BUG tim za autoCAD

poruka: 496
|
čitano: 241.686
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: BUG tim za autoCAD
godo kaže...

Hvala za savjet!

Naime situacija je malo kompliciranija.

Ja ne učim taj program u nekoj školi nego bih trebao nacrtati konkretno raskrižje!

Čekaj, ti bi trebao isprojektirati novo raskrižje ili nacrtati postojeće?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Nacrtati postojeće!

Naravno prvo moram izmjeriti cestu i onda nacrtati u mjerilu!

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
godo kaže...

Nacrtati postojeće!

Naravno prvo moram izmjeriti cestu i onda nacrtati u mjerilu!

Čisto radi informacije, baviš se geodezijom ili prometnicama?

15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Prometnicama, točnije studiram Tehnologiju i organizaciju prometa na Pomorskom fakultetu u Rijeci!

Ovo je za kolegij Sigurnost u prometu, analiza raskrižja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
godo kaže...

Prometnicama, točnije studiram Tehnologiju i organizaciju prometa na Pomorskom fakultetu u Rijeci!

Ovo je za kolegij Sigurnost u prometu, analiza raskrižja.

Inače ti priča ide ovako. Geodete snime postojeće stanje prometnice. Zašto? Zato jer je bitno snimiti sve detalje prometnice, kao ravninski (širina i duljina) tako i visinski (visina). Snimanje stanja bez geodete ti je praktično nemoguće. Za sigurnost u prometu je bitan i nagib same ceste. Ako ti treba samo plošno onda je to već puno lakše.

Moj ti je savjet da iskoristiš Google Earth, lociraš to svoje križanje, eksportiraš sliku križanja i uvučeš je u AutoCAD gdje ju obradiš. Crtati možeš na dva načina da crtaš po slici pa poslije namjestiš mjerilo ili da namjestiš mjerilo već kod slike pa crtaš u stvarnim dimenijama. Nakon što nacrtaš križanje, isto isprintaš i provjeriš na licu mjesta.

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Moj ti je savjet da iskoristiš Google Earth, lociraš to svoje križanje, eksportiraš sliku križanja i uvučeš je u AutoCAD gdje ju obradiš. Crtati možeš na dva načina da crtaš po slici pa poslije namjestiš mjerilo ili da namjestiš mjerilo već kod slike pa crtaš u stvarnim dimenijama. Nakon što nacrtaš križanje, isto isprintaš i provjeriš na licu mjesta.

Ovaj dio bi mi najbolje odgovarao!

Google Earth/Maps će sigurno biti korišten.

Crtanje po slici iz Eartha bi došlo u obzir, ali kako?

14 godina
neaktivan
godo kaže...
mario.L_hr kaže...

Ovaj dio bi mi najbolje odgovarao!

Google Earth/Maps će sigurno biti korišten.

Crtanje po slici iz Eartha bi došlo u obzir, ali kako?

KOju verziju AutoCAD-a planiraš koristiti?

15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Vjerojatno neku noviju, besplatnu!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
godo kaže...

Vjerojatno neku noviju, besplatnu!

Pošto si student, probaj koristiti legalnu studentsku verziju i nemoj se zmarati s crackanim verzijama. Traži registraciju i ostavlja žig da je file napravljen uz korištenje edukacijske verzije (tome se da doskočiti korištenjem dxfouta). Moj ti je prijedlog AutoCAD 2013.

Znači sliku koju si eksportirao iz Google Eartha spremiš kao .tif. Pokreneš AutoCAD i uvučeš tu sliku u file (koristiš naredbu iat ili _imageattach, odabereš sčliku i ubaciš je na mjesto koje želiš; obično je točka umetanja 0,0; scale faktor ostavi 1). Nakon toga kreneš s crtanjem. koristit ćeš slijedeće komande

l (line) - crtanje linije od točke a do točke b, pokreneš komandu i klikneš početak zatim kraj (možeš nastaviti dok ne lupiš dupli enter)

a (arc) - crtanje lukova (upiši samo a i stisni F1; pokrenuti ćeš help gdje je sve lijepo slikovno objašnjeno)

o (offset) - ofstira objekt na određenu udaljenost koju uneseš (opet o i F1)

c (circle) - crta krug (c pa F1)

co (copy) - kopiraš nešto na drugu poziciju (co pa F1)

m (move) - pomiče objekt (mo pa F1)

mi (miror) - zrcali objekt (mi pa F1)

f (fillet) - spaja dva objekta uz zaobljenje spojnice (f pa F1)

Probaj s ovim pa javi di si zapeo. Kad sve nacrtaš onda ćemo malo posložiti layere da te sad ne ubijem na startu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2012 23:17 (mario.L_hr).
15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Hvala na iscrpnom objašnjenju!

Jedva čekam početi!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Da li neko zna kako napraviti rupu u nekom 3D objektu u obliku cilindra pod kutem npr 45 stupnjeva.

I jos nesto kako nacrtati liniju pod određenim kutom (vidi sliku).

Sad ja mogu nacrtati liniju pod tim kutom ali meni racuna duljinu te same linije(oznaceno na slici OVE) a ne duzinu xa. Uspijem ja to napravit al su mi potrebne 2 dodatne linije pa jel ima neki efikasniji nacin?

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2012 22:30 (Gigx0n).

0 0 hvala 0
16 godina
Gigx0n kaže...

Da li neko zna kako napraviti rupu u nekom 3D objektu u obliku cilindra pod kutem npr 45 stupnjeva.

I jos nesto kako nacrtati liniju pod određenim kutom (vidi sliku).

Sad ja mogu nacrtati liniju pod tim kutom ali meni racuna duljinu te same linije(oznaceno na slici OVE) a ne duzinu xa. Uspijem ja to napravit al su mi potrebne 2 dodatne linije pa jel ima neki efikasniji nacin? 

Pa kad crtaš neku liniju pod kutom i znaš njenu točnu dužinu i kut, onda ti ne triba još jedna informacija.

3d rupe radiš na način da napraviš 2 objekta u tvom slučaju. Objek A koji će ti biti objekt koji bužaš i objekt B. Objek B će ti biti oblik rupe u objektu A. A rupe radiš s naredbom subtract.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2012 23:09 (amater_2).
14 godina
neaktivan

Da ali ja ne znam tu duzinu nego znam samo "sirinu" tj duzinu x osi po kojem bi y treba linearno padati ne znam duzinu same linije koju crtam. Da se to lagano matematicki izracunat ali mene zanima da li se moze automatski crtat tako.

a za 1 pitanja.

Mene zanima da taj objekt B bude nakoseni cilindar pod kutom od 45 stupnjeva. i da mogu onda namjestit da ce mi se rupa stvorit na objektu A.

16 godina
BUG tim za autoCAD

Evo pogledaj ovo malo.

A objekt rotiraš sa naredbom 3d rotate.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2012 23:54 (amater_2).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
Gigx0n kaže...

Da ali ja ne znam tu duzinu nego znam samo "sirinu" tj duzinu x osi po kojem bi y treba linearno padati ne znam duzinu same linije koju crtam. Da se to lagano matematicki izracunat ali mene zanima da li se moze automatski crtat tako.

a za 1 pitanja.

Mene zanima da taj objekt B bude nakoseni cilindar pod kutom od 45 stupnjeva. i da mogu onda namjestit da ce mi se rupa stvorit na objektu A.

Hm, sad mi ne pada na pamet ništa osim seljačkog načina.

Prvo napraviš liniju pod kutom i nakon toga napraviš ovu horizontalnu liniju i povučeš vertikalu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2012 23:56 (amater_2).
13 godina
neaktivan
zzz

Dobio sam zadatak da nacrtam digitalni plan.Pošto se ja u autocadu baš ne snalazim trebala bi mi pomoč.imam koordinate tri točke (101,102,104)y i x.imam 51 detaljnu točku (ugao i dužina)sa tim podacima, koje trebam nanijeti da bi dobio neki plan.Imam također orjentacijski ugao.tj ugao na 101<102, 102<101..Da li mi neko može reći kako da nanesem taj orjentacijski ugao.unaprijed hvala

v cxvxcs

0 0 hvala 0
13 godina
Re: zzz

Ovo je zapisnik snimanja detaljnih točaka. U struci (geodeziji) obični izračunaš koordinate detaljnih točaka. U kartezijevom koordinatnom sustavu izračunaš početni smjerni kut - sa 101 na 102................. Koliko se u stvari kužiš u geodeziju (u doba moje srednje škole prije više od 20 godina kao srednjošolci srednje geodetske škole u Zagrebu računali smo ovakve programe za višu građevinsku)? Pretpostavljam da ste radili nešto slično na predavanjima/satovima, ovo je povezano sa računom u kartezijevom koordinatnom sustavu. Obrati i pažnju u kojem sustavu su mjereni kutevi.

1. početni smjerni kut sa 101 na 102 (označava se grčkim slovom Ni - 'zavinuto' V sa indesom 101 dolje i indeksom 102 gore)

tg Ni 101102 = (Y102 - Y101) / (X102 - X101)

2. trebaš utvrditi da li je početna orjentacija (početni pravac) 0-00-00 (nula stupnjeva nula minuta nula sekundi)

ako početna orjentacija nije kao u gornjem slučaju, od svakog mjerenog pravca moraš oduzeti vrijednost početnog pravca (orjentacije) + smjerni kut

znači Ni detaljne točke = Ni 101102 + mjereni pravac na detaljnu točku - vrijednos početnog pravca (orjentacije)

3. kada si dobio smjerni kut na svau točku, računaš koordinatne razlike za detaljne točke

Ydt = Y101 + dužina * sin (Ni detaljne točke)

Xdt = X101 + dužina * cos (Ni detaljne točke)

4. sada je najjednostavniji način da sa točkama napraviš script datoteku - datoteka koja ima nastavak (ekstenziju) .scr, a zapis je ovakav:

point y,x,z

point y,x,z

i tako upišeš sve točke za točke. Pod z vrijednost ćeš imati nulu (0), za visinu ti treba i vertikalni kut. Sa tekstom je malo zapetljanije, ali ako dobiješ točke u acad-u, neće ti biti problem ih i ručno upisati.

Ovo je posao od cca 2-3 minute, pod uvjetom da imaš podatke upisane u datoteku (zapisnik snimanja kao i koordinate poznatih točaka).

Zaboravio sam: u acadu upišeš script u Command Window, te zatim odabereš datoteku u koju si upisao koordinate točaka.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.5.2012 22:58 (Badjo_5).
13 godina
neaktivan

Hvala na pomoči.Samo mi još jedna stvar nije jasna.Trebao bi da kut između točaka 101 na 102 bude npr 75stupjeva 15 minuta i 20 sekundi.I da na osnovu tog pravca dalje nanosim detaljno točke.Ja za te detaljne točke imam kut i dužinu.kako da to napravim.znam da je nesto u vezi use ucs da mi koordinantni početak bude u točki 101 a kut 75.... stupnjeva na točki orjentacije 102.

v cxvxcs
13 godina
neaktivan

i kad orjentaciju namjestim onda bi trebao samo ako se ne varam kucati dužinu i kut(pick point)  i trebao bi dobiti tu točku

v cxvxcs
13 godina

Povučeš liniju između 101 i 102, te sa UCS E i izabereš liniju bliže točke 101 (pišem napamet). Sad imaš postavljen početni kut 0-00-00 (nešto mi se vrti u sjećanju da bi se kut mogao namjestiti na željenu vrijednost ali se isto tako možda i varam). Oduzmeš početni kut od svakog kuta (tih 75....) i dalje crtaš točke na način kako si napisao, sa time da za from point možeš sada koristiti koordinate 0,0 (točka 101 postaje 0,0). Provjeri u helpu unos koordinata, postoji nešto od fiksne točke ili od zadnje točke, koriste se znakovi @ i >. Tebi treba prva varijanta.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.5.2012 23:20 (Badjo_5).
13 godina

Ili krati okoloplotović: crtaš točke sa stajališta 101 u WCS, na bilo kojoj koordinati, sa time da crtaš i točku 102. Nakon toga nacrtaš ispravne točke 101 i 102 te onaj dio koji si nacrtao copy with base point ('pomoćna' točka 101)/paste as block (na pravu točku 101) i za kraj rotiraš blok, from point je prava 101, reference point ti je 'pomoćna' 102, a new angle je prava 102. Isto tako napraviš i sa 102.

Davno su mi prorekli su mi da ću pronaći ono što još nitko nije pronašao{#}.

13 godina
neaktivan

Hvala na pomoči.I samo da pitam kako da taj file isprintam u odgovarajučoj razmjeri.Kad stavim u print  prewiew samo na pola lista mi izbaci sliku iz autocada.(ne u pravoj razmjeri)

v cxvxcs
13 godina

Prilično detaljno objašnjeno.

http://www.ic.ims.hr/autocad/plot.html

15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Ponovno bih trebao pomoć oko crtanja!

Mislim da ne moram koristiti sliku iz GE-a, odnosno iz nje crtanjem dobiti tlocrt, jer imam podlogu cijeloga grada na kojoj mogu nacrtati ono što mi treba (trake, strelice, pješačke prijelaze), ali ne znam kako to napraviti da dobijem nešto nalik tlocrtu.

Ovo je slika ceste koju bi trebalo obraditi, raskrižje kod pokazivača.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
godo kaže...

Ponovno bih trebao pomoć oko crtanja!

Mislim da ne moram koristiti sliku iz GE-a, odnosno iz nje crtanjem dobiti tlocrt, jer imam podlogu cijeloga grada na kojoj mogu nacrtati ono što mi treba (trake, strelice, pješačke prijelaze), ali ne znam kako to napraviti da dobijem nešto nalik tlocrtu.

Ovo je slika ceste koju bi trebalo obraditi, raskrižje kod pokazivača.

Možda ti ovo pomogne, nije križanje već kružni tok ali manje više je to to.

kruzni tok kruzni tok
15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Hvala.

Samo što ja moram od svoje slike dobiti nešto nalik na tvoju!

A ne znam kako! I koliko je to uopće posao za potpunog laika?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
BUG tim za autoCAD

pozz...jel mi moze neko ovo precrtat u autocadu ak mu se bude dalo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Imam jedno pitanje. Pitanje nije vezeno za autocad več  za geodeziju.Zanima me tahimetrijski obrazac .Po kojem principu se on radi?Imam date koordinate 3 točke(npr 1,2,3) , imam dat orjentacijski ugao(npr 1-2) i du žinu i ugao za detaljne točke( koje  se  odnose na taj orjentacijski ugao).Zanima me kako da na osnovu ovih podataka dobijem koordinate detaljnih točaka(npr5,6,8,itd).Ja znam  formule kojima se  dobiju koordinantne razlike pomoču dužine i sin odnosno cos ugla.Ali kako da dobijem definitivne koordinate'Trebam li dodavati na poznate koordinate koordinantne razlike.Vjerovatno se radi o nekom jednostavnom rjesenju.

.Hvala unaprijed...

v cxvxcs

0 0 hvala 0
13 godina

Tahimetrijski obrazac radiš na terenu. Znači, postaviš instrument (totalna mjerna stanica, više ni nemaš starinske instrumente tipa dalta ...) na poznatu točku (1), postaviš prizmu na drugu poznatu točku (2) i očitaš podatke (totalka ti sama pamti sve a ako si mazohist, prepiši sa ekrana totalke na papir{#}). Zatim snimaš po redu detaljne točke (5, 6, ....). Zatim računaš ono što već znaš, sa time da za svaku detaljnu točku trebaš dobiti smjerni kut (iliti direkcioni ugao, valjda se tako kaže) odnosno kut koji zatvara pozitivni smjer osi Y iz poznate točke i pravca prema mjerenoj točki (u geodeziji su zamjenjene osi x i y). Ovdje obrati pažnju da ako ti početni kut na orjentaciju (točka 2) nije postavljen na 0st 0 min 0sec, od ostalih vrijednosti kuteva na detaljne točke oduzimaš taj početni pravac (u totalkama imaš u menijima nešto kao 0 set - nakon što si uvizirao orjentaciju, ovo klikneš u meniju i instrument ti postavlja početni pravac 0-00-00) ili kad uviziraš orjentaciju (točku 2) možeš kao vrijednost kuta upisati smjerni kut sa točke 1 na točku 2. Na ovaj način 'mjeriš' odmah na terenu smjerne kuteve i nemaš preračunavanja.

Sada možeš koordinatne razlike zbrajati sa koordinatama stajališta (1) i na taj način dobiješ koordinate detaljnih točaka.

Pošalji mi na pm podatke koje imaš a ja ti napišem prvih par redova (ostali se ponavljaju).

13 godina

Puno žganaca{#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice