Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.519
|
čitano: 6.272.386
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice

Super ovako na papiru izgleda. Kada otvoriš oglasnik shvatiš da je bolje kupiti arc 750 u dućanu nego na njuškalu rabljenu karticu koja je valjda vrijedna kao suho zlato🤣🤣🤣

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.2.2025 10:21 (BOOMboy).
13 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

pozdrav. došlo vrijeme za upgrade grafe, koju uzeti za moju konfu? 7800XT ili da čekam još malo? cca 500-600€ pa na rate piknem, htel bi čim jaču/bolju pa da sam bez brige dugo al ne mislim 1k eura dati za grafu. ili čekati na oglasu neku s garancijom? hvala 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

RX7800XT i uživaj

10 godina
Wiz3m4n kaže...

Ma ništa, nisam ni ja znao da je 2g. samo garancija....hmmmm nekako bi radije išao na one sa 3 onda. Jbmu miša ma nači će se neka valjda.

Coal whine ti nije zagarantiran, to je čista sreća/nesreća i ne možeš to znati, individualno je od kartice do kartice. 

Futura promijenila garanciju na 3 godine, odmah sam naručio 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.2.2025 22:05 (ForumNoob).
13 godina

Ekipica, koja bi bila best grafa do nekih 350€ za gaming? Uparena sa ryzenom 7600x. Rabljena naravno. Koliko vidim po oglasniku najvise u tom rangu je rtx 3070,3060ti i s crvenog tabora 6700xt , nedavno bila cak i jedna 6800xt i nestala u par minuta (ako nije bio scam) .

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
mazy651 kaže...

Ekipica, koja bi bila best grafa do nekih 350€ za gaming? Uparena sa ryzenom 7600x. Rabljena naravno. Koliko vidim po oglasniku najvise u tom rangu je rtx 3070,3060ti i s crvenog tabora 6700xt , nedavno bila cak i jedna 6800xt i nestala u par minuta (ako nije bio scam) .

Ja prodao danas rtx 3080 za 400e najbolje ti je trazit RX 6800.Eventualno 3070ti.

17 godina
mazy651 kaže...

za 350e bi morao već biti blizu 6800xt, 200 do 250e rtx 2080ti/RTX 3060ti/RTX 3070/Ti/rx 6700/6750xt

3 godine
mazy651 kaže...

Imam ti ja RTX 3060 TI Gainward Ghost, (nemam kutiju) nije se za dvije i pol godine prašina nakupila na ventilatorima, odigrane dvije FPs igre. Račun na moje ime, bilo je dvije godine garancije, kao iz trgovine,

Za naš forum 200€ bez cjenkanja, vrhunska ponuda, neće ti biti žao.

Ako ima interesa, ako ne, ok.

Prvi put je nudim, nije bila nigdje oglašena.

合氣道
13 godina
Zaporožac kaže...
mazy651 kaže...

Imam ti ja RTX 3060 TI Gainward Ghost, (nemam kutiju) nije se za dvije i pol godine prašina nakupila na ventilatorima, odigrane dvije FPs igre. Račun na moje ime, bilo je dvije godine garancije, kao iz trgovine,

Za naš forum 200€ bez cjenkanja, vrhunska ponuda, neće ti biti žao.

Ako ima interesa, ako ne, ok.

Prvi put je nudim, nije bila nigdje oglašena.

Kolega, imate PP.

14 godina

Imam pitanje na koje nitko nema odgovor, ali svejedno zelim cut vase misljenje. Zelim poslat 1080Ti u zasluzenu mirovinu, planirao sam vec i prije vise od pola godine no rekao sam sebi da cu pricekat novu seriju grafa. Tad sam si rekao da cu uzet RTX5080 jer sam ocekivao da ce bit malo veci bump kao sto je bilo izmedu 20 i 30 serije.
S obzirom na cijene RTX5080, zanemariv napredak u odnosu na 4080 Super (doslovno je cca kolko vise hardvera tolko bolje performanse), samo 16GB VRAM (strah me da ce za sve vise igrica u 4K 16GB bit premalo) i cinjenicu da me Ray Tracing ne pali poceo sam razmisljat o AMD-u. Odlucio pricekat i njihovu novu seriju, ali izgleda da je 7900 XTX jos uvijek za "koplje" bolja grafa od 9070 XT, a i VRAM nebi trebao bit problem u buducnosti (kao sto vidite bitno mi je to jer ne mjenjam grafe svake 2 godine).
E sad je pitanje, dal da i dalje cekam i dalje npr RTX5080 Super/Ti koja ce mozda imat vise od 16GB i bolje performanse i uzmem npr 9070 XT kad se cijene unormale (jer na pocetku cim ih puste u prodaju za par dana ce bit napuhane) pa ju prodam kad dode RTX5080 Super/Ti? Ili da uzmem 7900 XTX i ganjam ju opet godinama kolko ide pa mjenjam? Eventualno neku rabljenu RTX4090, ali kolko vidim nema ih bas, a i to sta ima su sulude cijene za rabljene kartice.
Nemam neki budget, ali isto tako ne zelim davat bas neke sulude cifre, aka da sad uzmem grafu od 2k+ eura na kojoj cu izgubit u par godina cijenu graficke koju sad mogu uzet, samo zbog 20% boljih performansi.
Npr. da je RTX5080 bila puno veci skok u odnosu na proslu generaciju dao bi do 1500 eura za nju. Mislim da je i to puno, nije ni 1000-1200 za XTX malo, ali evo to bi mi bilo "prihvatljivo" u mojoj glavi 
Znam da ne postoji neki egzaktan i tocan odgovor, ali interesira me vase misljenje 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Slatke brige zapravo!

Mislim da bi uzeo XTX i novo napajanje najradje s takvim buđetom.

scion of the storm
13 godina

pričekaj još dva dana da  vidiš recenzije rx 9070 xt i cijene pa da vidiš kaj ti se više isplati

6 0 hvala 1
17 godina

sutra izlaze recenzije, pa se strpi i odluci onda

Moj PC  
3 0 hvala 2
22 mjeseca

Čini se da se ova generacija obje arhitekture da oc-at za 5-10% veće performanse, negdje i do 15% što bi isto, zavisno kakav si korisnik, trebalo uzet u obzir, a neće se vidjet u recenzijama.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
metallic kaže...

Slatke brige zapravo!

Mislim da bi uzeo XTX i novo napajanje najradje s takvim buđetom.

Napajanje sam vec uzeo novo, ali nisam jos updateao na profilu. Nisam bas normalan sto se nekih stvari tice pa sam na kraju kupio totalni overkill sto se tice napajanja 

goran022 kaže...

pričekaj još dva dana da  vidiš recenzije rx 9070 xt i cijene pa da vidiš kaj ti se više isplati

A da znam, ali po svemu sudeci do sad bit ce oko 5070ti, mozda malo jaca, mozda malo slabija. Vise cekam da vidim kaj ce bit s cijenama kod nas.

12 godina

Ajde reci koje PSU, sad nas sve zanima.

Nisi komentirao Intel combo, i maticne bas za 9800x3d?

Sto mislis?

scion of the storm
14 godina

Seasonic PRIME TX-1600 Noctua Edition 

Htio sam Seasonic PRIME liniju cca 1000W da budem malo i future proof. Pa sam iso gledat malo vise i vidio da u ADMu imaju ovo i odlucio se za to jer PRIME TX/PX od 1000W nema bas kod nas za uzet i nebi bilo bas znacajno manje od ovog + TX/PX-1300 i na dalje su ATX3.1 spremni. Uz to bi se moglo rec da sam fan Noctue (ovo zvuci ko bad joke).
Na kraju odlucio na ovo iako je totalni overkill zbog svega navedenog, a i sa 12 godina garancije sam miran za sve upgradeove grafi jer ne vjerujem da ce mi ikad trebat ni blizu tih 1600W.

Neznam sta mislis sa Intel combom i maticnima za 9800x3D? Mozda si me zamjenio s nekime. Trenutno imam 5800x3D, mislim da ce mi bit dovoljan za gurat grafe jos neko vrijeme. Jedino cu jos RAM upgradeat i ventove u kucistu.

12 godina

E kolega, svaka ti cast na tom cudu od napajanja. Imas lufta za jos jedan gaming PC.

Imas pravo, pomjesao sam nesto, isprika. Uzvaj u nadogradnji, svidja mi se kako ide zasada.

Lp

scion of the storm
5 godina
Bazinga kaže...

Imam pitanje na koje nitko nema odgovor, ali svejedno zelim cut vase misljenje. Zelim poslat 1080Ti u zasluzenu mirovinu, planirao sam vec i prije vise od pola godine no rekao sam sebi da cu pricekat novu seriju grafa. Tad sam si rekao da cu uzet RTX5080 jer sam ocekivao da ce bit malo veci bump kao sto je bilo izmedu 20 i 30 serije.
S obzirom na cijene RTX5080, zanemariv napredak u odnosu na 4080 Super (doslovno je cca kolko vise hardvera tolko bolje performanse), samo 16GB VRAM (strah me da ce za sve vise igrica u 4K 16GB bit premalo) i cinjenicu da me Ray Tracing ne pali poceo sam razmisljat o AMD-u. Odlucio pricekat i njihovu novu seriju, ali izgleda da je 7900 XTX jos uvijek za "koplje" bolja grafa od 9070 XT, a i VRAM nebi trebao bit problem u buducnosti (kao sto vidite bitno mi je to jer ne mjenjam grafe svake 2 godine).
E sad je pitanje, dal da i dalje cekam i dalje npr RTX5080 Super/Ti koja ce mozda imat vise od 16GB i bolje performanse i uzmem npr 9070 XT kad se cijene unormale (jer na pocetku cim ih puste u prodaju za par dana ce bit napuhane) pa ju prodam kad dode RTX5080 Super/Ti? Ili da uzmem 7900 XTX i ganjam ju opet godinama kolko ide pa mjenjam? Eventualno neku rabljenu RTX4090, ali kolko vidim nema ih bas, a i to sta ima su sulude cijene za rabljene kartice.
Nemam neki budget, ali isto tako ne zelim davat bas neke sulude cifre, aka da sad uzmem grafu od 2k+ eura na kojoj cu izgubit u par godina cijenu graficke koju sad mogu uzet, samo zbog 20% boljih performansi.
Npr. da je RTX5080 bila puno veci skok u odnosu na proslu generaciju dao bi do 1500 eura za nju. Mislim da je i to puno, nije ni 1000-1200 za XTX malo, ali evo to bi mi bilo "prihvatljivo" u mojoj glavi 
Znam da ne postoji neki egzaktan i tocan odgovor, ali interesira me vase misljenje 

Kolega je prije mjesec dana kupio novu 7900xtx Sapphire Nitro+ na ebayu, prodavač je tražio 930€ ili najbolja ponuda, kolega ponudio 750€ i prodavač je prihvatio.

Složio je komp na poslu pa smo ju cijeli dan maltretirali, odlična kartica, tiha, hladna, radi bez greške, sve igre što smo probali u 1440p sa max detaljima na 27" 180hz monitoru vrti do maksimuma monitora, jedino je cyberpunk na 140fps, ne zanima ga fsr, raytracing, ništa...

Kao ponosni vlasnik 4090 koji može dobit minimalno 1800€ za svoju polovnu karticu ne znam što je to točno 250% vrijednije od njegove...

Pričekaj svakako 9070xt ali nećeš pogriješiti sa 7900xtx...

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2025 8:49 (Allfodr).
14 godina
metallic kaže...

E kolega, svaka ti cast na tom cudu od napajanja. Imas lufta za jos jedan gaming PC.

Imas pravo, pomjesao sam nesto, isprika. Uzvaj u nadogradnji, svidja mi se kako ide zasada.

Lp

Da, bas sam s kolegom komentirao, da SLI nije mrtav mogo bi dve 5090 gurat i jos imat lufta vise nego mi treba 

12 godina

Za kraj, kad si fan Noctue baci oko na ASUS geforce RTX 4080 noctua edition.

To bi bila bas smekerska poslastica uz ovo cudo sto si uzeo/mozda najbolji PSU na forumu.....

scion of the storm
14 godina

Ako izbace 5080 ili kad dode 5080 super/ti Noctua edition vjerojatno cu doc u napast 

17 godina
Tej noctua Edition 4080 je bio totalno neisplativ jer je koštao kao i rang vise grafa, tj. 4090.

Lako možeš to i sam složiti, imas tutorijale na yt(deshrouding). 2 noctua venta, kupiš 3d printane nosače s etsyja i to je to.
Lik je napravio skoro istu kopiju.
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
BOOMboy kaže...

Molim mišljenje o ovome čudu. https://www.links.hr/hr/graficka-kartica-sparkle-intel-arc-a750-orc-oc-8gb-gddr6-010503553?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click vidim kada radi kako treba ubija sve u toj cijeni i nekada našamara skuplje grafičke. Malo trebaju poraditi na optimizaciji izgleda. Bila bi sa 2680 v4 procesorom u kombinaciji. Hvala.

Upravo tu karticu sam kupio u Linksu i prezadovoljan sam. Da je B seriji pala cijena išao bi na B580, ovako sam uzeo A750.

Ali ne bi preoporučio da kupuješ tu karticu sa tim procesorom.

Kartica treba ReBAR support koji imaju intel procesori od 10-e generacije i amd ryzen 3000 na više.

Inače ćeš imati pad performansi. A i vuče dosta struje u odnosu na konkurenciju.

Iako sam zadovoljan karticom uzeo sam ju jer volim eksperimentirati i baš me zanimalo što to intel nudi

ali netkome tko nije ja bi preporučio nvidiu ili amd radeon. Kupi na vlastitu odgovornost :)

IT me iznevjeri
8 godina

Vidim da se dosta spominje rx7800xt. Kupio svoju 10.12.2024. u Mindfactoryu (zajedno s ostatkom PC-a). Spletom nesretnih okolnosti - Još nemam ništa složeno! Haha. Evo lagana 4 mjeseca kasnije.. Tek za 5-6 dana dolazi sve doma. 
Pišem jer mi je čudno da tako drži cijenu. Ja sam svoju XFX dual vent varijantu uzeo za 479€ tada.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2025 17:46 (birra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

pa drži cijenu jer se po toj njoj dobro prodaje s obzirom što se za tu lovu nudi kod zelenih i koliko su skuplje rx9070/9070xt u usporedbi sa rx7800xt (barem za sada).

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2025 18:24 (ibme74).
4 godine
birra kaže...

Vidim da se dosta spominje rx7800xt. Kupio svoju 10.12.2024. u Mindfactoryu (zajedno s ostatkom PC-a). Spletom nesretnih okolnosti - Još nemam ništa složeno! Haha. Evo lagana 4 mjeseca kasnije.. Tek za 5-6 dana dolazi sve doma. 
Pišem jer mi je čudno da tako drži cijenu. Ja sam svoju XFX dual vent varijantu uzeo za 479€ tada.

Pa od tada se na trzistu apsolutno nista nije promijenilo barem u tom segmentu. Kartica je i danas dobra za neku budget 1440 konfu! Nisi cuo za inflaciju?

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
8 godina
Boris grozni kaže...
birra kaže...

Pa od tada se na trzistu apsolutno nista nije promijenilo barem u tom segmentu. Kartica je i danas dobra za neku budget 1440 konfu! Nisi cuo za inflaciju?

Nije se ništa promijenilo, a u međuvremenu izašla nove generacija Nvidie, pa sad i Radeona.. A 7800xt ne da drzi cijenu otprije 3mjeseca nego je i 30ak€ skuplja trenutno. Ne pratim tržište godinama, al zar ne bi cijene trebale postepeno padati kako grafičke stare... Ma, svakako nebitno. Uglavnom, mislim da je bila dobra kupnja, nadam je se istestirati kroz tjedan dana.

4 godine

Najbolje da ti sad objasnjavam kako zivot funkcionira

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Padat će kad se cijene i lager novih kartica uozbilje i dođu na nekakvu realnu razinu što se obično dogodi 3-4 mjeseca nakon početka prodaje - naglasak na obično jer je lager i zelenih i crvenih jadan i shodno tome su i cijene daleko od relanih - što znači da cijene starih ne padaju. Upoređujući trenutno stanje sa stanjem kod izbacivanja prethodne generacije zelenih i crvenih, nekako sumnjam da će se cijene spustit na nekakav realan nivo prije kraja godine, ako i tada jer sada veliki utjecaj može imat i ovo nadrk----nje sa carinama između USA, EU i Kine.... (uvik neki ku***c)

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2025 23:40 (nikonja).
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice