifikacija. Cisco certifikati se također dosta traže uz Linux.

U MS priču ne bih ulazio, ima posebna tema za MS certifikate, a dosta možeš naći i na elitesecurity forumu:

http://www.elitesecurity.org/f135-Sertifikati

Što bi, po meni, bilo idealno imati za posao sys admina:

1. RHCE i/ili LPIC-2

2. MSCE

3. CCNA

4. Nešto od baza

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.4.2008 20:24 (stef).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Rangiranje sertifikata

a pazi [es] pratim i ja ,tako da sam video tamo teme

a teme u vezi linux sys admina su   stare

kako si ti rekao tako sam i ja kontao

prvo red hat pa tek onda lpic...no zasad se samo interesujem za cene i "priznanja"

inace me interesuju racunari,mreze,odrzavanje sistema i to....i hvala ti na literaturi ;) svaka cast

nzm odakle si al kod mene (vojvodina) nema neke prevedene lpic literature jel ima tako nesto u hr?cisto sumljam al ajd ipak da pitam....

jer da narucujem preko amazona ...nisam nesto za to ...

P.S jel polagao neko neki linux sys sertifikat?

K'eni pa te vat' ;)
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.4.2008 9:50 (BugSU).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
stef kaže...

1. RHCE i/ili LPIC-2

2. MSCE

3. CCNA

4. Nešto od baza

Nedostaje ti jos samo
5. vozacka B (ili vece) kateogrije (da mozes ZAP i slicno obavljat svojim autom)
6. dozvola upravljanja vilicarom (da pomognes istovarit kamione)
7. lijecnicka potvrda o zdravoj i jakoj kicmi (ne moze vilicar bas sve)
8. specijalizacija za Exchange (to onako usput obicno traze)
9. izvrsno poznavanje SAP-a (to ne znaju sto je, ali eto sve prave firme su to navele)
10. programiranje u najmanje 9 prog. jezika (kakav si to informaticar ako ne znas programirat, a mali od mog susjeda zna)
11. izmedu 20 i 100 godina iskustva (sve ispod 50 godina iskustva ide na pocetnicku placu)

i imas pravog sistemca po ukusu domacih poslodavaca.

Radno vrijeme cca 12 do 18h dnevno. Vikendi radni. Placa 3500kn, ostalo na ruke, ukupno oko soma eura.
17 godina
neaktivan
Rangiranje sertifikata

He he, zaboravio si staviti radni uskrsni ponedjeljak, noćnu smjenu, "pasivno" dežurstvo na VPNu isl.

Nažalost, realnost je često takva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ontherunfromthelibians kaže...
stef kaže...

1. RHCE i/ili LPIC-2

2. MSCE

3. CCNA

4. Nešto od baza

Nedostaje ti jos samo
5. vozacka B (ili vece) kateogrije (da mozes ZAP i slicno obavljat svojim autom)
6. dozvola upravljanja vilicarom (da pomognes istovarit kamione)
7. lijecnicka potvrda o zdravoj i jakoj kicmi (ne moze vilicar bas sve)
8. specijalizacija za Exchange (to onako usput obicno traze)
9. izvrsno poznavanje SAP-a (to ne znaju sto je, ali eto sve prave firme su to navele)
10. programiranje u najmanje 9 prog. jezika (kakav si to informaticar ako ne znas programirat, a mali od mog susjeda zna)
11. izmedu 20 i 100 godina iskustva (sve ispod 50 godina iskustva ide na pocetnicku placu)

i imas pravog sistemca po ukusu domacih poslodavaca.

Radno vrijeme cca 12 do 18h dnevno. Vikendi radni. Placa 3500kn, ostalo na ruke, ukupno oko soma eura.

Sve rečeno :D
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice