Pomoć oko fakulteta... :)

poruka: 96
|
čitano: 41.076
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Pomoć oko fakulteta... :)
anshika05 kaže...

E super...i,kako ti je tamo?

Kakve si ocjene imao u srednjoj (ja prolazim s 4 u gimnaziji,fizika 4-5,matematika 3-4 iako ju fakat znam,bolje od fizike,al ne uvlačim se u š* profesorima xD )

I zanima me dal ima nekakav pošten studentski dom pošto dolazim iz Zagreba.

I najbitnije,koliko studenata ima pravo na besplatni studij?

Znam da ima elektrotehnika i informatika. Informatika je od nedavno i ima manje mjesta,a samim time su mi manje šanse za upis tak da ću najvjerovatnije izabrat elektroteniku.

Ja sam na trogodišnjem - matematika sve godine 2 (manijak od profesora) , fizika 3-4 (malo manji manijak, ali me volioSmijeh) ali po bodovima bi upao i u petogodišnji s plaćanjem (a ja sam htio da upadnem besplatno pa sam se zato odlučio na 3 godine).

Imaš studentski dom koji je OK a 5 minuta hoda je od tehničkog faksa.

Računalstvo se tek ove godine otvorilo - tako da su sve pustili besplatnoCool (barem tako neki kažu).

Inače koliko imaš mjesta:

Strojarstvo - 145  - besplatno 125
Brodogradnja - 55  - besplatno 40
Elektrotehnika - 95  - besplatno 30
Računalstvo - 40  - besplatno20

To je službeno - ali ih primaju (ponekad) i više
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
17 godina
neaktivan

I jel valjda šta taj faks?

Jedan lik je išao na Tehnički i sad radi u HEP-u sa početnom plaćom od 6k KN!!

carica Marica

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

računalstvo na tehničkom u rijeci se isplati studirati... ipak je tehnički jedan od "težih" fakulteta, ali bit ćete ponosni na sebe kada ga završite...

tehnički faksevi nisu toliko teški, koliko treba biti redovit i organiziran... imat ćeš nekih težih predmeta, i garantirano je da ćeš sanjati brojeve Smijeh, ali ništa teško... to je ono što se tiče rijeke, a što se tiče zagreba i varaždina, nećeš pogriješiti odabereš li bilo koji faks... samo, vrijedi ono staro pravilo Namigiva, foi je više orijentiran za one koje vole ekonomiju, bar u tragovima, a fer je više za one koji ne vole ekonomiju, nego onak čistu informatiku...

17 godina
neaktivan
anshika05 kaže...

Meni je jako dobar. Idu sa mnom ljudi koji su bili na FER-u i FOI-u, ali su se prebacili jer im je bilo preteško tamo. I oni kažu da je faks dobar kada ga uspoređuju s ovima.
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
17 godina
neaktivan

Mene sam zanima koji je kriterij za besplatan upad jer sam ove godine na knap s novcem (vozački,maturalac,FAKS)

carica Marica

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
anshika05 kaže...

ako budeš birala fakultete po visini kasnijih plaća, nećeš biti zadovoljna nikad... prvo, ti upisuješ faks samo jednom, barem većina tako radi, a drugo, tvoje 5-godišnje studiranje (najčešće se ide 3+2 model), daje ti znanje na kojem ćeš zarađivati kasnije u životu... visine plaća su individualne... i za visoku plaću ne moraš imati faks, možeš prodavati tripove i bijeli prah, to je jako unosno...

tvoje znanje je ono što ti donosi novac, vrijediš koliko znaš, i za veliku plaću ti treba i velika sreća... trebaju ti se neke stvari u životu poklopiti... možeš ti završiti tehnički, i imati plaću 3500 kn...
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.3.2009 15:03 (reefreemind).
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
anshika05 kaže...

Meni je jako dobar. Idu sa mnom ljudi koji su bili na FER-u i FOI-u, ali su se prebacili jer im je bilo preteško tamo. I oni kažu da je faks dobar kada ga uspoređuju s ovima.
da se nadopunim, od informatike u rijeci imaš još i informatiku na veleučilištu, to ti je neš ko obična inf, samo što imaš i neke poslovne module (ne čini mi se neš specijalno), imaš je na filozofskom faksu, i to u kombinaciji sa još nekim predmetom (nemam baš pretjerano dobro mišljenje o tome), i imaš odsjek za informatiku, koji je nedavno uveden i koji mi se čini dosta ok, ali poznavajući profesore koji tamo rade, sve mi se čini da je računalstvo na tehničkom najbolji izbor za mladog čovjeka kojeg interesira informatika...

sve je stvar vlastite volje i individualnog učenja...

offtopic: paolo2612, pozdravljam te... ja isto u rijeci na faksu... Osmijeh
17 godina
neaktivan
anshika05 kaže...

Mene sam zanima koji je kriterij za besplatan upad jer sam ove godine na knap s novcem (vozački,maturalac,FAKS)

17 godina
neaktivan
reefreemind kaže...
Paolo2612 kaže...
anshika05 kaže...

da se nadopunim, od informatike u rijeci imaš još i informatiku na veleučilištu, to ti je neš ko obična inf, samo što imaš i neke poslovne module (ne čini mi se neš specijalno), imaš je na filozofskom faksu, i to u kombinaciji sa još nekim predmetom (nemam baš pretjerano dobro mišljenje o tome), i imaš odsjek za informatiku, koji je nedavno uveden i koji mi se čini dosta ok, ali poznavajući profesore koji tamo rade, sve mi se čini da je računalstvo na tehničkom najbolji izbor za mladog čovjeka kojeg interesira informatika...

sve je stvar vlastite volje i individualnog učenja...

offtopic: paolo2612, pozdravljam te... ja isto u rijeci na faksu... Osmijeh
 Hvala - pozdrav i tebi

Inače na veleučilištu je poslovna informatika - tako da se spremi na puno ekonomije. Na filozofskom je imaš ako ideš za  politehniku (Profesor tehničkog odgoja/informatike).
17 godina
neaktivan

imaš je i ako ideš u kombinaciji sa još nekim predmetom, recimo, filozofija ili engleski ili povijest ili bilo što + informatika... ali to je mlaka informatika... ovaj jednopredmetni studij, gdje je moguće uzeti samo informatiku i ništa više, više nije na filozofskom, nego na odjelu za informatiku...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

kakve ste imali ocjene iz fizike u srednjoj?

mene to mući...matematika ne,samo fizika koju nemam pojma.

btw.jel treba znanje fizike na elektrotehnici?

carica Marica

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
anshika05 kaže...

kakve ste imali ocjene iz fizike u srednjoj?

mene to mući...matematika ne,samo fizika koju nemam pojma.

btw.jel treba znanje fizike na elektrotehnici?

Jako pomaže (barem meni).
17 godina
neaktivan

nisam znala da ima fizike Neodlučan

carica Marica

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
anshika05 kaže...

nisam znala da ima fizike Neodlučan

Nije ništa strašno - ali neke formule imaju paralele s fizikom (gravitacijska sila - privlačna sila između naboja itd.). Lakše se sjetiš nekih stvari.
17 godina
neaktivan

mene je tak trta da neću upast zbog fizike na državnoj maturiii Plač

carica Marica

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ovako jedno pitanje, trenutno sam 3. razred opce gimnazije te mislim dalje ici za informatiku u Zagrebu ( inace iz Pule sam ). Kolko vidim ljudi kazu da je taj fer prilicno dobar, no mene zanima uglavnom tezina matematike jer ne ide mi bas najbolje. Takoder ako bi mi netko mogao reci kakve ocijene traze da upadnes bez nekih vecih poteskoca... Dali bi jedna 4orka (3.8 - 4.0 prosjek) bila dovoljna jer tolko imam skoro sve predmete s time da je jedino matematika 3 ili 2?

Please nek netko odgovori ako znaSmijeh

17 godina
neaktivan
Independent kaže...

Ovako jedno pitanje, trenutno sam 3. razred opce gimnazije te mislim dalje ici za informatiku u Zagrebu ( inace iz Pule sam ). Kolko vidim ljudi kazu da je taj fer prilicno dobar, no mene zanima uglavnom tezina matematike jer ne ide mi bas najbolje. Takoder ako bi mi netko mogao reci kakve ocijene traze da upadnes bez nekih vecih poteskoca... Dali bi jedna 4orka (3.8 - 4.0 prosjek) bila dovoljna jer tolko imam skoro sve predmete s time da je jedino matematika 3 ili 2?

pa matematika ti je brijem bitna...meni ništa ne ide osim matematike :D
carica Marica
16 godina
neaktivan
anshika05 kaže...
Independent kaže...

pa matematika ti je brijem bitna...meni ništa ne ide osim matematike :D

A znam, meni sve ide osim toga, fizika mi je daleko laksa... A imamo neku profu koja nezna objasnit, mi smo joj prva generacija pa mozes mislit, a kontolne pitaj boga otkud iskopa, zeznuti su maximala...

Ma onda bum se malo vise potrudil,ali dali bi 3 ili ajmo reci 4 bila dovoljna ocjena za FER ili traze cistu 5icu, to me najvise brine.
17 godina
neaktivan

ma ocjene i nisu tak bitne...bitnija je DM jer nosi najviše

carica Marica
17 godina
neaktivan

FER ne upisuju samo oni koji su imali sve 5 u srednjoj. Da se upast i sa 3 i 4 iz predmeta koji se boduju. Veci dio bodova je ipak iz prijemnog ispita... Sve kaj treba je navrijeme se pocet pripremat jer ak imas 3 i mislis da ti je mjesec dana za pripremu dovoljno onda se varas.

16 godina
neaktivan
anshika05 kaže...

ma ocjene i nisu tak bitne...bitnija je DM jer nosi najviše

Drzavna matura predpostavljam da znaci taj DM, nadam se da je tako, ipak cemo mi biti prva generacija koja ce to pisati tak da nitko nezna sta ce jos napraviti. Nista idem ja spavati, ipak je sutra skola... noc.

@jul, znam da nije dovoljno mjesec dana za pripremu, samo su me zanimali kriteriji, a taj prijamni iz matisha recimo, dali je zeznut da ima cijelo gradivo iz svih 4 god u srednjoj ili je malo jednostavnije, mah pocet cu radit vise zadatka iz matisha da dodem na neku 4orku...

p.s. znaci za upad se gleda tj trazi matish fizika hrv valjda i jos nesto ili?
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2009 0:39 (Independent).
16 godina
protjeran

..sve Vas koje zanima programiranje i fakultetsko obrazovanje, htio vas uputiti da možda malo promislite o samonaukovanju, jer su mnogi ljudi ostali razočarani kada su došli na  fakultet i shvatili da od programiranja imaju ajmo reći jedan predmet po semestru, zato bi možda bilo dobro promisliti da svoje vrijeme uložite na samonaukovanje, a fakultetsko obrazovanje da onako sa pola gasa svoje snage završite, jer ionako što se tiče programiranja tu morate sami zapesti, a ne na način na što se svodi naš obrazovni sustav( ja tebi znanje, ti meni samo reprodukciju istoga i nema mrdanja, ne talasaj...), a to je štreberaj( pa postanete u najbolju ruku pravnici itd).

Nego se vi lijepo uputite na programiranje i za vrijeme srenje škole i fakulteta, stasate kao čovjek sa par godina iskustva, a diplome i papir koje će te zaslužiti u međuvremnu, daj te mami ili ukovirite na zidu ili pak daj te šefu, ako vam hoće na osnovu toga dati veću plaću.

Stječite radne navike za još mladih dana i budite što više radno etični.

...baš je dobro vidjeti ti Vas opet..
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2009 0:41 (Garfield-LŠ).

2 2 hvala 1
17 godina
neaktivan
Garfield-LŠ kaže...

..sve Vas koje zanima programiranje i fakultetsko obrazovanje, htio vas uputiti da moža malo promislite o samonaukovanju, jer su mnogi ljudi ostali razočarani kada su došli na  fakultet i shvatili da od programiranja imaju ajmo reći jedan predmet po semestru, zato bi možda bilo dobro promisliti da svoje vrijeme uložite na samonaukovanje, a fakultetsko obrazovanje da onako sa pola gasa svoje snage završite, jer ionako što se tiče programiranja tu morate sami zapesti, a ne na način na što se svodi naš obrazovni sustav( ja tebi znanje, ti meni samo reprodukciju istoga i nema mrdanja, ne talasaj...), a to je štreberaj( pa postanete u najbolju ruku pravnici itd).

Nego se vi lijepo uputite na programiranje i za vrijeme srenje škole i fakulteta, stasate kao čovjek sa par godina iskustva, a diplome i papir koje će te zaslužiti u međuvremnu, daj te mami ili ukovirite na zidu ili pak daj te šefu, ako vam hoće na osnovu toga dati veću plaću.

Stječite radne navike za još mladih dana i budite što više radno etični.

možeš reć otkud da počnemo? neka literatura itd...Sramim se
carica Marica
17 godina

Evo dok nisam osao lec(sutra me u 6), pitat cu kojih Fakulteta ima u splitu vezanih za informatiku, najbolje bi bilo da ima nesto sto obuhvaca skoro sve vezano za inf., jer volim raditi u photoshopu, after efects(kakve san sve efekte napravio), programirat(sad neznam bas puno zavisi), web(php,html...), igrat igre, hardware, ma nemogu se ni ja vise sjetit.
I eto, vec sam bio pitao vezi fakulteta u splitu, ali izgleda da nike nezna pa opet pitam!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kolko ja znam na FER će se moć upast s državnom maturom, tak je barem dekan rekao. A oko matematike na FER-u se diže fama i ispada kao da to skoro nitko ne polaže.Smijeh Ja sam po starom programu, imali smo matematičku analizu 1,2 i 3 i kao račuanrac još i diskretnu matematiku. I ništ posebno, uzmeš zbirke (po Bolonji je obavezno da svaki predmet ima svoj udžbenik i zbirke) i dereš po njima i prolaziš. Jedino gadno po starom programu su bili usmeni, al toga više nema pa onda je lakše. Sad po novom programu imaju mislim samo 3 matematike, gdje je matematička analiza 3 spojena s diskretnom za računarce u matematiku 3R. Iskreno kad gledam puno teži predmeti na 1. godini su mi bile osnove elektrotehnike i programiranje (dok ga nisam svladal, onda je bilo laganicaNamigiva). Matematika je svugdje ista, prođeš masu zadataka i prolaziš, ništ novo, ko i svi ostali predmeti, ak sam hladiš jaja nećeš proć.Namigiva

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
markoal kaže...

Evo dok nisam osao lec(sutra me u 6), pitat cu kojih Fakulteta ima u splitu vezanih za informatiku, najbolje bi bilo da ima nesto sto obuhvaca skoro sve vezano za inf., jer volim raditi u photoshopu, after efects(kakve san sve efekte napravio), programirat(sad neznam bas puno zavisi), web(php,html...), igrat igre, hardware, ma nemogu se ni ja vise sjetit.
I eto, vec sam bio pitao vezi fakulteta u splitu, ali izgleda da nike nezna pa opet pitam!

evo ovako

fakultet prirodoslovno-matematičkih znanosti:
studijski programi - informatika,informatika i tehnika,matematika i informatika,fizika i informatika

carica Marica
17 godina
neaktivan
BlackD. kaže...

Kolko ja znam na FER će se moć upast s državnom maturom, tak je barem dekan rekao. A oko matematike na FER-u se diže fama i ispada kao da to skoro nitko ne polaže.Smijeh Ja sam po starom programu, imali smo matematičku analizu 1,2 i 3 i kao račuanrac još i diskretnu matematiku. I ništ posebno, uzmeš zbirke (po Bolonji je obavezno da svaki predmet ima svoj udžbenik i zbirke) i dereš po njima i prolaziš. Jedino gadno po starom programu su bili usmeni, al toga više nema pa onda je lakše. Sad po novom programu imaju mislim samo 3 matematike, gdje je matematička analiza 3 spojena s diskretnom za računarce u matematiku 3R. Iskreno kad gledam puno teži predmeti na 1. godini su mi bile osnove elektrotehnike i programiranje (dok ga nisam svladal, onda je bilo laganicaNamigiva). Matematika je svugdje ista, prođeš masu zadataka i prolaziš, ništ novo, ko i svi ostali predmeti, ak sam hladiš jaja nećeš proć.Namigiva

dakle,fizika i matematika nam trebaju sam da upadnemo na faks,a inaće nije potrebna (previše)?
carica Marica
17 godina
neaktivan
anshika05 kaže...
BlackD. kaže...

dakle,fizika i matematika nam trebaju sam da upadnemo na faks,a inaće nije potrebna (previše)?
 Ne ide to baš tako - matematika je uvijek na tehničkom faksu jedan od najvažnijih predmeta.
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
 Ne ide to baš tako - matematika je uvijek na tehničkom faksu jedan od najvažnijih predmeta.
 ok,ja tebe slušam jer ipak ideš na faks koji mi je prioritet Smijeh
carica Marica
16 godina
protjeran
anshika05 kaže...

možeš reć otkud da počnemo? neka literatura itd...Sramim se

...pa možete poći već od ovog foruma, gdje su ljudi koliko vidim davali više manje dobre savjete, najbolje da sami kreirate svoj put, znači počnete s nekim programski jezikom te isti vrlo dobro svladate, princip baza podataka, naučite koristi pomoćne i glavne razvojne alate i prateće softvere, te naravno tehnologije istih, samo Vam je nebo granica u mogućnostima koja pruža Web....morate sami vidjeti što Vas zanima i gdje se vidite za deset godina, pitaj te starije kolege, šaljite e-mailove, po forumima i tako dalje.
Mnogi današnji uspješni softveraši svakakvih vrsta počeli su malim koracima kročiti svoj put, radeći na svojim projektima i tako dalje...
..vrlo nezahvalno bi bilo sa moje strane govoriti, jer više volim ljudima dati prostor da sami razviju svoje potencijalne sposobnosti do maksimuma.
I nemoj te se družiti sa pesimistima, jer oni su sposobni samo za destrukciju i apstrakciju koju bi netko drugi trebao u njihovo ime napraviti, dok će oni sa pijedestala farizejštine, mirno promatrati tuđi rad i biti umišljeni suci kritike svega postojećeg, osim njih samih.
...baš je dobro vidjeti ti Vas opet..
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice